Dodaj do ulubionych

Deforma edukacji - co zrobi Duda

08.01.17, 21:06
Co zrobi Duda? Duuudddaaaaa... w sprawie ustawy niszczącej polską edukację.
1- Podpisze
2- Podpisze
3- Podpisze
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:10
      Ech, nadzieja matką głupich, ale umiera ostatnia...
      Ja od 19 grudnia się nią karmię, pewnie jutro będę mogła tylko pokiwać głową z politowaniem nad swoją głupotą.
    • kozauwoza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:15
      nie podpisze, każą mu cofnąć. To kompletny niewypał.
      Dla opozycji nie wiem, czy nie byłoby nawet lepiej, żeby podpisał bo się zaorająsmile
    • loola_kr Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:21
      Stawiam na 1.
    • asia-loi Re: Nie podpisze 08.01.17, 21:29
      Po to PiS zmajstrował tą ustawę, żeby PAD mógł pokazać jaki jest niezależny. wink
    • chocolate_cake Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:34
      1
    • anilka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:35
      Podpisze.
      A gdyby tego nie zrobił, to co dalej?
      • kozauwoza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:38
        anilka napisała:

> Podpisze.
        > A gdyby tego nie zrobił, to co dalej?
        to chyba najmniejszy problem, nabór do gimnazjum dla kolejnego rocznika.
        • y_y Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:43
          Czyli szósta klasa pisze egzamin?
          • iwoniaw Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:46
            Nie, sprawdzian szóstoklasistów zniesiono jeszcze rok temu.
            Gdyby nie podpisał tej ustawy i gimnazja się uchowały, to po prostu 6-klasiści poszliby do rejonowych, a te, które mają klasy "specjalne" (np. językowe czy sportowe) zrobią dodatkowy test predyspozycji przy naborze i tyle. Ew. konkurs świadectw.
        • anilka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:49
          Miałam na myśli bardziej ogólne "co dalej".
          • mirmunn Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:51
            Podpisze jutro o 23:59
            • mai-ra3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:53
              Jeszcze tylko doba niepewności, damy radę smile
    • grzalka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:56
      Nadzieja umiera ostatnia
    • gama2003 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:02
      Waham się między 2 i 3...
      • manala Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:20
        Podpisze.
    • asia_i_p Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:28
      4 - Będzie przetrzymywał tak długo, żeby ZNP nie miało szans na legalny strajk, a likwidowane szkoły na zgłoszenie wniosku o przekształcenie w szkoły społeczne. Potem podpisze.
      • asia_i_p Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:30
        Czyli w tym celu najlepiej chyba odesłać do Trybunału, będzie wolniej niż do Sejmu.
        • iwoniaw Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:40
          Za Trybunałem przemawia też potrzeba pokazania, że owa instytucja nadal działa, więc niestety to możliwe. A że początek nowego roku szkolnego za niecałe (!) 8 miesięcy, a programy (o podręcznikach nie mówiąc) nie istnieją? Kto by się tam przejmował uncertain
          • spanish_fly Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 11:33
            Odsyłanie do TK nie ma sensu, TK tylko stwierdza czy ustawa jest zgodna z konstytucją czy nie, a niby co w tej ustawie jest niezgodne? Parlament ma prawo kształtować system edukacji i jest to zgodne z konstytucją - po prostu ustawa jest głupia i niepotrzebna, ale tego TK nie orzecze, bo to nie jego rola.
            • turzyca Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 18:39
              Kiedyś TK mówił o zachowaniu vacatio legis…
      • grzalka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:31
        A może tak przetrzymać?
        • asia_i_p Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 23:03
          Wrzuca do trybunału, trybunał rozwiewa jego wątpliwości, podpisuje.
          Wrzuca do trybunału, trybunał wskazuje błędy, odsyła do sejmu, sejm naprawia błędy, podpisuje.
          Bawić się można w nieskończoność, mam wrażenie.
          • gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 23:09
            Trybunał rozpatruje wg kolejności wpływu, więc może za jakiś rok np.
    • livia.kalina Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:46
      Myślę, że on sam jeszcze nie wie bo pewnie prezes Kaczyński nie zaszczycił go jeszcze swoją opinią na ten temat. Jestem pewna, że żeby dobitnie pokazać kto tu rządzi, o swej decyzji informuje go jakieś 5 min przed żądanym podpisem, najchętniej w środku nocy.
      • mirmunn Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 07:49
        No, czyli dobrze mówię- podpis dziś o 23:59sad
        • ankar_a Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 07:55
          W necie znalazłam taką wypowiedź na ten temat:
          eska.salon24.pl/745138,prezydent-i-reforma-edukacji
          Smutne to.
    • jola-kotka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 07:54
      To co mu bedzie glowa panstwa kazala.
    • mamma_2012 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 07:58
      Myślę, że sam jeszcze nie został poinformowany co zrobi. Prezes wie, że co w tym temacie nie zrobi będzie źle, więc postawił dwie miseczki i kot podejmie decyzjętongue_out
      • chocolate_cake Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 11:30
        mamma_2012 napisała:

> Myślę, że sam jeszcze nie został poinformowany co zrobi. Prezes wie, że co w ty
        > m temacie nie zrobi będzie źle, więc postawił dwie miseczki i kot podejmie decy
        > zjętongue_out

Piękne smile
        Jednocześnie smutne ale w takim kraju żyjemy sad
      • antyideal Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 12:54
        Chyba kot nie ma dziś apetytu, bo decyzji nadal brak tongue_out
        • skarolina Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 13:14
          O 15.00 oświadczenie w tej sprawie.
          • dorek3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:17
            Podpisał! Jak możną w ogóle przypuszczać, że będzie miała jakąkolwiek refleksję własną.
    • saszanasza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 09:06
      Podpisze.
    • gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:13
      No i podpisał.
      • chocolate_cake Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:18
        Jak to?
        Mam być o 15.45 jakaś konferencja.
        • dorek3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:19
          Była/jest o 15.00
        • chocolate_cake Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:20
          Ok
          Widzę
        • gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:21
          Już była, właśnie skończył.
          Wolę więcej nic nie pisać, ale jestem szczerze wkurzona na wszystkich, którzy zagłosowali na te kalesony.
          • leokadia35 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:32
            Może napisz co takiego strasznego się stanie w twoim życiu wraz z wejściem tej ustawy w życie ?
            • dorek3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:34
              Ja napiszę co się stanie w życiu moich dzieci - do liceum będą startować w podwójnym roczniku. Tylko i aż tyle. Szczęśliwie załapały się na gimnazjum a nie na ten b..el.
              • leokadia35 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:39
                U mnie musiałby dojeżdżać do gimnazjum. Podstawówkę mamy pod nosem. Bez zmiany otoczenia, nauczycieli, środowiska. Dzieci w tym wieku źle znoszą zmiany
                • spanish_fly Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:42
                  Nie każdy chce, żeby jego dzieci kończyły edukację na podstawówce.

No i niestety dla wielu dzieci w kwestii dojazdów nic ta reforma nie zmienia - starsze roczniki z podstawówki mojego dziecka będą rozpirzone na trzy nowe podstawówki powstające przy gimnazjach.
                • gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:43
                  To hoduj swojego cyca jak chcesz, ale popatrz trochę dalej, niż na czubek swojego nosa.
                • antyideal Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:48
                  leokadia35 napisał(a
                  Dzieci w tym wieku źle znoszą zmiany

Może twoje. Spróbuj je trochę odpepowic, z korzyścią dla nich to będzie.
                • cosmetic.wipes Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:50
                  > Podstawówkę mamy pod nosem.

Na razie macie.
                  A od wrzesnia możecie mieć w budynku gimnazjum big_grin
                  • dorek3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:52
                    Życzę leokadii aby właśnie tak się jej trafiło. Wtedy rozumie na własnej d..pie
                    • gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:57
                      Dzisiaj takich Leokadii więcej tu na dyżur przyleci, nadgodziny im rzucili.
            • zona_glusia Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:38
              A może ty poszukaj tu na forum, zamiast kolejny raz się głupio pytać.
              • leokadia35 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:41
                Wolałabym jednak inne źródło od TEGO forum. Tutaj PiS zawsze jest be, niezależnie co zrobią
                • gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:44
                  Idź na frondę, czy tam inne "źródła".
                • dorek3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:47
                  To pytaj gdzie indziej.
            • gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:41
              Mam dziecko wchodzące w ten chaos, poza tym nie jest mi obojętne, że ktoś realizuje swoje chore, nieprzemyślane decyzje (argument jaki padł- bo tak obiecano w kampanii) bez względu na koszty.
            • saszanasza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:43
              leokadia35 napisał(a):

> Może napisz co takiego strasznego się stanie w twoim życiu wraz z wejściem tej
              > ustawy w życie ?

A moja córka od 4 klasy (jako 9 latka) trafi do innej szkoły, dokładnie do gimnazjum i będzie uczyła się w jednym budynku z dziećmi 14 i 15 letnimi. Szkoła kompletnie niedostosowana do małych dzieci, nawierzchnie śliskie, brak placu zabaw i takie tam.....banał, nie sądzisz?
              • kropkaa17 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 16:05
                Moze czas przestac trzasc sie tak nad dziecmi. Podstawowke zaczynalam 8- klasowa wiec jako 7 latka chodzilam tam z 14 latkami- nikomu sie krzywda nie dziala. Teraz syn poszedl do szkolnej zerowki, tez mialam wiele obaw ale jestem bardzo zadowolona, widze jak sie usamodzielnia. Do tego stopnia ze corke jako niespelna 5-latke takze chce poslac do tej "strasznej i okropnej" szkoly do oddzialu przedszkolnego gdzie sa starsze dzieci ( takze gimnazjalisci bo to zespol szkol i budynek gimnazjalny jest obok).
                • annabel_lee Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 16:23
                  Ale przecież to był jeden z argumentów za reformą - żeby biedne maluszki nie musiały stresować się zmianą szkoły, tylko w cieplarnianych warunkach siedziały 8 lat w ukochanej podstawówce... A teraz i tak się okazuje, ze część dzieciaków będzie musiało zmienić szkołe, tylko zupełnie od czapy, w trakcie etapu edukacyjnego.
                • anilka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 16:34
                  powiedz to leokadii, która dzieciątko przy cycku trzyma.
                • saszanasza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 17:48
                  A twój syn ile ma lat?
                • saszanasza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 17:49
                  kropkaa17 napisała:

> Moze czas przestac trzasc sie tak nad dziecmi. Podstawowke zaczynalam 8- klasow
                  > a wiec jako 7 latka chodzilam tam z 14 latkami- nikomu sie krzywda nie dziala.
                  > Teraz syn poszedl do szkolnej zerowki, tez mialam wiele obaw ale jestem bardzo
                  > zadowolona, widze jak sie usamodzielnia. Do tego stopnia ze corke jako niespeln
                  > a 5-latke takze chce poslac do tej "strasznej i okropnej" szkoly do oddzialu p
                  > rzedszkolnego gdzie sa starsze dzieci ( takze gimnazjalisci bo to zespol szkol
                  > i budynek gimnazjalny jest obok).

Jeszcze raz zapytam o wiek syna?
                  • iwoniaw Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 17:51
                    Teraz syn poszedl do szkolnej zerowki

Toż widzisz, że doświadczona matka się wypowiada na temat gimnazjów, ma zerówkowicza big_grin
                    • saszanasza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 17:53
                      iwoniaw napisała:

> Teraz syn poszedl do szkolnej zerowki
                      >
                      > Toż widzisz, że doświadczona matka się wypowiada na temat gimnazjów, ma zerówko
                      > wicza big_grin
                      >
                      Ano właśnie! Taka mądra i radzi, żeby przestać się trząść nad dziećmi a sama wysyła dzieciaka do zerówki, zamiast do pierwszej klasy, hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka