Dodaj do ulubionych

Leczenie AMD

24.07.15, 16:21
Macie jakieś dobre informacje na temat leczenia zwyrodnienia plamki żółtej?
Obserwuj wątek
    • paszczakowna1 Re: Leczenie AMD 24.07.15, 22:39
      > Macie jakieś dobre informacje na temat leczenia zwyrodnienia plamki żółtej?

Mówimy o mokrej czy suchej postaci? W moim przypadku (to nie jest AMD z racji wieku, ale syndromy są mokrego AMD) zastrzyki dogałkowe z ranibizumabu działają bardzo dobrze. Tak samo w przypadku mojej matki. Ni jest to przyjemne ani tanie, ale jeden wystarcza na dobrze ponad rok. Mam to już ponad 10 lat, miałam trzy zastrzyki (a początkowo miałam leczone PDT) i nie nastąpiło żadne pogorszenie widzenia.

Na suchą postac chyba nic lepszego niż suplementację nie wymyślono.
      • mary_lu Re: Leczenie AMD 24.07.15, 22:42
        Raczej sucha. Dopiero było pierwsze badanie i okulista nie za wiele potrafił powiedzieć uncertain teraz szukamy nowego lekarza, moźe od razu jakiejś kliniki?
        • paszczakowna1 Re: Leczenie AMD 24.07.15, 22:59
          Wrzuć suplementację luteiną i zeaksantyną (ja biorę MaxiVision Total, ma odpowiednie dawki, ale jest dużo innych na rynku). Nie zaszkodzi, a są dane kliniczne, że faktycznie pomaga opóźnić rozwój. I jeść dużo zielonych warzyw.

Jeśli chodzi o lekarza, polecam Świtkę-Więcławską, jeśli jesteście z Warszawy. Przyjmuje w szpitalu Dzieciątka Jezus, a prywatnie w poradni Prima na Nowogrodzkiej.

A czy są zaburzenia widzenia, czy tylko same druzy? Bo druzy mnóstwo starszych ludzi ma i nic z tego nie wynika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka