moyyra Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 13:37 ehh..i ja znam ten ból, mam ok43/44 rozmiar z obuwiem to różnie bywa stacjonarnie nie mam dużego wyboru odkąd Deichmann wycofał się z sprzedaży dużej rozmiarówki a 42 wg niego to jest XXL - nawet te babciowate buty sa małe prawie ŻADNEGO wyboru do tego modele, które po prostu mi nie odpowiadają, albo nie ten styl np frędzle mi się nie podobają, mam halluksy i teraz tych modnych sandałków na cienkich paskach nie załoze/poczucie estetyki/ internet...no owszem...zamawiałam z Zalando i wszystkie odslyłałam, niedopasowane, albo coś tam ... na Butyxl zamowilam czółenka, całkiem ok, załozylam, nic nie uwiera - super mysle sobie...zrobiłam pare krokow i buty zostały na dywanie a ja bez nich - za szerokie. Może tam autorka watku znajdzie odpowiednie obuwie Kiedys zamowilam sandałki wg własnych wymiarow, wzoru , podałam wymiary i ...okazały się za duże - też kij z tym. Zniechecilam się , bo nie było możliwości zwrotu. Leża sobie teraz w szafie Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 15:52 Piszecie mi, że kilka firm ma tęgość oznaczaną - co z tego, skoro w sklepach internetowych nie jest to uwzględniane? Weszłam na wyszukiwarkę w Ryłko i w Clarksie - a gdzie tam, tylko długość można wybrać. Ara i Josef Seibel nie mają swoich sklepów, a w zbiorczych sklepach też nie ma podanej tęgości. Może w sklepach stacjonarnych jest to uwzględniane, z tych sklepów, które wymieniłyście, bywam w Clarksie i Ryłko. Ryłko ma tęgość na pudełkach, ale przy kupowaniu sprzedawczyni nigdy nie spytała, czy mi podać szersze, kiedy mówiłam, że dziękuję, bo za wąskie. Czyli pewnie standardowo mają w sklepie tylko tęgość G, więc co mi po tym, że wpisują tęgość na pudełkach, skoro nie mogę poprosić o tęgość H tego konkretnego modelu, który mi się podoba. Nigdy nie sprawdziłam, jak sprzedawczyni zareagowałaby na komunikat: "poproszę te czarne sandałki w rozmiarze 39 H". Ktoś próbował? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Apel do producentów butów 06.07.16, 21:47 Nie, ale kiedys prawie kupilam buty z karteczka "tylko dla wezszych stop" w Deichmanie, bo mam odwrotny akurat problem. Czesto ekspedientki orientuja sie ktore buty sa szersze. Odpowiedz Link Zgłoś
lati7 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 17:29 Podzielam Twój ból, mam to samo... Szlag mnie trafia, jak muszę odsyłać ładne buciki np. do eobuwia, czy zalando. Odnoszę wrażenie , że z roku na rok te wszystkie buty są coraz węższe. A te które są na rynyku (szerokość H) sa albo bardzo drogie jak już sie "spodobają" , albo koszmarnie drogie - babciowe. Jak już znajdziesz, to nie ma rozmiaru , zostają same 36 , 37 ... A 39 - 40 schodzi na pniu. Ja sensowne buty kupiłam albo w Ombelle , albo w tamtym roku UWAGA! ekspandryle w Makro, fajne w kwiatki za 29,99 zł. Wzięłam dwie pary, żałuję ze nie więcej... W tym roku Francuska marka Ombelle nie ma ładnych wzorów, wszystko jak dla starej babci... dscollection.pl/comfortabel/ modnebuty.pl/product-pol-5669-sandaly-Tamaris-28118-coral.html www.riccardo.pl/ona/buty-damskie/czolenka/ombelle-104 allegro.pl/ombelle-buty-skorzane-roz-37-i5094166768.html#thumb/3 _ tęgość H allegro.pl/ombelle-buty-skorzane-roz-37-i5094166768.html#thumb/3 - tęgość H Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Apel do producentów butów 06.07.16, 21:29 zamawiaj buty szyte na miarę Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 10:13 Tojest chyba strasznie droga impreza, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 20:33 oczywiście są droższe, niż masówka szyta w Chinach; piszesz, że masz kasę i chcesz ją wydać na buty, więc uznałam, że uszycie butów na miarę leży w Twoich możliwościach... poszperaj w ofertach takich usług, może się zdecydujesz; rzeczywiście takie prawdziwe szycie indywidualne z odrysowaniem i obmierzeniem stopy jest usługą luksusową w tych czasach; wyjściem pośrednim jest pytanie rodzimych firm szyjących buty, niektórzy realizują dodatkowe życzenia klientów (np. Baldowski - przynajmniej kiedyś, teraz nie wiem) Odpowiedz Link Zgłoś
brak.slow Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 00:01 trafilam tu jakoś przypadkiem ale przyznam Ci rację. Też ostatnio rozmyślałam o butach i miałabym mnóstwo sugestii do producentów gdyby tylko zechcieli mnie wysłuchać wzbogaciliby się znacznie. Po pierwsze dziewczyny nie noście balerin codziennie (ani nawet często) to samo tyczy się super płaskich sandałów. Raz dlatego, że bardzo szybko spowodują płaskostopie poprzeczne, które jeszcze bardziej powiększy wam stopę, bo wykręca ją dokladnie w poprzek, dwa cienkie podeszwy nie amortyzują, więc bóle pięt (ostroga) kolan i stawów biodrowych macie jak w banku, Wiem co mówię. Zaczelam się zastanawiac skąd te bóle, a wlasnie lubilam nosić plaskie buty. Z ręką na sercu przyznaję, że nie mam żadnych bóli podeszwy stopy pięt czy kolan gdy założę buty na nieco wyższym obcasie 3-8 cm. super plaskie buty na cienkiej podeszwie to niszczenie wlasnego zdrowia. to powinno byc zakazane. dwa - twardość podeszwy...większość butów nawet drogich producentów są tak twarde, ze po kilku miesiącach noszenia nie da się ich "ułożyć pod siebie" stopy bolą, ocierają.. dlaczego tak mało się produkuje półbutów ze skóry na mięciutkich podeszwach? szycie przy palcach, zauważyłam się spora większość butów nie ma jakby to powiedzieć tego szycia przy palcach, które tam robi większą przestrzeń, tylko skóra/material zawijany jest od razu do podeszwy, co sprawia, ze material okropnie ciśnie w palce mimo dobrego rozmiaru podeszwy, nawet jak wezmę większy to cieśnie nadal, bo materiał jest za nisko i nie ma miejsca na palce (to najczęściej wlasnie baleriny tak są szyte, a w ślad za nimi inne buty) koszmar. zbyt twarde skóry - szpilki czółenka itd. Skóry są niekiedy tak twarde, ze lata noszenia ich nie zmiękczą. Drapią, trą robią nagnioty, miała okazję zmierzyć ostatnio jakieś buty na obcasie firmy hispanitas i w szoku byłam, jak mięciutka skóra była w okolicach sródstopia i palców! szok! co do szerokich balerin, udalo mi się kupić super elastyczne i z miękkiego materialu skóropodobnego w Auchan, ale juz ich nie ma... mozna tez spróbować kupić baleriny marki Rieker, tez są miękkie. jesli chodzi o skórzane gorzej się rozbijają i drą okropnie wlasnie na przodzie stopy i w palce. niestety nie doradzę wiele, bo tak samo kupno wygodnych butów to w polszy dramat. dla mnie nawet nie szerokość stopy, ale ta elastyczność podeszwy (ze wzgledu na te bóle) i miękkość skór byłaby priorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 09:25 z 3 cm obcasem to sie zgodze, ale 8 cm to gwarantowane bole stop i plecow, taka wysokosc sie nie nadaje na wielogodzinne chodzenie. Tak naprawde jedyne buty, w ktorych nie mecza mi sie stopy ani nic innego to buty sportowe z wyprofilowana dobrze wkladka. Swietnie amortyzuja, sa miekkie i spelniaja wszystkie warunki o jakich piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 10:11 Tak , ta twarda skóra to też koszmar, dlatego przestałam kupować przez internet, muszę pomacać. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 10:15 I to szycie tak, że nie ma w górę miejsca na palce też mnie wnerwia, niby rozmiar dobry, a palce cisną Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 16:15 O to to ! Zawsze sprawdzam sztywnosc podeszwy przed zakupem. I ta plaga wrecz ,za malo miejsca na palce. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 16:56 A ja myślałam, że mam jakieś bardzo sterczące palce i dlatego mnie buty cisną na czubkach... Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Apel do producentów butów 08.07.16, 11:09 Heh, ja tez juz tak zaczelam myslec, ale porownalam dawne buty z dzisiejszymi. Jedyne sensowne buty widuje w malych sklepikach i sa to buty polskich producentow. Nawet udali mi sie znalezc skorzane miekkie szpilki i to ponizej stowy, w ktorych bylam w stanie ustac (to i tak sukces bo w sieciowkowych nawet stac nie umiem). Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Apel do producentów butów 04.05.17, 21:14 A ja mam w ogóle jakieś nienormatywne nogi... Ze względu na długość - powinnam brać 36. Ale mam za szeroka stopę, więc 38. No i fajnie - ale tylko, jeśli bucik jest sznurowany, bo mam cholernie wysokie podbicie, arystokratycznie, psiakrew... No i wszelkie baleriny, czółenka - 40... Kozaków w ogóle nie mierze - jeśli w kostce dobre, to w łydce nie wejdę, a jeśli w łydce ok, to wokół kostki się robi taka jakaś "buła" pusta w środku... Chyba faktycznie założyć jakieś stowarzyszenie "Kobiecych Trudnych Stóp"... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Apel do producentów butów 04.05.17, 21:58 a takie: www.berkemann.com/en/products/berkina/berkina-produkte/model/ravenna.html Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: Apel do producentów butów 05.05.17, 09:38 Podpisuję się rękoma i nogami Odpowiedz Link Zgłoś
whitediamond Re: Apel do producentów butów 05.05.17, 11:24 sprawdz sobie www.marisota.co.uk/ moze wysyslaja do Polski albo ktos ci kupi i wysle, maja swietne buty w kilku szerokosciach i lydki tez Odpowiedz Link Zgłoś