Dodaj do ulubionych

Dobra, laski.

08.02.16, 18:04
Która z was jest na 100% pewna, że dostanie te 500 zł na drugie i 500 zł na kolejne dziecko?
Która z was spełnia warunki?
Ja nie wchodzę w rachubę, mam dorosłe dzieci, to raz. Dwa, nie mieszkam w Polsce.
Po prostu jestem ciekawa, której z was należy się pisowska obietnica wyborcza.
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:09
      Cóż, mieliśmy dostać na trójkę, nie dostaniemy nic smile
      Z tego, co wyczytałam pomimo ślubu i łącznie trojki dzieci z poprzednich związków, warunkiem otrzymania kasy jest WSPÓLNE dziecko smile
      • baltycki Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:23
        > Z tego, co wyczytałam
        W projekcie ustawy?
      • ginger.ale Re: Dobra, laski. 08.02.16, 21:30
        tol8 napisała:

> Cóż, mieliśmy dostać na trójkę, nie dostaniemy nic smile

O wow, a kto akurat Wam to obiecał?
        Bo, że Ty już to sobie przeliczyłaś, to (po lekturze Twoich różnych wątków) nie wątpię big_grin
      • gogologog Re: Dobra, laski. 08.02.16, 21:53
        > warunkiem otrzymania kasy jest WSPÓLNE dziecko

To byloby bardzo rozsadne.
        Miejmy nadzieje ze wsparcie bedzie dla pelnych, normalnych rodzin.
        500+ to nie jest zasilek
        • lokitty Re: Dobra, laski. 10.02.16, 09:15
          Owszem to zasiłek za " życie po bożemu" tongue_out
    • baltycki Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:11
      A jakiez to warunki nalezy spelnic, zeby otrzymac na drugie i kolejne?
      • andaba Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:13
        Ja dostanę dopiero na trzecie, bo pierwsze i drugie dorosłe...
        • amoreska Re: Dobra, laski. 08.02.16, 19:20
          W takim układzie nic nie dostaniesz.
          • triss_merigold6 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 19:22
            Andaba ma pięcioro dzieci.
            • kaz_nodzieja Re: Dobra, laski. 08.02.16, 20:52
              Czyli będzie miała 1500 zł za "nic". To się opłaca.
              • andaba Re: Dobra, laski. 08.02.16, 21:35
                E tam, opłaca. Gdybym się później rozmnożyła dostałabym 2500 tongue_out
              • lokitty Re: Dobra, laski. 10.02.16, 09:16
                Urodz i wychowaj piątkę dzieci, zobaczymy jakie to " nic" smile
          • monia111175 Re: Dobra, laski. 09.02.16, 21:48
            Nie dostaniesz nic
            Bo twoje trzecie według rządu jest jedynakiem
            P.S.mam taka sama sytuację
            • iwles Re: Dobra, laski. 10.02.16, 09:05

Andaba dostanie. Na trzecie, czwarte i piąte dziecko smile
      • little_fish Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:15
        z tego, co aktualnie wiem, należy mieć to drugie i kolejne dziecko - ale to się dość szybko zmienia, więc mogę się mylić
    • anika772 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:14
      Ja podobno mam dostać jedno 500, na drugie dziecko.
      • joa66 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:37
        Nie ma drugich dzieci. Są tylko pierwsze.
        • anika772 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:47
          Nie zrozumiałam. Chodzi Ci o to, że to pieniądze "dla rodziny", a nie na konkretne dziecko?
          • joa66 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 19:22
            Nie, chodzi o to, że na razie wszelki pomysły rządu, które do mnie docierają sprowadzają się do tego, że jak byś nie liczył to i tak masz tylko jedno dziecko smile
            • anika772 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 19:55
              Spryciarzesmile Kombinują jakby to zrobić, żeby dać i jednocześnie nie dać.
              Tak naprawdę wolałabym, żeby się z tego w ogóle wycofali, niech już nawet będzie że to "wina Tuska", że budżet i gospodarka taaaak zrujnowane, że jednak "niedasię". Korzyści byłyby dwie, raz że budżet by nie ucierpiał, dwa, przegraliby kolejne wybory.
            • landora Re: Dobra, laski. 08.02.16, 21:02
              To mi się kojarzy z liczeniem sabatowych gwiazd w Znaczy Kapitanie wink
    • przeciwcialo Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:20
      Na drugie to chyba kazda która ma dwoje dzieci, nie ma jakichs innych warunków.
      • andaba Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:39
        No nie wiem, gdybyś nie miała trzeciego, to drugie byłoby pierwszym, bo pierwsze masz pełnoletnie i guzik nie kasa...

O ile nie wszyscy ten guzik dostaną, bo ja niewierny Tomasz w tym temacie jestem.
      • cosmetic.wipes Re: Dobra, laski. 08.02.16, 22:47
        Owszem są warunki. Ja na drugie nie dostanę.
        Gdyż wg PISS pierwsze nie jest moim dzieckiem, a drugie jest pierwszymtongue_out
        • paloma_blauwinder Re: Dobra, laski. 09.02.16, 11:31
          PISSowi chyba nie chodzi o to, że pierwsze nie jest TWOIM dzieckiem tylko o to, że JUŻ nie jest dzieckiem (tylko dorosłym).
          A tak naprawdę chodzi mu o to, że już się pewnie nie rozmnożysz, to co ci będą kasę dawać.
          Od strony skuteczności demograficznej nie byłoby to takie całkiem głupie, gdyby nie detal, że całokształt puści nas z torbami.
          • cosmetic.wipes Re: Dobra, laski. 09.02.16, 11:39
            PiSS sam nie wie o co mu chodzi, bo w projekcie ustawy raz definiuje dziecko jako "do lat 18", a drugi raz "dziecko uczące sie do lat 25".

Teoretycznie jeszcze mogę sie rozmnożyć tongue_out

Od strony skuteczności demograficznej powinni najbardziej zachęcać tych w wieku rozrodczym, ale bez dzieci, ewentualnie rodziców jedynaków.

Mnie nie chodzi pińcet, bo za kasę dzieci nie produkuję i stawiam na ich jakość, nie ilość, ale o bzdety jakie sami piszą.

I tez uważam, że całe to pińcet plus powinno pójść w PiSS-du big_grin
            • paloma_blauwinder Re: Dobra, laski. 09.02.16, 17:01
              > Od strony skuteczności demograficznej powinni najbardziej zachęcać tych w wieku
              > rozrodczym, ale bez dzieci, ewentualnie rodziców jedynaków.
              Rodziców w wieku rozrodczym mających jedynaków ustawa motywuje - "zróbcie sobie drugie dziecko, dostaniecie pińcet".
              A jeśli chodzi o zachęcanie do 1. dziecka - to podobno jest w miarę udowodnione, że tu biologia wystarcza, kobiety chcą być matkami, a te które nie chcą i tak nie zechcą. Zresztą tę dzietność 1,3 to już mamy.
              Więc gdybyśmy mieli te 25 miliardów nadwyżki budżetowej - wcale nie wykluczam, że to byłby dobry pomysł - od strony demograficznej, bo od strony socjalnej na pewno niesprawiedliwy.

> PiSS sam nie wie o co mu chodzi, bo w projekcie ustawy raz definiuje dziecko ja
              > ko "do lat 18", a drugi raz "dziecko uczące sie do lat 25".
              Ta opcja stanowi prawo w bardzo niechlujny sposób, zresztą kto ma im to poprawiać, jak kompetentnych urzędników powywalali, a zatrudnili kolesiów bez konkursu?
    • melancho_lia Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:23
      Teoretycznie dostanę na drugie i trzecie. Praktycznie to ja na tą kasę nie liczę bo nic z tych obietnic nie wyjdzie.
    • asia_i_p Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:28
      Według ustawy powinnam dostać na drugie dziecko. Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę. Jeśli zobaczę, uwierzę, nabędę za powyższą sumę jakąś twardą walutę i będę trzymała na wypadek, gdyby się w Polsce zrobiła Argentyna/ Grecja.
      • przeciwcialo Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:29
        Dobre rozwiazanie.
      • anika772 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:45
        Mam podobny plan i przygotowane piękne drewniane pudełko na wielokrotności 500smile Nie planuję tego wydawać na bieżąco.
      • sanrio Re: Dobra, laski. 11.02.16, 14:41
        to tak jak u mnie. 500zł będzie sobie rosło na oszczędnościowym koncie, z przeznaczeniem dla obu moich dzieci w razie konieczności. Wydawać nie będę na pewno. To może mi wtedy je zabiorą? Jak się ziszczą pomysły Ziobry...
    • primabalerina16 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:44
      Czy mając dwoje dzieci, z których jedno jest juz pełnoletnie to należy się 500 zł na drugie, niepełnoletnie czy dla ustawy to juz się będzie liczyło jako jedno dziecko?
      • isa1001 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:46
        Jeśli jedno dziecko jest pełnoletnie, to drugie jest traktowane jako jedynak i 500 zeta nie dostanie. No chyba, że rodzina ma poniżej 800 zeta na głowę. Przy czym do liczenia tych 800 zeta to najstarsze jak najbardziej się łapie, jeśli się uczy.
        • primabalerina16 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 19:18
          Dziękuję za odp smile
    • asmarabis Re: Dobra, laski. 08.02.16, 18:52
      Zaskoczylas mnie, myslalam ze kolejny watek o tesciowej albo o chorobach, a tu tylko taki zwodniczy tytul
    • gama2003 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 19:01
      Z obiecanek wychodzi, że dostanę 500.
      Pożyjemy, zobaczymy.

• triss_merigold6 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 19:04
      Z obietnic wynika, że dostanę 500 zł na drugie.
      • aankaa Re: Dobra, laski. 08.02.16, 20:05
        ale drugie jest waszym pierwszym wspólnym
        jesteś pewna tych 500 ?
        • triss_merigold6 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 20:10
          Niczego nie jestem pewna oprócz śmierci i podatków. tongue_out
          No, w zasadzie jestem też pewna, że moje dzieci są moje, zgodnie z rzymską zasadą mater semper certa est.
    • ola Re: Dobra, laski. 08.02.16, 19:16
      Pewna będę dopiero kiedy opublikują przepisy w dzienniku ustaw i będę się łapać na wyszczególnione tam warunki. Na razie nie wiemy co oni w końcu uchwalą.
      Teoretycznie należy mi się 500 zł.
      • ertyla Re: Dobra, laski. 08.02.16, 20:10
        dostanę jedną pięćsetke
      • yoma Re: Dobra, laski. 09.02.16, 17:36
        Uchwalą takiego gniota sprzecznego samego w sobie, że najtęższe umysły nie rozbiorą smile
    • paloma_blauwinder Re: Dobra, laski. 08.02.16, 20:31
      Ja dostanę na 2., 3. i 4, czyli razem 1500, co miesiąc przez najbliższe 9 miesięcy. W zasadzie na tym etapie prac legislacyjnych jestem tego pewna.
      Paradoksalnie najbardziej niekorzystna jest dla mnie propozycja Nowoczesnej - czyli likwidacja ulgi podatkowej (w tej chwili ok. 6000 na czysto) i finansowanie za to zwrotu wkładu własnego za pierwsze mieszkanie dla osób, które planują założenie rodziny.
      Propozycji PO w ogóle nie biorę pod uwagę, bo to ściema.
      • paloma_blauwinder Re: Dobra, laski. 09.02.16, 17:12
        Przeleciałam cały wątek i widzę, że tylko ja jestem taką pesymistką, że pińcet będzie na pewno. Wszystkie się jeszcze trzymają złudnej nadziei, że coś nas przed tą ruiną uratuje. Bo to nas zrujnuje, tu też nie mam złudzeńsad
    • m_incubo Re: Dobra, laski. 08.02.16, 20:38
      No ja teoretycznie na drugie i trzecie, ale prędzej tu mi kaktus wyrośnie...
    • awesome810 teoretycznie 08.02.16, 21:03
      dostanę na drugie.
      Ja jakoś specjalnie w te pińcet nie wierzę.
      Ale, jak już dostaniemy, to chyba część przepijemy wink, za resztę kupimy coś starszakowi, biedaczynie pokrzywdzonej smile
    • shell.erka Re: Dobra, laski. 08.02.16, 21:14
      Mi. Na dwójkę. Najstarszy będzie pisał list do Szydło.
    • angeika89 Re: Dobra, laski. 08.02.16, 21:17
      Ja z moim jedynakiem się chyba nie załapię sad
    • katriel Re: Dobra, laski. 08.02.16, 21:18
      Ja mam dwoje niepełnoletnich dzieci z tym samym mężem, więc teoretycznie 500 mi się należy.
      Realnie spodziewam się, że prędzej czy później rząd (jak nie ten, to następny) się z tej obietnicy wymiksuje. W zależności od tego, czy nastąpi to w ciągu 2 tygodni czy 2 lat, pieniądze zobaczę albo nie. Jeśli zobaczę, nie zamierzam robić z nimi niczego szczególnego: ot, po prostu, kasa jak każda inna, dorzuci się do ogólnego budżetu rodziny.
    • ginger.ale Re: Dobra, laski. 08.02.16, 21:24
      Na 100% to ktokolwiek będzie pewny po publikacji w Dz.U.

Teoretycznie ja się łapię na drugie i trzecie.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Dobra, laski. 08.02.16, 21:32
      Łapiemy się na jedno 500. Pytanie jak to finalnie będzie wyglądać. W każdym razie jak będzie opcja to biorę big_grin
      • shell.erka Re: Dobra, laski. 08.02.16, 22:00
        Zuleyka, off top - chodzisz na seanse dla mam z dziećmi w multikino?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Dobra, laski. 10.02.16, 08:17
          Nie. Straszak za starszy a malutek za mały chyba jeszcze.
      • lokitty Re: Dobra, laski. 10.02.16, 09:20
        Ale Wy chyba macie tylko jedno wspólnie? To się nie lapiecie...
        • zuleyka.z.talgaru Re: Dobra, laski. 11.02.16, 10:18
          Wg tego co czytałam. To sie własnie lapiemy bo mamy wspolne. smile
        • zuleyka.z.talgaru Re: Dobra, laski. 11.02.16, 10:23
          "Rząd poinformował, że "jeżeli rodzina obok dzieci z poprzednich związków będzie miała jeszcze wspólne dziecko, do składu rodziny wliczane będą wszystkie dzieci". "
    • a1ma Re: Dobra, laski. 08.02.16, 21:42
      Jeśli szybko się uwinę z drugą ciążą, to na drugie dostanę smile)) (chyba że jednak wprowadzą kryterium dochodowe dla wszystkich).
    • joanekjoanek Re: Dobra, laski. 08.02.16, 22:44
      Mi niby 1000.
      Ale przewiduję kryterium dochodowe i wtedy zapewne nic.

Jednak wydaje mi się, że nawet bez kryterium dochodowego "załatwią" mnóstwo chętnych procedurami biurokratycznymi. Jak trzeba będzie co miesiąc na przykład odstać cały dzień (oby jeden!) w kolejce do okienka po gotówkę, z pęczkiem zaświadczeń w zębach od bógwiekogo, to się połowie odechce.
      • wuika Re: Dobra, laski. 09.02.16, 08:59
        Mają być przelewem. No bez jaj suspicious
    • hermenegilda_zenia Re: Dobra, laski. 09.02.16, 00:42
      W teorii 500 na drugie, jeszcze nienarodzone, ale jako dojna krowę, czyli małego przedsiębiorcę państwo na pewno wcześniej wydoi ode me wielokrotność tego pod postacią dodatkowych obciążeń ZUSowskich, podatków, odebraniem ulg etc. Za to, ze będę na tym bardzo stratna jestem sobie w stanie dać łapę uciąć.
    • mancipi Re: Dobra, laski. 09.02.16, 01:25
      teoretycznie dostanę 500 w zw z posiadaniem 2 szt ze ślubnym mężem, ale... mamy ślub wylącznie cywilny, więc nie wiem czy wystarczająco dobry albowiem może trzeba będzie wypis z księgi parafialnej dołączyc tongue_out a tak na serio to na bank w sejmie bądź senacie przegłosują próg dochodowy co nas wykluczy z uprzywilejowanych
      pominę, że aby dostac te 500 zapłacę z 700 w postaci podwyższonych opłat bankowych i zakupów w związku z tym że Salomon coby nalać musi miec z czego...
      • corka.bossa Re: Dobra, laski. 09.02.16, 03:14
        A ja dostanę.
        • corka.bossa Re: Dobra, laski. 09.02.16, 03:21
          Zarabiam ok.1500,ze wszystkich umów-zleceń,praca od 7 do..15?

Na sztuk trzy,kto głupi nie jest sam sobie wyliczy :
    • wuika Re: Dobra, laski. 09.02.16, 08:55
      Mnie się należy na drugie. Nie jestem pewna. Pewna będę, jak dostanę pierwszą wypłatę na konto. Dodam - przerzucać będę raczej na oszczędnościowe dziewczynkowe, a co!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka