Dodaj do ulubionych

Przyjemne zakupy

23.02.16, 13:00
W wątku nt brakujących sklepików w CH pojawił się pomysł na biznes - sprzedawanie drobiazgów, które sprawiają przyjemność.
W jakich sklepach (niekoniecznie nazwa, ale rodzaj) robicie zakupy nie z potrzeby, a dla przyjemności?
A może w żadnych, bo to przykry obowiązek a nie przyjemność?

Sama lubię zakupy ogrodnicze, książkowe, do domu (zarówno wystrój wnętrz - tu niestety nie da się w nieskończoność, o ile nie chce się wyrzucać/wymieniać (przechowywać); jak i praktyczne rzeczy np. do kuchni oraz wszelkie zapachy - świece, kadzidła, środki czyszczące, tabletki do odkurzacza, do szafy...), ciuchy czy buty mniej, ale raz na jakiś czas, tak.
Obserwuj wątek
    • niktmadry Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:05
      W cukierni smile
      • butch_cassidy Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:09
        W takim razie do mojej listy powinnam dodać market z czekoladami na "L" smile
    • wielceszanownypan Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:07
      butch_cassidy napisała:
      > W jakich sklepach (niekoniecznie nazwa, ale rodzaj) robicie zakupy nie z potrze
      > by, a dla przyjemności?

Istnieją sklepy w których niektórzy kupują z dużej potrzeby i dla jeszcze większej przyjemności.
      Są to seksszopy big_grin
      • menodo Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:56
        Wstyd powiedzieć, ale nigdy nie byłam big_grin
        • wielceszanownypan Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 14:17
          menodo napisała:
          > Wstyd powiedzieć, ale nigdy nie byłam big_grin

Ja raz byłem pooglądać ale nic nie kupiłem.
          Pewnie wyszedłem na zboczeńca skąpca big_grin
        • komorka25 Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 17:59
          Dawno temu były to jedyne znane mi sklepy, w których mogłam nabyć pończochy. Koleżanki nie chciały ze mną na zakupy chodzić. Nie wiem dlaczego, doprawdy.
          • wielceszanownypan Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 18:40
            komorka25 napisał:
            > Dawno temu były to jedyne znane mi sklepy, w których mogłam nabyć pończochy. Ko
            > leżanki nie chciały ze mną na zakupy chodzić. Nie wiem dlaczego, doprawdy.

Może wolały chodzić same?
            Nie po pończochy big_grin
    • sfornarina Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:09
      Ksiegarnie i sklepy papiernicze.
      • gulcia77 Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:58
        Tak, u mnie też księgarnie smile
    • ana119 Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:15
      Kupowanie przedmiotow pod wpływem chwili to zapełniane pustki. Nie dla stawiania durnostojek
      • butch_cassidy Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:17
        Jakiej pustki?
        • menodo Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:24
          Duchowej big_grin
          • butch_cassidy Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:37
            big_grin
            Piękne smile
      • alpepe Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:32
        to ważny impuls dla handlu detalicznego. Pomyśl o tych wszystkich biednych sprzedawcach, którzy harują na swoją pensję.
      • cosmetic.wipes Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 15:04
        Oświeć mnie jaka pustke zapełniam kupujac browara, fajki i czekoladę? No i ksiązki moze jeszcze, bo w sumie nie trzeba czytać, żeby żyćtongue_out
    • menodo Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:37
      Antykwariaty, targi staroci, wypasione second-handy w stylu vintage, sklepy kolekcjonerskie dla świrów filmowych i muzycznych itd. Ale to w sumie wakacyjne przyjemności, bo w Polsce jest jest mało takich fajnych miejsc.
      • butch_cassidy Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:48
        Też lubię takie miejsca... Problem w tym (abstrahując już od skali w porównaniu z zagranicą), że jednocześnie jestem wygodna, a taki wypad trzeba zaplanować na określony czas (np. dni targowe) lub wybrać się w weekend, co przy rodzinie, nie podzielającej tej pasji, raczej odpada.
        • menodo Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 13:54
          To prawda. Moje dzieci są już dorosłe, a ja mam coraz więcej czasu na samodzielne podróże wink
          Z czasów, gdy były małe pamiętam, że uwielbiałam sklepy z zabawkami, zwłaszcza te "na zachodzie".
    • butch_cassidy Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 14:03
      Oj, wszystkie mamy takie wysokie upodobanie - księgarnie i starocie? Serio taki ton nadałam?
      Lubię też kupować pięknie pachnące kremy do rąk smile I przejść przez Ikeę, jak wrzuca nową kolekcję drobiazgów smile
    • alpepe Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 14:39
      Ja bym kupowała sobie lakiery do paznokci, nieważne, że paznokcie maluję raz na ruski rok. I tusze do rzęs, zużycie porównywalne.
      Do tego sklepik z cukierkami na wagę miałby u mnie wzięcie.
    • jehanette Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 14:56
      Staram się nie kupować pierdułek służących tylko chwilowej przyjemności. Jak wydać impulsywnie kasę to lepiej na "sojowom latte" niż na głupoty wink Kiedyś kupowałam dużo biżuterii.
      • alpepe Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 15:07
        sojowa latte nie jest chwilową przyjemnością/głupotą?
    • ga-ti Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 15:08
      W moim miasteczku jest mała pasmanteria, prowadzą ją dwie starsze panie znające się na wszystkim smile Mogłabym tam spędzać całe godziny. Ile tam jest cudeniek, ile guziczków, niteczek, włóczek, mulin, kordonków, koronek, lamówek, tasiemek... drobnostek typu spineczki, gumeczki, przypineczki... no cuda po prostu smile Jedynie wrodzone skąpstwo powstrzymuje mnie przed ciągłymi zakupami.
      I sklepy 'plastyczne' bardzo lubię, takie z mnóstwem przeróżnych kolorowych papierów, pisaków, farb... którymi nawet posługiwać się nie umiem tongue_out
      • butch_cassidy Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 15:44
        A propos małych sklepików:
        Zauważyłam u siebie niepokojący objaw - czuję się w nich klaustrofobicznie i wcale nie mam poczucia, że osoba za ladą jest miła, raczej nachalna lub kontrolująca (nie mówię, że tak jest, ale tak to odbieram). Pewnie po prostu nie mam szczęścia. Lub to zwykła siła nawyku... Po prostu mam tak mało okazji w takich bywać, że zupełnie odwykłam. Wczoraj zabrałam córkę do małego miasteczka do kina i potem przeszłyśmy się główna ulicą, zajrzałyśmy do kilku sklepików. I takie wrażenia miałam. Samą mnie to zdziwiło.
        • konwalka Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 16:13
          zakupy? wszytskie, absolutnie
          ja to kocham(zapełniam pustkę)
          moi bliscy wiedzą, że w sklepach nalezy kategorycznie i bezkompromisowo zabierac mi z łap wazony i dzbanki
          • andaba Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 16:20
            Pasmanteria, papierniczy, księgarnia, ogrodniczy.
    • drinkit Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 18:17
      Kupowanie dla mnie to ani przyjemność, ani przykry obowiązek. Coś jak konieczność rozłożenia parasola, żeby nie padało mi na głowę. Jeżeli już odczuwam przyjemność z przebywania w jakimś handlowym miejscu, to jest to knajpa połączona z księgarnią.
    • kropkacom Re: Przyjemne zakupy 23.02.16, 18:20
      Lubię kupować książki, kubki, herbaty ale nie chodzę na zakupy dla przyjemności. Przyjemności sprawiam sobie inaczej i gdzie indziej. Stety/niestety... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka