Dodaj do ulubionych

Uchodzcy, sami mezczyzni..

• nangaparbat3 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:28
      Bałtycki, wielki szacun, ze Ci się jeszcze chce.
      Ja już tu prawie nie zaglądam.
      Nie wiem, co bardziej mnie rani - brak empatii i kpiny w zywe oczy z najistotniejszych chrzescijańskich (i nie tylko) wartości czy stosunek do Unii, którą traktujemy jak dojną krowę, ktorej nie należy się od nas literalnie nic. Mam dosyć szantażowania mnie tym, że ktoś się boi - nie slyszałam jak dotąd o nikim, kto ze strachu przed muzułmanami zrezygnowalby z wyjazdu do Londynu czy Paryża. Jak już pisalam - jest mi niewymownie wstyd za moją Ojczyznę i rodaków/rodaczki.
      Pomyślałam dzisiaj, że Merkel - impulsywnie może - zapraszając uchodźcow, okazala się po prostu chrześcijanką. Nasz polityk -chrzescijanin to Jaroslaw Gowin. Nie wiem już - smiać się czy płakać.
      Na szczęście real wygląda inaczej niż internet.
      • araceli Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:33
        nangaparbat3 napisała:
        > Nie wiem, co bardziej mnie rani - brak empatii i kpiny w zywe oczy z najistotni
        > ejszych chrzescijańskich (i nie tylko) wartości czy stosunek do Unii, którą tra
        > ktujemy jak dojną krowę, ktorej nie należy się od nas literalnie nic.

Pika Ci serduszko bo młode byczki kamieniami obrzucają wigierską policję ale kobiet i dzieci zostawionych przez byczków w obozach dla uchodźców już nie widzisz więc g..o Cię obchodzą. Niech zdychają! Taka Twoja empatia.

A do kasy unijnej się dorzucamy - nie kłam w żywe oczy. Twoja wiarygodność takim łgarstwem leci na totalne dno.

Wstyd za takich ignorantów - po prostu wstyd!
        • nangaparbat3 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:41
          Jasne. jeszcze napisz, że więcej dajemy niz dostajemy.
          • araceli Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:44
            Nie - nie dajemy więcej. Ale pisanie 'ktorej nie należy się od nas literalnie nic' jest podłym i chamskim kłamstwem. Ty się ponoć szczycisz 'empatią' a widać, że na Polaków plujesz bez problemu.

Mam dla Ciebie złą wiadomość - nie jesteś dobrym, empatycznym człowiekiem z czystym serduszkiem za jakiego się uważasz. Twoja empatia jest po prostu skierowana w inną stronę. Nienawiść zachowujesz dla rodaków.
            • nangaparbat3 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:53
              Ojojojojoj.
              Ulzyło?
              • araceli Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:44
                Ojojoj. Zaciążyło?
                • nangaparbat3 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 10:37
                  Nie miało co.
                  Znam Twoje wpisy od lat. Żebyś nie wiem co napisala na moj temat, nie ruszyłoby mnie, po prostu wiem, czego sie spodziewać i dlaczego.
                  • araceli Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 14:59
                    O tak - pikające serduszko w swej niezmierzonej empatii potrafi tylko walić personalnie big_grin Ale Ty przecież ta 'lepsza' jesteś big_grin

Nanga - wielkie to masz jedynie EGO.
                    • nangaparbat3 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 15:24
                      Jaki jest emotikon na wzruszenie ramion?
                      Coraz bardziej mi go brakuje.
              • rosapulchra-0 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:33
                nangaparbat3 napisała:

> Ojojojojoj.
                > Ulzyło?

Nie sądzisz, że twoja interlokutorka ma coś z głową? big_grin
      • asmarabis Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:34
        > Pomyślałam dzisiaj, że Merkel - impulsywnie może - zapraszając uchodźcow, okaza
        > la się po prostu chrześcijanką.

A zapowiadajac tuz po tym kontrole graniczne a w dalszej kolejnosci zmiane wykladni prawa ( czyli zastopowanie z przyjmowaniem uchodzcow jak sie mozna domyslic) kim sie okazala?

• araceli Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:37
          asmarabis napisała:
          > A zapowiadajac tuz po tym kontrole graniczne a w dalszej kolejnosci zmiane
          > wykladni prawa ( czyli zastopowanie z przyjmowaniem uchodzcow jak sie
          > mozna domyslic) kim sie okazala?

Okazała się trzeźwa.
          • riki_i Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:40
            Tylko troche dlugo zajelo jej wytrzezwienie.
      • pade Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:37
        Mój mąż nie puścił córki na wycieczkę do Paryża.
        Nie kpię z chrześcijańskich wartości, posiadam empatię, ale uważam, że zaproszenie uchodźców do Niemiec było błędem. Dzięki niemu utopi się jeszcze mnóstwo dzieci.
        Poza tym Europa nie "ogarnie" milionów z Bliskiego Wschodu. Ktoś się po prostu przeliczył z dobrymi chęciami.
        • araceli Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:41
          pade napisała:
          > Dzięki niemu utopi się jeszcze mnóstwo dz
          > ieci.
          > Poza tym Europa nie "ogarnie" milionów z Bliskiego Wschodu. Ktoś się po prostu
          > przeliczył z dobrymi chęciami

Dokładnie. Czasem mi się wydaje, że więcej empatii mają Ci trzeźwo myślący a nie pikające serduszka, którym widok młodego byczka wywołuje emocjonalną histerię.
        • nangaparbat3 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:51
          Nie ogarnie się, więc musi stworzyć i zrealizować strategię, ktora ograniczy liczbe przybyszy. U nas na przykład z dnia na dzień więcej chętnych do wojaczki i strzelania - niech jadą walczyć z ISIS.
          Ale ludzi, ktorzy już są w Europie trzeba przyjąć, a nie zostawiać Grecji - niech sobie radzi. Trzeba też bedzie przyjmowac innych, uciekających przed prześladowaniami.A my bysmy chcieli tylko umywac ręce.
          • woman_in_love Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:52
            nangaparbat3 napisała:

Trzeba też bedzie przyjmowac innych, uciekających przed prześla
            > dowaniami.A my bysmy chcieli tylko umywac ręce.

AHAAHAHAHHAHAHAAHHAHHAA a ile chcesz ich jeszcze przyjąć? 3 mln? 30 mln? czy 300?
          • joa66 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:54
            Jacy "my"?

Poza tym wiele osób, na tym forum też, mówiło, że najbardziej się boi, braku planu strategii, a nie 10 000 uchodźców.

A planu jak nie było tak nie ma.
          • asmarabis Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:56
            nangaparbat3 napisała:

> Nie ogarnie się, więc musi stworzyć i zrealizować strategię, ktora ograniczy li
            > czbe przybyszy. U nas na przykład z dnia na dzień więcej chętnych do wojaczki i
            > strzelania - niech jadą walczyć z ISIS.
            > Ale ludzi, ktorzy już są w Europie trzeba przyjąć, a nie zostawiać Grecji - nie
            > ch sobie radzi. Trzeba też bedzie przyjmowac innych, uciekających przed prześla
            > dowaniami.A my bysmy chcieli tylko umywac ręce.

Super ze w kilku zdaniach ogarnelas kto co ma zrobic...
            Ale nigdzie nie ma info co zrobisz ty?
          • nutella_fan Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:16
            Jak chcesz to przyjmuj. Oddaj im jeden poloj w swoim mieszkaniu i sie plaw w chrzescijanskich ideach. Ale nie probuj nam wciskac ze trzeba ich przyjac. Trzeba ich odeslac z powrotem.
        • joanekjoanek Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:59
          pade napisała:

> Uważam, że zaprosze
          > nie uchodźców do Niemiec było błędem. Dzięki niemu utopi się jeszcze mnóstwo dzieci.

W jakiej proporcji do liczby ofiar wojny w Syrii?
          Zginęło w niej dotychczas według oficjalnych źródeł ponad 12 000 dzieci.

Ohydną demagogię uprawiasz.
          • woman_in_love Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:05
            Ohydną demagogię to ty uprawiasz. Przypomnijmy jak to było:
            1) "okrutny" Assad mordował swoich obywateli - nawet jakieś dzieci mordował! Było ich tych dzieci TYSIĄCE a konkretnie to z 200. W każdym razie nie wiadomo i tak kto mordował.
            2) ale pretekst do bombardowania go i osłabiania był oraz dawania broni "pokojowym demonstrantom",
            3) tyle że pokojowi demonstranci się przemienili w ISIS i inne bandy morderców, a zabitych mitycznych dzieci są już miliony, tzn. 12 000.
            4) wiesz co będzie teraz? Za 15 lat tych dzieci zginie jeszcze więcej, tym razem i twoich - gdy wybuchnie w Europie wojna domowa jak w Libanie - na skutek zmian demograficznych. Może i ze 120 000.
          • pade Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:07
            Piszesz o ofiarach wojny w Syrii a ja o imigrantach ekonomicznych, bo tych jest najwięcej. To Ty uprawiasz demagogię.
            • joanekjoanek Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:10
              Piszę o ofiarach wojny w Syrii, bo:
              a) wątek jest o ofiarach wojny w Syrii, oraz
              b) utopiony chłopiec był uchodźcą z Syrii.

Raptem pisanie o imigrantach ekonomicznych, "bo ich jest najwięcej", to odbiegnięcie od tematu w celu udowodnienia jakiegoś swojego stanowiska. Zabieg - uwaga - demagogiczny. Że akurat w tym przypadku ohydny, to już tylko moja opinia.
              • pade Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:23
                Przeczytaj dokładnie post startowy.
                • joanekjoanek Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:25
                  Przeczytałam.
                  Tobie też polecam. Zwróć szczególną uwagę na motyw wojny.
                  • pade Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:34
                    Rozumiem, że gdybyś była Syryjką, zdecydowałabyś się na podróż pontonem przez morze, z dziećmi, zamiast udać się do obozu drogą lądową?
                    • joanekjoanek Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 04:39
                      Excuse me? Co to ma do rzeczy, co mi się wydaje, że bym zrobiła?
                      • echtom Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 08:15
                        No, jakby taki jest temat wątku.
                        • joanekjoanek Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 13:46
                          Tylko że tu się poboczna gałąź rozwijała, aż tu raptem... hm.
                          Na temat wątku jest tylko jedna odpowiedź: na tyle się znamy, na ile nas sprawdzono, i nikt z nas nie jest w stanie na takie pytanie sensownie odpowiedzieć.
      • baltycki Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:46
        Moment,
        ja w zadnym poscie nie wypowiadalem sie ani za przyjeciem uchodzcow, ani przeciw.
        W zadnym.
        W zadnym watku i w zadnym poscie.

W tym tez nie wypowiadam sie, interesuje mnie jedynie,
        czy uzasadnione jest powszechne twierdzenie, ze mezczyzni wybrali sie "w Europe" zostawiajac zony, dzieci, matki "na wojnie".
        Bo to w ich kulturze zony, dzieci nic nie warte, moga zginac.. ja, ja sie uratuje.

Czy europejczycy w takiej sytuacji, tez nie wybraliby sie sami w niebezpieczna droge.. bez zon, dzieci..
        Nie kazdego, jak riki-ziemianina stac byloby na taka podroz calej rodziny.
        A twierdzi sie, ze ich rodziny wieeelkie, dzieci duuuzo, wiec tym bardziej.
        • joa66 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:49
          bałtycki - pytałeś się o zdanie - w większości - kobiet. Czego się spodziewałeś? Że radosnie powiedzą "ależ tak, niech ukochany utoruje nam drogę, najwyżej życie straci"?
          • baltycki Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:02
            Alez wiekszosc kobiet w innych watkach dziwi sie braku kobiet i dzieci na fotkach.
            Wiekszosc kobiet (tak wynika z innych watkow) chcialaby ryzykowac utrata zycia swojego i dzieci.
            Tzn. uwaza, ze tamte kobiety powinny ryzykowac swoim zyciem i zyciem dzieci, plynac razem i pojawic sie na fotkach..
            Tamte powinny, te z forum nie zaryzykujasmile
            • joa66 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:15
              Myślę, że nie da się uporządkować opinii, bo każdy mówi o czymś innym. Jedni o dzikich małpach, inni o ISIS, kolejni o uchodźcach, jeszcze inni o imigrantach ekonomicznych.
        • nangaparbat3 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:04
          Przepraszam, jak pisalam, rzadko zaglądam.
          Że rodziny wysyłają w nieznane najsilniejszych - więc młodych zdrowych mężczyzn - to dla mnie oczywiste.
          chociaż w Pireusie widziałam grupę uchodźców i uderzyło mnie, że wiele było starszych kobiet, widziałam też wiele dzieci. To byli zwyczajni ludzie, taki tłum jak na ulicy czy w galerii, tylko biedniejszy i bardziej zmęczony, niepewny. W metrze nastolatek ustapił mi miejsca, pewnie dla niepoznaki, ze tak naprawdę chciałby mnie wysadzić w powietrze.

------------------------
          Ktora z poniższych nie jet dyscypliną lekkoatletyczną, w której zawodnicy czymś rzucają?
          a)rzut oszczepem/b)rzut młotem/c)rzut dyskiem/d)skok o tyczce
          • woman_in_love w nieznane? hahahhahah jakie znów nieznane 19.09.15, 23:10
            TV nie mają i VIVY tam czy jak. Mają mają i wiedzą, że droga do UE jest prosta i wcale nie jakaś trudna. A po drodze czyha na nich jedynie włoska czy grecka marynarka wyławiająca ich z morza, więc i nawiosłować się nie trzeba.
          • asmarabis Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:13
            W
            > metrze nastolatek ustapił mi miejsca, pewnie dla niepoznaki, ze tak naprawdę ch
            > ciałby mnie wysadzić w powietrze.
            >

Ale o co chodzi?

Masz 70 lat albo nie masz ale wygladasz?

Jestes w zaawansowanej ciazy?

Chodzisz o kulach ?

Kurcze bo jesli nie bym sie zaczela bac, gdyby mi ot tak ktos miejsca ustapil....
          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:26
            Nasza forumowa obroñczyni uciśnionych nie widziała chyba filmików z Węgier na których do autobusów "wsiadali" mężczyźni, kobiety i dzieci. A raczej same byczki, bo kobiety i dzieci nie miały szans w tym starciu.
            • nangaparbat3 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 10:55
              Wasza forumowa obrończyni uciśnionych zostala swego czasu zepchnieta na peron przez polskie byczki wsiadajace do pociągu. Pociąg jeszcze się toczyl (takie były realia wsiadania do niektórych pociągów za komuny) i mialam szczęście, że uszlam z zyciem.
              • kaz_nodzieja Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:00
                Muzułmańskie byczki nie sprawią, że będzie mniej chamów u nas, raczej wprost przeciwnie.
              • asmarabis Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:05
                nangaparbat3 napisała:

> Wasza forumowa obrończyni uciśnionych zostala swego czasu zepchnieta na peron p
                > rzez polskie byczki wsiadajace do pociągu. Pociąg jeszcze się toczyl (takie był
                > y realia wsiadania do niektórych pociągów za komuny) i mialam szczęście, że usz
                > lam z zyciem.

No widzisz, teraz tak sie nie wsiada. Chcesz zeby przyjezdne byczki wprowadzily od nowa takie zwyczaje?
                • kaz_nodzieja Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:11
                  Ona ma jakąś rację, gdyby u nas panował kalifat nie byłaby narażona na tę sytuację na peronie gdyż zwyczajnie nie mogłaby swobodnie podróżować ani wychodzić z domu, więc nie byłaby narażona na polskich chamów.
              • joa66 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:14
                I jaki to ma związek z tematem?
                • nangaparbat3 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:21
                  Taki, że za zachowania odpowiada przede wszystkim sytuacja, w jakiej czlowiek się znajduje. Kiedy brak miejsc, a trzeba jechać, muzulmańskie i katolickie byczki zachowuja się tak samo.
                  • kaz_nodzieja Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:25
                    Nie mniej jednak nasza kultura to raczej "najpierw kobiety i dzieci", pchające się byczki są uznawane w naszej kulturze za chamów, jeśli chamami nazwę zaś tych na dworcu w Budapeszcie to będę ksenofobem bo tylko Polaków można (w tej samej sytuacji) tak nazywać?
                    • turzyca Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:32

> Nie mniej jednak nasza kultura to raczej "najpierw kobiety i dzieci", pchające
                      > się byczki są uznawane w naszej kulturze za chamów,

Badania szalup ratunkowych wykazują jednoznacznie, że w sytuacjach zagrożenia cała ta kultura idzie się kochać.
                  • joa66 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 12:01
                    Ależ to oczywistość. Byczki są wszedzie i nikt tego nie neguje. Pytanie ile nowych byczków jest w stanie wchłonąć Europa.
                    • kaz_nodzieja Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 13:48
                      Zwłaszcza, że tym byczkom nie towarzyszą żony. A każdy byczek potrzeby seksualne ma.
                  • asmarabis Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 12:03
                    nangaparbat3 napisała:

> Taki, że za zachowania odpowiada przede wszystkim sytuacja, w jakiej czlowiek
                    > się znajduje. Kiedy brak miejsc, a trzeba jechać, muzulmańskie i katolickie byc
                    > zki zachowuja się tak samo.

Moze wprowadza osobne wagony dla kobiet, jak juz islam bedzie glowna religia.
      • echtom Nanga 19.09.15, 23:28
        nie ma sensu szantażować "wartościami chrześcijańskimi". Byłoby super, gdyby Europa mogła wchłonąć te parę miliardów potencjalnych imigrantów, ale to nierealne. Każdą pomoc należy zacząć od pogodzenia się z tym, że wszystkim pomóc się nie da, a potem można przeprowadzić selekcję (jak źle by to nie zabrzmiało), komu należy pomóc w pierwszej kolejności.
        • baltycki Re: Nanga 20.09.15, 00:17
          Byloby super, gdyby przy granicy UE utworzono obozy przejsciowe i w nich dokonywano weryfikacji.

Byloby super, gdyby tej weryfikacji dokonywano juz w Grecji, ale moze to zemsta Grecji na germanii i Europie, jak pytajac sugeruje prezydent Chorwacji smile

„Ist das eine Art Rache Griechenlands an Deutschland und Europa?“, sagte Regierungschef Zoran Milanovic
          • nutka07 Re: Nanga 20.09.15, 01:32
            Chorwatom to odwalilo.
            Ile zajela im czasu zmiana zdania, 24 godziny?
        • nangaparbat3 Re: Nanga 20.09.15, 10:48
          echtom napisała:

> nie ma sensu szantażować "wartościami chrześcijańskimi
          Pani Merkel jest szefową partii chrześcijańsko-demokratycznej, traktuje to, jak widać dość poważnie. Porownaj to z naszymi - deklarującymi sie jako katoliccy - politykami i ich stosunkiem do opinii papieża. To nie jest kwestia szantazu tylko kompromitacji.

ażdą pomoc należy zacząć od pogodzenia się z tym, że wszystkim pomóc się ni
          > e da, a potem można przeprowadzić selekcję (jak źle by to nie zabrzmiało), komu
          > należy pomóc w pierwszej kolejności.
          >
          Oczywiście, że wszystkim pomoc sie nie da. I nigdzie nie piszę, żeby przyjmować "wszystkich" - ale to nie to samo, co nie przyjmować nikogo.
          Zresztą - teraz już myślę, że lepiej, by nikt tu nie przyjeżdżal. Jeśli przychodźcy zetkneliby sie w realu chociaż z częścią tego, co czyta się na forach czy slyszy w mediach, rzeczywiście niektórzy mogliby się stać groźni.
      • kaz_nodzieja Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 10:48
        Skoro zaprosiła bo jest chrześcijanką, dobrym człowiek lub cokolwiek innego niech więc gości pod własnym dachem, a nie cudzym. Proste.
    • nutella_fan Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:32
      Nie tylko baltycki, cale to forum jest pelne swietojebliwych probujacych nam papke z mozgu robic. Co nimi kieruje, nie wiem. Dla mnie to brak instynktu samozachowawczego.
    • panirogalik Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:39
      Jeszcze musiałabym sobie wyobrazić, ze uciekając przed wojną, zdążyłam zabrać 10 tyś $ na przeprawę i udało mi się to przez pięć lat zachować w tym obozie. Tak wiem, czytałam, niektórzy sprzedali dom, sklep żeby mieć takie pieniądze. To jeszcze muszę sobie wyobrazić, że ktoś chce ten dom/sklep za taką kasę kupić na terenie ogarniętym wojną.
    • angeika89 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:44
      baltycki napisał:

>
      > Zanim napiszecie, ze maz/syn powinien zostac i walczyc, proponuje przypomnienie
      > sobie watkow. "Co bys zrobila, gdyby w Polsce wybuchla wojna" (Czy podobnie).
      >
      A ja właśnie napisze, że mój mąż nie powinien a wręcz by musiał zostać i walczyć z racji tego iż jest zawodowym żołnierzem. I w razie czego będzie za bronić granic naszego kraju emamy smile
      • baltycki Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:26
        Byly takie, ktore meza schowalyby w piwnicy, a na wojne nie puscilysmile
        • angeika89 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 22:42
          Też bym chętnie schowała męża do piwnicy, ale jego samego wizja bycia dezerterem jakoś nie urządza...
          Także tyle ode mnie smile
    • nickokazjonalny Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:50
      Różnica jest zasadnicza: w 1939 w trzy tygodnie zajęte było całe terytorium Polski. Masowe ucieczki były już niemożliwe. No i sytuacja była o wiele jaśniejsza niż w Syrii: był obcy okupant, a nie frakcje własnego narodu usilujące wzajemnie się podbić.
      Ale i tak zdarzaly się przypadki celowego rozdzielania rodzin, na przykład Melchior Wańkowicz uciekł pierwszy przez Rumunię wychodząc z założenia, że będzie poszukiwany jako autor "Na tropach Smętka". Udalo się jeszcze wypchnąć przez Włochy młodszą córkę, ale starszej i matki już nie dał rady wyciągnąć. Córka zginęła w powstaniu, żona dołączyła do męża po 6 latach, chyba dopiero w 1946.
      • baltycki Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:10
        Ja zdaje sobie sprawe z roznicy,
        wydawalo mi sie, ze latwiej panie beda mogly sobie wyobrazic sytuacje nawiazujaca do historycznej, niz calkowicie fikcyjnej.
        I wojna byla, i ucieczka do Rumunii, i morze jest, i (to fikcja) jedyna droga przez morze smile
      • dr.kalina Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 12:33
        Oto słowa samej Pani Wańkowicz z1940: pro i kontra zostania w Pl:
        1. "Wyjazd jest wprawdzie rzeczą najłatwiejszą, ale niekoniecznie chwalebną, szczególnie jeśli ma się tu na razie znośne warunki życia (...)
        2. Wyjechać łatwo, wrócić trudniej
        Kontra 1. Jesteśmy rozdzieleni i nie wiadomo na jak długo. Tego boimy się najwięcej.
        2. Tu nie ma żadnej możliwości kształcenia się."

Była możliwość wyjazdu, jak najbardziej. To inne zmienne zdecydowały o pozostaniu.
    • joanekjoanek Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 22:55
      Kompletnie te założenia są jakieś od czapy.
      Nie może być rok 1939. Wojna w Syrii trwa już kilka lat.

Wyobraźmy sobie, że jest rok 1945, wojna trwa w najlepsze i nie wygląda, żeby się miała kiedykolwiek zakończyć. Wszystko jest zniszczone. W dodatku wojnę wygrywają systematycznie naziści, więc nawet gdyby się ta wojna skończyła, nie ma po co wracać do domu. Wszystko wskazuje na to, że NIE WRÓCISZ NIGDY DO DOMU.

I wtedy decyduj, co dalej robisz ze swoim życiem i z życiem swojej rodziny.
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:08
      Gdyby mąż zostawił mnie w obozie nie chciałabym go znać. Bałtycki, ty wiesz chociaż co się dzieje w obozach dla uchodźców z samotnymi kobietami i sierotami czy tak sobie p...lisz bez sensu?
      • nutella_fan Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:23
        Pitoli bez sensu, zwolennik allaha.
      • baltycki Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:35
        Alez te rodziny takie wielkie, kobiety nie zostaja samotne gdy wyjedzie maz albo najstarszy syn,
        zostaja rodzice, bracia, szwagrostwo.
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:40
          To się nazywa racjonalizacja.
        • joa66 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:44
          i kuzyn wujka Wieśka ... chyba przekombinowałeś smile
          • baltycki Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 00:03
            Przeciez wiesz z innych watkow, ze kazdy sprowadzi 10. czlonkow rodziny, chyba nie same dzieci.
            Tzn, z tego watku wynika, ze nie maja rodzin,
            z innych, ze maja wielkiesmile
            • joa66 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 00:07
              Z każdego wątku wynika, że nie wiadomo kto to jest. I to jest jedyna pewna rzecz big_grin
        • asmarabis Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:46
          baltycki napisał:

> Alez te rodziny takie wielkie, kobiety nie zostaja samotne gdy wyjedzie maz alb
          > o najstarszy syn,
          > zostaja rodzice, bracia, szwagrostw

A gdzie fotka takiej przykladowej rodziny ktora zostaje w obozie?
          Logiczne byloby zebys zalaczyl....
    • nutka07 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 19.09.15, 23:45
      Wyobrazam sobie.
      Ty jedziesz zeby zapewnic nam byt, my zostajemy w obozie same.
      Ciebie nie ma ja i nasze corki jestesmy wielokrotnie gwalcone( male dziewczynki tez), marazm, obozowa rzeczywistosc.
      Nie ma nam kto pomoc, ktos czuje ulge ze to nie on, komus tez nikt nie pomogl.
      Do Ciebie czuje nienawisc, ogrom nienawisci bo to przeciez Ty mi tlumaczyles, ze tak bedzie lepiej, ze wytrzymamy. Zczasem przechodze w otepienie.
      Chcesz nas sciagnac ale nie masz juz kogo, bo najpierw zabije nasze dzieci bo nie do zniesienia bedzie dla mnie mysl, ze moglyby zostac tutaj same a potem siebie.

Jezeli jakims cudem zjawisz sie wczesniej to zastaniesz nasze snujace sie wraki. Nikt Cie nie przywita ani ja ani nasze corki. A jesli bede miala jeszcze tyle sily to zobaczysz moja nienawisc i bol i pogarde. Miales nas chronic ale Ciebie tu nie bylo, chciales nam zapewnic lepszy byt, ale to bylt TWOJ pomysl, to TY tego chciales. Zostawiles mnie i nasze corki.

A pozniej jak wyzej.

Jezeli nie strzelisz sobie w leb, to mozesz zaczac zycie w swojej nowej ojczyznie.
      Krzyz na droge bohaterze.

Ja sobie tak to wyobrazam jako kobieta i matka.
      Gdyby jakims cudem nic nam sie nie stalo, to tez bym Ci nie wybaczyla.
      • snakelilith Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 00:20
        nutka07 napisała:

> Ja sobie tak to wyobrazam jako kobieta i matka.

Tak, bo piszesz to z perspektywy sytuacji, w której żyjesz i nigdy nie musiałaś opuszczać swego domu, i nigdy nie było ci naprawdę aż tak źle tam gdzie jesteś. Jednak w sytuacjach egzystencjalnego zagrożenia i stresu ludzie zdolni się do nieludzkiego wprost wysiłku i wytrzymują więcej niż ci się dziś wydaje. Czasem trzyma przy życiu właśnie ta ostatnia nadzieja, że wysłany w poszukiwaniu lepszego życia mąż, brat czy syn, znajdzie coś i wyciągnie cię z tej beznadziejnej sytuacji. To tak jak gorzkie lekarstwo, najpierw jest wprawdzie trochę gorzej, ale potem jest szansa, że się polepszy. Poza tym obowiązek dbania o rodzinę mają w tamtej kulturze mężczyźni i to od nich oczekuje się inicjatywy.
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 00:28
          Jak to jest, że dotychczas uchodźcy potrafili grzecznie przebywać w obozach i z wdzięcznością akceptowali kraj, który zgodził się na przyznanie azylu a banda agresywnych muzułmanów napada na granice suwerennych państw i trzeba ich przyjąć?
          • mama303 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 10:33
            wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:

> Jak to jest, że dotychczas uchodźcy potrafili grzecznie przebywać w obozach i
            > z wdzięcznością akceptowali kraj
            ale te kraje pękają w szwach. Liban jest krajem 4 mln a uchodźców jest 1,5 mln. Liban sam wypycha ludzi do Europy bo te kraje juz nie daja rady. Tam ludzie nie zyja grzecznie tylko wegetują w barakach i namiotach.
            • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 10:41
              Ale problem polega na tym, że oni nie chcą rejestrować się w Grecji czy na Węgrzech, interesuje ich tylko Germany. Nie na tym, że uciekli z obozów w których dzieją się okropne rzeczy (i nie wiem jak można zostawić żonę i córkę a samemu uciec), tylko na tym, że agresywnie prą do Niemiec, bo tam jest największy socjal.
              • baltycki Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:23
                > i nie wiem jak można zostawić żonę i córkę
                A zone z corka i jej rodzicami?
                A rodzicow z mlodszym rodzenstwem?
        • nutka07 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 01:30
          Ty tez piszesz z tej samej perspektywy.

Mielismy sobie to wyobrazic.
          Ja tak to wlasnie sobie wyobrazam.
          Boje sie gwaltow i przemocy na mnie i na moich dzieciach.

Piszesz w tamtej kulturze.
          W tamtej kulturze mezczyzni sa najwazniejsi.

I zadaje sobie sprawe, ze ludzie sa w stanie wytrzymac wiecej niz mysla.

A dla Baltyckiego odpowiedz mam nadal jak wyzej.
      • baltycki Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:18
        I masz prawo tak sobie wyobrazac, pewnie czesc kobiet w obozach wyobraza sobie podobnie, bo przeciez nie wszyscy mezczyzni opuscili obozy.

Z innych watkow mozna wysnuc wniosek, ze nie zostalabys sama, bo przeciez maja takie wielkie rodziny, sprowadza 5 (albo i wiecej) razy tyle - zony/dzieci/bracia/rodzice.. moze i kuzyni.
      • turzyca Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 12:08
        Kochanie, obozową rzeczywistość mamy opanowaną, wiemy dokąd chodzić, a czego unikać, pamiętamy, żeby zawsze być w grupie. Dajemy radę, szczególnie że przecież Ciebie i tak ustawicznie nie ma, bo próbujesz coś tam zarobić. Tyle że z uczciwej pracy, to zarobek tu żaden. A ja nie chcę, żebyś skończył tak jak ten z sąsiedniej alejki, oni nie mieli żadnej litości. A chyba nie powiesz mi, że oni tam nie potrzebują inżynierów-informatyków, pracowałeś przecież dla takiej firmy z Hanoweru, ten Hans co był u nas na kolacji to nawet trochę po francusku mówił, dogadałam się z nim. Lubił de Finesa. I wiesz poslaloby by się dzieci do szkoły, bo środkowy to tu nie chce chodzić, zaczyna się zadawać z jakimiś takimi, bo my się uczyliśmy i co nam z tej nauki, nawet butów nie mamy. Tak się dalej nie da, zmarnuja nam się tu dzieci.
        • nutka07 Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 21.09.15, 01:11
          Nie tak wobrazam sobie wojne.
    • snakelilith Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 01:11
      Lepszy młody habibek od brzuchato- wąsatego Janusza. Ale dla dobra ojczyzny i czystej rasy potomka można zamknąć oczy, prawda?

"Patriotism is the virtue of the vicious." - Oscar Wilde
      • riki_i Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 08:32
        Hahaha, mlody habibek to jest dobry na chwile. Najwiekszymi " faszystkami" (w twojej terminologii) sa panie po dłuższych związkach z habibkami np. ta która ostatnio rozrzuciła świńskie łby w meczecie w Warszawie.
      • woman_in_love a ty przed kim się rozkładasz? przed habibim? 20.09.15, 22:54

• demonii.larua Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 10:58
      > Zanim napiszecie, ze maz/syn powinien zostac i walczyc, proponuje przypomnienie
      > sobie watkow. "Co bys zrobila, gdyby w Polsce wybuchla wojna" (Czy podobnie).
      Ależ wcale nie trzeba wojny i obozów dla uchodźców. Ile rodzin wyjechało z Polski w ostatnich latach w podobny sposób. Najpierw facet/mąż/narzeczony, a dopiero potem jak już się urządził/znalazł mieszkanie dobijała do niego małżonka z potomstwem?
      • kaz_nodzieja Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:06
        Ponownie pytam - czy ci polscy ojcowie, mężowie i kochankowie naparzali grupowo na granicy w tamtejszych stróżów prawa? Czy rzucali swoimi dziećmi na granicy? Czy za granicą znane są gangi złożone wyłącznie z Polaków, którzy walczą z rodzimą ludnością bo ich zdaniem są niewierni (na przykład nie są katolikami) i należy ich zabijać, przy czym faktycznie kilka razy im się udało? Czy przywódcy tamtejszych polskich grup niemal oficjalnie mówi, że Anglików czy Niemców należy zabijać w imię polskiej świętej wojny i nazywa Polaków którym udało się dokonać zamachu w którym i oni zginęli polskimi męczennikami?
        • baltycki Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:12
          To nie jest watek o tym, czy przyjac/nie przyjac, czy sa grzeczni/niegrzeczni, czy uchodzcy/imigranci ekonomiczni..
          Oszczedz na inne watki.
          • kaz_nodzieja Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 11:17
            Odpowiadam do postu Demonki.
    • landora Re: Uchodzcy, sami mezczyzni.. 20.09.15, 12:12
      Nie wiem, czy bym uciekała, ale jeśli już, to całą rodziną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka