Dodaj do ulubionych

Przyprawa rosołowa

27.07.16, 14:18
można w sklepach dostać setki miksów na rózne okazje a przyprady do rosołu nie ma. Pomijam vegety i ziarenka smaku bo nie o to mi chodzi. Chciałabym zrobić sobie gotową mieszankę niezbędnych przypraw w odpowiednich proporcjach. Wygooglać też czegoś takiego nie mogę - w przepisach z regułu jest "do smaku" a ja mam w nosie taką pomoc. Nie mam smaku, bozia nie dała. Pomidorówka wychodzi mi dobrze bo szmaciany smak wywaru zabijam pomidorami. Ale czasami chciałabym sobie goły rosołek zjeść...
Macie może własne przepisy na doprawianie rosołku?
Obserwuj wątek
    • misoune Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:22
      ale co ty chcesz do rosołu dodawać?

dodaje sie marchew, seler , pietruszkę, jakąś maggi jak ci rośnie wogrodzie
      przypieczoną cebulkę i sół oraz pieprz

o jakich mieszankach przypraw mówisz? rosół to nie bigos ani flaki
      • mid.week Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:24
        Nie pytam o warzywa tylko o przyprawy wink
        sol, pieprz, ziele.... curry niektórzy dodają....
      • mika_p Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:24
        Włosczyzna to składniki główne, a nie przyprawy tongue_out
        • misoune Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:29
          a co jest głównie w rosole jak nie włoszczyzna? jakie przyprawy chcecie sypac do rosołu?
          liść laurowy i ziele angielskie się jeszcze kładzie oprócz soli i pieprzy
          w talerzu można sypnąć świeżą natką i koperkiem

ale o jakich mieszankach mówimy?
          • malgosia.w Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:33
            daję sporo kolorowego pieprzu w ziarenkach i dużo przypalonej cebuli
          • zona_mi Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 09:09
            Nigdy nie daję ziela angielskiego i liścia laurowego do rosołu, nie pachnie mi wówczas. Te rzeczy pasują mi do barszczu, żurku, kapuśniaku, nie rosołu/jarzynowej.

Sól, pieprz i tyle z przypraw.
            Daję dość różnicowane warzywa i ząbek czosnku, którego nie czuć jako takiego, ale jakoś pachnie ładniej. Koperek i pietruszka do posypania.

Może dajesz - autorko wątku - za mało mięsa i jarzyn, skoro smak nijaki? Lubię jak rosół jest dość esencjonalny, wtedy nawet przyprawiony minimalnie, smakuje lepiej.
            • szarsz Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 10:23
              > Nigdy nie daję ziela angielskiego i liścia laurowego do rosołu, nie pachnie mi wówczas. Te
              > rzeczy pasują mi do barszczu, żurku, kapuśniaku, nie rosołu/jarzynowej.

Siostro smile
              Długie lata dawałam liść i ziele, bo wszyscy dają, ale nie bardzo lubiłam mój rosół. Dopiero kiedy NIE dałam, zaczął smakować jak należy.
              • zona_mi Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 11:23
                W naszej rodzinie nigdy się nie dawało, ale gdy kiedyś spróbowałam, miałam duży dysonans, zupełnie nie-rosół to był smile
                I jak u Ciebie - poradziłam komuś ze znajomych, by nie dodawał i jego rosół też zyskał.
                • szarsz Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 11:43
                  Ja to u teściowej wypatrzyłam. Bo ona robiła dobry, a ja nie. Tylko że z nią się nie dogadasz, więc kiedyś jej zrobiłam z zaskoczenia przegląd garnka i żadnych kulek i liści nie znalazłam.
                  "To mama nie daje ziela i liścia?", a ona mi "można daaać"...

Moja mama też nie dawała, babcie jestem pewna, że nie dawały, bo teraz mój rosół smakuje tak samo, jak i ich.
              • aamarzena Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 11:38
                Ja dodaje tylko jeden liść, ziela wcale. Pieprz ziarnisty, jak ktos ma ochotę to sobie na talerzu dosypie. Sól, ząbek czosnku. No i gotuję ten rosól około 3,5-4 godziny, przy czym najpierw mięso, a włoszczyzna dużo później.
                Najbardziej lubię rosół wołowy: pół kilo antrykotu, pół kilo szponderu ze sprawdzonego sklepu. Warzywa to marchew (1-2, nie za duzo, bo rosół będzie słodkawy), pietruszka, seler (pół średniego), por, kapusta (około 1/8-1/6, najlepiej włoska, ale zwykła tez może być), jak mam to wrzucam też trochę naci selera (te liściuchy zielone) i koniecznie opieczoną cebulę. Sól (pod koniec gotowania, bo inaczej mięso będzie twarde), pieprz w ziarenkach, liść laurowy i ząbek czosnku.
                Mięso koniecznie włóż do zimnej wody i nie zagotowu szybko, tylko pomalutku. Jak za szybko zacznie sie gotować, to mięso się "zamknie" i nici z dobrego smaku.
                • aamarzena Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 11:43
                  Aaa, teraz doczytałam, że autorka bez mięsa robi
      • peonka Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:24
        Ja jeszcze daje ziele angielskie i liść laurowy. Ale fakt, mieszankę przypraw trudno z tego zrobić.
        Moja teściowa robi pyszny rosół, wiem, że dodaje kapustę. Nie czuć jej jako takiej, ale rosół jest super.
        • mid.week Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:32
          peonka napisała:

> Ja jeszcze daje ziele angielskie i liść laurowy. Ale fakt, mieszankę przypraw t
          > rudno z tego zrobić.

No fakt, ja myślałam zeby wrzucić sobie odmierzone ilości do blendera i zrobić z tego proszek wink

> Moja teściowa robi pyszny rosół, wiem, że dodaje kapustę. Nie czuć jej jako tak
          > iej, ale rosół jest super.

Kapusty dzis nie mam, dodam do nastepnego garnka.
          • hallbera.jarlakappi Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 20:19
            >No fakt, ja myślałam zeby wrzucić sobie odmierzone ilości do blendera i zrobić z tego proszek >

ło jezusiczku
          • capa_negra Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 20:29
            Kapusty dzis nie mam, dodam do nastepnego garnka.

Najlepsza włoska, ale biała też obleci
            • zona_mi Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 11:24
              Albo kilka brukselek.
    • mika_p Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:23
      pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
      6 ziarenek, 3 ziarenka, jeden liść
      to na taki niewielki zielony garnek
      i sól do smaku tongue_out
      • dolores12 Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 12:02
        Widziałam przyprawę do rosołu w Rossmanie, nazywa się 'Podlaska przyprawa do rosołu' i ma naturalne składniki. Parę razy użyłam, ale nic nie zastąpi świeżych warzyw i lubczyku(koniecznie!)
    • meres8 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:23
      Może Piramidka Smaku do rosołu z Lidla, ma fajny skład: lubczyk,ziele ang, liść laurowy,pieprz, cebula czyli to co niezbędne.
      • mid.week Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:26
        Ojej wielkie dzięki! Nie wiedziałam, że takie robią. I skład ma super, zero ulepszaczy same zioła. Może jest jeszcze nadzieja dla mojego jałowego zupska wink
        • morgen_stern Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:37
          Możesz zrobić domową "kostkę rosołową" i zamrozić:
          www.poezja-smaku.pl/domowa-kostka-rosolowa/
        • niu13 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:37
          Tak na marginesie, to chciałam dodać, że nie ma żadnych dowodów naukowych, że glutaminian sodu, czyli główny składnik polepszaczy smaku typu maggi, kostka rosołowa itp., szkodzi w jakikolwiek sposób na zdrowie. Ale jeśli ktoś chce zrobić sobie kostkę sam, to wystarczy poszukać przepisu w necie, np tu:
          czlowiekzlyzka.pl/domowa-kostka-rosolowa/
          • niu13 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:39
            ja stosuję natomiast to:
            www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/p/Podlaska-przyprawa-DO-ROSOLU-50g-Dary-Natury-przyprawy-bez-chemii/206
            polecam wszystkie przyprawy z tej serii. Oprócz tego, że bez chemii, są też bardzo smaczne.
            • morgen_stern Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:42
              Być może nie szkodzi zdrowiu, nie znam badań, wiem natomiast jedno - szkodzi naszemu smakowi, bo tak "podbija" kubki smakowe, że potem ta sama potrawa zrobiona bez użycia tegoż i z samych naturalnych składników wydaje się nie mieć smaku.
              • niu13 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 16:32
                to prawda chociaż dobry rosół bez chemii zawsze się obroni nawet jak ktoś ma zgwałcone kubki smakowe na śmierć
            • tusia-83 Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 10:44
              Ja ma uczulenie na glutaminian, od razu dostaje kataru.
        • aragorna71 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:43
          nie wiem, czy twoj rosol jest jalowy czy sie krygujesz, ale wiem jedno, dobry rosol to nie porcja rosolowa czy skrzydelka a duzo miesa mieszanego wolowo-drobiowego. To drobiowe to dobra kura najlepiej wiejska, w ostatecznosci moze byc indyk. Do tego wolne, dlugie gotowanie i wloszczyzna/przyprawy. Jak ktos mowi, ze gotuje rosol ze skrzydelek czy nogi kurczaka to.... usmiecham sie, bo z tego mozna zrobic co najwyzej wywar na zupesmile
          • mid.week Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:45
            To na mój rykniesz gromkim smiechem - robię całkiem bez mięsa wink
            • szarsz Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:50
              Czyli robisz wywar jarzynowy, a nie rosół?
            • aragorna71 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:50
              no dobra, ja nie mam nic do wywarow warzywnych, sama je robie, ale to nie rosolsmile
              • misoune Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:00
                no i tu mamy autorkę
                jakby rosół gotowała , to by nie szukała jakichś wymyślnych przypraw
                podstawy w kuchni warto rozrózniać jednak
                • raczek47 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:14
                  Ja dodaję: na początku ziele ang.i liść laurowy,sól,lubczyk i kurkumę (dla koloru).i włoszczyznę wzbogacam o seler naciowy.
                  Żadnych innych przypraw do rosołu nie dodaję.
                  Kto chce to na talerzu doprawia magii.
                • mid.week Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:17
                  Oj tam oj tam big_grin
                  Nieważne jak się nazywa, wazne jak (nie)smakuje wink
    • szarsz Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:48
      Ależ rosołowi smaku nie nadają przyprawy, a składniki główne - mięso z kością i jarzyny. Jeśli Twój rosół jest jałowy, to nie dosypuj niczego, a zredukuj ilość wody. W dobrym rosole jest więcej wsadu niż wody, bo nie da się go zrobić po taniości, oszukując przyprawami.

Może gotujesz rosół na korpusach?

Ja to rosół tylko solę, ewentualnie do gotowania wywaru daję odrobinę cząbru i to wszystko. Świeżo mielony pieprz daje sobie każdy na talerzu, kto lubi, a gwarantuję, że takiego rosołu nie jadłaś smile
    • truscaveczka Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 14:59
      Mnie rosół wychodzi po latach eksperymentów dobry - 2 rodzaje mięsa (np indyk i kaczka, wołowina na indeksie alergo), spalona cebula, listek laurowy (2-3 sztuki), ziele angielskie, z 10 ziarenek pieprzu, dostatecznie dużo soli... No i ja lubię kawałek włoskiej kapusty dać albo grzybek suszony mały.
      I długo pyrchcić na małym ogniu oczywiście smile
    • lokitty Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:07
      Są, np. lubczykowa przyprawa do rosołu, podlaska przyprawa do rosołu itp. W małych kartonikach, do kupienia przeważnie w sklepach "eko". Ta lubczykowa faktycznie daje fajny smaczek. To po prostu miks rozdrobnionych warzyw suszonych, czosnku, pieprzu, lubczyku, soli (są też przyprawy bez soli i z solą morską).
    • ult.ramaryna Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:07
      Mid.week a dlaczego piszesz że "szmaciany smak" wywaru? Jeśli zalewasz warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por, przypieczoną ogniem cebulkę) zimną wodą, dodajesz liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu taki rosół/wywar gotujesz BARDZO powoli (to znaczy na bardzo małym płomieniu, takim prawie gasnącym) i co najmniej kilka godzin to taki wywar jest przepyszny a nie szmaciany. Ja mam jeszcze swój patent aby był lekko pikantny dodaję kilka plasterków świeżego imbiru smile
      • ult.ramaryna Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:09
        zapomniałam o wkładce mięsnej wink U mnie najczęściej kawałki indyka, jakieś żeberko i kawałek wołowiny, wywar jest wtedy bardziej intensywny w smaku.
        • mid.week Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:20
          Nie wiem, jakoś mi taki rozmyty smak wychodzi. Niby daję to co piszecie... Moze diabeł tkwi w braku mięsa w mojej wersji.
          • ult.ramaryna Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:28
            mid.week napisała:

> Nie wiem, jakoś mi taki rozmyty smak wychodzi. Niby daję to co piszecie... Moze
            > diabeł tkwi w braku mięsa w mojej wersji.

big_grin
          • memphis90 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:29
            A tłuszcz jakiś dajesz? Olej, oliwę, masło? Bez tłuszczu smaku nie ma.
            • mid.week Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:42
              Tak daję - olej lub oliwę zalezy co mam.
              Dziwne bo od zawsze robię tak samo ale ostatnio mam wrażenie, że piję wodę, takie popłuczyny. Może to ze mną jest coś nie teges? Zbadać tarczycę? wink
              • szarsz Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 17:26
                Przesmaż warzywa przed gotowaniem i daj połowę wody. A jak to nie pomoże, to tylko tarczyca zostaje wink
          • snakelilith Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 11:58
            mid.week napisała:

> Nie wiem, jakoś mi taki rozmyty smak wychodzi. Niby daję to co piszecie... Moze
            > diabeł tkwi w braku mięsa w mojej wersji.

Dziewczyno, jak wrzucisz jarzyny na wodę bez mięsa, to w smaku otrzymasz najwyżej soloną wodę. To chyba oczywiste, że smak rosołu pochodzi z mięsa. Dobry wywar warzywny bez dodatku mięsa robi się inaczej. Włoszczyznę (z cebulą i czosnkiem) kroi się w kosteczkę i rumieni wolno na tłuszczu. Może być masło, oliwa itd. Warzywa musisz przyrumienić, lekko przybrązowić, bo w ten sposób karamelizujesz w nich cukier (reakcja Maillarda) i masz szansę na jakikolwiek smak w rozcieńczonej zupie bez innej aromatycznej bazy. Już po zapachu poznasz, że to co innego, niż robiłaś do tej pory. Dopiero wtedy dodajesz wodę i przyprawy. Do wywarów warzywnych warto dodać dużo lubczyka, świetna jest też gałka muszkatołowa, a na koniec jeżeli to nie wystarczy, to można doprawić sosem sojowym.
    • saszanasza Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:12
      ja rosół tylko solę, pieprzę i dodaję lubczyk naturalny, jak mam
    • memphis90 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 15:28
      W lidlu są piramidki z ziołami do rosołu. Bardzo zacne wink
    • paszewa Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 16:46
      od ponad roku kupuję piramidki smaku dostepne w kazdym lidlu do rosołu własnie....
      a jak nie mialam to standardowo: liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sól. Podpiekałam cebulę na grilu elektycznym i dodawałam pod koniec
    • kremka2014 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 16:46
      W sumie to niegłupi pomysł, aby spreparowac taki zestaw. Ja zrobiłbym tak: suszone liście lubczyku, selera i pietruszki w równych proporcjach, do tego kulki pieprzu, ziela i liście laurowe, odrobina tymianku i kopru. Jak gotujesz dodawaj oprócz drobiu odrobinę wołowiny chociaż. I paloną cebulę koniecznie. Wtedy jest to dla mnie rosół idealny.
    • drinkit Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 18:11
      W lidlu sa piramidki z mieszanka ziol do rosolu. Bez syfow typu glutaminian.
    • tol8 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 18:15
      Daję marchew, pietruszkę, selera, pora, kapustę-zwykłą lub włoską, nać selera, natkę i cebulę.
      Do tego mięso.
      Jako przyprawy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy.
    • berdebul Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 18:41
      Jak bez mięsa to dodaj sosu sojowego. Brakuje Ci piątego smaku po prostu. smile
    • zofijkamyjka Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 19:18
      koniecznie lubczyk, świeży do rosołu.
    • lola211 Re: Przyprawa rosołowa 27.07.16, 23:27
      Kozieradki sypnij- daje miesny smak.
    • aniani7 Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 02:26
      Pszę www.youtube.com/watch?v=XJA_kolBXX0 Wypróbowałam, świetne.
    • xxxtabxxx Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 11:27
      www.olgasmile.com/domowa-bulionetka-warzywna.html
    • arwena_11 Re: Przyprawa rosołowa 28.07.16, 12:11
      Sól ( dodana jak zacznie bulgotać ), pieprzu nie daję - u nas na łagodnie. Duużo warzyw, mięsa.
      Doprowadzam do wrzenia, skręcam na minimum ( u mnie dwie kreski ) i gotuję minimum 2h.
      Ot cała filozofia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka