Dodaj do ulubionych

Królewna Midas

19.01.17, 20:54
Wróciłam ja ze szkolnego zebrania. Mama z tej samej ławki wyglądała na autentycznie zmartwiona proponowanym stopniami swojej córki - średnia jej wychodziła coś koło 5,0. "Bo jej się wszystko w tym roku udaje" - tłumaczyła mi mama -"nawet z wfu szkole reprezentuje, do każdego przedstawienia pani ja wybiera, w konkursie kolęd pierwsze miejsce, w ognisku muzycznym pan nachwalic się nie może, historyk chce ja szykować na konkurs kuratoryjny, postanowienia noworoczne pięknie wypełnia, schudła 3 kg i figurę ma jak modelka, a nadwagę miała. ..". Nie mogłam zrozumieć, o co jej chodzi, a mama na to: "fakt, że wszystko osiągnęła własną ciężka praca, jeszcze dwa lata temu ledwo czwórki wyciągała. Ale jak jej się noga podwinie, to ciężko przeżyje porażkę. Z wysokiego konia i tak dalej. Jak ja przygotować na to, że nie wszystko w życiu wychodzi?"
Szczeka mi trochę opadła, ale może ta mama ma rację?
Obserwuj wątek
    • pade Re: Królewna Midas 19.01.17, 21:00
      Sayyida, wybacz, że w Twoim wątku, ale przed chwilą, po lekturze innych wątków zaczęłam się zastanawiać czy styczeń nie jest czasem miesiącem histerii?big_grin To, co napisałaś wpisuje się całkowicie.
      • sayyida Re: Królewna Midas 19.01.17, 21:50
        O matko, Pade, masz rację! Zwłaszcza dzisiejsze wątki. ..
    • pade Re: Królewna Midas 19.01.17, 21:01
      A odnośnie tej mamy. Lękowa jest i boi się o siebie a nie o córkę.
      • verdana Re: Królewna Midas 19.01.17, 21:55
        A moim zdaniem matka jest wcale niegłupia. Dziecko, któremu nagle wszystko się udaje, wszyscy chwalą, wszędzie się wyróżnia, w dodatku "wypełnia postanowienia noworoczne" jest dzieckiem, które ma problem. Perfekcjonizm w młodości nie jest powodem do radości. Raczej do zastanowienia się, dlaczego dziecko czuje, ze musi być doskonałe - i w nauce i w wyglądzie i w dotrzymywaniu postanowień.
        • pade Re: Królewna Midas 19.01.17, 21:58
          Ale matka myśli o skutkach upadku, a nie o przyczynach sukcesów.
        • klamkas Re: Królewna Midas 19.01.17, 22:00
          Pytanie czy matka niegłupia, czy czuje się współwinna, bo to "wszystko jej się udaje" na dziecku wymusiła... Średnio wierzę w dziewczynkę, która sama z siebie z przeciętnego dziecka nagle stała się super uczennicą, usportowioną i superszczupłą "laską" ot tak, bez udziału mamusi.
          • zlababa35 Re: Królewna Midas 19.01.17, 22:05
            Może dziecko zdolne, ale dotąd nie miało hmm odpowiedniej motywacji?
            • klamkas Re: Królewna Midas 19.01.17, 22:11
              Wierzysz w to co piszesz? ;p

Szczególnie mnie zastanawia to "miała nadwagę, schudła 3kg i ma figurę modelki" (parafrazując)
          • mynia_pynia Re: Królewna Midas 19.01.17, 22:06
            No zapewne wspomagała dietę i zachęcała do nauki ale jakby to było takie łatwe to wszyscy byśmy mieli idealne dzieci a tak te pacholęta jedzą poza domem byle co a na sugestię dotyczącą ocen wzruszaja ramionami.
            • verdana Re: Królewna Midas 19.01.17, 22:14
              Matka zapewne wie, że dla córki, która czuje, że musi być najlepsza - i jej się to udaje - każda porażka będzie klęską. Podejrzewam, ze zna po prostu nastawienie córki i wolałaby, aby nie wszystko jej się udawało, bo córka jest nastawiona wyłącznie na sukces.
              • klamkas Re: Królewna Midas 19.01.17, 22:19
                To może trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co się wydarzyło w życiu córki, że nagle zapragnęła być najlepsza w każdej dziedzinie (wygląd, sport, oceny, konkursy). Bo to się nie dzieje samo z siebie...
                • sayyida Re: Królewna Midas 19.01.17, 23:01
                  Nie znam zbyt dobrze ich historii. W 1-3 była super, w 4 potężny kryzys, coś się chyba w domu działo, a może tylko trudna 4 klasa, a teraz znowu super.
                  3 kg u 12-latki to sporo, jeśli waga wyjściowa była np. 50 kg i jeszcze dziewczyna wyrosła.
    • 1matka-polka Re: Królewna Midas 19.01.17, 22:52
      Noga to się może powinąć.
      • sayyida Re: Królewna Midas 19.01.17, 22:58
        Fakt. Niby o tym wiem, ale zapominam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka