Dodaj do ulubionych

Zakopane - polecacie?

25.07.16, 22:53
Jechać z 2 dzieci? Mam jeszcze rezerwację nad morzem, ale tam jest bardzo tłoczno
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Zakopane - polecacie? 25.07.16, 23:08
      Nie w sezonie, patrz wątek obok. Ten o własnym tyłku.
    • manala Re: Zakopane - polecacie? 25.07.16, 23:10
      Wróciłam tydzień temu. Z 2 również. I raczej nie polecam. Tz. chyba, że będziecie chodzić po górach...bo w innym przypadku - tłoczno, drogo. Wszędzie ludzie, wszędzie samochody, korki. Na pewno nie polecam wjazdu na Kasprowy...45 minut na górze 300 zł za 3 osoby, w kolejce ścisk na górze tłum.
      Z doliny Chochołowskiej wracaliśmy busem ponad 2 godziny (Tour de Pologne). W korku przed mostem w Białym Dunajcu też ze 2 godziny...
      • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:41
        Zakopane jest dla mądrych i przewidujacych ludzi. Nie wiedziałaś że jest Tour de Pologne? Moi stali na trasie w deszczu i byli szczęśliwi widząc kolarzy na żywo. wiadomo że na Kasprowym będzie tłok w sezonie a sezon jest co chwilę itd.
        • manala Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 13:48
          Nie wiedziałam, że jeszcze kobiety będą jechać - chyba tour w wersji damskiej jest od niedawna, ale fakt słabo to wtedy rozplanowaliśmy.
      • szarsz Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:49
        > Z doliny Chochołowskiej wracaliśmy busem ponad 2 godziny (Tour de Pologne).

Tour de Polgne jeździ co roku, więc informacje o dacie i trasie naprawdę można sprawdzić wcześniej. Za którym razem, jak byliśmy kiedyś w Zakopcu, trafiliśmy na kolarzy i dzieciaki z wielką przyjemnością pogoniły na trasę przejazdu przez miasto.
    • sacea Re: Zakopane - polecacie? 25.07.16, 23:15
      faktycznie, a ja się zastanawiałam czy centrum czy poza centrum noclegu poszukać
      • manala Re: Zakopane - polecacie? 25.07.16, 23:54
        My byliśmy poza centrum. Na Antałówce. Tam zdecydowanie spokojniej ale trzeba albo samochodem albo busem (no przynajmniej mój 3-latek nie dałby rady na piechotę i potem ew. po mieście czy dolinach).
      • julita165 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 22:58
        Hotel belveder. Super okolica - cisza spokój zero straganow. a na krupowki 15 minut. Zakopane jednak duże. Zawsze dokads jedt daleko.
    • aga_wer Re: Zakopane - polecacie? 25.07.16, 23:43
      Zależy jakie dzieci i ike są w stanie chodzić. Jeśli chcesz jechać aby zobaczyć Zakopane to są takie same tlumybjak nad morzem. My wróciliśmy w sobotę ale mieszkaliśmy w Kościelisku. Nastawieni raczej na chodzenie. Kasprowy (tam akurat nie byliśmy ) Morskie Oko,Dolina Koscieliska, Gubałówka tłum. T3z natrafilismy na tour de pologne ale teraz już tego nie ma. Wszędzie poruszalismy się busami,auto zostało na parkingu.
      Jak pisałam co kto lubi
      • manala Re: Zakopane - polecacie? 25.07.16, 23:57
        Ze wszystkiego najlepiej wypadła Droga pod Reglami i Dolina Strążyska. Aha, i jak wjedziecie na Gubałówkę to można zjechać wyciągiem z Butorowego Wierchu - pustki a widoki piękne.
        • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 00:01
          Ja mieszkam właśnie niedaleko Butorowego Wierchu. Jest super, ale to już Kościelisko a nie Zakopane. Ja uwielbiam i odwiedzam od dziecka Zakopane i Bukowine Tatrzańska, więc nie będę obiektywna smile Bywam tu kilka razy w roku i nadal nie przestaje mnie zachwycac Podhale.
          • manala Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 00:14
            Mnie się też tam bardzo podoba ale niestety nie w takich tłumach.
        • aga_wer Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 00:47
          Ostatniego dnia byliśmy właśnie w Dolinie Strazyskiej i wracaliśmy do Zakopanego ta Droga pod Reglamu. Chyba najmniej ludzi tam widziałam. A na Gubałówke wchodzilismy sobie od strony właśnie Kościeliska,spacerkiem,ulicą
        • agamama123 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 16:47
          Chciałaś chyba napisać wejdziecie na Gubałówka... smile
    • solaris31 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:01
      nie, nie polecam, szczególnie w wysokim sezonie. tłuszcza ludzi, ceny z kosmosu, dojazd fatalny. zdecydowanie wolę miejscowości pod Zakopanem, skąd można bez kłopotu robić wypady w góry / mamy fajną kwaterę w Szaflarach, przed słynnym mostem na Dunajcu big_grin/, albo inne rejony, na przykład przepiekny Beskid Sądecki, Beskid Niski albo Bieszczady. urokliwe i spokojne.
      • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:22
        Wcale nie jest tak ze trzeba dużo wydać na jedzenie w Zakopcu - to mit. Jest ogromna ilość lokali. I ceny komkurencyjne. Piwo bardzo tanie smile Barów mlecznych, obiadów domowych, karczm regionalnych itp. A porcje ogromne - często jedna wystarczy na dwoje małych dzieci. Horrendalnie drogie żarcie to jest nad morzem. A ja kocham Zakopane i okolice, wychowałam się tam częściowo bo każde ferie przez dobre 30 lat tam spędzalam więc dla mnie to kultowe miejsce. Dzieciom zaszczepilam te miłość do Podhala, która przekazali mi rodzice i babcia i już czwarte pokolenie jeździ w te rejony regularnie smile Moj starszy syn się chciał jeszcze niedawno do Kościeliska na stałe przenieść big_grin Tu zawsze jest co robić, o każdej porze roku bo bywamy i poza sezonem.
        • solaris31 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:25
          ceny to nie tylko jedzenie w knajpie. ale choćby cena wody w sklepie czy bułki na śniadanie.

a nad morzem też można tanio zjeść, wróciłam pare dni temu, nie narzekam.
          • szarsz Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:28
            Już nie przesadzaj, że nawet bułki są droższe w Zakopcu. Jak kto chce, to może i w Biedrze kupować, ceny są takie, jak w reszcie kraju. W zwykłych spożywczakach zresztą też.
            • solaris31 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:32
              w tym roku nie byłam, to fakt. w ubiegłym było drożej i to zdecydowanie, ale byłam w wysokim sezonie, bo tylko tak mogę. no i oczywiście nigdy nie kupuję gdzie popadnie wink tyle doświadczenia to juz mam wink
        • szarsz Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:26
          > to mit.

To nie jest mit, to jest brak doświadczenia. Jeśli ktoś nie wie, gdzie pójść, to go skroją i jeszcze dostanie niedobre żarcie. W Zakopcu jest mnóstwo miejsc dla ludzi, ale jeszcze więcej maszynek do robienia pieniędzy - niemal całe Krupówki na przykład.
        • manala Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 13:50
          Piwo to za 8-10 zł w większości miejsc choć oczywiście da się znaleźć taniej. Nam najbardziej smakowało w Żabim Dworze ; )
        • viridiana73 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 19:18
          Oczywiście, że w Z.można zjeść w i nie zbankrutować. Tylko nie na Krupówkach, na litość! Można skręcić sobie w Małe Żywczańskie, pensjonat z taką "stołówką" na R. Poza tym w Z. są 3 Biedry, w tej naprzeciwko aquaparku nie ma znów takich tłumów. To mówiłam ja, ciocia Dobra Rada.
    • szarsz Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:10
      Ja nie polecam Zakopanego w samym szczycie wakacji z dziećmi na pierwszy raz. Szczególnie że nie jesteś raczej wielbicielką gór? Wnioskuję po tym, że wszystko Ci jedno, czy góry, czy morze.

Jeśli jeździsz do Zakopanego regularnie, dla piękna gór, to da się mieszkać w centrum, a jednocześnie zupełnie bez ludzi. Da się omijać Krupówki i przez dwa tygodnie. Da się wjechać na Kasprowy bez kolejek i na Gubałówkę też. Da się bardzo tanio i bardzo pysznie zjeść. Da się pochodzić z dziećmi. Ale to wszystko jest kwestią doświadczenia bądź bardzo dobrego przygotowania.

Jedź tam lepiej poza sezonem.
      • sacea Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 23:28
        już córce obiecałam, jest taka szczęśliwa, że chyba nie będę zmieniać, w sumie to wolę góry bardziej niż morze, ale chyba dlatego, że do morza mam w miarę blisko i często jeździmy
        • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 27.07.16, 13:34
          Zakopane ma ciekawe tradycje artystyczno-kulturowe i to równie ważne, bo to nie tylko resort turystyczny. Naprawdę o każdej porze roku jest tam co robic. Warto zobaczyć też cmentarz na Peksowym Brzyzku, gdzie jest grób Kornela Makuszyńskiego i wielu innych znanych postaci. W pobliżu w Bukowinie Tatrzańskiej sa świetne termy, moje ulubione - Bukovina. Drogie, ale warto - relaks dla ludzi w każdym wieku.
          • sacea Re: Zakopane - polecacie? 27.07.16, 23:24
            Termy też planowałam zaliczyćsmile
    • antychreza Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:11
      Nie. Szkoda nerwów i pieniędzy. Tłok, drogo, górale zakopiańscy też specyficzni. Jak chcesz góry, to Beskidy lepsze.
      • szarsz Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:26
        > Jak chcesz góry, to Beskidy lepsze.

Bluźnisz wink
        • antychreza Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:29
          Nie piszę o normalnym chodzeniu po górach, tylko o wypoczynku z dziećmi ;p
          • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:39
            Z dziećmi też można chodzić po łatwych dolinach, Biedra jest też, często się tam zaopatrujemy choć wolę lokalne sklepiki. Góry to dla mnie tylko te tereny. Masa atrakcji, piękne szlaki, cuda jak Morskie Oko, termy, wodne parki, spływy, parki linowe, zjeżdżalnie grawitacyjne na Gubałówce, pontony przy Skoczni, zima narty na Kasprowym, kuligi, sanki - tylko trzeba być ostrożnym by nie kupować głupot i nie dać zedrzec z siebie bo górale lubią dutki. Ale kto nie lubi? Oni z tego żyją...Nad morzem grillowana ryba cena 70 zł za porcje to skandal! My jeździmy nad ciepłe morza ale w polskie góry, czasem Dolomity czy Alpy ale tu bliżej i nawet na długi weekend opłaca się przyjechać.
            • solaris31 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:42
              70 zł za rybę? a gdzie takie ceny?

ja za dorsza płaciłam góra 30 zł, całkiem spora porcja, jak dla mnie nie do zjedzenia przez jedną osobę - bralismy na dwie wink

góry kocham, ale nie Zakopane. omijam to miasto jeśli tylko mogę. a jesli już, to po połowie dnia mam dość i wyjeżdżam na swoją spokojną wieś pod miasto wink
              • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:59
                Tyle kosztuje porcja grillowanego łososia nad morzem gdzie podobno jest łatwy dostęp do świeżych ryb. Mój mąż uwielbia te rybę więc pamiętam ile kosztowała. Za 70 zł to się naje w Zakopcu cala rodzina.
                • antychreza Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 12:09
                  Ciekawe gdzie i czego. 70 zł w Zakopcu płaciły 3 osoby ale ponad 10 lat temu. A gdzie konkretnie ten łosoś? W "mojej" smażalni za 70 zł będę miała 2 porcje ryby z dodatkami i napoje. Ale ja nie bywam w "kurortach". Insza inszość że nad Bałtykiem lepiej nie jeść ryby pochodzącej z akwenu, szczególnie długo żyjącej.
                  • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 13:52
                    Podałam ci jakiej ryby i tyle kosztowała wszędzie - ale najczęściej bywalismy na Helu np. w dziurze w rodzaju Chałupy, a nie w Sopocie.
                    • solaris31 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 15:35
                      w życiu bym tyle nie zapłaciła za łososia. w mojej dziurze nad morzem cena łososia zbliżona do ceny dorsza. a i tak zdecydowanie taniej niż piszesz. ryba z kutra jeszcze tańsza, bo tuszka, a nie filet / Dziwnów/.
            • antychreza Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:45
              Z tymi góralami to już co kto lubi, ja tam wolę jak mnie strzygą a nie golą na łyso i przymierzają się do depilacji laserowej.
    • tereska.z.bombaju Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 11:42
      Musiałby mi chyba ktoś spłacić hipotekę, żebym w tzw. sezonie pojechała do Zakopanego...
      • karme-lowa Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 14:35
        Jestem właśnie w Zakopcu. Ciągle pada i do piątku ma być taka pogoda.
        • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 15:24
          Fakt ostatnio pada. Też tam jestem jeszcze, ale dziś wyjeżdżam. Wrócę w sierpniu smile
          • karme-lowa Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 17:40
            Może się gdzieś wczoraj lub dziś mijałyśmywink
            • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 18:47
              Bardzo możliwe smile Obiad jadłam w Sabale wink
              • onewoman Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 18:56
                Co polecacie na niepogode chociaż na razie jest ok.
                Przyjechaliśmy dziś do Kościeliska.
                Jesteśmy tu pierwszy raz.
                Jakiś park wodny czy coś innego?
                • viridiana73 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 19:26
                  Oczywiście, jest w Zakopanem aquapark. Najlepiej opłacą Ci się bilety całodniowe, te na godziny niespecjalnie. W środku jest gastronomia, można zjeść lunch. Muzeum Tatrzańskie jest ok, dzieci (?) też zainteresuje. Muzeum Makuszyńskiego, małe ale przyjemne. W sierpniu są zwykle Dni Folkloru, występy w namiocie w większości niebiletowane, na niepogodę ok.
                  • manala Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 19:52
                    Lub takie rodzinne na 2,5 godziny.
                • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 19:27
                  Aquapark Zakopane na Jagiellonskiej niedaleko dworcow jest fajny.
                  • sacea Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 19:44
                    a nocleg gdzie polecasz? jak jeździłam sama, to się martwiłam, a z dziećmi wiadomo
                    • viridiana73 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 19:59
                      Noclegu nie polecę, bo ten "nasz" zszedł ostatnio na psy, właścicielka w pokojach nic nie naprawia, nie modernizuje, powiedziałam, że już do niej nie pojadę.
                    • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 20:17
                      Ja jeżdżę do rodzinnej "posiadlosci" i mam za darmo więc nie polecę nic konkretnego niestety. Kiedyś bylam w Zakopcu w willi Ruczaj bodajże...
    • drinkit Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 20:19
      Jeżeli Podhale to najlepiej opcja "od schroniska do schroniska" (ale zakładam że nie o to chodzi) lub noclem w malowniczej wiosze typu Murzasichle czy Kościelisko, a Zakopane będzie służyć do zwiedzania i jako punkt wypadowy. Natomiast w sezonie bałabym się jechać, ilość ludzi musi być upiorna..
    • julita165 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 21:51
      Ja właśnie dziś tu dotarłam. Na Zakopiance nie byko źle. Sam przejazd przez miasto też nie najgorzej. A mieszkam na samej górze,tuż przy wejściu do doliny białego. Samo miejsce super - hotele i pensjonaty ale knajp publicznych brak zero straganów sklepików itp. Spokój i cisza. Dzis bylismy tylko na soacerze w dolinie białego i pod krokwia. Pod krokwia oczywiście straszna cepeli skrzyżowania z chińszczyzna ale w porównaniu z morzem i tak luz i cud miód. Zobaczymy co dalej....jestem sama z niespełna 5 latkiem więc oczywiście w planach Kasprowy Morskie Oko Gubałówka Kościeliska I baseny. Ale jestem dobrej myśli ze będzie fajnie.
      • karme-lowa Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 21:55
        My jutro mamy zamiar "zaliczyć" Morskie Oko.
        • julita165 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 22:04
          Ja też ??
          • karme-lowa Re: Zakopane - polecacie? 27.07.16, 07:03
            smile
        • viridiana73 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 22:09
          A pod Czarny Staw będziecie podchodzić? Mordercze podejście, ale warto! Niby rzut beretem od Morskiego Oka, ale turystów mniej i przepięknie: kameralnie a jednocześnie widać ogrom i potęgę Tatr.
          • julita165 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 22:20
            Sama z 4.5 latkiem....nie sądzę ?
            • viridiana73 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 22:28
              No fakt, z czteroipółlatkiem chyba bym się nie porywała. A do Morskiego Ci dojdzie?
              • julita165 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 22:48
                Melexem ?
                • viridiana73 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 22:51
                  smile
                • aga_wer Re: Zakopane - polecacie? 27.07.16, 13:51
                  Melexow tam nie ma. Są koniki ?
                  • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 27.07.16, 13:56
                    No właśnie jakie melexy? Są wozy, które ciągną konie. Chyba 50 zł od lebka.
                    • julita165 Re: Zakopane - polecacie? 27.07.16, 22:58
                      Pisałam a melexach bo gdzues kiedyś w TV przy okazji info o ciężkim losie koni mówili że są. Ale obecnie nie ma. Jak mnie jeden baca uświadomił - konie melexy zjadły. Sa wozy. Na jazdę w górę czekaliśmy chyba że 45 minut ale wiedziałam że nie ma opcji żeby młody 9 km pod górę wszedł. Zresztą z tego co widziałam po drodze najmłodsze idące dzieci ( pomijam bobasy wiezione w wózkach ) to tak 7 - 8 lat. Wystarczyło mu te 1400 M które i tak trzeba podejść plus skakanie jak kozica przsz godzinę już na miejscu. Wracaliśmy też koniem bo padało i młody się prosił i chyba naprawdę to co przeszedł mu wystarczyło bo się w tym wozie pospal.
                      • sacea Re: Zakopane - polecacie? 27.07.16, 23:23
                        Julita, a tak z ciekawości ile płaciłaś za wjazd i zjazd? bo się zastanawiam czy mi za 8 m-cznego też policzą, a chciałam małą spacerówkę wziąć
                        • julita165 Re: Zakopane - polecacie? 28.07.16, 21:54
                          W górę 50 od łebka. Obojętne dzuecko czy dorosły. Tzn nie wiem czy i jak liczą niemowlaki ale wózki to liczą na pewno. W dół po 30. Podobno jak nie ma pogody i mało ludzi to i w górę po 30.
          • kropkaa17 Re: Zakopane - polecacie? 27.07.16, 15:46
            Piekne widoki i malo ludzi takze gdy sie podejdzie troche zoltym szlakiem w strone Szpiglasowej Przeleczy
      • sacea Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 22:32
        pamiętam Ciebie z wrześnióweksmile
        • julita165 Re: Zakopane - polecacie? 26.07.16, 22:50
          Fakt ? czas leci ....już z maluchami "zdobywamy szczyty " ??
          • dominika_z Re: Zakopane - polecacie? 29.07.16, 22:19
            "Tylko koni, tylko koni żal" ......................., dobrze, że chociaż użyłaś cudzysłowu.
            • julita165 Re: Zakopane - polecacie? 29.07.16, 22:37
              Może nie zdobywamy ale opuszczamy ?. Z Kasproeego zeszlismy na własnych nogach. Zamiast podawanych 3h zajęło nam to 5h i były na szlaku poważne kryzysy a jak dotarliśmy do Kuźnic robiło się już szaro a ostatnie 100 M.do hotelu musiałam młodego nieść ale uważam że to jego wielki sukces. On dopiero za 3 miesiące 5 lat skończy. Z Gubałówki to już dosłownie zbiegł.
              • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 30.07.16, 13:21
                Gratuluję Julita dzielny synek!
    • bergamotka77 Re: Zakopane - polecacie? 29.07.16, 13:31
      Lubie ta karczme ale nie musicie się tak nachalnie reklamowac big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka