Dodaj do ulubionych

ból zęba

11.07.16, 15:56
boli mnie ząb przy nagryzaniu np chleba dokładnie przestrzen miedzyzębowa między 5 i 6 jesli zjem orzecha i tam wejdzie w przestrzen to boli to samo ze slodyczami. Ostatnio bylam u stomatologa z innym zębem i tamte popukał mówię że nie boli bo nie boli więc powiedziała, że narazie zostawi w spokoju, mam plombe i na 5 i na 6 no ale boli jak coś jem to nie jest miłe, mam wizytę za 3 tyg więc znowu bede nalegac eby zobaczyla co z zebem, pogladala tam dokladnie i nic sie nie dzieje, no ale boli co to moze byc? co robic? może zdjęcie RTG zebów? czy to moze byc nadwrazliwosc?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: ból zęba 11.07.16, 16:03
      Stan zapalny kieszonki dziąsłowej. Nitkuj, kup sobie szczoteczki międzyzębowe, a najlepiej, gdybyś znów się przeszła do dentysty i poprosiła o płukanie kieszonki, możliwe jest również czyszczenie mechaniczne zęba poniżej linii dziąseł, wtedy jest to robione w dużym znieczuleniu, ale dziwnym trafem jakoś dentyści sami z siebie wydają się nie znać tej możliwości (z mojego osobistego doświadczenia, więc skrajnie subiektywne odczucie).
      • lubieczeresnie Re: ból zęba 11.07.16, 16:18
        Dziękuję, na szczoteczke miedzyzebowa ta przeszczen jest za ciasna, staram sie nitkowac ale bede robila to czesciej
        • alpepe Re: ból zęba 12.07.16, 12:48
          są różne rozmiary, niektóre są naprawdę maciupeńkie. Możesz też płukać szałwią, dentyści mają też lek na bazie oleju oliwkowego i rycynowego bodajże, więc weź sobie z ćwierć szklanki oleju i płukaj, wiem, obrzydliwe, również powinno pomóc.
    • ladnyusmiech Re: ból zęba 11.07.16, 18:23
      Jak ktoś napisał - kieszonka może być. Ja mam kilka do zrobienia, bo kamień się zbiera. Mechanicznie to robią. Niech dentysta porządnie sprawdzi.
    • lianis Re: ból zęba 12.07.16, 13:37
      Oprocz kieszonki moze byc tez problem z rozszczelnieniem plomby, pod plomba masz powietrze, przy nagryzaniu nastepuje ucisk, w takiej sytuacji problemem jest to ze tworzy sie prochnica ktorej nie widac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka