iwoniaw 14.05.15, 09:59 To już jutro. Idziecie? Chodziłyście w poprzednich latach? Co Wam się najbardziej (nie) podobało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mozambique Re: Noc muzeów 14.05.15, 10:11 raz próbowałam zrezygnowalam gdy zobaczylam kilometrową kolejke odbiór sztuki w atmosferze spędu bydła jakos mnie nie pociąga Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Noc muzeów 14.05.15, 10:14 Raz byłam i dziękuję. Dzikie tłumy mnie nie pociągają. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Noc muzeów 14.05.15, 10:17 Podobnie jak u poprzedniczek-byłam dwa razy-pierwszy i ostatni... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Noc muzeów 14.05.15, 10:21 W zeszłym roku byliśmy na inscenizacji plenerowej (rekonstrukcje), którą robili nasi znajomi, w tym roku pewnie też się wybierzemy jeśli sprzedamy babci małą. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Noc muzeów 14.05.15, 10:32 Ja wolę pójść normalnie i zapłacić, niż czekać godzinami w kolejkach. Ostatnio wybraliśmy się ze dwa czy trzy lata temu, bo skusiło nas zwiedzanie kulis teatru Guliwer, atrakcja normalnie niedostępna. Córka chciała, bo chadzała tam na przedstawienia z przedszkolem. Odstaliśmy dwie godziny, po czym zostaliśmy przegonieni po teatrze, szybko szybko, bo kolejka czeka. 10 minut nie trwało to zwiedzanie. Wtedy powiedziałam sobie, że mam w nosie noc muzeów, szczególne i normalnie niedostępne atrakcje tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Noc muzeów 14.05.15, 10:33 Pojutrze Byliśmy z synem rok temu, fajnie było. Ale nie szliśmy tam, gdzie byliśmy / będziemy w ciągu roku, tylko tam, gdzie coś ciekawego się działo a w ciągu roku nie ma szans tego zobaczyć albo się o tym nie myśli. Na przykład u Adwentystów na prelekcji i wystawie o historii biblii, w KGP czy MSZ (nie pamiętam) na przedstawieniu roli BOR (inscenizacja działań, pokaz broni), i takich tam. Do tego muzeum literatury, jakaś wystawa plenerowa z wojskowymi samochodami ... W tym roku też pójdziemy, właśnie wybieram typy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Noc muzeów 14.05.15, 10:57 Chodzę co roku. Nie wszędzie są tłumy, zdecydowanie gorzej jest w czasie Nocy Naukowców. Na szczęście moje dziecko ma sprecyzowane zainteresowania i w tym roku,z racji planów weekendowych, wystarczy "zaliczenie" jedynie muzeum geologicznego Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No właśnie myślałam raczej o imprezach, których 14.05.15, 11:10 na co dzień w tych placówkach po prostu nie ma i są specjalnie na noc muzeów przygotowywane, bo same ekspozycje stałe to już obejrzeliśmy przynajmniej tam, gdzie nas zainteresowania bardziej ciągną. Wiele z Was pisze, że "w tłumie beznadziejnie" - jak dla mnie to jest po prostu specyfika takiej imprezy, no są ludzie, bo ich ta sama ciekawość co mnie tam pcha, nigdy dotąd mi to nie przeszkadzało. Że na samotną kontemplację akurat w tym terminie nie mogę liczyć, to raczej oczywiste. Pytając o atrakcje i minusy chodziło mi raczej o to, czy któraś instytucja się Waszym zdaniem w poprzednich latach specjalnie wysiliła/miała efekt wow, albo przeciwnie - porażka organizacyjna, zero czegoś innego niż przy codziennym zwiedzaniu etc. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Noc muzeów 14.05.15, 10:39 W Polsce nie miałam przyjemności. Tutaj tylko jak są ciekawe imprezy przy okazji tej nocy. Muzea widziałam już wszystkie. U nas jest w tą sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Noc muzeów 14.05.15, 11:26 Byłam 2 lub 3 razy. Lubię chodzić w takie miejsca, których na co dzień nie ma szansy zwiedzić, np. siedziba tvp, sejm. Tłumy są rzeczywiście ogromne. Do największych atrakcji stoi się po 4 godziny. Czasem uda się gdzieś wejść bez czekania już przed samym zakmnięciem. W tym roku chyba nie idę. No chyba że po północy coś mnie natchnie Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Noc muzeów 14.05.15, 14:35 W Noc Muzeów poluję na miejsca, do których nie da się wejść inaczej. Tylko na tę noc otwierany jest Wedel - Filtry zwiedziłam na kursie przewodnickim, Pałac Prezydencki czy Sejm i Senat dostępne są dla szkół, więc można się załapać jako opiekun , do Wedla nie wejdzie się inaczej, niż odstawszy 12 godzin w kolejce. Interesują mnie też zajezdnie tramwajowe i Elizeum - biedne chronione nietoperze..., i podziemia PKiN. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Noc muzeów 14.05.15, 15:13 Do podziemi PKiN nie wejdziesz, chyba że zdążyłaś się zarejestrować Ja też sobie ostrzyłam zęby, ale nie ma szans Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Noc muzeów 17.05.15, 13:25 Filtry otwarte są całe lato, trzeba tylko upolować bilety, rozchodzą się w jeden dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Noc muzeów 14.05.15, 14:42 Byłam raz czy dwa. Chodziłabym co roku gdyby nie fakt, że zazwyczaj jest wtedy beznadziejna pogoda ( szkoda, że statystyk nie prowadzę ) Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Noc muzeów 14.05.15, 14:47 Nigdy nie byłam, nie lubię takich tłumów i kolejek. Nie jestem specjalnie wielką miłośniczka muzeów, a te które mnie interesują zwiedzam w dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Noc muzeów 14.05.15, 14:56 Chciałabym, ale obawiam się, że noc spędzę tak, jak Piknik Naukowy, głównie na przepychaniu się i staniu w kolejkach długie kwadranse, żeby minutę popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Noc muzeów 14.05.15, 15:00 Uwielbiam, umawiam się wtedy z koleżanką na jakąś główną atrakcję i parę mniejszych. Między muzeami odpoczywamy w lokalach Niestety, raz na dwa lata, bo zobowiązałam się, że co drugi rok będę w ten dzień, tzn. noc, pracować i wypada właśnie pojutrze. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Noc muzeów 14.05.15, 15:04 No ja bym wolała co rok imprezować, ale służba nie drużba Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Noc muzeów 14.05.15, 15:11 Chodzę co roku. Bardziej dla poczucia ogólnej atmosfery, spaceru niż odwiedzania muzeów. Jeśli już zwiedzamy muzea czy inne obiekty to raczej te nieoczywiste, mniej popularne. Do tych największych nawet nie próbujemy. Tłumy, tłumy,tłumy... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom No i jak po nocce? 17.05.15, 13:07 Ja jestem trochę niewyspana, lecz zadowolona - spotkałam koleżankę z liceum i odbyłam parę inspirujących rozmów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: No i jak po nocce? 17.05.15, 13:47 Bylam z synem.Fajnie bylo, choc młody wymiekl po 23ciej 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Noc muzeów 17.05.15, 18:07 nie podobały się ogromniaste kolejki ale ogórkiem jeździło się fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Noc muzeów 17.05.15, 18:29 Bylam raz i nigdy więcej. Zwiedzanie w tłumie mnie nie rajcuje. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Noc muzeów 17.05.15, 18:32 Byłam kilka razy. Powinna nosić nazwę Noc Kolejek (oraz Pieszych Zachowujących Się Jak Święte Krowy). W tym roku z premedytacją zrezygnowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Noc muzeów 17.05.15, 23:36 Byłam zachwycona. Młoda się zdecydowała na pojechanie ze mną, więc wybrałam muzea bardziej pod nią, ale też takie, których nie mogę zwiedzić, bo są czynne np. w tygodniu od 11 do 16, albo które można zwiedzić, ale na noc muzeów przygotowują coś fajnego. Więc w Muzeum Kowalstwa Młoda wykuwała miecz. Nie miałam pojęcia o zbiorach muzealnych Głównej Biblioteki Lekarskiej, na nas obu zrobiły duże wrażenie - a dowiedziałyśy się o niej dzięki Nocy Muzeów. Do Elizeum weszłyśmy bez kolejki, bo do nich dzieci zawsze wchodzą bez kolejki. Potem Młoda padła... Odpowiedz Link Zgłoś