Dodaj do ulubionych

4-letnie licea?

24.06.16, 17:15
Szlag mnie trafia. Córka idzie do piatej klasy i co ja jej mam powiedzieć? Że idzie do gimnazjum czy nie?

wyborcza.pl/1,75398,20297836,to-juz-pewne-wraca-4-letnie-liceum-co-z-gimnazjami.html
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 17:19
      Co powiedzieć? Że 3 letnie liceum to była kpina i nawet beznadziejny rząd od czasu do czasu uchwali dobrą reformę. Mam nadzieję, że pomogłam smile
      • przeciwcialo Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 17:28
        Jakie masz doświadczenie aby mówic że 3 lata liceum do bzdura? Niech rozwijaja szkolnictwo zawodowe a licea i gimnazja zostawią w spokoju.
        • kokoryczko Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:04
          tak! niech wrócą zawodówki, mam nadzieje,ze ktos wreszcie o tym serio pomysli.
          • kokoryczko Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:04
            tzn niech rozwijaja ;p
          • angeika89 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 23:21
            Ale zawodówki nadal są. Córka sąsiadki mojej mamy uczęszcza, lecz obecnie zawodówka to "gorszy sort". Jeśli ktoś się nie dostanie do szkoły średniej idzie do zawodówki, która zawsze miała sporo niższy poziom.
            Jak dla mnie to oni właśnie powinni się zabrać za szkoły zawodowe, żeby nie były tak źle kojarzone i żeby jednak czegoś te dzieciaki się tam uczyły. Szkoły średnie dobrze prosperują i nie widzę powodu, aby je reformować.
            • kamunyak Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 23:47
              zawodówki zawsze były źle kojarzone, nawet w PRL.
        • kamunyak Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 23:45
          >Jakie masz doświadczenie aby mówic że 3 lata liceum do bzdura? Niech rozwijaja szkolnictwo >zawodowe a licea i gimnazja zostawią w spokoju.

już mówię.
          Pierwsze poł roku nauki zadnej nie ma bo wszyscy się "badają". Nauczyciele sprawdzają co potrafią dzieciaki, jakie braki maja (to najczesciej), dzieciaki "wdrażają się" w dorosły tryb nauki. Przez te pół roku, i później, wyrównywane są braki, nauki bieżącej brak.
          klasa 2, nareszcie normalna nauka.
          klasa 3, MATURA !!! studniowka, testy, przygotowania.
          Ile jest "normalnej" nauki? góra 2 lata (pół roku z klasy 1, klasa 2, poł roku z klasy 3), bywa mniej, zalezy od szkoły i poziomu dzieciakow.
          Osobiscie nie wielbie PISiorów ale reforma w postaci gimnazjów i 3-letnich liceów, to idiotyzm był.
          Nie wiem co teraz zrobić, znowu wszystko wywalać do góry nogami? nie wiem, naprawdę, ale 3 - letnie licea to była pomyłka.
          Mam 2 synów, obaj po maturze i studiach, jakby co.
          • turzyca Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 09:04
            A przed wojna liceum bylo dwuletnie. To ile oni mieli czasu na nauke? I jak zdazali przygotowac do tej opiewanej przedwojennej matury?
          • lusitania2 Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 13:40
            kamunyak napisała:

> już mówię.
            > Pierwsze poł roku nauki zadnej nie ma bo wszyscy się "badają". Nauczyciele spra
            > wdzają co potrafią dzieciaki, jakie braki maja (to najczesciej), dzieciaki "wdr
            > ażają się" w dorosły tryb nauki. Przez te pół roku, i później, wyrównywane są b
            > raki, nauki bieżącej brak.
            > klasa 2, nareszcie normalna nauka.
            > klasa 3, MATURA !!! studniowka, testy, przygotowania.
            > Ile jest "normalnej" nauki? góra 2 lata (pół roku z klasy 1, klasa 2, poł roku
            > z klasy 3), bywa mniej, zalezy od szkoły i poziomu dzieciakow.

ale to raczej nie są dobre licea.
            W dobrych liceach (sądząc po wynikach matur) jest sprawdzian-dwa na początku, dla zorientowania się w poziomie narybku - przy czym rzadko kiedy ktoś mocno odstaje, bo to nie są szkoły dla tych, którym do zawodówek za daleko, a liceum akurat pod nosem, nauka rusza z kopyta od pierwszego miesiąca i tak jest przez wszystkie lata, bo trzeba się wyrobić z programem do matury, a ta - musi wypaść dobrze, bo wyniki z niej świadczą o szkole.
            Więc to, co napisałaś, kamunyak, to li tylko kwestia podejścia do pracy kadry w konkretnych szkołach, a nie ogólny systemowy błąd.
            • kamunyak Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 19:35
              >ale to raczej nie są dobre licea.

raczej są dobre licea. Mój młodszy syn chodził do warszawskiego Batorego, legendarnego dosyć. Pani profesor od matematyki przez cały rok narzeala i jęczała, że dzieciaki "takie słabe, no, głąby po tych gimnazjach'. I ona uczyć swojego programu nie może bo dzieciaki niedouczone przyszły.
              Drugi syn chodził do Frycza, też dobre warszawskie liceum. Początku nie bardzo pamiętam, poza wyjazdem integracyjnym, który pół września "załatwił'. Za to koncówke pamietam. Od studniowki nauki praktycznie nie było "bo matura". I jakies poprawianie ocen itp.
              • hemp_plant Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 19:43
                a ty wiesz, że jest to STANDARDOWA odezwa nauczycieli, wykłądowców- taki dupochron, jakby nie wyszło, albo jak wyjdzie- żeby podziwiac, z jakiego bagna wyprowadzili.
                dajesz sie zmanipulować nuuczycielstwu- i jeszcze probujesz to przekazac dalej. ale inni tez uwierzyli- tai umysł leśnych dziadków tesknota za przeszłością....
    • przeciwcialo Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 17:26
      Nawet mi nie mów. Moje dziecko nawet nie chce słyszec o ośmiu latach nauki w podstawówce. Na 3 zmiany chyba beda się te roczniki uczyć.
      • lauren6 Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 07:54
        > Na 3 zmiany chyba beda się te roczniki uczyć.

Skąd taki pomysł. Kiedyś nie było gimnazjów to niby dzieci w podstawówkach chodziły na kilka zmian? Bzdura. Jestem z rocznika wyżowego, z dużej rejonówki, a zmianę mieliśmy 1.

Nie rozumiem tej histerii. Są pobudowane budynki i co za różnica czy zorganizują w nich gimnazjum, czy kolejną podstawówkę. To są jakieś nieistotne szczegóły lokalowe, samorządy to ogarną. Ważniejszy jest program, przygotowanie do studiów. To będzie lepiej zorganizowane w 4 letnim liceum, niż 3 letnim.
        • hemp_plant Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 08:22
          jak rozumiem jesteś nauczycielem liceum?
          szczerze, ja nie rozumiem o co chodzi z tym 4 letnim liceum. jakos tak się uważa, że jakaś magia sie dzieje w tych liceach, że to jednyny porządny element edukacji. a tak nie jest! w liceach jest największy odsetek korepetycji, najwięcej narzekań, a nauczyciele stosują zasadę akademicką - naucz się sam0 bo przecież ty juz prawie dorosły jesteś.
          wg mnei jest dobrze jak jest- oczywiści enie musicie się zgadzać: podstwówka to okres pierwszy, absolutnie nie powinna sie przeciągać do 8 lat- po co? metody nauczania i nauczyciele dla małych dzieci. poza tym, podstwówka to najwięcj przemocy i patologii- tak jest teraz, i tak było dawniej (spady 16 letnei i dzieci 6-7 lat:/-ja nei wiem, cz wy sobie zdajecie sprawę jak to bedzie wyglądać- ja wiem jak wyglądało, w podstwówkach byłam 2, miejskich, bynajmniej nie w dzielnicach patologicznych, wrecz przeciwnie)
          młodzież osobno w gimnajach - i jak sobie bardzo cenię zmianę środowiska, już może byc bardziej odpowiadające młodemu, uczestniczy w wyborze, wybiera sobie rozszerzenei jeżeli chce się czegoś więcej uczyć (tak to działa u nas). nauka jak najbardziej porządna, jest jej dużo, wszystko jest przerabiane. ale tak sie dzieje w porządnym gimnazjum- i do tego trzeba dążyć, a nei do likwidacji.
          liceum- prawdziwe wybory i huzia na korepetycje- bo nauczyciel w liceum nie nauczy. i teraz tego bedzie 4 lata???? musze powiedzieć że nauczyciele liceów to dobrzy lobbyści- i wiedzą jak uderzyć do leśnych dziadków.
          mi, jak już, odpowiadała by LIKWIDACJA LICEÓW- na rzecz 6 letnich gimnazjów big_grin
          ps ucinam argument o nieprzygotowaniu do studiowania- kiedyś na studia szło max 10% rocznika- najlepsi. teraz- 50% rocznika, z czego ta 1/5 jest znacznie znacznie lepsza niż kiedyś. a reszta.......
          • jan.nowak.7 Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 11:46
            Zgadzam się w dużej części z "hemp_plant" Oczywiście w segmencie najlepszych liceów ten dodatkowy rok zostanie pewnie dobrze wykorzystany. Ale te szkoły "z górnej półki" jednocześnie bardzo dużo stracą. Bo one dziś zgarniają wspomniane 10% populacji - po 3 latach dobrego lub bardzo dobrego gimnazjum. Te dzieciaki po II klasie gimnazjum umieją bez porównania więcej, niż my po 8 klasie - jak patrzę na kolegów mojego syna, którzy programują, gładko radzą sobie z angielskim, tłuką wyrafinowane zadania z matematyki i przypominam sobie siebie na progu elitarnego warszawskiego liceum to jest przepaść. Trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć. Owszem w skali kraju matury wypadają słabo, a na uczelnie przychodzą osoby na żenująco niskim poziomie, ale to tylko dlatego, że przyjęto założenie, że wyższe wykształcenie jest bez mała dla każdego.
            • hemp_plant Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 12:22
              Te dzieciaki po II klasie gimnazjum umieją bez porównania więcej, niż my po 8 klasie - jak patrzę na kolegów mojego syna, którzy programują, gładko radzą sobie z angielskim, tłuką wyrafinowane zadania z matematyki i przypominam sobie siebie na progu elitarnego warszawskiego liceum to jest przepaść. Trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć.
              dokładnie tak jak piszesz- no sorki, ale mieszkałam w akademickim mieście, chodziłam do dobrej podstawówki- ale w wieku mojego syna - czyli skończona 8 klasa smile umiałam dużooo mniej- 2 języki- programowanie, matematyka na duzooo wyższym poziomie, w ogóle nie ma porównania.
              to sa jakieś historie leśnych dziadków, sentyment do starego- wcale nie było lepiej, a licea to żadna magia- rzekłabym, że wręcz przeciwnie- korepetycje, wyścig szczurów i dobrzy lobbiści. jestem niezadowolona! sad
              • iwoniaw Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 19:25
                Zgadzam się z Wami w zupełności: Trzeba być ślepym, żeby nie widzieć, o ile więcej umieją dziś dzieciaki po 2. klasie dobrego gimnazjum niż kiedyś po 8 klasie podstawówki (nawet bardzo dobrej). To jest inny świat po prostu.
            • kamunyak Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 20:01
              >e dzieciaki po II klasie gimnazjum umieją bez porównania więcej, niż my po 8 klasie - jak >patrzę na kolegów mojego syna, którzy programują, gładko radzą sobie z angielskim, tłuką >wyrafinowane zadania z matematyki i przypominam sobie siebie na progu elitarnego >warszawskiego liceum to jest przepaść

nie zauważyłaś, że świat się zmienił? i mysmy, w wieku naszych dzieci, nie mieli komputerów w domu? ba, niektórzy w ogole nie wiedzieli, co to "komputer", dziećmi będąc. A teraz mają je wszystkie dzieci, na swoich domowych biurkach.
              Niedawno widziałam na ulicy matkę z dzieckiem w wózku - spacerówce. Ile to dziecko mogło mieć ? 2 lata? i trzymało w rączkąch jakiegoś smartfona? czy cos w tym stylu, i zaiwaniało paluszkami po klawiaturze, myk myk myk. Normalnie szczęka mi opadła.
              Ja umiałam wiecej niz moja matka w moim wieku będąc, nasze dzieci podobnie a ich dzieci będą miały tak samo. Normalka.
              A gimnazja były przed II wojna i tuz po wojnie więc to nie ma nic wspólnego z "lesnymi dziadkami", bo dziadki akurat to znają.
              I zadziwiające jak więszkośc matek jest przeciwna posyłaniu 6-latków do szkoły bo chcą po staremu, ale juz gimnazja i licea po nowemu. Brak konsekwencji.
              • joa66 Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 20:07
                Oczywiście dzisiaj młodzi ludzie wiedzą więcej, bo mają więcej narzędzi zdobywania wiedzy i umiejętności. Co nie zmienia faktu, że ...wiedzą więcej.

A co do braku konsekwencji - nie wszystko trzeba "kupować" w pakiecie - mogą się nam podobać elementy różnych pakietów. Ba, można stworzyć nowy pakiet składający się z elementów innych.
              • hemp_plant Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 22:43
                "leśny dziadek" to stan umysłu- wszystko co było kiedys jest lepsze.
                i osobiści sie tylko częsciowo z tobą zgodzę- faktycznie, nie było kompów, ale wiedza np matematyka, geografia, biologa- zdecydowanie na plus. historia, polski- nie jestem pewna, i mi wiszą. WOS- chyba nie bedziemy porównywać big_grin a języki- to zupełnie inna sprawa. w ogóle nie ma porównania i być nie może. czyli o co to całe halo?
                BTW- jestem zwolenniczką 6 latków w szkole, moja córka to "6 latek" w piatej klasie big_grin
    • andaba Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 17:51
      Nawet jeżeli wprowadzą czteroklasowe gimnazjum, to raczej obecnych klas czwartych i piątych to nie obejmie, bo jakim cudem?
      Jedynie ośmioklasowa podstawówka by może mogła. Oby nie.
      • lusitania2 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:14
        andaba napisała:

> Nawet jeżeli wprowadzą czteroklasowe gimnazjum, to raczej obecnych klas czwarty
        > ch i piątych to nie obejmie, bo jakim cudem?

"cudem" sejmowej maszynki do głosowania i andrzeja_podpiszę_wszystko_co_pan_prezes_sobie_życzy?

> Jedynie ośmioklasowa podstawówka by może mogła. Oby nie.

moje średnie dziecko we wrześniu idzie do 6 klasę, niestety trafiło na nieciekawe towarzystwo (formalnie z "dobrych domów"), samo uznało, że ten ostatni rok jeszcze w niej wytrzyma, a potem pożegna towarzystwo z ulgą, ale jeżeli miałyby to być 3 lata, to rok szkolny zacznie w innej szkole.
    • kanna Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:30
      He , he.. moja idzie do szóstej, więc jeszcze bardziej nie wiem, co jej powiedzieć :p
      • joa66 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:33
        Prawdę im mówicie.
        • joa66 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:38
          nie "mówicie" ale "mówcie" smile
        • lusitania2 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:42
          ale to przecież nie chodzi o to, że boimy się (czy jak to nazwać) powiedzieć dziecku "nie wiem, co dalej, bo władza rządząca nie zechciała się jeszcze podzielić ze społeczeństwem swoimi pomysłami w tym temacie", tylko że problemem jest niepewność co do sytuacji i prawda, czyli owo "nie wiem" tej niepewności nie zlikwiduje.
          • joa66 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:46
            Ale zminimalizuje jeżeli do "nie wiem" dodamy (o ile to prawda) "ale cały czas monitoruję co się dzieje w tej sprawie i zrobię wszystko co się da, żeby podjąć jak najlepszą decyzję kiedy przyjdzie pora. Bez względu na to czy liceum będzie 3 letnie czy 4 letnie pomogę Ci dostać się do najlepszego dla Ciebie"
            • lusitania2 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:01
              ale jarzysz, że problemem moim, przeciwciało, kanny, oqoq jest problem, czy nasze dzieci pójdą do gimnazjum, czy nie, a nie kształt liceum?
              • joa66 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:09
                Odnosiłam się do pytania "co powiedzieć dziecku". I oczywiście uważam wprowadzenie burdelu za szkodliwe, ale dziecko powinno mieć pewność , że rodzice zrobią wszystko, żeby tragedii nie było. Nie masz wpływu na to czy gimnazjum będzie czy nie. Masz wpływ na to w jaki sposób przygotujesz się do OBU wersji. Przy okazji nauczysz dziecko, że jest czas płakania, ale jest też czas działania.
                • lusitania2 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:23
                  joa66 napisała:

słuchaj, tu nie chodzi o przygotowania, płakanie i buk wie, co jeszcze tylko o to, że dziecko (ja też) chce wiedzieć, na czym stoi. Już (tak, tak, możesz napisać, że to świetna okazja do nauczenia dziecka, że na niektóre rzeczy trzeba poczekać) - część marzy o gimnazjum, część pewnie niekoniecznie - wszyscy chcieliby tak samo wiedzieć już co będzie. I słodkie kawałki o wsparciu i pomocy im ich nie zadowalają w tym temacie. Oni chcieliby w.i.e.d.z.i.e.ć, to jest temat codziennych rozmów z rówieśnikami i nie załatwia go "będzie co będzie", ale nie martw się dziecko, zrobimy wszystko, żeby ci pomóc.
                  Moje dziecko sytuację w temacie będzie gimnazjum/nie będzie ma omówioną z nami na fefnastą stronę, doskonale wie o wsparciu z naszej strony itpitd i dalej tak samo przejmuje się i czeka na informacje, co będzie.
                  • joa66 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:29
                    Oczywiste jest to, że chce wiedzieć. Tak jak to (bo to napisałam) jest to, że mój komentarz odnosi się do pytania "co mówić dzieciom". Co chcesz powiedzieć?
                    • joa66 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:32
                      p.s. i tak, jest to świetna okazja do pokazania dziecku nie tego, że czasami czego poczekać, tylko tego, że trzeba głosować w wyborach - nie ma gwarancji, że "nasi" wygrają, ale ich szanse rosną - bo każdy głos się liczy.
                  • gama2003 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:32
                    Bo to jest szczyt, tak wszystkich trzymać w bezsilnej niepewności.
                    Takie tupeciarskie - wiem, ale nie powiem....ze strony ministerstwa.
                    A pewnie burdel mają i decyzje będą podejmowane na kolanie
                    • lusitania2 Re: słowem, 24.06.16, 19:35
                      a raczej w dwóch: "dobra zmiana"
                      sad
                      • przeciwcialo Re: słowem, 24.06.16, 19:36
                        Naradza się w Toruniu więc licze że chroniąc katolickie gimnazja reszta tez ocaleje.
                        • lusitania2 Re: słowem, 24.06.16, 19:44
                          też bym chciała być gimnazjalną optymistką, ale skoro kościół ma też podstawówki, to słabo mi się widzi, że będzie obstawał przy gimnazjach.
                          Raczej szykuję sięcrying na (świeckie) protesty w ich obronie (to dziecku też obiecałam).
                          • przeciwcialo Re: słowem, 24.06.16, 19:48
                            No ale kościelne gimnazja własnie dlatego sie oburzyły że nie chciały sie w podstawówki zmieniac , w licea zreszta tez.
          • black_halo Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:38
            Z mojego wlasnego doswiadczenia. Zdawalam mature w 2002 roku. We wrzesniu musialam wybrac 3 czy 4 przedmioty na nowa mature i poziom, w pazdzierniku byly wybory i wygralo SLD, ktore obiecalo przyzwrocic stara mature. Bo wczesniejszy rzad AWS jakos sie pospieszyl i stwierdzil, ze zmieni zasady w trakcie gry. Zdaje sie, ze dopiero w grudniu jakos bylo juz pewne, ze wraca stara matura. Faktycznie 4 miesiace przed. Przezylam ja i przezyly setki tysiecy ludzi z rocznika 1983 i 1982. Nie wiem jaki raban by sie podniosl gdyby ktos wprowadzic reforme tak jak wtedy.
            • turzyca Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 08:57
              Mijasz sie z prawda. Stara matura nie zostala narzucona. Jesli ktos chcial zdawac nowa mature, to zdawal nowa i dla tych ludzi nie zmienilo sie nic.
              Zmiana przepisow na korzysc osob nimi dotknietych mozliwa jest zawsze, z dowolnie krotkim wyprzedzeniem.
              • black_halo Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 10:28
                Nie mijam sie z prawda. To nowa matura zostala narzucona odgornie, potem to zmieniono w trakcie ostatniego roku nauki i faktycznie mozna bylo wybrac ale nie znam nikogo kto wybral nowa mature w moim roczniku. Na pewno mialam zakupione 4 sylabusy do nowej matury.
                • verdana Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 10:58
                  Mijasz sie. Mój syn z rocznika 1983 zdawał maturę - jeden temat był w formie nowej, reszta starej. Czyli niczego nie narzucano.
                  • black_halo Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 11:21
                    No i co z tego, ze byl jeden dodatkowy arkusz egzaminacyjny procz tego co zwykle na starej maturze? To nie zmienia faktu, ze reguly zmieniono mi w trakcie gry. Gorzej, bylam pierwszym rocznikiem, ktory pisal nowy egzamin do liceum - test zamiast standardowego wypracowania. Chociaz cala podstawowke pisalam 2-3 wypracowania, rozprawki, interpretacje, eseje tygodniowo. Ze wzgledu wlasnie na egzamin do liceum.

Jak poszlam do liceum to w trakcie nauki dowiedzialam sie, ze bedzie nowa matura. Chyba od trzeciej klasy uczyslismy sie i do nowej i do starej bo nie wiadomo bylo jaka ona bedzie.
                    • turzyca Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 14:27
                      To może świadczyć o Twojej szkole, bo ja np. od początku fakultetu matematycznego miałam klasówki rozpisane na 60 pkt. - żebyśmy się przyzwyczajali do takiego rozkładu punktów. Tak samo pisaliśmy prace z polskiego w nowym formacie. Reformę wprowadzono w 1999 roku, przygotowania do niej zaczęły się wcześniej, dobrzy nauczyciele, którym zależało na uczniach, mieli opracowane plany nauczania, jeszcze zanim minister oficjalnie podpisał. U mnie starą zdawali tylko ci, którzy chcieli uniknąć matematyki.
                      • black_halo Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 19:46
                        Nie moglas miec od poczatku, chyba, ze jestes mlodsza. Reforma weszla w 1999, w styczniu. Dzieci do pierwszych gimnazjow poszly we wrzesniu 1999. W styczniu 1999 ja juz bylam w pierwszej klasie liceum i w tym momencie nikt nie wiedzial jeszcze jak ta nowa matura ma wygladac. Rzad buzka zaprzysiezono zaledwie 14 miesiecy wczesniej i nie, nie mowiono wtedy o zadnej reformie. PiS o likiwdacji gimnazjow mowil od paru lat wiec teraz to sie mozna bylo przygotowac.

Chcialas dogryzc ale troche Ci nie wyszlo. Szkola byla bardzo dobra, na 34 osoby ponad 20 dostalo sie medycyne, stomatologie i farmacje bo klasa byla biol-chem. Kilka skonczylo studia prawnicze. Jeden z kolegow jest sedzia, drugi adwokatem, trzeci notariuszem, zaden z nich nie mial prawniczej rodziny. Jedna z moich kolezanek pracuje w Google, jest menadzerem. Trzy osoby poszly na politechnike, kilka na chemie i fizyke. I to swiadczy o poziomie szkoly.
            • landora Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 09:58
              Chwila, ja jestem rocznik 1982 i zdawałam starą maturę. W ogóle o nowej nie było mowy. Matura 2001.
              • black_halo Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 10:25
                No bo tak bylo, moj rocznik dowiedzial sie w trakcie trwania nauki w liceum, ze bedziemy podchodzic do nowej matury. Nie jestem pewna ale chyba w trzeciej klasie dopiero. A przeciez przez pierwsze 2.5 roku przygotowywano nas do starej. Wiem, ze na pewno na maturze ustnej mialam juz jakis losowy temat do przedstawienia z angielskiego, nie pamietam czy tez z polskiego. Na poczatku czwartej klasy byla niepewnosc ale wtedy SLD rzucilo na stol powrot starej matury dla wszystkich, ktorzy szli jeszcze starym systemem i nowa matura weszla dopiero od 2006 roku bodajze, dla tych co chodzi juz do trzyletniego liceum.
                • biala_ladecka Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 10:53
                  Dokladnie tak bylo. Zdawalam mature w 2002. Mialam juz opracowany temat na prezentacje z polskiego. Pisalismy pierdyliard probnych matur: starych i nowych. Ta prawdziwa to byla juz formalnosc wink
              • ewa_mama_jasia Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 11:58
                W takich dyskusjach pięknie wychodzą roznice wiekowe ?? W 2001 r juz od 10 lat pracowałam ??
      • oqoq74 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:34
        To tak jak mój syn. Szlag człowieka trafia.
        • elf1977 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:45
          Ja jestem podłamana, moja w będzie w szóstej klasie, ja od lat uczę w gimnazjum i przez lata widzę, że wiele się zmieniło na plus. I nadeszła Dobra Zmiana, która wszystko wywraca do góry nogami, marnując mnóstwo pieniędzy i wieloletnich doświadczeń.
          • oqoq74 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:07
            Ja od początku byłam zdania i nadal jestem, że lepiej byłoby zainwestować i poprawić to co wymaga poprawy, doposażyć szkoły itd., a nie wywracać wszystko do góry nogami. To są gigantyczne i nikomu niepotrzebne koszty.
            • gama2003 Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:34
              Kogo koszty obchodzą ?
              Obywatele zapłacą za wszystko.
              Dostaniemy bubel za który zapłacą dzieci.
    • paloma_blauwinder Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 18:41
      Mój syn idzie do szóstej. Nóż się w kieszeni otwiera.
      -
      2019 Trybunał Stanu dla Andrzeja Dudy
      • little_fish Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:29
        mój wlasnie skończył podstawówkę - jest jakiś scenariusz na tę okoliczność? Pójdzie po staremu, czy coś będą kombinować po drodze?
        • przeciwcialo Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:34
          Może cofna do do podstawówki do klasy siódmej wink Wiem, wiem kiepski zart ale nóz sie w kieszeni otwiera na takie mieszanie.
          • black_halo Re: 4-letnie licea? 24.06.16, 19:43
            Pojdzie zapewne do gimnazjum starym systemem i przez trzy lata te gimnazja sie wygasi a w miedzyczasie wydluzy sie podstawowke o dwa lata. Albo pojdzie po prostu do siodemej klasy w tej samej szkole a gimnazja nie beda mialy naboru w tym czy w nastepnym roku. Zanim ierwsze roczniki po nowemu trafia do liceum, to aktualne licea jakos sie przystosuja. W koncu ledwo 15 lat temu musialy przystosowywac sie w druga strone.
            • pade Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 00:19
              no pewnie, luziksmile
            • turzyca Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 09:01
              16 lat temu.
              A to znaczy, ze wiekszosc kadry jest sprofilowana pod obecny system nauczania. Bo ile osob, ktore 16 lat temu mialo no chocby z piec jesli juz nie 10 lat doswiadczenia w pracy w danej formie szkoly, nadal uczy? Nauczycielka pracuje przy dobrych wiatrach 36 lat. Ile z nich ma co najmniej 26 lat doswiadczenia zawodowego?
              • black_halo Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 10:30
                O matko boska, 16 lat temu nie bylo ani jednego nauczyciela, ktory by uczyl nowym systemem bo system dopiero wchodzil. Gorzej, w jednej szkole byly roczniki, ktore szly jeszcze starym systemem a miedzyczasie przyszly roczniki, ktore szly nowym. No bez przesady. Jest sporo nauczycieli z dwudziestoletnim stazem i jeszcze wiecej takich, ktorzy sami chodzili do szkoly w starym systemie.
                • oqoq74 Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 11:28
                  Wbrew temu co piszesz, to nie jest takie hop siup. A sądząc po wprowadzanych obecnie różnych zmianach, nowych przepisach, to niekoniecznie tak od razu wszystko będzie fajnie funkcjonować. Ja rozumiem sentyment do starego systemu, sama się wg. niego uczyłam, ale twierdzenie, że liceum jakoś się przystosuje, nauczyciele też jakoś i w ogóle jakoś to będzie, mnie nie zadowala. I zapewne innych rodziców również.
                  A skoro temat i tak Ciebie nie dotyczy, to może przestań opiewać pozytywy czegoś co ma być, a jeszcze nikt wie, jak będzie funkcjonować, bo to głupie.
    • zona_mi wklejone przez moderatora 24.06.16, 19:27
      przeciwcialo 24.06.16, 16:44
      Własnie na czerwono na stronie glównej. Ciekawe co wymysla z gimnazjami. Przez całe wakacje będą mieszać.

k1234561 24.06.16, 17:40
      Moim zdaniem powinni wrócić do tego co było.8 lat podstawówka,4 lata liceum.Komu to przeszkadzało.Całe pokolenia się na tym systemie wykształciły i wychowały i było dobrze.A teraz to niemal co 2-3 lata zmiana podstawy programowej .Podręczniki już nie w każdej szkole,ale w każdej klasie z jednego rocznika inne.Masakra.W dodatku dzieciaki w najgłupszym okresie są rozdzielane,potem trafiają na 3 lata do nowej grupy rówieśniczej.Gdzie pierwszy rok jest badawczo-rozpoznawczy,w drugim się trochę zintegrują w trzecim roku już się rozdzielają,żeby znowu na 3 lata ten cyrk zacząć tylko w innej szkole.Dlatego uważam,że 4 -letnie licea powinny wrócić.A gimnazja to generalnie niewypał.Aczkolwiek moja córka uwielbia swoje gimnazjum,swoich nauczycieli i swoją klasę.Więc ona jest na tej reformie wygrana,ale takich dzieci jest promil,a wyjątki potwierdzają tylko regułę.
      • lusitania2 Re: wklejone przez moderatora 24.06.16, 19:32
        lauren6 napisała:

Ile ty masz lat, że uważasz 33 latków, którzy w przeszłości kończyli 4 letnie liceum, za leśnych dziadków?

wiesz, lauren6, przy "leśnych dziadkach" to nie o wiek się rozchodzi...
        sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/lesny-dziadek;13069.html
        • lauren6 Re: wklejone przez moderatora 25.06.16, 10:00
          Ale m.in. o płeć, więc już nie pogrążaj się tą definicją.
    • lidek0 Re: 4-letnie licea? 25.06.16, 11:32
      Powiedz, że nie wiesz, bo nikt tego nie wie, więc w czym problem? Nie wiesz kiedy to wszystko się zmieni więc tak powiedz dziecku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka