Dodaj do ulubionych

A co z językami?

27.06.16, 22:03
A co reforma szkolnictwa mówi o drugim języku? Czy w 7 klasie dojdzie drugi język obcy? Czy dziecko będzie miało jakiś wybór jaki to język - bo obecnie w gimnazjach są przynajmniej dwa do wyboru? Czy może będzie narzucony - np. rosyjski i żaden inny, bo dyrekcja akurat rusycystę znalazła? Czy każda podstawówka zatrudni dwóch lingwistów? A może drugi język dojdzie dopiero w liceum?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: A co z językami? 27.06.16, 22:12
      Też się zastanawiam.
      Niewykluczone, że w przyszłym roku, gdy nie będzie naboru do gimnazjów, część nauczycieli weźmie kawałki etatów w podstawówkach w klasach VII, a może i młodszych.

Poza tym w większości gimnazjów (poza renomowanymi i prywatnymi) jest jeden język i przeważnie jest to niemiecki.
      • hemp_plant Re: A co z językami? 27.06.16, 22:28
        "Poza tym w większości gimnazjów (poza renomowanymi i prywatnymi) jest jeden język i przeważnie jest to niemiecki."
        co ty chrzanisz? BYŁY 2, OBOWIĄZKOWO.
        • przeciwcialo Re: A co z językami? 27.06.16, 22:30
          Obowiązkowo angielski a jako drugi naczęściej jest niemiecki.
          • andaba Re: A co z językami? 27.06.16, 22:39
            Odniosłam się do tego:

Czy w 7 klasie dojdzie drugi język obcy? Czy dziecko będzie miało jakiś wybór jaki to język - bo obecnie w gimnazjach są przynajmniej dwa do wyboru?

Tu jest mowa o drugim języku obcym.
            W niektórych szkołach był do wyboru, w niektórych nie.
            • kanna Re: A co z językami? 28.06.16, 14:27
              W moim rejonowym gimnazjum były dwa języki do wyboru.
              • pitahaya1 Re: A co z językami? 28.06.16, 16:38
                Dwa języki do wyboru? Jakie?
                U nas do wyboru były dwa z dwóch big_grin Wybór jak ch.lera.
            • kai_30 Re: A co z językami? 01.07.16, 10:12
              U nas we wszystkich miejskich szkołach drugi język wchodził od czwartej klasy SP, w gimnazjach rzecz jasna nadal były dwa.
    • wanda_co_nie_chciala_niemca2 Re: A co z językami? 27.06.16, 22:14
      Własnie miałam taki temat zakładać - jako nauczyciel języka drugiego w gimnazjum. Jak obstawiacie - będzie? I od której klasy? Nigdzie nie mogę znaleźć info a to moje być albo nie być sad
      • przeciwcialo Re: A co z językami? 27.06.16, 22:16
        Drugi to od szóstej klasy powinien wejść.
        • wanda_co_nie_chciala_niemca2 Re: A co z językami? 27.06.16, 22:20
          Myślisz? Bo ja szczerze mówiąc chyba zejdę na zawał z niepewności sad naprawde się boję o pracę.
        • hemp_plant Re: A co z językami? 27.06.16, 22:28
          od siódmej
          • ichi51e Re: A co z językami? 01.07.16, 10:17
            Dlaczego od 7?
      • andaba Re: A co z językami? 27.06.16, 22:19
        Coś muszą zrobić z nauczycielami to raz, no i przygotować dzieci do nauki w liceach też.
        Stawiam, że w tym roku pozostanie po staremu, bo za mało czasu na cokolwiek, ale w przyszłym co najmniej siódme klasy język obcy drugi dostaną, możliwe, że wtedy obejmie też klasy młodsze od 5 na przykład, moż nie od razu, ale stopniowo.

Chyba, że uznają, że języki obce niepotrzebne, w sumie z takimi decydentami to się można wszystkiego spodziewać.
        • wanda_co_nie_chciala_niemca2 Re: A co z językami? 27.06.16, 22:21
          Rany boskie, bez jaj. Nie straszyć mnie tu, nauczyciele i tak mają dużo stresu big_grin
        • paskudek1 Re: A co z językami? 27.06.16, 22:23
          oni mają za mało czasu na sensowne przygotowanie tej reformy nawet od przyszłego roku. Organizację roku szkolnego trzeba oddać w KWIETNIU. jeżeli ci durnie uchwalą choć POŁOWĘ potrzebnych przepisów do marca to ja jestem Szach Perski, królowa Madagaskaru i primabalerina Teatru Balszoj w jednym. Napiszą kolejne buble prawne które stworzą taki bajzel jakiego w szkolnictwie nie było nawet po wojennej zawierusze.
          • skarolina Re: A co z językami? 27.06.16, 22:41
            A wiesz, że problem jest właśnie w tym, że tej reformy NIE DA się przygotować i wprowadzić sensownie, ale oni i tak ją wprowadzą? Bo pal diabli, gdyby teraz narobili hałasu, a potem się rakiem wycofali, jak z wielu swoich obietnic. Wtedy ucierpiałyby "tylko" (wiem, że to nie jest tylko, dlatego w cudzysłowie) dzieci z obecnej szóstej klasy, bo cały rok będą w niepewności, co dalej. A tak, to będzie bajzel koszmarny i ucierpi mnóstwo dzieciaków. Ale cóż, tak się skończyło ratowanie maluchów i inne takie, czemu znaczna część ematek radośnie przyklaskiwała, żeby niuniusie rok dłużej w przedszkolach trzymać. Znalazł się świetny pretekst, żeby rozpieprzyć ile się da.
            • paskudek1 Re: A co z językami? 27.06.16, 22:45
              ja to doskonale wiem. Pracuję w szkole i chociaż nie ma ministerialnego stołka, ukończonego zarządzania oświatą i nie siedzę w polityce to i tak mam wrażenie, że nawet ja znam lepiej przepisy oświatowe i realia szkolne niż szanowna pani minister i cała zgraja politruków. Rzygać mi się chce jak to wszystko czytam. Po jaką .... ja mam się doskonalić, coś tworzyć skoro za góra dwa lata stracę pracę? Po kiego grzyba pisać projekty? Po diabła mi awans? Mam dosyć. Życzę im wszystkiego najgorszego. Wyzwalają we mnie najgorsze uczucia.
        • przeciwcialo Re: A co z językami? 27.06.16, 22:25
          Niewykształcone, bez języków nie wyjadą i na jedyna słuszną parie będą głosowac do końca zycia.
    • bei Re: A co z językami? 27.06.16, 22:20
      w szkolach, w ktorych byl tylko jeden jezyk w siodmej klasie dojdzie drugi.
      • wanda_co_nie_chciala_niemca2 Re: A co z językami? 27.06.16, 22:22
        To dedukcja, czy z jakiegoś źródła?
        • przeciwcialo Re: A co z językami? 27.06.16, 22:26
          Wanda, zawsze możesz nauczac prywatnie.
          • wanda_co_nie_chciala_niemca2 Re: A co z językami? 27.06.16, 22:28
            Zlituj się, nienawidzę nauczać prywatnie (w sensie korepetycji np. )

A w szkole lubię. Takie dziwadło jestem.
            • andaba Re: A co z językami? 27.06.16, 22:31
              Mam nadzieję, że przejdą z gimnazjów do podstawówek płynnie (nasze rejonowe ma świetną germanistkę, szkoda by jej było, zresztą anglistki też niezłe).
      • feliz_madre Re: A co z językami? 27.06.16, 22:29
        Chemia i fizyka też dojdą? Każda podstawówka przygotuje klasy na pracownie do robienia doświadczeń?
        • andaba Re: A co z językami? 27.06.16, 22:32
          To jest ciekawszy problem,niż języki. Słownik łatwiej przenieść...
        • przeciwcialo Re: A co z językami? 27.06.16, 22:32
          Dzieci będą jeździc do szkół z pracowniami big_grin Codziennie zajecia w innej szkole big_grin
          • andaba Re: A co z językami? 27.06.16, 22:37
            Cóż, ja się uczyłam raz w szkole, raz kinie, raz w świetlicy PGR-u, stare dobre czasy wrócą smile
        • asia_i_p Re: A co z językami? 28.06.16, 00:46
          Z nauczycielami też będzie bajzel. U mojej córki w szkole są w tej chwili 4 klasy szóste. To chemik będzie miał całe 4 godziny - już widzę, jak jest w tym układzie dostępne kółko albo zajęcia wyrównawcze.
    • paloma_blauwinder Re: A co z językami? 27.06.16, 22:36
      Po zwiększeniu opodatkowania VAT-em zajęć w szkołach językowych nie mam złudzeń. Będzie robione wszystko, żeby języki ciąć - raz że to oszczędności, dwa że to niebezpiecznie otwiera na świat, a trzy - za komuny tego, panie, nie było i proszę, przeżyliśmy.
      • senin1 Re: A co z językami? 27.06.16, 22:51
        dwa że to niebezpiecznie otwiera na świat, a trzy - za komuny tego, panie, nie było i proszę, przeżyliśmy.
        • przeciwcialo Re: A co z językami? 27.06.16, 22:55
          Za moich czasów w podstawówce był rosyjski, moja klasa zalapała sie na 2 lata angielskiego, inne roczniki juz nie. W Liceum były dwa języki, z czego jeden to musiał byc rosyjski a drugi niemiecki lub francuski.
          • andaba Re: A co z językami? 27.06.16, 22:57
            W liceum tak, w podstawówce o drugim (poza rosyjskim) nikt nie słyszał.
          • arwena_11 Re: A co z językami? 28.06.16, 00:05
            Miałam od 5 klasy rosyjski, od 7 niemiecki. Byłam pierwszym rocznikiem, który mógł nie miećł w liceum rosyjskiego
            • ichi51e Re: A co z językami? 01.07.16, 10:19
              No to tak jak ja u nas byl rosyjski i angielski
          • heca7 Re: A co z językami? 01.07.16, 12:55
            Ja jestem rocznik 74. W podstawówce bodajże od 5 klasy miałam rosyjski a od 7 niemiecki. Angielskiego nie było nawet opcjonalnie. Potem poszłam do liceum , do klasy humanistycznej. Miałam rosyjski (wszystkie klasy go miały) i angielski no i łacinę. Pamiętam, że klasa mat-fiz miała rosyjski i niemiecki. Jak to wyglądało w pozostałych profilach nie pamiętam.
            W każdym razie wolałabym ziemniaki kopać niż znów uczyć się rosyjskiego. Ja nawet brzmienia tego języka nie znoszę tongue_out
        • mdro Re: A co z językami? 27.06.16, 23:52
          Chrzanisz, obawiam się, raczej Ty. W podstawówce rosyjski (od 5 klasy), w liceum/technikum drugi język plus kontynuacja rosyjskiego. Nie wiem, w jakim miasteczku mieszkałaś, ale może te dodatkowe zajęcia były opłacane przez rodziców?
        • paloma_blauwinder Re: A co z językami? 28.06.16, 00:01
          > za komuny BYLY dwa jezyki w szkolach (rosyjski obowiazkowo I niemiecki/angielsk
          > i/francuski do wyboru)
          Po pierwsze - mówisz o liceum, a wątek jest o gimnazjum (wyjaśnienie dla ciebie: o 7, 8 i 9 klasie).
          Po drugie nawet w liceum wcale nie był to obowiązkowo drugi język NOWOŻYTNY, nader często była to jakaś łacina lub grekasmile, co nie jest samo w sobie złe, ale na świat otwierało tak średnio.
          Po trzecie - jeśli już zmieniamy temat i mówimy o liceum - to te języki były w szkole na takim poziomie, że nie dało się ich tam sensownie nauczyć. Rozumiem, że bronisz honoru swojego pokolenia, ale w językach to wy nie mówicie (nie wasza wina oczywiście). Nawet tego rosyjskiego nie znacie za dobrze, bo to był punkt honoru się go nie uczyć.
          Po czwarte - NIE mówimy o zajęciach pozalekcyjnych. Tu jest i będzie pełna dowolność.
          • a.va Re: A co z językami? 28.06.16, 00:22
            Ja miałam angielski w szkole od 7 klasy, w zwykłej podstawówce, pod koniec komuny, to jak to się stało? Myślałam, że tak było wszędzie. Inna sprawa, że poziom języków był żenujący i w podstawówce, i w liceum.
            • paskudek1 Re: A co z językami? 28.06.16, 07:59
              a ja miałam w technikum niemiecki... całe DWA lata smile potem zabrakło germanistki smile Kończyłam technikum w 94 roku. Owszem były szkoły z dwoma językami obcymi ale nie była to norma ani tym bardziej rozwiązanie systemowe.
          • arwena_11 Re: A co z językami? 28.06.16, 08:24
            W podstawówce miałam od 7 klasy niemiecki. Kończyłam ją w czerwcu 90r. Wcześniejsze klasy również miały od 7 klasy niemiecki.
            • katriel Re: A co z językami? 28.06.16, 12:36
              Ja kończyłam rok wcześniej i miałam dokładnie tak samo. (Inna rzecz że fatalny ten niemiecki był.)
              • arwena_11 Re: A co z językami? 28.06.16, 12:45
                U mnie był świetnysmile. Potem pani przeszła do Goethego, a ja odeszłam ze szkoły. Podstawy jakie mi dała były bezcenne w późniejszej nauce.
              • kai_30 Re: A co z językami? 01.07.16, 10:15
                Ja też w '89, w podstawówce miałam tylko rosyjski, w LO rosyjski i angielski.
                • szarsz Re: A co z językami? 01.07.16, 12:17
                  Tak samo, z tym, że w LO niemiecki zamiast angielskiego.
          • joa66 Re: A co z językami? 01.07.16, 11:50
            Łacina i greka funkcjonowały jako 3 i 4 język (ja tak miałam, z greką dla chętnych) . Nie słyszałam o żadnym przypadku układu rosyjski -łacina. Drugim językiem był zawsze język nowożytny.
        • pitahaya1 Re: A co z językami? 28.06.16, 16:42
          U nas (miasto wojewódzkie) w podstawówce był tylko rosyjski. Angielski dopiero w liceum. W innych szkołach bywało różnie. Przychodzili uczniowie po olimpiadach językowych, ale i takie, jak ja, czyli po jedynym słusznym języku.
        • mama303 Re: A co z językami? 01.07.16, 09:58
          senin1 napisała:

> za komuny BYLY dwa jezyki w szkolach (rosyjski obowiazkowo I niemiecki/angielsk
          > i/francuski do wyboru)
          w podstawówce za komuny był jeden słuszny język - rosyjski
          • mama303 Re: A co z językami? 01.07.16, 10:03
            mama303 napisała:

> w podstawówce za komuny był jeden słuszny język - rosyjski

inna sprawa że był na dobrym poziomie. Ja bym sie raczej dogadała po rosyjsku a mam 50 lat smile
        • ewa_mama_jasia Re: A co z językami? 01.07.16, 12:11
          To Ty sprawdź fakty. Za komuny NIE BYŁO dwóch jezyków obcych w podstawówce. Był od V klasy rosyjski. Nie miałam takiej opcji nawet w ramach zajęć pozalekcyjnych - Warszawa.
          W liceum miałam nawet trzy języki, klasa humanistyczna. Rosyjski, francuski i łacina. Wszystko obowiązkowo.
          • chocolate_cake Re: A co z językami? 01.07.16, 13:12
            Rocznik 1970
            Od klasy piątej rosyjski a od klasy siódmej angielski. Liceum angielski wykładowy ( uczyłam się prywatnie od 10 roku życia i zdałam egzamin do tego liceum) oraz rosyjski.
          • skarolina Re: A co z językami? 01.07.16, 13:24
            Rosyjski od piątej, niemiecki od siódmej, rocznik 1973, ale do szkoły chodziłam z 1972. Mam wrażenie, że jednak to była komuna...
    • anias29 Re: A co z językami? 27.06.16, 22:56
      Tak trochę na marginesie: w szkole mojego syna drugi język obcy doszedł w IV klasie, do niedawna byłam przekonana, że tak jest w całym kraju.
      • wanda_co_nie_chciala_niemca2 Re: A co z językami? 27.06.16, 23:00
        w części szkół tak jest - to godziny tzw. dyrektorskie, często nei do odróżnienia w planie nauczania od "zwykłych". A co będzie teraz - strach pomyśleć. O pracę i tak jest ciężko (jestem germanistką), jak mi jeszcze zlikwidują 2 język, to kanał. Cholera jasna psiakrew.
        • mama303 Re: A co z językami? 01.07.16, 10:04
          wanda_co_nie_chciala_niemca2 napisał(a):

> w części szkół tak jest - to godziny tzw. dyrektorskie, często nei do odróżnien
          > ia w planie nauczania od "zwykłych". A co będzie teraz - strach pomyśleć. O pra
          > cę i tak jest ciężko (jestem germanistką), jak mi jeszcze zlikwidują 2 język, t
          > o kanał. Cholera jasna psiakrew.
          Wal do Agaty Dudy, ona tez germanistka, może zrozumie wink
    • mid.week Re: A co z językami? 28.06.16, 12:48
      Dlaczego w 7 klasie? Moja córka ma dwa języki od czwartej...
      • kanna Re: A co z językami? 28.06.16, 14:31
        Tego nie ma w podstawie programowej, drugi język Twojej córki musi być opłacany z innego źródła.
      • kasiagli Re: A co z językami? 01.07.16, 13:30
        To pozazdrościć. Moja córka w rejonowej podstawówce w śródmieściu Warszawy (nomen omen tuż przy sejmie) i dzieciaki mają tylko francuski przez 6 lat. Ciekawa jestem czy teraz w końcu się to zmieni, czy też przez 8 lat będzie tylko francuski. a potem do liceum na egzaminach oczywiście angielski, a co. Bo przecież Zalewska w życiu o takiej szkole tylko z jęz. francuskim nie słyszała.
    • olafowamama Re: A co z językami? 01.07.16, 09:17
      wyborcza.pl/1,75398,20325963,reforma-edukacji-zalewskiej-jak-maja-zyc-nieprzecietne-gimnazja.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza

z tego artykułu wynika, że drugi język wejdzie dopiero na etapie szkoły średniej...
      • andaba Re: A co z językami? 01.07.16, 10:08
        Akurat nie wiem, czy to jest większy problem, moja córka ma z drugiego języka celujący, a syn twierdził, że ucząc się języka w liceum więcej się nauczył przez jeden semestr, niż przez 3 lata gimnazjum (a akurat chodził, w przeciwieństwie do córki, do świetnego gimnazjum z wysokim poziomem języków).
    • mama303 Re: A co z językami? 01.07.16, 09:56
      problem jest taki, że szczegółów nikt nie zna, nawet szanowna ministra
    • joa66 A co zamiast klas dwujęzycznych? 01.07.16, 11:51
      Ktoś wie?
      • chocolate_cake Re: A co zamiast klas dwujęzycznych? 01.07.16, 12:02
        Tego nie wie nikt. Nawet pani minister.
        Pewnie zlikwidują, jak wszystko co było dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka