Dodaj do ulubionych

Olejowanie włosow

20.02.17, 17:27
Pytanie jak w tematacie, czy sa tu zwolenniczki tego rodzaju pielegnacji?
Czy jest ona skuteczna? Czy farba nie jest przeciwskazaniem, jak zachowuja sie farbowane wlosy tak potraktowane? Ja mam sredni zimny braz teraz i boje sie czy po olejowaniu nie zrudzieja smile.
I jeszcze jedno, jesli ktos przebrnal przez te pytania, taki olej polecacie do wlosow srednioporowatych.
Obserwuj wątek
    • konsta-is-me Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 17:31
      Nie wiem jak farbowane.
      Dla niefarbowanych to super sprawa.
      Olej raczej przyciemnia włosy , nie wiem dlaczego mialyby zrudziec.
      Dla srednioporowatych prawie wszystkie oleje są dobre.
      • boo-boo Re: Olejowanie włosow 30.06.19, 23:33
        Kokosowy rozjaśnia.
    • albertynaa Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 17:41
      Fatalny jest dla mnie kokosowy, natomiast jojoba świetna.
      Sama musisz znaleźć odpowiedni wink
      • aurinko5 Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 18:06
        Robię to od kilku lat smile Jestem farbowana blondynką. Olejek łopaniowy, ktory nakładałam na skórę głowy powodował, że włosy u nasady mi żółkły. Poza tym, moje wysokoporowate włosy nie lubią olejku kokosowego. I to moje jedyne nieudane doświadczenia z olejkami wink
        • ginger.ale Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 21:59
          A jakie polecasz??
    • klamkas Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 18:02
      Ja bardzo polecam, chociaż mam jedno ale - z pięknie prostych zrobiły się idiotycznie falujące, w dodatku nie falują równomiernie na całej głowie, tylko z tyłu bardzo, a z przodu są prawie idealnie proste.

A jaki olej? Musisz testować. Ja mam włosy gdzieś pomiędzy nisko- a średnioporowatymi i świetnie mi się sprawdza olej lniany (tylko ostrzegam, że bardzo ciężko się zmywa). I z awokado.
      • konsta-is-me Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 18:34
        Gdzie źle się zmywa?
        Ja używam codziennie, na sucho , parę kropel, przed myciem więcej, zmywa się bez problemu.
        Kokosowy zmywa się tragicznie u mnie za to.
        • princesswhitewolf Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 23:14
          sa specjalne szampony do mycia wlosow usuwajace nawet silicony ( wszechobecne w odzywkach i zatykajace trwale pory klakow) np Neutrogena ma taki w linii, ale sa i inne. Ten usunie olej bez problemu.

Zreszta takie savon noir moje ostatnie odkrycie daje dokladnie taki sam efekt. Dla Savoin Noir i smalec bylby pikusiem do usuniecia a wszystkie skladniki ma naturalne
          • thank_you Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 08:51
            U nas wystarczy szampon Barwa za 3 zł. wink
            • princesswhitewolf Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 08:56
              strach wiec myc nim na codzien.
              • thank_you Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 15:05
                A po co myć takim szamponem włosy na co dzień? Wtedy bez sensu byłyby te wszystkie zabiegi
          • konsta-is-me Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 16:20
            Każdy szampon z sls-sami usunie silikon.
            Chyba że budowany, to niewink
            • thank_you Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 18:54
              Usunąć usunie, ale Barwa zawiera jeszcze fajne składniki, w odróżnieniu od innych badziewiastych (i dużo droższych) szamponów z SLS-ami. wink No i to polska firma.
              • simply_z Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 21:37
                no nie wiem, mnie barwa masakrycznie wysuszyła włosy.
                • thank_you Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 21:51
                  A jak często myjesz Barwą? Bo ja może raz na 1-1,5 m-ca. Ona służy do oczyszczania, a nie do regularnego mycia.
    • madami Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 18:23
      Ja stosuję regularnie, dla mnie super, najlepiej na mokro mieszanką różnych olei, zawijam włosy w folię i trzymam z godz, potem dodaję odżywczą maskę, znowu zawijam i trzymam - myję szamponem i lekka odżywka - włosy są bardzo sprężyste,głodkie,nie łamią się.
    • joaaa83 Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 18:38
      Nie farbuję włosów. Jak dla mnie rewelacja. Stosowałam różne i zostałam przy arganowym - kupuję w hebe. Teraz olejuję rzadziej - raz w tygodniu. Na początku co drugi dzień.
    • memphis90 Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 21:51
      Ja robiłam kokosowym i było kiepsko. Do moich włosów polecano też arachidowy, ale miałam tylko nierafinowany i śmierdziałam jak chiński wok. Przerzuciłam się na olejek do masażu z rossmana (zawiera olej z awokado), mieszam go z odżywką kallosa i działa świetnie. Włosy farbowane mam, na kolor olej nie wpływa.
    • avina1 Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 21:55
      A mi się strasznie włosy zniszczyły po oleju. Byłam w końcu u trychologa (porażka tak na marginesie) i babka mówiła że to plaga z tymi olejami, przyszło to do nas z krajów gdzie kobiety mają zupełnie inne włosy i zupełnie inaczej tego używają. Kilka kropel warte w końcówki a nie regularna maska na całą noc.
      • vivyan Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 22:50
        E, co to niby znaczy "plaga z olejami" ?! Btw. trycholog trychologowi nierówny, niedawno na blogach włosowych było sporo o nieudanych wizytach u różnych "szpecjalistów", sama piszesz, że twój to porażka. Od oleju to włosy się mogą co najwyżej spuszyć albo oklapnąć, ale nie zniszczyć. No chyba, że się trafi na jakiś dziwny wynalazek zawierający proteiny, silikony i do tego kapkę oleju o szumnej nazwie "olej".
        • avina1 Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 23:11
          Plaga to znaczy że każdy olejuje na potęgę, za dużo, za często.

Zwykły olej (migdałowy i kokosowy) mi przesuszył włosy. Zresztą na skórę działa podobnie. Baa, nawet dziecko mi się zasuszyło od oliwki. Nie mam do powiedzenia niczego dobrego o olejach.
          • princesswhitewolf Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 23:16
            jak mozna zasuszyc dziecko od oliwki? albo oleju kokosowego <wytrzesz> TO TLUSZCZ

Kup shea butter i sie odsuszysz.. Cuda opowiadasz
            • avina1 Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 23:25
              Normalnie, mi olej nie służy, naprawdę próbowałam kilka razy. Mam nawracające ŁZS, to może dlatego. Po oleju skóra swędzi i jest natłuszczona tylko do pierwszego mycia. Po nim sucha jak wiór,dużo bardziej niż przed całym smarowaniem.
              • princesswhitewolf Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 08:46
                >Po oleju skóra swędzi i jest natłuszczona tylko do pierwszego mycia. Po nim sucha jak wiór,dużo bardziej niż przed całym smarowaniem.

no ale tu mowa o wlosach a nie skorze. no chyba ze masz krociutkie wlosy to wtedy rozumiem

Ja mam kudly do pol plecow no i olejem traktuje wszystko co zwisa 5 cm od skory glowy. Skory glowy i przy skorze w ogole nie smaruje bo tam sie same latwo natluszczaja
                • avina1 Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 20:33
                  temat zszedł na skórę, bo pytałaś jak zasuszyłam dziecko oliwką
            • memphis90 Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 08:35
              Nawilżenie i natluszczenie to dwie różne rzeczy.
          • thank_you Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 08:57
            1. We wszystkim potrzebny jest umiar oraz dostosowanie pielęgnacji do jednostki, w życiu nie położyłabym oleju na noc, bo moim włosom to nie służy. Trzeba dobrać ilość oleju (czy więcej czy mniej) czy lepiej ciepły olej czy zimny oprócz tego - wiadomo - rodzaj oleju (i kombinowanie ze względu na podział włosa na wysoko-, średnio- i niskoporowate), trzeba uwzględnić też skręt włosa. W oleju można także moczyć włosy. tongue_out Poza tym olej to jedno, a potem emulgowanie odżywką (i tu też wpływ na końcowy efekt ma to, jaka to odżywka), na koniec maska plus zabezpieczenie końcówek.

Jeśli jakaś kręconowłosa użyje oleju kokosowego i potem płacze i bluźni na wszystkie oleje świata, to jest to wina oleju kokosowego czy nierozsądnej kręconowłosej?

2. Swędząca skóra po oleju? A jak go stosowałaś? Na mokre ciało i wycierałaś po kilku minutach? Bo tak właśnie stosuje się oleje. Za to te wszystkie emolium na glicerynie, parafinie i mineralnych olejach to sam szał. wink
          • madzioreck Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 19:19
            Plaga to jest taka, że "wszyscy" się rzucają na olejowanie (oczywiście, kokosem, bo przecież nie ma innych olejów) bez choćby pobieżnego zapoznania się z tematem. NIE zaczynamy od oleju kokosowego. NIE służy wysoko- i średnioporowatym włosom.
    • aankaa Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 21:56
      używam olejku w sprayu - na umyte i lekko podeschnięte włosy (szampon, odżywka i olejek z jednej linii)
      nie zauważyłam zmiany koloru
    • iuscogens Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 22:03
      Mnie regularne olejowanie świetnie działa na włosy, olejuje naprawdę różnymi, rzepakowym czy słonecznikowym z kuchni, kokosowym, mieszankami Alberty czy babydream, orzechowymi z Biedronki. Ważne, żeby wymieszać olej z maska/odżywka, wtedy lepiej działa i lepiej się spłukuje. Zdarza mi się trzymać cała noc, ale ja mam grube i gęste włosy. Pewnie cieńsze i bardziej delikatne byłyby obciążone.
      W sumie mój największy problem ostatnio to zmotywowanie się do nakładania olejów, bo po prostu mi się nie chce.
    • afrodyta190 Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 22:10
      Ja zakochałam się w olejach.Obecnie używam ze słodkich migdałów.Nakladam kilka godzin przed myciem,zawsze kiedy mam więcej czasu. Miałam bardzo suche włosy,puszyly się strasznie po olejach w końcu je okiełznałam.
      W lodówce mam jeszcze z awokado,Jak je wykoncze to chce jojoba i lnianysmile
    • beneficia Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 22:16
      Kurcze, a skąd Wy wiecie czy macie włosy średnio czy tam bardzo porowate?
      I gdzie ten olej nakładacie, przecież włosy są martwe, więc chyba trzeba by ten olejek wcierać w skórę głowy a nie we włosy?
      Bardzo dobry wątek, tak się zbierałam, żeby czegoś sie dowiedzieć a tu wszystko w pigułce, dzięki smile
      • vivyan Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 22:45
        Olej nakładamy na włosy, owszem, martwe, ale odżywki i maski też się na nie nakłada smile O porowatości przeczytasz np. tu: olejowaniewlosow.info/o-porowatosci-wlosow-nareszcie-prosto-i-rzeczowo/
        albo tu:
        www.alinarose.pl/2014/06/porowatosc-wosow-wosy-wyskoporowate.html
        a szybki test na porowatość jest na stronie sklepu blogerki - guru od włosów (nie napiszę więcej, żeby nie było że spamuję smile )
        • beneficia Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 22:59
          O, dzięki. Okazało się, że mam włosy średnioporowate i nadaje się do nich np. olejek arganowy. Dobrze mi robi na skórę, więc wypróbuję na włosach, ciekawe, co się zdarzysmile
      • konsta-is-me Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 23:11
        Ja wcieram we włosy i skórę.
        Ale mam wybitnie suche włosy i nawet olej nie daje rady.
        • princesswhitewolf Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 23:17
          shea butter probowalas?
        • avina1 Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 23:28
          konsta-is-me napisała:

> Ja wcieram we włosy i skórę.
          > Ale mam wybitnie suche włosy i nawet olej nie daje rady.

Może właśnie od oleju. Ja sobie z gładkich, miękkich włosów zrobiłam miotłę.
          • konsta-is-me Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 23:48
            Nie, wcześniej było gorzej.Miotle robi mi kokosowy, ale mam wysokoporowate.
            • princesswhitewolf Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 23:51
              kokosowy nie jest dla wysokoporowatych przeciez. Wez zwykly rzepakowy albo z winogron. Bedzie lepiej. Shea butter tez czyni cuda.
              • konsta-is-me Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 18:58
                Spróbuję shea butter Jak gdzieś zobaczę.
                Kokosowy użyłam dawno temu, jak jeszcze nie było mody na olejowanie.
    • vivyan Re: Olejowanie włosow 20.02.17, 22:40
      Olejowanie jest super. Trzeba tylko dobrać odpowiedni olej i nie przesadzać z ilością. Można olejować na suche włosy, na mokre, nakładać sam olej albo mieszać go z odżywką. Mam włosy farbowane, długo używałam henny, ale mam mnóstwo siwych i jest mi łatwiej używać farb chemicznych, ani wcześniej ani teraz nie obserwowałam żadnych ujemnych skutków olejowania, a wręcz przeciwnie smile Mam włosy średnioporowate, lubią olej ze słodkich migdałów, oliwę, arganowy, z orzechów makadamia. Kokosowy robi mi na głowie puch i ptasie gniazdo wink Najlepiej wypróbować to co masz w domu na początek, i zachować umiar smile
      • aqua48 Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 14:52
        Co to są porowate włosy?
        • madzioreck Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 19:21
          Wszystkie włosy są porowate, tylko w różnym stopniu. Chodzi o to, na ile ściśle łuska włosa przylega do jego...hm, rdzenia. U niektórych bardzo ściśle - sztywne, błyszczące, zawsze gładkie włosy, które ciężko ułożyć i łatwo przeciążyć pielęgnacją - to są włosy niskoporowate. Na drugim końcu są wysokoporowate - ze skłonnością do puszenia się, delikatniejsze, miękkie, podatne na układanie.
          • konsta-is-me Re: Olejowanie włosow 21.02.17, 21:31
            Nieprawda, ja mam grube, sztywne i ciężko je ułożyć.
            Są bardzo wysokoporowate i b suche.
            Delikatność i miękkość nie ma nic do rzeczy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka