niu13 17.08.16, 21:55 przestała dopierać, pranie nie pachnie mam wrażenie że nie jest czyste a leję coraz więcej płynów. Z pozoru działa. Ma 6 lat. Co robić? Jak ją reanimować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lauren6 Re: bunt pralki 17.08.16, 22:08 Podejrzewam, że to od tych płynów robi jej się gorzej, nie lepiej. Płyny zmiękczające zawierają lanolinę i to ona odkłada się w pralce i cuchnie. Kup w jakimś rossmannie płyn do czyszczenia pralek i zapusc. Poza tym pralkom źle robi częste pranie w niskich temperaturach. W mokrym bębnie rozwijaja się bakterie, pleśń. Warto od czasu do czasu wrzucić do pralki szmaty i je przeprać w 90 stopniach. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: bunt pralki 17.08.16, 22:13 Ja puszczam na 90 stopni z szklanką octu. Tłuszcz pięknie rozpuszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
ult.ramaryna Re: bunt pralki 17.08.16, 22:10 a zaglądała w ten otwór między bębnem a uszczelką? Bo ja ostatnio z tego samego powodu zaglądałam i się przeraziłam (już zamówiła nową pralkę) Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: bunt pralki 17.08.16, 22:16 Zaglądała. Wygląda nieźle, sama z siebie nie śmierdzi i bęben ok. W czym prać jak już ją oczyszczę? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: bunt pralki 17.08.16, 22:18 W czym chcesz. Nie używaj płynów do płukania. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: bunt pralki 17.08.16, 22:20 ult.ramaryna napisał(a): > a zaglądała w ten otwór między bębnem a uszczelką? Bo ja ostatnio z tego samego > powodu zaglądałam i się przeraziłam A co tam ciekawego było? Odpowiedz Link Zgłoś
ult.ramaryna Re: bunt pralki 17.08.16, 22:38 ten gumowy płaszcz między bębnem a uszczelką drzwi zgnił chyba bo zrobił się oślizgły i śmierdzący a guma wygląda jakby sparciała i śmierdzi. Zbierała się tam woda a ja nie wiedziałam ze tam trzeba zaglądać i czyścić Odpowiedz Link Zgłoś
ult.ramaryna Re: bunt pralki 20.08.16, 16:50 13 lat, od wprowadzenia się na małżeńskie mieszkanie i nadal prała/zaśmierdzała pranie. Dobrze że niektóre firmy mają w usłudze zakupu wyniesienie starej pralki to miałam z główki. Od wczoraj mam nowiuśką pralko-suszarkę piorę co mi w ręce wpadnie i jestem happy Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: bunt pralki 17.08.16, 23:15 A filtr odpływowy był czyszczony? Warto profilaktycznie wyczyścić, a potem puścić puste pranie na 95 stopni, nawaliwszy wpierw do środka sody oczyszczonej z solą. Powinno pomóc Odpowiedz Link Zgłoś