Dodaj do ulubionych

Odpuścić?

15.09.17, 18:23
Problem pewnie jak co roku we wrześniu smile
Córka w listopadzie skończy 3 lata, od września poszła do przedszkola. Jest jedynaczką, kontakt z dziećmi ma niewielki (mieszkamy z teściami, obok wybudowany brat męża i dwójką dzieci - chłopcy 5 lat i 7). Osiedle domków, nie ma placu zabaw, dookoła sąsiedzi w wieku 60+. Po moim urlopie rodzicielskim córka prawie przez 2 lata była w domu z babciami. Postanowiliśmy z mężem, że pójdzie do przedszkola, nauczy się samodzielności, pobawi z dziećmi, będzie przebywać w grupie wśród rówieśników.
Niestety, bardzo źle znosi okres adaptacyjny, po powrocie cały czas mówi, że nie pójdzie więcej, rano ledwo dajemy radę ją zaprowadzić, nie chce się ubrać itd. Dzisiaj została w domu, bo jest chora, chciałam jej założyć bluzę, w której była w przedszkolu, dostała histerii, myślała, że idzie do przedszkola.Na plus - całkowicie wyszła z pieluch w ciągu 2 dni i woła na nocnik.
Babcia chce z nią zostać jeszcze rok w domu, żeby poszła od 4 lat do przedszkola. ja się waham, za rok będzie pewnie to samo.
Zostawić w domu czy przeczekać stresujący czas?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Odpuścić? 15.09.17, 18:26
      Odpuściłabym, przedszkole nie zając. Moje poszły do przedszkola w wieku 4 lat, zapewniam Cię, że zdążyły nadrobić wszelkie "zaległości" edukacyjnewink.
      • raczek47 Re: Odpuścić? 15.09.17, 18:35
        Jak masz ją z kim zostawić to po co dziecku i sobie fundować traumę?
        Zostawiłabym w domu.Zdąży się uspołecznić.
        Za rok moźe być zupełnie inna i sama chcieć iść do dzieci.
      • forma-lina Re: Odpuścić? 15.09.17, 18:37
        Zapisując ją głównie myślałam o zabawie z rówieśnikami, jak jest z moją teściową to chodzą po chatach na plotki do sąsiadek wink Bardzo mnie martwi, że córka na temat przedszkola nie chce rozmawiać i się zamknęła, jak ją odbieram to dopiero po godzinie odżywa i się rozkręca.
        • raczek47 Re: Odpuścić? 15.09.17, 18:54
          Może nie być jeszcze gotowa na zabawę z rówieśnikami.
          Skoro tak histeryzuje to znaczy że nie jest to dla niej ważne na ten czas.
          Może bardziej potrzebuje poczucia bezpieczeństwa w domu i z babcią.
    • srubokretka Re: Odpuścić? 15.09.17, 18:42
      Odpusc skoro dzicko woli chorowac niz chodzic do przedszkola.Przysluchaj sie tez jak babcie wypowiadaja sie przy dziecku na temat przedszkola.
      • mama.nygusa Re: Odpuścić? 15.09.17, 18:52
        Poslalam corke tez w wieku 3 lat i to pomimo tego, ze miala z kim zostac w domu i dzis zaluje.Tez jedynaczka, myslam pojdzie do rowiesnikow, ale w tym wieku to nie ma wiekszego znaczenia, a chorowac rzeczywiscie troche wiecej chorowala, odpuscic malej i poslac za rok lub 2.
    • daisy Re: Odpuścić? 15.09.17, 18:51
      Daj jej spokój, jest za mała. 4 lata to wiek w sam raz.
    • aguar Re: Odpuścić? 15.09.17, 18:54
      Też bym odpuściła. Mój zaczynał przedszkole dopiero jako 5-latek od obowiązkowej zerówki.
    • chocolate-cakes Re: Odpuścić? 15.09.17, 18:56
      Posłałabym za rok. Moje miały 3,5 i 4,5 kiedy poszły do przedszkola. Każde dziecko jest inne.
    • ginger.ale Re: Odpuścić? 15.09.17, 19:58
      Jak masz z kim zostawić to odpuść ten rok.
    • em_em71 Re: Odpuścić? 15.09.17, 20:11
      Moj starszy w wieku 3 lat tak plakal, ze zwracal. Rok pozniej poszedl do przedszkola bez problemu.
    • anorektycznazdzira Re: Odpuścić? 15.09.17, 22:08
      Chyba bym odpuściła. Poszukałabym najwyżej jakiś zajęć, na których będzie spotykać inne dzieci i mieć coś w rodzaju obcych opiekunów- ale w obecności najbliższych i krótko. To żeby się pomalutku oswajała. Natomiast pełnowymiarowe przedszkole, kiedy to jest taki dla niej dramat a Wy macie jak się zorganizować- odłożyłabym na 0.5 - 1 rok
      • 3-mamuska Re: Odpuścić? 15.09.17, 22:18
        Ja bym odpuściła ale nie na rok dwa, raczej na kilka misiecy.
        Bardzo złe ze dziecko nie ma kontaktu.
        Tak moze byc zawsze ze teraz odpuścicie potem tez bo niegdyś nie bedzie gotowa i zadowolona ze ma dzieci wokół siebie i musi wyjonywac polecenia.
        W domu na luz i wszyscy sa skupieni na niej.
        Ja bym napewno nie czekał do obowiązkowej zerówki.
        Jeśli masz możliwość to wysłać na duzo mniej godzin, niech chodzi pozniej po śniadaniu i szybciej jest odbierana.
        Moze nawet przed obiadem.
    • lady_mary Re: Odpuścić? 15.09.17, 22:16
      Moja córka jest miesiąc młodsza, nawet nie brałam udziału w rekrutacji do przedszkola, chodzę z nią na zajęcia takie niby przedszkolne, widzę że jest w pewien sposób samodzielna - podczas tych zajęć mogłoby mnie równie dobrze nie być, ale czuję, że na rozstanie na cały dzień czy pół nie jest gotowa. Mam taką sytuację, że nie ma potrzeby jej zmuszać. Wierzę, że za rok będzie gotowa.
    • mikams75 Re: Odpuścić? 15.09.17, 22:19
      odpusc jak masz opiekunki chetne, nic na sile. A moze masz w okolicy jakies klubiki dzieciece, gdzie dziecko mogloby isc dwa razy w tygodniu na 2-3 godzinki?
    • aerra Re: Odpuścić? 15.09.17, 22:19
      Ja bym odpuściła, ale jeśli zależy wam na kontaktach z dziećmi, to może poszukajcie jakiś zajęć tematycznych? Bywają takie i dla jeszcze młodszych dzieci, z 3-latką nie powinno być problemu. Po pierwsze to 1-2 razy w tygodniu, krócej niż przedszkole, a jednak (po drugie) dziecko ma kontakt z innymi dziećmi, a po trzecie wdraża się nieco w tryb "zajęciowy" i potem przedszkole jest łatwiejsze do oswojenia.
    • konwalka Re: Odpuścić? 15.09.17, 22:36
      Ja, w podobnej sytuacji, poddałam sie po miesiącu. Zaręczam ci, ze sun żadnych zaległości edukacyjnych mie miał. A jeszcze bardziej nie miał i nie ma niedoborów towarzyskich. Wręcz przeciwnie uncertain
    • basiastel Re: Odpuścić? 15.09.17, 22:43
      Myślę, że problemem jest brak prawdziwego okresu adaptacyjnego. Moja córcia poszła do przedszkola dokładnie w tym samym wieku, nie miała 3 lat. Wcześniej siedziałam z nią w domu, więc była do mnie bardzo przywiązana i sama byłaby przedszkolem przerażona. Ale dyrektorka zachęcała rodziców, by ułatwili dzieciom adaptację i przychodzili z nimi do przedszkola tak długo jak zechcą ( mówiła, że nawet cały rok ). Ja przychodziłam z córcią i byłam z nią tak długo, aż sama zgodziła się zostać. To spowodowało, że bez większych stresów przeszła ten okres i uwielbiała przedszkole.
    • aj.riszka Re: Odpuścić? 15.09.17, 22:52
      Tak, odpuścić. Dziecko nie ma nawet 3 lat. 1 rok dla dziecka to kolosalna różnica, uwierz.
    • kornelia_sowa Re: Odpuścić? 15.09.17, 23:23
      Moj syn był w podobnym wieku gdy zaczął przygodę z pkolem,dawno bez pieluchy,wygadany,zostawał z każdym -mimo to nie udało się. Nie płakał, szedł bez problemu ale był b.smutny-taki zgaszony. Sporo chorował i w końcu w grudniu zrezygnowaliśmy. Poszedł rok później ijak miał 3 lata 8 mcy i po 3 mcach zaproponowali mi przeniesienie go do starszej grupy-tak sobie super radził.

Córa za paręnaście dni kończy 2,5 roku. Nie ma za bardzo kontaktu z rówieśnikami -tylko plac zabaw. Cały czas jest ze mną stąd decyzja o próbie pkolnej. Od sierpnia adaptacja-po 2 h, mogłam być z dzieckiem tydzień, potem sugerowano być na korytarzu-wołali tylko gdy b.płakała. Ciężki był tydzień gdy została juz sama a niektóre dzieci dopiero zaczęły adaptacje z rodzicami.
      Jest więcej niż dobrzeczy. Rano idzie chętnie, daje buziaka, podobno już nie płacze wcale. Pierwsza do zabaw w tzw kółeczku. Spodziewałam się ze skoro była tylko ze mną to będzie porażka a tu niespodzianka taka miła.

W pkolu córki są tez 4 latki które właśnie zaczęły i dzień w dzień spam są przy wchodzeniu. Dla niektórych i 4 lata za wcześnie chyba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka