miomamamia 29.06.17, 21:49 Jak jest z przewożeniem psychotropów w samolocie? Lot do Bułgarii. Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:09 Ale kogo twoje leki obchodza? Jesli w plynie to trzeba zglosic na ochronie. Odpowiedz Link Zgłoś
miomamamia Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:11 Gdzies na jakimś forum wyczytałam że z psychotropami jest różnie, potzrebne zaświadczenia. A pakuje do podręcznego czy rejestrowanego? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:18 www.gif.gov.pl/pl/urzad/obsluga-klientow/informacje-dla-pacjento/512,Informacja-dla-podroznych-sprawie-przewozu-srodkow-odurzajacych-i-substancji-psy.html Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:20 W praktyce nikt tego nie sprawdza zwlaszcza jak wlozysz do rejestrowanego Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:32 Dodam ze powyzsze przepisy dotycza kazdego wywozu lekow na wlasny uzytek Dd ciekawe jak czesto te zaswiadczenie wystawiaja... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:12 Spakuj je do głównego bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:18 Nigdy! Co zrobi jak zgubią? Nikt nigdy nie spytał mnie o żadne leki, również wziewne. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:22 A ja byłam świadkiem, jak starszego pana przede mną w kolejce poproszono o zaświadczenie na leki. Nie wiem co przewoził, ale była tego cała kosmetyczka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:12 Zależy czy legalne Na poważnie, to nikt nie sprawdza czy wieziesz witaminy czy coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:20 To zależy co to są dla ciebie psychotropy, bo jeżeli chodzi o substancje będące na liście leków odurzająco-uzależniających (np. benzodiazepiny), to lepiej mieć ze sobą receptę, potwierdzenie lekarza, że leki są wystawione na ciebie. Przy antydepresantach czy neuroleptykach ryzyko problemów jest raczej niewielkie, chociaż na ważne leki w większych ilościach lepiej mieć zawsze zaświadczenie, bo celnicy nie muszą wiedzieć co to jest i mogą się uprzeć. Ja w podróżach mam zwykle w podręcznym jakieś pojedncze awaryjne tabletki na sen (bez opakowania) i nigdy nic nie było. Kiedy jednak potrzebowałam środka przeciwbólowego z rodziny opioidów, to receptę brałam, bo celnicy mogliby uznać, że chcę się tylko naćpać, a ja wolałam nie ryzkować urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:34 Recepte tez mozesz sobie o kant d potluc - zgodnie z przepisami musisz miec zaswiadczenie z glownego inspektoratu farmaceutycznego " Na podstawie § 8 ww. rozporządzenia dokumenty, umożliwiające przywóz, wywóz, wewnątrzwspólnotową dostawę lub wewnątrzwspólnotowe nabycie środków odurzających, substancji psychotropowych lub prekursorów kategorii 1 na własne potrzeby lecznicze; wydaje się, w okresie 15 dni przed dniem przekroczenia granicy Rzeczypospolitej Polskiej, na czas określony, nie dłuższy niż 30 dni, w dwóch egzemplarzach, z czego: 1) jeden egzemplarz zachowuje organ wydający dokument; 2) jeden egzemplarz zachowuje podmiot, któremu wydano dokument, w celu okazania organom celnym." Odpowiedz Link Zgłoś
miomamamia Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:42 Recepte moge zabrać bo akurat mam niewykupioną. Potrzebuje zabrac dwa listki tabletek plus jakaś pyralgina. Odpowiedz Link Zgłoś
ammazuko_powrot Re: psychotropy do samolotu 30.06.17, 00:21 Bez problemu możesz zabrać do podręcznego. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: psychotropy do samolotu 30.06.17, 00:29 Lekow tego typu bez dokumentu sie nie przewozi i to nie jest prawda,ze nie sprawdzaja,sprawdzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: psychotropy do samolotu 30.06.17, 05:12 Ja ostation jechalam z trzymiesiacznym zapasem antydepresantow, ale mialam w bagazu nadanym. W podrecznym mialam tylko takie pudeleczko na tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
bebi_nowa Re: psychotropy do samolotu 30.06.17, 07:54 yyy... jeżdżę od lat z antydepresantami i nawet nie wiedziałam że takie przepisy istnieją. biorę całą kosmetyczkę różnych leków i nikt nigdy o nie nie pytał. Odpowiedz Link Zgłoś