Dodaj do ulubionych

budyń z nasion chia

11.10.15, 08:37
Kiedyś ktoś mi tu polecał wiec kupiłam te nasiona i znalazłam przepis ale mam jedną wątpliwość - można to potem podgrzać? W mikrofali czy na kuchence?
Chce dawać córce na śniadanie i zależy mi żeby zjadła ciepłe na cały dzień w przedszkolu.
Obserwuj wątek
    • ykke Re: budyń z nasion chia 11.10.15, 12:59
      Leciutko możesz podgrzac , ale w garnku. W mikrofali bez sensu, bo zniszczą sie wartościowe substancje z chia.
      • kalina_lin Re: budyń z nasion chia 11.10.15, 14:09
        A w jaki sposób mikrofala niszczy wartościowe substancje? Pomijając wpływ wysokiej temperatury, bo to samo dzieje się w garnku.

Co do tematu. Bardzo lubię tzw. pudding z chia, ale na ciepło go sobie nie wyobrażam, wydaje mi się, że będzie niesmaczne. Jeśli już koniecznie podgrzewać, to raczej w mikrofali, bo to bardzo gęste jest i na kuchence się szybko przypali.
        • eve-lynn Re: budyń z nasion chia 11.10.15, 15:47
          Kurcze no to chala. Myślałam że będę córce na śniadanie robić bo często miauczy o budyń, ale jesienią i zimą takie śniadanie na zimno nie wchodzi w grę sad
          Ona potem w przedszkolu o "zimnym pysku" - jeden posiłek to kanapki a drugi z lunchboxa z domu i dopiero obiad po powrocie (a często nie chce obiadu tylko tez kanapki)...
          • nenia1 Re: budyń z nasion chia 11.10.15, 15:59
            To zrób z kaszy jaglanej albo ze skrobią kukurydzianą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka