Dodaj do ulubionych

Dziwna moda

17.04.15, 07:22
Tak mi sie skojarzylo z watkiem o Musze.
Maciezwyczaj zachowywac "lepsze" papierowe torby i recyklowac je jako siatki? Zawsze mnie bawi jak widze taka wypchana na maksa papierowa torbe z lekko wytartymi brzegami suspicious
To niby lepiej niz miec normalna siatke?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Dziwna moda 17.04.15, 07:25
      Zachowuję - świetnie się nadają do wynoszenia gabarytowych śmieci, które by przedarły zwykły foliowy worek (pudełek po pizzy, po butach itd). Nie używam ich jako torby wielokrotnego użytku.
      • pomidorpomidorowy Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:04
        o tak smile mam sasiadke ktora do pracy paraduje codziennie z taka torebusia z douglasa smile nie wiem co tam nosi , moze lunch? wink
        • aqua48 Re: Dziwna moda 21.11.19, 10:15
          pomidorpomidorowy napisała:

> o tak smile mam sasiadke ktora do pracy paraduje codziennie z taka torebusia z dou
          > glasa smile nie wiem co tam nosi , moze lunch? wink

To są świetne torebki na drugie śniadanie do pracy.
    • rosapulchra-0 Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:08
      Naprawdę masz z tym problem?
      • ichi51e Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:10
        Tak. Mecze sie spac mi to w nocy ze smiechu nie daje suspicious
        • lady-z-gaga Ichi :) 17.04.15, 08:38
          https://www.lolmania.pl/uploads/posts/t/l-2822.jpg
    • mayaalex Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:08
      tak smile
      mam taki postkomunistyczny instynkt zbieracza - kiedys nie bylo takich ladnych toreb i teraz szkoda mi wyrzucic. potem sie przydaja np do pakowania roznosci w samochodzie (jedna z dzieciecymi zabawkami, jedna z piciem i jedzeniem, etc). Uwielbiam te ladne, fajnie zaprojektowane smile
      • ichi51e Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:11
        Sa ofiarami wlasnego sukcesu chyba smile one sa takie porzadne i wytrzymale ze szkoda wyrzucac.
        • mayaalex Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:24
          no wlasnie smile
        • niegomezza Re: Dziwna moda 17.04.15, 11:54
          I kształt mają praktyczny, jeżeli potrzebujesz przenieść coś niezbyt ciężkiego i źle reagującego na ugniatanie.
    • ludborka Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:11
      nie, nie noszę siatek/torebek, nie podoba mi się to
    • olinka20 Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:14
      Zostawiam wszystkie- papierowe i zwykłe.
      Uzywam je do napychania smieciami.
      U mnie do jednego wora idą papier, plastik i metal, to wieszam taką torbe na cargo w kuchni, a jak sie zapełni, to wynosze do zbiorczego wora przed domem.
      Jakbym miała z kazdym workiem/plastikową butelką/kartką papieru itp biegac, to bym oszalała wink
      • mooi Re: Dziwna moda 23.11.19, 20:00
        to tak, jak ja. I zamiast zużuywac kolejnego PLASTIKOWEGO wora to zużywam juz raz uzyte torebki.

Podobnie traktuje inne opakowania np. plastikowe jednorazowki z marketow (te z metra, nieodpatne). Służą do gromadzenia innych plastikow, które wynosze po zapełnieniu.
    • shell.erka Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:15
      Nie, tak samo jak wypieprzam (uzywam do segregacji makulatury) ozdobne torby na prezenty.
      I pozwalam dzieciom na swobodne rozdzieranie papieru z prezentow.
      Moja babcia pieczolowicie rozpakowuje, zwija i zostawia. Tak samo te torebki. I potem daje w tym prezent ponownie. Ma 86 lat i jej jestem w stanie to wybaczycwink
      • bei Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:29
        Recyklinguję torby prezentowe smile poczawszy od wykorzystania z nich ładnego papieru na składanki origami, po pakowanie śmieci albo pakowanie drobnych prezentow( rozcinam i odzyskuję papier)
        Czasami dziecko nosi w nch do szkoły prace plastyczne, materiały na technikę lub plastykę.
        10 lat temu papierem z toreb prezentowych ( motyw dmuchawców) wykleiłam plecy ragału z Ikea, takiego nieduzego z Lack.
        Regał w przedszkolu wciąz robi furroręsmile
        • dziennik-niecodziennik Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:44
          > Recyklinguję torby prezentowe smile poczawszy od wykorzystania z nich ładnego papi
          > eru na składanki origami, po pakowanie śmieci albo pakowanie drobnych prezento
          > w( rozcinam i odzyskuję papier)

robie to samo!
          czasem tez wycinamy elementy takiego wzoru na torbie i robimy z dzieckiem z tego jakies wyklejanki.
          glupio tak wyrzucac cos co jest nowiutkie i w zasadzie nieużyte. marnotrawstwo.
          • lauren6 Re: Dziwna moda 17.04.15, 13:38
            Mi też się zdarza recyklingować ładne torby prezentowe wink Wycinanki z dzieckiem, ozdabianie ładniejszymi wzorami pudełek na szpargały itd.
      • aneta-skarpeta Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:31
        ale babcia bardzo ekologicznie postepuje- ekologicznie i ekonomicznie

ja papierow nie zbieram ale niezniszczone torebki na prezent i owszem- skoro sa jak nowe to po co wyrzucac zeby potem kupic taka sama?
        • shell.erka Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:40
          Bo kilka razy odkladalam na takie okazje te ladniejsze i niewygniecione i:
          - jak przychodzila okazja, to okazywalo sie ze torebki pasujacej do solenizanta / wymiaru prezentu akurat nie ma i kupowalam kolejne
          - krag osob obdarowywanych / uczestnikow imprez jest dosc maly i wydawalo mi sie jakies taki poznanskiewink dawac komus cos w torbie ktora byc moze sam kupil,

Podoba mi sie pomysl z wyklejeniem szafy. Pomyslalam odrazu o obklejeniu takimi grubszymi torebkami kartonow i zrobienie z tego pojemnikow na drobne zabawki.
          • goodnightmoon Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:52
            shell.erka napisała:

> krag osob obdarowywanych / uczestnikow imprez jest dosc maly i wydawalo mi sie jakies taki poznanskiewink dawac komus cos w torbie ktora byc moze sam kupil

No i? Poza tym, pamietasz kazda torebke, ktora kiedys kupilas i w ktorej dalas komus prezent?
            • shell.erka Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:54
              Ja nie, ale czy ja wiem, czy ktos inny nie pamieta?wink
            • mikams75 Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:41
              bywaja bardzo charakterystyczne torebki albo taki przyklad: przywiozlam komus prezent z Polski w torebce z nadrukiem po polsku na spodzie. Mniej wiecej po roku torebka wrocila z prezentem dla mojej corki, a ta osoba nie ma innego zrodla polskich torebek, napisy zauwazylo dziecko i wowczas sobie przypomnialam te torebke.
              Ale nie czulam sie urazona, bo i mnie sie zdarza puscic torebke dalej, tylko smiac mi sie chcialo.

A wiec torebki niezniszczone trzymam do dalszego uzytku, papierow nie bo nie da sie zeby ladnie wygladaly, czasem corka sobie trzyma jakies zmietolone papiery jak jej sie podobaja i wykorzystuje do jakis wycinanek itp.
          • landora Re: Dziwna moda 17.04.15, 11:15
            Ja recyklinguję torebki prezentowe. W końcu jestem z Poznania, to mogę tongue_out
            Zwłaszcza, że te torebusie są nieproporcjonalnie drogie.
            • caponata75 Re: Dziwna moda 21.11.19, 10:13
              Wprawdzie z Poznania nie jestem, ale nie widzę nic zdroznego w ponownym wykorzystaniu torebek prezentowych. Te mocniejsze papierowe również zbieram, przydają się do różnych zadań.
        • martishia7 Recykling torebek prezenowych 17.04.15, 11:38
          Od dwóch tygodni się zbierałam, żeby założyć wątek na ten temat - Powtórne użycie torebek prezentowych - zdrowy rozsądek czy chorobliwe skąpstwo? Ja zbieram i w razie potrzeby puszczam dalej w obieg smile Mam w schowku hodowlę torebek, czasami jak zobaczę jakąś w sklepie w fajnym kształcie albo z ładnym wzorem, to kupuje nawet bez okazji i wrzucam do kolekcji.
          • mai-ra3 Re: Recykling torebek prezenowych 21.11.19, 10:11
            Rozsądek i odpowiedzialność za środowisko.
    • joxanna1 Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:21
      Tak. Dlaczego mam wyrzucać dobrą torbę i produkować śmieci? Jeśli mogę użyć drugi raz to używam. Zdarza się, że muszę przenieść z punktu A do punktu B jakieś rzeczy, które nie mieszczą mi się w torebce. Przydaje się. A czemu jest lepsza, niż zwykła siatka? Bo jest sztywna i jak coś upakuję do niej to się nie skręca, nie gniecie. Moim zdaniem wyglądają lepiej, niż zwykłe siatki. Zresztą ja akurat mam zawsze ze sobą torebkę na ewentualne zakupy i jeśli nie potrzebuję, to akurat nie biorę żadnych toreb ze sklepu.
    • solejrolia Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:29
      tak, to lepiej niż normalna siatka, bo te torby są zwyczajnie MOCNIEJSZE i TRWALSZE, dlatego
      używam je ponownie np. zbieram do takiej torby śmieci i dopiero po napełnieniu wywalam.
      • aneta-skarpeta Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:33
        te takie naprawde grube sa switne do przewozenia rzeczy
        stoja same z siebie, mozna poukldac w nich jak w walizce i mozna je zlozyc na plasko jak sa puste
    • murwa.kac Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:40
      Tez tego nie ogarniam i bawia mnie panie z takimi torbami.
      A juz nagminne uzywanie wygniecionych na maksa papierowych toreb z zary jako siateczek na cos, co sie nie zmiescilo w tyci torebuni na ramie, smieszy okrutnie

Sama takich toreb uzywam do makulatury, przechowywania (np buty zimowe w piwnicy) etc
      Jako torebki do bujania sie po miescie - nigdy.
      • nelamela Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:47
        Miałam kiedyś taką sąsiadkę,która jak kupiła jakieś "lepsze" wink zakupy ciuchowe,wystawiała taka reklamówkę na zewnątrz ze śmieciami...I stały one jakiś tydzień na korytarzu...Bez komentarza.Buractwo kompletne.Na szczęście oni mieszkanie wynajmowali i już się wyprowadzili.Ostatnio przy okazji większych zakupów mój TŻ mi przypomniał żebym na korytarz wystawiła reklamówki...Pozdrawiam...
        • konsta-is-me Re: Dziwna moda 23.11.19, 20:21
          Nie rozumiem.
          Po co wystawiala reklamowke ze smieciami ??
          W sensie zeby pokazac ze ma papierowa torbe po ciuchach ?XDDD
      • mruwa9 Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:56
        a ja ogarniam jak najbardziej.
        I nie uwazam tego za obciach, tylko postawe proekologiczna. reklamowki uzywam az do zdarcia, zmniejszajac zapotrzebowanie na produkcie zanieczyszczajacego srodowisko plastiku. Zwykle uzywam toreb wielorazowych , ale majac zwykle reklamowki, nie wyrzucam ich tylko dlatego, ze ktos uzna to za obciach. Wole tak, niz zasypywanie swiata plastikiem.
        • ichi51e Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:09

• ichi51e Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:10
            Bawelniana duzo miejsca nie zajmuje a tez wytrzymala.
            • mruwa9 Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:34
              owszem. I takich tez uzywam. Mam zasade- nie kupuje reklamowek przy kasie, podczas zakupow.Uzywam wielorazowych, najchetniej duzych niebieskich, ikeowskich. Ale niektore sklepy same od siebie pakuja zakupiony towar w swoje torby, to dlaczego nie mozna ich uzyc powtornie? W bagazniku zawsze mam zapas toreb na planowane i nieprzewidziane zakupy, czasem potrzebuje duza, ikeowska, a czasem wystarcza mniejsza reklamowka.
              Mnie bardziej zdumiewa widok, gdy ludzie , po wylozeniu zakupow na tasme przy kasie, kazdorazowo biora stos nowych (platnych) toreb foliowych. Poprzednio kupione stracily waznosc?
              • olinka20 Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:41
                Podejrzewam, ze ci ludzie nie sa tacy zapobiegliwi jak ty i nie mają w torbach czy samochodzie wielorazowych reklamowek.
                Zdarzyło mi sie to wielokrotnie, zanim na stałe wrzuciłam materiałową siateczkę do torebki.
              • lily-evans01 Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:50
                Ja w tych jednorazowych śmieci wywalam... I nie w każdym markecie one są płatne.
                Czasem bywam w takim, w którym pani kasjerka ma te foliówki podwieszone i z taśmy wrzuca mi do nich zakupy - co mnie nieodmiennie napełnia szczęściem, że już nie muszę sama się pakować smile.
                Znowu w innym spożywczaku, w którym bardzo lubię kupować ser i wędliny torby jednorazowe leżą sobie dostępne bezpłatnie, więc ludzie się pakują wink.
                • iwoniaw Re: Dziwna moda 17.04.15, 10:06
                  Cytatlily-evans01 napisała:

> Ja w tych jednorazowych śmieci wywalam...

Ja też.
                • monique_alt Re: Dziwna moda 17.04.15, 13:51
                  Nie znoszę tego. I zawsze protestuje. Ja nie tylko noszę własne wielorazowe torby z Piotra i Pawła na zakupy, ale jeszcze pakuje sobie zakupy swoim systemem (owoce z owocami, nabiał z nabiałem itp). Łatwiej mi potem to rozpakować.
            • turzyca Re: Dziwna moda 17.04.15, 10:02
              ichi51e napisała:

> Bawelniana duzo miejsca nie zajmuje a tez wytrzymala.

Dla mnie bawelniana ma inne zastosowania, bo nie ma sztywnego dna. W tych kartonowych wygodniej przenosi sie duze pliki papierzysk oraz butelki w pozycji stojacej.
              Ale przyznaje, ze nie mam w tym celu torebek z LV...
        • tomelilla Re: Dziwna moda 17.04.15, 12:31
          Zgadzam sie z mruwa9, a to pewnie dlatego ze obie zamieszkujemy bogaty protestancki kraj znany z bogactwa i oszczednosci (przez niektorych zwanej skapstwem) w ktorym obciachem jest wyrzucanie jakichkolwiek rzeczy nadajacych sie do uzytku.
      • taka-sobie-mysz Re: Dziwna moda 23.11.19, 20:34
        Zapewne masz samochód? I sobie nim wozisz wszystko w jednej większej eleganckiej torebusi. A wyobraź sobie, że są osoby, które poruszają się transportem miejskim. I wkładanie pojemnika z sałatką do pracy obok portfela i telefonu nie wydaje się w tym wypadku dobrym pomysłem.
      • bukietlisci Re: Dziwna moda 23.11.19, 21:20
        a co ty tam wieszbig_grin kilka dni temu robiłam zakupy min. w zarze. pani chciała mi zapakować szaliczek - podziękowałam za torebunię papierową/ miałam już reklamówy z innych sklepów gdzie mogłam schować zakup. i co? i odezwała się pani z kolejki , stojąca osobę za mną. że ona weźmie. na to odezwała się pani stojąca tuż za mną, że ona jest pierwsza w kolejce i ona weźmiebig_grin nie wiem, kto wygrał ten niesamowity pojedynek - wyszłam ze sklepu.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:44
      Zachowuje i potem pakuje do nich śmieci - i na śmietnik.
      Do przenoszenia itp. mam płócienne torby i nie czuję dyskomfortu bująjąc się z nimi po dzielni tongue_out
    • shell.erka Re: Dziwna moda 17.04.15, 08:54
      A tak w temacie - nie wiem czy widzialyscie, ale na allegro to nawet takie lepszewink sprzedaja! W stylu: wspaniala papierowa torba od LV albo Chanelsmile))
    • iwoniaw Oczywiście, recyclinguję wszystko, co się da :-) 17.04.15, 09:14
      Jeśli taka torba jest wystarczająco wytrzymała, jak najbardziej używam do przenoszenia gabarytów, pakowania rzeczy dla kogoś (jeśli mam coś komuś wydać albo oddać pożyczone, to wygodniej mu to wręczyć zapakowane, niżby miał szukać torby w popłochu), sortowania surowców wtórnych, segregowania rzeczy w bagażniku, odkładania rzeczy do wydania/oddania/sprzedania (lepsze trzy torby stojące obok siebie w szafce, które potem wystarczy jednym ruchem wyjąć i zabrać do miejsca przeznaczenia niż stosy rzeczy).
      Opakowania prezentów i torebki z ładnym/ciekawym wzorem zostawiam też do prac plastycznych dla dzieci do szkoły.

CytatTo niby lepiej niz miec normalna siatke?

Zdefiniuj pojęcie "normalna siatka". Tobół z dobytkiem/zakupami jest tobołem z dobytkiem/zakupami; jeśli chcę wyglądać elegancko, to dowolna jego wersja odpada (jak również dedykowane do zakupów koszyki, torby na kółkach, walizki, torbiszcza zakupowe wielorazowe z marketów), jak robię za tragarza (a robię, jeśli mam nieść cokolwiek poza torebunią na osobiste drobiazgi, bo nie mam osobistego służącego na stanie), to jaka różnica z jaką siatką?
    • lafiorka2 Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:21
      jako torby na zakupy nie używam.Ale przydaje się często to innych,róznych rzeczy smile
    • agni71 Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:37
      tak, porządne papierowe torby uzywam do zbierania segregowanych smieci: metalu, plastiku i szkła. Jesli torba pozostaje w db stanie, to jest uzywana więcej niż raz, poplamioną, dziurawą itp. wyrzucam. Na zakupy z takim torbami nie chodzę, boję się deszczu smile
    • lily-evans01 Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:43
      Czasem zachowuję.
      Fajne są takie bardziej sztywne, jakby lakierowane.
      Córka w nich odnosi prace plastyczne do szkoły, takie przestrzenne.
      Ja ze swojej strony nie wykorzystuję tego jako narzędzia lansu, a wprost przeciwnie, najczęściej przychodzę po dziecko z torbą z dość wykpiwanego dyskontu w łapie, pełną po brzegi, bo niedaleko szkoły jest takowy i nierzadko robię tam jakieś zakupy wink.

A najbardziej lubię torby wielokrotnego użytku, miękkie, bez sztywnych kantów, mam gdzieś taką fajną ogromną Tchibo, na zakupy zabieram taką z Almy, można ją złożyć i wygodnie cały czas nosić na dnie torebki. Ale może ktoś pomyśli, że Almą się lansuję... wink.
      • lily-evans01 Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:45
        A, i jeszcze jedno genialne zastosowanie dla papierowych toreb z sieciówki ciuchowej - bo tam z oszczędności głównie niewielkie dają - składam, trzymam w szafie, potem córka to okleja, ozdabia i wręcza mnie i swojej babci jakieś prezenty świąteczne, też oczywiście rękodzieła wink. Miło, fajnie i kreatywnie.
        • lily-evans01 Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:46
          W tych torbach oczywiście. Chyba potrzebuję jakiegoś wspomagacza rano.
      • iwoniaw O przypomniałaś mi - a propos lansu Almą 17.04.15, 10:00
        że mam motyw do wątku "jestę hipsterę" czy jakoś tak big_grin Też noszę na dnie torebki zawsze jakąś siatkę (płócienną albo taką zwykłą torbę foliową z uszami), żeby włożyć tam zakupy. I kiedyś wstąpiłam po jakieś drobne zakupy do Almy (całkowicie jednorazowym przypadkiem miałam po drodze, zazwyczaj nawet tam nie zaglądam z tego prostego powodu, że mam daleko od szlaków codziennych), po czym spakowałam sobie wszystko w swoją siatkę wyjętą z torebki. Była to reklamówka z Lidla, z którą następnie szłam ulicami i jechałam komunikacją miejską wink
        • aneta-skarpeta Re: O przypomniałaś mi - a propos lansu Almą 17.04.15, 10:15
          o rany boskie to i torby z almy nie mozna nosic?big_grin
          • iwoniaw Re: O przypomniałaś mi - a propos lansu Almą 17.04.15, 11:45
            No nigdy nie wiesz, od jakiego pułapu zostaniesz posądzona o lans wink
            W moim przykładzie było jednak o tym, jak to straciłam okazję i się zorientowałam dopiero po paru wątkach na forum, że są siatki lansiarskie i obciachowe, a różni je nadruk big_grin
    • madame_edith Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:47
      Ja w takich torebeczkach wożę lunch do pracy, lansu nie uprawiam, a tak jest dużo wygodniej. W sztywnej papierowej torebce nic się nie przechyli i nie wyleje.
    • franczii Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:55
      te lepsze wieksze zuzywam do gromadzenia smieci papierowych i kartonowych
      Sporadycznie jako siatke np. kiedy daje kolezance ubranka czy kocyki po dziecku to je wlasnie do takich papierowych toreb pakuje bo przeciez nie dam jej w siatce, w ktorej nosilam spozywke. Plastikowych reklamowek juz praktycznie nigdzie nie daja
    • joaaa83 Re: Dziwna moda 17.04.15, 09:56
      Na zakupy chodzę z reklamówką z hipermarketu. Nie używam toreb papierowych, ani nawet plastikowych tzw. reklamówek z zakupów ubraniowych do zakupów spożywczych, bo nie są wytrzymałe. Torby papierowe wyrzucam, a reklamówki z ubrań magazynuję i później wykorzystują do np. zapakowania czegoś i schowania do szafy.

Staram się zawsze wozić kilka zakupowych reklamówek w samochodzie.
      • annpierle Re: Dziwna moda 17.04.15, 10:16
        za mlode jestescie, ale ja pamietam czasy, gdy z wypiekami na policzkach jezdzilam do przejscia podziemnego kolo Rotundy i tam, na schodach do Domow Towarowych Centrum prowadzacych, spedzalam 10 minut na wybraniu dwoch najpiekniejszych reklamowek plastikowych, placac 5 zlotych za sztuke pani w chostce na glowie... i potem, dumna, szlam z nimi do szkoly, uwazajac, zeby nie rozedrzec, bo drogie, i kolezanki podziwialy.
        Nawet jeszcer pamitam moja najpiekniejsza torebke... Ech, luksusy PRL-u...
        • annpierle Re: Dziwna moda 17.04.15, 10:17
          Ups! ChUstce, oczywiscie...!
      • kosmos_pierzasty Re: Dziwna moda 23.11.19, 20:19
        W samochodzie mam kartony. Imo lepiej się sprawdzają niż torby.
    • klamkas Re: Dziwna moda 17.04.15, 10:15
      Jako siatki nie, ale do przechowywania różnych szpargałów i zbierania makulatury owszem (córka w takiej trzyma wszystkie papiery ozdobne i inne pierdółki wykorzystywane do produkcji kartek itp.), jedną taką ma wsuniętą w kąt między biurkiem a ścianą jako zbiornik na makulaturę (wygodniej niż kosz, bo nie trzeba niczego zgniatać), podobnie u nas w kącie jest jako zbiornik na zużyty papier. Zachowuję też ewentualne foliowe (zwykle mam materiałową torbę, ale takie warzywa czy owoce zawsze dostaję zapakowane) na brudy z kuwet wink.

A bawełniane siatki uwielbiam smile.
    • kamunyak Re: Dziwna moda 17.04.15, 10:25
      pamietam, jak w moim domu rodzinnym smieci (suche) wynosilam moze raz na tydzień. Teraz właściwie niemal codziennie. Tyle, że kiedyś torebek, reklamówek, w sklepach nie było, nawet płatnych, butelki (szklane) były wymienne i nie było tysiąca kartonowych opkowań dla soków, mleka itd.
      Teraz ogrom śmieci, pochodzących właśnie z róznych opakowań, przeraża mnie.
      Chociaz kiedyś śmieszyło mnie paradowanie z reklamówkami, teraz, myslę, że to zjawisko przyczynia się, chociaz trochę, do zmniejszenia tej kupy śmieci.
      sama noszę w torebce składana "siatkę" z materiału na zakupy więc reklamówek nie zbieram.
      Torby prezentowe zatrzymuję ale ciągle ich przybywa bo w rodzinie nigdy takiej torebki drugi raz nie uzywam, na wszelki wypadek a inne okazje rzadko sie zdarzają.
    • triismegistos Re: Dziwna moda 17.04.15, 10:42
      Ja czasem chodzę na zakupy do biedronki z torbą z PiP, to dopiero obciach big_grin
      • gazeta_mi_placi Re: Dziwna moda 17.04.15, 11:08
        Nie, nie obciach, obciach jak ktoś Cię zobaczy na terenie Biedronki, ale jak już idziesz do domu z siatką PiP to super, w końcu nikt nie będzie grzebał i sprawdzał.
    • gazeta_mi_placi Re: Dziwna moda 17.04.15, 11:11
      Reklamówki z Biedronki użytkuję aż do momentu gdy się nie przetrą, nie podziurawią, statystycznie wytrzymują 5-10 zakupów. O wiele bardziej wytrzymałe są reklamówki z Carreforura, te biodegradowalne zielone. Wytrzymują przy dobrych wiatrach nawet 1-3 miesiące zakupów.
      Papierowe duże torby służą mi jako składzik śmieci segregowanych, u Gazeci nic się nie zmarnuje.
    • princess_yo_yo Re: Dziwna moda 17.04.15, 12:03
      sztywna papierowa torba bywa lepsza do pakowania niz reklamowka z tesco. sztywne torby zazwyczaj zostawiam i przydaja sie albo do pakowania czegos albo do przechowywania bzdetow w domu. zawsze i tak zawsze koncza jako dodatkowy pojemnik na recycling.
      tak samo uzywam ponownie jednorazowek z supermarketow jesli w nich przynosze zakupy, jako worek na smieci w malych pojemnikach (lazienka, sypialnia) albo spocone ciuchy po yodze, zablocone buty itd.
    • p.kiermas [...] 21.11.19, 10:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka