Dodaj do ulubionych

pyt intymne- tampony

25.12.15, 14:38
Głupia sprawa bo ja nigdy w zyciu nie uzywalam tamponow. Jednak jutro chce jechac do aquaparku w 1 dniu okresu czyli lekkie krwawienie. Jakie tampony powinnam wybrac, jakie beda najprostsze w aplikacji dla poczatkujacych? i ktore dobre na basen? dzieki
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 14:49
      Ze wszystkich, których używałam w Polsce, najbardziej podobały mi się OB, niestety, były najdroższe. Ale sprawiały wrażenie najsolidniejszych, tak z ludzkiego punktu widzenia. Były zbite, ładnie uformowane, od początku do końca zachowywały swoją formę.
      Kup sobie rozmiar regular, z aplikatorem i powinno być OK.

Potem używałam najróżniejszych, supermarketowych, czasem co się udało na szybko dostać poza domem. Czasem takie badziewie, że gdybym była początkująca to bym się zraziła wink Funkcję spełniały dobrze, ale estetyki to czasem w tym było niewiele.
      • melisaa4 Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 14:51
        dziękuje, jutro kupie OB regular z aplikatorem niestety dziś sklepy u mnie zamknięte. Myślę że jakos sobie poradzę z aplikacją smile
        • cauliflowerpl Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 14:55
          Na pewno, to nie jest trudne. Faktycznie, możesz też kupić mini, jak radzi peonka.
          Myślę, że największy problem z aplikacją tamponu przy pierwszych razach to psychika, więc daj sobie trochę czasu, popróbuj, odstresuj się i powinno być dobrze smile
    • peonka Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 14:51
      Mini powinny wystarczyć. Ja bym jednak nie ryzykowala nauki wkładania tamponu w aquaparku... Czasem potrzebnych jest kilka prób i poprawek, czyste ręce etc. Jak już koniecznie chcesz to na pierwszy raz mogą być tampaxy z plastikowym aplikatorem, wchodzą w miare gładko. Albo mini ob, wszystko zależy od tego czy jesteś oswojona ze swoim ciałem i jak sprawnie umiesz tam manipulować...
      • melisaa4 Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 14:52
        Nie no myślę, że w domu zaaplikuję na spokojnie i na 2-3 godziny chyba powienien wystrczyc?
        • peonka Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 14:58
          No to chyba że tak, mini spokojnie wystarczy na kilka godzin lekkiego krwawienia. Po basenie i tak zaleca się wyjac/wymienić tampon.
          Coś tak kojarzę, że któreś tampony reklamowaly się nienasiakajacymi sznureczkami, ale nie pamietam które to...
    • snakelilith Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 15:02
      Najprostsze dla początkujących są oczywiście tampony rozmiaru mini. Pytanie tylko, czy starczą, bo każdy "lekkie krwawienie" definiuje inaczej. Dla bezpieczeństwa wziełabym więc rozmiar normalny, tylko jak masz na nie za sucho, to się do tamponów zrazisz.
      Drugi problem, to woda w basenie. Przez sznureczek tampony mogą się naciągnąć wodą, dlatego należy taki tampon wyciągnąć natychmiastowo po wyjściu z wody. Istnieją jednak specjalne tampony do pływania, nasączane parafiną, masz wtedy coś w rodzaju korka. Stosują je na przykład kobiety w ciąży, by uchronić się przed zakażeniem. O takie tampony można pytać w aptece, ale w czasie świąt będzie o nie trudno. Być może znajdziesz jednak w drogerii tampony nasączane probiotykiem (mini i normal), to też chroni bardziej przed infekcjami https://www.test.de/file/image/25/75/7a074b29-c696-4d52-9d99-30e6e337a2c5-jpg/t200807082sb03.jpg
      Ja stosuję też tampony z gąbki (są też mini i normal), bez sznureczka, moim zdaniem najlepiej nadają się na basen. O takie https://www.wira.de/aktuelles/product_thumb.jpg/image_preview
      • enatealie Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 19:14
        Gdzie można kupić takie tampony z gąbki? Jak z wygodą?
        • snakelilith Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 19:56
          Ja je kupiłam na niemieckim amazonie. Chyba, bo sobie dokładnie nie przypominam. Znalazłam je bowiem także w różnych internetowych aptekach pod hasłem soft tampons. Tampony są bardzo wygodne, bo to mięciutka gąbeczka, której się nie czuje. Jedynym problemem jest wkładanie. Gąbkę należy ścisnąć palcami i włożyć do środka. W sumie obojętnie jak, ale lepiej włożyć tak, by nacięcie na gąbce było u wejścia do pochwy, czyli z dołu, bo tam łatwiej potem tampona złapać przy wyciąganiu. Kiedyś nie znalazłam tego nacięcia, ale to i tak da się dosyć łatwo wyciągnąć, bo wystarczy chwycić kawałek gąbki palcami. Na początek można nie wpychać zbyt głęboko, to nie przeszkadza jak klasyczny "niedopchnięty" tampon. W opakowaniu była jedna porcja żelu, lubrykantu, który pomaga przy wkładaniu. Ja kupiłam sobie do nich krem do pochwy z probiotykiem z apteki, łączę poślizg tego kremu do łatwiejszego wkładania z działaniem profilaktycznym probiotyku. Duża zaleta tych tamponów - nie masz żadnych sznurków, więc możesz iść nagutka na przykład do sauny i tampon nie nasącza się wodą. Nie wiem jednak, jak te tampony się sprawdzają przy silniejszym krwawieniu, ja je stosowałam w dniach, gdy nie było tak strasznie. Gdy mocno krwawię, to nie ufam żadnym tamponom i nie chodzę na basen.
          • enatealie Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 22:17
            Znalazłam je już na allegro, dość drogie są. Właśnie to wkładanie mnie trochę przeraża, sorry za dosłowność, ale nie znoszę mieć paluchów w krwi.
            Trochę zmienię temat. Tak szukałam jeszcze różnych tamponów i natknęłam się na to cudo z naturalnej gąbki.
            https://ekokobieta.com.pl/pol_pl_Tampony-Gabki-Jam-Sponge-19_1.jpg
            Któraś chętna? wink
            • snakelilith Re: pyt intymne- tampony 26.12.15, 01:16
              No trochę drogie, ale to przecież tampony do zadań specjalnych, na basen i wakacje ewentualnie. No chyba, że codziennie pływasz. Ja zużywam jednego, czasem dwa na miesiąc, a w dni, kiedy tak krwawię, że miałabym już przy wkładaniu czerwone paluchy, to sobie pływanie odpuszczam.
    • melisaa4 Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 15:09
      Dziękuję za rady, jutro bede szukała smile
      • andaba Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 16:32
        Wybacz intymne szczegóły, ale schowaj albo utnij sznurek, bo ci tampon przez niego zaaspiruje wodę z basenu.
        • kajak.aja Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 19:24
          Ucinać jednak nie radzę.
        • snakelilith Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 20:01
          Kobiecie, która nie stosowała jeszcze tamponów, nie polecałabym ucinanie sznurka. Przecież ona go potem sama nie wyciągnie. I nawet kobiety, które nie mają problemów z manipulacjami w tych okolicach mogę mieć z klasycznym tamponem bez sznurka problemy, szczególnie w warunkach basenowych.
          • andaba Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 20:10
            Bez przesady, pochwa to nie Wielka Śnieżna, najwyżej wyjmie w domu smile
            No dobra, można włożyć, nie ucinać, ale wtedy czasem wypada.
            • snakelilith Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 20:22
              Zdziwiłabyś się, jakie problemy mają kobiety z palcowaniem w tych okolicach. I owszem, nasączenie maksymalnie wodą, to jeden ze sposobów pozycia się zaklinowanego tampona, więc w basenie może zdarzyć się coś podobnego, ale tampony nie wypadają aż tak szybko i zawsze można potrenować "chwyt duszący" w drodze do toalety. Pochwa to nie wielka dziura. wink
              • andaba Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 20:24
                Miałam na myśli sznurek, tampon nie tak łatwo zgubić, gwarantuję jako wieloródka.
                Ale nasiąka wodą, w której się kąpiesz i to mi się jakoś niehigieniczne wydaje.
          • aankaa Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 22:46
            nie polecałabym ucinanie sznurka. Przecież ona go potem sama nie wyciągnie

to pojedzie do Gdańska wink
            • jaskiereczka Re: pyt intymne- tampony 26.12.15, 13:21
              big_grin O tym samym pomyślałam
    • ladnyusmiech Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 20:48
      Tampax z aplikatorem. Te nowe są w rossmanie, cena ok. 15 zł. Aplikator jest z śliskiego plastiku, więc z aplikacją nie ma żadnego problemu. Odkąd ich używam, wpychanie normalnego uważam za mało przyjemne doświadczenie wink
      • snakelilith Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 20:58
        Ale te aplikatorem, to chyba nie w każdym rozmiarze i do tego kupa niepotrzebnego plastiku. To tampony, gdy nie można umyć wcześniej rąk. A jak masz problemy z tamponami, to kup sobie lubrykant (na bazie wody). W aptece są nawet kremy z probiotykami z tym samym działaniem. Kropelka na szczyt tamponu i nawet te największe i najgrubsze wchodzą jak w masło.
        • ladnyusmiech Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 21:31
          Ja się w nich zakochałam. Są wygodne. W mojej torebce się mieszczą big_grin Wolę nosić trochę większe tampony, niż lubrykant. Na basen nadają się idealnie, bo kabiny są osobno.
          • snakelilith Re: pyt intymne- tampony 25.12.15, 21:38
            Przydatność tamponu do pływania nie zależy do kabiny. A tampon można włożyć też w domu przed wyjściem na basen.
            • ladnyusmiech Re: pyt intymne- tampony 26.12.15, 13:09
              Oczywiście, że nie. Ja się najbezpieczniej jednak czuję jak założę tuż przed wejściem. I polecam właśnie te tampony. Uważam, że są najwygodniejsze, szczególnie poza domem.
              Przeszkadza Ci, że mam inne zdanie?
        • cauliflowerpl Re: pyt intymne- tampony 26.12.15, 09:13
          Są z aplikatorami w każdym rozmiarze. Z plastikowymi też nie lubię, ale to kwestia ekologii.

Weź jednak pod uwagę, że autorka wątku ma zamiar użyć tamponu po raz pierwszy w życiu, myślę, że na eksperymenty z gąbkami i lubrykantami przyjdzie czas. Na początek ma być maksymalnie łatwo, żeby się nie zraziła.
    • aguar Re: pyt intymne- tampony 26.12.15, 12:03
      U mnie rzeczywiście nauczenie się stosowania tamponów wymagało kilku prób (zaczynałam od OB mini, ale bez aplikatora), jednak byłam wtedy dziewicą. Myślę, że kobiecie, która rodziła powinno pójść to gładko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka