Dodaj do ulubionych

Co z pluszakami?

11.09.17, 13:00
Mam kilka worów pluszaków na strychu, niektóre nówki z metkami, mam nawet miśka wzrost 180 waży ze 20 kg. Co z nimi zrobić? Wywalić na śmietnik, poddać do hospicjum, szpitala, domu dziecka? Nie ja jedna mam pewnie taki pomysł z oddawaniem do domu dziecka, chciałabym oddać w takie miejsce, gdzie naprawdę się przydadzą a nie będą kłopotem. Podpowiedzcie coś, proszę.

Obserwuj wątek
    • paniusia.aniusia Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 13:03
      Kiedyś pamiętam, ze jakieś pogotowie opiekuńcze zbierali dla dzieci przewożonych z interwencji.
    • arwena_11 Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 16:17
      Możesz oddać na bazarki dla zwierząt. Są sprzedawane na FB i kasa idzie na karmę, weterynarza i inne potrzeby dla fundacji czy domów tymczasowych.
    • kochamruskieileniwe Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 16:21
      Niedawno widziałam na oddziale dziecięcym w szpitalu ogłoszenie, że chętnie przyjmą. Zwłaszcza nowe. \Na oddział, do poczekalni przychodni.
    • fil.lo Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 16:50
      Kilka pomysłów na przekazanie:
      - szpitale dziecięce;
      - straż pożarna (dają pluszaki dzieciom poszkodowanym w wypadkach);
      - fundacje lub rodziny sprzedające różne rzeczy na aukcjach charytatywnych.
    • kretkowlosa Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 16:51
      Z tego co wiem, zalew chińskich pluszaków dotknął i szpitale i domy dziecka, nikt tego nie chce. Wiadomości z pierwszej ręki. Chętnie wezmą gry, zabawki typu samochody, klocki, interaktywne rzeczy, ale nie pluszaki.
    • lady_mary Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 16:52
      Schroniska dla zwierząt przyjmują. Nie wiem, czy wszystkie.
    • czarniejszaalineczka Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 16:53
      mi daj big_grin
    • ga-ti Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 19:18
      Oj, do szpitali często NIE CHCĄ, bo pluszaki to siedlisko roztoczy i czego tam jeszcze wink i utrzymać to w czystości ciężko.
      Choć kiedyś słyszałam, że zbierają do karetek, na pocieszenie dla dzieci.
      • fil.lo Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 19:21
        Mój synek dostał pluszaka po operacji, przyjechał z nim z sali operacyjnej. Dlatego przyszedł mi do głowy szpital.
    • moni_kaw Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 19:20
      A jakieś pobliskie przedszkola?
    • rulsanka Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 21:21
      Dużego miśka chętnie przygarnę, zawsze o takim marzyłam smile
      Resztę możesz sprzedać na allegro, szczególnie te nówki.
    • melancho_lia Re: Co z pluszakami? 11.09.17, 22:18
      Schroniska dla zwierząt przyjmują.
      • czarna_kita Re: Co z pluszakami? 12.09.17, 07:32
        Ja kilka miesięcy temu oddawalam do hospicjum tu w naszym regionie ale po pierwsze pluszaki musiały być wyprane i zdezynfekowane ( wypralam w pralce partiami, bo bylo ich duzo i potem zawiozlam wory do pralni, potraktowali gorąca parą) i wszystkie musiały mieć oryginalne metki ( tak żeby widać było atesty). Te chińskie które nie miały ateistów lub zwyczajnie były bez metki oddalam do schroniska. Dobrze ze mam koleżanki które pracują w tych miejscach, bo jakbym miała sama jeździć po całym Pomorzu to by mi się zwyczajnie nie chciało. Pewnie wrzucilabym do kontenera.
    • jkl13 Re: Co z pluszakami? 12.09.17, 08:21
      W szkole mojego syna raz w roku w grudniu zbierane są różne fanty na loterię charytatywną, biorą wszystko, o ile jest w dobrym stanie (tzn. nie jest zniszczone), także pluszaki big_grin Może szkoła twoich dzieci też coś takiego organizuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka