jusiakr 28.10.15, 03:57 Macie pomysły co zrobic z dużą ilością świeżej, ściętej bazylii? Potrzebowałam trochę, ale w sumie sporo zostało i tak sie zastanawiam, co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cauliflowerpl Re: Dużo bazylii 28.10.15, 06:53 I można zamrozić, jak za dużo wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Dużo bazylii 28.10.15, 10:02 albo wysuszyć i mieć przyprawę na całą zimę Odpowiedz Link Zgłoś
mas.uka Re: Dużo bazylii 28.10.15, 07:18 jeśli ma pudełka typu vacuum/tapperware to zamroź. Będziesz mieć super świeżą bazylię całą zimę Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Dużo bazylii 28.10.15, 10:17 Zioła doskonale się mrozi w woreczkach- umyte, osuszone i pokrojone wsypuję do woreczków i rozpłaszczam, żeby nie zajmowały dużo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dużo bazylii 28.10.15, 07:27 Bieżesz duzo bazylii, ząbek czosnku, tarte migdały, oliwę, sól, sok z cytryny (opcjonalnie). Miksujesz i robisz pesto. W wersji niezdrowej migdały zamieniasz na prażone orzechy nerkowca lub piniowe i dodajesz parmezan (ja nie dodaję - robię z migdałami i bez sera, dużo zdrowsze i równie pyszne) Gotujesz makaron. Mieszasz z pesto i podajesz. Super smakuje tez z brokułami i grillowanym kurczakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Dużo bazylii 28.10.15, 07:34 Co niezdrowego jest w parmezanie i orzeszkach piniowych/nerkowcach (biorąc pod uwagę ilość dodawaną do pesto)? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Dużo bazylii 28.10.15, 08:00 tez chce wiedzieć. dobra, parmezan tłusty ale wszak go niewiele. orzeszki nerkowa mogą być naturalne a nie prazone, a z piniowymi co nie tak? ja robie pesto pół na pół z bazylią i pietruszką (której poza tym nie znoszę) Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1987 Re: Dużo bazylii 28.10.15, 09:17 zapewne chodzilo o to ze wersja z orzeszkami i parmezanem jest o wiele bardziej kaloryczna, a nie stricte niezdrowa Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Dużo bazylii 28.10.15, 09:27 Ja doskonale wiem, że wersja z parmezanem będzie miała więcej kalorii Pytałam o co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Dużo bazylii 28.10.15, 08:07 Ja bym po prostu zasuszyła (całe, oberwane z łodyżek listki) i miała później zapas na całą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Dużo bazylii 28.10.15, 09:34 Oliwki, czosnek, kapary, suszone pomidory w zalewie z oliwą i bazylią Odpowiedz Link Zgłoś