03.07.17, 21:32
Czy są tu kobiety, które same bądź których znajome zaopatrywały się po chemioterapii w peruki?
Warto? Czy pozostać przy chustce? Warto wydać kasę na naturalne włosy? Czy włosy sztuczne są na tyle dobrej jakości, że dobrze wyglądają?
Jakieś praktyczne porady? Zaszaleć z kolorem czy zostać przy swoim naturalnym?
Czy można wybrać coś w sklepie medycznym, czy raczej robi się na zamówienie? stacjonarnie czy online?
Czy peruki się myje szamponem? Czy zniekształcają się z czasem (np. robią się kołtuny)?
Czy wystarczy jedna czy lepiej dwie na zmianę?
Obserwuj wątek
    • c2h6 Re: peruka 03.07.17, 21:40
      baba_za_kolkiem napisała:

> Czy są tu kobiety, które same bądź których znajome zaopatrywały się po chemiote
      > rapii w peruki?
      > Warto? Czy pozostać przy chustce? Warto wydać kasę na naturalne włosy? Czy włos

Znajoma nosiła chustkę. Włosy dość szybko odrastają, a ponoć chustka zdrowsza, bo przewiewna.
    • juuuu7 Re: peruka 03.07.17, 21:40
      Mysle, ze to zalezy od osoby i jej preferncji...bardzo indywidualna sprawa. Moja ciocia ( 60+ ) miala peruke i nosila ja wychodzac do ludzi. Nie wiem co to za wlosy byly ale wygladaly ok. Uzywala jej ok 3-4 mcy, potem juz bez, bo wlosy odrosly.
      Moja kolezanka natomiast ( 30+ ) nosila chustke - ale ona nie miala chemii tylko guza mozgu i operacje. Jednak wlosy rosly jej b wolno i dopiero po 5mcach czula sie gotowa chodzic bez nakrycia glowy.
    • aqua48 Re: peruka 03.07.17, 21:48
      Koleżanka nosiła na wyjścia na ulicę krótką lekko nastroszoną peruczkę - w ogóle nie było znać, że to nie jej włosy, kolor i tak ma szalony smile W domu i tak chodzi się z gołą głową. Moja uczennica nosiła perukę z dłuższych włosów, bo tak chciała, też wyglądała rewelacyjnie. Czyli - skoro już jest taka konieczność - to proponuję zaszaleć. Czym i jak często myć i jak suszyć poradzą w sklepie, bo to zapewne zależy od tego z czego i jak peruka jest zrobiona. Najpierw kup jedną, a potem jak się znudzi kolor czy długość to przecież można zawsze nabyć drugą. Inna moja uczennica nie chciała peruki, chodziła w miękkim, ślicznym, głębokim kapelusiku - i też wcale nie było widać, że nie ma włosów.
    • jola-kotka Re: peruka 03.07.17, 22:09
      Naturalne sie nie swieca bo jak kupisz syntetyczna to bedzie widac. Naturalne sie nie beda koltunic ,dwa lata spokoju. Ale to musi byc peruka ze slowianskich wlosow czyli nie moze kosztowac mniej niz 1500 inaczej juz wiesz ze ona tylko z nazwy slowianska. Mozna myc kazdym szamponem .
    • sacea Re: peruka 03.07.17, 22:13
      Zależy od osoby, czy chustka czy peruka.
      Można przymierzyć w sklepie medycznym, zobaczyć w czym się lepiej będzie czuła, chustki też można przymierzyć.
      Wystarczy jedna, myje sie je specjalnym szamponem, chyba jest też do nich odżywka (do sztucznych tez), nie robią się kołtuny, szybko schną. Po chemioterapii, nie wiem jak teraz, ale kiedyś były refundowane, więc można się zaopatrzyć i najwyżej nie nosić.
      • baba_za_kolkiem Re: peruka 03.07.17, 22:42
        W tej chwili nfz refunduje 200 zl kosztu peruki. Czyli kropla w morzu potrzeb.
        • 1st.world.problems Re: peruka 04.07.17, 00:36
          Zgłoś się do fundacji rak'n'roll - peruki z naturalnych wlosów nieodpłatnie, tyle że możesz trochę poczekać (ograniczone "moce przerobowe")
          www.raknroll.pl/szukam-pomocy/odbierz-peruke/
    • princess_yo_yo Re: peruka 03.07.17, 23:03
      dostalam peruke ale idea zalozenia na glowe sztucznych wlosow byla dla mnie nie do przejscia. uzywalam chlodzenia glowy i chociaz u mnie dalo to polowiczny efekt przynajmniej mialam jakies wlosy ktore wystawaly spod moich chemijnych czapek/ buffs. spotkalam calkiem sporo kobiet u ktorych chlodzenie glowy dalo duzo lepszy efekt wiec sprobuj jak masz mozliwosc. mnie pielegniarki wylaczyly za wczesnie podczas pierwszej chemi i to zepsulo caly efekt ale juz w dwa/trzy tygodnie po skonczeniu chemi mialam prawie cala glowe rzadkich wlosow.
      • ammazuko_powrot Re: peruka 03.07.17, 23:17
        Peruka przeleżała na dnie szafy cały okres leczenia. Kupiłam fajny turban i miałam jeden duży szał, który finezyjnie zawijałam na głowie.
        W domu chodziłam bez nakryć.
        Dla mnie to było dobre rozwiązanie 😉
    • stacie_o Re: peruka 03.07.17, 23:32
      Ja nie po chemii ale łysa z nerwów. Liczy się? Jak dla mnie, to każda ale to każda peruka wygląda sztucznie. Nosiłam się zatem tak jak jlo:
      s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/77/02/aa/7702aaa611798e6528e64888d5d37e8e.jpg
      • swiecaca Re: peruka 04.07.17, 11:19
        a już Ci odrosły włosy?
        są peruki które nie wyglądają sztucznie, ale nie kupuje się ich na allegro czy w sklepie z perukami. trzeba szukać jako 'uzupełnienia włosów'.
        • stacie_o Re: peruka 04.07.17, 11:29
          Tak, ale nie moje. Kiedyś miałam ładne brązowe fale, teraz mam bure siano.
          • swiecaca Re: peruka 04.07.17, 12:49
            wzięłabym i bure siano
    • stacie_o Re: peruka 03.07.17, 23:32
      Ja nie po chemii ale łysa z nerwów. Liczy się? Jak dla mnie, to każda ale to każda peruka wygląda sztucznie. Nosiłam się zatem tak jak jlo:
      s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/77/02/aa/7702aaa611798e6528e64888d5d37e8e.jpg
    • alam.kota Re: peruka 04.07.17, 00:20
      Znajoma miała, była zadowolona, wzięła bardzo podobną do swoich naturalnych włosów ciężko się było zorientować że to nie jej włosy, tylko po przedziałku w innym miejscu, kupowała w sklepie medycznym. Szczegółow pielęgnacji nie znam, wiem że zapłaciła kilkaset (ok500?) złotych po refundacji, zakładała ją na wyjścia, a na rower i bardziej luźne okoliczności chodziła w chustce.
      Poczytaj, przykładowa strona pierwsza z brzegu www.swiatperuk.pl/o-produktach
    • evee1 Re: peruka 04.07.17, 05:57
      Sztuczne tez sa robie robione, czasem tak, ze w ogole nie widac, ze to peruka nawet na przedzialku. Takze sztuczne potrafia wygladac bardzo naturalnie, ale najlepiej isc do sklepu i przymierzyc kilka(nascie), bo one roznie na glowie siedza i dlugosc i kolor wlosow to nie wszystko.
      Jezeli mieszkasz w Wwie, to na Kasprowicza jest dobry sklep z przeroznymi perukami. Moja znajoma tam sie zaopatrywala i efekt byl super.
    • ida_listopadowa Re: peruka 04.07.17, 06:31
      musisz miec kilka opcji. Czepeczek do spania (zimno w glowe), chustka na zewnatrz oraz peruka. Tylko peruki z naturalnych, naszych wlosow sa w miare ok. Dobra peruka kosztuje i 5000, wiec skorzystalysmy z raknroll i bylysmy bardzo zadowolone. To peruka surowa, trzeba ja ostrzyc u fryzjera. Nie myjesz jej, bo sie zniszczy, delikatnie szczotkujesz. trzymasz na specjslnej glowce.
      Refundscja na peruke naturalna to ok 500 zl (200 na sztuczna), ale to na nic nie starczy.
      Peruka jest naprawde potrzebna, trzeba sie przyjrzec aby cos zauwazyc, a chcesz czasem byc "niewyrozniajaca sie"wink
    • monique76 Re: peruka 04.07.17, 08:00
      Moja siostra kupił na poczatku chemii perukę i nie miala jej ani razu na glowie - bylo jej za goraca i mowila ze dziwnie sie w niej czula mimo, ze dobrana byla fajnie. Chodzila w bawelnianych czapkach i kolorowych chustkach.
    • lalkaika Re: peruka 04.07.17, 10:46
      ja nosilam peruke do ludzi .,po domu z gola glowa. Czapeczke tez mialam ,taka hipsterska,jak mi sie spieszylo albo na rower czy cos na szybko i nie chcialo mi sie pindrzyc.Zaraz ci znajde link,gdzie kupilam te peruki,bo na 3 sie skonczylo .Sobie poogladaj,pierunsko drogo szczeze mowiac,pewnie mozna znalezc taniej. Nie szalej z pierwsza. Radze taka spokojniejsza ,zblizona do wlosow ,ktore mialas.Sie poznacie smile a jesli polubicie to kupisz druga,szalona.. Czyscilam suchym szamponem i trzeba porzadnie szczotkowac.Przymam ci sie ,ze ja sie sobie bardzo podobalam w peruce.Ale rodzinie to juz mniej,bo jak tylko 5 cm odrosly to wszyscy marudzili na peruki.Maz i siostra twierdzili ,ze jak sztuczna lalka,rozne ciocie ,ze mlodziej z takimi krociutkimi itd.A i przyszlo lato ,goraco ,bo w peruce to upiornie goraco,nie oszukujmy sie,z jakichkolwiek wlosow by nie byla..to wyladowaly na dnie szafy. Chust i turbanow nawet nie probowalam bo jakos zupelnie nie moj styl,nie wiem ,nie widze siebie ale sa babki ,ktore swietnie sie nosza. Chyba dosc chaotycznie sie wpisalam ,jakby cos pytaj ! Trzymaj sie <3
      • lalkaika Re: peruka 04.07.17, 10:53
        www.ebay.com/usr/pinkeepromise?_trksid=p2047675.l2559 poogladaj ,tam jest fajny wybor,ladnie przysylaja tylko drozyzna. o pierwsza mialam ta www.ebay.com/itm/ANGELICA-Wig-by-NORIKO-Rene-of-Paris-ALL-COLORS-GRADIENT-ROOTED-SHADES-NEW-/322552706478?var=&hash=item4b19a3b5ae:m:mwuoXkqnLv6dcO6HMSZZWAQ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka