nangaparbat3 15.09.16, 21:07 Naprawdę do takich wniosków mozna dojść czytając to forum. Niemal w kazdym watku ktoś się kogoś boi, a prawie wszyscy boja się obcych, uchodźców, ludzi innej rasy, księzy i niepelnosprawnych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krejzimama Re: jesteśmy narodem tchórzy 15.09.16, 21:08 Ja nie mam uprzedzeń. Nie boję się nikogo, a nienawidzę wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
magkul99 Re: jesteśmy narodem tchórzy 15.09.16, 21:11 Krejzi w końcu coś mądrego napisałaś. Brawo ty! Co za odwaga! Wow... Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: jesteśmy narodem tchórzy 15.09.16, 21:12 Wiesz co, poniewaz to wszystko dzieje się na forum, to i tak gorzej wypada forumowa odwaga niż forumowe tchórzostwo. Bo to drugie przynajmniej jest szczere - tu nikt nie ściemnia, aby sobie wizerunek pocukrzyć. Za to w kwestii odwagi i tolerancji.... hulaj dusza, klawiatura jest cierpliwa, i nikt nie powie "sprawdzam". Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:39 Akurat widzę modę na "strach przed innością". Ten strach podkreśla różnicę - boje się i nie toleruję bo ten inny jest GORSZY. Tak więc ten, co się boi to ten LEPSZY i wielu na tych lepszych na forum się kreuje. Rzadko kto tu ma odwagę powiedzieć - nie jestem lepszy od Roma, Syryjczyka, osoby z większa ilości pigmentu w skórze, chorego na ZD, rodzica autystycznego dziecka, muzułmanina etc - jestem po prostu tak samo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:27 Przecież to nielogiczne. Kogoś, kto jest gorszy, nie ma potrzeby się bać To jest strach nie przed odmiennością, a przed zagrożeniami, o jakich ludzie słyszeli lub czytali. Oczywiście nie jest słusznie sądzić, że każdy reprezentant "inności" takie zagrożenie stwarza. Jednak jak widac, wystarcza sama hipotetyczna możliwość, aby ludzie się bali. I moim zdaniem, głupie i niesprawiedliwe jest obwinianie ich za to. Świadomością społeczną rządzą media, a wystarczy spojrzeć, jak wygląda medialna rzeczywistość i jakie doniesienia królują w prasie, tv i internecie. Mamy szanse poznać całe zło tego świata, od nic nie znaczących przypadkowych incydentów, po wielkie tragedie. Spirala strachu, jaką nakręcają media, nie ma sobie równych - żaden polityk i żadna partia nie robi tyle złego, co dziennikarskie hieny, poszukujące taniej sensacji. Strach, konflikt, zagrożenia - to się najlepiej sprzedaje. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:56 >Przecież to nielogiczne. Kogoś, kto jest gorszy, nie ma potrzeby się ba Dlaczego? Jest gorszy bo jest przestępcą, mordercą, agresorem, złodziejem, pijakiem itd itp. >To jest strach nie przed odmiennością, a przed zagrożeniami, o jakich ludzie słyszeli lub czytali. Te zagrożenia to stereotypy. "Każdy muzułmanin to terrorysta", "każdy Rom to złodziej", "każdy autyk jest agresywny"; "każdy mężczyzna to gwałciciel". To sa zbyt duże i różnorodne grupy, żeby im z całą pewnością przypisywać określone cechy. Tego mężczyznę na końcu dopisałam, zeby to wyraźnie zobrazować. > Spirala strachu, jaką nakręcają media, nie ma sobie równych - żaden polityk i żadna partia nie robi tyle złego, co dziennikarskie hieny Dziennikarskie hieny są najczęściej na usługach polityków- vide reżimowa tvp. To taki rodzaj prostytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 14:09 Te zagrożenia to stereotypy. "Każdy muzułmanin to terrorysta", "każdy Rom to złodziej", "każdy autyk jest agresywny"; "każdy mężczyzna to gwałciciel". To sa zbyt duże i różnorodne grupy, żeby im z całą pewnością przypisywać określone cechy A my jesteśmy narodem tchórzy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 19:56 Jak i GW oraz podobne jej portale. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: jesteśmy narodem tchórzy 15.09.16, 21:21 nangaparbat3 napisała: > Naprawdę do takich wniosków mozna dojść czytając to forum. Ja bym raczej powiedziała, że narodem narzekaczy i samobiczowników. Do tego z jakiś dziwacznym poczuciem niezwykłości, bo ciągle ktoś pisze o rzeczach, które tak samo występują w innych narodach, że "tylko w Polsce". Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: jesteśmy narodem tchórzy 15.09.16, 21:24 W sumie się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 06:22 >bo ciągle ktoś pisze o rzeczach, które > tak samo występują w innych narodach, że "tylko w Polsce". Niechęć wobec obcych pokazują też badania Amnesty International. Na pytanie: "Czy zaakceptował(a)byś w swoim kraju osoby uciekające przed wojną lub prześladowaniami?", tylko 56 proc. Polaków odpowiedziało "tak". Wśród zbadanych 27 państw gorszy stosunek do obcych (tylko 33 proc. akceptacji) ma Rosja. Bardziej przychylni uchodźcom są w Turcji (70 proc.), Indonezji (72 proc.), Libanie (80 proc.), Brazylii czy Indiach (po 81 proc.). W najbardziej przyjaznej Hiszpanii to aż 97 proc. mieszkańców. Zatem nie tylko w Polsce. Także w Rosji. Hurra, wszystko w porządku! Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:03 Faktycznie nie ma, nie ma w ogóle cichej, utajonej dyskretnej segregacji wobec "innych", zwłaszcza pochodzenia, nazwijmy to umownie arabskiego. Nigdzie. A "La Haine" to kiedyś widziała, he? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:51 lokitty napisał(a): > Faktycznie nie ma, nie ma w ogóle cichej, utajonej dyskretnej segregacji wobec > "innych", zwłaszcza pochodzenia, nazwijmy to umownie arabskiego. Nigdzie. A "La > Haine" to kiedyś widziała, he? 100/100 Dla niektórych rasizm jest tylko wtedy gdy ktoś krzyknie coś obraźliwego w stronę obcokrajowca bądź go nawet pobije. Ale ten rasizm "elegancki", w bielutkich nomen omen rękawiczkach , ten zachodni rasizm, te bogatsze białe dzielnice, te odpowiednie szkoły z pechowo małą ilością ciemnoskórych itp. A ten to co innego, ten może sobie być. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:27 Nie , paszczakówna. Nie ignoruj tego co nie pasuje do Twoich teorii: But when Pew’s researchers drilled down to perceptions of specific groups, they encountered different results. Only 15 percent of Czech respondents, 13 percent of Ukrainian respondents, and 29 percent of Hungarian respondents held unfavorable views of Jews (the most controversial minority group in that region). Meanwhile, 27 percent of British respondents and 46 of Spanish respondents copped to unfavorable views of Muslims, whereas 26 percent of French respondents said they had unfavorable views of North Africans. In other words, Western European respondents looked more tolerant in theory, but when pressed on the groups they were most sensitive about, they appeared just as prejudiced, if not more prejudiced, than Eastern Europeans. The broader question may have failed to bring to mind the particular group to which they felt most hostile. www.theatlantic.com/international/archive/2015/10/xenophobia-eastern-europe-refugees/410800/ Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:04 >Nie , paszczakówna. Nie ignoruj tego co nie pasuje do Twoich teorii: Jakich "moich teorii"? Faktem jest, że jedynie 56% Polaków na pytanie w kwestii, wydawałoby się, oczywistej dla człowieka z elementarnymi ludzkimi odruchami: "Czy zaakceptował(a)byś w swoim kraju osoby uciekające przed wojną lub prześladowaniami?" odpowiedziało "tak". To jest fakt, nie "moja teoria". I może warto by sie zastanowić, co się z nami (nie tylko Polakami, ale ludźmi w ogóle) dzieje, a nie wynajdywać setki samousprawiedliwień typu "a bo skoro Adaś śmieci na podłogę, to ja mogę pisać po ławkach". To jest żałosne nawet u dzieci, a osobom dorosłym tym bardziej nie przystoi. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:10 Porównaj wyniki tych ankiet z wynikami ankiet przeprowadzonych kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:35 Tak, samousprawiedliwienie . Wybacz, ale Ty właśnie szukasz usprawiedliwienia wmawiając to innym. I usprawiedliwiasz rasizm na świecie, bo "przecież w Polsce też jest, ja my możemy to oni też". Odniosłabyś się chociaż raz merytorycznie do badań, które pokazują coś innego niż Ty twierdzisz, a nie z radoscią krzyczała "Tak, Rosja też" Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 11:51 Ale to wręcz pocieszające, że 56% ludzi jest "za", w porownaniu z forum emama wypada to zdecydowanie lepiej. Chce jednak powiedzieć, że nie obchodzi mnie, jak jest w innych krajach, to nie ma nic do rzeczy. I świetnie wiem, że czlowiek jako gatunek ma sklonnosci do wykluczania. Mnie obchodzi, co się dzieje w Polsce, jak reaguja Polki i Polacy, bo tu żyję, za Polskę czuje sie odpowiedzialna, to moja sprawa, moja ojczyzna. Nieustanne porownywanie się z innymi nie ma najmniejszego sensu. Nie obchodzi mnie, czy jacyś inni są od nas gorsi, a inni inni lepsi, to nie ma nic do rzeczy. Poza tym wiem, ze w innych krajach ludzie też sie dzielą, są tam i ksenofobowie i rasisci, i ci, ktorzy ążą do ograniczenia tego typu postaw. Zamiast sie porownywać mozna by sie wspierac, tak jak wspierają sie ruchy - jakby tu rzec - ksenofobiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 11:56 Ale to Ty, nanga, wprowadzasz alement nacjonalistyczny do tematu. Nie chodzi o porównywanie i "usprawiedliwianie" tylko o taką samą metodologię. Właśnie nazwałaś paszczkównę, siebie, mnie, rosę, Szymborska, Bartoszewskiego, Kuronia, Gombrowicza, Jarzynę, Potoroczyna itd tchórzami. Dobrze Ci z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:11 Dobrze. Chcialam wyrazić wścieklość i to zrobilam. Zdarza się. Odpowiedz Link Zgłoś
karolaa93 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:33 Możesz się wściekać, ale jak świat światem, to natury człowieka nie zmienisz choć byś się wybuliła. I zupełnie nieistotna tu jest klasyfikacja narodowościowa czy rasowa, więc porzuć te żałosne twoje wynurzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:13 joa66 napisała: > Właśnie nazwałaś paszczkównę, siebie, mnie, rosę, Szymborska, Bartoszewskiego, > Kuronia, Gombrowicza, Jarzynę, Potoroczyna itd tchórzami. Dobrze Ci z tym? Oczywiście, że jej dobrze. Przecież właśnie o to chodzi. O dualizm. Żeby był dobry, musi być zły. Perła najbardziej błyszczy w gó...e. W związku różne "dobre, tolerancyjne i wyrozumiałe" nangi muszą mieć jako tło szwarccharaktery, no bo jakże inaczej byłyby "dobre, tolerancyjne i wyrozumiałe"? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 16:56 Nie martw się, pamiętam twoje posty, sama jedna starczasz za to czarne tło. Aż sie trzeba jakims woalem przeslaniać, by za mocno nie blyszczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:44 No najwyraźniej jednak ci nie starczam za tło, skoro sięgasz po cały naród. Jak zwykle ty, gwiazda, która zauważa marność i wiesza innym na nosie. I ta pozorna liczna mnoga, jaką często używasz, bo niby "my" ale gdzież ci faktycznie gwiazdo po drodze z takim narodem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 15:03 Uuuuuu.. Nanga, joe poczuje się urażona twoimi słowami Ona ciągle Polskę i Polaków porównuje do innych nacji i za pomocą linków próbuje udowodnić, że Polacy są tacy sami jak Anglicy, Niemcy, Francuzi czy Amerykanie i to pod każdym względem Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 16:58 Daj spokoj, Rozyczko, napisalam prowokacyjnie, bo ze zlosci. Nie ma o co kruszyc kopii. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:48 rosa napisała: za pomocą linków próbuje udowodnić, że Polacy są tacy sami jak Anglicy, Niemcy, Francuzi czy Amerykanie I to jest właśnie jest najsmutniejsze - że trzeba komuś "udowadniać", że wszyscy jesteśmy tacy sami, nawet ci z "niebieskimi włosami". Na szczęście moje dziecko wyniosło tę wiedzę z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:53 W którym roku była ta ankieta? Bo jeśli około 2015 roku gdy słowo "uchodźca" zaczęło się dezawuować i oznaczać nader często hordę agresywnych młodych mężczyzn, nieznanego pochodzenia to się nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:08 Bo jak narzekać to na cudze, prawda? I chociaż nie lubię maruderów to ta maniera mnie razi bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:42 kropkacom napisała: > Bo jak narzekać to na cudze, prawda? Ale skąd w ogóle ta potrzeba ciągłego narzekania? Nawet nie widzisz innej alternatywy jak tylko narzekać, jedyny wybór to czy narzekać na własne czy na cudze. Ważne, żeby "narzekać". O tym właśnie piszę, naród narzekaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:27 Tu pełna zgoda. Na pocieszenie napiszę, że nie jesteśmy najlepsi w narzekaniu Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 10:25 Nie - jak narzekać to na PROBLEM, bez przypisywania mu narodowości. Wydawaloby się, że to takie oczywiste dla osób, które potrafią widziec problem a nie narodowość w Anglii, Syrii czy Francji. Ale tylko wydawałoby się. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 11:55 Ale mnie obchodzą nasze problemy, a nie problemy Francuzow (którzy są okropnymi ksenofobami, chociaż moze inaczej się to wyraża niz u nas) czy Rosjan czy Węgrow. A tak na marginesie - moj wybuch (bo to oczywiste że zalożenie takiego wątku jest wybuchem) sprowokowaly wypowiedzi na temat dziecka z ZD, ktore jest postrzegane jako źrodlo zagrożenia dla innych dzieci. No nie zdzierżylam po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 11:58 Pomijam to co Cię obchodzi. Interesuje mnie czy Twoim zdaniem można przypisywać narodowość złym cechom LUDZKIM? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:12 Dajże spokój. Oczywiście że masz rację, ja się wścieklam i urządzilam drakę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:42 Według Nangi - jeżeli są Romami to absolutnie nie, jeżeli są Polakami - jak najbardziej tak. Zwykła rasistka. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:26 Nie, to nie poczucie wyzszosci-raczej zasciankowosc. W końcu albo byliśmy ciągle rozbierani/okupowani, albo żyliśmy w izolacji, bez wielu kontaktów ze światem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:07 Strach w niektórych tematach to na forach nic innego niż zabieg stylistyczny. Retoryka trolli. Prawdziwy strach czuje forumka, która prosi aby trzymać kciuki za jej syna. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 14:57 Kradnę do sygnaturki. Bardzo mądre słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:09 Może i tak. Ale zauważ, że nie jesteśmy nijak sensownie edukowani, jak się obchodzić właśnie z tą "innością", to raz. A to powinno być już na poziomie przedszkola. Dwa - co do tamtego wątku, dziewczyny słusznie napisały, że być może w Szwecji czy gdziekolwiek Ikea ma swoje sklepy, zakres odpowiedzialności takiej opiekunki-animatorki może być zupełnie inny. Albo - jest ona na starcie przeszkolona do opieki także nad dziećmi niepełnosprawnymi intelektualnie. U nas nawet wychowawców kolonijnych się nie szkoli w taki sposób, chyba, że masz szczęście i trafisz np. na studenta pedagogiki faktycznie zainteresowanego tym, co studiuje. Czyli znowu wracamy do tego, że generalnie społeczeństwo jest mało wyedukowane co do tego, jak się z tym "innym" obchodzić;. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:02 Masz rację, też myślalam, chyba nawet pisalam, ze te opiekunki u nas nie mają żadnego przeszkolenia. Strasznie mnie to dotknęlo, ze IKEA w Polsce moze sobie na takie postepowanie pozwolic, a może, bo ma nasze przyzwolenie, tych wszystkich osob, które nie poslałyby dziecka do klasy integracyjnej, na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 18:26 Ale to jest błędne koło. Niewiedza często powoduje dziwne wyobrażenia i nie ma co się dziwić. Tu by trzeba jakichś skutecznych, sensownych i praktycznych kampanii społecznych. Zaczynając od najmłodszych właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:18 o kurcze, akurat Ciebie nigdy nie posądziłabym o takie uogólnienia. Na podstawie anonimowego forum wyciągać wnioski o całym narodzie Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:11 To fajnie, że znasz mechanizm nanga - kogoś zalewa krew i leci po całości, waląc na oślep. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:44 Strach, obawa, lęk nie jest tożsamy z tchórzostwem.Podobno tylko psychopaci nie czuja lęku. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:59 Dokładnie. Niezdrowy strach się leczy. Ale jest też zdrowy strach. Tego się nie leczy bo dzięki niemu możemy uniknąć wielu nieprzyjemności, łącznie z utratą zdrowia czy życia. Drodzy Parafianie! Nie ma złych emocji. Każda emocja drodzy Bracia, Siostry i uczeni w Gazecie Wyborczej i podobnych mediach może być dobra albo zła. Weźmy pod uwagę miłość. Niby kojarzy Wam się pozytywnie, prawda? Ale jednak jest też miłość zła, toksyczna, toksyczna albo dla obiektu miłości albo dla osoby ją odczuwającej. Są nawet popełniane samobójstwa z niespełnionej miłości. Tak samo strach. Strach może być złą emocją, gdy jest nieadekwatny do sytuacji, gdy nas paraliżuje. Może też być zdrową, rozsądną emocją, która sprawi, że unikniemy nieprzyjemności przechodząc np. na wszelki wypadek na drugą stronę ulicy widząc grupkę pijanych, agresywnych osób czy zapinając pasy w samochodzie ze strachu przed skutkami wypadku. Czy też pochylając głowę gdy leci w naszą stronę kamień. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:21 Zgadza się. Pomijając wątki o strachu o zdrowie czy przyszłość kogoś bliskiego widzę na forum dwie przewazajace obawy o przyszłość Europy. Jedna, że fala tzw uchodźców to inwazja islamu, coś jak zielone ludziki na Ukrainie. Druga, że Europa niebezpiecznie zmierza w kierunku nazizmu i ksenofobii. Jedni mają na uwadze historię agresywnego islamu, inni historię Europy sprzed niecałych 100 lat. Moim zdaniem obie te obawy są uzasadnione i świadczą o tym, że taka osoba myśli, umie powiązywać ze sobą fakty i wydarzenia historyczne. To są sprawy o których warto rozmawiać, bo po to uczymy się historii by wyciągać z niej wnioski i uczyć się na błędach. Dzięki temu strachowi może będziemy żyć w lepszym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 16:41 ciebie to akurat rosnace nastroje nacjonalistyczne w Europie najmniej martwia. pamietaj tylko, ze ogromna naiwnoscia jest myslenie, ze tym razem Polakom sie nie oberwie, bo to ci inni sa wrogiem numer jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 19:59 Masz rację, jest ryzyko, że oberwą Polacy, tacy jak Ty czyli na emigracji. Już obrywają. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:06 Tak, kozica. Jak ktoś nie boi się obcych, uchodźców, ludzi innej rasy, księzy i niepelnosprawnych dzieci. to jest psychopatą. Co jeszcze wymyślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:13 Spłycasz temat. Rozmyślnie lub nie potrafisz inaczej dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:44 Przez takich ludzi jak ona ludzie odwracają się od KOD-u. Na ostatnim marszu w Krakowie była ich garsteczka, dużo starszych, mało młodzieży. Bo młodzież chciałaby dyskutować, a nie - skoro ktoś ma wątpliwości niech spada na drzewo bo pewnikiem jest z PiS-u/popiera Kaczora itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:13 Nie wymyślę ale skomentuje podobnie jak niedawno, nie wkładaj w moje usta czegoś czego nie powiedziałam.Tracisz formę - o ile niedawno twoje poglądy choć dla mnie były kontrowersyjne to z punktu widzenia wartości jakie wyznajesz były logiczne o tyle teraz kręcisz wiatraka nogami ....to już panika? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:07 Ale można się swojemu strachowi przyjrzeć. Sprawdzić fakty. Przemyśleć. Nie brac za dobrą monetę każdej plotki puszczonej w internet. Dziecku z ZD dać chociaż szansę na zabawę z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:16 nangaparbat3 napisała: > Ale można się swojemu strachowi przyjrzeć. Sprawdzić fakty. Przemyśleć. Nie bra > c za dobrą monetę każdej plotki puszczonej w internet. Wściekłości i złości też można. A mimo to walisz całym narodem. Nie pierwszy raz zresztą i na pewno nie ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:28 A sama pewnie czuje się urażona gdy ktoś jej ulubieńców nazwie złodziejami czy po prostu nierobami. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 08:54 A Cyganie to złodzieje, Niemcy to faszyści, a Francuzi się nie myją... Kto da więcej? I jak ta Zjednoczona Europa ma się udać skoro sa ludzie opętani narodowością... Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:01 Zjednoczona Europa to sztuczny twór. Narodowość to rzecz wrodzona, dana nam od czasów plemion. Nie ma co się wstydzić swojej własnej narodowości. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:54 > Zjednoczona Europa to sztuczny twór. Narodowość to rzecz wrodzona, dana nam od > czasów plemion. Bzdura. Narodowość nie jest rzeczą wrodzona, ani nie była nikmu "dana", ani nie występuje od czasów plemion, skąd ci takie bajki przychodzą do glowy?. 'Narodowość' jest od niedawna, wcześniej była przynalezność/podległość władcy, przynalezność do stanu czy do klasy społecznej. Jeszcze niespełna sto lat temu na terenie RP byli ludzie identyfikujący jako 'tutejsi', nie Polacy, Ukraińcy, Żydzi, Niemcy, Ormianie. Rodziewiczówna z jadem i zajadłością napomyka w jednej z pozycji o procesie w którym niektórzy 'tutejsi' bezwstydnie i fałszywie przekształcają się w Ukraińców (jej zdaniem byli to polscy Poleszucy, nb.). Gdzies czytałam że chłopi - mniej więcej polscy, biorąc pod uwagę choćby język - modlili się o to, żeby aby Polska niedpodlegla się nie odrodziła (tu akurat mowa o mniej więcej Małopolsce), bo dla nich równoznaczne to było powrotem najgorszego ucisku posiadaczy, przykróconym od czasu rozbiorów, a swoją ewentualną 'polskość' mieli w odwłoku - identyfikacja lokalna i powiedzmy stanowa była dla nich istotna, narodowa nie. Byc może podobny pogląd mieli chłopi mordujący po lasach powstańców styczniowych. A zjednoczona Europa oczywiście jest sztucznym tworem, ale tak samo sztuczne są w ogóle państwa, zwłaszcza narodowe, bo to juz w ogóle nowszy pomysł. Nb. Zjednoczona Europa jest poniekąd powrotem do Europy imperium rzymskiego czy karolingowskich idei. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:08 Nie uda się , jeśli rządzący nie zrozumieją że nic szybko, nic na siłę a gości należy gościć, natomiast jeśli chcą stać się współgospodarzami należy też od nich wymagać zarówno wkładu do budżetu jaki i poszanowania wartości wyznawanych przez gospodarza. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:22 > Naprawdę do takich wniosków mozna dojść czytając to forum. Ale to chyba nie Ty dochodzisz do takich wniosków? Kto jak kto, ale nanga nie posunęłaby się przecież do przekładania treści z forum na obraz jakiejkolwiek szerszej społeczności. Przecież zawsze protestuje przeciwko uogólnieniom i stereotypom. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 09:32 a czytasz tak zaciecie fora innych narodow, zeby miec porownanie? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 10:06 A musi? I po co porównywać? Wystarczy wejść na forum emama i poczytać histeryczne wątki, w których same autorki przyznają, że w realu nic nie zrobią, ale co sobie na forum poużywają, to ich. I tak - to jest tchórzostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 10:27 nanga, właśnie nazwała Ciebie tchórzem, rosa Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 10:28 errata rosa, nanga właśnie nazwała Ciebie tchórzem Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 11:25 forum jest jakims tam malym wycinkiem spoleczenstwa a ona narzeka na caly narod. Moze to nie kwestia narodu a wycinka? Jakby miala porownanie jakies, to moze by doszla do sensowniejszych wnioskow. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:09 A co mnie obchodzą inne narody? Czy ja porownuję? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:12 Nie wiem co Cię obchodzą. Mnie obchodzi czy wg Ciebie można przypisywać narodowośc złym cechom LUDZKIM? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:14 Chyba rozumiesz, że to nie bylo na poziomie rozumowania, tylko wybuch emocji. Swoja drogą myslalam ze wywołam gorszą jatke. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:23 Ale strach, lęk, nienawiść to też emocje , ze swoimi wybuchami. Osobiście wolę, mimo wszystko, "k...wa" niż przyczepianie się do kogoś bo ma taką a nie inną narodowość, kolor skóry itd. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 14:55 No właśnie. Nie porównujesz, tylko napisałaś o nas, Polakach. I generalnie masz rację - Polacy to tchórze, cichutko przy stole, podczas kolacji będą mleć przekleństwa na temat spraw, które im się nie podobają, ale sami z siebie nic nie zrobią. Jesteśmy narodem czekającym na cud - może się zdarzy, może się nie zdarzy. A przy okazji Polacy to jedna z najbardziej nietolerancyjnych, niesolidarnych i zawistnych narodowości, jakie poznałam na emigracji. Nie na darmo, niestety, krąży powiedzenie wśród imigrantów polskich w UK, że możesz liczyć na każdego, ale nie na rodaka. Prędzej pomoże ci Słowak, Litwin, Łotysz, Anglik czy Węgier niż Polak. Piszę to generalizując oczywiście. Bo oczywiście są wyjątki, z którymi znajomość bardzo sobie chwalę. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 15:00 Polacy to tchórze, cichutko przy stole, podczas kolacji będą mleć przekleństwa na temat spraw, które im się nie podobają, ale sami z siebie nic nie zrobią. I tak dalej. Na szczęscie są wyjątki - np rosa. I tak to własnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:06 > Polacy to tchórze, cichutko przy stole, podczas kolacji będą mleć przekleństwa na temat spraw, które im się nie podobają, ale sami z siebie nic nie zrobią. Jesteśmy narodem czekającym na cud - może się zdarzy, może się nie zdarzy. A przy okazji Polacy to jedna z najbardziej nietolerancyjnych, niesolidarnych i zawistnych narodowości, jakie poznałam na emigracji W sumie przykre, że myślisz o sobie w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 18:47 No akurat ja wielu Polakom na imigracji pomogłam i nie raz, nie dwa pisałam o tym, jak mi się odwdzięczali - kilka razy zostaliśmy okradzeni przez tych, którym pomogliśmy, straciliśmy kupę kasy na pożyczki na wieczne nieoddanie, na utrzymanie zanim znaleźli pracę, o plotkach, obgadywaniach na nasz temat nawet nie chce mi się wspominać. Z własnych doświadczeń powinnam mieć jak najgorsze zdanie o Polakach, ale nie mam. Jednak uznaję nasz naród za tchórzy, którzy tylko w zaciszu domowym i wobec słabszych czują się "bohaterami" i silniejszymi. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 19:11 rosapulchra-0 napisała: > Jednak uznaję nasz naród za tchórzy, którzy tylko w z > aciszu domowym i wobec słabszych czują się "bohaterami" i silniejszymi. Nie uogólniaj doświadczeń z domu na cały naród. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 22:57 Ach, Rosa, jedyna perła wśród wieprzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 18:28 >I generalnie masz rację - Polacy to tchórze, cichutko przy stole, podczas kolacji będą mleć przekleństwa na temat spraw, które im się nie podobają, ale sami z siebie nic nie zrobią. I dlatego powstały kiedyś Solidarność, KOR i Żegota... Rosa, plujesz w twarz ludziom, dzięki którym Polska jest wolna, dzięki którym możesz żyć w otwartej Europie. >Jesteśmy narodem czekającym na cud - może się zdarzy, może się nie zdarzy. Raczej zbyt mało czekającym, tylko rwącym się do czynów za szybko. Historię chyba znasz? > A przy okazji Polacy to jedna z najbardziej nietolerancyjnych, niesolidarnych i zawistnych narodowości, jakie poznałam na emigracji Może w takim towarzystwie się obracasz? Bo wokół mnie ludzie raczej życzliwi. >Piszę to generalizując oczywiście. Oczywiście. Na temat Polaków można. Na temat innych - to rasizm. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 19:10 >>>> Polacy to jedna z najbardziej nietolerancyjnych, niesolidarnych i zawistnych narodowości, jakie poznałam na emigracji. Nie na darmo, niestety, krąży powiedzenie wśród imigrantów polskich w UK, że możesz liczyć na każdego, ale nie na rodaka. A muzułmanie to jedna z najbardziej nietolerancyjnych, niesolidarnych i zawistnych grup religijnych, jakie poznałam na emigracji. Nie na darmo, niestety, krąży powiedzenie wśród mieszkańców Europy, ze muzułmanie to terrorysci, gwalca kobiety, wspolzyja z dziewczynkami, zabijają wyznawców innych religii a jak sie muzulmanowi cos nie podoba to sie wysadza w miejscu publicznym. I jak Ci się podoba ta wersja Rosuniu? Twój wpis o Polakach to najczystszej próby rasism, Rosa. Obrzydliwa jesteś po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 19:27 W kwestii obrzydliwości to się popisałaś swoim ostatnim wątkiem o kanapce, więc powinnaś być ostatnią osobą, która bez wstydu ma coś do powiedzenia. Na jakikolwiek temat. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 19:32 >>> EOT. 100/100 rasistko. Najlepiej zamilcz. Odpowiedz Link Zgłoś
jesienna.nuta Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 11:28 " jesteśmy narodem tchórzy" Mów za siebie nanga. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:58 Ja sobie przypominam wątek o wojnie (niespodzianka ) na terenie kraju i wiele forumek planowało zwiewać za granicę. Synków przedtem schować w piwnicy. Zakładam pisały za siebie. Oczywiście od forum do narodu daleka droga, ale jednak. No i nie tchórz tylko rozumna i rozsądna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:06 W przeciwienstwie do odważnego ONR .Brawo, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:29 Jestem prawie pewna, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:24 Chodzi ci pewnie o deklaracje? Ja jednak inaczej traktuje te pisane tu na forum niż te przy koleżkach w czarnych t-shirtach Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 14:07 Bo powiedziałaś czym jest dla Ciebie tchórzostwo, dosyć jasno. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 15:58 Twoim zdaniem powiedziałam. Kwestia czym jest mówienie za siebie i czy naprawdę mówimy za siebie lub chcemy tego słuchać. Koniec i kropka Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:26 Widzisz, jak jest wojna to przede wszystkim uciekają kobiety, a nie same młode, zdrowe byczki. Nie było w tym wątku (pamiętam go) postów typu: "Syna i męża wyślę do bezpiecznego miejsca, za granicę, ja zostanę w domu, razem z córeczką i swoją matką". Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 13:30 Nie no, nie chcesz mi chyba wmówić, że syn zostanie z ojcem? Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 12:40 Witam Tchórzy? Raczej awanturników Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 15:51 inguszetia_2006 napisała: > Witam > Tchórzy? Raczej awanturników > Pzdr. > Ing - o z tym bardziej się zgadzam, patrząc także na nawalanki ematek czasami I jakoś przy tej skłonności do nawalanek Polaków tak pasują te słowa z "Pana Tadeusza" do Polaków:"Szabel nam nie zabraknie, szlachta na koń wsiędzie, Ja z synowcem na czele i? - jakoś to będzie !"- słowo klucz: JAKOŚ. I zdecydowanie, Nango, polecam Ci Tekst linka książka Cherezińskiej nieźle pokazuje, jak bardzo różnorodni byli Polacy i jak wiele kłótni ich ciągle dzieliło i dzieli. Ale też zdarzają się postacie niezwykłe- jak zawsze. " Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 16:22 Dziękuję , chociaż nie musisz mnie przekonywać - po prostu wpadlam wczoraj w furię. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 16:32 Rzadko widuję Cię na forum w takim stanie, czytałam naprawdę ze zdumnieniem , ale świetnie, że wiesz, co robi z człowiekiem furia i co wygasza. Mnie ta książka Cherezińskiej zaskoczyła, czytało mi się tę książkę świetnie i nieźle pokazała, np. polskie środkowisko "uchodźców" po 1830 i pojęłam naprawdę, co znaczyły słowa Mickiewicza: "O tem-że dumać na paryskim bruku, Przynosząc z miasta uszy pełne stuku Przekleństw i kłamstwa, niewczesnych zamiarów, Zapoznych żalów, potępieńczych swarów!". Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 16:54 Od lat marzę, żeby ktoś zrobił film o tamtych czasach. Marzę od czasu, kiedy czytalam Rutkowskiego o towiańczykach - to sie chyba nazywalo "Zabijanie Mickiewicza w Kole Bożym". I profesor Bogdan Zakrzewski, też pisal - jak to Mickiewicz spowiadal się przez wiele godzin jednemu z braci zmartwychwstańcow, i cytuje Krasińskiego, ze to jakby lew spowiadal sie wołu, cos w tym stylu. Cherezińską zaraz kupie i z przyjemnościa przeczytam, jeszcze raz dziękuję. A czytalaś "wzgorze blękitnego snu"? Newerlego, o Polaku zeslanym na Syberię. Tak mnie wkręcilo, ze przeszukalam caly katalog Ossolineum żeby znaleźć jakąś wzmianke o nim, aż wreszcie do mnie dotarlo, ze to fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:00 Teraz ja Tobie bardzo dziękuję za polecenie książki Newerlego, nie czytałam, ale na pewno przeczytam. U Cherezińskiej za to znajdziesz wyjaśnienie, jak to się stało, że zmartwychwstańcy się pojawili, okoliczności takich, a nie innych życiowych wyborów. I wiesz, dzięki Cherezińskiej zrozumiałam (mimo że to XIX w przecież tam jest opisany), na czym polega problem Afganistanu i dlaczego nikomu (chociaż ma już złudzenia, że się udało na lat parę) nie uda się zdobyć tego kraju- i jak bardzo jednak historia nie jest "nauczycielką życia", bo nie wyciąga się wniosków z tego, co było. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:24 A ja się boję całkiem autentycznie, żeby mi żadne z dzieci w życiu dorosłym nie przyprowadziło do domu dzieci Triss. To byłby kanał i parę metrów mułu. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:34 droga nango, zawsze możesz sobie pojechać na backpackerski wypad do RPA i zobaczyć jak wygląda w praktyce życie białaska wśród kolorowych. jak wrócisz to proszę, zdaj nam relację i powiedz, że nie mamy się ale to w ogóle nie mamy czego się bać i rzeczywiście jesteśmy narodem tchórzy. jeśli ktoś myśli o tworzeniu rezerwatów, dla dzikich to śmiać mi się chce, bo owszem, rezerwaty będziemy mieli, ale dla siebie pytanie ile lat nam to zajmie? no ale co zrobić? taki mamy klimat... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:41 Po pierwsze to nie ma nic do rzeczy. Po drugie to co się dzieje/dzialo w RPA jest w oczywisty sposób wygenerowane przez to, co dzialo sie wcześniej. Nie wynika z rasy, a z doswiadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:46 Ludzkie zoo w Belgii na TT "oglądam" zdjęcia, które zamieszcza Historical Pics - wiele zdjęć zaskakuje, mnie to właśnie zaskoczyło. Ludzkie rezerwaty. Coś ohydnego. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:56 Teraz zaczyna się też mówić, że król Leopold, odpowiedzialny za ludobójstwo w Kongo, ma swoje pomniki, szkoły są nazywane jego imieniem itd. To co ludzie wypisują jednak o Belgach (np w artykule o ich eksterminacji ) jest skandaliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 18:05 Zgadzam się, czytałam te wpisy, ohydne, ale wiesz, co jest straszne? Takie ohydne teksty zdarzają się z każdej strony, nie da się jakiejś grupy/narodu/klasy/zawodu podzielić 0-1. Bo jak sama zauważyłaś: cechy LUDZKIE. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:50 nangaparbat3 napisała: > Po drugie to co się dzieje/dzialo w RPA jest w oczywisty sposób wygenerowane pr > zez to, co dzialo sie wcześniej. Nie wynika z rasy, a z doswiadczeń. No i proszę, jaka wyrozumiałość, coś wynika z doświadczeń, powiadasz? A u innych nacji zachowania również wynikają z doświadczeń, czy to tyczy wyłącznie tych o innym kolorze skóry? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:55 przepraszam coś chciałabyś dodać? może byłaś na wędrówce z plecakiem? wystarczy prześledzić procesik pana bez nóg i jego linię obrony - bardzo nie niemożliwa była? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 17:59 Ja nie - moi najbliżsi tak, i w sumie mają coś więcej do powiedzenia niż "pan bez nóg" i "wędrówka z plecakiem". Ale znają moi najbliżsi są dobrze wykształceni i mają podstawową wiedzę z historii. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 18:07 To jak się tak przerzucamy- to mąż mojej szwagierki to Anglik, wychowany z RPA, wtedy w l.60 sprowadzono tam całkiem sporo Anglików. Wrócił tam 2 lata temu, aby pochować matkę, która zmarła, ale nigdy, nigdy już nie chciałby tam mieszkać. Tak że wiem trochę z opowieści Robbiego, który tam kończył szkołę, wyjechał do Anglii, gdy miał 19 lat. Teraz ma 40. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jesteśmy narodem tchórzy 16.09.16, 18:11 RPA na pewno wygląda inaczej z perspektywy białego i czarnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś