Dodaj do ulubionych

Szybki wzrost dziecka

11.03.17, 18:07
Zauważyłyście u swoich dzieci taki moment,kiedy szybko rosły? Uzmysłowiliśmy sobie dzisiaj,że na skali miesiąca syn "skoczył" 3-4 cm!
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 18:15
      Szokiem wzrostowe to normalka
    • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 20:03
      a ile ma lat? choc w sumie chyba nawet nie od wieku to zalezy. moj mlodszy rosnie raczej bardziej rownomiernie, za to starszy co jakis czas ma wlasnie taki skok wzrostowy i nagle spodnie, ktore miesiac temu byly jeszcze dobre, nie siegaja nawet kostek. najgorsze, ze zawsze wtedy powieksza mu sie tez wada wzroku. ma astygmatyzm i po takim skoku szkla zawsze do wymiany.
      • hedna Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 20:06
        w lipcu kończy 7 lat,jest w ogóle duży na swój wiek
        • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 20:23
          moj starszy praktycznie od zawsze tak mial. rosl wlasciwie tylko 2x do roku i potrafil urosnac na raz 6-7 cm w rekordowych skokach. zawsze byl wysoki, jak na swoj wiek i ma tak do teraz. we wrzesniu bedzie mial 11 lat. nasz lekarz od zawsze mowil, ze to norma i nie musimy sie martwic. wyniki w normie, syn zdrowy i zywiolowy, wiec raczej wszystko ok.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 20:14
      Tak. U nas to samo. Syn przez ostatnie dwa tygodnie wcinał bardzo dużo mięsa (musiałam mu robić kotlety na śniadanie big_grin , a normalnie gardzi białkiem zwierzęcym) i 3cm na plusie do wzrostu.
    • yuka12 Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 21:02
      Czekam na skoki wzrostowe u swoich dzieci i jakos nie moge sie doczekac sad. Oboje rosna caly czas - ale wolno. Cora w 12 rz ma stope jak dorosla kobieta (37 obecnie), ale tylko 135 cm wzrostu. Gdyby w ogole nie rosla albo niezgodnie z siatka centylkowa juz dawno bylabym u endokrynologa, ale ona rowno rosnie caly czas. No i nie wiem- juz sie martwic i dzialac, poczekac jeszcze?
      • edelstein Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 21:06
        135cm w 12 roku zycia?przeciez to norma dla 8latka
        • hedna Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 21:48
          moja córka (w lipcu 9 lat) wczoraj mierzona- 148cm.........
        • zuleyka.z.talgaru Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 22:27
          135 dla 8-latka to 75centyl...
          • ginger.ale Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 23:14
            Córka yuki ma lat 12, a nie 8.

Ad rem - ja roslam tak skokowo, najwiekszy skok w wieku lat 12 (ok.12 cm w dość krotkim czasie), ostatecznie skończyłam rosnąć w wieku lat 14. Mam 178cm. A mówili, że jak nie będę jadła mięska, to nie urosnę, dobrze, że nie byli mnie w stanie zmusić, bo nie wiem jakby się to skończyło.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 08:56
              Odpowiadałam edel.
            • niu13 Re: Szybki wzrost dziecka 13.03.17, 00:17
              Ja też tak urosłam tyle że wtedy siadł mi kręgosłup i od 12rż mam skoliozę. Mięśnie nie zdołały utrzymać szybko rosnących kości
          • edelstein Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 09:26
            Przecietny 8latek ma 139-135 cm wzrostu. Na pewno to nie jest wzrost 12latki i nie wiem dlaczego on jeszcze nie poszla do lekarza. To graniczy z karlowatoscia.
            • bergamotka77 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 12:01
              Też uważam że nie powinna czekać. Mój syn nie ma jeszcze 7 lat i mierzy prawie 130 cm.
              • bergamotka77 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 12:09
                Sprawdziłam na siatce centylowej - od 140 cm w tym wieku jest norma wzrostu dla dziewcząt czyli twoja córka yuka jest sporo poza siatką - to niepokojące. Dlaczego tego nie badasz?
          • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 12:14
            75 centyl, to nadal w normie. natomiast 12-latka o wzroscie 135 cm jest juz ponizej 3 centyla, czyli zdecydowanie poza norma dla swojego wieku.
            • yuka12 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 19:36
              Ale ona zawsze byla na 2 centylu. Bylam u lekarzy, ale w UK sie nie przejmuja- jak rosnie rownomiernie wg swojego centyla i nie ma zbytnich rozbieznosci medzy waga i wzrostem, to nie nalezy sie przejmowac. Z drugiej strony syn (o rok mlodszy) ma podobny wzrost, czyli tez jest dosc niski. Liczylam na skoki wzrostowe zwiazane z okresem dojrzewania, ale nic takiego nie nastepuje- cora po prostu rosnie sobie powolutku caly czas. Chyba jednak przejde sie do GP jeszcze raz.
              • karme-lowa Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 20:11
                yuka12 napisała:

> Ale ona zawsze byla na 2 centylu. Bylam u lekarzy, ale w UK sie nie przejmuja-
                > jak rosnie rownomiernie wg swojego centyla i nie ma zbytnich rozbieznosci medzy
                > waga i wzrostem, to nie nalezy sie przejmowac. Z drugiej strony syn (o rok mlo
                > dszy) ma podobny wzrost, czyli tez jest dosc niski. Liczylam na skoki wzrostowe
                > zwiazane z okresem dojrzewania, ale nic takiego nie nastepuje- cora po prostu
                > rosnie sobie powolutku caly czas. Chyba jednak przejde sie do GP jeszcze raz.
                >
                Yuka. Moja koleżanka ma 10 letnią córkę. Ma 128 cm wzrostu. Zaliczana jest do niskoroslych. Dostaje hormon wzrostu. Już przez to pojawiają się inne problemy zdrowotne. Nie lekceważ tego.
              • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 20:12
                moj 7-letni syn ma prawie tyle samo wzrostu, co twoja corka. jak dla mnie to jest niepokojaco niski wzrost i nie czekalabym na nic, tylko poszla do lekarza. co do skokow wzrostowych w okresie dojrzewania, to raczej u dziewczynki sie ich nie doczekasz. zwykle dziewczynki zwalniaja lub wrecz przestaja rosnac, gdy zaczynaja miesiaczkowac. oczywiscie, to nie jest 100% regula, ale chyba nie bez powodu hormon wzrostu rozpoczyna sie podawac przed okresem dojrzewania. poza tym z moich czasow szkolnych pamietam, ze nawet jeszcze w osmej klasie czy w pierwszych klasach liceum wiele dziewczyn bylo wyzszych niz chlopcy z klasy, a do matury bylo juz odwrotnie, bo dziewczyny rosnac przestaly, a chlopcy strzelili w gore.

nie chce cie straszyc, ale jako nastolatka mialam korespondencyjna "przyjaciolke". byla to dziewczyna chora na jakas rzadka chorobe. nie pamietam nazwy, ale jednym z objawow byl wlasnie niski wzrost. troche mi opowiadala o sobie i mowila m.in., ze dostaje rowniez hormon wzrostu i hormony hamujace proces dojrzewania, bo jak zacznie dojrzewac, to juz wiecej nie urosnie, a rodzice i lekarze chca, zeby miala choc 150 cm wzrostu.

absolutnie nie sugeruje, ze twoja corka ma to samo, bo nawet nazwy nie pamietam. chce ci tylko powiedziec, ze ja na twoim miejscu nie czekalabym ani chwili, bo lada moment moze byc za pozno i twoje dziecko zostanie bardzo niskie.
      • t.tolka Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 21:07
        Ja mialam sredniego na hormonie wzrostu pare lat.

Yuka mierzysz ja regularnie?
        I ile przybiera w skali roku?
        Standard to minimum 6 cm.
        • t.tolka Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 21:10
          Tak swoja droga hormon wzrostu podaje sie, a raczej zaczyna podawac przed okresem dojrzewania. Wiec 12latka ma slabe szanse.
      • karme-lowa Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 23:50
        yuka12 napisała:

> Czekam na skoki wzrostowe u swoich dzieci i jakos nie moge sie doczekac sad. Obo
        > je rosna caly czas - ale wolno. Cora w 12 rz ma stope jak dorosla kobieta (37 o
        > becnie), ale tylko 135 cm wzrostu. Gdyby w ogole nie rosla albo niezgodnie z si
        > atka centylkowa juz dawno bylabym u endokrynologa, ale ona rowno rosnie caly cz
        > as. No i nie wiem- juz sie martwic i dzialac, poczekac jeszcze?
        >
        Chyba będzie lepiej, jak zasiegniesz opini endokrynologa.
      • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 12:23
        nie wiem, jakie ty masz siatki centylowe, ale z ciekawosci sprawdzilam. nie porownywalam do swoich dzieci, bo jeden i drugi syn jest wysoki, jak na swoj wiek. moj 10-latek ma ok. 150 cm wzrostu (mierzony prawie 3 miesiace temu, wiec dokladnie nie wiem). sprawdzilam sobie siatki centylowe w necie i twoja corka jest ponizej 3 centyla, wiec raczej nie rosnie zgodnie z siatka centylowa. ja bym juz dawno byla u lekarza. podawanie hormonu wzrostu rozpoczyna sie, o ile sie orientuje, przed rozpoczeciem okresu dojrzewania, wiec chcialabym wyjasnic sprawe jak najszybciej.
        • bergamotka77 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 12:38
          Też dla mnie to niewiarygodne. Znam 12-matki które mają 170 cm wzrostu więc naprawdę taki niski wzrost mus i się rzucać w oczy. Yuka chyba mieszka w UK i to naprawdę dziwne, że wspaniali lekarze stamtąd nie zauważyli tego. Yuka maszeruj z córką do lekarza, tu naprawdę nie ma na co czekać
          • bergamotka77 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 12:40
            *12-latki smile
        • edelstein Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 12:58
          Obejrzalam sobie siatki centylowe i na polskich i na niemieckich stronach i wszedzie mi wyszlo ponizej 3centyla.Nie wierze,ze sa jakies co pokazują,ze taki wzrost jest w normie.
          • yuka12 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 19:38
            Corka od niemal urodzenia byla na 2 centylu wzrostu.
            • bergamotka77 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 19:45
              Ale rozumiesz to, że ona jest sporo poza siatką obecnie? I to nie jest dość niski wzrost tylko bardzo niski? U chłopca jeszcze gorzej. Naprawdę Cię to nie niepokoi? Lekarze w UK często oszczędzają ha badaniach stąd ich zlewanie. Słuchaj to jest wzrost max na poziomie 8-latki czyli jest z nim kilka lat do tyłu. Córka już dojrzewa a jeśli ma okres to jeszcze wolniej będzie rosła a może i w ogóle przestanie. A ty podchodzisz sobie na luzie...
              • yuka12 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 23:31
                Bergamotka, jak ty juz cos strzelisz sad.
                I skad wiesz, ze nie probowalismy czegos przedsiewziac?
                • bergamotka77 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 23:42
                  Przecież napisałaś że byłaś z tym u lekarza, ale Cię spławili. Co ja takiego strzelilam? Po prostu zajmij się tym, bo potem możesz żałować, że zignorowałas problem. Wiele osób Ci napisało, że to NIE JEST drugi centyl i ze wzrost twoich dzieci jest znacznie poniżej normy. Ale ty wolisz się czepiać słówek zamiast coś z tym zrobić. Powinnas już dawno to zbadać a nie obudzić się, gdy dzieci sa już nastolatkami.
      • jagodka_mare Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 13:22
        Yuka nie czekaj tylko zgłoś się z córką do endokrynologa dziecięcego. Żebyś sobie kiedyś w brodę nie pluła
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 21:08
      Owszem, na razie jest to dwa razy do roku raz na wiosne, raz na jesieni - i jest to właśnie około 4 cm. Syn ma 3 lata.
    • lucy-luka Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 21:17
      mój syn miewa takie skoki wzrostu 2-3 razy w roku, dlatego mnie to nie dziwi. niedawno właśnie znowu zaliczył.
    • jagienka75 Re: Szybki wzrost dziecka 11.03.17, 23:58
      widzę to po swoim pierworodnym. góra 3 lata i mnie przerośnie.
      ogolnie rzecz biorąc to kawał chłopa z niego będzie. ma mocna budowę, szerokie ramiona. z ubran wyrasta na potęgę.
    • asia_i_p Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 09:53
      Tak, córka tak skacze. Takie skoki to normalka, szybsze mogą być kłopotliwe - przy bardzo szybkich potrafią się nawet zrobić rozstępy.
    • magia Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 12:52
      Tak. Syn tak rośnie cały czas. Przez 2 miesiące urósł 5-6cm i zestaw spodni kupiony na jesieni do wymiany.
      Obecnie 12 lat, 174cm i stopa r. 43.
      Córka rośnie równomiernie, ale stopa za to skokowo. Przez ostatni rok skoczyła jej 2 rozmiary.
      Obecnie 10.5 roku, 155cm, stopa 40.
      • edelstein Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 13:03
        Moj syn mial skok,ze w ciagu 3miesiecy mu stopa skoczyla z 34 do 36.Do tego 5cm w gore i 3kg wiecej. Rosnie jak na drozdzach. Wiem kiedy bedzie mial skok,bo zaczyna pochlaniac jeszcze wiecej jedzenia niz normalnie.Fajnie zaczyna wygladac,juz nie jest taki pajakowatytongue_out
        Dlugi czas byl "pajonk" jak to moj mowibig_grin
        • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 13:11
          edel zazdroszcze, bo moj starszy poki co coraz bardziej przypomina pajaka i kupno spodni staje sie coraz wiekszym wyczynem. ba, coraz trudniej jest kupic mu nawet majtki, bo jest tak waski w biodrach, ze nosi bokserki na 134, choc ma 150 cm wzrostu. problem zaczyna byc taki, ze te majtki zaczynaja byc za krotkie w tylku, a rozmiar wieksze mu spadaja. w spodniach robie zaszewki, nawet pizamy ostatnio zaszywalam w pasie, ale kurcza mam robic zaszewki na majtkach?
          • edelstein Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 13:15
            Moj syn tez jest waski w biodrach.Bokserki mu pasuja z Lidla one waskie sa i maja ta gume dosc ciasna. Moj syn nosi rurki, S. Oliver,esprit i Camp David maja b.waskie Modele.
            • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 17:58
              o widzisz w lidlu nie patrzylam, bo do tej pory pasowaly mu majtki z c&a, jak kupilam rozmiar mniejsze niz by wypadalo z jego wzrostu, ale teraz przestalo sie to sprawdzac, bo sa za krotkie w tylku i mu niewygodnie. nastepnym razem popatrze na te bokserki.

co do spodni, to bylam w bardzo wielu sklepach, ale nie pamietam czy w tych wymienionych tez. znalezc cokolwiek na niego jest bardzo ciezko. on jest chyba wezszy w biodrach niz jego o 3 lata mlodszy brat, tez chudzielec uncertain. teraz wiosna czeka mnie znow polowanie na spodnie, bo wlasnie zrobilo sie cieplo i okazalo sie, ze wszystkie spodnie z jesieni sa max do kostek. sprobuje w takim razie najpierw w tych trzech sklepach, bo w tanszych sieciowkach juz dawno nie mam czego szukac. jeszcze tak do 8 lat nie bylo zle, ale od roku jest coraz gorzej. mam wrazenie, ze rosna mu tylko nogi!
              • edelstein Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 20:11
                Mojemu z C&A pasowaly kiedys,teraz sa za szerokie.Sprawdz jeszcze Name it,nie wiem do jakiego wzrostu maja.
                • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 20:19
                  do niedawna kupowalam wlasnie name it i z tymi bylo tak, ze jak kupilam o rozmiar mniejsze niz wynika z jego wzrostu, to bylo ok, ale teraz zrobil sie maksymalnie pajakowaty, mam wrazenie, ze rosnie tylko poprzez wydluzanie sie nog i majtki nie spadaja mu z tylka, kiedy sa max na 134, ale wtedy zwykle sa za krotkie w tylku i mu niewygodnie. idealnie byloby spodnie i majtki na 128 rozciagnac tylko na dlugosc, zeby byly dlugie jak dla rozmiaru 152, ale szerokie jak dla 128. na szerokosc najlepiej leza na nim majtki, z ktorych wyrasta jego mlodszy brat, czyli takie na 128. masakra normalnie uncertain
                  • bergamotka77 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 20:34
                    O kurczę to masz słabo wink Moi zdecydowanie mają mocniejszą budowę i raczej wyrastają bo majtki się robią dla nich za małe i za wąskie. Np. mój 6-latek już ma za małe niektore na 128. Jutro muszę mu kupić na 134 cm smile
                    • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 20:55
                      moj starszy, to taki mix ze mnie i mojego meza. ja bylam w dziecinstwie bardzo chuda, ale tez mala, moj maz byl i jest bardzo wysoki, ale zdecydowanie nie chudy. gruby tez nie, ale taki solidnej budowy. za to moj starszak jest chudy po mnie i wysoki po tacie. od kilku lat mam wrazenie, ze rosnie tylko wzdluz, a w szerz zatrzymal sie w wieku jakichs 7 lat. co ciekawe, jest bardzo umiesniony, bo na nogach, na rekach, brzuchu znac mu wlasciwie kazdy miesien, ale kurcze taka ma budowe, ze masakra. od ubieglego roku nawet kupno kurtki stalo sie problematyczne bo musze sprawdzac czerokosc plecow zeby nie wygladal jak strach na wroble uncertain
                  • edelstein Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 20:58
                    Name it ma tak,ze trzeba rozmiar mniejsze. Ich 128 odpowiada 134 innych firm.
                    • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 21:01
                      no tak, ale on ma wzrostu przynajmniej 150 cm (spodnie ostatnio kupowalam na 158, ale mierzony byl prawie 3 miesiace temu) i takie majtki na 128 sa dobre na szerokosc, ale na dlugosc jest mu juz w nich niewygodnie.
          • 3-mamuska Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 13:15
            eliszka25 napisała:

> edel zazdroszcze, bo moj starszy poki co coraz bardziej przypomina pajaka i kup
            > no spodni staje sie coraz wiekszym wyczynem. ba, coraz trudniej jest kupic mu n
            > awet majtki, bo jest tak waski w biodrach, ze nosi bokserki na 134, choc ma 150
            > cm wzrostu. problem zaczyna byc taki, ze te majtki zaczynaja byc za krotkie w
            > tylku, a rozmiar wieksze mu spadaja. w spodniach robie zaszewki, nawet pizamy o
            > statnio zaszywalam w pasie, ale kurcza mam robic zaszewki na majtkach?

Kupuj bokserki, w next maja tu w uk fajne, ktortie w nogawce wysokie w tyłku, i przylegające bez rozcięć i guziczków.
            • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 18:01
              ja mieszkam w szwajcarii i do ciuchow next takiego dostepu nie mam. przez internet majtek dla niego juz nie kupuje w ogole, bo w ostatnim czasie wszystkie kupione odsylalam - za szerokie. dlatego zrezygnowalam i kupuje tylko stacjonarnie, jesli moge zobaczyc, jak szerokie faktycznie sa.
          • lusitania2 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 21:07
            eliszka25 napisała:

> edel zazdroszcze, bo moj starszy poki co coraz bardziej przypomina pajaka i kup
            > no spodni staje sie coraz wiekszym wyczynem. ba, coraz trudniej jest kupic mu n
            > awet majtki, bo jest tak waski w biodrach, ze nosi bokserki na 134, choc ma 150
            > cm wzrostu.

hmmm, to ile twój syn ma w biodrach?
            Moje dziecko dobiega 1,60 wzrostu, w biodrach ma niecałe 70 cm, a majtki nosi z h&m w rozmiarówce od 140 do 160 wzrostu, bo różnica w nich niezauważalna. W każdym razie z bioder nie zjeżdżają ani pośladki z żadnej strony mu nie wyłażą.

• eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 21:33
              majtki odpowiednie do wzrostu zatrzymuja mu sie w najszerszym miejscu posladkow i wystarczy lekkie pociagniecie, zeby spadly. on nie ma roznicy miedzy pasem a biodrami, jest zupelnie prosty (w sumie jak facet), tylko posladki mu nieco wystaja. w najszerszym miejscu ma 65 cm, ale zeby majtki nie zjezdzaly prawie calkowicie z tylka, mysialyby miec obwod gumki jakies 55 cm. ostatnie takie udalo mi sie kupic ponad rok temu na 134, ale zaczynaja byc za krotkie w tylku i teraz mam problem, bo obwody mu sie nie zmienily, tylko urosl w gore.
              • bergamotka77 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 22:20
                Może kup mu bokserki?
                • eliszka25 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 22:35
                  ale jaka to roznica? bokserki tez ma, ale problem jest dokladnie ten sam - za szerokie w pasie/biodrach i za krotkie w tylku. w sumie to bokserki nawet trudniej mu dopasowac, bo np. ostatnio kupilam bokserki i slipy tej samej firmy i w tym samym rozmiarze i slipki w miare pasuja a bokserki sa za szerokie.
    • julita165 Re: Szybki wzrost dziecka 12.03.17, 22:24
      Mój synek 5 lat 5 m cy ma 126_127 cm. Chyba od 1rz rośnie 12 cm rocznie.. To podobno w tym wieku bardzo dużo. Ale rośnie regularnie cm na miesiąc nie ma żadnych skoków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka