Dodaj do ulubionych

Maciejka - wysiew

19.04.16, 13:28
Mam pytanie- jeśli na instrukcji wysiewu pisze, że ma być w rozstawie co 20cm i co 10cm kolejny rząd to w skrzynkę balkonową o dł. 60cmx15cm mam wsiać tylko te 3 mikroskopijne nasionka, które ciężko uchwycić pojedynczo palcem ?? I analogicznie w grunt przy murze o szer też 15cm również to jedno ziarenko co 20cm? Chcę uniknąć pustych przerw które są nieestetyczne i nie wiem czy taki rozstaw jest zaplanowany na nieduszenie roślinek wzajemnie przy ładnym zarośnięciu bez odstępów czy z wink
Obserwuj wątek
    • lusitania2 Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 13:50
      siejesz, jak Ci wychodzi, bez bawienia się w odliczanie nasionek i odmierzanie odległości - nie wszystkie nasiona koniecznie kiełkują. Po wzejściu roślin, jak uznasz, że są za gęsto, to je przerwiesz.
      Ja maciejki w ogóle nie przerywam - chodzi w niej przecież nie o efekt ozdobny, a masę pachnących kwiatków, a Ty - zrób jak uważasz, ale imo maciejka co 20 cm to za rzadko.
    • pajesia Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 13:51
      Posiej rzędem, jak będą za geste - przerwiesz
    • kama265 Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 13:53
      dobrze gadają, nie hodujesz sadzonek przecież, ja wysiałam koło tarasu jak trawę, piękny dywan maciejkowy miałam
      • aquella Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 15:03
        dzięki dziewczyny sypnę od serca wink
        • pajesia Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 18:59
          Jesli w pojemnik to nie od serca, bo stanowczo za gęsto bedzie wink. Wysiej rozsadnie a i tak będziesz miec łan w skrzynce wink wiem o czym piszęsmile
          • aquella Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 22:08
            poszło ok 20 ziarenek, to taka szczypta soli jakby
            • pajesia Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 12:14
              Spokosmile potem dosiejesz jak wzejdąsmile dla dluzszego pachnieniasmile
              Chodziło mi o to, że jak wsiejesz całą paczkę w jedna skrzynkę to bryla ziemi będzie za szybko przesychać
    • mag1_k Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 19:12
      A nie czekacie dziewczyny do kolejnego nowiu w sianiem/sadzeniem? Następny bodajże 5maja, wtedy się zabieram za nowe krzaczki.
      • aquella Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 22:11
        co jeszcze robisz zgodnie z fazami księżyca? działa to? czytałam akurat w przypadku stosowania głodówek, że najefektywniejsze kiedy księżyca ubywa wink
    • kalina_lin Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 21:07
      Skrzynkę planujesz trzymać w mieszkaniu, czy na balkonie? Jeśli to drugie, to wstrzymaj się z sianiem maciejki, za zimno jeszcze.
      Co do tematu, to przyłaczam się do przedpiszczyń. Siej obficie - trzy roślinki w skrzynce, to śmiech na sali wink
      • andaba Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 21:12
        Posiej jak pisały wyżej, na razie trzymaj w domu, jak wykiełkuje i się ociepli to wystawisz.
        • aquella Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 22:09
          8st na balkonie to za zimno? bo w domu nie mogę trzymać - kot rozgrzebie
          • andaba Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 22:11
            Nie zmarznie, ale i nie wykiełkuje pewnie.
            Postaw gdzieś, gdzie nie wchodzi, np na szafkach w kuchni (u mnie jedyne miejsce gdzie nie chodzą)
            • aquella Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 22:16
              ok coś pokombinuję, w razie czego mam już tu zapowiedziany nów 5go maja - będzie nowy posiew no i do gruntu
            • kama265 Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 10:24
              e tam, ja wysiałam koło tarasu już 2 tyg temu, pięknie wykiełkowało smile
          • kalina_lin Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 22:31
            Maciejkę się sieje w maju do gruntu. Teraz jeszcze jest duże ryzyko przymrozków a i śnieg może jeszcze spaść. Młode, wschodzące rośliny są delikatne.
            Bezpieczniej zaczekać do Zimnych Ogrodników.
          • pajesia Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 12:17
            Temperatura 8 stopni jest ok. W koncu marca wysiałam rukolę na balkonie. Już mam zbiory.
            • kama265 Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 12:25
              ooooooooo! dzięki za pomysł, też sobie wysieję big_grin
            • kalina_lin Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 13:02
              Wątek jest o maciejce, a nie o rukoli. Pietruszkę, marchew, niektóre sałaty można siać już w marciu. Wiekszość kwiatów najwczesniej na przełomie kwietni i maja. Maciejka nawet na opakowaniu ma czas siewu oznaczony jako maj. Akurat początek kwietnia był w tym roku wjątkowo ciepły, ale to nie znaczy, że już sezon przymrozków za nami.
              • kama265 Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 14:55
                ale przymrozki na balkonie? nie przesadzaj
                • kalina_lin Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 21:42
                  ???
                  A dlaczego nie? Balkon, to jakieś magiczne miejsce w które mróz nie dociera?
                  Proszsz, artykuł z wczoraj:
                  www.twojapogoda.pl/wiadomosci/115915,wracaja-przymrozki-bedzie-nawet-7-stopni-ponizej-zera-gdzie
                  • kama265 Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 22:49
                    no bo jak ktoś ma balkon na piętrze, za wiatrem to nie sądze że to problem

przymrozki są tylko przy ziemi ....
                    • kalina_lin Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 23:06
                      Przymrozki nie są tylko przy ziemi. Nie każdy przymrozek jest przygruntowy.

www.twojapogoda.pl/wiadomosci/112952,czym-rozni-sie-mroz-od-przymrozku-bedziecie-zaskoczeni
                      • kama265 Re: Maciejka - wysiew 21.04.16, 10:11
                        no wiem wiem, chodzi mi o to, że na moim balkonie nigdy nic mi nie zmarzło smile
              • aquella Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 15:06
                wysiew ma napisany IV-V więc kwiecień jak byk tam stoiwink oczywiście rozumiem, że druga połowa
        • fragile_f Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 11:40
          Wysialam 2 tygodnie temu i mam juz kilkucentymetrowe roslinki smile Na balkonie rzecz jasna.
          • pieskuba Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 12:29
            Rukola to zupełnie inna para kaloszy. Nawet pod śniegiem daje radę smile Maciejka jest delikatna.
            • fragile_f Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 13:14
              Ale ja pisze o maciejce, nie rukoli wink Dla bezpieczenstwa moze na poczatku byc pod folią.
              • pajesia Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 13:49
                Moja maciejka wysiana z początkiem kwietnia ładnie wzeszła. W skrzynce na balkonie. Wschodnia wystawa. Podobnie jak nagietki.
                Zresztą, w razie przymrozków podsuwasz pod ścianę.
                Folia to zły pomysl. Zaparza. Lepsza jest włóknina.
                • aquella Re: Maciejka - wysiew 20.04.16, 15:08
                  ja mam balkonik od zachodu, ale i tak nie wierzę, że będą przymrozki najgorzej 5st i wicher
    • albertynaa Re: Maciejka - wysiew 19.04.16, 22:26
      Dobrze byłoby powtórzyć siew w maju- wtedy do jesieni można się cieszyć zapachem.
      • wilowka Re: Maciejka - wysiew 21.04.16, 10:32
        A można MAciejkę przy kotach? Nie potrują się?
        • aquella Re: Maciejka - wysiew 21.04.16, 20:02
          nie ma jej na liście trujących roślin dla dla kotów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka