mary_lu 24.07.15, 16:21 Macie jakieś dobre informacje na temat leczenia zwyrodnienia plamki żółtej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paszczakowna1 Re: Leczenie AMD 24.07.15, 22:39 > Macie jakieś dobre informacje na temat leczenia zwyrodnienia plamki żółtej? Mówimy o mokrej czy suchej postaci? W moim przypadku (to nie jest AMD z racji wieku, ale syndromy są mokrego AMD) zastrzyki dogałkowe z ranibizumabu działają bardzo dobrze. Tak samo w przypadku mojej matki. Ni jest to przyjemne ani tanie, ale jeden wystarcza na dobrze ponad rok. Mam to już ponad 10 lat, miałam trzy zastrzyki (a początkowo miałam leczone PDT) i nie nastąpiło żadne pogorszenie widzenia. Na suchą postac chyba nic lepszego niż suplementację nie wymyślono. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Leczenie AMD 24.07.15, 22:42 Raczej sucha. Dopiero było pierwsze badanie i okulista nie za wiele potrafił powiedzieć teraz szukamy nowego lekarza, moźe od razu jakiejś kliniki? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Leczenie AMD 24.07.15, 22:59 Wrzuć suplementację luteiną i zeaksantyną (ja biorę MaxiVision Total, ma odpowiednie dawki, ale jest dużo innych na rynku). Nie zaszkodzi, a są dane kliniczne, że faktycznie pomaga opóźnić rozwój. I jeść dużo zielonych warzyw. Jeśli chodzi o lekarza, polecam Świtkę-Więcławską, jeśli jesteście z Warszawy. Przyjmuje w szpitalu Dzieciątka Jezus, a prywatnie w poradni Prima na Nowogrodzkiej. A czy są zaburzenia widzenia, czy tylko same druzy? Bo druzy mnóstwo starszych ludzi ma i nic z tego nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś