Dodaj do ulubionych

ciąża przy problemach z kręgosłupem

06.08.17, 23:03
Na fali wątku o 3 cim dziecku chciałam zapytać czy są tu mamy które zdecydowały sie na ciążę (lub w nią zaszły po prostu), a miały chory kręgosłup?
Myślimy z mężem o trzecim dziecku, ale mąż mimo że chciałby to boi się o mnie. W pierwszą ciążę jak zaszłam to miałam oczywiście dyskopatię i inne cuda, ale jakoś poszło, chociaż dużo leżalam. Druga ciąża rozwaliła mi kręgosłup do tego stopnia, że miałam ucisk na rdzeń, drętwiały mi i nogi i ręce, nie mogłam brać leków przeciwzapalnym i wyłam z bólu, pomijając że mąż prowadził mnie do łazienki, mył mi włosy, mnie i w ogóle robił wszystko.
Po porodzie jakoś doszłam do siebie i teraz mozna powiedzieć że jest super, chodzę, biegam, podskakuję smile
Wielu rzeczy robić nie mogę, np podnosić dzieci (chociaż wiadomo ze się nieraz nie da).
Razem z meżem marzyliśmy o trójce dzieci, ale boję się że zostanę kaleką i moje dzieci nie będa miały ze mnie pozytku, nie mówiąc o mojej pracy zawodowej, którą kocham.
Decyzję oczywiście podejmiemy sami, ale chciałam dowiedzieć się jak to było w innych przypadkach. Czy zdecydowałyscie sie na dziecko wiedzac ze to ryzyko dla Was? Jak poszło?
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 06.08.17, 23:27
      Sama mam trojke, ale w Twojej sytuacji w zyciu nie zdecydowalabym sie na trzecie.
      Ciesz sie ta dwojka co masz. A im potrzebna jest sprawna i zdrowa mama.
      • paszewa Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 06.08.17, 23:34
        cieszę się cieszę. Chodzę regularnie na rehabilitację i widze poprawę, dlatego zaczęłam przebakiwać, bo dzieci to już przedszkolaki, a jedno pojdzie do szkoły lada moment. Ostatni moment. Mąż się przerazil chociaż wiem że bardzo chciałby. Ale jak ja płakałam z bólu to i on płakał i wiem że oboje nas druga ciąża mocno doświadczyła. Gdyby ktoś mnie nie znał to by sie nie zorientował że cos jest nie tak, bo jak napisałam, nic mi w tej chwili nie dolega, głównie dlatego że nie robię rzeczy które mi szkodzą, a mąż jest wielkim wsparciem.
        Gdyby nie cyrki przy 2giej ciąży to bym sie nie zastanawiała, ale ja tego bólu nie zapomniałam i nie zyczyłabym najgorszemu wrogowi.
        • niu13 Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 06.08.17, 23:43
          Mam skoliozę prawie 45 st w odcinku piersiowym i lędźwiowym, mój kręgosłup układa się w regularne S. Przy pierwszym wyłam z bólu od 6 miesiąca, nie było jak stać, siedzieć, leżeć. Przy drugim, w wieku 40 lat biegałam jak fryga i bólu żadnego. Nie ma reguły. Z wiekiem zwyrodnienia tego typu jakoś się utrwalają, czy co
    • 18lipcowa3 Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 06.08.17, 23:59
      dziwie sie ze ktos przy takich problemach ze zdrowiem, majac juz dwojke dzieci mysli o kolejnym, kosmos jakis dla mnie
      • paszewa Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 09:43
        no a gdybym nie miała żadnego, to wtedy mogłabym próbować? wink
        • ashraf Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 11:10
          Hmm, a ja akurat tutaj lipcowej przyznaje racje. Jesli sie juz ma dzieci, warto myslec o zdrowiu i sprawnosci, zeby moc je wychowywac. Matka kaleka (na wlasne zyczenie) to obciazenie dla calej rodziny. Osoba nieposiadajaca dzieci ryzykuje "tylko" swoim zdrowiem.
        • lauren6 Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 14:56
          Tak. Teraz masz dwójkę małych dzieci, które potrzebują mamy, a nie leżącego i wyjącego z bólu kloca. Zejdź na ziemię. Masz obowiązki wobec istniejacych dzieci, które są ważniejsze od fantazji o kolejnym dziecku.
          • kaz_nodzieja Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 15:39
            Ja bym wcześniej skonsultowała się z 2-3 lekarzami od kręgosłupa.
            My tu na forum lekarzami nie jesteśmy i wyników nie widzimy.
        • szarsz Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 15:30
          > no a gdybym nie miała żadnego, to wtedy mogłabym próbować? wink

Teraz jest spora szansa na to, że Twój mąż będzie samotnym ojcem dwójki dzieci i jednocześnie opiekunem osoby niepełnosprawnej. Całkiem fajnie.
    • ashraf Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 09:57
      Nie zdecydowalabym sie. Mam dyskopatie i wiem, ze w ew. drugiej ciazy zapewne tez czeka mnie pod koniec bol i moze nawet zwolnienie, ale to jest bol do przezycia i zwiazany glownie z przyjeta pozycja, poza tym mija - jak to przy dyskopatii. Gdybym miala takie przeboje jak ty, przemyslalabym powaznie chociazby logistyke w ciazy - opieke nad dziecmi chociazby. Kto bedzie to robil, jesli bedziesz lezec i zwijac sie z bolu? Poza tym porozmawiaj z lekarzem na temat ew. trwalego pogorszenia stanu kregoslupa po ciazy. Co zrobisz, jesli bedziesz niesprawna? Nie bedziesz mogla sie poruszac, normalnie zyc, pracowac? A przy trojce dzieci roboty bedzie wystarczajaco i dla zdrowej osoby...
    • kaz_nodzieja Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 10:38
      Jakim cudem płód, który waży maksymalnie 4 kg masakruje kręgosłup?
      • niu13 Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 11:11
        Przywiąż sobie do brzucha 5 kg worek z mąką i noś go tak non stop przez min miesiąc, to zrozumiesz.
        • kaz_nodzieja Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 11:16
          To osoby z 5 kg nadwagą masowo masakrują sobie kręgosłupy?
          • leni6 Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 11:22
            Czego nie zrozumiałas w zdaniu o przywiązaniu worka ? Ludzie z nadwagą mają inaczej rozłożona tkankę tłuszczową niż kobiety w ciąży umiejscowione dziecko. Dodam też że dziecko+pepowina+lozysko+powiekszona macica ważyc mogą spokojnie do 10 kg.
            • ada1214 Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 11:32
              leni6 napisała:

> Czego nie zrozumiałas w zdaniu o przywiązaniu worka ? Ludzie z nadwagą mają ina
              > czej rozłożona tkankę tłuszczową niż kobiety w ciąży umiejscowione dziecko. Do
              > dam też że dziecko+pepowina+lozysko+powiekszona macica ważyc mogą spokojnie do
              > 10 kg.

A to tylko połowa problemu. Drugą część brzydkiej roboty przypada hormonom. Ciało kobiety będącej w ciąży, że się tak wyrażę brzydko ale chyba trafnie, rozłazi. Najbardziej typowym jest rozejście spojenia łonowego, ale hormony działają na cały układ kostny przecież.
              • kaz_nodzieja Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 11:37
                Słabo mi.
      • paszewa Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 11:24
        od razu widać ze nie masz dzieci i w ciąży nie byłaś. Zmienia się ustawienie miednicy, dziecko rozpycha sie w srodku, przesuwając narządy, kopie. Jeśli miałam ucisk na rdzen kręgowy, to znaczy ze uciskalo mi gdzies na kręgosłup przez kilka miesięcy. Jak masz nadwagę 5 kg to masz tę nadwagę na tyłku, brzuchu, nogach i rękach, a nie w środku brzucha, który rozciąga Ci wszystko.
        • ashraf Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 11:30
          Przeciez gazeciarz to mezczyzna...
          • paszewa Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 11:35
            a to przepraszam, nie ogarniam członków wink na tym forum
            • kaz_nodzieja Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 11:36
              Fizycznie jestem kobietą.
              • karme-lowa Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 15:24
                kaz_nodzieja napisała:

> Fizycznie jestem kobietą.
                >
                😂😂😂😂😂
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 17:06
                  big_grin
    • bergamotka77 Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 14:26
      Uwazam, ze to bylaby skrajna nieodpowiedzialnosc z twoje strony.
    • muchy_w_nosie Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 15:10
      Nie zdecydowałabym się na 3 dziecko, ja bym się zastanawiała nad drugim, bo przy pierwszym moglaś nie spodziewać się takich konsekwencji ciąży. Znam kobietę ktora po 2 dziecku zaczęła powłóczyć nogą po trzecim jej się wizualnie nie pogorszyło ale ona wie, że po 50-ce bedzie chodzić o kulach a później wózek inwalidzki.
      • muchy_w_nosie Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 15:13
        A koleżanka gdyby zadbała o siebie to by mogla uniknąć niepełnosprawnosci ale to by się wiązało z operacja już teraz i długą rehabilitacją i do końca życia z czestymi ćwiczeniami na basenie - oczywiście przy trójce dzieci czasu na upiecie włosów i makijaż brak a co dopiero o reszcie myśleć.
      • kaz_nodzieja Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 15:37
        Myślisz, że wolałaby być sprawną bezdzietną 50-latką?
        • muchy_w_nosie Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 16:02
          Myśle że jedni mają umiar a inni nie.
          • karme-lowa Re: ciąża przy problemach z kręgosłupem 07.08.17, 16:16
            Nie zdecydowałabym się na trzecie dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka