Dodaj do ulubionych

Nielegalni imigranci

24.06.15, 13:40
Imigranci, którym udało się dostać nielegalnie na Węgry, a później przedostać do innych krajów, np. do Austrii, powinni być odsyłani z powrotem na Węgry.

Nie, powinni być natychmiast odsyłani do krajów pochodzenia.

Bezkompromisowa polityka Węgier wobec imigrantów zdążyła już doprowadzić do napięć na szczeblu dyplomatycznym, zwłaszcza z Belgradem.Węgry zamierzają wzdłuż 175-kilometrowej granicy z Serbią postawić płot wysoki na cztery metry.

I bardzo dobrze, powinien być pod napięciem żeby nie przeleźli tongue_out

To samo powinno się robić z tymi przepływającymi przez morze za Afryki. Zamiast kombinować jak ich porozdzielać po UE, powinni ich pakować w samoloty i odsyłać skąd przybyli. Zresztą Włosi zaczynają się coraz bardziej buntować więc jest nadzieja tongue_out
Obserwuj wątek
    • katnip Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 13:51
      Tendencyjne pytanie według pismaków GW:
      "Czy zamiast wydawać środki na imigrantów, nie lepiej byłoby wspierać węgierskie rodziny i dzieci, które mają się narodzić?"
      Co w tym tendencyjnego?
      Węgry to to nie jest bogaty kraj. Polska to też nie jest bogaty kraj.
      Ale według politycznie poprawnych mediów powinniśmy jednym chórem mówić, że od ust sobie odejmiemy, żeby im dać. Im dać więcej. Bo my jesteśmy tacy dobrzy, że damy, damy, damy.

Tendencyjne to jest zdjęcie dodane do artykułu - mężczyzna z dzieckiem. Bo nad dzieckiem się ulitujemy.
      • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 13:55
        Dokładnie.
    • ingryd Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 13:58
      wiesz, mimo wszystko, mimo tego drutu pod napieciem, z calego serca ci zycze by ani ty ani nikt z twoich bliskich nie musial nigdy pod takim drutem sie znalezc w rozpazy i nedzy,
      ale radze ci te,z zebys uwazala na to co mowisz bo karma lubi wracac.
      ja stara jestem, ale ty z literatury moze sobie przypomnisz te druty, okopy i ludzi zdesperowanych w srodku europy, w berlinie, czy na zielonych granicach, to bylo tak nie dawno i dotyczylo nas,
      a przeciez w zyciu nic nie jest dane "na zawsze" sad
      • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:01
        Wzruszyłam się sad

Nie, jednak nie tongue_out
      • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:03
        ingryd, a jesteś za tym, żeby Ci ludzie dostawali PO PROSTU wizę Schengen i nie musieli nielegalnie przedostawać się np do Francji ryzykując życie?
        • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:04
          Wszystkim dajmy, a co, niech nam się cała afryka i arabowo na głowę zwali.
        • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:04
          p.s. albo jeszcze prościej - znieśc obowiązek wizowy dla mieszkańców całej Afryki?
        • ichi51e Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:20
          Nie wiem co mysla osoby ktore na fb wrzucaja posty u zdjecia sugerujac ze powinnismy do EU brac wszystkich ktorzy z narazeniem zycia chca sie tu przebic. Nie widze jak toma byc fizycznie mozliwe - kto pierwszy ten lepszy? Mamy tu druga Afryke zrobic czy jak? Nalezy zlikwidowac biede i wojne tam skad ci ludzie uciekaja a nie brac wszystkich tutaj. Nie da sie tego zrobic w tym tygodniu. Europa tez swojego bogactwa nie zbudowala w 10 lat.
          za to w Azji duzo miejsca i praktycznie bezludne polacie tez sa - moze tam?
          • anorektycznazdzira Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 21:32
            Ja proponuję do Detroit.
            Miasto się wyludniło i dalej wyludnia, puste domy wszędzie dookoła, a to w końcu stany mieszały, mieszały, aż wymieszały w Syrii i okolicach. Zapakować towarzystwo na statek i wysadzić z drugiej strony Atlantyku tongue_out
            • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 10:34
              Na Alasce też małe zagęszczenie, dużo miejsca, czyste powietrze, spokój, lasy są jeszcze w Kanadzie.
      • katnip Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:16
        Ingryd
        Przede wszystkim - dokładnie, kim są owi imigranci?
        Czy jest to wzruszający obrazek z dzieckiem, czy też to?
        www.wykop.pl/link/2612301/francja-praca-kierowcy-ciezarowki-nie-jest-latwa-a-zwlaszcza-w-calais-eng/
        www.cda.pl/video/19397950
      • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 16:24
        Karma nie wraca Kochana, chyba że za dużo popiłaś.Im dłużej patrzę na ten świat pełen wszelakiego kurestwa tym bardziej widzę, że bzdury którymi karmiono nas w dzieciństwie i czasem we wczesnej młodości typu: sprawiedliwość, wracająca "karma" istnieją tylko w naiwnych i/lub głupich łbach.
        • mynia_pynia Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 23:39
          Gazeto masz racje w 100%.
      • nangaparbat3 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 19:01
        Ingryd, dokladnie to samo sobie pomyślalam, wlasciwie slowo w slowo.
        I to samo powiedziała niedawno moja mama, chociaż bez wątku karmicznego, bo ona straszna racjonalistka jest.
    • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:01
      Te przepisy wynikają zapewne z tego, że skoro nie pilnujesz swoich granic, to bierz odpowiedzialność. M.in. za tych, ktorzy zgodnie z obowiązującym prawem legalnie czekają na decyzję o statusie uchodzcy - dopiero po odmowie można ich deportować.

Ale problemem jest długi czas oczekiwania na decyzję, czasami przedłużające się do kilku lat, a wtym czasie dzieci zaczynają chodzic do szkoły, itd, a wydalenie staje się niehumanitarne.

Problemem, ktory moim zdaniem da się najszybcie rozwiązać do właśnie wydawanie decyzji o przyznaniu status uchodźcy, a raczej jego tempo
      • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:03
        Przepisy można, a nawet jak widać, należy zmienić.

skoro nie pilnujesz swoich granic, to b
        > ierz odpowiedzialność.

No ale jak chcą tych granic pilnować, to też źle.
        • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:10
          Artykuł nie chce mi się odtworzyć (sa jakieś 'robaczki") więc trudno mi komentowac sposób w jaki sobie chcą poradzić.

Dla mnie to jest po prostu kolejny sygnał, że problemu imigracji nie da się dłużej zamiatac pod dywan, bo system się wali.
      • bi_scotti Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:06
        Strasznym jest byc czlowiekiem, ktorego nikt nigdzie na swiecie nie chce i dla ktorego wszedzie brak miejsca. Przy moim stole miejsce jest zawsze i mam nadzieje, ze nigdy mi takiej attitude nie zabraknie. Moj obecny rzad jest beznadziejny ale powoli czuc, ze zaczyna to przeszkadzac wiekszosc - nie mozna kraju traktowac jak biznesu! Mam nadzieje, ze cos sie zmieni w tej materii po jesiennych wyborach i ze otworzymy szerzej drzwi smile
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:10
          Taa i dlatego w tej cudownej Kanadzie coraz częściej zdarzają się incydenty z łamaniem praw kobiet na rzecz religii (jakiej, wiadomo).
        • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:11
          bi scotti - a uważasz, że Kanada powinna znieśc obowiązek wizowy dla mieszkanców Afryki?
          • bi_scotti Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:49
            Ja uwazam, ze powinnismy zrewidowac polityke przyznawania refugee status tudziez postrzegania imigracji jako zrodla pracownikow vs. "nation building". Dyskusje trwaja, to jest zawsze scieranie sie pogladow - nikt nie ma monopolu na racje, monopolu na "patriotyzm" etc. ale polityka obecnego rzadu jest wybitnie niehumanitarna w temacie "refugees". Ciekawym tez jest, ze adaptation tych, ktorzy niby najlepiej sie nadaja na imigrantow (wedlug kryteriow ustanowianych przez obecne wladze) okazuje sie byc duzo bardziej skomplikowana niz adaptation tych, ktorzy tu docieraja z niczym i wbrew wszelkim przeciwnosciom losu ...
            Ja oczywiscie mam moj prywatny "bias" ... z wiadomych powodow, eh smile Cheers.
            • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:13
              biscotti - ja po prostu jestem przeciwna polityce "jestemy empatyczni i kulturalni , dlatego wiz Wam nie damy, ale tych, ktorzy się po drodze nie potopią to wpuscimy". Powiedzmy sobie uczciwie co I komu chcemy I możemy dać.
              • bi_scotti Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:24
                No ale widzisz roznice pomiedzy kims kto chce przyjechac jako turysta i zwiedzic kraj albo odwiedzic ciocie w Medicine Hut (bo np. jest super bogatym Nigeryjczykiem, ktory moglby nas tu wszystkie kupic piec razy i jeszcze by mu zostalo na uczestnikow innych for), a kims kto jest tak zdeterminowany swoja sytuacja ekonomiczna/polityczna/spoleczna/religijna czy jakakolwiek inna, ze jest sklonny "rzucic sie przez morze" ... Popatrz np. na Latin Americans: mamy i takich, ktorzy przysylaja tu dzieci na nauke angielskiego i placa jakies horrendalne sumy za pelny luxus dla tych swoich dzieci, i takich, ktorzy swoje dzieci wysylaja przez pustynie na piechote zeby sie mogly dostac do "amerykanskiego raju" - jednych sie "zaprasza", innym mozna (gdy sie widzi takie uzasadnienie etc.) zaoferowac refugee status. To sa dwa elementy niby tej samej a jednak bardzo innej polityki odnosnie "przybyszow". No i jeszcze sa tacy, ktorych sie uwaza za "pozadanych" immigrants czyli ludzi ze jakimis tam skills, z pieniedzmi na poczatek, ze znajomoscia anglo albo franco, ktorych obsluguja placowki dyplomatyczne i ktorzy przyjezdzaja "legalnie" spelniajac jakies tam kryteria ustalone przez gouvernement du jour. Jest oczywistym, ze "rzucajacy sie przez morze" tych kryteriow nie spelnia ale czy to znaczy, ze naprawde ich nie chcemy? Przyklad boat people, ktorych nikt nie chcial, a ktorych Kanadyjczycy zasponsorowali masowo pod koniec lat 70-tych wskazuje na to, ze to byla "dobra inwestycja" wlasnie w nation building. Pod kazdym wzgledem. Powinnismy sie uczyc na przykladzie historii, czyz nie? smile
                • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:30
                  >> Przyklad boat people, ktorych nikt nie chcial, a ktorych Kanadyjczycy zasponsorowali masowo pod koniec lat 70-tych wskazuje na to, ze to byla "dobra inwestycja" wlasnie w nation building.

Ale czy postulujesz po prostu przesiedlenie wszystkich chetnych z jakiegokolwiek zakatka swiata do Kanady/UK/Europy ogolnie? Powinnismy wprowadzic wolnosc przemieszczania sie I pracy na calym swiecie? Bo do tego sprowadzaja sie Twoje propozycje.
                  • bi_scotti Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:43
                    Dosia, ja nic nie postuluje procz dyskusji na temat. W kwestii dzialan, kazdy ma swoje sumienie, swoje mozliwosci (i niemozliwosci). Uwazam natomiast, ze publiczna dyskusja jest konieczna, przy czym kazdy z nas powinien do niej podejsc uczciwie z jak najbardziej open mind, bez uciekania w demagogie typu "przesiedlenie wszystkich chetnych" czy inne tego typu popisy erudycji. Tragedia ludzi uciekajacych skads do nikad dzieje sie na naszych oczach. Oczywiscie, mozemy udawac, ze nas to nie dotyczy i stawiac coraz wyzsze mury ale istnieje duze prawdopodobienstwo, ze to problemow nie rozwiaze. Zapewne najlepszym rozwiazaniem byloby moc pomoc tym uciekinierom tam skad oni uciekaja ale to tez wymaga dobrej woli, nakladow, pomyslu i przemyslu. Przerzucanie sie mniej lub bardziej wrednymi haslami wykazujacymi wylacznie pogarde i niechec do drugiego czlowieka tylko dlatego, ze jest on "obcy" swiata nie poprawia. Rowniez naszego, wygodnego i poukladanego swiata nie poprawia a wrecz moze stanowic dla niego zagrozenie. Rozmawiac trzeba, to zawsze lepsze niz jakakolwiek przemoc. Life.
                    • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:47
                      Ale natychmiastowa deportacja do kraju pochodzenia jest bardzo humanitarna. Niehumanitarne by było gdyby te ich dziurawe, na wpół zatopione stateczki zatapiali albo odsyłali w drogę powrotną (bo wiadomo, że zatoną).
                      • berber_rock kota - poczytaj sobie 24.06.15, 15:57
                        reportaze w prasie zagranicznej.

jak najbardziej Grecy te ich stateczki zatapiaja - odholowanie ich do najblizszego nie-UE brzegu jest dla Grecji (w jej obecnej sytuacji finansowej) too costly. W zwiazku z czym znane sa przypadki patroli strazy granicznej na morzu np. robiace stateczkom dziure w silniku albo burcie.

Ot! Humanitarna Europa ...
                    • woman_in_love ci ludzie uciekają przez ciebie i takich jak ty 24.06.15, 15:50
                      wiec zamilcz w końcu i przestań się już wymądrzać hipokrytko. Ci ludzie uciekają z Libii rozwalonej takich oszołomów jak ty, którzy myśleli, że zastąpią "złego" Kadafiego dobrą demokracją. A skończyło się wojną domową, bezrobociem, głodem i biedą, no wiec uciekają. Miałaś aż orgazm pisząc wtedy jak to dobrze ze Kadafiego obalają i nie przyjmowałaś do wiadomości, że tak się to skończy. To samo Syria. Tak chcieliście obalić Assada, że go osłabiliście tak, że na północy Syrii wyrosło Państwo Islamskie, a Assad nie jest wstanie tego już przezwyciężyć.
                      • kota_marcowa Re: ci ludzie uciekają przez ciebie i takich jak 24.06.15, 15:53
                        10/10
                      • nangaparbat3 Re: ci ludzie uciekają przez ciebie i takich jak 24.06.15, 19:12
                        Ja sie wtedy spieralam z Bi, bo było we mnie wiele niepokoju w związku z tym, co może się stac. I rzeczywistość te moje niepokoje przerosla. Ale teraz nie czas na wywlekanie kto miał rację, czas na rozwiązywanie problemu. Nie sa tym rozwiązaniem druty kolczaste ani obelgi na forum.
                    • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 18:57
                      Bi_scotti. Chec zbawienia swiata jest naprawde chwalebna, ale jest to zadanie z definicji niewykonalne. Tak jak nie jestes w stanie pomoc kazdej patologicznej rodzinie w swoim otoczeniu, tak nie jestes w stanie pomoc wszystkim ludziom ktorzy zyja obecnie w nedzy, na wojnie, w chorobie. Po prostu nie. Przyjecie tych imigrantow oznacza tylko tyle, ze przyjada nastepni. I nastepni, I nastepni, I nastepni. A przyjmujac ich de facto ZACHECASZ ich do podejmowania ryzyka. Naprawde uwazasz, ze jestesmy w stanie przyjac ich wszystkich?

I kolejna sprawa. Dlaczego uciekaja do Europy? W Afryce jest mnostwo miejsc w ktorych wojny nie ma. Dlaczego nie jada do Algierii, Maroka, Jordanu, Turcji, Egiptu I wreszcie do ARABII SAUDYJSKIEJ? No dlaczego? Spojrz na mape, zobacz gdzie LATWIEJ sie dostac, bezpieczniej, bez koniecznosci narazania zycia. Dlaczego to Europa ma ich przygarniac?

Jedyne rozwiazanie w moim przekonaniu to odstawianie ich z powrotem I wskazywanie krajow do ktorych powinni zmierzac. Ba! Bylabym w stanie zgodzic sie na finansowanie osiedlania tych ludzi w innych krajach Afryki. Afryka to duzy kontynent I zyja na nim ludzie. Naprawde.
                      • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 18:59
                        I jeszcze dodam tylko, ze de facto Ci ludzie wcale nie chca dostac sie do Europy nawet tylko do UK. Dlaczego akurat tu?
                        • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 21:07
                          d.o.s.i.a napisała:

> I jeszcze dodam tylko, ze de facto Ci ludzie wcale nie chca dostac sie do Euro
                          > py nawet tylko do UK. Dlaczego akurat tu?

Dosiu, z tego samego powodu, dla jakiego TY tam wyemigrowalas... Tyle ze oni jakby BARDZIEJ tego potrzebuja.
                          • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 23:32
                            > Dosiu, z tego samego powodu, dla jakiego TY tam wyemigrowalas... Tyle ze oni ja
                            > kby BARDZIEJ tego potrzebuja.

A wiec to żadne ofiary wojny tylko zwykli emigranci zarobkowi. Przypominam ze w Europoe obowiazuja pewne zasady dotyczące dostępu do rynku pracy.
                  • lady-z-gaga Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:45
                    Dobrze by było z grubsza oszacować, ilu tych chętnych będzie. I podpisac się pod konkretnymi liczbami, bo inaczej jest to rzewne teoretyzowanie sobie a muzom.
                • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 17:09
                  dyplomatyczne i ktorzy przyjezdzaja "legalnie" spelniajac jakies tam kryteria ustalone przez gouvernement du jour. Jest oczywistym, ze "rzucajacy sie przez morze" tych kryteriow nie spelnia ale czy to znaczy, ze naprawde ich nie chcemy

No właśnie, bi scotti - jakie jest Twoje zdanie - chcesz ich czy nie i jeżeli tak to na jakich zasadach - kto przeżyje podróż starą łodzią i kogo stać na niemałe opłaty dla przewoźników czy wszystkich (czyli zniesienie wiz).

Problem imigracji powstał m.in dlatego, że zamiast konkretnych planów mamy same ogólniki co tak naprawdę oznacza zamiatanie problem pod dywan.
                  • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 17:45
                    I pytanie pomocnicze biscotti: Ludzie w Afryce wsiadają na "statki" bo wiedzą, że zostaną tu przyjęci jeżeli przypłyną nielegalnie. Czy akceptując ten proces bierzemy odpowiedzialność za tysiące ludzi, którzy giną każdego roku, bo dostosowują się do naszej polityki imigracyjnej?
                    • bi_scotti Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 18:15
                      Nikt normalny jesli nie jest zdesperowany na taki statek nie wsiada. To nie jest tak, ze zdesperowany czlowiek ma do wyboru bezpieczne i spokojne zycie w swojej wiosce albo bezpieczna podroz na Lampedusa rejsowym promem ale ot tak, z powodu widzi-mi-sie wybiera podroz dziurawym pontonem. Ja mysle, ze tak czy inaczej wszyscy jestesmy jakos tam za siebie wzajemnie na Ziemi odpowiedzialni, co widac najlepiej gdy ma miejsce np. jakas tam katastrofa ekologiczna, nad ktora nie da sie zapanowac w ramach jednego kraju, regionu ... albo gdy tzw. swiatowa ekonomia zaczyna sie od siebie wzajemnie zarazac jakimis tam "stock market" problemami, albo gdy ludzie przemieszczaja sie po kontynentach roznoszac SARS, Ebola czy inny wirus, albo ... gdy przychodzi nam placic za krzywdy komus tam wyrzadzone przez naszych ogolnie rozumianych przodkow (niewolnictwo, kolonializm, wyzysk ekonomiczny, podzialy swiata bez uwzglednienia lokalnych sytuacji etc. etc. etc.). Wiec Twoje pytanie o odpowiedzialnosc jest tylko czubkiem gory lodowej, bo ta odpowiedzialnosc jest nieskonczona a wlasciwie albo sie ma jej poczucie, albo sie jej unika jak ognia w kazdej "ogolnej" sprawie, including tych na lodziach, ktorzy wlasnie wyruszaja w strone Europy. Osobiscie, jedyne co widze jako moralne rozwiazanie dla mnie samej to uznanie za drogowskaz tego, ze "kto ratuje jedno zycie, ratuje caly swiat" i tego sie trzymam. Oczywiscie, mam swiadomosc, ze jest to program minimalistyczny i ze nawet przy jego minimalizmie rozne bledy moga byc poplenione. Coz, ten sie nie myli kto nic nie robi, ale akurat dla mnie nic-nierobienie nie jest viable option. No bo nie, bo akurat jak mam taka konstytucje i zapewne w wieku, w ktorym jestem juz jej nie zmienie wink For better or worse, eh ...
                      • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 18:19
                        A odpowiesz na pytanie czy jesteś za zniesieniem wiz do Kanady dla mieszkańców Afryki?
                      • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 18:22
                        A jeżeli chodzi o nicnierobienie....Jaki poziom niecnierobienia masz na myśli - nieudzielanie bezpośredniej pomocy konkretnemu X przez Y czy działania rządowe?

• joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 18:27
                          biscotti - nie da się nikomu pomóc nie definiując jego PRAWDZIWYCH potrzeb, źródła problemu i nie analizując konsekwencji form naszej pomocy.

Głodnym dzieciom nie pomaga się tak, że się daje cukierka co dziesiątemu i odchodzi z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku. Zwłaszcza jak pozostała dziewiątka pobije się do krwi o tego cukiereczka.
                          • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 18:32
                            I kolejne pytanie - czy w swoich wyborach (politycznych) bierzesz pod uwagę stosunek do kanadyjskiego zaangażowanie w Kongo (korporacje ) ?
            • zwariowana_wariatka Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:17
              nie odpowiedziałaś na pytanie. czy Twoim zdaniem powinno się dawac wizy i zasiłki wszystkim, którzy życzą sobie żyć w Kanadzie / UE ?
        • woman_in_love ci uchodzcy to wina bi_scotti i poparancow z kanad 24.06.15, 15:31
          y i faktycznie to oni dlatego powinni przyjac uchdzcow, a nie my.
      • misiu-1 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 14:58
        joa66 napisała:

> Ale problemem jest długi czas oczekiwania na decyzję, czasami przedłużające się
        > do kilku lat

To jest problem. Ale rozwiązywalny. Trzeba wydrukować w kilkuset tysiącach egzemplarzy formularz decyzji odmownej z pustym miejscem na imię i nazwisko, i porozsyłać na wszystkie granice. To skróci czas oczekiwania do akceptowalnych paru minut.
      • hemp_plant Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 17:27
        a wiesz, ze tak samo wyglądalo kwestia obozów dla polaków, którzy uciekli z polski? np w hiszpanii, w niemczech. i podobnie wyglądała kwestia traktowania polaków- jak bydlo. bo my lubimy mysleć, że jestesmy tak mile widziani wszedzie, ze jestesmy lepszą opcją niż... (proszę sobie wstawić) a jetsesmy traktowani tak samo- jak element kulturowo obcy.
        • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 17:34
          Dokładnie.
    • triss_merigold6 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:03
      IMO najsprawniej poradziła sobie Australia.
      • kim5 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:05
        Kiedy to czytam, nie dziwię się, że wygrał Duda oraz że Kukiz uzyskał dobry wynik.
        W społeczeństwie nie ma dużo miejsca na demokrację, za to jest spore zapotrzebowanie na zamordyzm i autorytaryzm.
        Tyle z mojej strony.
        • kim5 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:06
          I jeszcze jedno: najbardziej mnie boli, że ludzie nie wstydzą się takich poglądów.
          • triss_merigold6 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:08
            Wstydzić to się powinni Ci, którzy pozwolili na zrobienie kalifatów z całej Skandydanwii, Brukseli czy Paryża.
            Mąż hm... wyznawca Allaha?
            • berber_rock Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalifatem? 24.06.15, 15:10
              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 15:16
                A ta dzielnica tuż za Gare de Bruxelles-Midi nie jest kalifatem? Albo ta za Gare du Nord, za czerwonymi latarniami?
                • berber_rock Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 15:51
                  Zalezy co sie rozumie pod kalifatem.

Jest po prostu zamieszkana przez Marokanczykow, ale nie zauwazylam aby byla jakas niebezpieczna czy niedorozwinieta z tego powodu.

Za to caly Gare du Midi jest w tej chwili zamieszkiwany przez naszych rodakow w stanie rozkladu, odstawiajacych tam calodobowa impreze. Przejsc sie nie daje z powodu walajacych sie butelek, ciaglych bijatyk i panow robiacych pod siebie tudziez na okoliczne murki.
                  bezpiecznie tez nikt tam sie nie czuje bynajmniej.

Cos jeszcze zatem masz do powiedzenia na temat multi-kulti?
                  • zwariowana_wariatka Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 16:11
                    jeśli idziesz ulicą i jesteś tam jedyną białą kobieta, to moim zdaniem jest to kalifat.

tylko Polacy na Garde du Midi siedzą? no to musiało się sporo pozmieniać, od kiedy tam mieszkałam, co było stosunkowo niedawno.
                    okropne miasto, nie ma już dla Bxl ratunku moim zdaniem.
                    • berber_rock Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 16:23
                      zwariowana_wariatka napisała:

> jeśli idziesz ulicą i jesteś tam jedyną białą kobieta, to moim zdaniem jest to
                      > kalifat.
                      >
                      No to mamy inna definicje kalifatu.
                      BTW Arabowie to rasa biala.
                      • zwariowana_wariatka Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 16:39
                        widzę, że usilnie starasz się nie zrozumieć, o co mi chodzi wink ale skoro uważasz, że taka dzielnice są bezpieczne, to ani chybi masz kolorowego chłopa, więc dyskusja w sumie nie ma sensu.
                        • berber_rock Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 16:43
                          zwariowana_wariatka napisała:

> widzę, że usilnie starasz się nie zrozumieć, o co mi chodzi wink ale skoro uważas
                          > z, że taka dzielnice są bezpieczne, to ani chybi masz kolorowego chłopa, więc d
                          > yskusja w sumie nie ma sensu.

Nie. Moj maz jest Polakiem. Wyejechalismy, majac juz dzieci - glownie z powodu zaduchu swiatopogladowego panujacego w PL. Natomiast fakt, ze mieszkamy w takiej dzielnicy i bardzo nam sie w niej podoba glownie ze wzgledu na koloryt lokalny i pyszne zarcie.

Ale rozumiem, ze Tobie najwyrazniej glownie przeszkadza karnacja skory, bo to jedyny czynnik, na ktory sie powolujesz. Nic nie wspomnialas o bezpieczenstwie, kulturze, czymkolwiek innym.
                          • gazeta_mi_placi Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 16:54
                            O co chodzi z tym światopoglądem i kiedy to było? Bo co najmniej od dekady nikt nie ukrywa swoich światopoglądów, nawet tych kontrowersyjnych, są ateiści, wojujący ateiści, agnostycy, katolicy, nikt nikogo nie krzyżuje za poglądy, można je swobodnie wypowiadać.
                            • berber_rock Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 16:56

Wypowiadac mozna, ale na przyklad nie mozna swobodnie o sobie decydowac, bo trzeba podazac w tej kwestii za wytycznymi jedynie poprawnej religii.
                              • gazeta_mi_placi Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 25.06.15, 10:38
                                Można, jeden wyjątek - aborcja i tyle. I mimo surowego prawa aborcyjnego kobieta i tak ma o wiele więcej wolności niż kobieta w wiadomej kulturze. Kto tego nie widzi ma sprany mózg, może takim osobom trzeba się przyjrzeć? Już jedna Polka pomagała ISIS.
                            • mokotowianka1 Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 17:16
                              Homofobia i rasizm są w Polsce popularniejsze niż w wielu innych krajach i zupełnie otwarcie prezentowane.
                              Nie jest mi też poza Polską znany żaden przykład, aby w urzędach publicznych wieszano portrety papieży, albo aby serio rozważano zakaz in vitro z powodu poglądów jakichś związków religijnych na ten zabieg.
                              • gazeta_mi_placi Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 17:31
                                Właśnie dlatego, że u nas jest wolność słowa, zagranicą zaś polityczna poprawność jest posunięta do granic absurdu. Tu możesz wyrazić swoje zdanie (także negatywne) i o katolikach i o homoseksualistach i nikt nie zrobi Ci o to sprawy sądowej, zagranicą zaś musicie trzymać mordę w kubeł nawet jeśli myślicie swoje bo jeszcze ktoś pójdzie do sądu, że uraziliście jego religię/uczucia, i oby tylko do sądu, a nie np. zabije Was i Waszych kolegów z pracy w biały dzień. Jakoś pomimo owych portretów papieża (też mi się nie podobają) nikt nie wysadza w powietrze redakcji "Nie", nie zabija w biały dzień ich pracowników z powodu "obrazy uczuć", nie podrzyna gardła reżyserowi kontrowersyjnego spektaklu. U Was tyle "świeżego powietrza" (nie to co polski zaduch), że byle złośliwa grafika powoduje wybicie w biały dzień całej redakcji, poderżnięcie gardła na ulicy reżyserowi lub podrzucenie bomby do metra.
                                • berber_rock Nie 24.06.15, 22:01
                                  Nie musze za granica trzymac mordy w kubel jak to pieknie ujales.
                                  Nie mam zwyczaju krytykowac islamu, bo nie mam za co - w przeciwienstwie do religii katlickiej nie wchodzi do lokalnego ustawodawstwa, nie dyktuje rzycia innym religiom i nie wchodzi z butami w moje zycie.

I wiesz czego jeszczee nie musze?
                                  - nie musze caly dzien biegac po gabinetach w poszukiwaniu pigulki "po"
                                  - nie musze rodzic kalekich dzieci, bo Chazan sie uparl
                                  - i pewnie jeszcze kilka rzeczy by sie znalazlo

• ludborka Re: Nie 25.06.15, 07:39
                                    Nie mam zwyczaju krytykowac islamu, bo nie mam za co - w przeciwienstwie do rel
                                    > igii katlickiej nie wchodzi do lokalnego ustawodawstwa, nie dyktuje rzycia inny
                                    > m religiom i

ty tak na poważnie?
                                    • berber_rock Tak - ja tak na powaznie 25.06.15, 08:28
                                      Wskaz mi chociaz jedna dziedzine prawa w jakimkolwiek swieckim panstwie europejskim, w ktorej szariat ma odzwierciedlenie. Mozesz wskazac dowolne panstwo zachodniej Europy.
                                      • gazeta_mi_placi Re: Tak - ja tak na powaznie 25.06.15, 08:50
                                        Legalnie - nie.
                                        Realnie - w Szwecji wybuchła afera, gdy odkryto, że w jednej szkole wszystkie dziewczynki "pewnego pochodzenia" są okaleczone do końca życia.
                                        Zabójstwa "honorowe" młodych kobiet na terenie państw europejskich "przyjaznych imigrantom".
                                        W Niemczech całe dzielnice "mieszkańców pewnego pochodzenia" gdzie lokalna policja boi się wjechać (informacja z pierwszej ręki - od mieszkańca mieszkającego w danym mieście od 30 lat).
                                        Zresztą skąd w Niemczech marsze przeciwko islamizacji?
                                      • ludborka Re: Tak - ja tak na powaznie 25.06.15, 08:55
                                        Jeszcze może nie, ale qszystko przed nami. jeżeli to twoim zdaniem nie ma wpływu na 'rzycie', to abstrahujesz od układu odniesienia
                                        www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/724345,Dunskie-miasteczko-bez-choinki-za-to-z-islamskim-swietem , www.polishexpress.co.uk/subway-wycofuje-kanapki-z-szynka-bekonem-powod-bojkot-muzulmanow/ ,

dla przypomnienia: kabul lata 70te

https://img.sadistic.pl/pics/4a764752ef05.jpg

a tak jest teraz

www.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_www.pap.pl&_PageID=1&s=infopakiet&dz=swiat&idNewsComp=202826&filename=&idnews=206137&data=&status=biezace&_CheckSum=-589349485
                                        ja rozumiem, że można być antykatolikiem, naprawdę, sama uważam, że religia per se to nic dobrego, ale stawianie religii katolickiej jako tej złej, w kontrze do muzułmańskiej, tej dobrej nie świadczy dobrze o umiejetnosci postrzegania świata i procesów na nim zachodzacych
                                        • berber_rock Re: Tak - ja tak na powaznie 25.06.15, 09:05
                                          l
                                          > ja rozumiem, że można być antykatolikiem, naprawdę, sama uważam, że religia per
                                          > se to nic dobrego, ale stawianie religii katolickiej jako tej złej, w kontrze
                                          > do muzułmańskiej, tej dobrej nie świadczy dobrze o umiejetnosci postrzegania św
                                          > iata i procesów na nim zachodzacych

Nigdzie nie napisalam ze jedna jest zla, a druga dobra. Napisalam jedynie, ze jedna miala dosyc kolosalny (negatywny) wplyw na moje konkretnie zycie i na decyzje o wyjezdzie, podczas gdy wplywu tej drugiej nie widze. Tyle i tylko tyle.
                                          • ludborka Re: Tak - ja tak na powaznie 25.06.15, 09:13
                                            Nie mam zwyczaju krytykowac islamu, bo nie mam za co - w przeciwienstwie do religii katlickiej nie wchodzi do lokalnego ustawodawstwa, nie dyktuje rzycia innym religiom i nie wchodzi z butami w moje zycie.

Acha. W twoje życie moze, jeszcze-oby nigdy, nie wchodzi. Natomiast jak rozumieć resztę tej twojej wypowiedzi? Nie przeciwstawiasz jednej i drugiej? Nie piszesz o dyktowaniu innym co mają robić przez jedną a drugą nie? Acha.
                                            • rosapulchra-0 Re: Tak - ja tak na powaznie 25.06.15, 09:40
                                              ludborka napisała:

> Nie mam zwyczaju krytykowac islamu, bo nie mam za co - w przeciwienstwie do rel
                                              > igii katlickiej nie wchodzi do lokalnego ustawodawstwa, nie dyktuje rzycia inny
                                              > m religiom i nie wchodzi z butami w moje zycie.
                                              >
                                              > Acha. W twoje życie moze, jeszcze-oby nigdy, nie wchodzi. Natomiast jak rozumie
                                              > ć resztę tej twojej wypowiedzi? Nie przeciwstawiasz jednej i drugiej? Nie pisz
                                              > esz o dyktowaniu innym co mają robić przez jedną a drugą nie? Acha.

Ludborka, ty chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem. nawet orta nie zauważyłaś.
                                          • gazeta_mi_placi Re: Tak - ja tak na powaznie 25.06.15, 09:18
                                            No bez przesady, surowe prawo antyaborcyjne jest do zmiany - tu się zgadzam, ale poza tym żyje się dokładnie tak samo jak zagranicą, do kościoła nie musisz chodzić, dziecka na religię nie musisz posyłać, nikt Ci kamieniami okien nie wybije, jeśli nie ochrzcisz dziecka, apteki "puchną" od środków antykoncepcyjnych, plastry, zastrzyki, tabletki, kiedyś reklamy plastrów antykoncepcyjnych wisiały we wszystkich większych miastach w widocznych miejscach plus reklama w mediach.
                                            Czy naprawdę wyjechałaś z powodu religii katolickiej czy raczej bardziej przyziemnie - ekonomicznych? Nie ma co się wstydzić, prawdą jest, że za granicą z reguły zarabia się więcej.
                                            • berber_rock Nie, nie wyjechalam z powodow ekonomicznych 25.06.15, 09:23
                                              Moja pierwsza pensja w Belgii byla dosyc porownywalna z ostatnia w PL.

Glowne powody wyjazdu to:
                                              - ot po prostu ciagnelo mnie do swiata, innych kultur, innych jezykow i smakow, a nature tez mam taka, ze nie umiem mieszkac w jednym miejscu na stale (teraz np. planujemy kolejna przeprowadzke, jak tylko syn skonczy szkole)
                                              - wiecej czasu wolnego dla rodziny tutaj (w PL potrafilam z pracy wychodzic o 21h00 i bynajmniej nikt za nadgodziny nie placil)
                                              - tak: zaduch w PL i wylazacy wszelkimi katami KK - w TV, radiu, gazetach.
                                              • triss_merigold6 Re: Nie, nie wyjechalam z powodow ekonomicznych 25.06.15, 09:35
                                                Czyli z zupełnie innych powodów niż ci rzekomi uchodźcy na łodziach, bo oni z przyczyn ekonomicznych, a nie z niedostatku wrażeń.
                                                • berber_rock Re: Nie, nie wyjechalam z powodow ekonomicznych 25.06.15, 09:39
                                                  Tak, ale mam wrazenie, ze wcielas sie w srodek dyskusji, nie przeczytawszy wczesniejszych watkow.

I czego ma dowodzic Twoja wypowiedz?

Odpowiedzialam na wczesniejsze pyatnie dosyc szczerze, bo mam wrazenie, ze na tym forum panuje mania "wciskania emigrantom dziecka w brzuch" i stereotyp, ze wszyscy w PL umierali z glodu, przyduszeni hipotekami, a na zmywaku to maja kokosy.

Otoz nie wszyscy pracuja na zmywaku i nie wszyscy wyjezdzaja z powodow ekonomicznych.
                                                  Jak widac - niektorzy wyjezdzaja po rpstu, aby miec swiety spokoj i odetchnac swiezym powietrzem.
                                                  • joa66 Re: Nie, nie wyjechalam z powodow ekonomicznych 25.06.15, 09:50
                                                    berber, a odpowiesz na moje pytania?
                                                  • berber_rock Chodzi Ci o kryteria wjazdu dla imigrantow? 25.06.15, 09:59

Nie siedze w polskiej polityce wewnetrznej na tyle szczegolowo, aby z palca wyliczyc dziedziny, w ktorych brakuje nam specjalistow.

Podalam Ci, jak ten problem rozwiazuja inne kraje i jak ksztaltuja polityke imigracyjna.

Pracuje w dosyc politycznym miejscu i debate imigracyjna mam okazje obserwowac "z pierwszej reki" i moge Ci powiedziec, ze Polska jest krytykowana, jako jeden z nielicznych krajow UE, ktory takiej polityki SWIADOMIE nie ksztaltuje. Pozwala po prostu wydarzeniom sie toczyc, a potem podnosi larum, ze ich zalewa jakis przestepczy element.

A teraz z dyskusji sie wypisuje, bo przez reszte dnia wisze na spotkaniach niestety ...
                                                  • joa66 Re: Chodzi Ci o kryteria wjazdu dla imigrantow? 25.06.15, 10:07
                                                    Ale przykłady które podałaś są bez sensu: problem imigracyjny i pontony z imigrantami to nie są specjaliści IT i lekarze.

Podalam Ci, jak ten problem rozwiazuja inne kraje i jak ksztaltuja polityke imi
                                                    > gracyjna

A te "inne kraje" własnie nie radzą sobie z problememsmile! I m.in. stąd pomysł aby Polska przejęła częśc imigrantów z Włoch, które sobie nie radzą z problemem (podobnie jak inne kraje)

I naprawdę nie chodzi o to, że "murzyni są be" a "my" mamy gen nietolerancji, tylko o to, że kiedy dotychczasowa polityka imigracyjna Europy NIE SPRAWDZIŁA SIĘ, to naturalnym staje się pytanie czy powinnismy się w ten nieudany, niewydolny i zły model wpisywać czy poczekać/domagać się ustalenia NOWEJ polityki imigracyjnej w Europie.
                                                  • gazeta_mi_placi Re: Chodzi Ci o kryteria wjazdu dla imigrantow? 25.06.15, 10:22
                                                    Inne kraje (nad czym ubolewam i pochylam się z troską, jak wiadomo z oddali lepiej widać) nie radzą sobie z imigrantami z innych kultur.
                                                  • gazeta_mi_placi Re: Nie, nie wyjechalam z powodow ekonomicznych 25.06.15, 10:27
                                                    Na czym polega to "świeże powietrze"? Jak wiadomo niekoniecznie na większej wolności słowa skoro w biały dzień można zabić redaktorów czasopisma krytykującego pewną religię i to będących pod ochroną tamtejszej policji.
                                                    Zatem na czym? W dzielnicach wielokulturowych też prędzej brud, smród i zacofanie niż "świeże powietrze".
                                  • gazeta_mi_placi Re: Nie 25.06.15, 07:52
                                    Pigułka "po" właśnie została wprowadzona do aptek (bez recepty) pigułka "po" na receptę zaś dostępna jest w Polsce co najmniej od dekady.
                                    Kwestię aborcji należałoby zmienić, z tym się zgadzam.
                                    • berber_rock Re: Nie 25.06.15, 08:27
                                      gazeta_mi_placi napisała:

> Pigułka "po" właśnie została wprowadzona do aptek (bez recepty) pigułka "po" na
                                      > receptę zaś dostępna jest w Polsce co najmniej od dekady.
                                      > Kwestię aborcji należałoby zmienić, z tym się zgadzam.
                                      >

- coz z tego ze zostala wprowadzona bez recepty, skoro i tak nigdzie jej dostac nie mozna?
                                      - poza tym nalezaloby zmienic: 10 lat wiezienia za sterylizacje na zyczenie (to jest smiech na sali, zeby obywatele europejskiego panstwa w XXI wieku musieli sie z tym kryc i wyjezdzac w tym celu za granice); dostep do IVF.
                                      • gazeta_mi_placi Re: Nie 25.06.15, 08:43
                                        • berber_rock Re: Nie 25.06.15, 09:08
                                          Należałoby zmienić, ale to tzw. martwy przepis, pokaż mi lekarza, który faktycznie i realnie trafił do więzienia choćby tylko na rok za sterylizację. Pokaż mi.

> wiem, ze zaden nie trafil. Ale jak pojdziesz do lekarza w PL z pytaniem, czy moze taki zabieg przeprowadzic, to slyszysz odpowiedz "nie moge, bo to nielegalne" albo "to jest nielegalne i w zwiazku z tym bedzie kosztowac". Tutaj ide do lakzra i umawiam sie na konkretna date w szpitalu. Koszty pokrywa kasa chorych.
                                          • gazeta_mi_placi Re: Nie 25.06.15, 09:21
                                            Za to cała gama pozostałej nowoczesnej antykoncepcji jest dostępna, czy kobiety za granicą naprawdę aż tak często się wycinają, czy raczej jak tutejsze raczej korzystają z pigułek, plastrów, wkładek? Sterylizacja powinna być ostatecznością - gdy kobieta naprawdę nie toleruje innych środków antykoncepcyjnych, to jednak okaleczanie zdrowego organizmu co by nie powiedzieć, a naprawdę nie jestem "kościółkowa". I chyba nawet za ową zagranicą nie robią sterylizacji każdej chętnej kobiecie tylko trzeba spełnić określone wymogi np. urodzenie dzieci, wiek.
                                            • berber_rock Re: Nie 25.06.15, 09:27

Nie. Nie jest to tutaj traktowane jako ostatecznosc.
                                              Raczej jako oczywistosc na pewnym etapie zyciowym np. 40 + dwojka dzieci -> lekarz robi zabieg bez pytania.
                                              W przyapdku kobiety 30-letnej da jej pol roku do namyslu i jesli laska zdania nie zmieni, to tez zrobi.
                                              I nie musi wystepowac nietolerancja innych srodkow - wystarczy, ze kobieta po prostu innych nie lubi (bo trzeba pamietac, bo jakies tam skutki uboczne, bo stres, bo cos tam).

A co do skutkow ubocznych: kazdy lekarz zdaje sobie sprawe ze dlugofalowo jest to rozwiazanie mniej szkodliwe niz np. pigulki.
                                              • gazeta_mi_placi Re: Nie 25.06.15, 10:19
                                                Za to sterylizacja nie powoduje żadnych skutków ubocznych, tylko ciach i po problemie.
                                                • berber_rock A jakie powoduje? 25.06.15, 10:23
                                                  Oswiec mnie.
                                                  • gazeta_mi_placi Re: A jakie powoduje? 25.06.15, 10:30
                                                    Tycie, przyspieszoną menopauzę i jak przy każdej operacji w narkozie wszystkie skutki uboczne i możliwe powikłania związane z samą narkozą i samym zabiegiem, neutralne dla zdrowia to na pewno nie jest. I nieodwracalne. Taka 35 latka ma pecha - jedynak zabił się na motorze, umarł w wyniku choroby itp. Kilka lat temu poddała się sterylizacji i pozamiatane. Na drugie dziecko nie ma już żadnych szans.
                                                  • nickokazjonalny Re: A jakie powoduje? 25.06.15, 11:59
                                                    Piszesz nieprawdę.
                                                    Sterylizacja nie oznacza kastracji. W przypadku kobiet zamyka się jajowody, ale zapewniam, ze nie wycina się jajników smile Można to zrobic w znieczuleniu miejscowym, endoskopowo.
                                                  • berber_rock dobre 25.06.15, 13:24
                                                    Przyspieszona menopauze?

Wyasnij mi, jakim cudem. Przeciez ten zabieg nie ingeruje w hormony - zabieg polega na zalozeniu dwoch klamerek na jajowodach. cala reszta dziala tak jak dotychczas dzialala. Normalne regularne cykle, normalna owulacja ... wiec skad ta menopauza nagle?

Podobnie z tyciem - nie jest to przypadkiem zbieg okolicznosci, ze kobiety po sterylizacji tyja, poniewaz sterylizacje robia z reguly koniec 30 - poczatek 40, gdzie zanika dzialanie estrogenow, wiec czy ze sterylizacja czy bez niej i tak by tyly?

• gazeta_mi_placi Re: dobre 25.06.15, 16:32
                                                    Swoją drogą - w kulturze muzułmańskiej kobieta może samodzielnie (bez powiadamiania i zgody męża) używać antykoncepcji, zabiegu sterylizacji, tabletek, wkładek?
                          • zwariowana_wariatka Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 17:13
                            tzn. kolor skóry mi wisi, ale często jest skorelowany z islamem, którego nie znoszę. tzn w Europie nie znoszę, bo co oni u siebie wyrabiają, to ich broszka.

nie wiem o jakim zaduchu mówisz. dzieci chrzcić nie musisz (chyba, że matce czy teściowej się przeciwstawić nie potrafisz, ale to czynnik osobisty, nie państwowy).
                            • gazeta_mi_placi Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 17:33
                              Ona sama żyje w zaduchu, niech tam gdzie mieszka spróbuje publicznie skrytykować islam i zobaczymy gdzie ta tolerancja dla cudzego zdania smile O ile zdąży zobaczyć za swojego życia big_grin
                              • kota_marcowa Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 17:37
                                big_grin
                              • rosapulchra-0 Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 25.06.15, 09:47
                                Ekspert na temat życia białych ludzi wśród islamistów i samego islamu się odezwał big_grin Nie pękła ci jeszcze ta "kryształowa" kula do wróżenia?
                            • berber_rock Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 21:56
                              > nie wiem o jakim zaduchu mówisz. dzieci chrzcić nie musisz

Jako kobiete obchodza mnie takie rzeczy jak:
                              - nierefundowany IVF
                              - koniecznosc robienia aborcji za granica
                              - 10 lat wiezienia dla lekarza za przeprowadzenie sterylizacji na zyczenie pacjentki

To nie jest zaduch i ograniczanie wolnosci jednostki w imie bajek w mchu i paproci, w ktore wierzy 90% spoleczenstwa i narzuca je innym?
                              • zwariowana_wariatka Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 22:31
                                IVF jest już refundowane, zaktualizuj informacje wink

co do aborcji zgadzam się. tzn. możesz zrobić w kraju, nie trzeba koniecznie wyjeżdżać. ale jeśli jest to priorytetowa sprawa dla Twojej codziennej egzystencji, to chyba powinnam wspólczuć? akurat widziałabym wiele innych powodów imigracji, nie wolność robienia aborcji.
                              • gazeta_mi_placi Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 25.06.15, 07:54
                                Lekarze w Polsce niezwykle rzadko chodzą do więzienia, niestety także wtedy gdy faktycznie okaleczyli dziecko czy dorosłego. Zwykle (jeśli uda im się cokolwiek udowodnić) dostają wyrok w zawiasach lub grzywnę. Znacie jakiegoś lekarza, który dostał karę więzienia bez zawieszenia i faktycznie ją odbył (nie było odwołań zakończonych w końcu zawieszeniem itp.)?
                            • berber_rock Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 22:02
                              chyba, że matce czy
                              > teściowej się przeciwstawić nie potrafisz, ale to czynnik osobisty, nie państw
                              > owy).

- to mnie zacieklawilo. Mozesz wyjasnic. To w PL matka albo tesciowa decyduje o chrzcie lub jego braku w przypadku mojego dziecka???? To ja wam coraz bardziej wspolczuje ... zwyczaje rodem ze sredniowiecza i zero wolnosci pogladow.
                              • zwariowana_wariatka Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 24.06.15, 22:33
                                nie, tzn, próbowałam zgadnąć, co masz na myśli pod pojęciem zaduchu ideologicznego, i postawiłam na fanatyczną rodzinę, co młodym truje nad uchem.

czyli co z tym zaduchem, tylko aborcja nam zostaje?
                                • gazeta_mi_placi Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 25.06.15, 07:55
                                  Chyba tak, aborcję faktycznie należałoby uregulować tak aby była dostępna legalnie dla każdej kobiety do 3 miesiąca ciąży.
                              • rosapulchra-0 Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 25.06.15, 09:49
                                berber_rock napisał(a):

> - to mnie zacieklawilo. Mozesz wyjasnic. To w PL matka albo tesciowa decyduje o
                                > chrzcie lub jego braku w przypadku mojego dziecka???? To ja wam coraz bardziej
                                > wspolczuje ... zwyczaje rodem ze sredniowiecza i zero wolnosci pogladow.

No niestety, w większości przypadków tak jest, że to dziadkowie i rodzina naciskają o ochrzczenie dziecka. Więc prawie jak w islamie - młodzi nie mają nic do gadania wink
                                • triss_merigold6 Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 25.06.15, 10:40
                                  Pacz, a na mnie nikt nie naciskał, mam nieochrzczone dzieci, starsze chodzi od I klasy na etykę.
                                  • gazeta_mi_placi Re: Ktora dzielnica Brukseli jest wg ciebie kalif 25.06.15, 16:35
                                    W Polsce co najwyżej babcia z dziadkiem chwilowo się obrażą, może w jakiś ostatnich wioskach ludzie obgadają i to by było na tyle, w kulturze muzułmańskiej za odstępstwo od wiary grozi zabójstwo "honorowe" (kobiet niestety zabijane są także na terenie zachodnich tolerancyjnych państw, nie tylko w krajach islamskich, było o tym dokument w telewizji angielskiej).
            • kim5 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:58
              Puknij się mocno w głowę.
              • kim5 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 16:00
                Żle się podpięło - post "puknij się mocno w głowę" to odpowiedź na sugestie Tris dotyczące mojego męża.
                • rosapulchra-0 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 19:08
                  tris to obrzydliwy troll, który się kreuje na inteligentkę. Ale jej poziom jest poniżej poziomu gazeciarza, czyli ona nie osiągnęła dna, ale puka w nie od spodu.
          • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:13
            Masz możliwość podeprzeć swoje posteowe i humanitarne poglądy czynem i wziac do domu kilku imigrantów i zapewnić im wikt i opierunek.
            Zrobilas to juz?
            • triss_merigold6 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:18
              Pewnie wystarczy małżonek i jego rodzinna wioska z Północnej Afryki. tongue_out
            • bi_scotti Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:27
              d.o.s.i.a napisała:

> Masz możliwość podeprzeć swoje posteowe i humanitarne poglądy czynem i wziac do
              > domu kilku imigrantów i zapewnić im wikt i opierunek.
              > Zrobilas to juz?

A no zrobilam, jesli to do mnie pytanie. Sponsorowanie jednego refugee z Syrii to koszt okolo $12K, zbieraja sie grupy zainteresowanych/chetnych ludzi i "to" robia ... jak sie mozesz domyslac, nie stoje biernie przygladajac sie z boku. Po czynach ich poznacie, tak? Cheers.
              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:36
                Jak dla mnie moglibyśmy przyjąć chrześcijan, buddystów, ateistów. Muzułmanów niech sobie przyjmą bracia w wierze i Kanada (tylko niech póxn8ej nie płacze).
                • ichi51e Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:51
                  Buddystow tez lepiej nie wink
              • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:37
                Akurat nie bylo to do Ciebie smile
        • triss_merigold6 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:06
          Nie głosowałam ani na Dudę, ani na Kukiza, mimo tego jestem przeciwko multi kulti i wpuszczaniu imigrantów z dziczy do Polski. Zepsułam Ci równanie?
          • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 16:21
            Może dałoby się ich dostosować (gdyby liczba nie była zbyt duża) do naszej kultury i warunków, porozrzucałoby się ich po różnych miejscach w Polsce (żeby nie było jednego tylko wielkiego skupiska) i mogliby pracować. Małe dzieci mogłyby pójść do polskich adopcji. Ale żeby nie było za dużo, wszystko jest kwestią umiaru.
          • buuenos Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 18:56
            Tez jestem przeciwna przyjmowaniu uchodzcow do Polski. Cie biedni ludzie pogorszyliby, i tak juz nedzny, swoj los.
            Tu nie byliby przesladowani za poglady polityczne czy religijne, ale za kolor skory.
            Polska,jak i inne kraje bloku wschodniego to zacofany, rasistowski kraj.
            I Triss niestety , ale to ty jestes przedstawicielka dziczy. Mentalnej.
            • hemp_plant Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 19:06
              "I Triss niestety , ale to ty jestes przedstawicielka dziczy. Mentalnej"\
              jak dla mnei to sie do prokuratury nadaje uncertain
              • nangaparbat3 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 23:32
                big_grin big_grin big_grin
              • buuenos Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 23:53
                No to podaj,nie mam nic przeciwko.
              • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 07:49
                Triss niestety jest posłańcem ze złymi wiadomości, którego kiedyś się zabijało, nie ona odpowiada za różne parszywe rzeczy jakie dzieją się na tym świecie, ale jak mówi o tym to rzucacie się na nią jakby ona była temu winna, a nic takiego nie ma miejsca. Pracuje, wychowuje dwójkę dzieci, a jej obserwacje (często niestety podobne do moich) są bardzo często smutne, ale niestety trafne i prawdziwe.
              • rosapulchra-0 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 10:01
                hemp_plant napisał(a):

> "I Triss niestety , ale to ty jestes przedstawicielka dziczy. Mentalnej"\
                > jak dla mnei to sie do prokuratury nadaje uncertain

http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
            • rosapulchra-0 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 09:59
              buuenos napisała:

> Tez jestem przeciwna przyjmowaniu uchodzcow do Polski. Cie biedni ludzie pogors
              > zyliby, i tak juz nedzny, swoj los.
              > Tu nie byliby przesladowani za poglady polityczne czy religijne, ale za kolor s
              > kory.
              > Polska,jak i inne kraje bloku wschodniego to zacofany, rasistowski kraj.
              > I Triss niestety , ale to ty jestes przedstawicielka dziczy. Mentalnej.

100/100
      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:12
        Ta sama Australia, w której po zamachu bombowym wykonanym przez muslima Australijczycy odprowadzali do domu muzułmanów coby ich na odwetową agresję nie narazić? Szejm, szejm, szejm (szkoda, że nie mam dzwoneczka). Only Szwajcaria, IMO.
      • mama-123 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 18:38
        Tak Australia zamknela oczy i mysli, ze problemu nie ma.
    • triss_merigold6 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:10
      Samolotami za drogo.
      • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:21
        Tupolewy są tanie tongue_out
    • marychna31 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:49
      Jak rozumiem, gdyby to miejsce gdzie mieszkasz ogarnęła woja lub/i klęski żywiołowe to byś, przed wojną i głodem, stamtąd nie uciekała, żeby mieszkańcom szczęśliwszych miejsc swym widokiem pejzażów nie zakłócać?
      Prawdziwa bohaterka z ciebie.
      • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 16:18
        W wątkach o ewentualnej wojnie na terenie Polski każda (za wyjątkiem smętnych niedobitków) deklarowała spieprzenie gdzie pieprz rośnie to jest za granicę.
    • evchen.ol Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 15:59
      www.google.pl/imgres?imgurl=https://lh3.googleusercontent.com/-JyNoPVjJjJo/VP8n0zz2lLI/AAAAAAAAFTg/U5Pa0ekjeIQ/w506-h285/syrien.jpg&imgrefurl=https://plus.google.com/%2BMartinKr%25C3%25BCgersWebsite/posts/L9EeHh6nT6X&h=285&w=506&tbnid=xBcsC4J6p7jM3M:&zoom=1&docid=3EDDMIBuHXCDbM&itg=1&ei=X7eKVZ_GKYL8ygOc47kY&tbm=isch&ved=0CB8QMygAMAA
      Tak się tatusiowie troszczą o dzieci pozostawione w Syrii. Nic więcej do dodania, obrazek mówi sam za siebie kto dostaje się do UE.
    • duzeq Z ciekawosci -ilu emigrantow przyjmuje rocznie PL? 24.06.15, 16:03
      Ktos wie? I z jakich krajow?
    • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 16:17
      Trochę żal mi ich, zwłaszcza kobiet i dziewczynek bo w tych krajach mają najbardziej one przerąbane, może by ruszył jakiś program legalnych adopcji takich dzieci, wiele par by się ucieszyło, a Państwo by mogło dawać z 2000 zł i mieszkanie na taką parę lub samotną osobę adopcyjną. Miałyby o niebo lepszą przyszłość niż we własnym kraju i by były wychowywane normalnie, w naszej kulturze więc by nie robiły problemów.
      • kontozdostepem Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 16:22
        "Miałyby o niebo lepszą przyszłość niż we własnym kraju i by były wychowywane normalnie, w naszej kulturze więc by nie robiły problemów"
        Ciekawe, ilu Niemców adoptujących polskie dzieci w ramach Lebesborn myślałoo dokładnie tak samo.
        • julita165 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 16:27
          Mnie też szkoda tych dzieci i oczywiście nie chodzi o to żeby je zabierać rodzicom ale na pewno jest tam wiele sierot i nie widzę powodu żeby jakaś akcja ich adopcji była czymś złym.
          • kontozdostepem Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 16:42
            Obecnie zachowanie kulturowego dziedzictwa adoptowanego dziecka uważa się za niezbędne w adopcjach zagranicznych.
            • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 07:47
              Bezsensu, znaczyłoby to, że ktoś kto adoptował dziewczynkę z Sudanu musiałby ją w wieku około czterech lat obrzezać, a synkowi z Rosji w wieku 10 lat postawić na stole wódkę i kazać pić.
              • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 07:56
                A poza tym samoś pisało, że np w takiej Norwegii muslimom dzieci nie zabierają, tylko białasom, czyli popytu na takie adopcje nie ma tongue_out
                • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 08:55
                  Ja mogłabym adoptować taką dziewczynkę, dałabym jej lepsze życie, tylko żeby Państwo dało 2000-3000 zł i mieszkanie. Znam osobiście mężczyznę, który za czasów komuny jeździł do krajów arabskich na kontrakty i powiedział mi, że raz matka wciskała mu swoją córkę by ją wywiózł do Polski, sama widać wiedziała, że w tym kraju dla dziewczynki nie ma życia sad Są więc zatem i takie kobiety, które oddałyby swoje córki by uchronić je przed piekłem ich "wspaniałej" kultury sad Bardzo to mną wstrząsnęło.
                  • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:36
                    Matka z takiej Somalii może i ci sprzeda córkę za dolara, matka, która w UE pobiera zasiłki na to dziecko, może już nie być taka chętna wink
    • julita165 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 16:18
      Całego świata nie uszczęśliwimy ( a jak już ktoś próbuje to najczęściej mu nie wychodzi ), pozwalanie wszystkim chętnym na przyjazd do UE nie oznacza rozwiązania problemów tych ludzi tylko ich import do Europy. Tu też kiedyś było strasznie ale jakoś sobie poradziliśmy, oni też muszą. Tylko sami mogą rozwiązać swoje problemy. Jeżeli już imigracja to wyselekcjonowana, sorry takie mamy zasady, przyjmujemy kogo chcemy a chcieć powinniśmy tylko tych którzy dają największe szanse asymilacji ( tak, tak asymilacji, multi-kulti już pokazało co umie ) np. chrześcijanom. A co do reszty...trochę nie rozumiem dlaczego w UE zamiast dyskutować jak tych ludzi rozparcelować po poszczególnych krajach nie próbuje się wysłać ich ( na nasz koszt ) do krajów zamożnych albo przynajmniej nie skrajnie biednych i nie pogrążonych w chaosie i wojnie ale bliższych im kulturowo, gdzie pewnie czuliby się lepiej np. wiele krajów w Zatoce. W ogóle nie słyszałam o próbach rozmów z tymi krajami, jakiś negocjacji. Dlaczego wszystko ma załatwiać Europa.
      • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 16:41
        A te kraje zamożne, aż się rwą do przyjęcia ich z otwartymi ramionami big_grinbig_grinbig_grin

A jak jeszcze pisywała tu Olena, to na jej blogu można było przeczytać, jak traktowani są imigranci np. w takich Emiratach, nie dziwne, że spylają do EU, gdzie się z nimi jak ze zgniłym jajem obchodzą.
    • marychna31 legalne sralne 24.06.15, 16:54
      Co to w ogóle za atrybut - legalne. Legalne czyli zgodne z zasadami, które wymyślił silniejszy dla obrony swoich interesów. Legalny jest majątek mordercy dyktatora Putina vel Putlera - 70 mld dolarów. Legalne są burdele wokół rynku poznańskiego, w których klientom do drinków wrzucają pigułki gwałtu i ich okradają. Nielegalny jest natomiast położony tuż obok skłot, w którym kuzynka mojego męża rozdaje najbiedniejszym mieszkańcom Poznania darmowe zupy. Dla niektórych dzieciaków, które tam karmi to jedyny gorący posiłek w ciągu dnia. NIELEGALNY.
      • gazeta_mi_placi Re: legalne sralne 24.06.15, 17:25
        Czemu kuzynka nie zaprosi tych dzieci na obiad do swojego domu tylko korzysta (ciekawe czy właściciel wyraził zgodę) z cudzej własności?
        • marychna31 Re: legalne sralne 24.06.15, 21:42

> Czemu kuzynka nie zaprosi tych dzieci na obiad do swojego domu
          Bo kilkaset osób by sie w 30-metrowej kawalerce nie zmieściło.

> ciekawe czy właściciel wyraził zgodę) z cudzej własności?

Właścicielem jest zbankrutowana spółka, budynek jest obciążony hipoteką na 18 mln. W sądzie rejonowym nie powiodły się żadne licytacje bo nie było ofert kupna. Budynek od lat stał pusty i niszczał.
    • hemp_plant Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 17:16
      najlepiej ich zastrzelić, ja będą ten mur przekraczać sad czy historia wam sie czkawka nie odbija?- to juz było!)
      a tych płynacych przez morze proponuję po prostu topić........
      • lady-z-gaga Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 17:36
        a co dokładnie odbija Ci się czkawką? i kto wg Ciebie strzelał do ludzi przekraczających mur? wink
        • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 16:26
          Polacy dla niepoznaki przebrani w niemieckie mundury, mający doskonale podrobione dokumenty na nazwiska typu Schmidt lub Himmler.
    • kropkacom Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 17:41
      Nie zamierzam tu być głupio mądra jak wiekszość ematek. Nie wiem co należy zrobić. Zwłaszcza, że jak widać Europa przede wszystkim nie jest solidarna, nie mówi jednym głosem. Dlatego rozważania przy kace na laptopkiem sobie można darować. Może coś pierdyknie, może się zatrzyma, a możne to początek końca Europy jaką znamy.

• kropkacom Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 17:42
        Przy kawce - miało być.
      • hemp_plant Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 17:52
        "a możne to początek końca Europy jaką znamy. "
        alez oczywiście- przyjrzyjcie się historii i znikajacym cywilizacjom- przeciez my właśnie znikamy big_grin
        BTW- tego się nijak zatrzymac nie da! big_grin
    • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 20:04
      A oto prawdziwe oblicze tych "uciekinierów przed wojną". Zdrowe chwackie bysiory, ktorym Europa nie wystarcza wiec terroryzują kierowców ciężarówek i probuja przedostać sie do UK.

m.bbc.co.uk/news/uk-politics-33257415
      Gdzie ich rodziny ja się pytam? Czy tak robią ludzie rzeczywiście uciekający przed wojną? Wątpię.
      • katnip Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 20:20
        Naprawdę tak jest?
        Och jej.
        To nie jest biedna matka z dzieciątkiem na rękach? Niemożliwe, nie wierzę...
        Może jeszcze powiesz, że większość czarnoskórych w Europie to... mężczyźni? Młodzi? Nie dzidziusie, tylko dziarskie chłopy? Tacy, co swojego czasu opanowali warszawską Pragę? I zostawiali tu dziecko, tam dziecko, i jeszcze jakieś dziecko. W Afryce pięcioro, na Brzeskiej dwoje, na Targowej troje, pojechał dalej do UK. Bo przecież taki pan prezerwatywy nie użyje. Prezerwatywa to zamach na jego wielką lagę, to zazdrość białych mężczyzn o jego ogromnego... No i rasizm. Oj rasizm, rasizm. Nie umówisz się z takim (chociaż masz męża i dzieci), to jesteś rasistką. A jak umówisz i nie pójdziesz do wyra... Rasistka. A jak już pójdziesz i będziesz chciała tę nieszczęsną prezerwatywę, to rasizm do kwadratu.
        A potem...
        "Według informacji policji od Njie (Simon Mol) zaraziło się wirusem HIV przynajmniej 16 kobiet, niektóre z nich zachorowały na AIDS"

Ale o tym nie można mówić, cichosza. To RASIZM.
        Nie można też mówić o tym, co czarni mężczyźni robią ze swoimi kobietami, jak już je do Europy przetransportują. Nie można mówić, ale można poczytać:
        lubimyczytac.pl/ksiazka/134942/handlowalem-kobietami

Ale to biedne misie są, biedne misie.

Zadanie: Policz kobiety i dzieci na łodzi
        wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Wlochy-bezpiecznym-azylem-dla-imigrantow-Kraj-podzielony,wid,17546041,wiadomosc.html?ticaid=1151ac&_ticrsn=5
        • katnip Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 20:23
          www.ansa.it/english/news/2015/05/15/girl-12-beaten-by-classmate-for-wearing-crucifix-update_600d65d8-3046-4cf7-afcd-8e77686b13e6.html
    • anorektycznazdzira Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 21:38
      Ja uważam, że trzeba już-teraz-natychmiast zrobić porządek w tamtym kraju na tyle, żeby nie było wojny. Nie wyobrażam sobie odsyłania ludzi z powrotem do kraju, gdzie trwają regularne walki i mordy. Dziś tutaj tego nie ma, ale było i nikt nam nie zagwarantuje, że nie będzie.
      Natomiast osiedlanie się tutaj imigrantów z krajów o innej kulturze i religii żle się skończy- o tym, że się nie integrują, chcą żyć tutaj jak u siebie, a po jakims czasie także abyśmy my żyli tak, jak oni- wiemy. Do tego w drugim pokoleniu co najwyżej wyparowują im wszelkie resztki wdzięczności za to, że ktoś im pomógł uciec przed wojną, a zaczynają się frustracje, roszczenia i palenie samochodów na przedmieściach Paryża.
    • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 22:00
      bardzo mnie bawia ekstremalne wypowiedzi coniektorych forumek, tych samych ktore w watkach o ewentualnej wojnie z Rosja pisaly, ze spokojnie poleca do stanow i co wiecej zostana przyjete z otwartymi ramionami bo "jestem biala i mam znajomych w alabamie albo innym missouri".
      tya....jesli w ogole pozwola wam zblizyc sie do lotniska, to bedziecie traktowane jak zwykle polaczki ktorymi jestescie, baby z kraju wodka plynacego, gdzie misie polarne chodza po ulicach i nie zasluguje nawet na wizy...

za fantazjowanie jeszcze karma chyba nie dopada, ale jesli kiedykolwiek triss, czy inna woman in love beda mialy decyzyjne moce i swoje estremistyczne poglady wprowadza w zycie, to zycze wielkiej rozpierduchy w tej pieknej polszy, gdzie jak pisalam podczas ostatniej wizyty w "wielkomiejskiej" warszawie widzialam na kadym rogu arabow, bynajmniej nie w budce z kebabami.

Uchodzcy czesto woza ze soba tragiczne historie, to nie tylko brudni nie-ludzie, ktorzy nie umieja pisac i przyjezdzaja krasc.
      Np. znam rodzine uchodzcow z Algierii, ojciec i matka byli szanowanymi ginekologami, ktorzy w latach 80tych z dnia na dzien (bomba zniszczyla ich dom) stracili po prostu wszystko. I tak jak inni musieli uciekac do innych krajow z mala corka- moja kolezanka, ktora obecnie zna 6(!) jezykow i jest rozchwytywana tlumaczka. Uciekali korzystajac z "pomocy" przemytnikow, oszukani mnostwo razy, itp. W koncu po miesiacach tulaczki trafili do Niemiec

Abbott faktycznie wymyslil bardzo chwytliwe antyemigranckie hasla i czesciowo sie z nim zgadzam. Potem jednak smiech mnie ogarnia, jak tylko pomyslec, ze obecni australijczycy to potomkowie emigrantow, ktorzy wyrabali nativow jak drwale brzozy. Moze sie boja, ze kiedys emigranci ich tez wybija?,))

• berber_rock 10/10 24.06.15, 22:21

Znam kilku enigrantow (nie wiem czy uchodzcow, bo az tak dokladnie sie nie dopytywalam) z czasow wojny domowej w Libanie.
        Obecnie szanowai w swoim fachu lekarze - jeden jesy nawet szefem jednj z brukselskich klinik.
        Tez maja za sobadosyc straszne historie, potem mozolne piecie sie po drabinie, kilka specjalizacji etc.

Ale taka mgr; s;ania i mrugania Triss oczywiscie wyjedzie do takich z ksenofobicznym haslem "won! Tu jest Polska! Ma byc bialo i po naszemu!" W doopie byla, gwno widziala ... , ale odeslac ich na tratwie w sam srodek piekla.

• obrus_w_paski Re: 10/10 24.06.15, 22:40
          zwlaszcza ze w Polsce juz nie jest ani po polsku ani bialo, wrzucilam kiedys watek na ten temat , w ktorym to fani white power skupili sie na tym, jacy to emigranci sa zli, zamiast otworzyc oczy i rozejrzec sie po wlasnym miescie. Nie wiem jak gdzie indziej, ale Warszawa czy taki Poznan biale na pewno nie sa, no ale trzeba osladzac te cytryny i udawac, ze w wawce nic sie nie dzieje, bo "na mojej ulicy nie ma ani jednego murzyna..."

berber_rock napisał(a):

>
          > Ale taka mgr; s;ania i mrugania Triss oczywiscie wyjedzie do takich z ksenofobi
          > cznym haslem "won! Tu jest Polska! Ma byc bialo i po naszemu!" W doopie byla, g
          > wno widziala ... , ale odeslac ich na tratwie w sam srodek piekla.
          >
          >
        • d.o.s.i.a Re: 10/10 24.06.15, 23:42
          > Znam kilku enigrantow (nie wiem czy uchodzcow, bo az tak dokladnie sie nie dopy
          > tywalam) z czasow wojny domowej w Libanie.
          > Obecnie szanowai w swoim fachu lekarze - jeden jesy nawet szefem jednj z brukse

Ale na świecie jest mnóstwo dobrych, wykształconych ludzi. Czy to oznacz ze powinny zniknąć granice i powinniśmy wprowadzić swobodę przemieszczania sie dla każdego kto chce się osiedlić w Europie? To postulujesz?
          Znamienne ze żadna z obronczyn imigrantów nie odpowiedziała na to proste pytanie: czy wizy wjazdowe do Europy dla obywateli Afryki powinny być zniesione? Tak czy nie. Proste pytanie: 99.99% afrykanczykow jest dotkniętych jak nie wojna to glodem albo chorobami. Czy mamy ich wszystkich przyjac do siebie? Tak czy nie. Proszę o odpowiedz. Czy z rowna rroska ppchylacie sie nad dziecmi z domu dziecka, niepelnosprawnymi i innymi poszkodowanymi?
          Bardzo łatwo okazuje sie swoja moralna wyższość w takim temacie. Tyle tylko ze rozwiązania które proponujecie (wolność wjazdu calej Afruyki do Europy) skonczylyby sie spoleczna i ekonomiczna katastrofa. Tyle tylko ze Wy wtedy umyjecie raczki i ppczelacie aż ktos inny będzie musial rozwiązać ten problem.
          • sumire Re: 10/10 25.06.15, 07:19
            Nie, nie powinny. I nikt w tym wątku nie twierdzi, że powódź nielegalnych imigrantów nie jest problemem, bo jest.
          • gazeta_mi_placi Re: 10/10 25.06.15, 08:00
            Dosia 10/10, ale te osoby piszą to w dobrzej wierze, po prostu nie myślą bardziej całościowo, a ludźmi mniej inteligentnymi łatwo manipulować, pokazać w gazecie płaczącą rodzinę z małymi dziećmi i "paskudnych" ludzi, którzy nie chcą im pomóc.
          • berber_rock Alez prosze rozwiazanie 25.06.15, 08:40
            1) Powinno sie nieco skrocic procedury przyznawania statusu uchodzcy i szybciej decydowac o losie takich ludzi
            2) Nie. Nie powinno sie zniesc wiz dla calego swiata - nigdzie tego nie napisalam. Polityka wizowa jest jednym ze skuteczniejszych narzedzi selekcji imigrantow.
            3) Rozwiazaniem moze byc selektywne przyjmowanie imigrantow (nie mowie o uchodzcach np. z Syrii): ze dwa lata temu Niemcy zrobili cos takiego - oglosili, ze potrzebuja specjalistow IT i kazdy spelniajacy jakies tam wymagania odnosnie kwalifikacji otrzyma prawo pobytu. Niemcy nie chcieli pracowac w help deskach i innych takich i trzeba bylo jakos te miejsca zapelnic. Teraz nie pamietam konkretnych liczb, ale wiem ze prawo pobytu otrzymalo w ten sposob per tysiecy Hindusow. W ten sposob wolne stanowiska zostaly zapelnione, prawdodpobnie zostaly zapelnione taniej niz jesliby trafily w rece Niemcow, a zaimportowana w ten sposob sila robocza nie jest na garnuszku panstwa.

Dlaczego PL nie moze wdrozyc SWIADOMEJ polityki imigracyjnej?
            Np. potrzebujemy lekarzy - spelniasz nasze wymagania, to mozesz zostac.
            Swego czasu robila tak Szwecja - fundowali kurs jezykowy i szkolenia kazdemu polskiemu lekarzowi ogolnemu, ktory zechcialby sie osiedlic na polnocy kraju na stale. Mam znajomego, ktory tam pracuje od 20 lat. Chwali sobie i mimo, ze ciemnosc przez 6 m-cy w roku, a do pracy czesto trzeb zasuwac skuterem snieznym - wracac nie chce.
            • gazeta_mi_placi Re: Alez prosze rozwiazanie 25.06.15, 08:46
              W Szwecji od kiedy stała się "przyjazna imigrantom" już nie ma "można spokojnie zostawić portfel/rower nikt nie ukradnie". Nie dawno oglądałam film szwedzki na podstawie prawdziwych wydarzeń pokazujący jakie problemy powodują imigranci, niebezpieczne dzielnice, demolowanie w biały dzień miejskiego autobusu, zaczepianie i okradanie białych dzieci. Film nazywa się "Gra", polecam.
            • joa66 Re: Alez prosze rozwiazanie 25.06.15, 08:47
              Jakie kategorie selekcji proponujesz?
            • joa66 Re: Alez prosze rozwiazanie 25.06.15, 08:54
              Powinno sie nieco skrocic procedury przyznawania statusu uchodzcy i szybciej decydowac o losie takich ludzi

I jeżeli takie osoby nie uzyskają statusu uchodźcy to deportować?

W zasadzie zaproponowałaś to co istnieje od lat, z jednym wyjątkiem - teraz nie deportuje się tak łatwo. Proponujesz sprawniejszy proces deportacji?
            • d.o.s.i.a Re: Alez prosze rozwiazanie 25.06.15, 10:45
              > 1) Powinno sie nieco skrocic procedury przyznawania statusu uchodzcy i szybciej
              > decydowac o losie takich ludzi

I co to zmieni? Obecnie trzeba procedur dla 100,tys. uchodźców, za pare miesięcy będzie ich juz pól miliona, za rok, pare milionów. No i co ci z procedur jak nie zamierzasz wszystkich przyjac? Co zrobisz z pozostałymi? Myślisz ze uda ci się ich zawrócić do domu? Te pare milionów ludzi?

> 2) Nie. Nie powinno sie zniesc wiz dla calego swiata - nigdzie tego nie napisal
              > am. Polityka wizowa jest jednym ze skuteczniejszych narzedzi selekcji im

No to przyjmiesz 10% z imigrantów. A co z reszta? Maja koczować w Grecji? Nie widzisz ze to w żaden sposób nie rozwiązuje problemu?

> cach np. z Syrii): ze dwa lata temu Niemcy zrobili cos takiego - oglosili, ze p
              > otrzebuja specjalistow IT i kazdy spelniajacy jakies tam wymagania odnosnie kwa
              > lifikacji otrzyma prawo pobytu

big_grin tak, zwłaszcza w Europie w której wiele krajów boryka sie z galopujacym bezrobociem big_grin no po prostu rak do pracy nie mamy wiec musimy zapraszc imigrantów. Z jakiej choinki sie urwalas? Problem w tym ze ci ludzie sa nam zwyczajnie niepotrzebni.

> w. W ten sposob wolne stanowiska zostaly zapelnione

Jakie wolne stanowiska????

Poza tym pogubilam sie. Mówisz o zawodowej/zarobkowej imigracji czy często niepiśmiennych uchodźcach z terenów wojny? Rozumiem ze to oni mieliby zajac te "wolne stanowiska" w IT?

Chyba wszystko ci się pokickalo, prawda?

> Np. potrzebujemy lekarzy - spelniasz nasze wymagania, to mozesz zostac.

Nie potrzebujemy lekarzy, to raz. A dwa co to ma do uciekinierów z Syrii/ oni wszyscy sa lekarzami?

Bosz, ręce normalnie opadają na takie proste rozumienie świata.
          • rosapulchra-0 Re: 10/10 25.06.15, 10:19
            IMHO samo zniesienie wiz nie spowoduje ogromnej fali emigranckiej do Europy. Na wyjazd jeszcze trzeba mieć po prostu kasę. A ci ludzie najczęściej nie mają nic lub bardzo niewiele.
            • d.o.s.i.a Re: 10/10 25.06.15, 12:11
              >> IMHO samo zniesienie wiz nie spowoduje ogromnej fali emigranckiej do Europy.

big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
              powiedziala co wiedziala
              • rosapulchra-0 Re: 10/10 25.06.15, 12:24
                NO przeca wiadomo, że ty zawsze wszystko wiesz lepiej. Od wszystkich. Prawda, specjalistko od wszystkiego i do niczego?
      • sumire Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 22:23
        Ale panie pomstujące w tym wątku nie przyjmą tego do wiadomości. Z imponującą konsekwencją omijają pytania "a co, gdyby to ciebie spotkało".
        • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 22:33
          no, triss juz w innym watku napisala, ze ona przeciez do stanow wyleci, bo dzieciatkiem bedac mieszkala rok w stanach no i biala jest.
          tongue_out

sumire napisała:

> Ale panie pomstujące w tym wątku nie przyjmą tego do wiadomości. Z imponującą k
          > onsekwencją omijają pytania "a co, gdyby to ciebie spotkało".
        • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 23:49
          Zadam pytanie jeszcze raz. Dlaczego, tak się składa, na tych lodziach sa w większości sprawni młodzi mężczyźni? Skoro uciekają przed wojną to dlaczego nie do ościennych krajów gdzie latwiej i bezpieczniej soe dostać? Dlaczego jak juz sa w tej Europie to próbują sie dostać akurat do UK. Na logikę, jak ktos ucieka przed wojną to chyba takie Maroko, Algieria, Arabia Saudyjska a może nawet Grecja powinny mu wystarczyc - to są kraje bezpieczne. Ale nie, jasniepanstwo musza do UK, co jednoznacznie obnaza prawdziwe powody tej emigracji. I ostatnie pytanie: :czy zdajecie sobie sprawę ze dla organizacji typu IS to jeden ze sposobów na przesylanie swoich ludzi do Europy, czym się namiętnie chwalą?
          • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 00:08
            A po drodze jeszcze chrześcijan z łódki wypchną, żeby się potopili.
          • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 00:17
            nie wiem czy probuja sie dostac do UK, ale wiem ze Hiszpania tez jest interesujacym celem "podrozy". calkiem sporo nielegalnych emigrantow zostaje. I ze wzgledu na polityke panstwa mamy calkiem sporo emigrantow nieletnich- wszystko dlatego, ze kraj sie zobowiazuje do "opieki" nad nieletnim az do 18r.z. sporo z nich dostajac sie do hiszpanii doskonale zna to prawo i z miejsca liczy na wikt i opierunek. Wielu emigrantow z tego korzysta bardzo sie starajac, uczac sie, itp., czesc oczywiscie uwaza to za zlo konieczne i stwarza szereg problemow typowych dla nastolatkow z deficytami.

Mam kolezanke ktora jest asystentem socialnym w takim centrum dla nieletnich emigrantow z Maroko i niektore historie (przeszle jak i aktualne) sa naprawde przerazajace.

jesli chodzi o lodzie pelne mezczyzn, to moge tylko domniemywac, ze wynika to z faktu, iz kobieta w ich kulturze jest zupelnie nieistotna, nie warto inwestowac grubej kasy za miejsce w przepelnionej lodzi.
            • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 00:24
              Dlatego powinno ich się wyrzucać od razu.
            • katnip Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 00:40
              jesli chodzi o lodzie pelne mezczyzn, to moge tylko domniemywac, ze wynika to z faktu, iz kobieta w ich kulturze jest zupelnie nieistotna, nie warto inwestowac grubej kasy za miejsce w przepelnionej lodzi.

Domniemywasz, że kobieta w ich kulturze jest zupełnie nieistotna. I co? Zapewne jak przybiją do brzegu Europy, to natychmiast zmienią zdanie? Czy jednak zdania nie zmienią, za to wejdą w nasze społeczeństwo jako młodzi, zdrowi, jurni mężczyźni, nabuzowani testosteronem, których... nikt nie chce. Kobiety ich nie chcą. Bo europejskie kobiety nie chcą:
              - nielegalnych imigrantów
              - bez pracy
              - bez wykształcenia
              - bez obycia
              - i z olbrzymim obciążeniem kulturowym - jak sama napisałaś "kobieta w ich kulturze jest zupełnie nieistotna", czyli jest jedynie naczyniem na spermę.

Chcesz takiego? Związałabyś się z takim? Życzyłabyś sobie takiego męża dla swojej córki? Wątpię.

A potem wygląda to tak:
              Owi mężczyźni, po przybyciu na nasze ziemie, mieszkają razem. Wychodzą razem, w grupach. I polują. I chcą, tak bardzo chcą. I nie rozumieją, że nie znaczy NIE. Bo przecież to inna kultura.
              I tam, gdzie mieszkają, po pewnym czasie białe kobiety boją się chodzić. Jak wchodzą do jakiegoś klubu, to białe kobiety go opuszczają. Zostają desperatki, które lubią takie klimaty. I często dobrze nie kończą, bo owi panowie nawet jak potomka spłodzą, to mają go totalnie gdzieś. Jak sama domniemywasz "kobieta w ich kulturze jest zupełnie nieistotna".

Tak, przyjmijmy ich wszystkich. Lubimy takich panów, prawda? Fajnie będzie mieć takich sąsiadów.

A jeśli chodzi o ten szalony rasizm Polaków, tę naszą niechęć do multi kulti - jakie to interesujące, że NIKT nie wspomina o wielu nielegalnych imigrantach z Wietnamu. "Nikt nie jest w stanie dokładnie ustalić liczby Wietnamczyków w Polsce, chociaż wiadomo, że są oni najliczniejszą grupą obcokrajowców. Badacze, np. dr Teresa Halik, oceniają ją na 20?30 tysięcy. Urząd ds. Repatriacji i Cudzoziemców sygnalizował w 2001 r., że liczba Wietnamczyków może przekraczać 40 tysięcy".

Czy komukolwiek przeszkadzają w Polsce? Chyba nawet takich wątków na ematce nie było, żeby jej jakiś Wietnamczyk przeszkadzał. A przecież chodzą z naszymi dziećmi do przedszkoli i szkół. No zastanawiające....
              • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 01:07
                • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 01:08
                  Doprecyzuje wiec:
                  Powodów pewnie jest wiele np
                  -kobiety nie opłaca się wysyłać
                  -mlodzi mężczyźni moga zarabiać na kilka pokoleń rodziny
                  - nielegalne emigrantki kobiety maja większe "szanse" trafić do burdelu

Pisałam gdzies wyzej; ja ogolnie niektóre wasze postulaty rozumiem. Sama nie chciałabym miec w bliskim sąsiedztwie ludzi kulturowo odmiennych i w dodatku z przewaga liczebna. Bałabym sie. Ale wiem ze łaska pańska na pstrym koniu jeździ i nawet nie przyszło mi nigdy do głowy połowa rasistowskich postulatów z tego forum. Nie mam gotowych rozwiązań na problem emigrantów, nie znam sie na tym, ale brzydzę sie tym wielkomiejskim (uwielbiam to słowo w kontekście polski) rasizmem, faszyzmem w białych rękawiczkach i duma z ektremalnych poglądów.
                  Mieszkam w kraju multi kulti, dopóki mi nikt na drodze nie stanął jest ok, raz mnie okradziono w dzielnicy arabskiej, natomiast w pewnym parku co noc spotyka sie Polska elita emigracji z lat 80 na wino kartona. Dzięki "pakis" moge sobie kupic piwo w sobote o 23 na krechę, a nad morzem widze Afrykańczyków sprzedających podroby torebek chanel ( w zeszła sobote widziałam cała wycieczkę z polski przebierającą w towarze, pewnie tez maja dobre serduszko jak ja). Mnie krzywdy emigranci jak na razie nie robią, dlatego tym bardziej sie dziwie ze Polacy ktorych kraj teoretycznie jest zamknięty na 4 spusty podchodzą do tematu w sposób tak histeryczny jak ten prezentowany na forum.
                  Dlaczego, z czego o wynika?
                  W Hiszpanii jest multum emigrantów, rownież tych nielegalnych, na ulicach jest kolorowo, ale nie czuje zadnego zagrożenia ani ja ani moja "native" rodzina. Uwaga, co nie znaczy ze musze sie z nielegalnymi emigrantami bratać i akceptować w rodzinie, tak jak nie musze np lubic ciebie, bo jesteś Polka. Podejrzewam ze doświadczenia życiowe osoby ktora przypłynęła łódka nie zgrały by sie z moimi problemami.
                  Skąd wiec tyle histeri w tej white poland, dlaczego przejmujecie sie tym co na Węgrzech albo na wybrzeżu w italii, przeciez to jest zupełnie dla polski problem abstrakcyjny )
                  • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 08:07
                    A dlaczego mamy się nie przejmować? Jesteśmy w UE. Nie możemy myśleć tylko o własnej zagrodzie, to byłoby bardzo krótkowzroczne.
                  • hemp_plant Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 09:21
                    "ale brzydzę sie tym wielkomiejskim (uwielbiam to słowo w kontekście polski) rasizmem, faszyzmem w białych rękawiczkach i duma z ektremalnych poglądów."
                    oj, obrusie, jaką masz rację...... niestety, znamy to z autopsji. mieszkalam w kilku krajach, ale moja rodzina nigdy nie doświadczyła nic złego. w polsce- te białe rekawiczki.... nan szczecie nam to wisi smile
                    ale moje poglady zaraz zostaną wysmiane- bo ja z rodziny mieszanej big_grin i w małżenstwie meiszanym big_grin
                    i jeszcze jedno, co bardzo czesto podkreslam- pamietajcie, ze mimo waszych opinii i protestów, polacy są poza granicami traktowani jako OBCY KULTUROWO, prawie a może dokaldnie jak paki czy chińczycy- skansen europy.........
                    • triss_merigold6 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 09:54
                      No tak, teraz jasne skąd Twoja afirmacja islamu i zamiłowanie do kolorowych dzielnic. To nic złego, co kto lubi, w Belgii możesz się realizować pod tym względem, ale mogłaś napisać otwarcie od razu, że Ty subiektywnie z powodów rodzinnych.
                      • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 10:51
                        Litości triss, a ty dla sportu bronisz white power? nie prezentujesz swoich poglądów z powodów subiektywnych ktorym jest m.in.biala , stabilna kulturowo i religijnie rodzina?
                        • triss_merigold6 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:23
                          W zasadzie to leję na white power i nie mam nic przeciwko wieloetnicznym społeczeństwo takim jak w USA czy Kanadzie, ale... tam wszyscy przyjmują prawa i obowiązki obywatelskie. Akceptują je. Wuja kogoś obchodzi twoja religia i kolor czy pochodzenie dopóki razem z innymi dziećmi wstajesz do hymnu rano w szkole. Wersja dla dorosłych - dopóki płacisz podatki i przestrzegasz prawa.

Wersja amerykańska - tak, tak, tak!

Wersja zachodnioeuropejska multi kulti z tabunami niezasymilowanych ludzi z dzikimi obyczajami - nie i jeszcze raz nie.
                    • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 10:46
                      Niemożliwe, tutejsze Panie emigrantki przeczą temu, są traktowane co najmniej na równi z tubylcami, poza tym to kraje tolerancją płynące, nie to co parszywa ksenofobiczna Polska, więc o czym Ty mówisz?
            • kontozdostepem Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 00:58
              Raczej wysyła się mężczyznę w nadziei, że zapewni potem przejazd rodzinie.
              • katnip Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 01:02
                Ta...
                Tylko potem ci mężczyźni wcale nie mają ochoty swoich rodzin sprowadzać. Najchętniej narobią dzieci w miejscu chwilowego postoju, a potem lecą dalej.
                W przeciwieństwie do takich Wietnamczyków, którzy by sprowadzili nawet dziadka i babcię stojących nad grobem.
                • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 01:16
                  Skąd wiesz ze nie maja ochoty? Z iloma nielegalnymi emigrantami z Afryki miałaś kontakt/ informowałas sie/ widziałaś filmy dokumentalne itp?
                  • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 08:12
                    Na targowisku "za granicą" jeden taki nachalnie chciał mi sprzedać jakąś chustę czy coś, uprzejmie podziękowałam raz i drugi, za trzecim razem wepchnął mi tę chustę do ręki, żebym chociaż obejrzała, chwilkę rzuciłam okiem i znowu podziękowałam chcąc w ogóle już z tego targowiska wyjść bo nie lubię nachalnych sprzedawców (tak, myślałam że będzie jak w Polsce - czyli spokojne obejrzenie towaru, brak nachalności, w miarę uprzejma obsługa), zaczął się agresywnie "rzucać", że nie kupuję, a obejrzałam, odeszłam stamtąd szybki krokiem. Na plaży (jeszcze inne państwo, ale z UE) nachalnie zaczepiali plażujących ludzi chcąc też sprzedać jakieś podróbki portfeli, torebek, koców, naprawdę - 2-3 grzeczne odmowy nie działały, stali nad Tobą jak sępy. Nie było to przyjemne. Kolejne wakacje dla świętego spokoju (chyba po to są wakacje) nie opuszczałam leżaczka basenowego na terenie hotelu, basen miałam, drinki w barze na wyciągnięcie ręki i widok na morze oraz święty spokój. Wszystko to było na terenie krajów europejskich, strach pomyśleć jak nachalni są w swoich krajach, dlatego tam się nie udaję.
      • bitasmietanka9 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 00:48
        Po co ty powolujesz ewentualna wojne z rosja. ostatnia wojna pokazala jak inteligencja znalazla schronienie za granica a przeciez ktos mogl powiedziec - glupie polaki wypad do kraju.

pamietam tez tak z innej beczki wypowiedx osobnika, ktory dostal status uchodzcy, cos tam dziala w jakiej organizacji i mowi wprost: jestem przeciwnikiem tego aby ludzie uciekali ze swojego kraju bo to niczego nie rozwiazuje, niech zostana i zmieniaja kraj..ciekawe czemu sam nie zostal i "nie zmienil " swojego karaju. ale jak to latwo zmieniac standardy pod siebie.
        • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 01:17
        • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 01:20
        • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 01:22
          Porównujesz inteligencje z lat 30 ubiegłego wieku do urzędniczek budżetowek albo korpo kobietek z XXI ? Weź mnie nie rozmieszaj.
          • bitasmietanka9 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 01:27
            Nie porownuje. chodzi o sam mechanizm. jameryka nawet dzis podejrzewam nie docenilaby w kontekscie przygarniecia jakiejs inteligencji polskiej bo maja nas w d..e a juz tym bardziej jakiej przemadrzalej hipokrytki z forum ematka.
          • bitasmietanka9 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 01:38
            Zapomnialam dodac czy ematka nie uwaza sie za inteligencje? nie burz mi swiatopogladu..
        • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 08:16
          Czy Polacy wysadzali się w tamtejszych środkach lokomocji, ruchliwych miejscach, czy podrzynali gardła reżyserom spektakli, które według nich ranili ich uczucia? Czy narzucali mieszkańcom siłą i strachem własne poglądy? Czy redakcje tamtejszych czasopism musiały być pod ochroną policji, ze względu na potencjalny atak konkretnie - Polaków?
          • rosapulchra-0 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:50
            www.informacje24.co.uk/wielka-brytania/wiadomoci/1365-5-z-10-najbardziej-poszukiwanych-przestpcow-w-uk-to-polacy.html
    • joa66 Re: Nielegalni imigranci 24.06.15, 22:43
      W podobnych dyskusjach nieodmiennie dziwi mnie:

1. przekonanie, że problem dotyczy Syrii
      2. błyskawiczne reakcje "a KK w Polsce" jakby nie można było dyskutować o niczym bez 'X a sprawa polska"
      3. konsekwentne omijanie niewygodnych szczegółów przez obie strony.

• mynia_pynia Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 00:01
      Przypomne ze Polska przyjela rodziny z Ukrainy po wybuchu konfliktu. Ktore państwo europejskie przyjelo jeszcze? Teraz zbiegly sie konflikty w roznych regionach i jest przesty emigrantow. Swoja droga widok lodzi z samymi facetami daje do myslenia.
      • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 08:17
        Nie było tam kobiet ani dzieci? Nie wiedziałam, no to teraz nie mam żadnych wątpliwości, takiego wała Kochani.
        • jagienka75 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 09:21
          gazeta_mi_placi napisała:

> Nie było tam kobiet ani dzieci? Nie wiedziałam, no to teraz nie mam żadnych wąt
          > pliwości, takiego wała Kochani.

nawet w wiadomościach kobiety pokazują bardzo rzadko, niemal wcale.
          co do dzieci, niby są, ale bez matek i dzieciaki są na ogół płci męskiej.
          dziwne, że to tylko mężczyźni zwiewają na tych pontonach do Europy.
          gdzie ich żony, dzieci, matki i siostry?
          • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 09:24
            Zabrałabyś do cennego miejsca w łodzi kozę? Chyba nie, prawda? W tamtej kulturze kobieta znaczy tyle co koza sad Dlatego pomogłabym wyłącznie tamtejszym kobietom i dziewczynkom, im należy pomóc. Zapewnić im tego czego nie mają w swoich krajach - godność, człowieczeństwo, prawo do nauki, pracy i własnych wyborów.
      • jagienka75 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 09:18
        . Swoja droga widok lodzi z samymi facetami daje d
        > o myslenia.

właśnie. widać samych mężczyzn a gdzie kobiety i dzieci???
    • diamondcrazy Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:02
      Mieszkam we Wloszech i powiem Wam, ze to , co sie tutaj dzieje nie miesci sie w glowie. Wine za to ponosi niestety rzad, ktory postanowil ratowac biednych imigrantow i otworzyl granice. Prawda jest taka, ze tylko 10% imigrantow z Afryki ma prawo do statusu uchodzcy, reszta tych ludzi, to nawet nie wiadomo kto, nie maja dokumentow, czesto odmawiaja identyfikacji, byc moze to terrorysci i przestpecy, kto wie. W dobie krysysu i ogromnego bezrobocia we Wloszech imigranci sa stawiani niestety na pierwszym miejscu, dostaja od panstwa mieszkania, doladowania do telefonow, maja oplacane rachunki, czesto stacjonuja w czterogwiazkowych hotelach. A tysiace Wlochow spi w samochodach, nie ma pracy, nie ma co jesc. Malo tego, imigranci we Wloszech uwazaja , ze tutaj wszystko im sie nalezy , zadaja dostosowania sie do ich kultury i obyczajow ...ostatnio na przyklad bylam swiadkiem awantury w szpitalu; rodzaca muzulmanka zadala wezwania z domu lekarki ( 3 w nocy), bo ona przy lekarzu sie nie rozbierze...Nie mozna im nic powiedziec, bo od razu wyzywaja cie od rasistow. Wszedzie jest ich pelno, stoja pod sklepami i nagabuja, chodza po domach, wieczorami strach wyjsc na ulice.
      • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:12
        Przykre i straszne sad Skąd ta polityka? Dlaczego w dobie kryzysu i bezrobocia to emigranci sa na pierwszym miejscu?

nie da sie ukryć ze Włochy akurat maja przerąbane ze względu na lokalizacje, najbardziej narażone sa południowe wybrzeża, w takim Mediolanie raczej tych akcji nie masad
        Z jednego ekstremum na drugie, albo pozwalamy sie im topić patrząc spokojnie z brzegu (historia sprzed kilku lat) albo traktujemy jak królów (hotele i doładowania, say what?)
        • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:16
          A co proponujesz?
          • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:05
            Nic nie proponuje, pisalam wyzej, ze sie na tym nie znam, nie kreuje na znawczynie tematu, ktora przedstawi swietny pomysl pt „zamknac granice” i bedzie git. Nie bedzie. Nie wiem.

Kraj w ktorym mieszkam nie ma tez zbyt fajnej polityki w tym temacie, mimo ze jeszcze niedawno Hiszpania dosyc dlugo byla w pierwszej dziesiatce krajow, ktore najlepiej asymiluja emigrantow.

Z mojego niewielkiego doswiadeczenia nie widze problemu; wiekszosc emigracji arabskiej jest dobrze zaadaptowana, nikt sie nie skarzy na choinki w centrum miasta (ani na figurki wielkiego robiacego kupe faceta- typowe dla Katalonii), dzieci sa czesto swietnie zasymilowane, mowia po hiszpansku i katalonsku, czesto rowniez do swoich rodzicow. Co ciekawe w duzej Hiszpanii zaledwie niecale 4% mieszkancow to ludnosc arabska (dla porownania w UK to 5%).

Ba! W Katalonii warto przejechac sie do Vic- calkiem spore i ladne miasto w interiorze, w ktorym jest najwieksza emigracja afrykanska (25% mieszkancow to emigranci). I kurcze, nie zamowisz kanapki po hiszpansku, bo oni po hiszpansku nie umieja. Mowia tylko i wylacznie po katalonsku (i chwala im za to). Staraja sie, ucza, a afrykanskie dzieciaki sa czesto najlepsze w klasie.

W ogole w Hiszpanii jest organizowanych bardzo duzo eventow kulturalnych majacych na celu poznanie tradycji, jedzenia itp, czesto natives sa zapraszaniu do wspoludzialu w tychze eventach. I tak jak sie tutaj celebruje chinski nowy rok (swietna impreza chinczykow, ale tez dla hiszpanow, turystow, arabow) tak sa organizowane rozne targi np ze slodyczami arabskimi.

Podejrzewam, ze ten luz wynika z faktu, ze hiszpania bardzo dlugo byla pod arabska okupacja, do tej pory sie mowi ze to jedyny kraj, w ktorym przez dziesiatki lat bezproblemowo koegzystowali hiszpanie, zydzi i arabowie, a kazda strona uczyla sie od drugiej.

I powtarzam- to moje bardzo subiektywne doswiadczenia. Nie mieszkam w Ceucie i Melilii, wiec ataki na barykady 500 osobowych grub widze tylko w wiadomosciach- i mnie przerazaja. Nie moge nic zaproponowac, bo sie na tym nie znam, ale nie sadze, zeby faszystowskie zaciecie byloby tutaj efektywne.
            • diamondcrazy Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:12
              Moim zdaniem wszyscy ci, ktorzy nie maja statusu uchodzcy, powinni byc odsylani do kraju pochodznia. Bo niestety to, ze zostaja przyjeci i fajnie sobie zyja, powoduje coraz wiekszy ich naplyw
              • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:20
                Akurat mój poprzedni post odnosił sie do emigracji jako takiej- odmiennej kulturowo ale niekoniecznie nielegalnej. Chciałam pokazać zd emigracja odmienna kulturowo nie musi byc tragiczna w skutkach. Jesli chodzi o masowe nielegalne naloty na dany kraj (tak jak np sie dzieje w Ceucie ) to naprawde nie miałabym pomysłu, zbliżam sie jedna tez do tego- odsyłać ich do kraju zamieszkania. Tylko na czyj koszt? I co ma zrobic taka Austria skoro emigracj z Afryki przeszli przez Węgry- o wiele taniej jest odesłać ich na Węgry niz do Afryki to chyba logiczne...
                • diamondcrazy Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:27
                  Ale oni nie powinni sie w ogole dostac ani na Wegry, ani do Austrii ;powinni zostac odeslani od razu z Wloch , czy Grecji, na tych samych tratwach , na ktorych przyplyneli.
                  • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:17
                    No to napisz do Cavaliere czy kogo tam macie i zaproponuj to rozwiazanie (zwłaszcza to z tratwami). Na pewno nikomu z obecnych i przyszłych rządów nie przyszło to do głowy i bedą bardzo wdzięczni za twoja pomoc. Swoją drga ciekawe dlaczego żaden rząd nie bierze takiego rozwiązania pod uwagę, jak myślisz (wciaz chodzi mi o deportacje takim samm środkiem transportu jakim przyjechali)?
                • nickokazjonalny Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:39
                  odsyłać ich do kraju zamieszkania. Tylko n
                  > a czyj koszt? I co ma zrobic taka Austria skoro emigracj z Afryki przeszli prze
                  > z Węgry- o wiele taniej jest odesłać ich na Węgry niz do Afryki to chyba logicz
                  > ne...
                  To nie tak. Gdyby uchodżców z Węgier odsyłała Austria, to Węgry po prostu uprzejmie otworzyłyby granice na zachód żeby kto inny ponosił koszty nieszczelnych węgierskich granic.

• joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:02
              OK, nic nie propnujesz.

Ale trudno się nie zgadzać, że istniejący system nie działa. Najwzyczajniej w świecie nie działa I robi się strasznie.

czy w takim razie należy potępiać tych, którzy uważają, że nie należy brnąć w zły system? System, który nigdzie się nie sprawdza?
              • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:23
                Ale wy proponujecie zamknąć europe na 4 spusty, a to tez nie jest rozwiazanie.
                Poza tym masowe naloty ba kraje europejskie (przepełnione patery we Włoszech+ ataki na Ceutę i Melilla) to nie kest stary problem, prawo sie nie odnajduje w te rzeczywistości i faktyczne nalezy wymyślać cos skutecznego.
                Jesli miałabym porównywać to np rząd USA niby ma dobra politykę ale w praktyce to sie sprawdza tylko w przypadku Polaków , społeczności arabskiej i paru idiotów, którzy pisali głupoty na fb.
                Z Meksykiem juz tak łatwo im nie idzie.
                • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:26
                  >> Ale wy proponujecie zamknąć europe na 4 spusty, a to tez nie jest rozwiazanie.

Alez jest. Wystarczy zamknac na 4 spusty, zeby mniej ludzi podejmowalo niebezpieczna podroz przez morze. Niezamykajac europy jestesmy poniekad odpowiedzialni za tych ludzi, ktorzy zacheceni prospektem zycia w europie wsiadaja na te lodzie I sie topia. Im bardziej otwieramy granice tym wiecej ludzi bedzie ginac.
                  W miejsce tego mozna wprowadzic pomoc miedzynarodowa dla krajow OSCIENNYCH, ktore przyjmuja uchodzcow wojennych z Syrii I TAM pomoc im sie urzadzic.
                • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:17
                  Ale wy proponujecie zamknąć europe na 4 spusty, a to tez nie jest rozwiazanie

Nie wiem kto to proponuje. Ja "proponowałam" wielu wątkach zmianę przepisów międzynarodowych pozwalających na rozpatrywanie wniosków o azyl na miejscu I stworzenie odpowienich centrów.

Równolegle, państwa zachodnie wspierające własne korporacje w wykorzystywaniu ekonomicznym Afryki powinny zrewidować swoją politykę.
                  • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:20
                    > Nie wiem kto to proponuje. Ja "proponowałam" wielu wątkach zmianę przepisów mi
                    > ędzynarodowych pozwalających na rozpatrywanie wniosków o azyl na miejscu I stwo
                    > rzenie odpowienich centrów.

Dobre big_grin .
                    Mozesz od razu wyjsc zalozenia, ze prawie WSZYSCY zglosza sie o azyl. Te centra rozparujace, to bedzie najwieksza instytucja tego swiata...
                    • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:25
                      Czyli rozpatrujemy wnioski tych, którzy nie utoneli, tak? I to jest polityka - zachęcająca do wsiadania na pontony?

Masz jakieś inne pomysły? Czy tylko szeroki uśmiech? Bo wiesz okazuje się, że taki uśmiech już się nie sprawdza...
          • rosapulchra-0 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:27
            joa66 napisała:

> A co proponujesz?

A co ty proponujesz? Bo jak na razie to wypytujesz, a własnych wniosków nie raczyłaś do tej pory podać.
        • diamondcrazy Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:24
          Masz racje , ze najgorsza sytuacja panuje na poludniu Wloch, ale z racji tego, ze codziennie przyplywaja tysciace imigrantow, jest ich bardzo duzo rowniez w innych regionach. Mieszkam w polnocno-wschodnich Wloszech i uwierz mi, ze czasami czuje sie jak w Marakeszu...
          • triss_merigold6 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:31
            Bardzo Ci współczuję, byłam w Marakeszu. Pięknie i kolorowo w wersji wakacyjnej, ale żeby na stałe w takim otoczeniu, to nienienie.
        • pitahaya1 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:49
          obrus_w_paski napisała:

> Przykre i straszne sad Skąd ta polityka? Dlaczego w dobie kryzysu i bezrobocia t
          > o emigranci sa na pierwszym miejscu?
          >

Bo to jest fala ludzi. Fala, która nas zalewa szybciej niż rządy zdążą coś mądrego wymyślić. I nie dla tysiąca ludzi, tylko dla milionów. Nikt nie ma pomysły co z tym fantem zrobić. A ludzie, którzy przybywaj do Europy to nie grzeczne towarzystwo, które potulnie poczeka aż rząd wymyśli. Słuchałam wypowiedzi tych ludzi. Oni muszą dostać tu i teraz pomoc. Natychmiast i za darmo.
          Pewnie, że jakaś część ludzi to ci, którzy wraz z całym dobytkiem i rodziną uciekają przed wojną. Ale cała reszta to zwykli imigranci zarobkowi. I pół biedy, gdyby chcieli pracować i zasymilować się z otoczeniem. Pół biedy. Jednak większość z nich nie chce asymilacji.

Nie jest niczym nowym, że Polska przyjąć ich nie chce. Dlatego nam ich przydzielą i każą utrzymywać i radzić z sobie samemu. Na zasadzie "każdy dostanie równo po łbie i kieszeni".

Jako, że bywałam ostatnio w szpitalu na sor, miałam okazję zobaczyć, jak dużą część pacjentów stanowili obcokrajowcy (Rumunia i Ukraina). I dużo ich było. Siedzieliśmy dość długo to i się gadało. I wygląda to tak: jedno pracuje i utrzymuje całą rodzinę. Pracuje za min. socjalne, żeby mieć ubezpieczenie zdrowotne dla siebie i dzieci. A dzieci kupa. Pal licho, bo i my tak pracujemy. Ale my wiemy, jakie są realia polskiej służby zdrowia. A oni maja to w nosie. Awantury, epitety, wrzaski, bo im się należy, bo to skandal, bo oni muszą być natychmiast przyjęci.

A teraz przełóżmy taką sytuację na kogoś, kto nie tylko realiów naszych nie zna, ale ma takie a nie inne poglądy i wyznaje taką a nie inną religię...
      • rosapulchra-0 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:23
        Cóż piękna, jednostronna i kłamliwa relacja.. big_grin
      • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:48
        Jak jest aż tak źle, jak diamond pisze, to w końcu zaczną im te łódki zatapiać i tyle.
        • diamondcrazy Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:58
          Moim zdaniem nie trzeba zatapiac ani strzelac, wystarczy po prostu zamknac granice i pozwalac na jej przekroczenie tylko i wylacznie osobom ze statusem uchodzcy. I od razu liczba imigrantow sie znacznie zmniejszy. Wlosi popelnili powazny blad wpuszczajac wszystkich, bez zadnych ograniczen i dajac im takie a nie inne warunki bytowe i zasadzie " jakos to bedzie, jak my nie damy rady to niech sie zajmie Europa. Tylko ze Europa rece umywa i ma jak najbardziej racje. Nawet sobie nie chce wyobrazic, co by sie dzialo, gdyby tak wszyscy granice pootwierali...
          • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:03
            pozwalac na jej przekroczenie tylko i wylacznie osobom ze statusem uchodzcy

Obecne przepisy nie pozwalają na staranie się o status uchodźcy w kraju zameiszkania, musisz to zrobić w kraju docelowym.
            • diamondcrazy Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:13
              Zle sie wyrazilam, chodzilo mi o osoby starajace sie o status uchodzcy. Wiekszosc imigrantow przybywajacych do Wloch nie posiada jednak zadnego dokumentu i odmawia poddania sie identyfikacji ( widzialam na wlasne oczy). To chyba oznacza, ze takiego statusu nie beda mogli uzyskac
    • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:27
      Najzabawniejsze w tym watku sa wypowiedzi emigrantek z Europy Wschodniej, ktore z powodow ekonomicznych wyemigrowaly na Zachod. No niewystarczajaco bogate sie czuly w kraju. Zachod zgrzyta zebami, ale odeslac do domu ich nie moze. No i panie emigrantki rwetest podnosza: "Ci Syryjczycy emigruja nie tylko i wylacznie z powodow politycznych ale - olaboga - chcieliby tez wyjsc z biedy. No jak tak mozna! Bezczelni Syryjczycy!"
      • diamondcrazy Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:37
        No ale chyba widzisz roznice miedzy tymi, ktorzy wyemigrowali, ale pracuja,placa podatki i nie zyja na koszt panstwa, a nielegalnymi imigrantami, ktorych trzeba utrzymywac
        • pitahaya1 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 11:38
          Obawiam się, że większość tej różnicy właśnie nie widzi.
      • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:35
        Zapominasz, ze te emigrantki z Europy Wschodniej maja PRAWO pojechac na Zachod bo zyja w UE, ktora takie a nie inne reguly wprowadzila. Nie ma natomiast wolnego prawa przemieszczania sie I pracy dla wszystkich obywateli swiata.
        Pozwolenie wszystkim Syryjczykom I calej Afryce na przyjazd do Europy skonczyloby sie katastrofa spoleczna I ekonomiczna, wiec nie badz taka hej do przodu.
        • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:42
          > Zapominasz, ze te emigrantki z Europy Wschodniej maja PRAWO pojechac na Zachod
          > bo zyja w UE, ktora takie a nie inne reguly wprowadzila. Nie ma natomiast wolne
          > go prawa przemieszczania sie I pracy dla wszystkich obywateli swiata.

PRAWO tworza ludzie. Raz jest takie, raz inne. A my tu mowimy o MORALNOSCI takze. I moze nalezaloby szczerze sobie powiedziec: Dorwalam sie do koryta. Jak sie dorwie do niego wiecej ludzi, to ja bede miala znowu mniej.

PRAWO tworza ludzie. Raz jest takie, raz inne. A my tu mowimy o MORALNOSCI takze. I moze nalezaloby szczerze sobie powiedziec: Dorwalam sie do koryta. Jak sie dorwie do niego wiecej ludzi, to ja bede miala znowu mniej.
          • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:43
            >> > PRAWO tworza ludzie. Raz jest takie, raz inne. A my tu mowimy o MORALNOSCI takz
            > e. I moze nalezaloby szczerze sobie powiedziec: Dorwalam sie do koryta. Jak si
            > e dorwie do niego wiecej ludzi, to ja bede miala znowu mniej.

To ja sie jeszcze raz pytam. Czy jestes za zniesieniem granic panstw I wiz na calym swiecie?
            • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:50
              > To ja sie jeszcze raz pytam. Czy jestes za zniesieniem granic panstw I wiz na c
              > alym swiecie?

Nie da sie tego zrobic tak, zebysmy sie nie powyrzynali w trakcie tej wedrowki ludow.
              Ale mam inna propozycje. Odeslac do Polski wyemigrowanych Polakow (ewentualnie zostawic wysoko wyspecjalizowanych specjalistow) a zwolnione miejsca pracy przeznaczyc dla Syryjczykow. Nie to, zeby to mialo jakos absollutnie rozwiazac problem, ale troche by sie ludziom perspektywa sie zmienila i horyzonty poszerzyly.
              • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:51
                > Nie da sie tego zrobic tak, zebysmy sie nie powyrzynali w trakcie tej wedrowki
                > ludow.

W tym problem, ze ta wedrowka ludow JUZ sie odbywa. Do Europy.
              • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:51
                Szczegolnie ze Polakow i tak nikt w Europie Zachodniej nie chce. I nie odeslemy ich w zawieruchy wojenne. Glodem tez u siebie przymierac nie beda. Zachod bedzie mial czyste sumienie.
                • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:53
                  > Szczegolnie ze Polakow i tak nikt w Europie Zachodniej nie chce. I nie odeslemy
                  > ich w zawieruchy wojenne. Glodem tez u siebie przymierac nie beda. Zachod bed
                  > zie mial czyste sumienie.

To ja w ogole proponuje wysiedlic rdzennych mieszkancow z dziada pradziada. A co maja zyc w tym dobrobycie! Niech sobie zakosztuja jak inni ludzie na ziemi zyja. W dupach im sie poprzewracalo.
                  • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:08
                    > To ja w ogole proponuje wysiedlic rdzennych mieszkancow z dziada pradziada. A c
                    > o maja zyc w tym dobrobycie! Niech sobie zakosztuja jak inni ludzie na ziemi zy
                    > ja. W dupach im sie poprzewracalo.

Ja widze, ze rdzenni mieszkancy znacznie wiecej maja w sobie pokory, niz niedawni ekonomiczni emigranci, ktorym udalo sie przypadkiem dorwac do koryta. Ta pokora i chec pomocy powinna byc oczywiscie takze w rdzennym mieszkancach, z tego powodu, ze kiedys tam ich przodkowie zajeli sobie jakis kawalek planety, z dobrym klimatem, surowcami naturalnymi, dostepem do wody, wskazali palcem i stwierdzili, ze to od teraz jest ich, a inni won. Bo tak. Kiedys, w jednej z zachodnich telewizji, widzialam wywiad z murzynka (tak, ja uwazam to slowo za normalne), ktora "nielegalnie" w tym kraju byla po ucieczce z Afryki. Powiedziala: "czlowiek nie jest nielegalny" i "Ziemia jest wspolna".
                    Tyle, ze rdzenni mieszkancy, na takim zawlaszczonym kawalku planety, cos zbudowali tez wlasnymi rekami, praca calych pokolen. Natomiast swiezy imigrant z Europy Wschodniej przyszedl na gotowe. Bo akurat tego dnia PRAWO wygladalo tak a nie inaczej - urodzil sie nad Wisla a nie nad Nilem. Lepiej zeby w tej sytuacji nic nie mowil.
                    • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:18
                      > ktora "nielegalnie" w tym kraju byla po ucieczce z Afryki. Powiedziala: "czlow
                      > iek nie jest nielegalny" i "Ziemia jest wspolna".

A wiec zniesmy granice panstwowe! Naprawmy swiat! To takie proste!
                      • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:39
                        > A wiec zniesmy granice panstwowe! Naprawmy swiat! To takie proste!

Milo by bylo, ale to niewykonalne bez rzezi.
                        Wystarczy moze, by Europa Zachodnia odeslala do domu imigrantow z Europy Wschodniej, a przyjela tych, ktorzy chca do Europy Zachodniej nie tylko dlatego, ze u siebie nie stac ich bylo na coroczny urlop zagranica i musieli zadowolic sie paprykarzem szczecinskim na sniadanie.
                        • ubaruta Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 17:42
                          Ale Europa zachodnia nie chce odsylac imigrantow z Europy wschodniej i brac Syryjczykow big_grin
                          Nikt w Europie jakos nie jest chetny do przyjmowania imigrantow z Afryki...
                          Dziwy panie, dziwy big_grin
                          • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 18:01
                            > Ale Europa zachodnia nie chce odsylac imigrantow z Europy wschodniej i brac Syr
                            > yjczykow big_grin

Alez Europa Zachodnia bardzo chce odsylac emigrantow z Europy Wschodniej. Najchetniej odeslalaby Europe Wschodnia (czego zrobic nie moze) i Syryjczykow tez nie przyjela...
                            • ubaruta Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 18:07
                              Nie. Chca ograniczyc naplyw imigrantow a nie odsylac ludzi zasymilowanych. Dokladnie widac to na przykladzie Wielkiej Brytanii.
                              Chca rowniez odsylac ludzi bedacych w konflikcie z prawem.
                              Inaczej mowiac, chca miec jakas kontrole nad naplywem wschodnich Europejczykow.
                              Odsylac ich, jako calosci wcale nie chca.
                              • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 19:40
                                Otwarcie granic dla Polakow w 2004 premier Wielkiej Brytanii okreslil jako "monumental mistake". Obiecal, ze sie ta sytuacja nie powtorzy z Bulgarami i Rumunami. Wiekszosc Brytyjczykow jeszcze dzisiaj zrzucilaby sie na powrotne bilety dla Polakow do Polski.
                                • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 19:47
                                  > Otwarcie granic dla Polakow w 2004 premier Wielkiej Brytanii okreslil jako "mon
                                  > umental mistake".

Oczywiście ze tak! Bo NIKT się nie spodziewał ze przyjedzie ich AZ TYLU! Bo gadki pokroju: Europa dla wszystkich, wszyscy ludzie rowni, niech zyje bratwrstwo, bardzo ładnie i wdzięcznie wylewaly sie z postępowych ustek postępowych spolecznikow. Dopiero jak się okazało ze UK zalala paromilionowa fala emigrantów to nagle te ciocie dobra rada sie pochowaly a Brytyjczycy zostali z problemem którego nie potrafią rozwiązać.
                                  Osobiście nie obraziłabym sie gdyby Brytyjczycy powiedzieli stop.

I teraz tez słychać ciocie dobra rada: wpuscmy ich wszystkich, będzie fajnie. A ciekawe co zrobia jak takie 20 milionów imigrantów zaleje ich wlsny kraj.
                                  • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 19:51
                                    Dodajmy jeszcze, imigrantów kompletnie obcych kulturowo (i możecie sobie najeżdżać na Triss, ale imigranci z krajów afrykańskich, to dzicz) którzy ani myślą się asymilować.
                                    • sumire Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 19:59
                                      O, to może trzeba na nowo niewolnictwo wprowadzić, żeby tę dzicz biali panowie ucywilizowali?

Niektórzy chyba zapominają, że to, gdzie się urodzili, nie jest żadną ich zasługą ani powodem do rozkoszowania się poczuciem wyższości wobec tych, którzy się urodzili gdzieś indziej.
                                      • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 20:04

> Niektórzy chyba zapominają, że to, gdzie się urodzili, nie jest żadną ich zasłu
                                        > gą ani powodem do rozkoszowania się poczuciem wyższości wobec tych, którzy się
                                        > urodzili gdzieś indziej.

Zycie nie jest sprawiedliwe i nigdy nie bylo. Od zarania dziejów istnieją granice państwowe i silne poczucie przynależności i chronienia swojego podwórka. Wizy, cla i armia gotowa bronić granic. Twoje wypowiedzi sa niedojrzale i świadczą o tym ze widzisz świat i problemy tego świata oczami dziecka, które kresli wizje jakichś krain wiecznej szczęśliwości gdzie wszyscy ludzie sa rowni. Nie sa i nigdy nie byli.
                                        • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 20:07
                                          Nad czym ubolewam i boleję nad tym, ale taka jest smutna prawda sad
                                        • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 20:15
                                          Zycie nie jest sprawiedliwe i nigdy nie bylo. Od zarania dziejów istnieją grani
                                          > ce państwowe i silne poczucie przynależności i chronienia swojego podwórka.

Ale nie można udawać, że problem wykorzystywania ekonomicznego Afryki nie istnieje - szanujmy nasze podwórko, ale cudze też. Nie może być tak, że z jednej strony przyczyniamy się do powstawania "dziczy" , a z drugiej umywamy rączki i róbta co chceta, byle nie u nas. Co innego my u was - możemy robić dzicz w białych rękawiczkach.

• kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 20:16
                                          Żeby było śmieszniej, to Europa się pochyla nad biednymi głodującymi, prześladowanymi muslimami, podczas, gdy druga strona tylko patrzy jak nas powybijać i uważa, za pożytecznych frajerów, którzy służą tylko do dawania kasy. I niestety gdyby się zasymilowali, tematu by nie było, ale oni chcą w dalszym ciągu zachowywać się jak dzicz, na dodatek żądają, żeby tubylcy się podporządkowali.
                                          Jakoś nikt Azjatów czy Ukraińców od dziczy nie wyzywa.
                                        • sumire Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 20:19
                                          Bardzo dziękuję za wnikliwą psychoanalizę.
                                          Pragnę tylko nadmienić, że nie neguję istnienia granic ani poczucia przynależności i nie o tym traktowała moja niedojrzała wypowiedź. Mam za dużo lat, żeby nie zauważać, że ludzie nie są równi (co nie zmienia faktu, że mi się to nie podoba). Natomiast nazywanie dziczą ludzi, którzy pechowo urodzili się w innym kręgu cywilizacyjnym, w moim przekonaniu jest żenujące.
                                          • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 20:41
                                            >> ba). Natomiast nazywanie dziczą ludzi, którzy pechowo urodzili się w innym kręg

W której z moich wypowiedzi użyłam tego słowa?
                        • rosapulchra-0 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 19:09
                          Sasanka, z dośką dyskutować nie ma sensu. Ona zawsze wie lepiej. Po prostu uncertain
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:57
                  Czyżby mąż wyznawca szariatu? A ty oczywiście Polką nie jesteś (skoro piszesz, że odeślecie Polaków, których nikt w EZ nie chce- co za bzdura btw)? Może warto się zastanowić dlaczego Polacy nie widzą problemu w przyjmowaniu Ukraińców czy Wietnamczyków, a nie zachwycają ich muslimy. Jesteś już zakwefiona, swoją drogą?
                  • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:16
                    dlaczego Polacy nie widzą problemu w przyjmowaniu Ukraińców czy
                    > Wietnamczyków, a nie zachwycają ich muslimy.

No właśnie do tego argumentu obrończynie wyznawców religii miłości jakoś się nigdy nie odnoszą. Ja mieszkałam wiele lat w mieście opanowanym przez Wietnamczyków i Ukraińców i nie przypominam sobie jakichkolwiek ataków na te akurat mniejszości, żyją sobie w doskonałej symbiozie z tubylcami.
                    • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:17
                      A dodam jeszcze, że to zapyziały, uważany za ciemnogród wschód, gdzie zawsze wygrywa PIS.
                      • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 16:18
                        U nas też, w ogóle nikt na nich nie zwraca uwagi, żyją sobie spokojnie, pracują, nie robią "dymu", więc czego się czepiać?
      • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 16:21
        Chodzi Ci o Ukrainki lub Rosjanki? Z forum kojarzę najwyżej dwie, w tym jedna od dawna się nie odzywa. Polska zaś jest Europą Centralną, geograficzny środek Europy leży w polskiej miejscowości Piątek.
    • jesienna.nuta Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 12:24
      W 100% popieram Kotę.
    • asia_i_p Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:02
      Poważnie miałabyś sumienie powiedzieć rodzinie z małym dzieckiem, że odsyłasz ich z powrotem w środek wojny.
      • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:17
        >>> Poważnie miałabyś sumienie powiedzieć rodzinie z małym dzieckiem, że odsyłasz ich z powrotem w środek wojny.

Pomijajac juz fakt, ze nikt tu nie postuluje odsylania rzeczywistych uchodzcow w srodek wojny, to Ci ludzie mogli uciekac do panstw osciennych. Dlaczego uciekaja do Europy? Odpowiesz mi na to pytanie?
        • nickokazjonalny Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:21
          W krajach ościennych (Liban, Jordania, Turcja, Egipt) przebywa obecnie około 6 milionów Syryjczykow.
          • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:22
            A w Arabii Saudyjskiej?
        • asia_i_p Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:24
          Bo kraje ościenne już nie bardzo mogą wchłonąć kolejnych uchodźców (sytuacja w obozach uchodźców jest bardzo zła) + mogą się obawiać, że konflikt się rozszerzy na kraje ościenne (niezależnie od tego, czy te obawy są racjonalne).
          • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:28
            Powtorze pytanie. Co robi Arabia Saudyjska?
            • asia_i_p Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:45
              Arabia Saudyjska ich odsyła.
              Dla ciebie to jest logiczny argument za tym, żeby się kierowali właśnie tam?
              • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:46
                > Arabia Saudyjska ich odsyła.

No wlasnie. Niech ich przyjmie Arabia Saudyjska. BOGATSZA I BLIZSZA KULTUROWO.
                Niech szturmuja granice Arabii Saudyjskiej a nie Europy.
                • kota_marcowa Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:53
                  Dokładnie.
                • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:56
                  Juz tak nie mowicie, ze kraje oscienne sa czyste jak lza bez ani jednego inmigranta. Wg tego artykuliku 1/3 mieszkancow Arabii to zagraniczni „pracownicy”, w wiekszosci nielegalni : wiadomosci.wp.pl/kat,1020229,title,Ponury-los-imigrantow-w-Arabii-Saudyjskiej-niewolnicza-praca-przemoc-a-teraz-masowe-deportacje,wid,16198521,wiadomosc.html?ticaid=1151bd

Czyli jak mozna sie domyslac tez nie mieli jakiegos fajnego pomyslu na walke z nielegalna emgiracja.

Jak juz sie obudzili (kilka lat temu) to jedyne co im przyszlo do glowy, to robic lapanki na ulicy. W sumie nie dziwie sie , ze „nikt” (ciekawe kim sa te 10 mln nielegalnych emigrantow, chyba nie Polacy??) nie chce tam emigrowac, skoro szykanuja, gwalca i torturuja na porzadku dziennym, wystarczy spoznic sie do pracy.

Emamy jak zwykle takie inteligentne, zadne madre glowy tego swiata nie doszly do tych swiatlych pomyslow, proponowanych tutaj, tj.

- zatapiania lodzi (od zeszlego roku wladze wloskie nie maja funduszy na kontynuacje programu Mare Nostrum ,ergo nie ma ratownikow czyli w efekcie tratwy i patery sa ignorowane, dochodzi do tragedii jak tej sprzed kilku miesiecy )

- zamykania granic (jak? Na klodke?) albo po prostu

- „Wystarczy zamknac na 4 spusty, zeby mniej ludzi podejmowalo niebezpieczna podroz przez morze”. Aha. A czy kara smierci w stanach zmniejszyla przestepczosc?

Co ma znaczyc to „zamkniecie granic”, na czym to ma polegac? Na wybudowaniu muru? W USA na granicy z Meksykiem juz tak zrobiono. W Ceucie sa juz trzy mury, kazdy 8 km, wysoki n 6 m i wyglada to tak: ep00.epimg.net/politica/imagenes/2014/10/01/actualidad/1412173060_960495_1412173703_noticia_normal.jpg

Ale nie, emamy maja tysiace pieknych rozwiazan, az dziwne ze zadnej do ministerstwa spraw zagranicznych nie wzieto.

• sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:11
                    > Co ma znaczyc to „zamkniecie granic”, na czym to ma polegac? Na wybudowaniu muru?

Przy tym murze trzebaby jeszcze co kilkanascie metrow ustawic straznkow z karabinami, ktorzy beda strzelac do tych, co usiluja przechodzic - w przewinym razie budowa muru bedzie marnowaniem pieniedzy podatnikow, ze tak powiem.
                    • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:17
                      Świetny pomysł naprawde, gratuluje! Nikt jeszcze na o nie wpadł, powiedz jak to jest byc inteligentniejsza niz cały rząd np hiszpanski? Mam nadzieje ze życie na codzień łaskawie cie traktuje i pozwala wcielić w życie inne sobre pomysły ktore na pewno masz.

To ze na zdjeciu nie ma żołnierzy, nie ozn ze ich nie ma naprawde. Moze byc 200 żołnierzy pod murem- emigraci umawiają sie i "atakują"(bez agresji) w 1000 osob. I co twoja mądra głowa na fo? Mówimy o miescie (np ceuta) wyobraź sobie bronić w ten sposób całego wybrzeża. Wysłalibyś meza pod mur?

No i co mi powiesz na arabie, ktora teoretycznie nie przyjmuje nielegalnych emigrantów a w praktyce ma ich 10 mld (1/3 ludności)
                      • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:23
                        Obrus - wez gleboki oddech - to sarkazm przeciez!
                  • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:14
                    Nikt nie mowi, ze problem jest latwy I prosty do rozwiazania. Ale przyjmowanie z otwartymi rekami kazdego kto chce do Europy tego problemu NIE ROZWIAZE. Im wiecej przyjmujemy, tym wiecej naplynie, wiec nie tedy droga.

> - zatapiania lodzi (od zeszlego roku wladze wloskie nie maja funduszy na konty
                    > nuacje programu Mare Nostrum ,ergo nie ma ratownikow czyli w efekcie tratwy i p
                    > atery sa ignorowane, dochodzi do tragedii jak tej sprzed kilku miesiecy )

Co proponujesz? Przymusowy podatek do pensji w wysokosci 50% dla kazdego Europejczyka coby zbudowac cala flote ratownikow do wylawiania imigrantow? Czy moze zbudowanie kilku promow, zeby ich bezpiecznie transportowac? A moze po prostu doplate dla linii lotniczych, zeby ich przewozili na Twoj koszt? Zbudowanie kladki dla pieszych przez morze, zeby ulatwic wedrowke? No prosze, czekam na propozycje jak sprawic, zeby nie dochodzilo do tragedii?

> - zamykania granic (jak? Na klodke?) albo po prostu

Po pierwsze trzeba dac jasny sygnal - nie eksortujemy, nie ratujemy, nie przyjmujemy, deportujemy. To powinno ostudzic zamiary kolejnej fali zacheconej humanitarnymi dzialaniami Europy. Trudne, wiem, trzeba jaj ale to jedyne rozwiazanie aby uniknac dalszej tragedii.

> Co ma znaczyc to „zamkniecie granic”, na czym to ma polegac? Na wybudowaniu muru?

Nie, na wsadzaniu przybyszow z powrotem na prom I odtransportowywanie do kraju z ktorego przybyli.
                • asia_i_p Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:26
                  Dobrze by było, gdyby ich przyjęła Arabia Saudyjska.
                  Natomiast argument, że po co do Europy, a nie do państw ościennych, wydaje mi się chybiony, skoro te państwa ościenne, które przyjmują, już sobie nie radzą, i w obozie uchodźców też nie masz pewności, że przeżyjesz, a pozostałe nie przyjmują.

No chyba, że postulujesz, że pojedynczy przerażony facet i jego przerażona żona z dwójką małych dzieci, w wyborze miejsca ucieczki powinni się kierować sprawiedliwością historyczną i polityczną, a nie interesami swojej rodziny.
                  • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:55
                    1/3 mieszkańców Arabii saudyjskiej to nielegalni emigraci, co oznacza ze sporo juz ich przyjęli:
                    lwiadomosci.wp.pl/kat,1020229,title,Ponury-los-imigrantow-w-Arabii-Saudyjskiej-niewolnicza-praca-przemoc-a-teraz-masowe-deportacje,wid,16198521,wiadomosc.html?ticaid=1151bd
                    • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 15:00
                      No to chyba nie przyjeli skoro są masowe deportacje?smile
                • rosapulchra-0 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 17:41
                  Napisz petycje do władz Arabii Saudyjskiej, specjalistko od wszystkiego i do niczego.
      • diamondcrazy Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:38
        Ja jakbym musiala uciekac ze srodka wojny to z pewnoscia nie wybralabym dosc ryzykownej podrozy przez morze, zwlaszcza z malym dzieckiem, tylko zwrocilabym sie o pomoc do ktoregos z panstw osciennych. Dlaczego tak trudno pojac, ze wiekszosc tych ludzi to zwykli nielegalni imigranci, ktorzy chca wiesc w Europie fajne zycie naszym kosztem
        • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:45
          Ja jakbym musiala uciekac ze srodka wojny to z pewnoscia nie wybralabym dosc ry
          > zykownej podrozy przez morze, zwlaszcza z malym dzieckiem, tylko zwrocilabym si
          > e o pomoc do ktoregos z panstw osciennych.

Powaznie? A w watku o wojnie jakos nikt nie powiedzial, ze on na Slowacje ucieknie ... big_grin
      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:46
        Gdzieś ty te rodziny z dziećmi widziała? Na łódkach są same chłopy w zasadzie. Ciekawe. Kobietom i dziewczynkom ISIS nie zagraża?
        • obrus_w_paski Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:57
          W polsce moze wybiorczo pokazuja fotki w tvn, bo rozumiem ze zadna z was nie stala nad wybrzezem I nie sprawdzala ile tych kobit tam jest? Statystyki sa nieublagalne, wg danych z 2008 r emgiracja zenska z afryki do hiszpanii wynosila 47% ww stosunku do mezczyzn(zrodlo: www.oei.es/noticias/spip.php?article1748) . To i tak swietny wynik zwazywszy na to, ze afrykanska kobieta bez papierow najpewniej zostanie zwerbowana do jakiejs szajki handlu ludzmi.

We wloszech kobiet emgirantek jest prawie 53% w porownaniu z mezczyznami (www.dossierimmigrazione.it/docnews/file/2014_Sintesi%20IDOS.pdf), czesto sie slyszy o kobietach w ciazy na tratwach, itp, no ale WC czego nie widziala, w to nie wierzy.
      • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:05
        asia - tam nie ma rodzin z małymi dziecmi (albo jest bardzo niewielki procent). I najczęściej nie są z Syrii.
    • asia_i_p Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 13:21
      A odpowiadając na pytania w tym wątku:
      - uważam, że Europa powinna przyjmować emigrantów, owszem, w rozsądnym tempie, traktując uchodźców priorytetowo, ale to rozsądne tempo to nie koniecznie 30 na rok;
      - uważam, że energia nie powinna się skupiać na odrzucaniu emigrantów, tylko na ich asymilacji - czyli nie obozy uchodźców, a potem tracenie z oczu, tylko przydzielanie po dwie/trzy rodziny na małe miasto czy na dzielnicę w dużym mieście i długa, wieloletnia kontrola nad tymi rodzinami; w przypadku odmowy kształcenia dzieci, próby utrzymywania obyczajów krzywdzących kobiety, czyli w ogóle w przypadku naruszania europejskich norm życia społecznego - deportacja.

Czyli przyjmujemy, przyjmujemy dużo w sensie liczby osób, ale bardzo mało w sensie obyczajowym. I pierwsze pokolenie przyjmujemy "warunkowo", oczekując dostosowania się do głównych punktów naszej wizji świata. Wydaje mi się, że przy prowadzonej w ten sposób polityce imigracyjnej problemy kończyłyby się najpóźniej z pierwszym pokoleniem imigrantów.
      • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:13
        uważam, że Europa powinna przyjmować emigrantów, owszem, w rozsądnym tempie,
        > traktując uchodźców priorytetowo, ale to rozsądne tempo to nie koniecznie 30 na
        > rok;

A jak traktować pasażerów bez dokumentów z Czarnej Afryki ?
        • asia_i_p Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:22
          Nie wiem.Ale mam wrażenie, że realna możliwość legalnej imigracji osłabiłaby chęć do uciekania się do takich radykalnych środków w przypadku emigracji zarobkowej. Chyba, że uciekaliby przed śmiercią, ale wtedy są uchodźcami i raczej mamy obowiązek ich przyjąć.

Natomiast nie wiem, jak sobie poradzić z etapem przejściowym, kiedy emigranci zarobkowi ciągnęliby obydwoma kanałami, legalnym i nielegalnym.

Zwłaszcza, że emigracja zarobkowa w przypadku krajów bardzo ubogich to też nie jest wyprawa po kawior, tylko po chleb i wodę.
          • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:32
            Ale mam wrażenie, że realna możliwość legalnej imigracji osłabiłaby chęć do uciekania się do takich radykalnych środków w przypadku emigracji zarobkowej

Nie do końca tak jest. Emigracja zarobkowa to emigracja, która zakłada, że zainteresowany chce podjąć pracę. Większa część takich planów nie ma. I o ile da się przekonać służby imigracyjne , że ja, Olawaunamebe , jestem cieślą i chcę pracować we Francji czy UK, to większości się nie uda , bo ani ich wykształcenie, ani umieiętnosci ani doświadczenie nie będą dawać nadzieji na podjęcie pracy.

Jedynym skutecznym działaniem długofalowym to oddanie Afryce to co afrykanskie (w madry sposób, a nie tak jak dekolonizacja), wspomaganie edukacji w Afryce i doprowadzenie do sytuacji kiedy większość będzie wolała mieszkać u siebie.

A w międzyczasie usprawnić politykę imigracyjną.
            • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:44
              > Nie do końca tak jest. Emigracja zarobkowa to emigracja, która zakłada, że zain
              > teresowany chce podjąć pracę. Większa część takich planów nie ma.

Na jakiej podstawie Ty mowisz o tej "wiekszosci", ktora nie ma zamiaru podjac pracy? Znam troche czarnych w Europie Zachodniej i zupelnie takiej tendencji nie widze.
              • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:50
                Znam troche czarnych w Europie Zachodniej i zupelnie takiej tendencji nie
                > widze

Takich którzy przyjechali jako dorośli w ostatnich 5 latach?.

Na jakiej podstawie Ty mowisz o tej "wiekszosci", ktora nie ma zamiaru podjac p
                > racy

Na podstawie dokumentów, które tłumaczyłam (tzn nie ma tam nic o zamiarach kiedy byli jeszcze w Afryce)
                • sasanka4321 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 15:02
                  > Takich którzy przyjechali jako dorośli w ostatnich 5 latach?.

W ostatnich 5 latach nie, a 10 lat temu to owszem. Czesc z nich przyjechala oficjalnie na studia, w rzeczywistosci na uczelni ich prawie nie widywano - za to chlopaki ciezko pracowaly. W zasadzie kazdy czarny, jakiego znam, ciezko pracowal - imali sie jakichkolwiek zajec.
                  • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 15:16
                    Przekrój imigrantów gwałtownie się zmienił w ciągu ostatnich 5-10 lat. I oczywiście nie twierdzę, że nikt z nie zamierzła i nie zamierza pracować. Tak jak pisałam część z takimi planami jest ogromna (większośc?) ale na pewno nie wszyscy.

Co nie zmienia faktu, że poziom wykształcenia i doświadczenia zawodowego i tak nie dałby im szans na zdobycie wizy "pracowniczej".
              • diamondcrazy Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:57
                Nie podejma pracy, bo bardziej oplaca im sie zyc na koszt panstwa , to raz. A dwa, ze pracy po prostu nie ma
          • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 15:27
            >> > Nie wiem.Ale mam wrażenie, że realna możliwość legalnej imigracji osłabiłaby

Oddasz imigrantowi SWOJA prace?
            • diamondcrazy Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 15:42
              Oddadza nie tylko prace, ale tez przyjma pod swoj dach
              • gazeta_mi_placi Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 16:14
                I oddadzą swoje 9-letnie córki jako żony. Niech poznają nowe kultury.
            • asia_i_p Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 18:02
              A jakiś Anglik oddał ci swoją?
              Jeżeli będzie lepszy ode mnie, to zdobędzie moją pracę, tylko najpierw trzeba by zrobić porządek z Kartą Nauczyciela.
              • d.o.s.i.a Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 18:09
                > A jakiś Anglik oddał ci swoją?

Widocznie zgodzil sie, bo w 2004 Polska zostala przylaczona do Unii.
                Nie slyszalam o podobnych ustaleniach dla Syrii albo krajow Afrykanskich. Widocznie Angole zgodzili sie oddac Polakom prace, a Polacy zgodzilismy sie oddac swoja Angolom, bo uznali ze maja w tym interes. Ale jakos nie pamietam abysmy godzili sie na oddawanie pracy Afrykanom, Amerykanom, Australijczykom, I innym obywatelom spoza Unii.
      • brokje Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 14:45
        > Czyli przyjmujemy, przyjmujemy dużo w sensie liczby osób, ale bardzo mało w sen
        > sie obyczajowym

problem w tym ze imigranci o ktorycg mowa maja kompletnie inne obyczaje. I parafrazujac Ciebie, w rzeczywistosci malo w sensie liczby osob moze oznaczac duzo w sensie obyczajowym.

• asia_i_p Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 18:04
          Ale ja myślę, że to jednak powinna być krótka piłka - albo akceptują europejskie obyczaje i wyrzekają się tych swoich, które z punktu widzenia Europy są nielegalne, albo tu nie zostają. Ja nie mówię, żeby otworzyć granice i czekać co będzie, tylko żeby przewagę w postaci decydowania o tym, czy kogoś przyjmujemy czy nie, wykorzystać do wspierania sensownych ludzi. To nie jest tak, że mamy tylko dwa wyjścia: wziąć wszystkich jak leci i trzymać do śmierci albo nie brać nikogo.
          • joa66 Re: Nielegalni imigranci 25.06.15, 19:55
            Założenia słuszne, tylko nie da się ich wprowadzić na etapie samego przyjazdu (legalnego czy nie), bo nie da się sprawdzac stopnia akceptacji dla europejskich zwyczajów i prawa przed przyjazdem/na początku pobytu. A trochę później wystarczy, że będą mieli dzieci i z powodów humanitarnych nie da się ich deportować. Myślę że nikt nie ma problemu z określeniem jakich imigrantow Europa chcialaby przyjąć. Problem zaczyna się na etapie realizacji.
    • kota_marcowa Wygląda na to, że jednak będą zatapiać 25.06.15, 13:31
      łodzie przemytników. Pewnie wszystkich nie wytępią, ale zawsze to coś.

swiat.newsweek.pl/unia-europejska-rusza-na-wojne-z-przemytnikami-imigrantow,artykuly,365509,1.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka