Dodaj do ulubionych

Nadzieja umiera ostatnia

10.02.17, 08:51
Dziś chyba umarła u frankowiczów. Sam Naczelnik powiedział, że w kampanii ich oszukał (no chyba, że rzeczywiście nikt w PiS-ie nie zna podstaw z ekonomii i finansów) i najlepiej jak sobie pójdą do sądu.
Frankowicz zrobił swoje (oddał głos na Dudę i PiS), frankowicz może odejść.
Będą protesty?
Obserwuj wątek
    • znowu.to.samo Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 08:59
      Teraz frankowicz niech sobie radzi, jak naiwny...to było do przywidzenia. Teraz pis zrobi co chce, choćby i frankowicze ruszyli na sejm...
      • mamma_2012 Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 09:06
        Ale może kolejne grupy w końcu przejrzą na oczy i zauważą, że zostały wykorzystane i z premedytacją oszukane.
        Mnie tylko ta nadzieja trzyma w kraju.
        • rorzrzutny Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 14:14
          A jak już przejrzą te kolejne, to co wtedy? Marszami milczenia rozbroją szwadrony Antka (które wtedy już będą uzbrojone)? tongue_out

Innymi słowy - jeśli rzeczywiście rozważasz przeprowadzkę, lepiej przedsięweź (albo np. podejmij - po uważaniu smile) stosowne kroki.
        • anetapzn Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 16:27
          mamma_2012 napisała:

> Ale może kolejne grupy w końcu przejrzą na oczy i zauważą, że zostały wykorzyst
          > ane i z premedytacją oszukane.
          > Mnie tylko ta nadzieja trzyma w kraju.

Mamma a kto ci powiedział, że frankowicze juz przejrzeli na oczy? Gwarantuję ci, że spora grupa nie przejrzała.
          • little_fish Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 16:30
            Trzeba jeszcze brać pod uwagę, że nie każdy frankowicz głosował na PiS, niektórzy "przejrzeli" już dawno, albo widzieli od początku
    • solejrolia Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 09:09
      Niestety z moich obserwacji wynika że niektórym zaślepionym nawet to oczu nie otworzy.
    • iwles przyklejone. Autor: dyzurny_troll_forum 10.02.17, 09:53

CHF

dyzurny_troll_forum 10.02.17, 09:49
      To co? Koniec marzeń o darmowych obiadach?

www.bankier.pl/wiadomosc/Kaczynski-Frankowcy-powinni-szukac-pomocy-w-sadach-7498644.html
      • spanish_fly Re: przyklejone. Autor: dyzurny_troll_forum 10.02.17, 10:12
        W sądach??? Przecież naczelnik kazał skończyć z sądami.

dorzeczy.pl/obserwator-mediow/21525/Kaczynski-Sadownictwo-Gigantyczny-skandal-z-ktorym-trzeba-skonczyc.html
    • dyzurny_troll_forum Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 10:15
      mamma_2012 napisała:

> Dziś chyba umarła u frankowiczów. Sam Naczelnik powiedział, że w kampanii ich o
      > szukał

Nie naczelnik, naczelnik był schowany w kampanii!

"Deklaruję, że - jeśli zostanę prezydentem - w pierwszych trzech miesiącach urzędowania złożę w parlamencie projekt ustawy, która rozwiąże ten palący problem milionów Polaków, którzy znaleźli się w rozpaczliwej sytuacji z winy banków i z powodu kompletnej bezczynności polskiego państwa."
    • marcelina4 Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 10:59
      ojej sad a tak pięknie miało być, przewalutowanie po kursie z dnia podpisania umowy i prezydent niezłomny to gwarantował, a pani broszka tez obiecała, a frankowicze do urn ruszyli, a teraz prezes powiedział " pocałujcie misia w żyć"
      • morgen_stern Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 11:12
        Zastanawiam się wciąż, kiedy do ludzi ,którzy głosowali na PiS, wreszcie dotrze, że zostali przez prezesa wydymani bez mydła?
        • mamma_2012 Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 11:14
          Nieprędko, najpierw musi zaboleć własny zadek, żeby dotarło do mózguuncertain
        • dyzurny_troll_forum Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 11:31
          morgen_stern napisała:

> Zastanawiam się wciąż, kiedy do ludzi ,którzy głosowali na PiS, wreszcie dotrze
          > , że zostali przez prezesa wydymani bez mydła?

W przypadku zadłużonych w CHF to już nawet dwa razy. Najpierw ich w 2006 PiS wbrew zaleceniom KNB ubrał w te kredyty, a teraz obiecał ich uwolnić. Zastanawiam się jak ich pojadą trzeci raz? Bo że pojadą to jest oczywiste....
          • riki_i Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 11:40
            uchwalą jakiś minimalny, częściowy zwrot spreadów, który jednocześnie zamknie drogę do roszczeń sądowych
            • spanish_fly Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 11:46
              Cała ustawa jest po to, żeby od banków odsunąć ryzyko jakie na siebie wzięły sprzedając niedozwolony polskim prawem produkt. Morawiecki dba o swoich kolegów-bankowców, w końcu nie będzie ministrem wiecznie.
        • chocolate_cake Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 13:14
          morgen_stern napisała:

> Zastanawiam się wciąż, kiedy do ludzi ,którzy głosowali na PiS, wreszcie dotrze
          > , że zostali przez prezesa wydymani bez mydła?
          >

Do tego typu ludzi nigdy to nie dotrze sad
        • magic.marker Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 16:07
          Dotrze dopiero jak się pieniadze na pińcet skończą. Bieżące, z rezerw i z dodruku.
      • mamma_2012 Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 11:12
        Może jakiś prawnik wyciągnie publiczne obietnice kandydata Andrzeja Dudy, te o 100 dniach i reszcie, że jakby coś to ustąpi. Liczę na Romana (swoją drogą niesamowitą drogę przebył, żeby rozum odzyskać)
        • spanish_fly Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 11:18
          Przecież Obywatele RP regularnie chodzą po ulicach z transparentem głoszącym, że "Andrzej Duda jest kłamcą i krzywoprzysięzcą". Duda nie protestuje, więc najwyraźniej zgadza się z tą oceną.
        • marcelina4 Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 12:02
          nie ma takiego prawa, które go zmusi do ustąpienia za zwykłą wyborczą kiełbasę, mógłby to zrobić honorowo, bo zawiódł wyborców i ich zwyczajnie nabrał na gładkie kampanijne hasełka, ale budyń nawet nie zna takiego pojęcia jak honor, czy zwykła przyzwoitość, więc nie ma na co liczyć
          wyciągać nie ma co, bo wszyscy widzą, że to kłamca i pajac Kaczyńskiego ( oczywiście poza zaślepionym betonowym elektoratem ), teraz złudzeń zostali pozbawieni frankowicze, nie wiem jakim cudem mu uwierzyli, ale tonący brzytwy się chwyci, więc dali zrobić się w balona w pięknym stylu
          • butch_cassidy Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 20:47
            Sorry, ale kto wierzył w tę kłamstwa, był delikatnie mówiąc nierozsądny.
            Mam kredyt w chf, ale nikt mnie nie kupił stekiem bzdur. Ten kto dał sie nabrać i za mgliste obietnice głosował na te kanalie, niech teraz nie oczekuje zrozumienia ani współczucia.
    • iwles przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 11:20

Prezesunio olewa frankowiczów i odsyła do sądów

riki_i 10.02.17, 11:13

biznes.onet.pl/wiadomosci/finanse/kaczynski-frankowicze-powinni-wziac-sprawy-we-wlasne-rece/zk3mfm
      Wódz narodu zmienił zdanie w sprawie, która być może zaważyła na wynikach wyborów prezydenckich. Teraz odsyła frankowiczów do tych niedobrych, zaubeczonych sądów, które może im pomogą. Ciekaw jestem co słońce narodu powie, jak padnie wreszcie parę prawomocnych wyroków w pozwach zbiorowych i kredyty zostaną z dnia na dzień unieważnione (czyli oddajemy to ,co jeszcze wisimy bankowi, przy stawce oprocentowania za cały okres kredytu 0 %).

W Polsce różnym jełopom politycznym zawsze wydaje się , ze jak nie wiadomo co robić w masowych problemach społecznych typu np. reprywatyzacja, to najlepiej będzie odesłać ludzi do sądów, gdzie sprawy utkną na lata. A potem są wielce zdziwieni jak to na bazie sądów, urzędów i adwokatów robi się taka warszawska afera reprywatyzacyjna. Tutaj prognozuję podobnie. Sądy przywalą parę wyroków w pozwach zbiorowych i nagle choćby taki getin o kapitalizacji paru MILIARDÓW zł okaże się zagrożony rozwałką. Przy banku tej skali żadna ściepa na BFG nie pomoże. I co wtedy? Jaki koncept wymyśli Prezesunio? Ach, chyba wiem - zacznie się ujadanie na ubeckich, nieodpowiedzialnych sędziów, których wyroki grożą katastrofą finansów państwa... Jakiś giermek Prezesa wniesie w trybie pilnymdo Sejmu projekt ustawy próbujący zablokować dalsze procesy sądowe i rzucający frankowiczom jakiś wymęczony ochłap finansowy.
      • spanish_fly Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 11:26
        Prezesunia już nie będzie na świecie, więc co go to...
      • martishia7 Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 12:28
        Mam nadzieję, że mimo wszystko nie masz racji w drugim akapicie. Tzn. jeżeli masz rację we wszystkim co napisałeś aż do fragmentu o BFG, to wystąpienie tego o czym piszesz dalej jest wysoce prawdopodobne. Mam jednak nadzieję, że tak nie będzie, bo myślę że jednak pozew zbiorowy to nie jest ta formula, to raz, pogrzęzną na formalnościach, to dwa, tych którzy walczą w sądach nie jest aż tak dużo żeby zdestabilizować sektor - to trzy. Poza tym w przypadku unieważnienia kredytu, ci ludzie realnie muszą natychmiast zaciągnąć nowy, bo pieniędzy w kieszeni na oddanie bankowi nie mają.
        • riki_i Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 13:04
          W Pozwie zbiorowym przeciwko mbankowi było, o ile dobrze pamiętam, grubo ponad 1000 osób i to w pierwszej transzy. Tyle samo ludzi podpisało się w dwóch transzach pozwu zbiorowego przeciwko Getin Bankowi. Jest jeszcze wielki pozew zbiorowy przeciwko Millenium. Ja nie za bardzo widzę żeby te pozwy grzezły w formalnościach, to raczej wolny bieg postępowań sądowych je opóźnia. Pozwy te toczą się z udziałem miejskich rzeczników konsumentów oraz rzecznika finansowego. Pierwszy prawomocnie wygrany pozew zbiorowy uruchomi lawinę. Co do oddawania kasy to pamiętaj, że w przypadku unieważnienia kredytu stawka oprocentowania wynosi 0 %, w związku z czym wszystkie raty dotąd płacone idą na spłatę kapitału. Po dziesięciu latach płacenia może się okazać że taki frankowicz ma większość kredytu spłacone. A na resztę weźmie kredyt konsumpcyjny albo kredyt hipoteczny złotówkowy w tym samym banku bądź innym. Myślę że chętnych oferentów nie zabraknie.
          • mamma_2012 Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 13:19
            Jeżeli sądy zaczną orzekać na rzecz frankowiczów to w żadnym banku kredytu nie wezmą, bo system się zawali, a oni sami będą w dużej części bezrobotni, bo takie perturbacje boleśnie odbiją się na realnej gospodarce, a bezrobotnym kredytów się nie daje.
            • riki_i Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 13:42
              Ależ co ty opowiadasz! Kredyt będzie zawsze ponieważ jest to krwioobieg każdej gospodarki na świecie, może poza wspólnotą plemienną i radykalnym systemem islamskim, gdzie odsetki są zakazane. Jeżeli z 300.000 zł zostanie mi do spłaty 100.000 zł to myślisz, że na taką kwotę nie znajdę kredytu choćby konsumpcyjnego? Większość znanych mi frankowiczów, w takim wypadku zostaje z kwotami, które spokojnie jest w stanie spłacić z posiadanych zaskórniaków, bez brania żadnego kredytu.
              • martishia7 Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 13:56
                Albo znajdą tutaj pole do popisu banki, które w ogóle nie miały kredytów frankowych (PeKaO z Żubrem), albo mają małe/dobre portfele.
                Obawiam się, że możesz mieć dużo racji, niestety, idę poczytać o pozwach zbiorowych, bo bardziej dogłębnie miałam do czynienia jedynie ze spreadem/ubezpieczeniem NWW.
              • dyzurny_troll_forum Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 13:58
                riki_i napisał:

> zostanie mi do spłaty 100.000 zł to myślisz, że na taką kwotę nie znajdę kredytu choćby konsumpcyjnego ?

Konsumpcyjny na 100 000 to nie jest taki fik mik jak Ci się wydaje!
                • riki_i Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 14:05
                  No zależy dla kogo. Kredyty we frankach brali ludzie mający dosyć pokaźne zdolności kredytowe przynajmniej do 2006-2007 roku. Później faktycznie nastąpił amok kredytowy i ubierali w CHF golcow na 130 % LTV.
                • araceli Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 14:20
                  dyzurny_troll_forum napisała:
                  > Konsumpcyjny na 100 000 to nie jest taki fik mik jak Ci się wydaje!

Konsumpcyjny nie ale pożyczka hipoteczna już bez problemu.
              • mamma_2012 Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 14:38
                Gdyby tak to miało szansę zadziałać PiS nie zaryzykowałby kilkuset tysięcy głosów.
          • dyzurny_troll_forum Re: przyklejone. Autor: riki_i 10.02.17, 14:02
            riki_i napisał:

> W Pozwie zbiorowym przeciwko mbankowi było, o ile dobrze pamiętam, grubo pona
            > d 1000 osób i to w pierwszej transzy. Tyle samo ludzi podpisało się w dwóch tr
            > anszach pozwu zbiorowego przeciwko Getin Bankowi. Jest jeszcze wielki pozew zbi
            > orowy przeciwko Millenium.

Znaczy ile w sumie? 5000? przy 700 000 kredytów? Nie widzisz drobnej różnicy pomiędzy rozwiązanie systemowym a rozwiązaniem "mis ma was w dudzie idźcie do sądu"?

Dwa, wygranie prawomocne pozwu zbiorowego to dopiero otwarcie drogi to pozwu indywidualnego. Niektórzy z tych 5000 mogą po prostu nie dożyć!
    • dyzurny_troll_forum Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 12:16

Takie małe zestawienie przypomnienie:

• asia_i_p Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 13:13
      Zawsze wiedziałam, że jestem bardziej wredna niż chciwa, ale nie wiedziałam, że aż tak bardzo bardziej - bardziej cieszy mnie zderzenie z rzeczywistością PiS-u niż martwi utrata szansy na przewalutowanie, w którą zresztą od początku nie wierzyłam.
      • solejrolia Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 13:25
        Asia, pięknie to napisałaś
        (ja wprawdzie bez kredytu, więc teoretycznie nie powinnam się wypowiadać, bo mozna mnie posądzić o zawiść itd, ale tylko teoretycznie!, bo moimi klientami są często ludzie mocno zakredytowani, i jeśli im wiedzie się gorzej, to mnie też. A mimo to jestem dziś bardziej wredna niż chciwa.)
      • princesswhitewolf Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 16:23
        <like>
    • lady-z-gaga Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 13:46
      Za to głupota nie umiera nigdy, niestety.
      Dlatego durnie, ktorzy widzą tylko czubek własnego nosa idąc do urn, zagłosują w kolejnych wyborach na kolejne populistyczne obietnice.
      • solejrolia Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 13:50
        Ważne żeby w ogóle poszli na wybory (i żeby wybory odbyły się!)
        • lady-z-gaga Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 14:04
          fakt
    • paloma_blauwinder Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 16:00
      Czysta kalkulacja. Znam sporo wyborców PIS-u - oni raczej nie mają kredytów. Ani frankowych, ani żadnych innych. No może ewentualnie czasem jakiś telewizor albo komplet garnków kupią na raty. A frankowicze to w większości ludzie spłacający swoje kredyty z palcem w nosie przy obecnym kursie, choć do prasy przebijają się nieliczne rzewne historie.
      • dyzurny_troll_forum Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 16:25
        paloma_blauwinder napisał(a):

> Czysta kalkulacja. Znam sporo wyborców PIS-u - oni raczej nie mają kredytów. An
        > i frankowych, ani żadnych innych.

A ja zaryzykuję stwierdzenie, że właśnie dzięki kilkuset tysiącom głosów głombów umoczonych w CHF i ich bezkresnej naiwności Polska została oddana we władanie PiSowi. I mamy to gooowno, które mamy!
        • wioskowy_glupek Re: Nadzieja umiera ostatnia 10.02.17, 23:33
          Ojej trzeba będzie spłacać kredycik ? Smuteczek... chlip, chlip. Sorry ale ja też swój spłacić muszę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka