Dodaj do ulubionych

Nowa moda- wakacje w czerwcu

• demonii.larua Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:58
      W szkołach moich dzieciaków za zabranie dziecka na urlop w trakcie roku szkolnego można dostać karę finansową. Można napisać podanie do dyrekcji, która się zgodzi albo nie. Tam gdzie pracujemy, z urlopami podczas wakacji nie ma najmniejszych problemów, bo wakacji 6 tygodni, terminy ustala się na przełomie stycznia i lutego i rodzice dzieci szkolnych mają pierwszeństwo do urlopu w czasie wakacji czy innych ferii szkolnych.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 22:13
        TO raczej nie Polska...
    • dido_dido Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 15:30
      Dzisiejsza sytuacja w szkołach moich dzieci:
      - gimnazjum - podręczniki oddane do biblioteki w poniedziałek, nauki nie ma
      - liceum - na lekcje chodzą ci co poprawiają oceny. Reszta jak chodzi to dopinguje poprawkowiczów.
      I tyle w temacie aktywnej nauki 10 dni przed końcem roku. Wakacje właściwie mentalnie rozpoczęte.
    • arwena_11 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 15:34
      Syn od kilku dni chodzi na wybrane lekcje - poprawi oceny. Dzisiaj koniec - wszystko wystawione i pierwsza rada. Od jutra do 23 ( zakończenie ma w czwartek po południu )właściwie ma wolne wink

U córki oceny są wystawiane do 21, więc cały czas na pełnych obrotach pracują.

A wyjechałabym, bo już mam dosyć. Za rok czerwiec będzie spokojny ( córka w 2 gimnazjuma syn w 1 liceum ) więc pewnie wyjedziemy gdzieś.

• lokitty Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 15:35
      Te duże niuniusie pewnie siedzą później same w chałupie albo wpadają na obiad do dziadków wink.
      W czerwcu jest taniej, a i pewnie szybciej urlop się dostanie niż lipcu-sierpniu, nie ma co się dziwić.
      U nas w szkole już od dzisiaj czy tam wczoraj rozluźnienie, nawet pani przestała zadawać zadania domowe big_grin.
      BTW, wakacje są zdecydowanie za długie wink.
      Mogę zaplanować finansowo miesiąc, tak, żeby było jednak porządnie i nie pod namiotem, i nie z wekami big_grin big_grin big_grin. A jeden miesiąc to cóż, korzystanie z miejskich atrakcji rozrywkowo-kulturalnych i wolnego czasu - z mojego punktu widzenia stracony. A można by te tygodnie rozłożyć i np. zrobić krótką przerwę jesienną, wiosenną itp.
      W maju byłam łącznie z 9-10 dni nad morzem z młodą i bardzo jej to pomogło na zatoki, moja regeneracja też super. Przydałoby się coś takiego bez konieczności straty lekcji (nie kombinowałam, nauczycielka wiedziała, że wyjeżdżamy po chorobach).
      • gosza26 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 17:05
        Byłam takim dzieckiem, z przerośniętym poczuciem obowiązku bo wyssane z mlekiem matki. Może mnie to czegos nauczyło, nie wiem. Za to doskonale pamiętam jak to się kończyło przez wiele, wiele lat. Ja i inne podobne osoby były "łosiami" dla nauczycieli. Trzeba było przygotować klasy przed wakacjami (pościągać coś tam z tablic i inne takie), książki-nagrody wypisać do świadectw, i jeszcze mogłabym wymieniać.
        A nie przypomniało mi się czego mnie to nauczyło. Przyjmować najbardziej nawet idiotyczne polecenia bez szemrania. Tak wiem , nie ma ofiar są ochotnicy.
        • lokitty Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 17:12
          Eeee ale o co kaman? big_grin
          • gosza26 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 22:02
            lokitty napisał(a):

> Eeee ale o co kaman? big_grin
            >

Ale ,ze to do mnie? To proste, nauczyciele po wystawieniu ocen nie ruszali materiału tylko szykowali się do wakacji z wykorzystaniem uczniów. Oczywiście tych co z poczucia obowiązku do szkoły przychodzili. No chyba nie specjalnie skomplikowane.
            No ale moi rodzice stali też na "strarzy" wbicia mnie w poczucie obowiązków, a wiem,ze to moj zmarnowany czas i wyuczenie postawy o bezkrytycznym przyjmowaniu poleceń. Bo schemat ciągnął się latami.
            • paniusiapobuleczki Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 06:06
              Dla ciebie to wykorzystywanie uczniów, dla mnie to najfajniejszy czas w szkole. Robiliśmy coś innego. Na pocieszenie powiem ci, ze u ochotników do tych "czynnosci przygotowawczych do wakacji" było wielu i nikt nie uważał sie za jelenia. Współczuję ci podejścia.
            • lokitty Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 07:33
              Hm, my to lubiliśmy.
              Pamiętam, jak fajnie było zapinać firanki i robić gazetkę zamiast robić ćwiczenia z matmy big_grin big_grin big_grin.
            • paskudek1 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 12:13
              w jaki sposób nauczyciele szykowali się do wakacji, w dodatku wykorzystując uczniów?? Szczerze - bardzo mnie to ciekawi bo usiłuje sobie przypomnieć takie coś z własnych lat szkolnych i nie mogę, a obserwując nauczycieli teraz w pracy tez tego nie widzę. Za to widzę uczniów snujących się za nauczycielami z hasłem "proszę pani, mogę coś dla pani zrobić za punkty?"
              • vi_san Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 12:20
                Z podkreśleniem: ZA PUNKTY.
                • paskudek1 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 14:08
                  no ba, bez punktów niektórzy nawet dzień dobry zbyt chętnie nie powiedzą smile
                  • vi_san Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 14:28
                    Dokładnie.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 22:11
        A ja uważam, że długość wakacji jest odpowiednia. I piszę to z perspektywy rodzica.
        • lokitty Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 07:37
          Macie 2 m-ce urlopu?
          wink
          W mojej ostatniej pracy szefowa miała wielki "problem", żeby mnie wypuścić ze swoich łapek choć na tydzień, więc dla mnie urlopy pracownicze to jakaś urban legend po prostu (podejście się zemściło na szefowej, ale to inna sprawa).
          Dla mnie wolne nie jest problemem - jest nim zagospodarowanie 9 tygodni non stop w jakimś sensownym standardzie, bo miesiąc w mieście uważam za nieporozumienie, no ale cóż.
          Wolałabym np. 5-6 tygodni wakacji i możliwość legalnego wyjazdu np. w październiku, kwietniu/maju itp. Właśnie byłyśmy na takim wyjeździe nad morzem, z koniecznością nadrobienia materiału w szkole niestety - no ale zdrowotnie super sprawa.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 10:41
            Nie, nie mamy. Ale mamy dobre zaplecze smile
            • aneta-skarpeta Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 15:47
              ja tez ciesze sie z 2 m-cy wakacji, nie jestesmy samotnymi wyspami, lubimy po taniosci wyjechac i zyc na wekach i dobrze sie bawic jak kasy brak
              • lokitty Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 16:09
                Wiesz co, ja jestem tak zrypana tym rokiem szkolnym i chorobami, że zależy mi na wyjeździe w wygodne warunki. Co nie znaczy przesadnie drogo i luksusowo. Teraz w maju przez te 10 dni gotowałam córce nad morzem, bo sporo knajp jeszcze się nie otworzyło, a ona nie wszystko może jeść. I nie odpoczęłam za bardzo wink. Dla mnie urlop to też brak biegania po sklepach, wystawania nad garami i troszczenia się o żywienie rodzinki wink. Co do bycia samotną wyspą - mam w rodzinie głównie osoby starsze i chore, niestety jest gorzej, a nie lepiej. Na dzień dzisiejszy nie oczekiwałabym, że np. Mama mi codziennie do córki w wakacje przyjedzie przez miesiąc. A siedzenie samej w domu po 9 godzin to żadne wakacje dla 10-latki. Cieszę się w życiu z jednego, że pracuję dla siebie, bo bym nie dała sobie rady...
                • kaz_nodzieja Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 17:26
                  Dla mnie wakacje z garami i wekami to nie wakacje tylko wyjazd. Tak samo "wakacje" z dziećmi do lat 5-7 (w zależności od indywidualnej dojrzałości i cech).
    • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 22:11
      My jedziemy na wakacje we wrześniu. Nikt problemu z tego nie robi.
    • atena12345 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 05:33
      od poniedziałku córka w szkole nie robi nic. Pałętają sie po boisku szkolnym, mają jakieś "gry i zabawy", ale żadnych lekcji. Wcale się ludziom nie dziwię, że jadą w czerwcu
    • mama30101983 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 07:28
      O matko a my zawsze wyjeżdżamy w pierwszej połowie września i co teraz???
    • sitniczek Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 08:16
      Hm, nam by się to akurat przydało, bo niuniuś przyniósł wczoraj 4 pały i dwóje. Dodawanie, odejmowanie, mnożenie do 100 i dzielenie do 50... 2 klasa spp.
      Ale wytłumaczyłam mu, że potem będzie średnia ocen, a nie opis(tfu!)owa i chyba załapał, że z 5,6 i 1i2 nie będzie nawet 4.. Pożyjemy i zobaczymy. Zapowiedziałam wakacje z mnożeniem i już smile
      • berber_rock Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 08:34
        ZGLUPIALAS?
        Dzieciak nie umie mnozyc i dzielic, a ty mu tlumaczisz co to jest srednia arytmetyczna???
        • sitniczek Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 13:18
          Jakoś się odważyłam, pokazując, że to nie jest ponad jego siły, tylko z uporem się zaciął i rżnie w kulki. Zrozumiał, nie boj..
        • mid.week Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 16:14
          Niepamiętanie wyników tabliczki mnożenia nie jest tożsame z nierozumieniem czym jest mnożenie.
    • tatrofanka Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 11:02
      Troska szkoly o to by kazdy uczen w pelni wykorzystał rok szkolny wzrusza mnie od lat.
      Wszak materialu ogrom a czasu mało.
      Zatem może niech zlikwiduja te dni wolne przed i po kazdych świętach.
      Wszyscy wtedy pracuja a szkoly juz np od 20.12 udaja ze cos robia.

My wyjeżdżamy we wrzesniu lub październiku -Kreta albo Sycylia.
    • koronka2012 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 18:21
      stacie_o napisała:

> ale szkoła, przynajmniej mojego niuni> usa, do ostatniego dnia realizuje program.

to jest chyba jakimś wyjątkiem, bo przez całą szkolną edukację mojej córki w okolicy połowy czerwca były już wystawione wszystkie oceny i bywanie w szkole było sztuką dla sztuki.
      Dlatego zawsze jeździłam pod koniec czerwca właśnie.

I nie znam nastolatka rozgarniętego choćby w minimalnym stopniu, który by udostępniał fejsa publicznietongue_out własnych rodziców się blokuje, a co dopiero resztę.
      • 3-mamuska Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 18:39
        który by udostępniał fejsa publicznietongue_out własnych rodziców się blokuje, a co dopiero resztę.

Dokładnie, moze nie rodziców ale nauczycieli?
        Ja np. Nie przyjmuje zaproszeń od dzieci znajomych kuzynów. FB To nie miejsce dla małolatów.
    • heca7 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 20:43
      Dzisiaj moja córka spotkała w autobusie kolegę z podstawówki ( są teraz w I gim). I zgadali się, że w jego gimnazjum książki kazano im oddać już w ...maju! U córki oddają w ten piątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka