Dodaj do ulubionych

Smierdzaca glowka

16.03.06, 14:17
Mojej 2 mies coreczce strasznie smierdzi glowka zwlaszcza na srodku w okolicy gornego ciemiaczka.
MOze to ciemieniucha aczkolwiek zadnych lusek nie widac i nie luszczy jej sie skora. Nie moge stosowac zadnych zapachowych kosmetykow bo mala ma uczulenie wiec kapiemy ja codziennie w oilatum. Napiszcie prosze co to moze byc bo troche mnie to juz irytuje a kazdy kto ja wezmie na rece mowi ze brzydko pachnie sad
Obserwuj wątek
    • agula111 Re: Smierdzaca glowka 16.03.06, 14:59
      a czym myjesz jej glowke? moze to od tego zelu. moj maly tez czasami tak mial
      jak mylam zelem do ciala i wlosow "j&j". zmienilam na szampon i pomoglo.
      • ptaszek21 Re: Smierdzaca glowka 16.03.06, 16:01
        od urodzenia ma problemy na poczatku byla to faktycznie widoczna ciemieniucha ktora udalo mi sie zlikwidowac a teraz nie wiem co to jest. Czy ciemieniucha moze byc niewidoczna? Co prawda gdy drapie ja paznokciem odchodzi zoltawa skorka ale nie jest to widoczne.
        • bursztyn3 Re: Smierdzaca glowka 16.03.06, 16:51
          Mieliśmy podobnie. W 2 tyg. życia skóra głowy wydzielała zapach łoju, który
          poźniej zmienił się w obrzydliwy zapach...zjełczałego tłuszczu (starych
          skarpet). Po zdrapaniu, schodził tłusty naskórek. Ja ściągałam go po
          posmarowaniu oliwką (żeby nie drażnić za bardzo skóry głowy), aż zszedł
          całkiem. Dodatkowo mieliśmy podobne zmiany na skórze brwi. Wszysto wskazywało
          na to, ze to łojotokowe zapalenie skóry. Od dermatologa, który uznał to za
          jeden z objawów skazy (niektórzy uważają, że łojotok u niemowlaków to też objaw
          alergii) dostaliśmy płyn do smarowania z kwasem salicylowym, olejem rzepakowym
          i rycynowym. Pomaga. Dodatkowo smaruję głowkę galaretką Aloe Vera. Niestety po
          4 m-cach nasz Maluch zaczął łysieć... (w okolicy ciemieniwej tylko, czyli tam,
          gdzie wcześniej były zmiany). Widać na zdjęciachsmile. Myślę, że to konsekwencja
          tego łojotoku...Łysieje nadal, ale powoli odrastają nowe włoski. Udaj się do
          dermatologa, bo jeśli to ŁZS to należy to leczyć (chociaż jest to choroba
          samoustępująca po różnie długo trwającym okresie remisji i nawrotów, ale
          leczenie łagodzi objawy i może dzięki temu nie dojdzie do łysienia).
    • agula111 Re: Smierdzaca glowka 17.03.06, 14:27
      moj tez mial ciemieniuche i zluszczonoa skore w okolicach brwi. lekarka kazala
      smarowac mascia z wit A i po jakims czasie szczoteczka wyczesywac. u nas
      dzialalo i szybko sie pozbylismy lusek
    • agastrusia Re: Smierdzaca glowka 17.03.06, 19:23
      Kobitki nie zdrapujcie dzieciom z głowy ciemieniuszki bo moga utworzyć się rany
      i dopiero będzie problem. Ja wyczytałam kiedyś dobry sposób na to. Smarować
      główke oliwką przed kąpielą a potem w trakcie kąpieli wyczesać ją. Poza tym jak
      najczęściej smarować oliwką lub innym specyfikiem na ciemieniuche
      Pozdrawiam wink
    • ewa_klonica Re: Smierdzaca glowka 17.03.06, 19:29
      odwołam się do jednej z informacji, które podałaś: "oliatum". jak długo myłam
      córeczkę w tym płynie bardzo brzydko pachniała jej główka i włosy. przeszłam na
      Niveę i jest duuużo lepiej. może w tym problem?
    • mik04 Re: Smierdzaca glowka 17.03.06, 19:40
      Nie mogę sobie wyobrazić śmierdzącego nimowalaka sad
      A wracając do tematu to emulsja oilatum do kąpieli nie nadaje się do włosów
      więc może o to chodzi.
    • bonkreta Re: Smierdzaca glowka 17.03.06, 20:08
      Emulsja Oilatum nie jest dobra do skóry głowy, natomiast jest szampon Oilatum
      od 1 mies. życia, który jest rewelacyjny. Trochę drogi, ale za to bardzo
      wydajny, używam już trzy miesiące i nawet pół butelki nie zużyłam. Kupiłam
      właśnie ze względu na ciemieniuchę u Emisia (na szczęście była dość lekka),
      zeszła po ok. tygodniu stosowania i cały czas ma śliczną skórę na główce, teraz
      już myję co 2-3 dni, bo codziennie nie ma potrzeby. Polecam ten szampon. Nie
      szczypie w oczy.
    • sylka75 Re: Smierdzaca glowka 17.03.06, 21:05
      A czy Twoja coreczka dostaje witamine D w kropelkach, np Vigantol? Bo jesli
      zuzylas juz ponad pol buteleczki, to glowa brzydko pachnie wlasnie od tych
      kropli. Zmien na nowa buteleczke, nie kosztuje duzo. Nas o tym uprzedzila
      polozna, ze po zuzyciu okolo 2/3 buteleczki Vigantolu glowa zacznie
      wydzielac "mysi" zapach. I tak rzeczywiscie bylo. Moze u Ciebie ta sama
      przyczyna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka