Dodaj do ulubionych

Dużo bazylii

28.10.15, 03:57
Macie pomysły co zrobic z dużą ilością świeżej, ściętej bazylii? Potrzebowałam trochę, ale w sumie sporo zostało i tak sie zastanawiam, co dalej.
Obserwuj wątek
    • go-jab Re: Dużo bazylii 28.10.15, 04:22
      Pesto!
      • cauliflowerpl Re: Dużo bazylii 28.10.15, 06:53
        I można zamrozić, jak za dużo wyjdzie.
        • e-kasia27 Re: Dużo bazylii 28.10.15, 10:02
          albo wysuszyć i mieć przyprawę na całą zimę
    • mas.uka Re: Dużo bazylii 28.10.15, 07:18
      jeśli ma pudełka typu vacuum/tapperware to zamroź. Będziesz mieć super świeżą bazylię całą zimę
      • kk345 Re: Dużo bazylii 28.10.15, 10:17
        Zioła doskonale się mrozi w woreczkach- umyte, osuszone i pokrojone wsypuję do woreczków i rozpłaszczam, żeby nie zajmowały dużo miejsca.
    • sueellen Re: Dużo bazylii 28.10.15, 07:27
      Bieżesz duzo bazylii, ząbek czosnku, tarte migdały, oliwę, sól, sok z cytryny (opcjonalnie). Miksujesz i robisz pesto. W wersji niezdrowej migdały zamieniasz na prażone orzechy nerkowca lub piniowe i dodajesz parmezan (ja nie dodaję - robię z migdałami i bez sera, dużo zdrowsze i równie pyszne)

      Gotujesz makaron. Mieszasz z pesto i podajesz. Super smakuje tez z brokułami i grillowanym kurczakiem.
      • aurinko Re: Dużo bazylii 28.10.15, 07:34
        Co niezdrowego jest w parmezanie i orzeszkach piniowych/nerkowcach (biorąc pod uwagę ilość dodawaną do pesto)?
        • mamusia1999 Re: Dużo bazylii 28.10.15, 08:00
          tez chce wiedzieć. dobra, parmezan tłusty ale wszak go niewiele. orzeszki nerkowa mogą być naturalne a nie prazone, a z piniowymi co nie tak? ja robie pesto pół na pół z bazylią i pietruszką (której poza tym nie znoszę)
          • asiula1987 Re: Dużo bazylii 28.10.15, 09:17
            zapewne chodzilo o to ze wersja z orzeszkami i parmezanem jest o wiele bardziej kaloryczna, a nie stricte niezdrowa
            • aurinko Re: Dużo bazylii 28.10.15, 09:27
              Ja doskonale wiem, że wersja z parmezanem będzie miała więcej kalorii wink Pytałam o co innego.
    • agni71 Re: Dużo bazylii 28.10.15, 08:07
      Ja bym po prostu zasuszyła (całe, oberwane z łodyżek listki) i miała później zapas na całą zimę.
    • drinkit Re: Dużo bazylii 28.10.15, 09:34
      Oliwki, czosnek, kapary, suszone pomidory w zalewie z oliwą i bazylią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka