Dodaj do ulubionych

Okrutny świat

17.02.16, 21:57
www.edziecko.pl/male_dziecko/7,79315,19633029,spolecznosc-posadzala-dwulatka-o-czary-skazala-na-glod-przed.html#BoxLSImg
Powiedzcie mi, gdzie jest ten dobry i wszechmocny Bóg, dlaczego pozwala, aby takie wydarzenia miały miejsce. Ja w ogóle nie mogę pojąć, jak dwuletnie dziecko, może żyć samo, bez opieki dorosłych. Jak dwuletnie dziecko, może przez osiem miesięcy żyć na ulicy samo? Jak?

Fragment z artykułu:
"Chłopiec przez osiem miesięcy żył na ulicy, żywił się odpadkami, które rzucali mu przechodnie. Rodzina wyrzekła się go i porzuciła, bo podejrzewali, że jest „czarownikiem”.

Obserwuj wątek
    • hipinka Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:01
      przyznam się, że poryczałam się po obejrzeniu tych zdjęć i przeczytaniu artykułu
    • kkalipso Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:05
      Straszne. Ale tam dzieją się takie rzeczy na porządku dziennym od tego trzeba by było zacząć.
      Ten chłopiec mimo wszystko wygląda na silnego chłopca, na ostatnim zdjęciu jest prześliczny. Mam nadzieję że jego udręka się skończy.
      • konwalka Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:11
        wlasnie przeczytalam
        to, co chce napisac, nie nadaje sie na publiczne forum sad
    • jola-kotka Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:16
      Ale to właśnie bajki o bogach innych podobnych ppowodują takie zachowania. Pranie mózgu i efekty mamy takie jak widać. Gdzie jest Bóg heh nie ma, proste i logiczne.
      • eve-lynn Re: Okrutny świat 18.02.16, 09:41
        Dokładnie - ludzie są różni,wiadomo, ale religijne pranie mózgu tworzy największe potwory i od razu ich rozgrzesza...
    • eilian Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:22
      O, macie wysoką afrykańską cywilizację. Kuźwa, co to za kultura, żeby własne dzieci zabijać. Co to dziecko przeżyło przez 8 miesięcy na ulicy?! I jak?
      • kardiolog Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:45
        www.strassenkinderreport.de/index.php?goto=212&user_name
      • spanish_fly Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:52
        A pamiętasz Polską parę, która zagłodziła swoją córeczkę, bo im znachor "święty człowiek" tak kazał?
        • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:26
          Tak. To był bardzo przykry, ale pojedynczy incydent. Para nie miała w planach zabić swojego dziecka tylko je wyleczyć, wyjątkowo głupimi metodami fakt, ale nie miała na celu zabicia dziecka.
        • eilian Re: Okrutny świat 18.02.16, 16:24
          ale takie postępowanie jest u nas patologią, karalną w dodatku, tam to jest norma społeczna, w pełni akceptowana przez wszystkich. Widzisz różnicę?
          • spanish_fly Re: Okrutny świat 18.02.16, 19:54
            Jest patologią owszem, dzięki ludziom nauki. Przypominam, że wskrzesiciel Bashobora był w Polsce z wizytą na zaproszenie episkopatu - w spotkaniu z nim uczestniczyły tysiace ludzi. Przyszli się spotkać z czarownikiem z Afryki, a najprzewielebniejsi to pochwalili i pewnie zainkasowali swoją działkę ze sprzedaży biletów. Ciemnota jest kościołowi na rękę.
        • mytoya Re: Okrutny świat 19.02.16, 00:52
          Ja pamiętam i tak mi to zapadło w pamięć, że nieraz jak sobie przypomnę to mi łezka poleci. Może przez to , że ta dziewczynka zmarła jak mój syn się urodził. Mocno to przeżyłam.
      • minor.revisions Re: Okrutny świat 17.02.16, 23:06
        > O, macie wysoką afrykańską cywilizację. Kuźwa, co to za kultura, żeby własne dzieci zabijać.

nie to, co kościół katolicki, w którym duchowni przez lata molestowali dzieci a ostatnio biskupi doszli do wniosku, że nie ma obowiązku tego nigdzie zgłaszać.
    • kropkacom Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:30
      Gdy rozum śpi, budzą się demony...
      • 3-mamuska Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:37
        Maskara... Łzy pojawiają sie w oczach...
        Jak mozna tak potraktować wazne dziecko przez jakies chore wierzenia.
    • kolter Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:43
      asia-loi 17.02.16, 21:57
      Powiedzcie mi, gdzie jest ten dobry i wszechmocny Bóg, dlaczego pozwala, aby takie wydarzenia miały miejsce. Ja w ogóle nie mogę pojąć, jak dwuletnie dziecko, może żyć samo, bez opieki dorosłych. Jak dwuletnie dziecko, może przez osiem miesięcy żyć na ulicy samo? Jak?

widać sam Szatan mu nie pozwolił skonać w rynsztoku...
      • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 07:49
        Dobre!
      • karmelowa_bombonierka Re: Okrutny świat 18.02.16, 16:13
        >widać sam Szatan mu nie pozwolił skonać w rynsztoku...

Z pewnością.
        Dzieciak miał po prostu wielką wolę życia i dużo szczęścia.
        Po prostu.
        Ani żadnego Boga tu nie było ani Szatana.
        Cała masa takich dzieci umiera. Ten maluch stał się medialny. A cała reszta? Przecież to coś co się dzieje na codzień. Tylko nikt tego nie filmuje.
        Tak jak wszystkich tych dzieci z chorobami onkologicznymi, ginących w wypadkach, nieraz totalnie bezsensownych, dzieci chorych na wszelakie cudaczne choroby, które często są przyczyną niewyobrażalnego cierpienia zanim zabiją i skażą ich rodziców na inną odmianę rozpaczy.

Jestem niewierząca. Może dlatego mi łatwiej.
        Nie wiem jak bym pogodziła wiedzę o codzienności na świecie z wiarą w kogoś kto jest ponad wszystko i czuwa nade mną, a jego cechą jest dobroć i troska.
        • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 16:17
          >Tak jak wszystkich tych dzieci z chorobami onkologicznymi, ginących w wypadkach, nieraz totalnie bezsensownych, dzieci chorych na wszelakie cudaczne choroby, które często są przyczyną niewyobrażalnego cierpienia zanim zabiją i skażą ich rodziców na inną odmianę rozpaczy.

Dlatego jak słyszę tutejsze idiotki miauczące coś o wracającej dobrej (lub złej) karmie, i że wszystko jest kwestią odpowiedniego nastawienia mam ochotę skakać do gardeł i dusić.
    • beataj1 Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:46
      Jakoś tydzień temu był o tym dokument z serii "czy świat oszalał". Potworny. Odchorowałam go.

Tych dzieci są tysiące. Torturowanych bitych i głodzonych.
      To efekt połaczenia afrykańskiej kultury (myślenie magiczne itd) z chrystianizacją.

Są dziesiątki organizacji które na tym zarabiają - najpierw oskarżają dziecko o czary a potem za kasę wypędzają diabła za pomoca tortur i głodu. Większość dzieci tego nie przeżyje.
      Te które przeżyją są przekonane że są czarownikami bo przecież dziecku łatwo coś takiego wmówić. Zatem skoro dziecko samo się przyznaje to czego oczekiwać.

Problemem jest to że oskarżenia o czary padają z ust duchownych i ci ludzie nie potrafią się im przeciwstawić.
      A nikt nie zgłosi bo cała wioska się przecież miesiącami spokojnie przyglądała jak dzieci były dręczone i torturowane. To kogo zgłoszą? Samych siebie?

To jest potworne. A co straszniejsze - przywódcy religijni nie widzą w tym absolutnie żadnego problemu ani swojej winy.
      • dzikka Re: Okrutny świat 18.02.16, 08:06
        też oglądałam, przerazające
        Nie rozumiem dlaczego mieszacie w to Boga.Jeżeli ktoś jest wierzący, to wie, że człowiek otrzymał wolna wolę i od niego zależy co z nią i swoim życiem zrobi. Inna sprawa to kościół jako instytucja, niezależnie od wyznania, narodowości, koloru skóry czy czasu. Duchowni, szamani, wszelkiej maści kaznodzieje od zawsze wykorzystywali ludzka głupotę, naiwność, strach aby manipulować motłochem i zbierać korzyści.
        Nie rozumiem dlaczego tak jesteście wzburzone, płaczecie. To nie wiecie co dzieje się na świecie? Jeszcze nie tak dawno, w Europie dochodziło do ludobójstw, do zabijania dzieci Robili to biali. A ile z Was korzysta z uroków Chorwacji? Czarnogóry?
        Afryka to niemal kontynent wojny, Tam śmierć jest na porządku dziennym. problem jest w tym, że my płaczemy, może dwa dni pomyślimy o tym chłopcu i poczujemy się lepiej, że tak nas ruszył jego los, no po prostu jesteśmy tacy empatyczni,że aż strach. Oczywiście, nie zmienimy świata ale która z Was uczestniczy w jakiejkolwiek akcji na rzecz Afryki? Choćby akcja "pączkujemy", cokolwiek. Przecież nawet gdyby jedno dziecko się najadło to warto. ja wiem, że masa tej pomocy idzie do skorumpowanych władz, jednak prawda jest tez taka, że pomoc humanitarna jest na tyle potrzebna, że w dużej mierze dociera do potrzebujących.
        • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:29
          Ja pomogę jeżeli ruszy akcja skutecznej antykoncepcji i sterylizacji tamtejszych kobiet. To prawdziwy długofalowy ratunek dla Afryki, zahamowanie nadmiernego przyrostu. Najedzenie się i szczepionki to zatykanie dziury w łodzi palcem.
        • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:02
          To może jedna bóg chrześącijan jest zły, skoro człowiek się tak zachowuje, mimo iż został stworzony na jego obraz i podobieństwo?
          • dziennik-niecodziennik Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:16
            zieeew
            jestes podobna do rodziców? - pewnie jestes. czy to znaczy ze jestes taka sama? - no raczej nie.
          • dzikka Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:23
            rozważania teologiczne wysokich lotówsmile))) Frazesy....
            • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:27
              To nie są rozważania teologiczne tylko logiczne. Teologia wbrew fałszywej nazwie, nie ma nic wspólnego z nauką.
              • dziennik-niecodziennik Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:34
                kiedyś ktos to dobrze na forum określił - takie "logiczne" rozkminy są atrakcyjne i "górnolotne" mniej wiecej na poziomie gimnazjum.
                • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:55
                  Jedziemy ad personam?
                  • dziennik-niecodziennik Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:00
                    nie. to stwierdzenie ogólne, dotyczące nie osoby rozkminiającej, a rozkmin jako takich. i powiem tak niezależnie od tego kto bedzie takowe prowadził.
        • kolter Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:44
          dzikka 18.02.16, 08:06

Nie rozumiem dlaczego mieszacie w to Boga.Jeżeli ktoś jest wierzący, to wie, że człowiek otrzymał wolna wolę i od niego zależy co z nią i swoim życiem zrobi.

bardzo logiczne tłumaczenie ,wolna wola u dwulatka ?
        • nenia1 Re: Okrutny świat 18.02.16, 15:45
          dzikka napisała:

> Nie rozumiem dlaczego mieszacie w to Boga.Jeżeli ktoś jest wierzący, to wie, że
          > człowiek otrzymał wolna wolę i od niego zależy co z nią i swoim życiem zrobi.

Czyli co twoim zdaniem, ten dwulatek sam wybrał takie życie?
        • miedzymorze Re: Okrutny świat 18.02.16, 16:06
          eż oglądałam, przerazające
          Nie rozumiem dlaczego mieszacie w to Boga.

Ci którzy sie upierają że istnieje, głoszą, że jest wszechmogący, nieskończenie miłosierny i kocha ludzi. Czy ktoś taki powinien się obojętnie przyglądać dzieciom ginącym z głodu ? ;>

Są też rozpowszechniane opowieści jak to bóg leczył ludzi (a nawet jednego chyba wskrzesił), rozmnażał bułki, czyli zasadniczo jakie sa przeszkody, żeby bóg:
          a) uleczył rodziców i innych ludzi z chorego myślenia o czarownictwie dzieci
          b) napełnil żołądki tych dzieci wartościowym pokarmem ?

pozdr,
          mi
          • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 16:22
            Ale bog zostal ukrzyzowany,potem zmartwychwstal i wyemigrowal , opuscil ziemie i od tamtej pory sie nie pojawil. wiec owszem sa przeszkody zeby leczyc, rozmnazac zywnosc itd. Bog ma wrocic zeby sadzic zywych i umarlych ale wtedy to juz bedzie po wszystkim.
            • kolter Re: Okrutny świat 18.02.16, 18:35
              najma78 18.02.16, 16:22
              Ale bog zostal ukrzyzowany,potem zmartwychwstal i wyemigrowal , opuscil ziemie i od tamtej pory sie nie pojawil. wiec owszem sa przeszkody zeby leczyc, rozmnazac zywnosc itd. Bog ma wrocic zeby sadzic zywych i umarlych ale wtedy to juz bedzie po wszystkim.

Człowiek Jezus był emigrantem jako dzidzia ,jego tatko i mama musieli uciekać do Egiptu
              • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 18:53
                kolter napisał:

> Człowiek Jezus był emigrantem jako dzidzia ,jego tatko i mama musieli uciekać d
                > o Egiptu
                >
                Dla wielu Jezus byl bogiem.
    • gama2003 Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:49
      Biedny mały. Nie mieści mi się w głowie jak przetrwał, co jadł, gdzie spał. Nie mogę spokojnie patrzeć na to nagie ciałko, przecież nawet gdyby mial w co, pewnie by nie potrafił sam się ubrać.
      Czarownik, co za straszny kraj...
    • angeika89 Re: Okrutny świat 17.02.16, 22:59
      OJP!
      Normalnie siedzę i ryczę jak nie wiem co...
      Na krzywdę dzieci jestem strasznie wrażliwa, mój syn ma 16 m-cy i jest taki bezbronny i bezradny.
      Nie rozumiem jak można być tak podłym i zrobić coś takiego własnemu dziecku. Jakiemukolwiek dziecku!
      Ludzka bezmyślność nie zna granic.
      Jestem tak poruszona, że nie chcę więcej pisać, bo mnie ocenzurują...
      • raczek47 Re: Okrutny świat 18.02.16, 00:05
        tylko wiecie co jest najstraszniejsze...
        że on na pewno nie jest jedynym, porzuconym dzieckiem,nagłośniono jeden przypadek,który na pewno nie jest sporadyczny...
        • angeika89 Re: Okrutny świat 18.02.16, 00:09
          Na pewno nie jest, ale dopóki człowiek nie zobaczy zdjęć etc to żyje w nieświadomości jak skrajnie wygłodzone są te dzieci i odwodnione...
          Mnie się w głowie nie mieści coś takiego, do tej pory nie mogę się pozbierać po tym widoku.
          Chore jest, żeby dla jakis pogańskich wierzeń i bezsensownego kultu skazywać na tortury i śmierć własne dzieci...
          Nie ogarniam!
          • minor.revisions Re: Okrutny świat 18.02.16, 02:59
            sratatata. O eksperymencie Milligram słyszała?
          • kropkacom Re: Okrutny świat 18.02.16, 07:05
            Ta... Pogańskich wierzeń i bezsensownych kultów. Gdyby to nie było pogańskie wierzenie i byłby "sensowny" kult to wypadałby by już lepiej?
            • angeika89 Re: Okrutny świat 18.02.16, 21:35
              Nic nie usprawiedliwia krzywdy dziecka.
              NIC.
        • kardiolog Re: Okrutny świat 18.02.16, 00:27
          Jedno uratowane dziecko to więcej o jedno. Pamiętaj, że zawsze warto.
          • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:29
            Przypomina mi się stary dowcip o człowieku który w ostatniej chwili sprzed kół samochodu uratował małego Hitlera.
    • rosapulchra-0 Re: Okrutny świat 18.02.16, 00:52
      A co ma Bóg do tego? To ludzie temu biednemu dziecku zgotowali taki los, nie Bóg.
      • kolter Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:35
        rosapulchra-0 18.02.16, 00:52
        A co ma Bóg do tego? To ludzie temu biednemu dziecku zgotowali taki los, nie Bóg.

czyli wiarę w bóstwo które nie kocha swoich dzieci ,mamy za sobą big_grin
    • aandzia43 Re: Okrutny świat 18.02.16, 01:21
      Nienazwany lęk, zbiorowa histeria, religijne odpały i instytucja kozła ofiarnego. Padło na najsłabszy element społeczności czyli na dzieci. Człowiek to nie jest ładne zwierzę.
    • aquella Re: Okrutny świat 18.02.16, 02:47
      ja nie płaczę tylko się cieszę, że jest ktoś kto takim dzieciom pomaga- kobieta jest niesamowita. Płakałam kiedy ogladałam filmy o tym jak dzieci takie są przerzucane do Europy pod pozorem adopcji przez krewnych a tam niestety obcina im się głowy w ramach kolejnych wierzeń, że taka głowa uzdrowi chorego dziadka np.

• kozica111 Re: Okrutny świat 18.02.16, 05:37
      Bóg to wysłał ta Dunkę na cito, lepsze pytanie, co z tymi ludźmi.Od wczoraj prześladuje mnie to zdjęcie.Liczę ze od razu wsparłyście misje.
      • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 07:46
        Hahaha, 8 miesięcy to rzeczywiście ma refleks ten wasz bóg. Jak można pisać takie bzdury będąc inteligentnym człowiekiem?
      • cosmetic.wipes Re: Okrutny świat 18.02.16, 09:47
        Dunkę wysłał bóg, a oprawcy dziecka to "wolna wola".
        To się nazywa kreatywna logika big_grin
        • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:36
          Oprawcami kierował szatan, i problem z głowy. A nie, czekaj, co z wolna wolą? I co z wszechmocnym bogiem, który oddał władzę szatanowi na własnym podwórku???
        • beataj1 Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:41
          Och przestańmy się czarować. Zarówno nasz, ich czy jakikolwiek bóg ma głęboko w .... odwłoku los takich dzieci. Innych też.
          generalnie ma w odwłoku większość naszego świata.
          Za wszelkie dobro i zło tego świata jesteśmy odpowiedzialni my ludzie.
          Bogowie są tylko widzami - obojętnymi.
          No chyba że od czasu do czasu medialnie uzdrowią jakąś zakonnice by można było z papieża świętego zrobić.
      • kolter Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:37
        kozica111 18.02.16, 05:37
        Bóg to wysłał ta Dunkę na cito, lepsze pytanie, co z tymi ludźmi.Od wczoraj prześladuje mnie to zdjęcie.Liczę ze od razu wsparłyście misje.

no a gdzie był i nadal jest bóg ,dla milionów innych głodnych dzieci ?
        • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 15:20
          Widocznie taka jego wola.
    • makurokurosek Re: Okrutny świat 18.02.16, 08:05
      " Jak dwuletnie dziecko, może przez osiem miesięcy żyć na ulicy samo? Jak?

Może żyć i wiele dzieci tak żyje. Naprawdę nie zauważasz patologicznych środowisk , w których dzieci właściwie od kołyski same sobą muszą się zająć bo starzy od świtu do nocy nachlani. Ot po prostu u takich dzieci silniej rozwija się instynkt samozachowawczy i przetrwania. Naprawdę nie widziałaś na polskich ulicach trzy, czterolatków biegających po zakupy do sklepu. Nigdy nie byłaś w typowym polskim śródmieściu i nie widziałaś jak tam żyją dzieci.
      Może czas otworzyć oczy.
      • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 08:42
        Dokladnie, to pytanie jak tak moga zyc dzieci jest dziwne. Zyja tak na calym swiecie, w krajach rozwinietych tez. Sa bite, glodzone, samotne, ale zyja. Na calym swiecie a nie tylko w Afryce. W Indiach mnostwo dzieci zyje na ulicach, sa wykorzystywane seksualnie, okaleczane, zebrza na ulice zarabiajac na doroslych ktorzy ich zmuszaja. Na Filipinach tysiace dzieci zyje na wysypiskach smieci, w Brazyli w favelach. To tylko kilka przykladow. Az dziwne ze ematka sie dziwi i leca jej lezki gdy przypadkowo zobaczy kilka zdjec w internecie.
        Czas otworzyc oczy.
        • aandzia43 Re: Okrutny świat 18.02.16, 10:49
          Ale założycielce wątku chyba nie o wyjątkowość zjawiska bezdomności i innych krzywd doznawanych przez dzieci chodziło? Odnoszę wrażenie, że jej celem było zwrócenie uwagi na zjawisko zmasowanej, ugruntowanej tradycją i wierzeniami i mocno spolaryzowanej, agresji społeczeństwa właśnie wobec dzieci.
          • dzikka Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:03
            Akurat to jest stosunkowo nowe zjawisko, chyba nawet XXI wieczne o zgrozo. . Wszystko zaczęło się od bajki-filmu, przerażającego, o dzieciach- sługach szatana. Baba, niby ewangeliczka, twierdzi, że czerpie wiedzę z Bibli a tak naprawdę to tylko czerpie kasę ze swojej działalności. Doszło do koszmarnych wydarzeń. Wystarczy, że w jakiejś rodzinie ktoś umrze (co w Afryce ewenementem nie jest) oskarża się dziecko. Co więcej bardzo łatwo ustalić czy dziecko jest opętane ponieważ wg mądrej: "Jeśli dziecko w wieku poniżej dwóch lat krzyczy w nocy, płacze, miewa gorączki i często choruje - jest sługą szatana." Pani nazywa się Helen Ukpabio.
            W Nigerii uchwalono przepis, że oskarżenie dziecka o czary podlega każe 10 lat, ale niewiele to daje.
            • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:16
              Dzikka to co opisujesz istanialo juz 600- 700 lat temu w Europie z tym ze wtedy na stosach plonely albo byly torturowane i topione samotne, stare i niedolezne kobiety - najczesciej. Mozna cofac sie jeszcze bardziej i tez znajdzie sie podobne zjawiska. Istnieja jak dlugo istnieje ludzkosc. Niestety jeszcze dluga droga przed nami zanim sie to wytepi, jesli wogole.
              • dzikka Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:27
                Masz rację, odnoszę się akurat do Nigerii, gdzie oskarżanie dzieci o kontakty z szatanem stało się po 2000 wręcz zmasowanym zjawiskiem. Wcześniej w zasadzie nie notowano takich przypadków. A winowajca jest pani o której wcześniej pisałam, jest ona przedstawicielka kościoła. Problem polega na tym, ze rodzice, chcąc ratować dzieci zgadzają się na egzorcyzmy a to wielka kasa i olbrzymi interes, który przyciąga coraz więcej "kapłanów". Więc i wzrasta ilość opętanych dzieci. kto biedny to pozostawia dziecko z dala od osady, w innym przypadku dziecko jest zabijane przez współplemieńców. Najgorsze, że proceder ten zaczyna rozkwitać w innych rejonach Afryki.
                • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:43
                  No niestety, zawsze znajda sie gnidy ktore beda zarabiac na biedzie i braku edukacji innych ludzi. Straszne jest tez to ze bogata i wyedukowana czesc swiata widzi i nic z tym nie robi albo niewystarczajaco.
            • aandzia43 Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:40
              Czyli nowa nieświecka tradycja wink "Młot na czarownice" spisała, czy tak bez ujętego na piśmie przewodnika działa?
          • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:11
            aandzia43 napisała:

> Odnoszę wrażenie, że jej celem było zwr> ócenie uwagi na zjawisko zmasowanej, ugruntowanej tradycją i wierzeniami i mocn> o spolaryzowanej, agresji społeczeństwa właśnie wobec dzieci.
            >
            Ja wiem. Tyle ze tak sie dzieje na calym swiecie a dzieci sa najczesciej ofiarami, (zaraz po nich kobiety) bo sa najslabsi. Powody sa rozne w zlaeznosci od moejsca na ziemi, tradycje,wierzenia, bieda, nalogi, nieprzytsosowanie spoleczne, choroby itp. Powodow jest mnostwo, a ofiarami najslabsze osobniki.
          • makurokurosek Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:17
            " Odnoszę wrażenie, że jej celem było zwrócenie uwagi na zjawisko zmasowanej, ugruntowanej tradycją i wierzeniami i mocno spolaryzowanej, agresji społeczeństwa właśnie wobec dzieci.

To może spójrzmy na kraje rozwinięte
            - handel małymi dziećmi - zarówno w celach adopcyjnych jak i do prostytucji
            - handel organami małych dzieci
            - przeznaczenie dzieci na cele doświadczalne.

Spójrzmy na nasz własny ogródek gdzie każdy udaje, że nie widzi i nie słyszy bicia, głodzenia i wykorzystywania małych dzieci. Jakoś nie widzę tych łez wzruszenia tylko wyraz obrzydzenia gdy ludzie przechodzą przez śródmieście i mijają małe brudne, dzieci latające samopas po ulicach.
            Ot, taka typowa hipokryzja popłaczmy nad biednymi dziećmi z daleka, bo one takie małe a te które codziennie widzimy to nie dzieci to zwykłą patologia której należy się pozbyć.
            • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:46
              >Jakoś nie widzę tych łez wzruszenia tylko wyraz obrzydzenia gdy ludzie przechodzą przez śródmieście i mijają małe brudne, dzieci latające samopas po ulicach.

Gdzie Ty mieszkasz??? Nie widziałem dawno brudnego dziecka. Latającego po ulicy bez opieki dorosłego poniżej powiedzmy 7 lat też nie.
              • makurokurosek Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:03
                "Nie widziałem dawno brudnego dziecka. Latającego po ulicy bez opieki dorosłego poniżej powiedzmy 7 lat też nie.

Bywasz w dzielnicach biedy w swoim mieście ?

Jeżeli nie to czas się tam przejść .
                Rozumiem, że o zagłodzonych czy pobitych na śmierć małych dzieciach też nie słyszałaś.
                O tym jak trzylatek latek na poznańskich ogródkach działkowych zajmował sie swoim bratem, czy o tym jak we Włocławku nachlany dziadek zabił dziecko bo widział w nim szatana . Co rusz w mediach informacja o podobnych tragediach, ale według ematki w Polsce nie ma dzieci zaniedbanych.
                Zapraszam do centrum Poznania, ale nie na stary rynek tylko do uliczek pobliskich, tych gdzie to się turyści raczej nie zapuszczają.
                Pytanie czy opowiadasz bzdury o tym jak to u nas nie ma zaniedbanych dzieci bo jesteś hipokrytką czy bo tak ślepa jesteś.
                • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:15
                  Kaznodzieja to facet,kiedys wystepowal pod nickiem gazeta mi placi.
                  • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:01
                    Nie kłam, nie kojarzę w ogóle osoby o której piszesz.
                    • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:06
                      kaz_nodzieja napisał(a):

> Nie kłam, nie kojarzę w ogóle osoby o której piszesz.

Za to wiekszosc na forum kojarzy twoj styl pisania i poglady. 😀
                      • triismegistos Re: Okrutny świat 18.02.16, 18:39
                        Uważaj, bo sobie nosem porysujesz monitor wink
                • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:08
                  W Polsce były tylko dwa zagłodzenia dzieci - jedno to całkiem zamożna para, która wierzyła znachorowi, drugie lata temu pijacy którzy zostawili samo 1,5 roczne dziecko w domu. Po ogródkach działkowych poza sezonem normalny człowiek nie chodzi jeżeli ceni swoje życie, portfel lub zdrowie, jeżeli mieszkają tam rodziny z dziećmi to powinna zostać powiadomiona opieka społeczna, policja czyli służby, który się tym zawodowo zajmują. Tak samo w przypadku zaniedbanych dzieci z jakiś uliczek Poznania. Trudno żeby ktoś z drugiego końca Polski tym się zajmował. Od tego są odpowiednie służby, opieka społeczna. Za to biorą pieniądze. Jeżeli widzisz takie dzieci powiadom opiekę społeczną, policję albo jak jesteś odpowiednio zdesperowana i media. Ja takich dzieci nie widuję. W mojej dzielnicy dzieci młodsze wychodzą pod opieką dorosłych na place zabaw, w sklepach jak już robią drobne zakupy starsze dzieci, nie brudne i nie sprawiające wrażenia zaniedbanych. Czy to moja wina? Raczej cieszyć się powinno z tego, że w danej okolicy dzieci są pod opieką dorosłych i czyste.
                  • kropkacom Re: Okrutny świat 18.02.16, 15:56
                    Ten chłopiec też nie zdążył być zagłodzony na śmierć gazeta. Tam są takie warunki (nie wiem czy konkretnie w tym miejscu ale w wielu miejscach w Afryce), że ludzie w ogóle umierają z głodu. Za to jeszcze nie tak dawno usłyszeliśmy wszyscy, ze dzieci w Polsce (nie w Afryce) głodują. Prawda?
            • aandzia43 Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:13
              Spokojnie, nikt nie zaprzecza złu dziejącemu się na naszym podwórku i nie zamierza zaczynać naprawy świata od odległych terytoriów. Wyraźnie napisałam, że parę lat temu ujawniono pewne straszliwe w skutkach zjawisko i to ono budzi nasze przerażenie. Oczywiście każdy ma świadomość, że nie wzięło się ono z próżni i z nieba nagle nie spadło, tylko ma fundamenty w zakamarkach ludzkiego umysłu. Niemniej jednak jest czymś nowym dla współczesnego Europejczyka. Nie rozumiem po kiego grzyba wytaczasz ciężkie armaty i przypisujesz ludziom wydumane myśli i intencje?
            • nenia1 Re: Okrutny świat 18.02.16, 15:49
              makurokurosek napisała:

> Spójrzmy na nasz własny ogródek gdzie każdy udaje, że nie widzi i nie słyszy bi
              > cia, głodzenia i wykorzystywania małych dzieci. Jakoś nie widzę tych łez wzrusz
              > enia tylko wyraz obrzydzenia gdy ludzie przechodzą przez śródmieście i mijają
              > małe brudne, dzieci latające samopas po ulicach.
              > Ot, taka typowa hipokryzja popłaczmy nad biednymi dziećmi z daleka, bo one taki
              > e małe a te które codziennie widzimy to nie dzieci to zwykłą patologia której n
              > ależy się pozbyć.

A dlaczego piszesz w liczbie mnogiej, zamiast w pojedynczej? To, że ty tak reagujesz, nie oznacza, że cała reszta jest identyczna.
      • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:32
        Nie, nie widuję, najmłodsze dzieci jakie udaje mi się widywać samodzielnie robiące zakupy (zwykle drobne typu drożdżówka) i chodzące po ulicy mają na oko 7 lat. Gdzie Wy widujecie takie dzieci? Ale konkretnie - miasto, dzielnica? Piszę o współczesnych czasach, a nie 20 lat temu.
        • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:45
          Nie widujesz to nie oznacza ze ich nie ma.
          • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:51
            Skoro są to na pewno podacie konkretne miejsca - miasto, dzielnica gdzie można je zobaczyć. Do dziecka które z tatą biwakowało w lesie miejskim wezwano policję, a do ewidentnie zaniedbanych dzieci nikt nie wzywa? To już nie te czasy gdy mój kolega opierał i dbał jak dorosły o młodsze rodzeństwo bo oboje rodziców dzień w dzień zachlani i dopiero po 5 latach wszyscy trafili do domu dziecka. Teraz służby reagują inaczej i szybciej.
        • gulcia77 Re: Okrutny świat 18.02.16, 17:47
          Bytom: Karb, Bobrek, Zabrze:Zandka, Katowice: Szopienice, Burowiec. To oczywiście nie znaczy, że nie ma tam dzieci zadbanych i odpowiednio zaopiekowanych, nie znaczy też, że w innych dzielnicach i miastach to się nie zdarza. Udajesz, że nie wiesz, nie widzisz, czy żyjesz w alternatywnej rzeczywistości?
          • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 19:35
            To, że jakieś zaniedbane drastycznie dzieci są gdzie indziej wiem, natomiast nie widzę ich w mojej okolicy. U mnie małe dzieci wychodzą z trzeźwymi rodzicami (lub nianią, babcią) do parku i na plac zabaw, nie pałętają się bez opieki brudne, głodne i w obdartych rzeczach. Myślę, że jest to norma, a to co Wy piszecie margines (smutny margines, ale margines, nie większość) patologii. Nie widzę też dzieci młodszych niż 7 lat pozostających bez opieki.
            • makurokurosek Re: Okrutny świat 19.02.16, 10:29
              W mojej okolicy to ja też nie widzę dzieci ewidentnie zaniedbanych, ale jak przejdę do śródmieścia lub typowych dzielnic biedy to zaniedbanie widać gołym okiem.
              • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 19.02.16, 10:45
                U nas nie ma typowych dzielnic biedy, chyba że określony rejony pewnych dzielnic, ale na pewno nie całe dzielnice. Nie mam tam krewnych, znajomych ani kontrahentów więc nie chodzę bo i po co. Oberwać w cymbał mogę wszędzie, ale żeby samemu się napraszać to dziękuję.
                • makurokurosek Re: Okrutny świat 19.02.16, 11:49
                  " Nie mam tam krewnych, znajomych ani kontrahentów więc nie chodzę bo i po co. Oberwać w cymbał mogę wszędzie, ale żeby samemu się napraszać to dziękuję."

Czyli nigdy w takich dzielnicach nie byłeś, ale najlepiej wiesz jak w takich dzielnicach opieka nad dziećmi wygląda.
      • asia-loi Re: Okrutny świat 18.02.16, 21:52
        makurokurosek napisała:

> " Jak dwuletnie dziecko, może przez osiem miesięcy żyć na ulicy samo? Jak?
        >
        > Może żyć i wiele dzieci tak żyje. Naprawdę nie zauważasz patologicznych środowisk , w których dzieci właściwie od kołyski same sobą muszą się zająć bo starzy od świtu do nocy nachlani. Ot po prostu u takich dzieci silniej rozwija się instynkt samozachowawczy i przetrwania...

Ja naprawdę nie wiem i nie mogę sobie nawet tego wyobrazić, jak takie małe dziecko, przez osiem miesięcy może żyć/przetrwać samo. Z artykułu nie bardzo wynika, czy miał 2 lata, jak go rodzice wyrzucili, czy miał rok i 4 miesiące, jak go wyrzucili, a 2 lata jak go Dunka znalazła. W tym wieku - 8 miesięcy to dużo i jest bardzo istotne. U dorosłego człowieka nie ma większego znaczenia, czy ma 8 miesięcy więcej czy mniej, ale u tak małego dziecka ma ogromne znaczenie, zwłaszcza w kwestii samodzielności, radzenia sobie, rozumienia.
        Przecież tak małe dziecko, nie potrafi się samo umyć, ubrać, najeść, itd. Tak małe dziecko się pilnuje, a nie puszcza samopas. Wiem, że tam jest ciepło, więc kwestia ubrania odpada, może chodzić na golasa. Kwestia mycia: domyślam się, że nie był myty. Z artykułu wynika, że jadł to co znalazł, też ciężkie dla mnie do wyobrażenia. 8 miesięcy to bardzo długo, jak na tak małe dziecko, jak on w ogóle mógł tyle przetrwać sam, zdany tylko na siebie. Nie mogę sobie tego wyobrazić.
        Co do porównania z polską patologią to myślę, że nie ma porównania. Przede wszystkim w polskim klimacie nie ma możliwości, aby takie małe dziecko przeżyło samo 8 miesięcy, bo wcześniej by zamarzło. Po drugie, gdyby ktoś zauważył na ulicy tak małe dziecko same i nagie, to zaraz zawiadomił by policję i odpowiednie instytucje by się dzieckiem zajęły.
    • basia_400 Re: Okrutny świat 18.02.16, 09:36
      Bo to małpy, a nie ludzie..
    • dziennik-niecodziennik Re: Okrutny świat 18.02.16, 09:49
      a to Bóg to dziecko wyrzucil na ulicę czy ludzie?
      ludzie ludziom, kochana. niestety.
      • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:52
        Ale Bóg tak chciał.
        • dziennik-niecodziennik Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:14
          taaaa, z pewnością Bóg stanął rodzicom chłopca za ramieniem i szeptał "no wywalcie go na ulice, wywalcie, to czarownik, wielki mzimu, buuuu!..."
          indifferent
          • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:25
            Wszyscy powyżej przedszkola wiedzą, że to był szatan. Bo bóg to wcale nie jest żaden Dr Jekyll i Mr Hyde.
            • dziennik-niecodziennik Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:32
              ani Bóg, ani szatan. chyba ze szatanem nazwiesz głupotę, ciemnotę i wykorzystywanie tego przez ludzi bez sumienia.
              • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:22
                >ani Bóg, ani szatan<
                Tylko dzieci boże, ciekawe po kim one maja taki paskudny charakter suspicious
                • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:23
                  A juz sobie przypomniałam, po mamusi, LOL.
              • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:26
                Skąd się biora ludzie bez sumienia? To ich wina, że się tacy urodzili, np. bez wykształconych płatów czołowych odpowiedzialnych za empatię, hę.?
          • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:00
            Gdyby nie chciał dałby się urodzić temu dziecku w spokojnej amerykańskiej miłej rodzinie w domu z ogródkiem na przedmieściach.
            • kolter Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:58
              kaz_nodzieja 18.02.16, 14:00
              Gdyby nie chciał dałby się urodzić temu dziecku w spokojnej amerykańskiej miłej rodzinie w domu z ogródkiem na przedmieściach.

po 35 latach wyszłoby na jaw ze gwałcił go jako 10 latka ksiądz ,albo rabin ???
            • dziennik-niecodziennik Re: Okrutny świat 18.02.16, 17:50
              Tak, wszystkim dzieciom dalby sie urodzic w spokojnych amerykanskich milych itd.
              Ludzie w Afryce, Polsce czy innej Indonezji by uprawiali seks, a dzieci by sie rodzily w Ameryce.
              Tja.
              • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 18:09
                Gdyby nie chciał, to cały świat wyglądałby jak amerykańskie przedmieścia moja droga wink
              • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 18:13
                Próbujesz ironizować ale niestety w tę stronę, którą byś chciała, to się nie da. Ale owszem, próbuj dalej, na pewno znajdzie się wielu inteligentnych inaczej, którzy dadzą się nabrać.
      • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 11:58
        A dlaczego bóg stworzył takich beznadziejnych ludzi w dodatku na swój obraz i podobieństwo? Tyle pytań i żadnych sensownych odpowiedzi...
        • aandzia43 Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:12
          Taaak, to "na swój obraz i podobieństwo" zawsze mnie bardzo rozczulało tongue_out
          • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:18
            Jakie to skromne suspicious
            • aandzia43 Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:04
              Nieprawdaż? tongue_out
        • dziennik-niecodziennik Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:13
          bo stworzył nie swoje marionetki, a byty obdarzone wolną wolą. dlatego ludzkosci układa się różnie. ale zwalac winę za ludzkie błędy na Boga to błąd przedszkolny.
          • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:20
            Tzn, że bóg też może czynić zło, bo ma wolna wolę i właśnie chyba to robi, z tego, co widzę big_grin
            • dziennik-niecodziennik Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:31
              tja
              Bóg tez zaplanował Holokaust i budował obozy koncentracyjne.
              • cosmetic.wipes Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:07
                Ci co zaplanowali Holokaust i wybudowali obozy także byli dziećmi boga, stworzonymi na jego obraz i podobieństwo, nieprawdaż? suspicious
          • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:21
            Fajny ten wasz tatuś. Co złego, to nie on ;D
            • 1matka-polka Re: Okrutny świat 18.02.16, 12:33
              Bóg chrześcijan to narcystyczny sadysta a wy go i tak kochacie, i bierzecie całą winę na siebie. Wszystko się pięknie zgadza. Taka juz żałosna natura ludzka.
      • kropkacom Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:43
        No ale już tu jedna forumka zasugerowała, że jej jakiś Bóg zesłał tą kobietę, która zabrała dziecko z ulicy. Czyli ten jej Bóg pozwolił x miesięcy oczekiwać dziecko na zbawienie? A może po prostu Boga nie ma? Są tylko ludzie, którzy są mniej lub bardziej zmanipulowani i bardziej lub mniej empatyczni? To jak?
        • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:57
          Nie mam boga, bo nie bylo czasu zeby istanial. Ciekawe kiedy ludzkosc w koncu przestanie zyc w tej iluzji boga. Pewnie wymysli sobie co innego.
          • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:58
            A skąd pochodzimy? Nawet jak od małpy to ta małpa skąd się wzięła.
            • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:09
              kaz_nodzieja napisał(a):

> A skąd pochodzimy? Nawet jak od małpy to ta małpa skąd się wzięła.

Z przypadku.
              • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:10
                A skąd się wziął ów przypadek?
            • kolter Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:56
              kaz_nodzieja 18.02.16, 13:58
              A skąd pochodzimy? Nawet jak od małpy to ta małpa skąd się wzięła.

ty spod Nowej Huty ,zapomniałeś ?
          • aandzia43 Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:34
            Ciekawe kiedy ludzkosc w koncu p
            > rzestanie zyc w tej iluzji boga.

Nigdy. Moduł "bliska nam emocjonalnie Istota Najwyższa" mamy wbudowany w mózgi. Tzn. większość ma. Ateistów jest wszędzie mniej niż wierzących. W tym miejscu czasoprzestrzeni akurat można sie bez obaw przyznawać do braku tego modułu, stąd "nagły wysyp ateistów", który ciemniaki (bo już nie świadomi i kształceni wierzący) przypisują tym zepsutym czasom/cyklistom/Szatanowi.
            • najma78 Re: Okrutny świat 18.02.16, 15:30
              Coraz wiecej ludzi przynaje sie tez do bycia agnostykami. Oczywiscie tam gdzie moga i zycia nie straca za to przyznanie sie.
    • ta_karola Re: Okrutny świat 18.02.16, 13:52
      To podejrzenie o czary to dobry pretekst dla rodzin, które stwierdziły, że nie stać ich na utrzymanie tego dziecka.Jest to niestety coraz powszechniejsze zjawisko w Afryce, rodzice sami za bardzo nie wierzą w to co mówią ale porzucenie dziecka związanego z czarami jest akceptowane przez społeczeństwo więc to stosują (niektórzy).
    • antychreza Re: Okrutny świat 18.02.16, 14:46
      No cóż, pd dawna twierdzę, że jeśli istnieje jakiś bóg, to jest wyjątkowym gnojkiem skoro na jego świecie dzieją się takie rzeczy. Niby jak i kogo ma wzbogacać cierpienie tego dziecka?
      Trzyma mnie od 2 dni. Chłopczyk jest mniejszy niż mój 14-miesięczny synek.
    • aneta-skarpeta Re: Okrutny świat 18.02.16, 15:30
      widziałam to i przeraził mnie wzrok tego chłopca- tak strasznie cierpiący i taki "dorosły"

serce pęka
      • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 15:36
        Według niektórych Pańć od karmy która niby zawsze wraca przez pierwszy rok życia musiał być niezłym sk...wielem, że teraz jest w takim stanie. Może też ma zbyt mało pozytywne podejście do życia więc ma to co ma.
      • azurana Re: Okrutny świat 18.02.16, 17:32
        Mnie też. Przyjrzałam się również gapiom na jednym ze zdjęć i oni także wyglądali na przejętych. Trudno to pojąć, a jednocześnie mechanizm znany wszędzie i od zawsze.
    • azurana Re: Okrutny świat 18.02.16, 17:41
      asia-loi napisała:
      > Powiedzcie mi, gdzie jest ten dobry i wszechmocny Bóg, dlaczego pozwala, aby ta
      > kie wydarzenia miały miejsce.
      >
      Ponieważ jestem agnostyczką, mogę się odnieść jedynie do dobrej, wielemogącej części natury ludzkiej. Gdzie była? Zapewne sama walczyła o przetrwanie i patrzyła na malucha tak jak u nas patrzy się na cierpiące, bezpańskie psy czy koty. Nie moja sprawa, kogo na to stać, kto ma czas itp.
    • m_incubo Re: Okrutny świat 18.02.16, 19:33
      asia-loi napisała:

> Powiedzcie mi, gdzie jest ten dobry i wszechmocny Bóg, dlaczego pozwala, aby ta
      > kie wydarzenia miały miejsce.

Nie wiedziałam, że to dobry i wszechmocny bóg oskarżył go o czary i wypieprzył na ulicę, myślałam, że to jego właśni rodzice? surprised
      • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 20:54
        A kto stworzył rodziców?
        • angeika89 Re: Okrutny świat 18.02.16, 21:37
          Dziadkowie? tongue_out
          • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 18.02.16, 21:38
            A protoplastę owych dziadków?
            • angeika89 Re: Okrutny świat 18.02.16, 21:46
              Po to Bóg dał ludziom wolną wolę, żeby sami kierowali swoim życiem.
              A jeśli ktoś jest podły, nie ma mózgu i serca to już inna sprawa, ale wierzę, że kiedyś każdy odpowie za swe czyny...
              Oczywiście ateiści nie muszą się ze mną zgadzać.
              Dziękuję za uwagę.
              • nenia1 Re: Okrutny świat 18.02.16, 21:59
                angeika89 napisał(a):

> Po to Bóg dał ludziom wolną wolę, żeby sami kierowali swoim życiem.

Pytałam już, ale powtórzę: czy uważasz, że to dziecko samo kierowało swoim życiem, korzystając z wolnej woli?
                • angeika89 Re: Okrutny świat 18.02.16, 22:13
                  Nie, to podli rodzice skazali go na taki los i to oni powinni zdechnąć i nie zaznać nigdy spokoju po śmierci, smażyć się w piekle, poniewierać się po świecie, czy co tam się potem z nami dzieje...
                  • nenia1 Re: Okrutny świat 18.02.16, 22:24
                    No więc właśnie, tyle że to by znaczyło, że Bóg nie dał wszystkim wolnej woli, tylko np. tym, którzy są silniejsi, mają więcej władzy itd. W każdym razie trudno mówić o wolnej woli w przypadku tego dziecka.
                    • kaz_nodzieja Re: Okrutny świat 19.02.16, 09:38
                      Tym co urodzili się we właściwym miejscu, we właściwych rodzinach i przede wszystkim zdrowym. Naprawdę wolną wolę mają bogaci ustosunkowani zdrowi ludzie, żyjący w miarę normalnych państwach. Cała reszta ma wolną wolę polegającą na tym, że może wybrać rodzaj chleba do śniadania.
      • asia-loi Re: Okrutny świat 18.02.16, 22:00
        m_incubo napisała:

> asia-loi napisała:
        Powiedzcie mi, gdzie jest ten dobry i wszechmocny Bóg, dlaczego pozwala, aby takie wydarzenia miały miejsce.
        >
        > Nie wiedziałam, że to dobry i wszechmocny bóg oskarżył go o czary i wypieprzył
        > na ulicę, myślałam, że to jego właśni rodzice? surprised

Ale mówi się, że Bóg jest dobry, wszechmocny - to dlaczego nie spowodował, aby rodzice go nie wyrzucili?
        Przecież Bóg podobno wszystko może, wszystko wie i na dodatek jest podobno taaaki dobry.
        Nawet na polskich nagrobkach masz napis: Bóg tak chciał. A ludzie o śmierć oskarżają lekarzy, innych ludzi, ale nigdy, przenigdy Boga, a nagrobkach piszą: Bóg tak chciał. Przecież jakby nie chciał to by ten człowiek nie umarł. Moim zdaniem, religia (każda religia) to jest jedno z największych dramatów, które dotykają ludzi.
    • anty_nick Re: Okrutny świat 18.02.16, 22:00
      jak to zobczyłam , tez sie popłakałam. Ale co ma do tego Bóg?

• asia-loi Re: Okrutny świat 18.02.16, 22:05
        anty_nick napisał:

> jak to zobczyłam , tez sie popłakałam. Ale co ma do tego Bóg?

Wiesz, ja już od jakiegoś czasu mówię o sobie - były katolik. I odkąd mi wyszło, że żadnego Boga nie ma, a jak jest, to nienawidzi ludzi, ciągle mu mało ludzkich łez - to czuję się bardzo oszukana. Przecież chyba w każdej wierze mówi się, że bogowie są dobrzy dla ludzi, że wszystko mogą. Jednak na świecie jest większość ludzi wierząca (w różnych bogów).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka