Dodaj do ulubionych

Gen matkowania

10.02.17, 21:50
W wywiadzie Przemysława Bollina dla Onetu znany dziennikarz muzyczny Roman Rogowiecki na pytanie, czy kobietom wciąż jest trudniej w show-biznesie, odpowiedział:

Pewnie jest im trudniej, bo mają geny, które kierują je w stronę matkowania i to przeszkadza w rozwoju ich kariery. Najbardziej żaląca się na duchy przeszłości jest Tori Amos. Czy ja wiem, czy to jest dobre?
Rogowiecki nawiązuje to m.in. do piosenki Me and a gun, w której Amos żali się na to, że została uprowadzona przez fana i zgwałcona. Na dziennikarzu jednak nie robi to wrażenia, bo, jak dowiadujemy się z wywiadu, tylko faceci potrafią pisać piosenki o czymś:

Jednak facet potrafi napisać sobie piosenkę, z której coś wynika. Kobieta ma jednak te skłonności do rozpamiętywania nieszczęść, które ją spotkały.
Kolejne pytanie miało rozwiać kwestię, czy rynek muzyczny jest szowinistyczny:

Myślę, że nie. Mówimy o artystach, którzy mają coś wnieść. Facetom jest po prostu łatwiej. Kobieta jest delikatniejsza, potrzebuje więcej czasu. Rynek muzyczny nie jest szowinistyczny, wręcz przeciwnie. Kobiety w ostatnich latach radzą sobie naprawdę dobrze. Wystarczy wymienić Katy Perry czy Pink, która w Polsce uchodzi za pop wokalistkę, a to nie do końca jest prawdą. Jest Beyonce i Solange, która w końcu wyszła z cienia starszej siostry. Jest Taylor Swift, która kiedyś countrowała, a teraz trzęsie Ameryką. Już nie mówię o Madonnie. Kobiety mają naprawdę dobry czas, może nawet lepszy niż mężczyźni.
wy też macie ten gen?
Obserwuj wątek
    • nathasha Re: Gen matkowania 10.02.17, 21:55
      Tzn ze te ktore dzieci nie maja bo nie chca to sa genetycznie wybrakowane... k...wa
      • leokadia35 Re: Gen matkowania 10.02.17, 22:12
        To znaczy że tego genu nie mają
        • nathasha Re: Gen matkowania 10.02.17, 22:15
          Aha, a przepraszam jacy naukowcy stoja za odkryciem tego genu? Bo ja moge pisac ze ci ktorzy pitola takie bzdury nie maja genu zdrowego myslenia
          • leokadia35 Re: Gen matkowania 10.02.17, 22:24
            To jest biologia, biologii nie oszukasz, jesteśmy stworzeni do rozmnażania i tyle. Żadne nowoczesno feministyczne hasła tego nie zmienią. Taka jest natura człowieka.
            • nathasha Re: Gen matkowania 10.02.17, 22:26
              Aha, ojej, biedna Catrall, musze jej napisac ze oszukala biologie
              • leokadia35 Re: Gen matkowania 10.02.17, 22:39
                Nie oszukała tylko czegoś jej nie dała. Mi np.nie dała dużych cycków
                • thea19 Re: Gen matkowania 10.02.17, 22:50
                  innych narzadow tez nie
    • rosapulchra-0 Re: Gen matkowania 10.02.17, 22:20
      Znajdz sobie w końcu jakąś kobietę albo faceta i zacznij normalnie żyć, tanebo.
    • danaide Re: Gen matkowania 10.02.17, 23:57
      Ja mam gen ogłądania filmów i czytania książek, to sobie z dzieckiem oglądamy i czytamy.
    • ichi51e Re: Gen matkowania 11.02.17, 00:00
      Smutne to jest to ze pan odmawia ojcom biologicznej potrzeby dbania o wlasne dzieci sad
    • lodomeria Re: Gen matkowania 11.02.17, 00:37
      A co miał powiedzieć? Że chcieli tak jak w PRL postawić na scenie śliczną paprotkę, która pojęczy coś o księciach z bajek i da się to opchnąć wszystkim. A na promowanie silych i niezależnych kobiet nie mieli rozdziału w podręczniku, i w ogóle dali sobie wmówić przez zagranicznych inwestorów, że "polski rynek jeszcze nie jest gotowy". Potem wyciągnęli z niewiadomokąd Dodę i im się wydało, że wynaleźli Madonnę. A o piosenkarkach, którym udało się dojrzeć (głupie nie umarły w aurze skandalu przed trzydziestką) i wybić poza zaproponowane przez tych leśnych dziadów horyzonty, które zaczęły poruszać w swojej twórczości tematy zainspirowane doświadczeniem macierzyństwa, potrafią wymóżdżyć tylko tyle, że nie jęczą już o podcinaniu żył z miłości, bo im się gen nudy i przewidywalności włączył.
      • bazia8 Re: Gen matkowania 11.02.17, 16:29
        już Kazik śpiewał "Rogowiecki i Brzozowicz co się na muzyce znają".
    • maadzik3 Re: Gen matkowania 11.02.17, 17:08
      Znaczy Osiecka tyle piosenek o niczym napisała? no no
      • lodomeria Re: Gen matkowania 11.02.17, 21:03
        Osiecka to był wypadek przy pracy i listek figowy w jednym. Dobitny dowód na to, że jak się nie chce kłopotów, tylko żeby wszystko w fabryce jak w zegarku chodziło, to lepiej sobie przeżywającą Weltschmerz nastolatkę zatrudnić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka