Dodaj do ulubionych

komunia kontra 18-stka

19.04.16, 20:04
wysyp watków komunijnych z pytaniami o kase i tu mam do was pytanie: jak sie ma dawanie kasy przez chrzestnych w odniesieniu do tych wlasnie uroczystosci. Czy komunia jest przez was traktowana jako uroczystosc bardziej powazna i jednoczesnie wypada dac wiecej niz na 18-stke? Czy raczej wychodzicie z zalozenia ze po co 8 latkowi kasa, lepiej ją spozytkuje 18-sto latek i dajecie wiecej wlasnie na 18?
W jednym z watkow na pyt. ile dla 18-latka od chrzestnej padlo ze 500, zas tyle samo w innym watku na komunie to było mało....
No wiec jak to jest u was?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 20:10
      Przede wszystkim komunia jest imprezą szerszą i "proszoną". Na 18 przychodzi kto pamięta, czyli skromny poczęstunek i tort, więc i prezenty skromniejsze. Przynajmniej u nas.
      • 3-mamuska Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 20:15
        Na 18-nastki sie zaprasza a nie przychodzi kto pamięta.(?) dziwne rozumowanie.
        Komunia ma wraz wiary a nie spędu dla kasy.
        Uważam ze sie grubo przesadza z "dawaniem" na komunie.
        Na 18-dałabym wiecej gdyż taka osoba potrzebuje wiecej, prawko, ciuchy, inne wydatki moze pojechać na pierwsze dorosłe wakacje itp.
        • andaba Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 20:22
          Nie spęd dla kasy, ale święto. Dla niewierzących niezrozumiałe.
          Większe niż urodziny, bo te są co roku, co za różnica, czy 18 czy które, niczym się nie różnią.
          • memphis90 Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 20:28
            I to mówi ta, która wydała za mąż córkę ledwie po osiemnastce...?
            • misterni Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 20:44
              memphis90 napisała:

"I to mówi ta, która wydała za mąż córkę ledwie po osiemnastce...? "

O czym Ty mówisz? Najstarsza córka Andaby jest w gimnazjum.
              • andaba Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 20:46
                Myślisz, że to o córce to do mnie było? Nawet mi do głowy nie przyszło, myślałam że do którejś z przedmówczyń big_grin
                • misterni Re: komunia kontra 18-stka 20.04.16, 00:30
                  Podpisała się pod Tobą, więc myślałam że chodzi o Ciebie wink
      • zuleyka.z.talgaru Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 20:47
        Coo? 18 stka - wielka impreza calonocna. Dużo gości, prezentów, muzyki, zabawy, trunkow wink reeety jak cudownie, że mam normalnych rodziców a nie duposcisków.
        • andaba Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 20:58
          Dla niektórych całonocna impreza, muzyka i trunki to opcja gorsza niż noc na SORze - tam przynajmniej można książkę poczytać.
          Nawet na wesele lokal wynajęliśmy do 24 i ani minuty dłużej, co było z góry zapowiedziane, więc jak komuś nie pasowało, to mógł nie przychodzić.
          • zuleyka.z.talgaru Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 21:09
            Niektórzy lubią kij w tyłku. Jak Ci się niniusie urwą ze smyczy to bedziesz śpiewać jak kastrat.
            • andaba Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 21:10
              Z pewnością wiesz lepiej.
              Nie śmiem dyskutować z takim autorytetem.
      • demonii.larua Re: komunia kontra 18-stka 20.04.16, 09:02
        Przede wszystkim komunia to uroczystość w kościele i nie ma obowiązku organizować imprezy z tej okazji, podobnie zresztą jak bierzmowanie. W naszej rodzinie komunie to nie wielkie zjazdy rodzinne w stylu weselnym, tylko fajne kameralne imprezy z najbliższą dziecku rodziną. Zaprasza się owszem.
        Natomiast osiemnastka to często dwie imprezy, jedna proszona dla rodziny i druga również proszona dla młodzieży.
    • misterni Re: komunia kontra 18-stka 19.04.16, 20:42
      Na osiemnastkę daję więcej, bo z wiekiem wzrastają potrzeby.
    • czar_bajry Re: komunia kontra 18-stka 20.04.16, 00:25
      Wszystko zależy od zasobności portfela i możliwości chrzestnych...każdy daje tyle ile może i uznaje za odpowiednią kwotę.
      Dla jednych 500 zł będzie majątkiem a dla innych 2000zł to mało...
      • bi_scotti Re: komunia kontra 18-stka 20.04.16, 00:43
        Jako zapraszana niewierzaca, na wszelkie chrzty, komunie, bar/bat mitzvahs, confirmations etc. zawsze daje cos "ku pamieci" w kontekscie konkretnej uroczystosci; na urodziny, w tym 18, gift card do sklepu, ktory dany jubilat lubi - wartosc gift card wzrasta wraz z wiekiem obdarowywanego smile Trudno mi to porownac finansowo, bo czasem takie "cos ku pamieci" moze wyjsc drozej niz porzadna gift card dla birthday boy lub girl. Choc generalnie, im starsi jubilaci, tym wiecej ode mnie dostaja wink Cheers.
        • kolpik124 Re: komunia kontra 18-stka 20.04.16, 07:43
          Ojej, jaki bełkot, biała bwana zza oceana zajechała pongliszem big_grin
          • za_mszowe Re: komunia kontra 18-stka 20.04.16, 07:55
            Moze to forum to jedyna okazja,zeby sprobowac uzyc polszczyzny? wink
    • anty_nick Re: komunia kontra 18-stka 20.04.16, 08:33
      ja dałam mojej chrześniaczce na 18tkę włąśnie 500zł. Po pierwsze to osoba, która "nie jest na kasę" To typ dziewczyny spokojnej, dobrej uczennicy itp. Mówiła,że zbiera na toaletkę. Wstępnie wiedziałam,że to koszt ok 500zł i tyle dałam.
      To było kilka lat temu i też byłam w innej sytuacji materialnej. Kolejnej chrzesniaczce pewnie dam 1tys, co mnie starsznie wk...a, bo to takie materialne podejście. Jka słyszę,że "18 latek na coś zbiera" to mnie telepie. Akurat mam dwie chrześniaczki i obie mają wszystko co chcą od rodziców.Więc mój tysiąc o kant doopy mogą sobie roztrzaskać.
      Nie intesresuje mnie dla kogo 500zł na komunię to mało. Ja daję co daję. nie będę sie przejmować zdan8iem innych i rodziny ewentualnie tez.
      Moja tesciowa w tym przoduje.Zeby sie pokazać to i 5000 w koperte by wrzuciła,żeby tylko było o niej gadane. A ja mam to w doopie.
      • anty_nick Re: komunia kontra 18-stka 20.04.16, 08:35
        i żeby nie było.
        Mój syn za rok ma komunię. Zapowiedziałam chrzestnym i dziadkom,żeby nie wariowali z kopertami jak już chcą kasę dać.500zł to będzie takie optymalne.
    • demonii.larua Re: komunia kontra 18-stka 20.04.16, 09:07
      Nigdy nie dajemy kasy na komunię, dla osiemnastolatka prezent albo kasa wg życzenia. Osiemnastolatek oczywiście dostaje więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka