Dodaj do ulubionych

komunia - ile wypada?

18.04.16, 11:15
hej,
Kolejny wątek komunijny ale ile wypada dać na komunię (albo wręczyć w prezencie):
- chrześnicy
- córce brata, której się nie jest chrzestnym?

będę wdzięczna za opinie emam, które są w temacie.
Obserwuj wątek
    • kina1 Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 11:32
      Chrześnicy 500-1000, nie chrześnicy, ale z bliskiej rodziny dałabym 300 zł.
      • anty_nick Re: komunia - ile wypada? 19.04.16, 17:00
        kina1 napisała:

> Chrześnicy 500-1000, nie chrześnicy, ale z bliskiej rodziny dałabym 300 zł.

poważnie???
    • iwoniaw Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 12:14
      Dziecku 8-letniemu to wypada kupić jakiś fajny prezent, który je ucieszy, a nie wręczać pieniądze - moim zdaniem.
      • kolpik124 Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 12:29
        iwoniaw napisała:

> Dziecku 8-letniemu to wypada kupić jakiś fajny prezent, który je ucieszy, a nie
        > wręczać pieniądze - moim zdaniem.
        >

Nie do końca, ponieważ jeśli dziecko ma wymarzony prezent w postaci np. roweru, tableta, laptopa itp., to lepiej dać prezent w postacie pieniężnej, wtedy małolat samo sobie wybierze i kupi coś co mu się najbardziej podoba.
        • lokitty Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 14:43
          No właśnie moja córka dostanie od cioci-chrzestnej tablet - a wybierała go nie 9-latka, tylko kuzyn - informatyk, tak, żeby miał takie możliwości, z jakich dziecko chciałoby teraz korzystać. Uważasz, że 8-latek najlepiej wybierze sobie sprzęt elektroniczny?
          BTW, dziecko na pewno lepiej zapamięta, że dostało od cioci wymarzony bajer, niż gotówkę w kopercie wink.
          Chyba, że kilka osób kupuje większy prezent, to wtedy jest faktycznie inna sytuacja.
          • ola_dom Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 14:46
            lokitty napisał(a):

> BTW, dziecko na pewno lepiej zapamięta, że dostało od cioci wymarzony bajer, niż gotówkę w kopercie wink.

No chyba, że dziecko woli gotówkę, a są i takie dzieci, naprawdę wink
            Albo nawet jeśli nie woli, to bardzo się ucieszy.
            Supertablet jest świetnym prezentem, o ile dziecko woli tablet od np. drona. Bo jak wolałoby drona, to się rozczaruje. A przecież czy drona, czy tablet, i tak dorosły musi (a przynajmniej powinien) pomóc mu wybrać.
            Tak więc myślę, że zależy od dziecka, zależy też od tego, jak dobrze znamy konkretne dziecko i na ile jesteśmy z nim "na bieżąco".
            • lokitty Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 15:09
              Moje zostało wprost zapytane przez darczyńców wink. Z moją wcześniejszą sugestią, że marzenia mają jednak nie być przesadnie wygórowane - dostanie konkretne rzeczy, które chce mieć, o konkretnych parametrach i nawet kolorach obudowy wink.
              Ale pewnie, że jeśli relacje nie są bliskie, a kontakt głównie telefoniczny, to gotówka może być bezpieczniejsza.
      • raszefka Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 13:02
        Jestem tego samego zdania.
    • julita165 Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 12:36
      W moim otoczeniu jest jakoś tak, że funkcja chrzestnego sama przez się ogranicza się właściwie do ceremonii w kościele, jeżeli z jakiś powodów rodzice i rodzice chrzestni nie są potem szczególnie ze sobą związani ( bywa i tak, że bliskie relacje stojące za wyborem kogoś na chrzestnego po pewnym czasie jakoś się rozłażą ) to i nie ma żadnych szczególnych obowiązków wobec chrześniaka. Sama mam takiego chrześniaka, widziałam go kilka lat temu a i to przelotnie, bliżej to pewnie ostatni raz na komunii, a chłopak już ma 25 lat !!!, może i niedługo będzie się żenił ale nie będę się w związku z tym poczuwała do szczególnych obowiązków z tej racji że jestem chrzestną, nawet byłabym szczerze zdziwiona gdybym została zaproszona na wesele smile Natomiast daje się większe prezenty dzieciom, z którymi rzeczywiście coś nas łączy np. dzieciom bliskich przyjaciół.
      • kolpik124 Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 12:40
        julita165 napisała:

> W moim otoczeniu jest jakoś tak, że funkcja chrzestnego sama przez się ogranicz
        > a się właściwie do ceremonii w kościele, jeżeli z jakiś powodów rodzice i rodzi
        > ce chrzestni nie są potem szczególnie ze sobą związani ( bywa i tak, że bliskie
        > relacje stojące za wyborem kogoś na chrzestnego po pewnym czasie jakoś się roz
        > łażą ) to i nie ma żadnych szczególnych obowiązków wobec chrześniaka. Sama mam
        > takiego chrześniaka, widziałam go kilka lat temu a i to przelotnie, bliżej to p
        > ewnie ostatni raz na komunii, a chłopak już ma 25 lat !!!, może i niedługo będz
        > ie się żenił ale nie będę się w związku z tym poczuwała do szczególnych obowiąz
        > ków z tej racji że jestem chrzestną, nawet byłabym szczerze zdziwiona gdybym zo
        > stała zaproszona na wesele smile Natomiast daje się większe prezenty dzieciom, z
        > którymi rzeczywiście coś nas łączy np. dzieciom bliskich przyjaciół.

dziwne, ponieważ funkcje chrzestnych są dokładnie sprecyzowane i dość ważne

ty i twoje otoczenie to tacy "letni" chrześcijanie? nie pamiętać do czego zobowiązywałaś się w trakcie chrztu?
        • aankaa Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 12:43
          jaki chrzest tacy chrzestni
          • julita165 Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 12:48
            Podchodząc do sprawy czysto religijnie chrzestni mają pomagać rodzicom wychowywać w wierze i zastąpić rodziców gdyby ich zabrakło. To nie ma nic wspólnego z wielkością prezentów smile
            • aankaa Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 12:53
              to spytaj ematek-chrzestnych ile z nich faktycznie pomaga w tym wychowaniu
              głowę dam, że dobrych 80-90% to tylko kilka ceremonii (= prezenty) w ciągu żywota i koniec
            • kolpik124 Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 12:53
              julita165 napisała:

> Podchodząc do sprawy czysto religijnie chrzestni mają pomagać rodzicom wychowyw
              > ać w wierze i zastąpić rodziców gdyby ich zabrakło. To nie ma nic wspólnego z w
              > ielkością prezentów smile

owszem, ale przyjęte jest, że oprócz powinności religijnych chrzestni wręczają dziecku "także prezent "świecki", co do wysokości, daje się dyle na ile stać, raz na x lat nie powinien być to problem
              • julita165 Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 12:56
                kolpik124 napisała:

> owszem, ale przyjęte jest, że oprócz powinności religijnych chrzestni wręczają
                > dziecku "także prezent "świecki", co do wysokości, daje się dyle na ile stać, r
                > az na x lat nie powinien być to problem

Oczywiście, że dają prezent i jasne że taki na jaki stać/jaki uznają za stosowne tylko, że po prostu moim zdaniem z faktu bycia chrzestnym w sprawie dawania prezentów nie wypływają żadne większe obowiązki niż mają inni goście zaproszeni na takie uroczystości jak chrzest/komunia/18-tka/ślub itp.
                • kolpik124 Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 13:00
                  twoim zdaniem...

rozumiem, ty i twoje otoczenie tak praktykujecie...

wygodnie i tanio...
                  • julita165 Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 13:10
                    Niekoniecznie tanio, jeżeli jestem blisko z dzieckiem i z jego rodzicami to daję z tego powodu a nie dlatego że jestem chrzestną większy prezent. mam dwoje chrześniaków, jednego dorosłego, niby rodzina bliska ale kontakty z nimi żadne, a druga to 8-latka, córka mojej najbliższej przyjaciółki. Znam dziewczynke od urodzenia, bardzo ją lubię, często się widujemy, więc chyba naturalnym jest, że dając jej prezent bardziej mi zależy niż dając prezent chłopakowi widywanemu przypadkowo raz na kilka lat.
                    • jola-kotka Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 16:01
                      Bzdury gadasz. Ale skoro czujesz się z tym ok,to fajnie.
                • iwoniaw Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 13:08
                  moim zdaniem z faktu bycia chrzestnym w sprawie dawania p
                  > rezentów nie wypływają żadne większe obowiązki niż mają inni goście zaproszeni
                  > na takie uroczystości jak chrzest/komunia/18-tka/ślub itp.

I tu się z Tobą zgodzę w 100%; u mnie w otoczeniu jednak jest najczęściej tak, że chrzestni są z najbliższej rodziny i w zw. z tym oni są równocześnie najbliższymi dziecku osobami (zaraz po rodzicach i dziadkach), z którym mają kontakt właściwie ciągły i bliski. Stąd też wynika, że rzeczywiście prezenty od nich (nie tylko na komunię, ale na urodziny czy pod choinkę np.) bywają nieco okazalsze niż od reszty gości, bo chrześniak jest w zasadzie niemal jak własne dziecko.
                  Inna sprawa, że jak generalnie nie mam nic przeciwko kosztownym prezentom, jeśli kogoś na takie stać, tak nie sądzę, żeby obdarowywanie kilkulatka gadżetami wartości kilku średnich krajowych było sensowne w środowiskach przeciętnie sytuowanych - i, prawdę mówiąc, nie widzę też tego w tzw. realu wokół siebie, a historie o quadach, kucykach i brylantowych koliach znam głównie z publikacji tabloidowych w prasie i internecie. Owszem, dzieci dostają jakąś elektronikę, sprzęt sportowy, biżuterię czy nawet pieniądze - ale bez jakichś specjalnych ekstrawagancji na ogół. Poza tym standardem są jakieś ładnie wydane książki (niekoniecznie o tematyce religijnej), większe zestawy lego itp.
    • kropkacom Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 13:03
      A co jak chrzestnych nie stać na wypełnioną kopertę?

PS. Nie jest to pytanie osobiste. Nie jestem chrzestną.
    • kotradykcja Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 13:07
      Jako matka dziecka swego nie mam żadnych, absolutnie żadnych oczekiwań materialnych wobec chrzestnych. Są to ludzie, których bardzo lubię, szanuję i wybrałam ich dlatego, że byłam przekonana, że w razie, gdyby mnie zabrakło, zajęliby się moim synkiem.
      Są na miejscu i uczestniczą w jego życiu. Z okazji świąt, urodzin, proszę o prezenty symboliczne.
      Tak samo byłoby z komunią.
      Społeczne oczekiwania są takie, że chrzestni muszą wyjść ze skóry żeby "spełnić rolę". Jeśli ich stać - super. Ale nie zawsze stać i co wtedy? Kredyt mają wziąć żeby zadowolić ciocię Jasię i wujka Staszka?

Nie jestem i nie będę chrzestną, ale dałabym tyle, ile mogę dać bez zbędnego obciążenia budżetu swojej rodziny.
    • mama.nygusa Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 13:36
      Mojego meza chrzesniak w tym roku ma komunie dajemy 1000, ja wolalabym 800 ale coz maz sie uparlsad
    • melancho_lia Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 14:13
      Jako rodzic nie mam absolutnie żadnych oczekiwań co do prezentów czy grubości koperty od kogokolwiek.
      Kwoty rzędu 500zl sa dla mnie kosmiczne.
      Dajesz tyle ile uwazasz/ na ile Cie stać.
    • klamkas Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 14:31
      Ale "wypada" może znaczyć cokolwiek zależnie od sytuacji. Znajomi (małżeństwo będące rodzicami chrzestnymi jednego dziecka) właśnie kupują chrześniakowi komputer za 4000 zł. Moim zdaniem nie wypada dawać aż tyle wink. Pomogłam? ;p
    • q_fla Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 14:52
      Moje dziecko dostało od chrzestnych srebrny medalik i Biblię. Kwiaty i bombonierki. Zapowiedzieliśmy: żadnych prezentów, a tym bardziej pieniędzy. Zorganizowaliśmy skromne przyjęcie na 12 osób. Komunia to nie wesele.
      • ladyjane Re: komunia - ile wypada? 19.04.16, 12:50
        To fajnie. A czy uważasz, że inni mają nie zaprosić dziadka Staszka i Babci Jasi. Czy dziadka Franka i babci Zosi? Żeby się zmieścić w twojej 12, mogą też nie zaprosić rodzonego brata z rodziną, a i siostra żony nie jest potrzebna...
        • iwoniaw Re: komunia - ile wypada? 19.04.16, 12:59
          Też mi się podobają takie pełne wyższości konkluzje, że my to nie zapraszamy kilkudziesięcioosobowego "tłumu", a dziecko nasze to nie dostaje tych wstrętnych materialnych dóbr w prezencie. wink
          Oczywiście ukochany wujek chcący chrześniakowi kupić rower czy ciocia nie widząca przeciwwskazań do sprezentowania tabletu powinni zostać odesłani na drzewo, najlepiej z czytelną aluzją, że są w naszych oczach ze swoimi pomysłami odstręczającymi materialistami. I w ogóle nie ma ich po co w zw. z tym zapraszać (przy okazji - rozwiązanie kwestii pt. "tłum") No można i tak big_grin
          My natomiast zapraszamy najbliższą rodzinę (ca. 25 osób w naszym przypadku) i nie pouczamy gości, jak mają się zachować i czy przynieść/ co przynieść w prezencie, wychodząc z założenia, że są dorosłymi normalnymi ludźmi i potrafią sami podjąć właściwe decyzje w temacie - a wybrane ew. prezenty są czynione z serca i przy użyciu rozumu.
          • livia.kalina Re: komunia - ile wypada? 19.04.16, 19:04
            >My natomiast zapraszamy najbliższą rodzinę (ca. 25 osób w naszym przypadku) i nie pouczamy >gości, jak mają się zachować i czy przynieść/ co przynieść w prezencie,

Każdy z zaproszonych gości pytał mnie, co chciałabym dla syna na komunię i każdemu, zgodnie z prawdą, mówiłam, że nic, chyba, ze prezenty o wartości duchowej czy sentymentalnej. Nie widzę w tym specjalnego pouczania. Ktoś pyta to odpowiadam.

Jeśli ktoś tak bardzo kocha moje dziecko, że chce mu kupić rower czy komputer to oczywiście nie mam nic przeciwko temu. Nie wiem tylko dlaczego łączyć to akurat z komunią?
    • bbuziaczekk Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 15:04
      Idziemy 1 maja na komunie do corki od szwagra. Nie jesteśmy chrzestnymi. Dajemy 300 zl.
    • bbuziaczekk Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 15:08
      Dodam jeszcze bo widze temart pieniądze czy prezent.....
      My wolelibyśmy dac prezent ale....
      Rower i tablet już od kogos tam dostanie (to sa 2 wymarzone prezenty)
      Bizuterie podobni dostanie od chrzestnych.
      No i więcej nie wie mloda co chce.
      Była propozycja kupna miniwieży do pokoju ale stwierdzila ze nie chce.
      Wiec na sile wymyslac nie będę skoro dziecko nie wie czego chce.
      Wkoncu jej matka powiedziała żeby jednak pieniądze bo mloda sobie chce pokupic fajnie ciuchy, przybory szkolne na następny rok szkolny i jakies duperele potrzebne 8 latce.
      Wiec ok.
    • monique_alt Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 15:12
      Nie wiem ile wypada, ale moja córka w zeszłym roku dostała od chrzestnej dwie ksiązki i 300 zł, od chrzestnego chyba 300 zł. Reszta gości od 50 do 200 zł.

W rodzinie poprosiliśmy o pieniadze zamiast prezentów bo córka zbierała pieniądze na laptopa. Od kilku osób oprócz pieniędzy dostała biżutrerię - srebrne bransoletki.
    • super-mikunia Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 16:40
      Mojego męża chrześniak w tym roku idzie do komuni. Planuje mu zakup roweru albo gotówkę 1000-1500 zł. Przy czym póki co nie zostaliśmy zaproszeni, niesnaski rodzinne..Maż sam dzwonił do brata zapytać sie kiedy jest msza coby na nią wpaść..Brat miał sie zorientować i oddzwonić, ale do tej pory tego nie zrobił..heh
      Chrzestnych mojemu dziecku nie wybierałam wg pokrewieństwa a wręcz przeciwnie, raczej jako podtrzymanie kontaktu. W przypadku naszej smierci dziećmi zająłby sie mój brat, co do tego nie mam żadnych watpliwości.Nie jest chrzestnym u pierwszego i nie planuje go u drugiego.
    • biala_ladecka Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 16:45
      O matko! Gdziescie sie uchowaly z tymi kwotami?
      A ja sie zastanawiam, czy jak zasugeruje zakup hulajnogi, to nie wyjde na pazerna...
    • lopez27.1 Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 16:58
      Na komunię przeważnie kupuję jakiś prezent.Jeśli dobrze znam rodziców podpytuję się wcześniej i mam potem jakieś opcje odnośnie prezentu. W tamtym roku mąż chrześnikowi kupił na spółkę z chrzestną laptopa (sami nie dalibyśmy rady finansowo na taki prezent) ,bratanicy męża kupiłam złote kolczyki koszt ok.500 zł w tym roku mąż ma chrześnicę i planujemy dać 1000 zł i zegarek jakikolwiek droższy prezent jest w tym przypadku bez sensu dziecko jest z tych wszystko mających i dość trudno było by kupić coś żeby ,,dogodzić rodzicom:na początku miałam zamiar kupić jakąś fajną biżuterię ale bez sensu było by wywalić kasę na coś co może się nie spodobać .Oprócz kasy zawsze na komunię kupuję biblię lub bo zawsze to jakaś pamiątka .
    • ga-ti Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 17:55
      Chrześnicy kupiliśmy rower (sama wybierała z kilku wskazanych dostępnych dla nas cenowo) i jakies gadżety do niego, o których nie wiedziała plus czekoladki, cenowo około 1000 zł.
      Uważam, że sporo, ale że jakoś słabo młodą obdarowujemy wiec postanowiliśmy 'nadrobić', następna taka uroczystość to 18 smile
      A córce brata to zupełnie nie wiem. Zależy trochę od Waszych relacji, bo może to być ukochany brat i bardzo kochana bratanica, możecie mieć bardzo bliskie relacje, a może być tez tak, że widujecie się raz do roku i relacje chłodnawe. Trudno tu doradzać.
      Z prezentów to może jeszcze hulajnoga, rolki, deskorolka, trampolina (jeśli jest ogród) aparat foto., kamerka, jakiś telefon, tablet, zegarek, mikroskop, luneta, lornetka, zdalnie sterowane auto lub helikopter... kiedyś padały propozycje wykupienia jakiś zajęć, kursów, czy sesji fotograficznych (dla dzieci mających wszystko wink ) albo biżuteria i pewnie jeszcze wiele innych.
    • yotsukaido Re: komunia - ile wypada? 18.04.16, 21:17
      Wiem, że to zupełnie nie na temat, i bardzo przepraszam, ale po prostu nie mogę się powstrzymać przed wypowiedzią. Według mnie dzieci z okazji komunii nie powinny dostawać prezentów. A szczególnie pieniędzy.
      • anty_nick Re: komunia - ile wypada? 19.04.16, 17:35
        yotsukaido napisała:

> Wiem, że to zupełnie nie na temat, i bardzo przepraszam, ale po prostu nie mogę
        > się powstrzymać przed wypowiedzią. Według mnie dzieci z okazji komunii nie pow
        > inny dostawać prezentów. A szczególnie pieniędzy.

alez na temat, na temat
        Ja zapowiedziałam chcrezstnym mojego dziecka, że nie mają sie wydurniać i żądnych tysięcy do koperty nie wkładać. A najlepiej, jakby sie zapytali kiedy przyjdzie czas co młody by chcial.
        Jesli nie będzie miałnic konkretnego, może być kasa, którą odłożymy mu na konto.

Ja mojej chrześniaczce jednej, 10 czy 12 lat temu kupiłam boomboxa bo chciała, a w zeszłym roku złoty komplet kolczyków i wisiorka z Apartu.
        Wolę,żeby pamiętała że od cioci dostała to i tamto, a nie żeby zapomniała że dostała kasę.

Chociaż ja pamiętam, jak w swoją komunię od dziadka dostałam 10.000 nowe.Wtedy wychodziło.Takie różowe.
    • beverly1985 Re: komunia - ile wypada? 19.04.16, 08:30
      Jak dobrze, ze nie jestem chrzestna. Myslalam, ze na komunie daje sie prezenty warte ok 200zl- a tu slusze o 1000zl!
    • anorektycznazdzira Re: komunia - ile wypada? 19.04.16, 08:36
      Spotkałam się z twierdzeniem, że... 2000 zeta od chrzestnego to "trzeba".
      Uważam, że to kwoty z kosmosu i presja raczej chora. Słyszałam o prezentach ok. 500 w kopercie i to już nie jest mało moim zdaniem. Ale ludzie szaleją... smile
    • livia.kalina a czy ktoś w ogóle nie oczekuje prezentów? 19.04.16, 11:37
      Bo z tego wątku wyszło mi, że jesteśmy jacyś szalenie ekscentryczni a wydawało mi się, że zwyczajni. Nie jesteśmy chrześcijanami ale kilka lat temu mój starszy syn poprosił nas o chrzest i od tej pory bardzo pilnuje swojego "chrześcijańskiego życia" przy dużym wsparciu chrzestnych (bo w przeciwieństwie do nas są kompetentni).

W tym roku przypada komunia. Z tej okazji organizujemy dla syna duże rodzinne spotkanie (bo nasze dziecko jest szalenie rodzinne a rodzina męża wyjątkowo duża) i poprosiliśmy gości o nieprzynoszenie prezentów innych niż o wymiarze duchowym - zdjęcia, pamiątki rodzinne, opowieści rodzinne etc. Bardzo nie chcemy tak ważnej dla naszego dziecka uroczystości zepsuć materializmem (podobnie było przy chrzcie).

Prezentem od nas jet ta impreza rodzinna. Prezentem od innych - po prostu obecność + wsparcie duchowe, w razie potrzeby (większość jest zdecydowanie religijna). Mój syn się na nią bardzo cieszy.

Byłam raz świadkiem rozmowy syna z kolega z klasy, który cieszył się na pieniądze z komunii. Mój syn wysłuchał i nie zauważyła, żeby poczuł zazdrość czy potrzebę podobnego celebrowania swojej komunii.

Czy ktos z was organizuje komunię dziecka podobnie? Znacie kogoś, kto tak zrobił?
      • ga-ti Re: a czy ktoś w ogóle nie oczekuje prezentów? 19.04.16, 15:43
        Znamy. Mam znajomych, którzy są w jakiejś wspólnocie katolickiej, dziecko ich poszło do Pierwszej Komunii z kilkoma innymi dziećmi w ramach tej wspólnoty, w zupełnie innym terminie niż jego klasa, podczas 'zamkniętej' mszy. Później kameralne przyjęcie w duchu religijnym.
        Ja jestem za tym, by do Pierwszej Komunii przystępowały jeszcze młodsze dzieci, a tu u nas podnieśli wiek do 3 klasy.
        My bardzo kładliśmy nacisk na wymiar religijny uroczystości i bardzo ukrócaliśmy marzenia prezentowe młodego. No ale co zrobisz, jak rodzinka postanowiła go obdarować sowicie?

W znajomej parafii ksiądz prosił by jakieś większe prezenty podarować dziecku kilka dni przed uroczystością, by zdążyło się nacieszyć, nabawić, a w dniu Komunii mogło się skupić na tym co istotne.
      • lokitty Re: a czy ktoś w ogóle nie oczekuje prezentów? 19.04.16, 16:09
        Znam, rodzice koleżanki mojej córki.
        Szczęśliwie też poszli do swojej parafii i wyautowali się z pierdyliona klasowych składek komunijnych (podejrzewam, że w parafii jednak było taniej wink).
        Mama dziewczynki od początku mówiła o spotkaniu rodzinnym i ewentualnie jakimś prezencie niematerialnym (typu wyjazd itp.).
        Pomysł mi się podoba, ale niestety dziecię zarażone ideą prezentów komunijnych chciało mieć bardziej "tradycyjną" komunię. I uważam, że warto czasem ustąpić, żeby dziecko czuło się z czymś dobrze (a nasze prezenty też bynajmniej nie będą kosmiczne wink).
    • kok.10 Re: komunia - ile wypada? 19.04.16, 19:24
      Wypada dać tyle na ile cię stać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka