asia_i_p 02.12.15, 15:43 Może ja powinnam przestać kuć do egzaminu na tłumacza przysięgłego? Przecież wszelka działalność jednoosobowa nie będzie się już w ogóle opłacać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kama265 Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 15:55 mam nadzieję, że to ozusowanie od PRZYCHODÓW to pomyłka jakaś... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 15:59 Z czegoś te obietnice trzeba sfinansować. Zapewne więcej osób przejdzie do szarej i czarnej strefy. #dobrazmiana Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: ozusowanie wszystkich umów 03.12.15, 20:57 oqoq74 napisał(a): > Z czegoś te obietnice trzeba sfinansować. > Zapewne więcej osób przejdzie do szarej i czarnej strefy. #dobrazmiana No tak, Skoki już puste to trzeba łupić tych,którzy jeszcze coś mają. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:00 No co ty, koniec śmieciówek, nastąpi raj na ziemi! Przecież to NIEMOŻLIWE żeby ktokolwiek sam, z własnej woli decydował się na działalność, tylko biedne sierotki zmuszone przez krwiopijców. Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:04 Tak, ci wszyscy przedstawiciele wolnych zawodów, którzy przeszli na samozatrudnienie - oni zostali do tego ZMUSZENI. Bo tak chcieli płacić ZUS od całości i PIT w drugim przedziale skali. Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:13 paloma_blauwinder napisał(a): > Tak, ci wszyscy przedstawiciele wolnych zawodów, którzy przeszli na samozatrudn > ienie - oni zostali do tego ZMUSZENI. Bo tak chcieli płacić ZUS od całości i PI > T w drugim przedziale skali. No i fajnie, ale to trzeba było pikietować, że śmieciówki są w porządku, a nie zapisywać się do Zandberga. Oczywiście że dla takiego tłumacza ten rodzaj umowy ma sens, no ale od dosłownie lat było wiadomo, że przy pierwszej politycznej okazji śmieciówki się uwali, bo mają PR do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:00 No niestety, coraz więcej zachęt do - już w tej chwili popularnej - pracy na czarno. Bo przypomnę, że od kwietnia za przejście do szarej strefy dostaje się dodatkowe 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:05 Niektóre zawody, w tym tłumacz przysięgły, nie mogą pracować na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:06 A inne zawody? W Polsce szara strefa kwitnie aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:10 asia_i_p napisała: > Może ja powinnam przestać kuć do egzaminu na tłumacza przysięgłego? Przecież ws > zelka działalność jednoosobowa nie będzie się już w ogóle opłacać. No to trzeba było pikietować, że chcesz utrzymania umów śmieciowych. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:13 Ozusowanie wszystkiego jako sposób na umowy śmieciowe to zabieg zbliżony do ucięcia sobie stóp w celu wyleczenia grzybicy paznokci. Nikt nie może zaprzeczyć, że byłoby to skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:18 asia_i_p napisała: > Ozusowanie wszystkiego jako sposób na umowy śmieciowe to zabieg zbliżony do uci > ęcia sobie stóp w celu wyleczenia grzybicy paznokci. Nikt nie może zaprzeczyć, > że byłoby to skuteczne. Ale właściwie dlaczego niby każda umowa o świadczenie pracy nie miałaby być ozusowana? Praca jest praca, ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne potrzebne jest tak samo, niezależnie od formy zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:33 Bo się zwiększa klientelę pomocy społecznej. Albo szarą strefę, do wyboru. Korepetytorka, która będzie musiała połowę dochodu z każdej lekcji oddać na różne składki albo rzuci toto w cholerę i zgłosi się po zasiłek, albo nie zapłaci nawet podatku. Przecież to oskładkowanie zarabianych pieniędzy jeszcze trochę i dogoni karną stawkę podatkową. W sumie można by pójść dalej i ozusować każdy przepływ pieniądza. Kto to na przykład widział, żebym ja córce płaciła kieszonkowe w szarej strefie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:42 asia_i_p napisała: > W sumie można by pójść dalej i ozusować każdy przepływ pieniądza. Kto to na prz > ykład widział, żebym ja córce płaciła kieszonkowe w szarej strefie. Obyś w złą godzinę nie powiedziała... Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 17:01 asia_i_p napisała: > Bo się zwiększa klientelę pomocy społecznej. Albo szarą strefę, do wyboru. Kore > petytorka, która będzie musiała połowę dochodu z każdej lekcji oddać na różne s A korepetytorka to na umowę-zlecenie dzieci z dwój wyciąga? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 17:19 Przeważnie nie, czasem tak. Sama pracowałam na umowę zlecenie dla firmy, która zatrudnia korepetytorów, fajny sposób dorobienia. I parę razy przymierzałam się do założenia działalności, od czego niestety skutecznie odstrasza fakt, że płaci się składki nie od rzeczywiście zarobionych pieniędzy, tylko od tego, ile według urzędu powinnam zarobić. Czyli nie ma gwarancji, że nie wyjdzie się gorzej niż na zero. Jeżeli to zostawią, a stawki zwiększą, to ostatni frajerzy znikną, a myślałam, że należy raczej iść w tym kierunku, żeby więcej osób decydowało się na działalność legalną. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina4 Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 19:52 tfu... asia, bo jeszcze wykraczesz Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 20:01 Asiu, kocham cie. Nie mam kompa, pisze na telefonie, jak bede miala komp, to zmienie sygnaturke na ten nowy tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:19 To się robi tak: spory szum medialny nt. umów śmieciowych (przy czym uwaga: za śmieciówkę zaczęła uchodzić nawet umowa na czas określony) nagonka, szczucie jednych przeciwko drugim po czym na scenę wchodzą troskliwi politycy, podnoszą podatki z dorobioną gębą pt. troszczymy się o wyzyskiwanych, a w rzeczywistości żeby ratować nieudolnie skonstruowanego kolosa na glinianych nogach, którego uratować się i tak w dłużej perspektywie nie da, czyli ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 19:13 10/10, ale etatówy będą wiedzieć swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:37 Ciekawe jak to będzie rozwiązane w szczegółach - jeśli samozatrudnionych miałyby zacząć obowiązywać takie same zasady jak osób na umowach o pracę to niektórzy mogą nawet zyskać, bo w miesiącach w których nic by nie zarobili nie musieliby składki płacić w ogóle. Tak czy inaczej samozatrudnieni i tak płacą przecież spore składki. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 16:43 Nie bój się. Zapłacą "nie mniej niż". Już nasi rządzący tacy głupi nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 17:40 ale ja podkreślam, że PRZYCHÓD to nie dochód. i nie ma możliwości, że na takim rozwiązaniu ktokolwiek skorzysta. no ale mam nadzieję, że to pomyłka, że chodzi o dochód Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 18:34 Raczej chyba pomyłka. O podatku obrotowym była mowa tylko w kontekście sklepów wielkopowierzchniowych (to taki ich sposób na wykończenie Piotra i Pawła, bo zachodnie sieci jakoś dadzą radę przeczekać). Mały handel ozusowany od przychodu to jest dla mnie, szczerze mówiąc, niewyobrażalne. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 19:07 Gdyby było tak, że jeśli nie zarabiam - to nie płace, to bym nawet nic nie mówiła. Ale w to nie wierzę - będzie ZUS minimalny (taki jak obecnie lub wyższy) + procent od przychodu lub dochodu (w zależności, co rząd sobie wymyśli). I to będzie koniec bardzo wielu firm. Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: ozusowanie wszystkich umów 03.12.15, 23:49 > ła. Ale w to nie wierzę - będzie ZUS minimalny No w to to chyba nikt nie wierzy, że wystarczyłoby wystawić miesięcznie fakturę na 10 zł i z odprowadzonych od tej kwoty składek mieć ubezpieczenie zdrowotne, a przede wszystkim staż emerytalny Przecież ratio legis takiej zmiany by było sfinansowanie wypłat z ZUS-u dla większej liczby młodych emerytów, a nie tańsze zapewnienie pracującym na własny rachunek minimalnego zabezpieczenia emerytalnego. Ale nas czeka rozwój kombinatorstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 17:02 A teraz się opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 19:16 W projekcie złożonym do sejmu nie ma takich zapisów, a na gazecie prawnej piszą, że ten pomysł to tylko pomysł wiceministra finansów, jego prywatna opinia a nie stanowisko rzadu. Nie panikujmy. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 21:12 Geniusz po prostu. ZUS to jest właśnie to, co dożyna wszystkich drobnych przedsiębiorców i ludzi usiłujących rozkręcać coś swojego, trzeba jeszcze śrubę przykręcić Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 23:34 Ale moment - jeśli ktoś dobrze zarabiający rezygnuje z umowy o pracę, zakłada 1-osobową działalność gospodarczą i deklaruje do ZUS przychód 3000 zł miesięcznie, to od umów zlecenia już nie ma składek, tylko VAT i PIT. Dla takiej osoby w/w zmiany przepisów nic nie zmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: ozusowanie wszystkich umów 02.12.15, 23:38 Pisali, że ma być od wszystkich umów - nawet jesli się "dublują", czyli osoba będzie płacić ZUS i od DG i od umów zleceń. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: ozusowanie wszystkich umów 03.12.15, 20:53 ... i od dzieł, i od czego tam jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: ozusowanie wszystkich umów 03.12.15, 10:47 A może mi ktoś wyjaśnić tak na szybko, na czym polega zmiana? Bo o tym, że umowy zlecenia będą ozusowane to słyszałam już z miesiąc temu, a podstawą - jeśli się nie pomyliłam - była nowelizacja ustawy o ubezpieczeniach społecznych z października 2014 r. Weszły jakieś nowe przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: ozusowanie wszystkich umów 03.12.15, 11:35 Ja zrozumiałam, że ma być tak, jak napisała Koronka wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
chude_ramie Re: ozusowanie wszystkich umów 03.12.15, 11:52 Na szczęście mamy swobodę przedsiębiorczości w UE, czego PiS ruszyć nie może bo to ponad nimi. Trzeba będzie przenieść firmę do sąsiadów i tyle. Polska i Polacy tylko na tym stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
chude_ramie Re: ozusowanie wszystkich umów 03.12.15, 11:53 Na szczęście mamy swobodę przedsiębiorczości w UE, czego PiS ruszyć nie może bo to ponad nimi. Trzeba będzie przenieść firmę do sąsiadów i tyle. Polska i Polacy tylko na tym stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
chude_ramie Re: ozusowanie wszystkich umów 03.12.15, 11:56 a propos tłumaczy, są przecież osoby na UoD co współpracują np z 10 biurami. I co - biura będą płacić 10 ZUSów za taką osobę? I czy taka osoba będzie mieć 10 np. razy wyższe chorobowe? I będzie 10 razy szybciej przesuwać się w kolejce do lekarza? To jest a) absurd b) firmy przestaną zawierać jakiekolwiek umowy cywilnoprawne Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: ozusowanie wszystkich umów 03.12.15, 21:52 Tak, będą płacić 10 ZUSów, ale o 10x wyższym chorobowym to raczej zapomnij celem operacji nie jest wszak to, żeby durnemu Kowalskiemu było lepiej, tylko żeby więcej kasy ściągnąć. Firmy nie będą miały za bardzo wyjścia - JAKOŚ muszą ludzi zatrudnić, nie da się po prostu zrezygnować, nie wszystko nadaje się na etat. Myślę, że rynek tę lukę jakoś zapełni. Może firmy pośrednictwa pracy z Czech czy Niemiec będą czasowo oddelegowywać pracowników do pracy w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: ozusowanie wszystkich umów 03.12.15, 22:10 Mam dg, na niej 5 osób na umowy zlecenia na czas nieokreślony i okazjonalne umowy o dzieło z kolejnymi dwoma osobami. Jeśli faktycznie ozusują mi wszystkie umowy, to zamknę ten kram, czyli 7 osób straci źródło dochodu. P.S. Nie są to śmieciówki, charakter wykonywanej pracy nie spełnia kryteriów umowy o pracę. Tak tylko napomykam, jakby ktoś miał ochotę pojechać mi od wyzyskiwaczy. Odpowiedz Link Zgłoś