Dodaj do ulubionych

psychotropy do samolotu

29.06.17, 21:49
Jak jest z przewożeniem psychotropów w samolocie? Lot do Bułgarii. Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:09
      Ale kogo twoje leki obchodza? Jesli w plynie to trzeba zglosic na ochronie.
      • miomamamia Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:11
        Gdzies na jakimś forum wyczytałam że z psychotropami jest różnie, potzrebne zaświadczenia. A pakuje do podręcznego czy rejestrowanego?
      • ichi51e Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:18
        www.gif.gov.pl/pl/urzad/obsluga-klientow/informacje-dla-pacjento/512,Informacja-dla-podroznych-sprawie-przewozu-srodkow-odurzajacych-i-substancji-psy.html
        • ichi51e Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:20
          W praktyce nikt tego nie sprawdza zwlaszcza jak wlozysz do rejestrowanego
          • ichi51e Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:32
            Dodam ze powyzsze przepisy dotycza kazdego wywozu lekow na wlasny uzytek big_grinDd ciekawe jak czesto te zaswiadczenie wystawiaja...
    • rosapulchra-0 Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:12
      Spakuj je do głównego bagażu.
      • valtho Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:18
        Nigdy! Co zrobi jak zgubią?
        Nikt nigdy nie spytał mnie o żadne leki, również wziewne.
        • snakelilith Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:22
          A ja byłam świadkiem, jak starszego pana przede mną w kolejce poproszono o zaświadczenie na leki. Nie wiem co przewoził, ale była tego cała kosmetyczka.
    • mamma_2012 Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:12
      Zależy czy legalnesuspicious

Na poważnie, to nikt nie sprawdza czy wieziesz witaminy czy coś innego.
    • snakelilith Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:20
      To zależy co to są dla ciebie psychotropy, bo jeżeli chodzi o substancje będące na liście leków odurzająco-uzależniających (np. benzodiazepiny), to lepiej mieć ze sobą receptę, potwierdzenie lekarza, że leki są wystawione na ciebie. Przy antydepresantach czy neuroleptykach ryzyko problemów jest raczej niewielkie, chociaż na ważne leki w większych ilościach lepiej mieć zawsze zaświadczenie, bo celnicy nie muszą wiedzieć co to jest i mogą się uprzeć. Ja w podróżach mam zwykle w podręcznym jakieś pojedncze awaryjne tabletki na sen (bez opakowania) i nigdy nic nie było. Kiedy jednak potrzebowałam środka przeciwbólowego z rodziny opioidów, to receptę brałam, bo celnicy mogliby uznać, że chcę się tylko naćpać, a ja wolałam nie ryzkować urlopu.
      • ichi51e Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:34
        Recepte tez mozesz sobie o kant d potluc - zgodnie z przepisami musisz miec zaswiadczenie z glownego inspektoratu farmaceutycznego
        " Na podstawie § 8 ww. rozporządzenia dokumenty, umożliwiające przywóz, wywóz, wewnątrzwspólnotową dostawę lub wewnątrzwspólnotowe nabycie środków odurzających, substancji psychotropowych lub prekursorów kategorii 1 na własne potrzeby lecznicze; wydaje się, w okresie 15 dni przed dniem przekroczenia granicy Rzeczypospolitej Polskiej, na czas określony, nie dłuższy niż 30 dni, w dwóch egzemplarzach, z czego:

1) jeden egzemplarz zachowuje organ wydający dokument;

2) jeden egzemplarz zachowuje podmiot, któremu wydano dokument, w celu okazania organom celnym."
      • miomamamia Re: psychotropy do samolotu 29.06.17, 22:42
        Recepte moge zabrać bo akurat mam niewykupioną. Potrzebuje zabrac dwa listki tabletek plus jakaś pyralgina.
        • ammazuko_powrot Re: psychotropy do samolotu 30.06.17, 00:21
          Bez problemu możesz zabrać do podręcznego.
          • miomamamia Re: psychotropy do samolotu 30.06.17, 07:05
            Dzięki dziewczyny!!
    • jola-kotka Re: psychotropy do samolotu 30.06.17, 00:29
      Lekow tego typu bez dokumentu sie nie przewozi i to nie jest prawda,ze nie sprawdzaja,sprawdzaja.
    • evee1 Re: psychotropy do samolotu 30.06.17, 05:12
      Ja ostation jechalam z trzymiesiacznym zapasem antydepresantow, ale mialam w bagazu nadanym. W podrecznym mialam tylko takie pudeleczko na tydzien.
    • bebi_nowa Re: psychotropy do samolotu 30.06.17, 07:54
      yyy... jeżdżę od lat z antydepresantami i nawet nie wiedziałam że takie przepisy istnieją. biorę całą kosmetyczkę różnych leków i nikt nigdy o nie nie pytał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka