Dodaj do ulubionych

Co musi mieć dziecko

26.07.17, 17:16
w 2 klasie sp?
Do tej pory chodziła do szkoły w mundurku. Był zakaz przenoszenia telefonów i faktycznie nikt nie przynosił, nie wiem nawet, czy te dzieci w ogóle telefon posiadały. Moja córka nie ma.
Od września idzie do szkoły rejonowej w Pl i stąd moje pytanie.
Czy teraz już wszystkie dzieci w podstawówce mają telefony? Czy jak buty to tylko oryginalne (takie wnioski z obserwacji placu zabaw mam akurat)?
W co mam dziecko wyposażyć by nie czuło się gorsze? P'se help smile
Obserwuj wątek
    • vodyanoi Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:18
      Co to znaczy, że buty oryginalne?
    • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:20
      Tzn buty podrobki?
      • whitney85 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:23
        O rany, tzn że jak sportowe to nike albo adidas a nie np z królewna z ccc.
        • whitney85 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:26
          Poważnie pytam, tam gdzie do tej pory mieszkałam ludzie ubierali się skromnie, by nie rzec wręcz w d...ie mieli jak wyglądają, co noszą.
          A w Polsce to jest ważne, to widać.
          • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:34
            Gdzie mieszkalas gdzie ludzie nie nosza markowych ciuchow?
            • znowu.to.samo Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:49
              Potwierdzam, w Polsce lans jest straszny i to od noworodka. Ja mieszkam w Dk i z daleka poznaję polskie dziecko, zwłaszcza dziewczynki. Jak widze na placu wyhuhaną dziewczynkę w różach, markowych ciuchach, spódniczce i delikatnych rajstopkach to w 90% zaraz wyłania sie mamusia krzycząca po polsku do dziecka "uważaj bo sie pobrudzisz!!!!"
              Duńczycy to zlewają kompletnie kto jakie ma logo na ubraniu. Nie zwracają na to uwagi, wręcz obwieszanie sie ubraniem z oczojebnym logo jest passe.
              ALE żeby była równowaga to duńczycy kochają złoto i z lubością obwieszają się złotą biżuterią i zegarkami co z kolei ja uważam za wiochę. Tatuują sie też strasznie na potęgę.
              • kaz_nodzieja Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 09:12
                Po czym poznajesz, że ciuchy dziewczynki są markowe?
          • mamma_2012 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:41
            W Polsce dzieci najczęściej ubiera się brzydko, ale wygodnie. Tam gdzie zwraca się jakąś uwagę na "gustowny" wygląd, marki, najczęściej nie są widoczne.
            Może gdzieś na prowincji spodnie mogą być po 4 kuzynie, byleby miały paski, ale nie zwracaj uwagi na ludzi, którzy idą tą drogą.
            • juuuu7 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:49
              Nie wiem skad te obserwacje. Wcale nie uwazam, zeby dzieci w Polsce byly ubierane brzydko, ale wygodnie.
              • mamma_2012 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:54
                Z ulicywink
          • ichi51e Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:49
            Nie. W polsce dzieci ubieraja sie normalnie. Kup jej ubrania w hm nie bedzie sie wyrozniac.
        • mamma_2012 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:32
          Bo często nike i adidas, zwłaszcza używany, jest tańszy niż królewna z ccc.
          Miałabyś niezły dysonans widząc moje znajome dziecko, buty powiedzmy te księżniczki z ccc, a bluzka oryginalny Dior czy chanelwink
          • aankaa Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:36
            dziecku kupuje się używane buty ?
            • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:45
              Bardzo duzo odob kupuje uzywane buty.
              • kaz_nodzieja Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 09:14
                Potwierdzam. Wszystkie buty jakie sprzedawałam znikały na pniu, a w licytacji miałam co najmniej 4-5 licytujących.
                I nie były to małe kwoty. Raz babeczki w szale licytacji wylicytowały za prawie 200 zł czyli nie wiele mniej niż nowe.
            • ludborka Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:52
              Bardzo dużo ludzi kupuje używki, buty schodzą szybciej niż ubrania.
              • ichi51e Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:50
                Na pewni zaskakujaco duzo osob sprzedaje buty po dzieciach. Na zdjecia h czesto wygladaja na nie noszone uncertain 75% wystawianych rzeczy to buty
            • mamma_2012 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:52
              Nie, dzieci, zwłaszcza małe chodzą w krajach, gdzie płace są takie jak w Polsce wyłącznie w nówkach z najnowszej kolekcjiwink
              Akurat kupować nie muszę, ale kilka par butów UŻYWANYCH zdarzyło mi się dostać i bez mrugnięcia okiem zakładałam dziecku, a potem wzięła je koleżanka, której w miesiąc zdarzało się zarobić sześciocyfrową sumę.
              Oczywiście w przypadku starszego dziecka to już nie takie proste, ale ba wizytowe buty syna zawsze są chętni.
              • 1234wxyz Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:55
                Nawet księżniczka Charlotte chodzi w butach po wujku Harrym big_grin
                www.plotek.pl/plotek/7,154063,22114124,widzieliscie-buty-ksiezniczki-charlotty-te-same-mial-ksiaze.html
              • vodyanoi Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:01
                Np. takie niezniszczalne Befado jako kapcie do żłobka/przedszkola, oddaję dalej kuzynce. Zdarza się, że w jednej parze i czwórka dzieci lata po kolei big_grin
              • zlababa35 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:11
                No dobra, ale chyba zdajecie sobie sprawę, że zdrowe dla stóp to nie jest?
                Ja po używanych butach po starszych dzieciakach z rodziny mam do dziś płaskostopie i stopy koślawe, wkładki noszone za czasów licealnych (w nareszcie moich własnych, świeżutkich butach) nie wyeliminowały sprawy.
                I nie chodzi o to, że dziecko ma popylać w obuwiu z najnowszej kolekcji. Takie np. sportowe buty z Deichmanna w niczym nie ustępują tym "lepszym", jeśli chodzi o wyprofilowanie podeszwy itp. Albo polska firma Temar. Albo bardzo duże przeceny w martes sport, czy jak tam to się nazywa.
                Musiałabym być naprawdę zdesperowana, żeby oszczędzać np. 60-80 zł na butach sportowych i zapewniać dziecku haluksy w przyszłości (bo rozumiem, że jak nie ma, to nie ma, ale zarabiając 10000+ na miesiąc i biorąc używane, noszone buty dla dzieci trzeba być naprawdę skąpą babą).
                • memphis90 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 19:47
                  Plaskostopie i stopy koslawe nie sa spowodowane noszeniem obuwia po innym dziecku. Haluksy rowniez. A noszenie wkladek nie eliminuje sprawy, nie taka jest rola wkladek.
                  • zlababa35 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:10
                    To dlaczego ortopedzi trąbią, żeby nie dawać dzieciom używanych butów?
                  • thea19 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:48
                    a wszedzie mowia, ze wady stopy sie przenosza jak grzybica
                    • memphis90 Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 09:54
                      Dlatego trzeba brać buty po dziecku bez plaskostopia 😂
                      • zlababa35 Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 11:19
                        Ale ja serio pytam, skoro jak widzę, masz coś do powiedzenia na tematy medyczne. Dlaczego ortopedzi tak odradzają dawanie dzieciom używanego obuwia?
                        (BTW mnie używane obuwie brzydzi, w dodatku jest wypchane już i odkształcone w określony sposób - tym bardziej dla dziecka).
                        • zuleyka.z.talgaru Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 11:39
                          Dziś idę z dzieckiem do ortopedy dziecięcego - mogę zapytać jeśli chcesz smile
                        • kurt.wallander Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 17:52
                          zlababa35 napisała:

> (BTW mnie używane obuwie brzydzi, w dodatku jest wypchane już i odkształcone w
                          > określony sposób - tym bardziej dla dziecka).
                          >
                          Ja też nie noszę używanegego obuwia, ale weź pod uwagę, że dzieciom szybko rośnie noga, więc taki but jest noszony kilka miesięcy. Jeśli do tego to jakieś buty wyjściowe, to jest mocno prawdopodobne, że były założone dosłownie kilka razy, zanim dziecko wyrosło. Ja w zasadzie nie kupuję używanych butów dzieciom (raz się zdarzyło - baleriny, sprawdzony model, którego juz nie było w sprzedaży), ale moje dzieci nosiły buty po sobie (wyszorowane porządnie wewnątrz lub wyprane w pralce).
                • mikams75 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 23:36
                  tez uwazam, ze noszenie uzywanych butow jest niezdrowe ale ja sama mam plaskostopie i halluksy a buty zawsze mialam nowe.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:44
            W factory outlet adidasy, nike, reeboki kupuję swojemu młodemu w granicach 100zł - to chyba nie jest dużo.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:46
              A kupuję te, bo są wygodne i nie śmierdzą big_grin co wiecej, kupować muszę na patyk, bo syn nie lubi zakupów i unika. T-shirty kupuję z endo jak są po 20zł - nie przekręcają się i są fajne jakościowo i mają śmieszne nadruki (na ten etap są jeszcze ok. liczę na to, że jak już wyrośnie to jednak będzie chciał iść sam sobie ciuchy wybrać).
    • zlababa35 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:24
      Powiedziałabym, że im niższy status społeczno-kulturowy rodziców, tym małe dzieci mają więcej gadżetów elektronicznych, nie wiem dlaczego, ale ileś razy już spotkałam się z takimi sytuacjami. Plus rajcowaniem się czyimś obuwiem, wyposażeniem piórnika, zabawkami - w droższej szkole prywatnej tego nie było, w takiej z niskim czesnym (i w środowisku gromadzącym dzieci głównie z publicznych podstawówek) to już tak wink.
      W przeciętnej szkole dzieci będą grały na telefonach w świetlicy - takie dochodzą mnie słuchy, tak że tego wink.
      • nolus Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:37
        No chyba tak jest. Może dziecka nie mam, ale i z własnych lat to właśnie pamiętam. Mody na telefony tak wielkiej nie było, ale generalnie telefony komórkowe nie były jeszcze wtedy w powszechnym użytku, że tak powiem tongue_out Dopiero w liceum ludzie mieli swoje komórki, ale nie było to na tyle interesujące, aby się zastanawiać, kto ma telefon i jaki smile Sama miałam poczciwą Nokię, a potem Samsunga i podejrzewam, że prawie każdy miał to samo. Generalnie snobowanie się na gadżety było wręcz uważane za buractwo. Pamiętam koleżankę, która została zjechana, bo głupio pochwaliła się na gg (tak, to były czasy popularności Gadu - gadu), że dostała na urodziny laptopa. Ja sama dostałam swojego pierwszego lapka na 18 - te urodziny i pomyślałam sobie, że lepiej się za mocno tym nie chwalić tongue_out

Ale lans na buty pamiętam. Nie na ciuchy, ale na buty tak. I ZAWSZE było tak, że napalone na markowe buty najmocniej były dzieci z niższym statusem społecznym, często wręcz z biednych rodzin. Mnie to zawsze śmieszy, bo pamiętam to jeszcze z własnego okresu dorastania i te dziewczęta własnie - ciuchy często byle jakie, wiadomo było że forsy specjalnie nie mają, ale na buty markowe kasa musiała się znaleźć ZAWSZE tongue_out

A bijące w oczy, nachalne gadżeciarstwo to wg mnie domena gimbusów, czyli przede wszystkim pokolenia urodzonego w latach 90.
        • pade Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:40
          Za moich czasów ....
        • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:51
          Porownujesz lata Prlu do lat kapitalizmu?nie,nie wcale nie zwracano uwagi w Prlu,ciekawe skad te opowiesci o Pewexachbig_grinjakichs wypasionych radiach,ktore sie nosilo na ramieniu itd.
          W latach 80w Niemczech mlodziez nosila Nike i Adidasa,oraz nowinki techniczne.
          • landora Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 21:31
            Ona pisze o komórkach w LO, jaki to PRL?? Początek XXI wieku co najmniej, ja kończyłam LO w 2001 i komórki miały pojedyncze osoby.
            • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 21:34
              Tym bardziej byly marki
              • landora Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 22:03
                No pewnie, że były. I wcale nie nosiły ich najbiedniejsze osoby w klasie, wręcz przeciwnie. Najbardziej "markowa" była córka prawnika.
        • 3-mamuska Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:19
          Ale lans na buty pamiętam. Nie na ciuchy, ale na buty tak. I ZAWSZE było tak, że napalone na markowe buty najmocniej były dzieci z niższym statusem społecznym, często wręcz z biednych rodzin

Ale bzdury wypisujesz, u nas gadżety i drugie buty oryginalne maialy tylko dziaciaki z bogatych domu, lekarzy,wojskowych czy tez koleżanki tato ze stanów przywoził.
          A tak normalnie kazdy pomykał w tym co było.
          Teraz ten trend jest niemiarodajny, gdyż czasy sie zmieniły.
          Elektronika jest ogólnie dostępna. Jak i oryginalne ciuchy/buty.
          • nolus Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:50
            Nie wypisuje bzdur, tak było. I chyba wychowałyśmy się w innym czasach, bo dostęp do oryginalnych ciuchów i butów był, nie trzeba było prosić kogoś żeby ze Stanów przywiózł tongue_out W sklepach już było wszystko, co można chcieć, ale własnie nie dla każdego. Z tym, że - co zabawne - dzieci, które najłatwiej mogły to mieć (mam na myśli dzieci lekarzy chociażby), wcale tego nie chciały i nie czuły potrzeby szpanowania/lansowania się markowym obuwiem chociażby, a te które tej kasy miały zdecydowanie mniej, wyciągały od rodziców czy dziadków forsę na markowe adidaski albo ciułały tak długo, aż w końcu z prezentów na święta, urodziny czy dzień dziecka kupić te WYMARZONE, koniecznie MARKOWE buty.
            • memphis90 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 19:52
              Nolus, chyba w ogole mloda jestes... Ja nie jestem stara, a za moich czasow w liceum sie komorki nie miewalo, tak samo jak wlasnego laptopa. Lansu na adidaski nie bylo, w podstawowce byla jakas tam moda na vansy, a w liceum chodzilo sie w glanach. Ale to nie musialy byc koniecznie martensy, chodzilo o styl.
            • 3-mamuska Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 01:28
              nolus napisała:

> Nie wypisuje bzdur, tak było. I chyba wychowałyśmy się w innym czasach, bo dost
              > ęp do oryginalnych ciuchów i butów był, nie trzeba było prosić kogoś żeby ze St
              > anów przywiózł tongue_out W sklepach już było wszystko, co można chcieć, ale własnie ni
              > e dla każdego. Z tym, że - co zabawne - dzieci, które najłatwiej mogły to mieć
              > (mam na myśli dzieci lekarzy chociażby), wcale tego nie chciały i nie czuły po
              > trzeby szpanowania/lansowania się markowym obuwiem chociażby, a te które tej ka
              > sy miały zdecydowanie mniej, wyciągały od rodziców czy dziadków forsę na markow
              > e adidaski albo ciułały tak długo, aż w końcu z prezentów na święta, urodziny c
              > zy dzień dziecka kupić te WYMARZONE, koniecznie MARKOWE buty.

No to wychowaliśmy sie w innych czasach , bo gdy ja byłam dzieckiem to nawet słodyczy nie było w sklepach ,a pomarańcze były raz w roku z darów.
              Wiec nie wypisuj bzdur.
              Dopiero w poznej podstawce były jakies oryginalne buty. A jeansów miałam jedna pare.
              Telefon zamontowali nam w domu gdy mailam z 15 lat stacjonarny. Komórkę kupiłam pierwsza dopiero po ślubie.
              Pamietam czasy ze mozna było kupic na dolary, gdzieś tam coś.
              Maz miał komputer komodore. Z jakims czymś na kasety. Ale on miał dziadków w Niemczech.
              Dopiero w liceum to sie polepszyło.
              • memphis90 Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 10:00
                A ja pamiętam, jak dostałam pierwsze chińskie tenisowki. Jakie one były piękne, kolorowe i takie pasujące na szczuplą stopkę! A do tenisowek trzeba było mieć plastikowe kolczyki oklejone holograficzną folią ( choć mi od nich uszy ropiały).
        • pade Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:29
          Jeszcze sprostuję, że pokolenie lat 90-tych już dawno skończyło gimnazjum.
          Mój syn jest z tego pokolenia, gadżeciarstwa nie zauważyłam. Wśród jego kolegów też nie. Owszem, ze 3-4 lata temu posiadanie takiego a nie innego modelu telefonu było dla nich bardzo istotne, ale teraz już im przeszłosmile
        • kaz_nodzieja Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 09:18
          Dziwisz się? Dla dzieci z biednych rodzin markowa para obuwia często jest niedostępna albo dostępna po miesiącach oszczędności. Dla tego z bogatszego domu to norma, jak kupowanie chleba na śniadanie.
          Irytuje mnie takie podejście do biedniejszych dzieci. Same byście się trzęsły do markowych rzeczy gdyby w domu była bieda, a dana rzecz byłaby średnio osiągalna.
          Ta głupia, biedna patologia trzęsie się do markowych butów, nie to co te "lepsze" dzieci z bogatszych domów.
          • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 09:27
            Tak samo sie trzesa, ale nie w drugiej klasie.To pieprzenie,ze wcale a wcale marki nie maja znaczenia i wcale rzeczy markowe nie sa lepsze moga emateczki wciskac jakims niedorozwinietym.
            • memphis90 Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 10:05
              A są lepsze? Dopiero co "markowy" był H§M i Zara, a teraz wszyscy narzekają, że to beznadziejne szmaty.
              • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 10:18
                Nie wiem kiedy markowy byl H&M i Zara.
          • zlababa35 Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 11:22
            Ja się wcale nie dziwię, o co tobie chodzi? Po prostu takie są moje obserwacje - cudzym stanem posiadania były bardziej zainteresowane dzieci biedniejsze, podobnie jak zakupem jakichś gadżetów. Ze względów, które opisujesz.
            Moja obserwacja nie jest nacechowana emocjonalnie.
            • kaz_nodzieja Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 14:53
              Ale mój odbiór jest.
    • mamma_2012 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:24
      Musi mieć, zeszyty, piórnik, plecak, strój na wf.
      Reszta według uznania i lokalnego folkloru, zupełnie tak jak w innych krajach.
      Ps. patrzysz na marki butów dzieci na placu zabaw? Nieźleuncertain
      • whitney85 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:28
        Tak właśnie po to, by odpowiednio ubrać moje dzieci.
        Mnie samej to wisi ale wystarczy być członkiem jakiejkolwiek grupy sprzedażowej na fb by wysnuć wniosek, że markowe to w Pl bardzo istotna kwestia.
        • mamma_2012 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:36
          Nie ma czegoś takiego jak odpowiednie ubieranie dzieci w tym wieku. Przyjdzie czas, że niektóre same zaczną zwracać na to uwagę. W tym wieku to raczej bohater bajki ma być na czasie czy emblematy klubu.
        • kaz_nodzieja Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:39
          Za granicą nie kupuje się dla dzieci markowych ubrań?
          • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:40
            Oczywiscie, ze sie kupuje, nie wiem skad ona sie urwala.
            • 3-mamuska Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 01:30
              edelstein napisała:

> Oczywiscie, ze sie kupuje, nie wiem skad ona sie urwala.
              >

Za granica raczej dzieci nie "ubiera " sie w addiasa , nike.

Tu bardziej króluje next, i clarks...
              A dzieci w ubraniach addias od stop do głów to z patologii raczej.
              • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 09:19
                Oczywiscie,ze nosza.Patologie to na next stac,patologia jest spasiona i jej potomstwo rowniez, wiec swietnie pasuja w te szerokie ciuchybig_grin moj syn tez jest ubiereany od stop do glowy w "adidas/nike" ba nawet to obowiazkowe jestbig_grin
        • memphis90 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 19:53
          Nie wiedzialam, ale ja nie jestem czlonkiem zadnej grupy sprzedazowej na fb, wiec moze dlatego.
    • livia.kalina Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:25
      Nie nie wszystkie muszą mieć telefony. Mój idący teraz do piątej klasy syn nie ma. Pytałam czy chciałby mieć to mówi, ze mu niepotrzebny. Pytałam czy inne dzieci w klasie nie mają- to nie wie bo w szkole nie wolno używać.

Nie wiem co to buty nie oryginalne? Np adidosy albo nikey? Mojego syna marki butów nie obchodzą w ogóle, zakupy ubraniowe go nudzą, nosi buty jakie kupię a kupuję geoxy najczęściej bo synowie uważają je za wygodne. N aw-f zwykłe trampki ze smyka.
      Chodzi do zwykłej rejonówki.

>W co mam dziecko wyposażyć by nie czuło się gorsze?
      Pojęcia nie mam co podpowiedzieć. Widzę, że chłopców 11 letnich mało co obchodzą ubrania/buty, marki plecaków czy przyborów szkolnych. Może u dziewczynek jest inaczej?
      • whitney85 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:30
        Na wakacjach córka widziała, że jej rówieśnicy mają telefony i właśnie mnie o to męczy, dlatego pytałam, czy to norma. Ale dobrze, że nie.
        • magia Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:49
          To jest norma. Nie znam 5-klasisty bez telefonu, moze 3-klasista by się znalazł.
          Nie wyobrażam sobie nie mieć po szkole kontaktu z dzieckiem.
          • zlababa35 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:03
            Zgadza się, pewnie z 99,99% dzieci dostaje do łapki telefon najpóźniej wtedy, kiedy zaczynają gdziekolwiek wychodzić same, choćby do sklepu obok albo do kolegi dwa domy dalej. Zresztą sporo telefonów jest tanich.
      • zlababa35 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:33
        Jest. Dziewczynki często gęsto uwielbiają te wszystkie pierdółeczki, wzornictwo na piórnikach, ładne kredki, zeszyty, plecaki z konkretną postacią/napisami - od małego praktycznie.
        Mojej córki koleżanka przeniosła się do innej szkoły. Było kupione wyposażenie. A tam się okazało, że wszystkie dziewczyny mają relatywnie drogie (dla ematek wąskich specjalistek pewnie nie, bo cóż to 500 zł na plecaczek tongue_out) plecaki na kółkach, jakiejś jednej firmy. No i dziewczynka w te pędy musiała mieć taki sam plecak, a ten kupiony wcześniej do dziś w domu leży - jakby nie dostała nowego i nie wtopiła się w grupę, to chyba by się załamała wink.
        • nowel1 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:39
          U dzieci w tym wieku to naturalne.
          Gorzej, ze rodzice nie są na tyle rozsądni, żeby wszystkich takich zachcianek nie spełniać.
          • zlababa35 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:02
            Tzn. rodziców stać bez problemu, mama właśnie jest taką wąską specjalistką i na siebie też niemało wydaje, więc w sumie, czemużby nie. Gorzej, jak rodzic haruje, żeby dziecko było odpicowane jak królewiątko, a sam straszy starymi ciuchami i zniszczonym obuwiem wink. Ale - każdemu jego porno.
        • alpepe Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:15
          Jak czytam takie rzeczy, to dziękuję wszystkim istniejącym i nieistniejącym bogom, że nie mieszkam w Polsce, bo to, co opisujecie, to jakiś kosmos jest.
          Owszem, moja córka się zbuntowała, że nie chce w trzeciej klasie nadal nosić tego samego wypasionego plecaka z derdiedas, więc dałam jej kupiony sobie po śmiesznej cenie plecak bilabong i nosi, ale gdyby nie to, nadal chodziłaby z tym samym, nieważne, że inne koleżanki już musiały zmieniać, bo ich tańsze o wiele plecaki się już dawno rozwaliły.
          • mamma_2012 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:51
            Przecież właśnie piszemy, że im niższy status tym większe parcie na marki. Tak jest chyba w wielu krajach.
            Przy czym marka w Polsce to coś w stylu nike, puma, ewentualnie zara. Wielu drogich marek u nas ludzie wcale nie znają.
            Najdroższy, codzienny ciuch mojej córki w dzieciństwie, jedwabna sukienka z ceną wyjściową 1000+ (nówka, kupiona duuużo taniej, ale w regularnym sklepie) nie zwróciłaby niczyjej uwagi, bo ta marka w świadomości rodaków nie istniejewink
            • memphis90 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 19:57
              Coz, i nie tylko dzieci tak sadza, w watasku obok Jolka przekonywala, ze tylko forsa/bizuteria/samochod/dom daja odpowiedni status i szacunek...
            • pade Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:13
              mamma_2012 napisała:

> Przecież właśnie piszemy, że im niższy status tym większe parcie na marki. Tak
              > jest chyba w wielu krajach.
              > Przy czym marka w Polsce to coś w stylu nike, puma, ewentualnie zara. Wielu dro
              > gich marek u nas ludzie wcale nie znają.
              > Najdroższy, codzienny ciuch mojej córki w dzieciństwie, jedwabna sukienka z cen
              > ą wyjściową 1000+ (nówka, kupiona duuużo taniej, ale w regularnym sklepie) nie
              > zwróciłaby niczyjej uwagi, bo ta marka w świadomości rodaków nie istnieje

Czy tylko ja widzę w tym poście pogardę i poczucie wyższości?
              Skąd mają znać, skoro drogie, mniej popularne marki są w Polsce od max 10 lat?
              Po co ludzie mają poznawać te marki, skoro sukienka Twojej córki to mniej więcej 1/3 ich pensji?
              ps. gimbaza ma parcie na marki, ale żadne zary czy najki, i nie ma to nic wspólnego ze statusem rodziny, prędzej z kodem kulturowym
              • pade Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:13
                a nie, sorry, właśnie odesłałam nike air force 1smile
              • mamma_2012 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:28
                Absolutnie coś innego miałam na myśli. Popularne marki można w Polsce kupować taniej niż no namy, więc dziecko biegające po placu zabaw w ciuchach ze stosownym znaczkiem nie mówi nic ani o statusie materialnym rodziny ani podejściu do markowych ciuchów.
                Ale prawda jest taka, że wielu luksusowych marek ludzie, w tym ja, nie rozpoznają. Wspomniana sukienka weszła w moje posiadanie, bo spodobała mi się, fakt, że w luksusowym butiku, ale na wieszaku typu "wyprzedaż do 80%" na tyle, że zaszalałam. Ja też nie znałam tej marki, dopiero w domu sprawdziłam. Żadnego znaczka, metka nic nikomu nie mówiąca, skromny fason.
                • pade Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:33
                  No, nie rozpoznają, ale czy muszą?
                  To tak jak z noszeniem/kupowaniem biżuterii, jedni to robią, inni niesmile
                  Metka/model/styl jest ważny dla nastolatków, świadczy o przynależności bądź nie do grupy rówieśniczej. Z tego się później wyrastasmile
              • kaz_nodzieja Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 09:21
                >Czy tylko ja widzę w tym poście pogardę i poczucie wyższości?

Ja też widzę, ale podobno jestem trollem, więc nikt nie traktuje mnie poważnie.
            • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:18
              Tak sobie to tlumaczcie,nizszy status to parcie na marki.Coz dla mnie sie liczy stylistyka,jakosc, dopasowanie do ciala i stopy. Primarki,kiki,c&a,pepco itd. nie spelniaja moich oczekiwan.
    • ekasia27 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:35
      Oooo, najlepiej to w rozum ją wyposaż, ale to trudne bardzo będzie..., skoro na placu zabaw obserwujesz buty innych dzieci.
    • butch_cassidy Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:41
      W mojej szkole (niepublicznej) nie mają ani telefonów, tzn 3 osoby w klasie owszem, ale to wszystko, ani markowych butów, a z ciuchów zdarza się często moda z Pepco 😃 Oczywiście tzw. Firmowki też noszą niektórzy, ale jak dotąd - już trzecia klasa - nie ma na to absolutnie żadnej presji, w ogóle na nic nie odnotowaliśmy. Spinnery ostatnio pojawiły się jak wszędzie i tyle.
      • zlababa35 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:05
        Czyli pokrywa się to z moimi obserwacjami... A moda na telefony, ładne etui do telefonów, wyposażenie szkolne i ubrania konkretnych firm pewnie pojawi się później, bo się pojawi, no nie ma siły wink.
        • butch_cassidy Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:17
          Wyposażenie szkolne mają dziewczyny fajne, fakt. Ale jak tu nie kupować, skorota talię piękne AK w katalogach z RFN 😉
          A co będzie z butami, ciuchami, gadżetami... Póki co czekam. Jeśli zrobi się zbyt nierozsądnie, będę próbować stopować... Czas pokaże, na ile się uda...😃
          • butch_cassidy Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:19
            Sorry, co ten telefon mi wypisuje... "Skoro takie piękne jak" miało być.
      • ewa_mama_jasia Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 12:22
        W szkole syna (katolicka, niepubliczna) jest zakaz używania telefonów i innych gadżetów elektronicznych. Są mundurki. Dzieci są z różnych środowisk, więc i ciuchy (kurtki, buty, dodatki) mają pewnie z różnych półek cenowych. Mój syn ubierany głównie w Smyku (bluzy, kurtki, buty, czapki itp) a noszący tornister no name z wyprzedaży w Tesco (ten sam w klasach I - III) i plecak Coolclub (ten sam w klasach IV -V i w VI też będzie nosił) nigdy nie spotkał się z jakąkolwiek uwagą na temat ubioru, plecaka, czegokolwiek.
        To właściwie powinnam napisac autorce. Widać, że dawno nie była w Polsce, a wiedzę o zachowaniu dzieci czerpie z dyskusji internetowych. Swoją drogą ja bym zapytała w danej szkole, jakie są zasady funkcjonowania dzieci.
    • miss_fahrenheit Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 17:53
      Nie potrzebuje telefonu (w drugiej klasie??). Potrzebuje normalnych czystych butów, marka jest bez znaczenia, raczej nikt nie zwraca na to uwagi. Podobnie z ubraniami - schludne i czyste.
    • kkalipso Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:10
      Co musi? Niefortunnie zadane pytanie bo ja myślę że nic nie musi ale może mieć/posiadać. Kolegów/koleżanki tak czy siak charakterem zdobędzie. Moja od piątego roku życia ma tablet a telefon ze dwa lata. Na początku dostała po nas stary teraz na urodziny już nowy jaki chciała. I tak tego dzieci nie widzą bo do szkoły nie nosi, czasem na wycieczkę może zabrać. W tych czasach to nie takie kosztowne że można tym "szpanować" prawie wszystkie dzieciaki mają, ale to bardziej widać w samolotach, na wakacjach albo prywatnie u kogoś w domu. Z ubraniami różnie bywa, większość to jakieś marki ale niekoniecznie (dłużej zachowują pierwotny stan, kolor) dobrze się piorą, dobrze noszą, co jest ważne dla skóry dziecka. Buty też firmowe dłużej się trzymają a młoda niszczy okrutnie więc wolę kupić porządne niż takie co po miesiącu się rozpadają.
    • mary_lu Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:19
      Moje dziecko właśnie skończyło 2 klasę w szkole prywatnej.

Komórki nie widziałam u nikogo, ale może jakieś pojedyncze osoby miały? Dziecko nic nie mówiło.

Buty najczęściej firmowe, ale sama takie kupuję - jest pełno promocji i wychodzą niewiele droźej od niefirmoweych, a o wiele łatwiej znaleźć anatomiczne podeszwy, oddychające materiały i nie śmierdzą, a tym tanim jeszcze się zdarza.

Ciuchowo króluje h&m, nie brakuje lidla, z rzadka zdarzają się bardziej firmowe rzeczy typu hilfiger czy bennetton, od nauczycieli słyszałam że ktoś nosi diory i burberry, ale nie zauważyłam.

Chyba jest moda na rozsądek wink
    • bei Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:31
      Ech....powinnaś ja wyposażyć w poczucie pewności. I chitynę, by nie dotykała ją nietolerancja innych.
      A tak realnie- wiadomym jest, ze człowiek "dobrze" ubrany czuje się pewniej. Zabieraj małą na zakupy, by mogła podejmować wybór ubrania czy rzeczy do szkoły wspólnie z Tobą. Dzieci często integrują się z grupą poprzez podobny ubiór. Macie dwa wyjścia- albo ślepo naśladować i kupować to samo, albo zadać sobie trudu i nauczyć dziecko sztuki wyrabiania swojego stylu. Może wówczas inspirować się moda lokalna, np powielając kolor lub krój ubranek. Telefon- w naszej szkole praktykuje się, ze sekretariat lub nauczyciel użycza swojego telefonu. Mój najmłodszy wytrzymał do szóstej klasy i nie nosił komórki. Jak będzie dalej to nie wiem.
    • joa66 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:32
      Co to są oryginalne buty? Takie nie podrabiane piracko typu "addidbas"?
    • lalkaika Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:52
      my mamy fajnie bo 0 lansu.Jakis telefon czy samochod to nie
    • thea19 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 18:59
      moj idzie do 2klasy. ubrania kupuje mu glownie w coccodrillo, troche w smyku, czasem bluzki w lidlu. buty - decathlon, zimowe primigi. telefonu nie ma, zazyczyl sobie na 8 urodziny. plecak mamy herlitz jak pol szkoly. wsrod klas 5-6 jest bardziej "wymagane" markowo wygladac. i to nie rodzice (bo sporo znam) a dzieci sie nakrecaja wzajemnie. mieszkam glownie wsrod klasy sredniej i sredniej wyzszej.
    • katriel Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 19:55
      Moje dziecko właśnie skończyło drugą klasę. Telefonu nie ma i nikt z jego kolegów nie ma. Jeden dzieciak ma tablet i nieustannie robi nim zdjęcia (nie na lekcji oczywiście), ale na reszcie kolegów kompletnie nie robi to wrażenia.
      Nie wiem, co to są oryginalne buty. Moje dziecko nosi buty z decathlonu, deichmanna albo z lidla.
      O ile mi wiadomo, nie czuje się gorsze, chyba że spotka kogoś kto wie więcej od niego o pociągach i kolejnictwie.
      • hugo43 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:25
        Zdarzylo mi sie kupic adidaski ze smyka za ok 60pln.po dwoch tygodniach poodklejane czubki.podobne wizualnie adidas lub nike kosztuja dla dzieci ok 100pln ,ale sa niezniszczalne.i to caly sekret .
    • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:34
      Ale fajny watek,marki be i bez znaczenia, a jak sie otworzy watek o butach i ciuchach ematek to 95% to sa ciuchy markowebig_grin
      • pade Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:38
        No bo w sumie pepco czy lidl to też jakaś marka...
        • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 20:41
          Akurat ematki nie wklejaja butow i ciuchow z pepco i lidlabig_grin
          • kurt.wallander Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 22:40
            edelstein napisała:

> Akurat ematki nie wklejaja butow i ciuchow z pepco i lidlabig_grin

Ae co innego matka, która preferuje jakies marki, również dla dzieci, a co innego dzieci - moje naprawdę nie zwracały uwagi, czy ktos nosi Ecco, czy Lidl. Ważne było, czy but jest wygodny, czy się podoba. Wątpię by inne dzieci w tym wieku patrzyły na markę.
            >
            • mum2004 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 22:51
              Moje też nie zwracały i RAZ skusiłam się na buty trekingowe z lidla. Po 10 min spacerku ze szkoły oboje mieli mokre nogi (spocone), a absolutnie nie mają tendencji do pocenia i w firmowych butach nigdy się coś takiego nie zdarzyło.
              • kurt.wallander Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 17:58
                mum2004 napisała:

> Moje też nie zwracały i RAZ skusiłam się na buty trekingowe z lidla. Po 10 min
                > spacerku ze szkoły oboje mieli mokre nogi (spocone), a absolutnie nie mają tend
                > encji do pocenia i w firmowych butach nigdy się coś takiego nie zdarzyło.

Ja też nie kupuję butów w Lidlu, ale nie ze względu na obciach noszenia butów z Lidla, tylko dlatego, ze nie są dla mnie wystarczająco dobrej jakości. Nie tak dawno nawet gimnazjalistka moja zauważyła jakies sportowe buty w Lidlu, które jej się wizualnie podbały, czyli nawet w tym wieku wygląd buta potrafi byc ważniejszy od jego marki. Stiwrdziłam,,że moge jej kupic podobne, jesli znajdziemy gdzie indziej, lepszej jakości (a nie dlatego, że wolę by miały znaczek, TH, Lacoste czy Converse)
    • andaba Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 21:00
      Moja skończyła czwartą.
      Musi mieć strój na wu ef, przybory plastyczne, worek na buty na zmianą, oczywiście buty na zmianę, zeszyty, piórnik z wyposażeniem.
      Podręczniki daje szkoła.
      Reszta wg uznania, nie wiem jakie to są markowe ubrania, nie zwracam uwagi, moje dzieci też raczej nie, a już na pewno takie smarkate.
      • whitney85 Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 11:18
        O dzięki za konkret, nawet o tych podręcznikach nie wiedziałam.
        • ewa_mama_jasia Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 12:29
          No bo powinnaś się przejść do szkoły i zapytać - co i jakie dziecko powinno mieć, czego nie powinno. Zamiast sugerować na forum, że dzieci w Polsce to takie rozwydrzone i wszystko muszą mieć. Tak jak andaba na podręczniki, ja Ci zwrócę uwagę na coś dużo ważniejszego niż marka ciuchów do szkoły i telefonu komórkowego: na wyprawkę. Często nauczycielki danej klasy w klasach I - III podają listę, w co dziecko wyposazyć, żeby wszystkie miały to samo: jakie zeszyty i do czego, kredki, farby (np. pastele suche i olejne, akwarele, świecowe np. Bambino, ołówkowe, ołówki BB czy HB czy inne), bloki techniczne kolorowe i białe i bloki rysunkowe itp. Albo informują, żeby tego nie kupować, tylko złożyć się klasowo i kupi wychowawczyni. Ale to są ustalenia danej szkoły / klasy i na forum nikt Ci nie powie, co i jakie masz kupić.
    • kurt.wallander Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 21:17
      whitney85 napisała:

Był zakaz przenoszenia telefonów i f
      > aktycznie nikt nie przynosił,

U nas mozna mieć telefon, ale wyłączony w szkole i nie wolno wyciągać, dopiero po lekcjach. Dzieci nosza telefony generalnie od momentu, kiedy zaczynają same chodzić do lub/i ze szkoły. Przeważnie najwcześniej w 3 klasie SP.

> Czy teraz już wszystkie dzieci w podstawówce mają telefony?

Tak, ale raczej nie od 2. klasy.

Czy jak buty to ty
      > lko oryginalne (takie wnioski z obserwacji placu zabaw mam akurat)?

Buty dzieciaki noszą różne, czasem rozpoznaję jakąś markę, częściej nie, bo też i nie przyglądam się za bardzo. W tym wieku u dzieci liczy się wygląd (o ile się liczy, bo wiele dzieci ma to w nosie), a nie marka.

> W co mam dziecko wyposażyć by nie czuło się gorsze?

W podstawowe rzeczy potrzebne w szkole.
    • molik28 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 21:23
      Moje ma telefon od 4 klasy. Nie nosi do szkoły. Chyba że jest jakiś powód np po szkole nie wraca do domu tylko spotyka się z kolegami. Ubrania i buty mają się podobać dziecku.
    • lucyjkama Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 21:38
      Moja ma 8,5roku. Po wakacjach idzie do 4 klasy. Telefonu nie ma bo ja się nie zgadzam😜 Ubrania ma z sieciówek (Reserved, hm - głównie). Metkowej manii w szkole nie ma. Buty ma z zary, decathlona, i popularne marki np. primigi. Znaczki typu nike czy adidas nie są obiektem pożądania.
    • ga-ti Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 22:08
      W 2 klasie telefonów nie było, w 3 zaczęły się pojawiać, choć zakaz niby jest, afiszować się nie można, ale dzieci noszą, bo np. meldują się, gdy same do szkoły chodzą.
      Moja na marki nie zwraca uwagi zupełnie. W 2 klasie to jeszcze dziecinnie jest, postacie z bajek topowych są na topie wink albo motywy zwierzęce, konie, pieski, kotki, króliczki słodkie. Takie też motywy na plecakach, piórnikach, zeszytach (tu to jeszcze jakieś barbie, czy inne monster haje). Fajnie gdy dziewczynka ma jakieś pisaki brokatowe, fikuśną temperówkę, czy długopis smile
      Nie wiem, jak będzie w Waszej szkole, w naszej jest bardzo spoko, przynajmniej w klasach 1-3.
      • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 22:23
        Jessu moj syn w drugiej klasie nie chcial nosic nic dziecinnegobig_grin zadnych bajek topowych.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 22:37
          To już wiemy, że Twój syn to tak jak dzieci bergamotki big_grin
          • butch_cassidy Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 06:29
            No to moja też 😉
          • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 09:22
            Widywalam dzieci z 2 klasy dzien w dzien,ani jedno nie nosilo dziecinnych ubranek z postaciami z bajek.Co najwyzej sie jakos kot czy pies trafil.Ubrania z postaciami z bajek to byl hit w wieku 3-5lat😂
            • hugo43 Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 12:54
              Moj ma 8 lat i jakis motyw z batmana czy star wars moze ewentualnie byc.
              • edelstein Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 16:41
                Ale tylko ewentualnie.
    • miniulowa Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 22:33
      Troje dzieci.
      Historia od żłobka po liceum.
      Ciuchy markowe sporadycznie.
      Sportowe rzeczy najczęściej z dehatlonu.
      Telefony mają od 4 kl SP, ale nie smartfony tylko takie "do dzwonienia".
      Nie zauważyliśmy żeby dzieci z tego powodu miały problemy.
      • miniulowa Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 22:35
        *decathlonu
        • hugo43 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 22:54
          Jeszcze tak mi sie przypomniało, ze w dzieciństwie moja zmora zimowa byly notorycznie przemoczone badz przemarzniete stopy.wtedy nie bylo jeszcze magicznych membran.i tak mam to mocno w glowie,ze moje dzieci maja po kilka par porzadnych butow co sezon.kilka razy kupilam tansze np. z ccc i kompletnie sie nie sprawdzily.staram sie kupowac na przecenach,czesto na wyrost.no jakos nie umiem inaczej.inna sprawa,ze moje dzieci kompletnie nie znaja sie na markach odziezy i obuwia. chlopcy z podworka troche edukuja syna😆pozniej wraca do domu i pyta: co to sa najki 😆
          • miniulowa Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 07:09
            "taram sie kupowac na przecenach,czesto na wyrost.no jakos nie umiem inaczej."

Mam podobnie wink Kiedyś kupiłam w środku lata, dla 8-miesięcznego wówczas syna, rewelacyjne buty zimowe, skórzane, ocieplane, bajer, za 25 zł.
            Rodzina stukała się w głowę, bo rozmiar 28 big_grin
            Po pewnym czasie wink kiedy porządne buty zimowe kosztowały dobrze ponad 100 zł, moje dziecko miało jak znalazł big_grin
      • 3-mamuska Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 02:35
        miniulowa napisała:

> Troje dzieci.
        > Historia od żłobka po liceum.
        > Ciuchy markowe sporadycznie.
        > Sportowe rzeczy najczęściej z dehatlonu.
        > Telefony mają od 4 kl SP, ale nie smartfony tylko takie "do dzwonienia".
        > Nie zauważyliśmy żeby dzieci z tego powodu miały problemy.

A najlepsze w tym wszystkim jest to ze czasy sie zmieniają.
        • miniulowa Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 07:09
          "A najlepsze w tym wszystkim jest to ze czasy sie zmieniają."

I co w związku z tym?
    • mum2004 Re: Co musi mieć dziecko 26.07.17, 22:54
      U nas w szkole telefon musi być wyłączony. Jest to bardzo pilnowane.
      Większość dzieci ma od 3-4 klasy - wtedy gdy zaczynają same wracać do domu. W drugiej klasie miało kilka osób i raczej nic dobrego te telefony im nie robiły.
    • maadzik3 Re: Co musi mieć dziecko 27.07.17, 06:55
      moje po przeprowadzce zza granicy chodziło do niepublicznej polskiej szkoły, raczej dobrej. Marki ubrań zaczęły mieć jakieś znaczenie około 5 klasy chyba ale ponieważ ani syn ani ja markowych rzeczy nie odróżnilibyśmy nawet gdyby nas w łydkę ugryzły więc nie przejmowaliśmy się (nosił co wygodne i fajne) i problemów nie było. Telefon dostał gdy zaczął sam jeździć/ wracać (w III klasie) z mojej inicjatywy. Wpierw mój stary, ale tu najszybciej zależało mu na fajnym. Teraz (gimnazjum) dalej chodzi w ciuchach jakie lubi ale telefon ma lepszy niż mój wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka