Dodaj do ulubionych

ogródek a blok

25.03.16, 18:24
Kupiłam mieszkanie na 3piętrze z balkonem 12m2, zaczelam jednak zalowac ze nie wzielam na parterze z ogródkiem i teraz widzę, że Ci co zarezerwowali zrezygnowali no wiec jest tam taras 12m2 oraz ogródek około 51m2. Taras jest taki jak mój balkon na 3 pietrze zadaszony tym z 1 pietra balkonem, a ogrodek to taki bonus. Mieszkanie w tej samej cenie. Bloki są 4piętrowe. Rodziny wydaja się kulturalne więc mam nadzieję, że nikt by papierosów do ogródka nie rzucał, a nawet jakby to mam swój taras do którego nic nie wrzucą. Brałabym ale tez się boję czy na parterze nikt mnie w nocy nie napadnie, poki co bloczki nie beda strzezone, a ja lubie spac przy otwartym oknie wiec sobie wyobrazam jakies horrory. Przesadzam? zmienilysbyscie mieszkanienie? lepsze takie z ogrodkiem? widzialam w obok bloku juz wybudowanym, ze maja ogrod zrobili zywopłot z tui i nawet za bardzo nie mozna zajrzec co sie tam dzieje w ogrodzie. Tak delikatnie miedzy drzewkami podpatrzalam, ze maja stoliczek grilla i otwarty taras prosto na ogrod i dzieci biegaja sobie po tym ogrodzie. Fajne rozwiazanie. Czyli tylko Ci z góry widzą co w ogrodzie ale przechodzien z innych blokow nie. Co o tym sadzicie? lepsze to 3 pietro czy jednak z ogrodem mieszkanie na parterze.
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: ogródek a blok 25.03.16, 18:27
      Ja bym brała, ogródek fajna rzecz, a w razie napadu, cóż..... Seks i tak lubię, a mieszkanie i ta z reguły musisz ubezpieczyć.
      • kira02 Re: ogródek a blok 25.03.16, 19:57
        Gazeta, znowu problemy z tożsamością płciową? big_grin
        • lady-z-gaga Re: ogródek a blok 25.03.16, 20:01
          To nie gazeta ma z płcią problemy, a ematki smile nikt go/jej nie widział, a wszystkim się wydaje, że wiedzą, kim jest smile
          • kira02 Re: ogródek a blok 26.03.16, 13:14
            Tyle wiemy o innych, ile napisali wink Ale jakbyś Ty lady też pisała o sobie raz używając rodzaju żeńskiego, a raz męskiego, to też bym twierdziła, że masz problemy z tożsamością tongue_out
            • albertynaa Re: ogródek a blok 26.03.16, 15:22
              Toż tu rodzaj żeński występuje, więc gdzie problem?
    • mynia_pynia Re: ogródek a blok 25.03.16, 19:20
      Zostałabym z tym co mam. Mówię nie dla ogródków, jeśli masz balkon 12m2 to jestem ukontentowana.
      Na dole nie dość że wszyscy będą patrzyć co tam grzebiesz w ogródeczku to jeszcze w zimie będzie zimno od fundamentów - no chyba że podłogówka ale to i tak wyższe rachunki.
      Tylko że ja mówię NIEEEEE od zawsze dla parteru niezależnie czy pod spodem garaże czy piwnice czy piach, NIE również dla poddasza.
      • nelamela Re: ogródek a blok 25.03.16, 19:30
        Kiedyś pisałam o znajomych na parterze z ogródkiem.Bardzo fajna rzecz.No ale ja jestem z frakcji ogrodniczo-trawnikowej.Pozdrawiam.Wesołych Świąt smile.
    • thea19 Re: ogródek a blok 25.03.16, 19:43
      nie chcialabym miec ogrodka nad ktorym wisi rzad balkonow i kazdy moze z gory wszystko widziec. niby mam ogrodek ale zero intymnosci. grilla tez nie rozpalisz bo sasiedzi sie wkurza (i slusznie). na swoj ogrodek to ja lubie popatrzec ze swojego balkonu.
    • lady-z-gaga Re: ogródek a blok 25.03.16, 19:53
      Grilllowanie w takim ogródku odpada, w bieliźnie nie musisz tam biegać (chociaż czemu nie, jesli wyznajesz zasadę "niech się wstydzi ten, kto widzi smile), ale możliwość wypicia kawy, czy piwa z widokiem na własny trawniczek, a może i parę kwiatow czy krzaczków - bezcennasmile pewne prace domowe można wykonac na powietrzu, zamiast brudzić w mieszkaniu, coś wystawić, wysuszyć, przewietrzyć.... to naprawdę fajna opcja smile
      • lady-z-gaga Re: ogródek a blok 25.03.16, 19:55
        oczywiście sąsiedzi z góry to loteria - ale nie musisz źle trafić, mnóstwo ludzi ma ogródki i nie narzeka smile
    • hamerykanka Re: ogródek a blok 25.03.16, 21:11
      Ja jestem z frakcji na nie, bo widzialam moja ciotke w takiej sytuacji. Kupili na prywatnym osiedlu mieszkanie z duzym tarasem i ogrodkiem. Na poczatku bardzo sie cieszyla, potem jej przeszlo, bo ogrodek tratowaly dzieciaki bawiace sie na trawniku pilka (posadzila kolczaste krzewy), ludzie z pieskami wysikujacymi sie na te krzewy spodowali ze krzewy uschly. Do tego zaczela miec nocne serenady kotow pod oknem, bo miala niewykastrowana kotke. Taras z kolei byl trudny do sprzatniecia, chocby codziennie zamiesc, wiatr przynosil rozne smieci plus sasiedzi z gory palacy pamierosy spowodowali spalenie sie markizy. Plus ciagle wojny o niedopalki i popiol z papierosow sypiacy sie z gory. Podgladanie tez bylo , zero prywatnosci.
      A jak zaznaczylam, mieszkanie w dobrej dzielnicy, sasiedzi selekcjonowani, heh.
      W koncu odetchnela, gdy przeniosla sie do domku pod miastem. Ma duzy ogrodek do grzebania, w razie czego sasiedzi skosza trawe czy pomoga za drobna oplata (ciotka ponad 70 lat w tej chwili).
    • slonko1335 Re: ogródek a blok 25.03.16, 23:41
      nie bralabym ogrodka w którym nie moge czuc sie swobodnie i z góry na niego gapią sie wszyscy sąsiedzi...porażka moim zdnaiem...
      • kamunyak Re: ogródek a blok 26.03.16, 02:19
        >nie bralabym ogrodka w którym nie moge czuc sie swobodnie i z góry na niego gapią sie wszyscy >sąsiedzi...porażka moim zdnaiem...

chyba, ze jakos zadaszony, markiza, coś na kształt pergoli na całości?
        Natomiast fakt, koleżanka ma duży taras, pod mniejszymi balkonami, i zbiera nie tylko niedopałki ale tez i rozbite butelki. Strach dziecko zostawić. Wielokrotnie prosiła sąsiadów z góry ale cóż...teraz jest mnóstwo wynajmujacych, anonimowych, w tym studentów "wdupiemających" wszystko i wszystkich.
        A dzielnica tez niby z tych lepszych.
        Tak, że ogródek to bardzo sympatyczna sprawa ale różnie bywa.
    • katarzanna_anna Re: ogródek a blok 26.03.16, 11:23
      Ja mam, ale to tak z przypadku bardziej niż chcenia.
      Lubię mieszkać na parterze, ogódek byl dodatkiem.

W swoim nie grilluję, nie opalam sie, nie hoduję żadnych wymyślnych roślin.
      Latem dziecko rozkłada tam sporadycznie basenik, piaskownicę.

Głównie jest to raj dla kotów i ku mojej uciesze mają tam kuwetę smile

Oprócz ogródka mam 2 balkony- gospodarczy i reprezentacyjnywink
    • kosheen4 Re: ogródek a blok 26.03.16, 12:22
      najpierw pomyślałam, że ogródek by mnie skusił, ale potem że w sumie w warunkach blokowych to 12m2 balkonu usatysfakcjonowałoby mnie całkowicie. trudno pod blokiem uprawiać coś jadalnego w ogródku smile a do aranżacji super przestrzeni z fotelami do picia kawy, stolikiem i ładną kompozycją roślinną - 12 metrów spokojnie wystarczy. wiem co mówię, bo najpierw miałam balkon niecałe 2m2 i dało radę tam wyhodować mały acz bujny ogród. teraz mam balkon-kiszkę, 1x4 mniej więcej, i też się da ładnie zaprojektować. 12m2 to ja bym miała pałace wśród ogrodów! big_grin
    • angelika.to.ja Re: ogródek a blok 26.03.16, 15:01
      Mam takie tyle ze blok tzw aoartamentowiec ?? 2 piętrowy.nie żałuję taki skrawek zieleni jest super.sasiedzi zaluja ze nie kupili na parterze.osiedle ogrodzone w sąsiedztwie domków
    • jadena Re: ogródek a blok 26.03.16, 20:31
      Mam takie mieszkanie z ogródkiem i uwielbiam smile Mój ogródek jest wąski i długi na 20 m. Przed sąsiadami z góry chroni nas zadaszony taras i wysokie tuje, które zasłaniają koniec ogródka, gdzie możemy swobodnie grillować i pluskać się w basenie. Blok był budowany po koniec lat 80tych, a posadzone drzewa są bardzo wysokie i zapewniają prywatność całkiem skutecznie. Przed złodziejami zabezpieczyliśmy się wysokim podwójnym płotem obrośniętym pnączem z paskudnymi kolcami.
      • baltycki Re: ogródek a blok 26.03.16, 22:25
        Zajelas samowolnie kawalek wspolnego trawnika, czy wykupilas ten kwalek?
        • woman_in_love Re: ogródek a blok 26.03.16, 22:37
          zagospodarowała nieużytek, na którym inaczej powstałaby sralnia psów, czyli zrobiła prawidłowo
    • aankaa Re: ogródek a blok 26.03.16, 22:19
      na 3 piętrze spokojnie zostawisz otwarte drzwi na balkon wychodząc nawet na cały dzień, na parterze raczej nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka