Dodaj do ulubionych

OLX i moja naiwność

03.12.16, 20:45
Cóż, stało się, zapłaciłam przelewem za rzecz i czekałam na paczkę. I nie doszła. Wiem, że sama jestem sobie winna, że mogłam zamówić przesyłkę za pobraniem, ale tego nie zrobiłam. Ponaglałam tę osobę, odpowiadała, obiecała sprawdzić przesyłkę, dzisiaj wyskoczyła mi wiadomość , że zlikwidowała konto. I tym samym kontakt się urwał. Kasa duża nie była, przeboleję i mam nauczkę, ale pani miała chodliwy towar i może chętnych tak potraktowanych było więcej. Robiłybyście coś z tym? A jeśli tak, to co?
Obserwuj wątek
    • liliawodna222 Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 20:50
      No cóż, nienawidzę oszustów i złodziei wszelkiej maści. I w ostatnie wakacje zgłosiłam sprawę policji - chodziło o allegro - niedostarczony towar, miganie się, a na koniec brak zwrotu kasy. Bez wchodzenia w szczegóły - okazało się, że bardzo dobrze zrobiłam.
    • fifiriffi Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 20:50
      Poszłabym na policje
    • kaz_nodzieja Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 20:51
      Ile wtopiłaś?
      • anilka Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 20:52
        70
        • kaz_nodzieja Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 20:53
          Sporo. Przy takiej kwocie poszłabym na policję. To spory pieniądz.
    • tryggia Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 20:55
      A masz jej dane z przelewu, który puściłaś?
      Dochodziłabym.
      Kiedyś mnie tak jedna panna zrobiła i doszliśmy, jak się nazywa, gdzie mieszka.
      Po tygodniu miałam pieniądze na koncie.
      • anilka Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 21:03
        Mam imię nazwisko, miasto i numer konta na które wpłacałam.
        • kaz_nodzieja Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 21:06
          To mamy ją.
          • beata985 Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 23:26
            Niekoniecznie....
        • barbibarbi Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 23:47
          Wystarczy, że napiszesz pani maila, czy SMS, że zgłaszasz wyłudzenie na policję w poniedziałek, masz jej dane i telefon (chyba podają przecież na OLX) i policja ma obowiązek dotrzeć do takiej osoby (tak jej napisz). Jeśli otrzyma wiadomość, to albo wyśle towar, albo się szybko skontaktuje i będzie chciała oddać kasę. Ja tak miałam na allegro, po moim SMS do sprzedawcy miałam towar wysłany natychmiast. A jak nie zadziała, to napisz jej SMS, że za kilka dni będziesz przez jakiś czas w jej okolicy w delegacji/konferencji itp i wstąpisz osobiście po towar, jeśli jej nie zastaniesz w domu, to zgłosisz się po pomoc do lokalnego dzielnicowego. Zadziała. No chyba, że pani wyjechała za granicę, nie ma z nią kontaktu, albo leży w śpiączce w szpitalu.
          • mgla_jedwabna Re: OLX i moja naiwność 05.12.16, 12:50
            Skoro zlikwidowała konto, to raczej nie leży w śpiączce w szpitalu.
    • heca7 Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 21:08
      Czytałaś wątek na Zakupach? Tam jest co najmniej kilkadziesiąt oszukanych osób na termomixa i inne chodliwe towary. Pan dawał napalonym klientom link do niby strony allegro a oni płacili. Nawet fakt, że nie można tego zrobić przez payu nie włączał im ostrzegawczej lampki. Wystarczyło, że sprzęt był parę stówek tańszy. Ciesz się, że straciłaś tylko 70 zł.
      • anilka Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 21:11
        Cieszę się niezmiernie, ale po pierwsze muszę wydać nową kasę, ta rzecz jest mi potrzebna. A po drugie
        to jednak nie jest w porządku.
        • kaz_nodzieja Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 21:26
          Idź na policję.
          • brazoweoczeta Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 21:31
            Niestety,na olx mozna sie naciacsad Sama ostatnio przekonalam sie bolesnie...Najgorsze jest to, że ludzie tak hamsko i perfidnie potrafią oszukac!!!
        • heca7 Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 21:51
          Pewnie, że nie w porządku. Idź na policję.
    • aquella Pocieszę 03.12.16, 21:34
      Wtopiłam legalnie przez allegro 270zł za telefon który jest podróbką z chin z ładowarką zagrażającą bezpieczeństwu, negatyw allegro wykasowało, żadnego innego komentarza nie wstawię, spór transakcyjny to farsa, koleś sprzedaje z uk można mu skoczyć allegro myje mu rączki ludzie tracą pieniądze
      allegro.pl/smartfon-nokia-lumia-610-pl-menu-bez-simlocka-gwar-i6289102297.html?snapshot=MjAxNi0wOC0wMlQxNjoxNDowMFo7YnV5ZXI7YzRiNjVjOWViNDQ3M2NlNTJiNDFmMzQ4YTQ3ZmU4NGE0OWRlMjgyN2Q5YmU3YmU3NTllODM0NmUzNTBhMThmMQ==
      • araceli Re: Pocieszę 03.12.16, 22:13
        Podróbkę zgłasza się producentowi.
      • b-b1 Re: Pocieszę 04.12.16, 11:48
        aquella napisała:

> Wtopiłam legalnie przez allegro 270zł za telefon który jest podróbką z chin z ł
        > adowarką zagrażającą bezpieczeństwu, negatyw allegro wykasowało, żadnego innego
        > komentarza nie wstawię, spór transakcyjny to farsa, koleś sprzedaje z uk można
        > mu skoczyć allegro myje mu rączki ludzie tracą pieniądze
        > allegro.pl/smartfon-nokia-lumia-610-pl-menu-bez-simlocka-gwar-i6289102297.html?snapshot=MjAxNi0wOC0wMlQxNjoxNDowMFo7YnV5ZXI7YzRiNjVjOWViNDQ3M2NlNTJiNDFmMzQ4YTQ3ZmU4NGE0OWRlMjgyN2Q5YmU3YmU3NTllODM0NmUzNTBhMThmMQ==

Nie czytałaś komentarzy przed zakupem?
        Jeśli ktokolwiek na 748 sprzedanych przedmiotów ma 27 negatywów i 15 neutralów- omija się go z daleka. Wszystko napisane jest w komentarzach, że podróby z Chin, i facet oszukuje na cle.
        • aquella Re: Pocieszę 04.12.16, 12:42
          zamawiałam w lipcu wtedy wszystkie były pozytywne, poczytaj zresztą ile się czekało u oszusta na przesyłkę a raczej przed otrzymaniem towaru nie wystawia się komentarzy, a jeśli już to były usuwane, konto zamknięte ludzie nie odzyskają pieniędzy chyba że masz jakiś pomysł
          • szmytka1 Re: Pocieszę 05.12.16, 10:50
            zgłosić oszustwo na policję, z dokumentem poświadczajacym przyjęcie zgłoszenia zwrócić się do allegro i odzyskać kasę z programu ochrony kupujących. Jest na to okreslony czas, więc działaj i bez kwitu od policjantów się nie obejdzie.
            • aquella Re: Pocieszę 05.12.16, 13:03
              ok dzieki
    • danaide Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 21:52
      Na olx jest info, aby prosić o wystawienie na allegro - zawsze większa pewność. Sama przez olx nie kupuję, ale ja z tych nieufnych.
    • giba116 Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 22:08
      Nie wiem czy jest sens.
      Ja tez zostalam oszukana, a raczej dalam sie oszukac. Zglosilam sprawe na policje. Wiesz ile to juz trwa... prawie rok. Po 3 miesiacach od zgloszenia dostalam informacje, ze zaczeli postepowanie. Po kolejnych kilku miesiacach, ze zwrocili sie do banku o dane odbiorcy i od tamtej pory cisza.
      • thaures Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 22:15
        Mnie to czeka. Nie mam telefonu zamawianego przez Allegro, ani kasy...
        • szmytka1 Re: OLX i moja naiwność 05.12.16, 10:52
          powielam wpis: zgłosić oszustwo na policję, z dokumentem poświadczajacym przyjęcie zgłoszenia zwrócić się do allegro i odzyskać kasę z programu ochrony kupujących. Jest na to okreslony czas, więc działaj i bez kwitu od policjantów się nie obejdzie.
    • beata985 Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 23:28
      Wcale nie jest pewne ze przy płatności za pobraniem otrzymalabys daną rzecz..
      • cosmetic.wipes Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 15:41
        Ale miałaby szansę na uratowanie kasy.
        • beata985 Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 17:45
          jaką??
          • cosmetic.wipes Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 18:19
            Jak jaką?
            Gdyby nie otrzymała rzeczy, to by zaoszczędziła 7 dych.
            • beata985 Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 18:52
              Albo otrzymalaby cegle uncertain
        • okoani Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 18:52
          I tak, i nie, bo jeśli ktoś założył w banku konto pre paid, to jest właściwie nie do namierzenia.
          • schiraz Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 20:23
            Szczęśliwie banki już nie sprzedają kart pre-paid a te co funkcjonują na rynku powoli się przeterminowują.
            • okoani Re: OLX i moja naiwność 05.12.16, 10:48
              A to dobrze wiedzieć. Ja się nacięłam rok temu na olx i właśnie trafiłam na konto pre paid i policja nic zrobić nie mogła. A to był jeden jedyny zakup na olx powyżej "bezpiecznej" kwoty, jaką sobie ustaliłam. Także pozostaje mi wierzyć w to, że karma do tego oszusta wróci podwójnie.
              W każdym razie również zachęcam do zgłoszenia na policję - trzeba reagować na oszustów i złodziei.
    • premeda Re: OLX i moja naiwność 03.12.16, 23:37
      Na policję idź zgłosić, bo oni potrzebują jak najwięcej ludzi oszukanych, wtedy nawet to, że towar był niewiele warty nie ma znaczenia.
    • rozwiane_marzenie Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 08:44
      No i właśnie przez takich oszustów reszta porządnych sprzedawców traci zaufanie do OLX. Powinnaś to zgłosić na policję, choćby dla dobra ogółu.
    • asmarabis Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 11:17
      Idź koniecznie na policję, przecież maja numer konta i dane do przelewu wiec jaki to problem żeby ja znaleźć? SMS nie wysyłaj z groźbami ze zgłosisz - po prostu idź, poświecisz pół godzinki ale pieniądze odzyskasz i może zapobiegniesz dalszym oszustwom.
      Nie wstydź sie i nie koryguj, sama popełniłam kiedyś podobna głupotke i kasę dzięki interwencji policji odzyskałam .
      • mysz1978 Re: OLX i moja naiwność 04.01.17, 21:26
        ja pare lat temu wtopilam z laptopem na Allegro... Bodajze 3000zl kosztowal, facet zwrocil 700zl, reszte niby mial zwracac w ratach... Oszukanych bylo wiecej. Poszlam na policje, zglosilam i co? jedno wielkie g... Sprawa umorzona zostala uncertain Na szczescie to byly pieniadze mojego byłego, a nie moje tongue_out
    • afro.ninja Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 11:53
      Kiedys mnie laska z uk oszukala na 50 zlotych. To bylo jeszcze sprzed ubezpieczen na allegro.
      A kiedys przez olx kupilam spodnie dla dziercka. I nie dostalam przesylki, napisalam o co cho? Pani zaczela mnie przepraszac, oraz zapewniac, ze spodnie wysle. Faktycznie dostalam te spodnie, ale tez myslalam, ze utopilam kilkanascie zlotych.
    • inguszetia_2006 Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 11:57
      Witam
      Zgłoś sprawę, gdzie trzeba i nie obwiniaj się. Jak złodziej będzie chciał to cię okradnie mimo posiadania w domu alarmu, psa i szyb pancernychwink
      Pzdr.
      Ing
    • hermajni Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 14:57
      Dokładnie w ten sam sposób utopiłam podobną kwotę - nacięłam się na używane duplo uncertain Po godzinie od wpłacenia pieniędzy, konto na olx zlikwidowane, kontakt się urwał.
      • asmarabis Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 15:25
        Ale co to znaczy utopiłas? Dlaczego wy nie zgłaszacie takich oszustów policji??? Jak jesteście świadkami morderstwa to tez nie dzwonicie na policję ??????

O masakro, nie dziwne ze oni tak sobie poczynają skoro wy sie tak dajecie traktować
        • schiraz Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 17:15
          Idź na Policję, nawet jeżeli imię i nazwisko fikcyjne (bank niestety przyjmuje przelew na lewe dane) to i tak po numerze konta dojdą do danych. Trochę to potrwa ale oszust będzie miał nauczkę. Nic cię nie kosztuje wydrukowanie korespondencji z olx, resztę olx sam udostępni policji. Zgłoś, złodziejstwo należy tępić.
    • mynia_pynia Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 17:23
      A w olx to niechodzi o to że kupujesz po okolicy i jedziesz odebrać? Bo tak kupowałam i tylko tak sprzedawałam. Dlatego złego słowa nie powiem.
      • beata985 Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 17:44
        założenie takie jest właśnie ale większość ryzykuje niestety.
      • wuika Re: OLX i moja naiwność 04.12.16, 18:22
        Teoretycznie tak, ale jak są jakieś rzadko spotykane rzeczy, to się i wysyła.
    • marian.piastowski Re: OLX i moja naiwność 04.01.17, 14:02
      Ale lepszy numer miałem dzisiaj.Kiedyś gościowi sprzedałem pompę do co.I dzisiaj po 4 miesiącach miałem wizytę smutnych panów.Muszę zwrócić pieniądze, inaczej będzie źle.I teraz jak ktoś kupi coś ode mnie, albo sobie to nogami podepcze, albo spali czy w inny sposób zniszczy.To ma prawo do reklamacji.Pójdzie na policję i powie że jakie mu takie zniszczone wysłałem.Sprawa jest nie do ruszenia przez ze mnie.To ja też kupię laptopa czy telefon, rozwalę go albo jeżeli to nie jest telefon czy laptop, to podmienię.Np odkurzacz czy telewizor, na mój popsuty model i pójdę na Policję i zgłoszę że mi taki wysłał.To jest chore.Nawet jak paczkę ubezpieczę, że kupujący ma wgląd w nią przy kurierze.To i tak się wymiga.Że nie miał na miejscu jak sprawdzić czy działa towar.Jest jeszcze umowa rejkojmi.Czyli kupujący na miejscu z odbiorem osobistym, może zwrócić mi towar.Podmieniony lub zniszczony, czego nie udowodnie.Rezygnuję z handlu na olx,.To bagno! Takie jak allegro Sprzedam wzmacniacz, koleś źle go podłączy spali końcówki mocy i muszę mu zwrócić kasę za niego do roku używania czasu!!!!!!
      • saszanasza Re: OLX i moja naiwność 04.01.17, 15:32
        Kupujący traci uprawnienia z rękojmi za wady fizyczne rzeczy, gdy nie zawiadomi sprzedawcy w ciągu miesiąca od ich wykrycia (okres ten liczy się oddzielnie dla każdej z wad).
        Czy on dotrzymał tego terminu?
    • liisa.valo Re: OLX i moja naiwność 05.01.17, 00:02
      wiesz co, miałam podobnie. Potem się okazało, że kilka osób się nacięło, więc na wszelki wypadek zgłosiłam do banku, w którym laska miała konto. To akurat ING chyba było. Pracowałam dawno temu w WBK i wiem, że przyjmowaliśmy takie zgłoszenia, kierowaliśmy do specjalnego departamentu, dlatego mi przyszło to do głowy. ING mi odpisało, że przyjrzą się sprawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka