Dodaj do ulubionych

dysleksja?

10.07.17, 21:22
napiszcie mi proszę, kiedy została u Waszych dzieci wydana opinia potwierdzająca dysleksję? jakie były zalecenia do szkoły i czy szkoła je respektowała?
mam pewną zagwózdkę i nie wiem jak ją ugryźć - syn ma książkowe objawy, a PPP każe czekać.
Obserwuj wątek
    • pamel-a1000 Re: dysleksja? 10.07.17, 21:26
      w klasach 1-3 stwierdza sie ryzyko, w czartek orzeczenie.
      • pamel-a1000 Re: dysleksja? 10.07.17, 21:27
        czwartejsmile
    • jaulfa Re: dysleksja? 10.07.17, 21:28
      Opinię wydaje siępo drugim badaniu.
    • makurokurosek Re: dysleksja? 10.07.17, 21:38
      Ile książek w miesiącu dziecko czyta ?
      • tinatin Re: dysleksja? 11.07.17, 09:20
        Moje dziecko miało stwierdzoną w 4 klasie.

Makurokurosek, ja czytałam 2-3 książki dziennie, od 4 roku życia. Mam dysleksję. Gdyby nie słownik w edytorze, do tej pory robiłabym błędy ortograficzne.
        Moje dziecko ma dysgrafię i dysortografię - tez czyta niemało, choć mniej chętnie, niż ja.
        • makurokurosek Re: dysleksja? 11.07.17, 09:28
          Dlatego zadałam to pytanie, bo jeżeli dziecko dużo czyta , zna zasady pisowni a nadal pisze z błędami to można podejrzewać dysortografię czy dysleksję, ale jeżeli dziecko w ogóle nie czyta , nie poznało zasad pisowni, to na jakiej podstawie można ocenić czy jego braki wynikają z dysfunkcji.
    • ewa_mama_jasia Re: dysleksja? 10.07.17, 21:52
      W jakim wieku jest syn? Z tego co wiem, nie diagnozuje sie poniżej czwartej klasy i 10 lat. Syn byl diagnozowany pod koniec trzeciej klasy i w czwartej znów musieliśmy iść do poradni, żeby w opinii znalazło sie to magiczne słowo "dysgrafia". W diagnozie z trzeciej klasy to slowo nie mogli sie pojawić pomimo książkowych objawów.
      • lucy-luka Re: dysleksja? 10.07.17, 22:04
        syn ma 7 lat, skończył 1 klasę.
        • makurokurosek Re: dysleksja? 10.07.17, 22:09
          I ty u dziecka które jeszcze nie nauczyło się porządnie czytać i poznać zasad ortografii oczekujesz orzeczenia. Na jakiej podstawie ? Zadałam pytanie ile dziecko książek czyta, skoro nie odpowiedziałaś to mniemam, że dzieciak w domu w ogóle nie czyta. Do klasy 4 poradnia może określić ryzyko dysleksji, dopiero w klasie 4 może wystawić opinię.
          • verdana Re: dysleksja? 10.07.17, 22:12
            U najstarszego koło trzeciej klasy. U najmłodszego w wieku niespełna 9 lat, ale on wtedy biegle i szybko czytał (nauczył się mając 4,5 roku) , a ortografii nie był w stanie się nauczyć.
          • lucy-luka Re: dysleksja? 10.07.17, 22:23
            to nie mniemaj, strzelasz w płot. zadałam kilka konkretnych pytań i na nie oczekuję odpowiedzi, zbyt skomplikowane?
            • makurokurosek Re: dysleksja? 10.07.17, 22:52
              Odpowiedz na swoje pytanie otrzymałaś, orzeczenie o dysleksji można uzyskać w 4 klasie jeżeli dziecko mimo trzech lat nauki nie nauczyło się czytać i pisać. Nikt nie wystawi orzeczenia dziecku które nawet nie poznało zasad pisowni. Zamiast latać po poradniach zacznij z dzieckiem czytać
              • ichi51e Re: dysleksja? 11.07.17, 08:47
                Chcialam dodac ze dzieci w szkole ucza sie czytac przez klasy 1-3 moze sie zdarzyc ze niekotre dzieci czytanie zalapuja pozniej - ostatnio na zamknietej mielismy o 10latku ktory sie dopiero nauczyl czytac. Dysleksja to cos innego. Nie mowie ze trzeba usiasc z dzieckiem i wiecej czytac jak sygerowano wyzej ale moze potrzeba innego podejscia? Np montessori - szorstkie litery ruchomy alfabet a potem Ciszynska? Na czym polega problem?
                • makurokurosek Re: dysleksja? 11.07.17, 09:23
                  Sugerowałam czytanie, bo raczej bez czytania dziecko czytać się nie nauczy. Oczywiście metoda czytania jak i długość teksów powinna być dobrana do potrzeb i możliwości dziecka. Zakładanie na początku drogi edukacji, że dziecko ma dysleksje jest oznaką lenistwa, nieudolności i tumiwisizmu rodzica, bo niby jak możemy ocenić umiejętności których dziecko nawet nie miało możliwości poznać.
                  • ichi51e Re: dysleksja? 11.07.17, 09:32
                    Zgadzam sie ze pierwsza klasa to za wczesnie na diagnoze - z takim trzeba po prostu przez 3 lata pracowac i obserwowac i o ile przypadek nie jest oczywisty (typu NIGDY nie nauczy sie czytac chocby skaly sraly) to dopiero za jakis czas mozna dac rzetelna opinie
                  • tinatin Re: dysleksja? 11.07.17, 09:51
                    Albo... nauczyciela. Bo to nauczyciel ma tak naprawdę nauczyć dziecko czytać, a nie rodzic. Nie każda metoda nadaje się dla każdego dziecka. Gdyby nie metoda całościowa, po którą moja mama sięgnęła, nudząc się okrutnie w domu (swoją drogą podziwiam - miała nas troje) i sprawdzając nowinki metodyczne na swoich przedszkolakach, to prawdopodobnie byłoby mi bardzo trudno nauczyć się czytać - do tej pory mam problem z głoskowaniem, które jest podstawą w polskiej szkole. Metoda całościowa nie sprawdziła się na moim dziecku - głoskowanie zresztą też nie, ją uczono czytać jeszcze inaczej. Zresztą uczyła ją pani, która pojęcia nie miała o dysleksji, miała natomiast 40 lat stażu zawodowego i chciało jej się pracować z każdym dzieckiem indywidualnie.

Dlaczego uważasz, że to rodzic ma czytać w domu z dzieckiem?
                    • ichi51e Re: dysleksja? 11.07.17, 09:52
                      Gloskowania juz sie nie uczy teraz sylabowo ucza
                      • ichi51e Re: dysleksja? 11.07.17, 09:52
                        Tzn ucza gloskowania ale czytanie sylabowa
                    • makurokurosek Re: dysleksja? 11.07.17, 09:59
                      Oczywiście szkoła ma uczyć czytać i ma na to trzy lata, a nie rok, ale nie ma co ukrywać dziecko z jakimikolwiek problemami wymaga dodatkowej pracy i wówczas praca spada nie tylko na szkołę ale i na rodzica
                  • lucy-luka Re: dysleksja? 11.07.17, 16:54
                    sugerowałabym zajęcie się własnym życiem, a nie upuszczanie jadu na osoby, o których życiu nie ma się pojęcia smile
                    • makurokurosek Re: dysleksja? 11.07.17, 17:33
                      Sugerowałbym zająć się edukacja syna , zamiast szukać drogi na skróty
            • c2h6 Re: dysleksja? 11.07.17, 09:33
              lucy-luka napisał(a):

> to nie mniemaj, strzelasz w płot. zadałam kilka konkretnych pytań i na nie ocze
              > kuję odpowiedzi, zbyt skomplikowane?

Proszę okazać potwierdzenie wpłaty za wykupioną usługę "tylko konkretne odpowiedzi na zadane pytania i żadnych krępujących zapytań do dziwnych matek", albo dać sobie na wstrzymanie.
              • ichi51e Re: dysleksja? 11.07.17, 09:54
                Ha ha ha mozna by tak zrobic "okazuje print screen na (dowolna akcja charytatywna) w wysokosci 5/10/20 zeta i prosze tylko o konstruktywne uwagi i trzymanie sie tematu" bonusowo przy wplatach powyzej 100zeta dostaje sie tyljo takie odpowiedzi jakie chce sie uslysze
    • slonko1335 Re: dysleksja? 10.07.17, 22:10
      dysleksję można stwierdzić w 4 klasie, wcześniej wyłącznie ryzyko dysleksji
      • gaga-sie Re: dysleksja? 10.07.17, 23:05
        Pod warunkiem, że to drugie badanie.Jeśli starsze dziecko ( powyżej III klasy) zgłasza się do poradni pierwszy raz, ma zaleconą minimum roczną ukierunkowaną pracę nad trudnościami ( terapia w szkole, ale też dodatkowa praca w domu). Wtedy stwierdza się dysleksję i wydaje OPINIĘ ( to nie jest orzeczenie, jak ktoś powyżej pisał). Wzrok i słuch muszą być prawidłowe, nie może też chorować na padaczkę
        • slonko1335 Re: dysleksja? 11.07.17, 08:37
          U nas w poradni diagnozuje się dysleksję i wystawiają opinię po jednym badaniu psychologiczno-pedagogicznym. Potrzebna jeszcze opinia polonisty i kilka zeszytów. Może w innych poradniach jest inaczej.
          • slonko1335 Re: dysleksja? 11.07.17, 09:01
            źle napisałam jedno psychologiczne i jedno pedagogiczne-to dwa oddzielne badania przez psychologa i pedagoga ale mogą się dobyć dzień po dniu
    • aga_sama Re: dysleksja? 11.07.17, 09:38
      W 2. klasie badanie przesiewowe w szkole wskazało ryzyko dysleksji. W czwartej klasie diagnoza dysleksji pod postacią dysortografii i dysgrafii, kilka wizyt w poradni państwowej.
    • phantomka Re: dysleksja? 11.07.17, 09:41
      Moja cora miala podejrzenie po 1 badaniu. Chodzila troche na zajecia wyrownawcze, ale sprawa zmienila sie, kiedy siegnela w koncu po ksiazki i rozczytala sie. W 3 klasie bledy juz byly malo widoczne, w 4 wypracowania pisane na lekcji praktycznie nie zawieraly bledow.
    • melancho_lia Re: dysleksja? 11.07.17, 17:17
      W 4 klasie badanie i opinia poradni. Nie czekałam jakos dlugo na termin- dzwonilam chyba w styczniu, pierwsze spotkanie bylo w lutym.
      Zakecen dokładnych nie pamiętam, ale akurat w szkole syn juz wczesniej był traktowany przez nauczycieli jak dyslektyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka