Dodaj do ulubionych

Lekarstwo przeciwwymiotne

17.05.16, 11:39
Proszę o szybką pomoc.
Dziecko mi się pochorowało. Wymiotuje od 12 godzin. Nie wiem czy to zatrucie czy wirus - reszta rodziny zdrowa.
Syn nie może nic zjeść ani wypić bo wszystko zwraca. Ogólnie źle się czuje ale to chyba zrozumiałe.
I teraz pytanie - jest jakiś lek przeciwwymiotny, który kupię w aptece bez recepty i będę mogła mu podać?
Dziecko właściwie dorosłe bo ma 17 lat
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 11:46
      Jeśli tak długo wymiotuje i nie wiadomo co jest przyczyną, to poszłabym do lekarza.
    • olikol Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 11:49
      Aviomarin.

A dziecko moze imprezowało? Bo jeśli to skutek jakiegoś nadużycia w weekend to może pomóc coś na zobojętnienie treści żołądkowej typu ranigast czy jakiś inny na r....
    • kseniax Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 11:50
      Można spróbować wziąć Aviomarin. Działa przeciwwymiotnie.
    • papryca Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 11:53
      Żeby się tylko nie odwodnił sad elektrolity jakieś masz?
      Gastricumeel i Nux Vomica. W mnie działa na proste przypadłości.
      • dido_dido Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 11:56
        Tak, masz rację też jakiś elektrolit kupię
    • lauren6 Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 11:54
      Migiem do lekarza. Takie wymioty świadczą o bardzo silnym zatruciu i nie wiesz czy nastolatek nie nażarł się jakiegoś syfiastego dopalacza.
      • dido_dido Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 12:03
        Dziękuję za troskę ale myślę, że to nie to.
        Syn skarży się na lekki ból brzucha, wczoraj dużo z nami przebywał, nigdzie nie wychodził tylko wieczorem poszedł pobiegać. Nie powiem, że jest aniołkiem ale on bardziej z tych pyskatych niż rozrabiających.
        Oczywiście zapytałam czy aby ma czyste sumienie czy też chce się do czegoś matce przyznać.
    • dido_dido Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 11:54
      Dziękuję, idę do apteki po aviomarin.
      Dziecko ostatnio nie imprezowało, przynajmniej nie w tym rozumieniu. W niedzielę mieliśmy komunię a wczoraj od powrotu ze szkoły grzecznie siedział w domu smile
    • jolunia01 Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 11:57
      Szybka pomoc to SOR. Wymioty od 12 godzin z pewnościa już spowodowały odwodnienie i zaburzenia gospodarki jonowej. W szpitalu na pewno dostanie kroplówki z elektrolitami i glukozą.
      • dziennik-niecodziennik Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 12:04
        bez przesady. stary chłop, nie odwodni się tak łatwo, a nawet jesli to sie szybko nawodni z powrotem. kroplówka chwilowo niepotrzebna.
    • mikams75 Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 12:05
      ja bym nie panikowala, to nie maluszek, niemal dorosly sie tak szybko nie odwadnia. Do lekarza warto isc, elektrolity podac, po jednej lyzeczce co kilka minut, zawsze sie cos wchlonie zanim zwroci. Na powstrzymanie wymiotow jednak bym nic nie podawala, bo jesli to jakies zatrucie to lepiej zwrocic intruza.
      • anetchen2306 Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 12:23
        Hmm przeszlam zatrucie salmonella i srodki przeciwwymiotne mi podawano. Z czego ma sie niby zoladek oproznic?? Po 12 godz odruchu wymiotnego juz w nim zadnej tresci zoladkowej nie ma.
        Lekarz pediatra kazal.podawac lek na zahmowanie odruchu wymiotnego PO oproznieniu zoladka z tresci pokarmowej. VomexA sie toto w De nazywa, pod postacia czopka najlepiej uzywac, omijajac droge pokarmowa. Nasz lekarz jest zdania, ze lepiej zapodac dziecku lek, niz doprowadzic do odwodnienia.
      • dido_dido Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 12:31
        Ale on już intruza zwrócił i nawet porządnie po nim posprzątał wink
        Teraz syn leży i podsypia. Łyknął aviomarin i no-spę, popił elektrolitem, który o dziwo bardzo mu smakował. Poprosił o zaparzenie ziółek.
        Od prawie godziny nie słyszałam odgłosów zwracania intruza. Mam nadzieję, że idzie ku lepszemu.
        • bergamotka77 Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 12:40
          Jesteś pewna że to nie drag jakiś ? Może bieganie było tylko pretekstem? Poza tym jak biegał to nie siedział w domu. Jeśli nie aniołek to tym bardziej weź to pod uwagę wink
          • dido_dido Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 12:55
            Oczywiście, że nie mam 100% pewności.
            Ale mając na uwadze, że:
            - dotąd nie było problemów typu alkohol/papierosy/dopalacze;
            - biega już od jakiegoś czasu, ogólnie lubi sport;
            - od małego w całej naszej rodzinie to on najczęściej łapał jelitówkę/zatrucia
            to jednak stawiam na chorobę a nie używki wink

Ponieważ w życiu nie widziałam nastolatka aniołka to skłaniam się ku twierdzeniu, że w naturze taki cud nie występuje smile smile smile
            • konwalka Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 17:10
              no teraz to chyba jakiś zart walnelas- jak nie aniołki nastolatki?! a ematkowe latorośle? phi!

i w ogole napisz co u syna, bo ja panikara jestem, nawet jesli chadza o niemoje potomstwo
              od razu tez becze, ze sie cos strasznego przydarzylo iw ogole
              • dido_dido Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 19:21
                No przecież napisałam, że nie widziałam.
                O dzieciach ematek tylko czytałam, żadnego na własne oczy nie widziałam. Co potwierdza moją teorię, że nie istnieją wink

A u syna ok. Najważniejsze, że od kilku godzin nie wymiotuje. Wprawdzie jest słaby i nienajlepiej się czuje ale idzie ku lepszemu. Bardzo smakuje mu elektrolit smile

Konwalko, dziękuję za troskę.
                Pozdrowienia dla Felusia.
                U nas w domu też mieszka śpiewający ptaszek smile
                • konwalka Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 19:26
                  o, znasz Felusia? milosmile
                  napusza się wlasnie do snu smile
                  jaki ptaszek? kanareczek moze?
    • klubgogo Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 20:27
      Aviomarin zwróci jak nic. Niech popija, colę najlepiej, małymi łykami. A jak już wszystko przejdzie, zapytaj go co brał, że się tak struł.
    • aquella Re: Lekarstwo przeciwwymiotne 17.05.16, 21:14
      vomitusheel- dawałam dziecku które wymiotowało już nawet po odmowie wody, zawsze pomagało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka