03.07.16, 19:53
W celu mania wink kota w co należy się zaopatrzyć?

Poza legowiskiem, kotownikiem, kuwetą, żwirkiem i żarciem?
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Kot 03.07.16, 19:53
      Transporter.
      • taki-sobie-nick Re: Kot 03.07.16, 19:56
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Transporter.

Wymieniony, pod nazwą "kotownik".
        • szpil1 Re: Kot 02.08.16, 19:47
          Wszystkie koty na zdjęciach są cudne smile
      • laruara Re: Kot 08.08.16, 09:25
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Transporter.

opancerzony big_grin
    • kota_marcowa Re: Kot 03.07.16, 19:56
      Akurat legowisko sobie daruj, kot i tak będzie spał gdzie zechce i na 99,9% nie będzie to legowisko big_grin
      • zuleyka.z.talgaru Re: Kot 03.07.16, 19:58
        Prawda. Moje śpią - mały w doniczce z paprocią a duża w pudelkach...
    • joann_80 Re: Kot 03.07.16, 19:59
      W dużo miłości wink
      Co to jest kotownik?
      • taki-sobie-nick Co to jest kotownik 03.07.16, 20:00
        Kotownik wygląda tak:

www.zwierzakowo.pl/portal/wp-content/uploads/2010/10/trixie-elba.jpg
        • joann_80 Re: Co to jest kotownik 03.07.16, 21:26
          Jakby transporter wink
          Moja by w życiu nie wlazła do tego. Za bardzo jej się z wetem kojarzy.
          Dzięki za wyjaśnienie.
          • taki-sobie-nick Re: Co to jest kotownik 03.07.16, 21:28
            joann_80 napisała:

> Jakby transporter wink

Nie JAKBY, tylko transporter.

Kotownik jest moją nazwą - pojemnik na kota, czyli kotownik.
            • joann_80 Re: Co to jest kotownik 04.07.16, 07:45
              big_grin
            • ichi51e Re: Co to jest kotownik 05.07.16, 12:09
              To chyba koter powinno byc
              • ardzuna Re: Co to jest kotownik 05.07.16, 16:05
                Kotojemnik.
    • heca7 Re: Kot 03.07.16, 20:00
      W kota suspicious big_grin

A poza tym żwirek, kuweta, jedzenie. Może jakieś zabawki. Z legowiskiem poczekaj, kot sam sobie miejsce wybierze. Moja np z wieszaka na kaloryferze skorzystała dopiero jak włączyliśmy ogrzewanie. Wcześniej nie kumała o co z tym chodzi wink a ja się nasłuchałam docinków od rodziny.
      • niutaki Re: Kot 03.07.16, 20:05
        W cierpliwosc, konformizm, a takze w poczucie, ze nie zawsze masz racje, wlasciwie, ze nigdy nie masz racjiwink I drapak.
    • klamkas Re: Kot 03.07.16, 21:21
      W miłość, cierpliwość, usłużność i takie tam... z żarciem i żwirkiem nie przesadzać ilościowo - bo panu kotu nie podpasuje i trzeba będzie kombinować z odwożeniem dla tymczasów czy innych bezdomniaków. Kupiłabym też laserek (jedyna zabawka, którą wszystkie znane mi koty kochają miłością wielką -a młodzież warto wybiegać). Drapak? (jakiś mały i tani na próbę - bo może się okazać, że nie lubi sznurkowego, ale kocha pętelkowy, albo kartonowy, albo zwykły pieniek, albo jeden fotel i nic ponad to).
    • viridiana73 Re: Kot 03.07.16, 21:49
      Hahaha, legowiskiem, hahahaha!! No żart roku, naprawdę!

Kotek będzie spał z Tobą.
      • jolunia01 Re: Kot 03.07.16, 23:50
        Jak KOT jej pozwoli, to będzie spała z KOTEM. Oczywiście na KOCIM łóżku, KOCIEJ poduszce...
        • viridiana73 Re: Kot 04.07.16, 10:01
          Jolunia, masz rację, przepraszam! Jak mogłam tak głupio to sformułować!?
      • liisa.valo Re: Kot 04.07.16, 14:09
        U mnie nie spał ze mną smile Zamykałam drzwi do sypialni i niech sobie śpi gdzie chce, byle nie ze mną big_grin
        • viridiana73 Re: Kot 04.07.16, 22:30
          Wstrząsnął mną ogrom Twego sadyzmu!smile
          • sundry Re: Kot 08.08.16, 11:00
            U mnie to by nie pomogło chyba, dociekliwosc kota dobijajacego się do sypialni nie ma sobie równych wink
    • karotka_plus Re: Kot 03.07.16, 22:06
      Miseczkę na wodę i suchą/mokrą karmę tongue_out

Poza w/w (oprócz legowiska) mamy drapak (nauczona od małego i w 97% tam drapie), łopatka do kuwety, tunel kupiony w Pepco - bardzo lubi się w nim bawić i spać oraz kilka szeleszczących zabawek.
      Mamy też neutralizator zapachów oraz taki pochłaniacz zapachów do kuwety (miesza się z żwirkiem).
    • redheadfreaq Re: Kot 03.07.16, 22:08
      Odpuść legowisko, szkoda kasy - kot i tak będzie spał na Twoich ważnych dokumentach, oparciu kanapy lub Twojej poduszce, przyprawiając Cie o kręcz szyi.
      • konwalka Re: Kot 03.07.16, 22:13
        w neospasminę
        • klamkas Re: Kot 03.07.16, 22:29
          big_grin
    • aankaa Re: Kot 03.07.16, 22:39
      wbijaj sobie jak mantrę - nie widzę kłaków, nie widzę kłaków, nie widzę kłaków, ....

nie uwierzysz ale znajdziesz je nawet w akurat rozbijanym na jajecznicę jajku albo otwieranej konserwie big_grin
    • klamkas Re: Kot 03.07.16, 22:42
      A, dodam - koniecznie kup rolki do czyszczenia ubrań (takie samoprzylepne).
      • chocolate_cake Re: Kot 03.07.16, 22:51
        Rolki koniecznie
    • bei Re: Kot 04.07.16, 00:15
      Krem do odklaczania ukladu pokarmowego, obroza p pchlom i kleszczom ( jesli kot bedzie wychodzil na posesje), smycz z szelkami- jesli bedziesz chodzic z nim na spacery, dzwoneczek na szyje- by nie polowal na ptaki, Trixie- trawa dla kota, leki przeciw oblym i tasiemczym pasozytom, szczotka, cazki do pazurkow i pilnik, drapak ( wystarczy deska, pieniek lub bardziej profesjonalny), krople do czyszczenia uszu, rolka do czyszczenia siersci poza kotem, zabawki, smakolyki, lopatke do zwirku.....
      • bei Re: Kot 04.07.16, 00:18
        Moze jeszcze odkurzacz typu robotsmile

I gratuluje pomyslu na podarowanie sobie przyjemnoscismile!
        U mnie wszyscy z alergia na siersc, ale "mamy" koty tranzytowe, czasem kilka w porywach.
        • taki-sobie-nick Re: Kot 04.07.16, 00:32
          To ma być kot terapeutyczny, nie tam dla przyjemności wink
    • mysiulek08 Re: Kot 04.07.16, 00:43
      -w dobrego, prokociego weta
      - w fajne kocie forum
      - miska na zarcie albo metalowa albo ceramiczna, byle nie plastikowa
      - fontanne/poidelko, kot musi duzo pic zeby mu nerki nie padly, tej NIE polecam, porazka:
      www.zooplus.pl/shop/koty/automatyczne_poidelka_karmniki/poidelko_fontanna/113200
      - cos do czesania
      forum.gazeta.pl/forum/w,10264,161769447,161769447,czesanie_czesanie_.html
      -apteczke pierwszej pomocy:
      www.koty.pl/porady/art206,apteczka-pierwszej-pomocy-dla-kota-warto-ja-miec.html

- drugiego kota dla towarzystwa smile
      • taki-sobie-nick Re: Kot 04.07.16, 00:47
        mysiulek08 napisała:

> -w dobrego, prokociego weta

Wet ogólny jest w pobliżu. Nie wiem, czy dobry.

> - w fajne kocie forum
        > - miska na zarcie albo metalowa albo ceramiczna, byle nie plastikowa
        > - fontanne/poidelko, kot musi duzo pic zeby mu nerki nie padly,

chwila, a zwykła osobna micha na wodę nie może być?

już pierwszy kot będzie pewną rewolucją w moich (i nie tylko) obyczajach, więc powoli z temy kotamy ;-P
        • mysiulek08 Re: Kot 04.07.16, 04:48
          a zwykła osobna micha na wodę nie może być?
          alez moze smile i w 99% przypadkow sie sprawdza, poidelko/fontanna to taki gadzet, ktory akurat spelnia porzadna funkcje. Sprawdzone, ze chetniej pija z wody 'ruchomej'

Przygotuj sie tez na to, ze bedzie chleptac z kranu nad umywalka/wanna, albo wode z wazonu, garnka w zlewie, z czegokolwiek. I dobrze, bo kot MUSI duzo pic, a nie zawsze to co w mokrej karmie starcza nerkom i pecherzowi.

Miski jednak lepsze inne niz plastikowe, ktore sa malo higieniczne i czesto koty jedzace z plastiku maja tradzik na brodzie
        • triismegistos Re: Kot 04.07.16, 10:41
          Ale dwa koty to mniej niz jeden. Serio. Jeden kot nudzi się i strasznie psoci, przeszkadza, i w ogóle. Jak sa dwa to zajmują się sobą. A najlepiej brać dwa od razu, bo dokacanie bywa dramatyczne.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Kot 04.07.16, 14:07
            Potwierdzam.

Od kiedy mam dwa koty to tak jakbym nie miała żadnego - jeśli chodzi o rojbrowanie.
            • jablkowe Re: Kot 06.07.16, 10:53
              zdecydowanie dwa koty! pojedynczy będzie smutny i będzie domagał się ogromu uwagi oraz z nudów szukał rozrywek, które mogą Ci się nie spodobać
    • mysiulek08 Re: Kot 04.07.16, 06:13
      Podstawowa sprawa: to bedzie male/mlode kocie czy dorosly osobnik? Bo jak mlode, nieopierzone to trzeba chalupe przygotowac, figurki z misnienskiej porcelany schowac, rodowe ludwiki zabezpieczyc i takie tam.
      Dobrze miec cos z poprzedniego miejsca, cos bedzie nim pachnialo, zabawka, kocyk, szmatka. Taki kawalek z zapachem zmniejszy koci stres. Legowisko to nie, ale jakies pudlo z otworem, wymoszczony czyms miekkim transportem bedzie dobrym miejscem na kryjowke.

Przyda sie feliway, krople walerianowe, spraj z kocimietka, enzymatyczny srodek do czyszczenia jakby sie niespodzianki trafily.

Przyjmuje, ze kocie bedzie odrobaczone, odpchlone, z testem FIV/FeLV, wysterylizowane.

A tak w ogole to polecam :

www.galaktyka.com.pl/product,,409,13.html

marlon24.pl/moj-kot-i-ja.html

• b-b1 Re: Kot 04.07.16, 08:25
      W solidny drapak! Z hamakiem, budką i innymi cudami.
      Zajrzyj tu:
      drapaki.pl/pl/
      • magia Re: Kot 04.07.16, 09:03
        U nas tego typu meble sie nei sprawdziły, a miałam naprawdę dużą 2.4m konstrukcję.
        Koty i tak spły w łózku i drapały co chciały.
        Najlerpsze wg mnie drapaki są ze sprasowanej tektury.
        wbrew pozorom, są bardzo wytrzymałe. U nas taki jeden jest już 3 lata i obsługuje 4 koty. Ostatni dokupiłam kolejny podobny.
        www.mykotty.pl/Meble-myKotty-cabout-pol-99.html
        One są dość drogie, ale wytrzymałe.
        Z tańszych opcji na początek można kupić taki i sprawdzić czy kot go zaakceptuje.
        Najlepiej dla zachęty posypać kocimietką, jeśli na początku nie będzie zbyt kumaty, co z tym robić.

tu tańsze tekturowe:
        www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapak_maly/60_cm/450774
        www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapaczki_dla_kota/566427
        www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapaczki_dla_kota/386515
        www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapaczki_dla_kota/99778
        www.zooplus.pl/shop/tylko_u_nas/zoolove_by_zooplus/zoolove_koty/zoolove_akcesoria_dla_kotow/461255
        • b-b1 Re: Kot 04.07.16, 09:45
          magia napisała:

> U nas tego typu meble sie nei sprawdziły, a miałam naprawdę dużą 2.4m konstrukc
          > ję.
          > Koty i tak spły w łózku i drapały co chciały.

A ja mam już kilka lat drapak z Rufi -pod sam sufit i sprawdza się idealnie. Żaden z 4 kotów nie drapie nic innego. Śpią w hamaku, rozecie i tubie.
          Pudła kartonowe też mają-ale tylko do zabawy.
    • triismegistos Re: Kot 04.07.16, 10:32
      Legowisko spokojnie skreśl z listy, jeszcze nie spotkałam kota, który by spał na dedykowanym spaniu. Dorzuć sejf do zamykania żarcia.
      • gazdzinazdaleka Re: Kot 04.07.16, 14:59
        O, mój czasowo sypia w legowisku. Nachętniej na starym swetrze moim lub męża. I można spokojnie przy nim zostawić żarcie na stole, nie ruszy. Nie, to chyba nie kot, tak teraz myślę. I czasem warczy, zwłaszcza na ptaszki na oknem. I przybiega się przywitać do drzwi. Kurczę, wychodzi na to, że mam psa wink
        I do tego przez długi czas pił tylko z konewki. Trzeba było konewkę (9 l) pełną wody wstawiać do kuchni, bo inaczej się nie napił. Po bodajże dwóch latach udało mi się go przekonać, że miska jest poręczniejsza. Ufff.
        A, i jeszcze na początku okazało się, że ma na tyle dużą głowę, że z małej miski, która z powodzeniem służyła poprzednim kotom, nie może nic zjeść, bo mu się głowa w niej nie mieści smile Kupiliśmy takie dla psa. Więc to jednak jest pies, dla niepoznaki przebrany w kota.
        Taka rasowa znajda (pers z chronicznym katarem). A właściwie to on nas znalazł, bo wszedł do domu, usiadł na kanapie i stwierdził, że zostaje smile
      • emigrantkaaa Re: Kot 04.07.16, 19:04
        > Legowisko spokojnie skreśl z listy, jeszcze nie spotkałam kota, który by spał
        > na dedykowanym spaniu.

Oba moje koty korzystają z legowisk. Przy czym to koty wybrały sobie miejsca (na szafie w sypialni i pod stołem w kuchni), a ja usłużnie położyłam im tam poduszki. Bo u nas za legowiska robią zwykłe poduszki w rozmiarze 50 x 80 cm. Naturalnie oprócz legowisk koty użytkują także sofę i łóżko, to oczywista oczywistość.

Zdjęcie poglądowe czyli Jej Puszystość na szafie:

https://zmniejszacz.pl/zdjecie/451/5534351_1453053346486.jpg
        • triismegistos Re: Kot 04.07.16, 20:14
          Jaka piękność!
      • aankaa Re: Kot 04.07.16, 20:32
        no, moje sypiają
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ei/ef/kdsh/vuBWvR8MxCBOq1b8EB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ei/ef/kdsh/bWnnactZgCrIf9DctB.jpg

• gladys_g Re: Kot 04.07.16, 14:13
      Miski na suche, mokre, wodę i łapówki.
    • hamerykanka Re: Kot 04.07.16, 19:41
      Kocie legowisko do wspinaczki i drapania pazurow. Koty mojej corki maja takie cos i spedzaja na tym duzo czasu:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/L1JBZ8cFqQiEeDTfpB.jpg

Lozko z duza iloscia kocykow i pluszakow, zeby mozna bylo sie zakopac..
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/MA0MffwhbnBMghOxAB.jpg

( i tak, kot jest slepy na jedno oko, zostal znaleziony z siostra jako czterotygodniowe maluchy z kocim katarem)

Kocie sciezki, gdzie moga sie wylegiwac, patrzec na wszystko z gory i scigac sie. Zrobione, bo pokoj jest maly i w ten sposob nadrabiaja kilometry. Polki sa wzdluz wszystkich scian.
      Schodki-poleczki zaczynaja sie od lozka...
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/c9t4N6O2abx5fc60zB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/LvDo4iHLdp5bCFx3RB.jpg

Przydaja sie tez domki dla Barbiesmile
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/IvDrTLziboePn4HXkX.jpg

Siatki w oknach
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/qJ0gq5alMaCDjcpw5B.jpg

Prawdziwe myszki, zlapane w pulapki..
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/rpkDLgHXeZcDXy2OPX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/aDQwmw5gKxC3x9nbMX.jpg

I cieple kolanka..
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/aMO0EvriXqnaMDQNOX.jpg
      • b-b1 Re: Kot 04.07.16, 19:46
        No nie wiem...u mnie na półkach kocich też dywany big_grin Samo drewno okazało się za śliskie do wyścigów-trzeba było obić.
        • hamerykanka Re: Kot 04.07.16, 20:55
          Anienie. Specjalnie polozone deski cedrowe heblowane tylko z jednej strony. Od gory sa szorstkie i mozna sobie na nich trenowac pazurkismile
          • zlotonaiwnych Re: Kot 04.07.16, 21:31
            Jak to dobrze, że nie cierpię kotów.....
          • taki-sobie-nick Myszy żadnych łapać nie będę 04.07.16, 22:43
            puknij się.
    • mysiulek08 Re: Kot 05.07.16, 03:14
      coz, Krolowej Yodzie,

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xe/yb/ncoj/9UuQRsAWa4Tyw6fLJB.jpg

wiele wolno, spac gdzie chce:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xe/yb/ncoj/2WHK4jua30THo3g55X.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xe/yb/ncoj/QyJZ9w5ErMRVESGlNB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xe/yb/ncoj/jHa02PaLRnIfP8VQjB.jpg

nawet trunki wybierac:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xe/yb/ncoj/k6ziS3fGNVfDvvZVsX.jpg

ale myszy jej nie lowimy tongue_out
    • ardzuna Re: Kot 05.07.16, 11:43
      Kotek już wybrany?
    • joanekjoanek Re: Kot 05.07.16, 17:21
      Moim zdaniem to w nic, na bieżąco się człowiek dokształca i zaopatruje.
      Kot zresztą sam z siebie nie potrzebuje gratów, dokupuje się po prostu swoje własne graty, które kot zniszczy - jeśli się trafi taki, co niszczy dużo, bo bywają.

A mnie raczej interesuje, co to znaczy kot do celów terapeutycznych. Bo żeby kot na coś pomagał, to trzeba go przede wszystkim bardzo cholernie lubić. Jak się nie lubi, to taki kot na nic nie pomoże, bo to bestie są. Tak tylko ostrzegam na wszelki wypadek.
      • taki-sobie-nick Re: Kot 05.07.16, 22:37

>
        > A mnie raczej interesuje, co to znaczy kot do celów terapeutycznych.

Lekarz przepisał. Nieomalże. tongue_out

• joanekjoanek Re: Kot 06.07.16, 11:46
          No rozumiem, ale lubisz koty? tak szczerze i na serio? bo jeśli nie do końca, to ja bym rozważyła jednak nieposłuszeństwo pacjenckie.
    • bbuziaczekk Re: Kot 05.07.16, 18:58
      Mam kota od 6 tygodni. Malego. Ma tygodni 12 obecnie.
      1. Kuweta najlepiej duza.
      2. Zwirek najlepiej bentonitowy zbrylajacy. Mojemu kotu nie podpasowal zwirek drewniany. Nie chciala nawet tam wejsc.
      3. Drapak
      4. Miski
      5. Transporter
      6. Zabawki najlepsze dla naszego sa te na wedkach (piorka, pileczka) i jakies pomponiki (najlepsze dla naszego z czapek).
      7. Szczotka do czesania klakow.
      8. Obcinaczki do pazurow
      Spal bedzie tam.gdzie mu bedzie pasic.
      Nasz w nocy spi z nami w lozku. W dzien w zaleznosci gdzie jestem wink jesli jestem w kuchni to spi na drapaku albo na parapecie albo na stoliku za laptopem albo na wreda kladzie sie na laptopa. Jak jestem w sypialni to na lozku albo paraper. Pokoj dzieci ich lozka albo parapet.
      Pokoj goscinny rogowka albo fotele.

• danaide Re: Kot 03.08.16, 19:06
      Dopisuję:
      - przyjaznych ludzi, którzy zaopiekują się kotem jeśli będziesz się gdzieś chciała wybrać bez niego;
      - z kocich zabawek: u nas hitem wszech czasów są frotki. Najlepsze takie leciutkie, puchate, jak dla małych dziewczynekwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka