09.01.17, 15:19
Ktoś się łudził, że będzie inaczej?
wiadomosci.onet.pl/kraj/andrzej-duda-podjal-decyzje-ws-reformy-edukacji-ustawa-pis-podpisana/z7qq6jp
"Nie ukrywam, był to dla mnie trudny i pracowity czas. Był to czas wytężonych konsultacji" big_grin big_grin big_grin
Obserwuj wątek
    • mama.nygusa Re: Podpisał 09.01.17, 15:21
      Wolalabym zeby byly jednak gimnazja, do naszej podstawowki przyjda marni uczyciele z sasiedzniego gimnazjum , juz nam wspolczuje.
      • leokadia35 Re: Podpisał 09.01.17, 15:27
        Ja się nie łudziłam a miałam nadzieję. Nie rozumiem całej tej paninki i sianie fermentu. Uważam , że lepsza jest 8 letnia podstawówka. I nie ważne kto by wprowadził, PiS nowoczesna czy PO
        • spanish_fly Re: Podpisał 09.01.17, 15:31
          Jasne, a herbata robi się słodsza od mieszania.
        • cosmetic.wipes Re: Podpisał 09.01.17, 15:32

> Nie rozumiem całej tej paninki i sianie
          > fermentu.

Suweren wielu rzeczy nie rozumie, dlatego jest suwerenem.
        • antypomidorowa Re: Podpisał 09.01.17, 15:34
          Powiedz to dzieciom z wiosek, które utkną ną 8 lat w marnej podstawówce, uczone w mieszanych rocznikowo klasach przez nauczycieli od dwóch czy trzech przedmiotów na raz. Chodziałam z takimi do liceum - 4 osoby odpadły w pierwszym semstrze i przeniosły się do słabszych klas lub szkół, reszta zapierniczała jak juczne muły żeby dobić poziomem, który "miastowe" dzieci miłay z palcem w tyłku (nie ze zwzględu na wybitną inteligencję, tylko na dobre przygotowanie we wcześniejszej szkole).
          • moni_kaw Re: Podpisał 09.01.17, 20:06
            Byłam dzieckiem z takiej podstawówki sad I klasa LO to był dla mnie koszmar z wymiotami ze stresu włącznie sad dałam rade ale nasza klasa z 34 osób na początku skończyło maturą 23 sad
        • maadzik3 Re: Podpisał 09.01.17, 15:35
          oraz nauczanie bez podręczników i programów a także kumulacja dwóch roczników w naborze do liceów? to ciekawe. mnie zwisa w znacznym stopniu ile lat ma który szczebel edukacji, ale nie chcę eksperymentów na moim dziecku, rozpieprzania systemu, kumulacji w naborze roczników i wywalenia 300.000 dzieci do kosza i politycznej rozróby w szkole (chcemy znieść gimanzja już i znosimy, co tam dzieci, jakoś się dostosują). Ze wspomnień Małgorzaty Niezabitowskiej wynika że najbardziej towarzyszy komunistycznych rozśmieszyło hasło opozycji ówczesnej że szkoła ma być dla dzieci. Prawie się ze śmiechu popłakali. Pod tym względem obecni rządzący są tacy sami jak ci komunistyczni towarzysze. Szkoła dla dzieci? Przewidywalność, programy, nie wyrzucanie roczników? Pewność co będzie we wrześniu? Porządna nauka? Bua ha ha. Tylko teraz to nasze dzieci.
          • karolaa93 Re: Podpisał 09.01.17, 17:01
            Czemu tak oburzona nie byłaś w roku 2000 ? jak wtedy następowało, jak to nazwałaś robienie "eksperymentów na moim dziecku, rozpieprzania systemu..... itd"
            ?
            • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 17:11
              W roku 2000 rodziłam pierwsze dziecko. Internet w takiej formie jak teraz nie istniał.
              Wiele tu piszących osób w roku 2000 było "tylko" uczniami.
            • annabel_lee Re: Podpisał 09.01.17, 17:19
              Ale co to za argument w ogóle? Moje dziecko ma odpokutować za to, że Twojemu było źle? Było źle, to teraz niech będzie jeszcze gorzej? Naprawdę? A poza tym jeszcze nie było tak źle przygotowanej i w takim tempie wprowadzanej reformy...
              • kfugktru23 Re: Podpisał 09.01.17, 17:28
                Jeszcze nie załapałaś że o to chodzi w całej dobrej zmianie? Ludziom frustracja wylewa się uszami to są przeciwko wszystkiemu.
                • annabel_lee Re: Podpisał 09.01.17, 17:43
                  Wiem, ale nadal się z tym nie pogodziłam. Mnie też się frustracja wylewa, bo mam niepełnosprawne dziecko w kraju, który ma gdzies takich obywateli. Wczesne wspomaganie dla mojego dziecka miałam tylko na papierze. A jakoś nie pałam żądzą zemsty i całym sercem jestem za tym, żeby świeżo upieczone mamy dzieci niepełnosprawnych nie musiały wszystkiego wyszarpywać zębami. Dlatego naprawdę nie rozumiem, dlaczego ktoś mojemu dziecku aż tak źle życzy, chociaż i tak nie mamy łatwo... Byle dokopać sad
                  • kfugktru23 Re: Podpisał 09.01.17, 17:50
                    Bo nienawiść i frustracja to są najłatwiejsze uczucia.
                  • little_fish Re: Podpisał 09.01.17, 18:29
                    pracuję w szkole specjalnej - ogarnia nas bezsilność na zmianę z frustracją i złością! Nasze dzieci znowu są poszkodowane, zabiera im się kolejne lata edukacji. Znowu będzie cyrk z podręcznikami (których tak naprawdę nie ma - rządowy elementarz miał chociaż dostosowania). Bałaganu organizacyjnego od września sobie nie wyobrażam sad
        • asia_i_p Re: Podpisał 09.01.17, 15:36
          To ucisz moją niezrozumiałą panikę i powiedz mi, skąd mam się dowiedzieć, kto, gdzie, czego i z czego będzie uczył moją córkę za 8 miesięcy. Bo na razie dla obecnych klas 6 nie ma listy przedmiotów, podstawy programowej, siatki szkół i podręczników. Są podstawy dla obecnych klas 3, ale tych dla roczników przejściowych, które już weszły w drugą połowę podstawówki, nie ma. Z ustawy wiem, że mają prawo przesunąć jej klasę z obecnej podstawówki gdzieś, pojęcia nie mam gdzie - i wyobraź sobie, że wbrew temu, co było rzekomo koronnym powodem likwidacji gimnazjów, w nowe środowisko. Tyle, że na dwa lata, a nie na trzy.

O sensie ostatecznej reformy można dyskutować, ale obecnym klasom szóstym, a także piątym i czwartym, rozwalono edukację. Trzy roczniki dzieciaków będą miały pod górkę, bo władzuni chciało się tupnąć nóżką.

A najistotniejsze kwestie - zasady zatrudniania nauczycieli i sposób ich kształcenia - nadal nie ruszone. Dalej żonglujmy nazwami i numerkami, w końcu najważniejsze jest, jak się szkoła nazywa, kto by tam sobie głowę zawracał, kto w niej uczy i czego.
        • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 15:50
          Dlaczego?
          Może jest lepsza z punktu widzenia dzieci z najgłębszej prowincji, które i tak nie planowały kontynuowania edukacji ponad poziom zawodówki (szkół branżowych), które zyskają, bo wiele dzieci ambitnych i z potencjałem intelektualnym, ale z biednych rodzin staci szansę na lepsze życie.
        • dzika41 Re: Podpisał 09.01.17, 17:04
          Ale nie rozumiesz że 8 letnia podstawówka to złudzenie?
          Moja córka po 6 klasie na 7 i 8 klasę trafi do innej szkoły iinnych nauczycieli (tam gdzie wygaśnie gimnazjum).
          Wiec po kiego grzyba jest a likwidacja gimnazjum?
          Przejście na 3lata do gimnazjum to trauma a na 2 lata to spłynie jak po kaczkach nomen omen?
          Niech się kutwa zdecydują!!!!
        • twarz2 Re: Podpisał 09.01.17, 17:13
          leokadia35 napisał(a):

> Nie rozumiem całej tej paninki i sianie
          > fermentu.

I właśnie w tym tkwi problem, ze nie rozumiesz.
      • rosapulchra-0 Re: Podpisał 09.01.17, 15:42
        Jesteś Rosjanką? Litwinką? Łotyszką? Ukrainką?
        Zawsze piszesz "uczyciele", a po polsku to "nauczyciele". Brakuje ci liter w alfabecie?
        • gaga-sie Re: Podpisał 09.01.17, 15:47
          Nie masz się do czego przyczepić? Literówki ci się nie zdarzają?
          • malwa51 Re: Podpisał 09.01.17, 16:02
            Zapewne to nie literowka ani nawet "styl literacki", ale wyrazanie dezaprobaty dla nauczycieli poprzez celowe przekrecanie prawidlowej nazwy zawodu.
          • rosapulchra-0 Re: Podpisał 09.01.17, 16:08
            Zbyt wiele razy jej się to zdarzyło, żeby to była literówka.
            • truscaveczka Re: Podpisał 09.01.17, 16:18
              No coś jak konował o lekarzu, no.
    • paszczakowna1 Re: Podpisał 09.01.17, 15:21
      Kretyn. No trudno, to teraz do roboty.
      • leokadia35 Re: Podpisał 09.01.17, 15:28
        A ty pod sejm strajkować heh
        • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 15:52
          Najgłośniej powinni stajkować rodzice bystrych dzieci z prowincji, których nie stać na prywatne szkoły. Stać cię na prywatną, czy nie masz bystrego dziecka?
          • paszczakowna1 Re: Podpisał 09.01.17, 16:27
            Ma w nosie. Co tam dzieci, co tam edukacja, lewaków d... bolą, he, he. Warto dla takiej frajdy zmarnować przyszłość dzieci.
            • gama2003 Re: Podpisał 09.01.17, 17:03
              Tylko za chwilkę będzie pobudka. Bo jakby dzieci lewaków i prawaków do jednych szkół chodzą.
    • lauren6 Re: Podpisał 09.01.17, 15:29
      Forum się łudziło, bo Giertych coś powiedział.

PADowi współczuję tego trudnego i pracowitego czasu. To musiała być straszna burza mózgów na stoku. Pioruny pewnie biły aż po słowackiej stronie Tatr. Miejmy nadzieję, że nikt nie złamał nogi w czasie zjazdu w takich ekstremalnych warunkach.
      • gryzelda71 Re: Podpisał 09.01.17, 15:35
        Rozbawiłaś mnie hahahaha
        • rosapulchra-0 [...] 09.01.17, 15:48
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • spanish_fly Re: Podpisał 09.01.17, 15:48
            Akurat na ten temat z pewnością większe niż Ty.
          • gama2003 Re: Podpisał 09.01.17, 15:53
            To proszę przybliż nam - gdzie i kiedy prezydent te konsultacje szerokie uprawiał. I z kim ? Bo jakoś nikt w kraju się do tych rozmów nie przyznaje a A.D. ostatnio na nartkach szusował.
            Chyba, że na szerokim stoku z żoną dyskutował, łagodna trasa, to i pogadać było można...
            • rosapulchra-0 Re: Podpisał 09.01.17, 16:09
              Zapytaj prezydenta.
              • gama2003 Re: Podpisał 09.01.17, 16:16
                Ciebie pytam. Bo dziwisz się naszym emocjom. Prezydent nie pochyla się nad pytaniami obywateli.
                • morekac Re: Podpisał 09.01.17, 20:03
                  Używasz niewłaściwych kanałów komunikacji. Powinnaś sobie na twiterku założyć konto jako Napalona Foczka czy coś w tym guście - wtedy mogłabyś nocą prowadzić rozmowy z panem prezydentem.
          • cosmetic.wipes Re: Podpisał 09.01.17, 15:53
            > Dziunia siedzi w chałupie, zgorzkniała nad swój wiek i jojczy wszęd
            > zie, gdzie się da, a pojęcie ma mniej niż zgniłe.

To nie rosia hejtuje. Rosia jest bardzo biedna, ukrzywdzona i tylko sie broni, chorowitka nasza niezorientowana w rzeczywistosci big_grin
          • gryzelda71 Re: Podpisał 09.01.17, 15:55
            No to ciebie jej wpis nie rozbawił mnie bardzo.
          • lauren6 Re: Podpisał 09.01.17, 19:21
            Miałam cichą nadzieję, że rosa mnie wygasiła jako gazetowego trolla.

Ale rozczarowanie sad
          • oqoq74 Re: Podpisał 09.01.17, 19:23
            Ty za to siedzisz za granicą i pojęcia o tym co i jak ma się zmienić nie masz zielonego, ani w żadnym innym kolorze. Może zatem zamilcz?
    • spanish_fly Re: Podpisał 09.01.17, 15:32
      Oby już nigdy nie chędożył za to.
    • bei Re: Podpisał 09.01.17, 15:32
      No tak, przeciez 60 % populacji chce likwidacji gimnazjum sad
      Kiedy przeprowadzano takie sondy?
      • przeciwcialo Re: Podpisał 09.01.17, 15:37
        U Rydzyka.
        • gaga-sie Re: Podpisał 09.01.17, 15:49
          Nie, on rozmawiał ze znajomymi rodzicami i przeważająca większość chce reformyuncertain żartowniś.
    • przeciwcialo Re: Podpisał 09.01.17, 15:34
      Prezydentura na słupa i sa efekty.
      Niech go piekło pochłonie a jego zona nie znajdzie żadnego chętnego do nauki ucznia.
      • niu13 Re: Podpisał 09.01.17, 15:39
        Dupek głupi. Nie chce mi się dziś wymyślać lepszego komentarza
        • joanekjoanek Re: Podpisał 09.01.17, 17:20
          Ale nie musisz, ten jest naprawdę bardzo dobry.
    • birch70 Re: Podpisał 09.01.17, 15:38
      Ja raczej powściągliwa jestem, ale się tym razem powstrzymać nie mogę: rzyg, rzyg, rzyg sad
      Już na tego człowieka patrzeć nie mogę, dosłownie mdli mnie na jego widok. A ta gadka dla gawiedzi o trosce i odpowiedzialności za przyszłość polskiej edukacji ŻENUJĄCA.
      Żal sad
      • myszu13 Re: Podpisał 09.01.17, 15:41
        Dziad 😠
    • rosapulchra-0 Re: Podpisał 09.01.17, 15:40
      Przecież wiele z was pisało, że woli ośmioletnie podstawówki i czteroletnie licea. Nie rozumiem tego bólu teraz..
      • spanish_fly Re: Podpisał 09.01.17, 15:45
        Ja z pewnością tak nie pisałam.
      • asia_i_p Re: Podpisał 09.01.17, 15:45
        8 miesięcy bez 9 dni. Tyle zostało do 1 września, a ja wciąż nie wiem, kto, gdzie, czego i z czego będzie uczył mojej dziecko. Już rozumiesz?
      • dorek3 Re: Podpisał 09.01.17, 15:50
        Rosa, można dyskutować o wyższości ośmiolatki nad sześciolatką , ale nie ma argumentów za ta rozpierduchą. Po protu NIE MA!
      • birch70 Re: Podpisał 09.01.17, 15:51
        Ja z pewnością nie.
        No nie mogę, dosłownie wkurw mnie totalny ogarnął sad Mam dziecko w 5 klasie i irracjonalnie miałam nadzieję, że się długopis jednak ogarnie... Wiem, głupia jestem.
        • annabel_lee Re: Podpisał 09.01.17, 16:02
          Ja też mam w piątej i nie łudziłam się nawet przez chwilę. Wiadomo było, że przejadą taranem po naszych dzieciach bez mrugnięcia okiem...
        • spanish_fly Re: Podpisał 09.01.17, 16:15
          Bo to jest tak bez sensu, że aż ciężko uwierzyć, że się tak na ten idiotyzm uparli sad
        • mai-ra3 Re: Podpisał 09.01.17, 16:29
          Ja się jednak łudziłam. Jak zobaczyłam na pasku w TV, ze reformy Zalewskiej nas dotkną, to płakac mi się chciało...
      • gama2003 Re: Podpisał 09.01.17, 15:57
        To jest reforma na łapu capu. Rozumiesz ? Nic nie jest gotowe, nikt nigdy w takim tempie nie wprowadzał tylu zmian naraz. Pierdutnie aż miło. Tylko tym razem uderzy w dzieci, kilka roczników ma pozamiatane.
      • przeciwcialo Re: Podpisał 09.01.17, 16:13
        Jakie wiele?
      • mai-ra3 Re: Podpisał 09.01.17, 16:28
        Takie zmiany wprowadza się w kilkanaście(!) lat, a nie w 7,5 miesiąca.
      • maslova Re: Podpisał 09.01.17, 16:48
        Ale konkretnie kto? I w którym z wątków? Było ich na emamie multum i generalnie przeważały opinie na nie dla tej reformy, ZWŁASZCZA w takim kształcie, jaki zawiera podpisana przez PAD ustawa. Dlaczego wtedy nie brałaś udziału w dyskusji, tylko dziś nagle zaczynasz się dziwić światu jak Marceli Szpak?
      • olena.s Re: Podpisał 09.01.17, 18:05
        Rosa, nie doprowadzaj ludzi do rozpaczy.
        Ja osobiście nie jestem zwolenniczką szkół ośmioletnich, ale na BOGA!!!!! Nawet gdybym była, to i tak dostałabym szału na robioną nie wiedzieć po co, na kolanach, na wariata kosztowną reformę. Bo proszę uprzejmie zauważyć, że PiS nie podał ani mierzalnego celu (np: młodzież będzie miała o 20 procent wyższe umiejętności matematyczne i o 14 procent umiejętności czytania, ani przesłanek wspartych jakimikolwiek danymi, które świadczyłyby, że do osiągnięcia takiego zbożnego celu niezbędna jest zmiana systemu szkolnego. Że już nie wspomnę o żadnych, dosłownie żadnych argumentach na karygodny pośpiech, jakiego jesteśmy świadkami.
        • aanniittaa Re: Podpisał 09.01.17, 18:49
          W zeszłym tygodniu byłam na spotkaniu z dolnośląskim kuratorem oświaty. Na pytanie, po co ten pośpiech, odpowiedział, że są przekonani, że to dobra reforma, więc nie ma na co czekać.
          • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 18:59
            Władza jest przekonana, że robi dobrze, a ciemny lud (rodzice, nauczyciele, dzieci) ma milczeć.
          • isa1001 Re: Podpisał 09.01.17, 19:00
            A jak miał odpowiedzieć PIS-owski kurator oświaty?
            • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 19:20
              Jak z pisu to musi kłamać?
              • paszczakowna1 Re: Podpisał 09.01.17, 21:27
                Yyyy? Tak? Znasz jakiegoś (mówię o osobach publicznych), który nie kłamie?
          • olena.s Re: Podpisał 09.01.17, 20:57
            Nóż się w kieszeni otwiera po prostu.
        • lauren6 Re: Podpisał 09.01.17, 19:35
          Przede wszystkim to nie jest powrót do starej 8-klasówki, ale tworzenie znacznie słabszego systemu edukacyjnego na bazie tego, co było dawniej. Kiedyś paszcza wklejała siatkę godzin z przedmiotów przyrodniczych i ścisłych: to będzie masakra. PIS planuje wychować pokolenie idiotów, którzy co najwyżej będą mieli wykute na pamięć daty historyczne i różaniec, bo nie matematykę, fizykę czy chemię.
          Plus boordel, likwidacje dobrych szkół, a tam gdzie nie zlikwidują to ściskanie klas na kilka zmian.
          Tą reformę na prawdę dało się przeprowadzić dużo rozsądniej (powrót do 4 letnich liceów) i przede wszystkim rozłożyć ją w czasie. Stworzyć porządne programy nauczania, dać czas szkołom na przystosowanie się.
      • lauren6 Re: Podpisał 09.01.17, 19:22
        > Nie rozumiem tego bólu teraz..

A mnie nie dziwi, że akurat ty nie rozumiesz big_grin
    • zona_mi wklejone przez moderatora 09.01.17, 15:41
      alina460 09.01.17, 15:19
      Niestety. Stało się faktem podpisanie uchwały o reformie edukacji. Niech jej (edukacji) ziemia lekką będzie. Amen.

dyzurny_troll_forum 09.01.17, 15:20
      alina460 napisała:

> Niestety. Stało się faktem podpisanie uchwały o reformie edukacji. Niech jej (
      > edukacji) ziemia lekką będzie. Amen.

Amen córko!

shell.erka 09.01.17, 15:21
      I ch....
      • asia_i_p Re: wklejone przez moderatora 09.01.17, 15:48
        Oraz długopis mu w stosowną część ciała.
        • annabel_lee Re: wklejone przez moderatora 09.01.17, 16:06
          big_grin big_grin big_grin
          Śmiech przez łzy...
        • gryzelda71 Re: wklejone przez moderatora 09.01.17, 16:13
          Wiem, że temat nie do żartów, ale wybaczcie jak to sobie wyobrażę ...big_grin
        • mamma_2012 Re: wklejone przez moderatora 09.01.17, 16:19
          Powinno to wejść do słownika, jak Du...a. Polska jest do dudy i ... /...im w ....wink
          Znów jesteśmy wesołym barakiemwink
        • little_fish Re: wklejone przez moderatora 09.01.17, 18:14
          ale taki wałęsowy długopis ...
          • antyideal Re: wklejone przez moderatora 09.01.17, 19:05
            smile))))
    • gaga-sie Konferencja Zalewskiej i Szydło zaraz 09.01.17, 15:55
      Ja nie oglądam, szkoda zdrowia i czasu na tą pustą gadaninę. Że im nie wstyd firmować to swoją twarzą.
    • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 15:56
      Duda to postać tragiczna.
      Zostając prezydentem przegrał życie. Nieważne co się jeszcze kiedyś wydarzy, on zawsze będzie przegrany (skazany, wyśmiany, wytykany) na zawsze.
      • cosmetic.wipes Re: Podpisał 09.01.17, 15:58
        Wyklęty budyń.
        • agniesia1973 Re: Podpisał 09.01.17, 16:35
          Pierwszy raz w życiu mam chęć wyprowadzić z tego pie...go kraju. Jak to jest możliwe, że nowy rząd robi kipisz w systemie edukacji nie wiadomo dlaczego. No tak - zaraz usłyszymy, że wszystko policzone i przygotowane. Reforma potrzebna ble ble ... Nie chcą zmian dzieci, rodzice, nauczyciele.... Z międzynarodowych badań wynika, że polskie dzieci osiągają bardzo dobre wyniki. Nie da się ukryć, że miał na to głównie wpływ obecny system edukacji. Nagle Elbanowskim nie przeszkadza, że siedmiolatki będą chodzić z piętnastolatkami do jednej szkoły???? Dziwię się środowisku nauczycieli - jak owce prowadzone na rzeź. Zero protestów, byle się utrzymać na powierzchni. Nie wyobrażam sobie jak można przygotować dobrze podstawy programowe, szkoły. Mam nadzieję, a właśnie jestem pewna, że PIS zapłaci za ten bałagan przy kolejnych wyborach (o ile nie szybciej).
          Kurcze, z nerwów skoczyło mi ciśnienie i przypaliłam obiad sad
      • maadzik3 Re: Podpisał 09.01.17, 16:11
        w przeciwieństwie do zmarnowanych edukacyjnie setek tysięcy dzieciaków jego mi nie żal. ani trochę
      • niu13 Re: Podpisał 09.01.17, 19:05
        Może i tragiczna, chociaż zawsze jak go widzę, zastanawia mnie jedno: co Kaczor na niego ma za haka, że do tego stopnia go ubezwłasnowolnił! Przecież urząd, który on sprawuje, na Boga, PREZYDENT, mógłby się postawić na 50 różnych sposobów, mogliby mu naskoczyć wszyscy. A on co? Miałki, żałosny człowieczek niegodny zaszczytu, którego dostąpił.
    • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 15:57
      Nauczyciele, pielęgniarki, ktoś inny. Będzie iskra, naród powstanie.
      • 1elka26 Re: Podpisał 09.01.17, 16:28
        mamma_2012 napisała:

> Nauczyciele, pielęgniarki, ktoś inny. Będzie iskra, naród powstanie.

Przecież już powstał i nawet do puszek zbierał na zbożny cel ratowania demokracji.

Mam nadzieję, że będzie co najmniej kilka demonstracji, dzieki demonstracjom poparcie dla PIS utrzymuje się na stabilnym poziomie z lekką tendencją zwyżkową.

• mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 16:36
          Jestem trochę naiwna i zakładam, że wielu ludzi jest dużo mądrzejszych od ciebie, a przynajmniej bardziej im zależy na własnych dzieciach niż interesie partii (czyli niedużego miłośnika kotów)
      • paszczakowna1 Re: Podpisał 09.01.17, 16:31
        >Nauczyciele, pielęgniarki, ktoś inny. Będzie iskra, naród powstanie.

Niech się opozycja minimalnie ogarnie. Jest konsensus co to wsparcia strajku nauczycieli i referendum, trzeba zebrać minimim 1,5 mln podpisów (bliżej 2 mln lepiej).
        • anilka Re: Podpisał 09.01.17, 16:44
          Paszczakowa, jestem całą sobą przeciwko pisowi, ale nie pisz , że jak tylko opozycja się ogarnie, bo się obudzimy z ręką w nocniku.
          Już się obudziliśmy.
          Ogarnąć to się powinniśmy sami, i teraz rzeczywiście tej iskry brakuje.
          • paszczakowna1 Re: Podpisał 09.01.17, 17:28
            >Paszczakowa, jestem całą sobą przeciwko pisowi, ale nie pisz , że jak tylko opozycja się ogarnie, bo się obudzimy z ręką w nocniku.

'Ogarnie' w sensie zabierze do zbierania podpisów. Jest deklaracja Razem, PO, .N, - partie są dobre w zbieraniu podpisów. (Kukiz-15 nawet chce, ale oni raczej niewiele pomogą). Ja w ogóle tak widzę działanie partii opozycyjnych teraz, wspieranie projektów społecznych. (Albo wręcz inicjowanie, jak w przypadku Razem).

>Ogarnąć to się powinniśmy sami, i teraz rzeczywiście tej iskry brakuje.

Ja tam mam. Czemu czujesz, że ci iskry brakuje? Masz wrażenie, że nie ma wokół czego działać? Jest.
            • anilka Re: Podpisał 09.01.17, 19:49
              Nie, mnie nie brakuje żadnej iskry. Uważam, że na razie nie było jeszcze wystarczająco dużego czegoś, albo po prostu kropli która wszystko przeleje. Czyli czegoś, czego normalni ludzie już nie wytrzymają. I zmiana wyjdzie spontanicznie, od ludzi, a nie od opozycji.
              A podpisy, to wybacz, ale teraz można sobie wsadzić.
              • paszczakowna1 Re: Podpisał 09.01.17, 21:38
                >I zmiana wyjdzie spontanicznie, od ludzi, a nie od opozycji.

A opozycja to kto, szczeżuje? Też ludzie.

Poza tym zmiana powinna wyjść spontanicznie, ale partie opozycyjne mogą się przydać. Mają pieniądze, struktury, rządzą w samorządach. Chcą mieć coś w przyszłosci do powiedzenia? Niech się zasługują. KOD robił nie ten błąd, że współpracował z politykami, ale że pozwalał im sie traktować jak ścianka do zdjęć i obywatele z tego nic nie mieli.

>A podpisy, to wybacz, ale teraz można sobie wsadzić.

A nie nie. 250 tys można wsadzić, 2,5 mln tak już mniej. I to wszystko ma swój koszt polityczny. A jeśli wsadzą 2,5 mln? Referendum obywatelskie. Z pomocą samorządów i np. Sądu Najwyższego.
        • 1elka26 Re: Podpisał 09.01.17, 16:50
          A gdy podpisy będą zebrane, kupujemy piekną niszczarkę na której będzie gustownie wykonany napis - "jak wygracie wybory, to będziecie mogli wszystko przeglosować". W końcu autorem tej sentencji jest czołowy demokrata, w dodatku posiadający tytuł profesora.
          I jak to dała nam przykład partia , podobna, obywatelska, będziemy powoli mielić podpisy.
          Obudziliście się teraz?
          • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 16:59
            Nie dałoby się zniszczyć państwa bez zniszczenia Konstytucji. Każda wcześniejsza wypowiedź odnosiła do sytuacji, gdzie obowiązuje Konstytucja. Najgorsza rzecz, którą robiono z poszanowaniem prawa to nic w porównaniu z tym co się dzieje teraz.
          • paskudek1 Re: Podpisał 09.01.17, 19:37
            "jak wygracie wybory, to będziecie mogli wszystko przegłosować".
            widzisz elka z tym hasłem jet podobnie jak z hasłem "róbta co chceta". Przeciwnicy Owsiaka wykorzystali to hasło zeby zdyskredytować Owsiaka, że niby namawia dzieciaki do samowoli. A to hasło było o tym żeby robić co się chce ALE żeby przy tym nie krzywdzić innych. I to samo jest z tym "jak będziecie mieli większość.... "itd. Można sobie przegłosować wszystko ALE ZGODNIE Z KONSTYTUCJĄ czego obecne władze kompletnie nie kumają. Oni właśnie "robią co chcą"
          • mama303 Re: Podpisał 09.01.17, 19:42
            1elka26 napisał(a):

> Obudziliście się teraz?

a mieliście być prawi i sprawiedliwi wink
    • issa-a Re: Podpisał 09.01.17, 16:16
      teraz nareszcie rozpocznie sie produkcja "małych Polakow".
      Na szczęscie, mlodziez licealna jest już wystarczająco dorosła, żeby się nie dać. Pamiętam.
      • anilka Re: Podpisał 09.01.17, 16:24
        Mam nadzieję, że to kiedyś przyczyni się, że padnie i nie wstanie więcej.
      • magic.marker Re: Podpisał 09.01.17, 17:10
        Wolaków raczej uncertain
    • jaulfa Re: Podpisał 09.01.17, 16:25
      Ja liczyłam na cud. Myślałam, że w końcu się usamodzielnieni. Ech
      • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 19:00
        Hi, hi, hi. Widziałaś kiedyś myślący długopiswink
      • przeciwcialo Re: Podpisał 09.01.17, 19:47
        Kobiet, pogoda cudna na narty. Duda wrócił z Wisły, prezes powiedział że jak nie podpisze to nici z nart w tym sezonie. Pewnie juz sie pakuje na narty.
    • antypomidorowa Re: Podpisał 09.01.17, 16:27
      A fruk mu w rzętak! I długopis w dude!
    • mai-ra3 Re: Podpisał 09.01.17, 16:30
      no i Du.a sad

Biedne nasze dzieci...
    • mum2004 Re: Podpisał 09.01.17, 16:31
      Dziadyga. Ale to moje dziecko będzie w podwójnym roczniku szło do liceum sad Przy pisanych na kolanach programach. Jedna wielka makabra.
      • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 17:08
        Moje jedno jest za stare na reformy, młodszemu "kupię" dobrą edukację. Tylko ja nie chcę żyćw kraju, gdzie przyzwoita edukacja to luksusuncertain
    • twarz2 Re: Podpisał 09.01.17, 17:03
      A to to pewne było, że podpisze.. wszystko podpisuje, wiec dlaczego miałby zrobić wyjątek..

Wpisałam 3 albo 4ry nieprzychylne komentarze na facebooku panującej Anny - bez obrażania, kulturalnie, że jestem przeciw i dlaczego. Usunęli i mnie zablokowali - zostają tylko komentarze pochwalne.. Potem człowiek wchodzi i widzi, ze wszyscy za za..
    • czar_bajry Re: Podpisał 09.01.17, 17:04
      Grabarz .....
    • joa66 Re: Podpisał 09.01.17, 17:04
      Nie wierzyłam, że nie podpisze sad

Wyrazy współczucia dla rodziców IV, V i VI klasistów. I dla nas wszystkich.

Ale ja popieram paszczakównę w tej kwestii . Nie wolno się poddawać.
      • paszczakowna1 Re: Podpisał 09.01.17, 17:36
        Pewnie że nie wolno. Władzy autorytarnej zawsze należy wystawiać rachunek kosztów. Niczego nie oddawać za darmo.
      • olena.s Re: Podpisał 09.01.17, 18:11
        I pierwszaków, amoże i drugaków gimnazjalnych. Im też zacznie się piasek pod nogami sypać, jak nuczyciele zazną pryskac na etaty do innych szkół.
        • truscaveczka Re: Podpisał 10.01.17, 14:58
          Ale jeśli zostaną do końca gimnazjum, dostaną solidne odprawy związane z likwidacją placówki.
          • iwoniaw Re: Podpisał 10.01.17, 15:08
            Jeśli ktoś nie jest w wieku tuż przedemerytalnym, musi wszelako brać poprawkę na konieczność utrzymania się także w kolejnych, po otrzymaniu nawet i "solidnej odprawy", latach - nie mam złudzeń, że jeśli tylko podłapie etat w podstawówce lub liceum, to nie będzie czekał na koniec gimnazjum i odprawę, tylko tam pójdzie, zwłaszcza że etat nauczycielski to nie jest coś, co leży na ulicy i czeka, aż ktoś się zlituje i weźmie.
    • apfelstrudel Re: Podpisał 09.01.17, 17:07
      Mam jednego w szóstej i drugiego w czwartej - !#$%^&@*().
      • mai-ra3 Re: Podpisał 09.01.17, 17:18
        Mam dzieci w gimnazjum i 4 klasie... jeszcze gimbazy to tak bardzo nie dotknie (za wyj. 1 klasy, która stanie się podwójnym rocznikiem a w dodatku zawsze bedzie ostatnim rocznikiem gimnazjalnym, czyli w opustoszałej szkole). Ael strach się bać, czego będa uczyli dzieci klas 4-8 sad
    • mai-ra3 Re: Podpisał 09.01.17, 17:15
      Proponuję, w związku z żałobą po edukacji, od września wszyscy wypisujmy z religii i Wdż. Z niczego innego się chyba nie da... ale chociaż o tyle mniej indoktrynacji.
      • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 17:17
        Mam problem, moje i tak nie chodzi (wdż w wykonaniu osoby pokroju katachetki)
        • mai-ra3 Re: Podpisał 09.01.17, 17:18
          Moja nie chodzi na religię, a wdż dopiero za rok ( i wypiszę!) smile
          • apfelstrudel Re: Podpisał 09.01.17, 17:25
            Moje starsze chodziło na WDŻ, bo było ok. Prowadziła p. pedagog, ale w przyszłym roku nie puszczę ani jego, ani młodszego (będzie w piątej klasie).
      • birch70 Re: Podpisał 09.01.17, 17:39
        Moja na religię nie chodzi w ogóle. Na etykę dowożę do innej szkoły, bo w naszej świętoj@#$/^ej, choć jest publiczna, takowej nie ma.
        Inna forma protestu potrzebna na cito.
      • przeciwcialo Re: Podpisał 09.01.17, 17:43
        Ja tak zrobie a za dopuszczający z historii nie zrobie awantury.
    • sumire Re: Podpisał 09.01.17, 17:17
      Ćwok.

Karma wraca jednakże, więc wierzę, że i do niego wróci. Zwłaszcza za ten trudny i pracowity czas na nartach.
    • mama303 Re: Podpisał 09.01.17, 17:48
      nie ma tego złego co by nie wyszło na dobre. To jest początek ich końca.
      • dorek3 Re: Podpisał 09.01.17, 18:05
        Trzymam za to kciuki. Oby to był gwóźdź do trumny PIS
      • mamma_2012 Re: Podpisał 09.01.17, 18:53
        Amen.
      • starczy_tego Re: Podpisał 09.01.17, 19:07
        też się tym pocieszam - to bedzie ich koniec. bardzo szkoda mi dzieci, nauczycieli i samorządów - ale może to jest cena, żeby pisdzielce przestali niszczyć ten kraj?
        czy te kumulacje roczników nie przypadają na rok wyborczy właśnie?
        • mama303 Re: Podpisał 09.01.17, 19:16
          kumulacja roczników - wrzesień 2019r
          • iwoniaw Re: Podpisał 10.01.17, 14:40
            A rekrutacja na wiosnę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka