Dodaj do ulubionych

Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr

22.09.04, 13:23
pisze prace magisterską o tych czasopismach, chce znac Wasze opinie na ich
temat.
Interesuje mnie jak-postrzegane jest tam zycie, prokreacja, stosunki damsko
meskie,podejscie do pracy, kobieta... i tak dalej feminizm .... no i co wam
jeszcze przyjdzie do głowy....
prosze o powazną pomoc bez głupich tekstów, najlepiej osoby , które to
czytają i prosz podajcie swoje wykształceni wiek i cos orientacyjnie o Was
potrzebuje takich informacji
z poważaniem Anna
Obserwuj wątek
    • rhynox Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 22.09.04, 15:50
      pisałam pracę na dość podobny temat smile tylko, że o perswazji językowej w
      sloganach kierowanych do kobiet - jaki świat kreują itd. bardziej analiza
      językowa, ale dużo z psycholingwistyki.
      gdzieś na emama był wątek o ELLE (dużo osób sie wypowiedziało) i podjeściu
      kobiet do macierzyństwa. poszukaj. gdzieś pojawił się z dwa tygodnie temu.
      powiem Ci, ze przez okres pisania pracy nakupowałam tyle tych bzudrnych gazet,
      że szok.
      bardzo fajna jest taka analiza. sama masz potem zupełnie inne podejście do
      tematu.
      mój pryw adres: rhynox@wp.pl; na gazetowy rzadko zaglądam.
    • rhynox Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 22.09.04, 15:53
      kurczę, nie wiem jak ci wkleić link do tego wątku, ale jak sobie ustawisz wg
      daty założenia wątku, to szukaj pod datą 12.09. FORUM emama
      pozdrawiam
      • annakto Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 22.09.04, 16:05
        dziekuje
        • annakto Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 23.09.04, 09:13
          ponawiam swoją prosbe dotyczącą czasopism wyzej wymienionych
    • mamaszyma Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 23.09.04, 09:29
      Ja osobiście wole Twój Styl. Cosmo jest dla mnie zbyt sfeminizowane. Tylko o
      orgazmach i sekie. Jak zrobic żeby jemu było dobrze, jak on ma zrobic żeby
      Tobie było dobrze. No i o baaardzo drogich kosmetykach. Według mnie jest to
      gaezta dla bogatych samotnych kobiet koło 30. No i dziecko Twój wróg!
      Przestałam to kupowac jakies dwa lata temu. Teraz czasem przejże w poczekalni u
      lekarza... Dla mnie w kazdym numezre jest to samo. a Twój styl staje sie coraz
      bardzioej nudny, aki jakis nijaki. Chyba tez przestanę kupować.
      A cos orintacyjnie o mnie to mam 25 lat, wykrztałcenie wyższe, miszkam w
      niedużym mieście. mam męża i synka. Pracuję. Chyba tyle wystarczy?
      • kolorko Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 23.09.04, 11:09
        Mamaszyma ,podpisuję się pod Twoją wypowiedzią nt Cosmo i TSwink Z tym, że Cosmo
        nie czytałam już kilka lat( mam 33 lata), ale z tego, co piszesz nic się nie
        zmieniłowink TS czytam od pierwszego numeru, z przerwami różnymi, kilka lat
        prenumeraty, teraz kupuję coraz rzadziej- chyba wyrosłamwink- choć to pismo dla
        kobiet w kazdym wieku, ale według mnie, coraz nizszy poziom i staje się mniej
        ciekawecrying
        • kolorko Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 23.09.04, 17:46
          To jeszcze informacyjnie o mnie- 33lata, wykształcenie średnie policealne, od
          siedmiu lat ten sam mążwink, dwójka dzieci- 6 i prawie 3 latka, jestem na urlopie
          wychowawczym i trochę pracuję w domuwink
    • hratli Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 23.09.04, 11:44
      "Cosmo" odpada calkowicie.kilka razy przymierzalam sie do czytania tego pisma -
      zawsze z tym samym skutkiem. momentami takie brednie sie rzucaja w oczy ze
      szok. "twoj styl" czytam od pierwszego numeru - moja mama kupuje
      systematycznie. to moim zdaniem najlepsza gazeta z tego co mamy na rynku. nie
      czytam nigdy porad psychologicznych, testow, socjologicznych artykulow. w tej
      gazecie nie odczuwam feminizmu. oczywiscie nastawienie na kariere jest
      zauwazalne, ale tez jest wiele elementow zycia rodzinnego. chociaz ostatnio
      moja mama przyznala, ze czasopismo to, po zmianie redaktora naczelnego porusza
      czesciej problemy mlodych kobiet.
      cos o mnie: 25 lat, w.wyzsze, maz i synek na stanie domu smile)
    • gabrysia_s Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 23.09.04, 13:39
      Czytam Twój Styl od ponad 10 lat, od chyba 8 prenumeruję. Ale muszę przyznać,
      tak jak moje poprzedniczki, że staje się coraz nudniejszy. Stało sie tak od
      czsu kiedy odeszła red. naczelna Pani Kaszuba. Tematy coraz dziwniejsze (np. o
      makijażu mężczyzn), coraz więcej reklam, moda jakby dla nikogo, podobnie
      makijaże. Według mnie coraz mniej rzeczowych, konkretnych artykułów, wciąż
      pisanie o tych samych osobach lub wypowiedzi tych samych osób na różne tematy
      (dla mnie ciągle obecna jest tam np. Reni Jusis, Fiolka, Jagna Marczułajtis
      itp.). Poza tym niestety tendencyjne artykuły (a tego baaaaardzo nie lubię) np.
      swego czasu o nauczycielce, która zabiła swojego ucznia. Ten zapadł mi w pamięć
      najbardziej, bo nic nie rozgrzesza tego zabójstwa, a pismo jakby starało się
      stawać w obronie nauczycielki. Ale sa i rzeczy, które tam lubię (inaczej bym
      nie kupowała). Długie artykuły, pisanie o osobach, które robią ważne rzeczy, a
      nie koniecznie są sławne, artykuły o zyciu postaci historycznych, porady,
      sondaże, pamiętniki. Póki co dla mnie więcej za niż przeciw.

Cosmopolitan miałam w rękach raz i jakoś do mnie nie "przemówił".

A o mnie :
      Wykształcenie srednie policealne, 31 lat, mąż i 2 dzieci (2,5 roku i 6
      lat).Pracuję w dość dużej firmie, mieszkam w mieście w dużej aglomeracji (na
      Śląsku).

Gabi
      • annakto Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 23.09.04, 22:22
        Drogie kobietki!
        Jestescie super posłałam ten sam post na inne fora adekwatne do tematu i co
        sama bura własciwie,jestescie wspaniałe dzieki wam za dobre słowo o porade a
        takrze refleksje.
        Winna jestem wam kilka słów wyjasnieniao mnie 23 lata, od kilku lat ten sam
        mezczyzna- od jakiegos czasu juz mąz, mamy synka i ja studiuje na jednym z
        polskich uniwerków, juz koncze i bede pisała prace o tych gazetkach, nie bardzo
        mnie to cieszy( bo nie czytuje takiej prasy raczej- moze sporadycznie u
        fryzjera albo, jak jestem u kgos)ale, pisze i dziekuje za pomoc.
        Prosze reszte czytelniczek o bardzo miłą jak do tej pory pomoc.
    • dominika8 Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 23.09.04, 22:46
      Twoj Styl kupuje od pierwszego numeru, swego czasu nawet zbieralam wszystkie
      egzemplarze, ale potem mi przeszlo, bo to bez sensu. Kupuje go,po trosze z
      sentymentu, zawsze wypatruje na poczatku miesiaca, czy jest. Ale ja w ogole
      jestem straszna gazeciara, poza TS kupuje Elle, Marie Claire, Gale,
      Vive,Avanti, taki moj nalog, gdyby byly tansze gazety to pewnie i inne
      jeszczewink Kiedys bylam wieksza fanka TS, teraz wole MC, wiecej artykulow, niz
      krotkich felietonikow. Mysle, ze TS jest adresowany do grupy kobiet pow 23 roku
      zycia, w miare dobrze zarabiajacych, raczej nie feministyczny skrajnie, taki
      wyposrodkowany, duzo reklam. czytam od deski do deski, ladne zdjecia, ladnie
      wydany, troche drogi, coraz mnie dolaczanych probek.
      cosmo niecierpie, kupilam kiedys kilka egz i porzucilam, nie interesuje mnie
      ciagle walkowanie spraw sexu, to nudne na dluzsza mete. czasem w pizzerii
      przerzucam i dalej mi sie nie podoba, moze z niego wyroslam, albo nigdy nie
      doroslam....
      O mnie-mam 32 lata, w grudniu po raz pierwszy bede mamusia, od marca mezatka, W-
      wa, wyksztalcenie wyzsze, jestem przedstawicielem naukowym w amerykanskim
      koncernie farmaceutycznym
      pozdrawiamwink
    • olka444 Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 24.09.04, 20:52

• edytkus Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 25.09.04, 10:29
      Polskiej wersji Cosmopolitan nie znam wiec sie nie moge wypoweidziec. Twoj styl czytalam od
      peirwszego numeru (bylam jeszcze w liceum) potem prenumerwoalam pare lat. Ale od ok. trzech lat
      nie kupuje. Tez mam wrazenie ze magazyn zmienil sie na gorsze po odejsciu redaktor Kaszuby. Razem
      ze stylem prenumerowalam elle i obydwa sie uzupelnialy, milay czesto podoben artykuly o tej samej
      tematyce. Dorwalam niedawno nr lipcowy TS i niestety przez trzy lata nic sie nie poprawilo. W
      pierwszych latach wydawalo mi sie ze TS z zalozenia jest adresowany do kobiet raczej zamoznych pow.
      25 lat. Ale moda i tematy ostatnimi czasy sa oparte na przykaldac osob ponizej tego wieku, ktore sila
      rzeczy chyba jeszcze nie stac na przypisywnae im przez magazyn ekstrawagancje?! Inna rzecza ktra mi
      sie nie podoabla to ze do metamorfoz wybeirano czasami nastolatki, ktore tychze wcale nie
      potrzebowaly. To bylo dobre do Filipinki ale nie dla kobiet 25+ ?!! Ja potrzebowalam rad jak sie
      odmlodzic lub przygotowac do ew. kariery wink a nie jak sie postarzyc smile))
      Zachowalam spora ilosc dawnych numerow, informacje przydaly mi sie w pisaniu prac, ale tylko z tych
      dawnych numerow (z czasow Kaszuby) bo te poznijesze byly plytkie i oprocz achow i ochow nie
      zaweiraly nic sensownego.

Lat 28, dziecko, maz, wieczny student (wyksztalcenie ekonomiczne oraz studia artystyczne w toku),
      bezrobotna z wyboru.
      • silije.amj Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 25.09.04, 21:46
        Twojego Stylu od lat nie miałam w rękach więc się nie wypowiem, niegdyś czytałam
        u mamy jako nastolatka. Cosmopolitan ma dla mnie żenujący poziom i nie wiem do
        kogo jest skierowany - niby nie dla małolat, ale przecież nie dla rozumnych
        dorosłych kobiet! Moje życie przynajmniej nie kręci się w kółko wokół orgazmu i
        nowych ekstra butów! Podobne jest Glamour (moja mama kupowała dla dołączonych
        filmów), nie znalazłam w tych gazetkach ani pół artykułu dla siebie.

Mam 26 lat, wykształcenie wyższe, dwoje dzieci. Lubię "Dziecko" i "National
        Geografic".
    • dorota.dziu Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 03.02.05, 08:48
      Ana.
      JA też pisze pracę nt. Twojego Stylu.
      Prosze odezwij się do mnie.
      może będziemy mogły pomóc sobie jakoś wyszukać istotne informacje nt. tej
      gazety.
      mój adres dorota.dziu@gazeta.pl
      • annakto Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 22.02.05, 18:50
        juz pisze na pocztę
    • mamadasia5 Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 28.02.05, 13:41
      Przedtem czytałam Cosmo bardzo śmieszne czasopismo, z trochę zbyt lekkim (jak
      dla mnie) podejściem do sexu, ale za to z profesjonalnym do Cosmopracy, później
      czytałam TS i bardzo mi się podobało, że są opisywani różni ludzie ich
      biografie, felietony A. Passent. A obecnie czytam "Dziecko" Mam wykształcenie
      wyższe, pracuję w księgowości, mam męża i 1 dziecko. Pozdrawiam i życze
      sukcesów w pisaniu pracy mgr - Agnieszka
      • mamadasia5 Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 28.02.05, 13:41
        aha mam 29 lat
    • mamadasia5 Re: Twoj styl i Cosmopolitan do pracy mgr 28.02.05, 13:44
      W TS po za tym są dość dziwne, nie na codzień makijaże i polecane b. drogie
      kosmetyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka