joa66 10.06.17, 16:18 a więc może komus się przyda - jak szybko schłodzc napój www.youtube.com/watch?v=H6ncuv3gewI Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martishia7 Re: Przed nami lato 10.06.17, 16:27 Niezłe, ale polecam opcję - zawinąć w wilgotny ręcznik papierowy i do zamrażarki. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przed nami lato 10.06.17, 16:32 Ciekawe jak to działa? (czy tego nie uczą na fizyce czy przespałam?) Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Przed nami lato 10.06.17, 17:39 Tez jestem ciekawa. Wyprobuje na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Przed nami lato 10.06.17, 18:14 Szczerze? Też przespałam albo nie jestem w stanie skojarzyć. Ale empiria pokazuje, że działa Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Przed nami lato 10.06.17, 18:25 Chodzi o przemianę fazową i raczej wątpię, żeby omawiane to było w szkole chyba, że jako ciekawostkę. Substancje rozpuszczone w wodzie obniżają temperaturę jej topnienia chyba, że same krzepną w wyższych od wody temperaturach. Gdy lód się rozpuszcza w roztworze soli cała mieszanka zaczyna się ochładzac. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przed nami lato 10.06.17, 18:30 A z tym ręcznikiem papierowym jak to działa? To w sumie prostsza metoda , zwłaszcza np w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Przed nami lato 10.06.17, 18:52 Działa jak sądzę, w lodówkach z systemem no frost. Wtedy woda z ręcznika odparowuje lub sublimuje, pobierając ciepło z otoczenia, czyli między innymi z puszki. W tradycyjnej zamrażarce ręcznik zamarznie na puszce i tak naprawdę spowolni jej proces chłodzenia, ponieważ zamarzając oddawane jest ciepło do otoczenia, czyli w tym przypadku do puszki z napojem. Odpowiedz Link Zgłoś