wielceszanownypan 05.04.16, 18:54 Ematki znają i czytają? Czy tylko snobują się, że oczywiście znają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola766 Re: Literatura iberoamerykańska 05.04.16, 20:27 Podstawowy kanon czytałam, nie wszystko mi podeszło. Ale nie rozumiem pytania, szukasz inspiracji czy aferki? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Literatura iberoamerykańska 05.04.16, 20:32 Przeczytałam nieskończoną ilość , moda była w latach siedemdziesiątych co spowodowało wielką ilość znakomitych tłumaczeń.Do dziś kocham i powracam , niestety po polsku ale mam w planie hiszpański i czytanie w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
ola766 Re: Literatura iberoamerykańska 05.04.16, 20:49 No, ja próbowałam, zaczęłam oczywiscie od "Stu lat samotności" (oryginał w jednej ręce, polskie wydanie w drugiej i słownik w trzeciej) i mam wrażenie, że polski przekład jest lepszy - bogatszy -językowo. Że czasem przekładajac jeden czasownik (w sensie jedno takie samo słowo w hiszpańskim) tłumacz uzywa trzech różnych polskich wyrazów. (W róznych zdaniach, nie wiem, czy to jasno napisałam.) Ale i tak wspieram Cię duchowo-lingwistycznie-samozaparciowo, hiszpański jest piękny i na początku łatwo się go uczyć, człowiek się nie zniechęca bo od razu są efekty Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Literatura iberoamerykańska 05.04.16, 21:13 ja bardzo lubię. Marquez Sto lat samotności, miłość w czasach zarazy M.V Llosa - prawie wszystko, co czytałam Izabel Allende A dlaczego pytasz o snobizm??? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Literatura iberoamerykańska 05.04.16, 22:08 U mnie zaczęło się od snobizmu za skończyło na miłości na całe życie. KIedy byłam nastolatką wszyscy z ambicjami czytali literaturę iberoamerykańską , mi pozostało do dziś , ciągle wracam i dzieci moje zaraziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Literatura iberoamerykańska 05.04.16, 22:35 Przeczytałam nieskończoną ilość , moda była w latach siedemdziesiątych " Ja też, bo "moda" - słowo klucz - na tę literaturę była w Polsce i w latach 80. Z perspektywy wielu lat - nie, nie kocham i nie powracam. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Literatura iberoamerykańska 05.04.16, 21:12 Mam całą serię "proza iberoamerykańska" Wydawnictwa Literackiego jestem z niej totalnie dumna, bo trochę czasu mi zajęło skompletowanie jej (pokłony dla pana z książkami z podziemi PKP we Wrocławiu). Świetne powieści. Do tego oczywiście kanon - Cortazar, Marquez, Llosa i oczywiście Borges. Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: Literatura iberoamerykańska 06.04.16, 09:22 "Ciotka Julia i skryba", "Pochwała macochy" , "Sto lat samotności" innych kilku pozycji nie udało mi się dokończyć, tak skutecznie usypiają.... iberoam to nie mój świat podobnie wyglądała przygoda z literaturą rosyjską i skandynawską jestem fanka wszystkiego, co anglosaskie zwłaszcza w oryginale Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: Literatura iberoamerykańska 06.04.16, 12:30 lubie bardzo, przeczytalam sporo w oryginale. Natomiast tlumaczenia Cortazara autorstwa pani Chadzynskiej to po prostu klasa jakich malo, tlumacz przerosl mistrza... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Literatura iberoamerykańska 06.04.16, 13:03 Polecam : www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,1672248.html Odpowiedz Link Zgłoś