zona_glusia 13.10.17, 16:19 Jutro pod kancelarią premiera od 12 do 15. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1elka26 Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 13.10.17, 16:29 Koniecznie trzeba być. Zwłaszcza, że rzadzi PIS, a jak rzadzi PIS to wiadomo , że kazdy protest jest słuszny. Może warto przy okazji przypomnieć, co wasz organ prasowy pisał na temat protestów służby zdrowia w przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 13.10.17, 17:11 "Zwłaszcza, że rzadzi PIS, a jak rzadzi PIS to wiadomo , że kazdy protest jest słuszny." I to jest bardzo słuszne! W pierwszej chwili nie zauważyłam, że pisze troll i że niby miało to być ironiczne. Wcale nie jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 11:50 Elce ironia nie wychodzi. I jak zawsze można liczyć na trolle, że się odezwą w wątku o proteście. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 22:06 zona_glusia napisał(a): > Elce ironia nie wychodzi. Ja bym polemizowała. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 15.10.17, 09:53 A może byś w jakiś sposób odniosła się w sposób merytoryczny i wytłumaczyła istnienie zjawiska okreslanego jako "czerska sinusoida"? Redaktorzy GW dzielą , jak widac, protesty na słuszne i te, które trzeba potepić jako roszczeniowe. Czy decyduje o tym, treść postulatów wysuwanych przez środowiska lekarskie? Postulaty są najmniej istotne - istotne jest natomiast to, jaka opcja polityczna w danym momencie rządzi. Ponieważ teraz rządzi PIS - więc oczywiście protest jest jak najbardziej słuszny i trzeba pochylić się nad nim z troską. Pokazać jak ten straszny PIS niszczy państwo, ale gdybyśmy my mieli wpływ na rząd to Polska z powrotem byłaby krainą miodem i mlekiem płynącą. Obłuda i hipokryzja zwłaszcza w wykonaniu wszechobecnych posłów "totalnej opozycji" próbujacych przy tej okazji upiec swoja polityczną pieczeń jest przerażająca. Zwłaszcza w wykonaniu posła Arłukowicza i Kopacz "metr w głąb" oraz aktywnie wspierajacych ich działalnośc armii lewicowych trolli. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 09:04 Będę! Czy mam przynieść kanapki? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 13:50 niezalezna.pl/205894-o-tym-rezydenci-zapomnieli-powiedziec-dyrektor-szpitala-oferuje-100-zl-za-godzine-pracy-chetnych-brak bardzo roszczeniowa grupa, oj bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 13:53 A coś jeszcze usłyszałaś, czy tylko o pieniądzach na wynagrodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 14:40 mama.nygusa napisał(a): > niezalezna.pl/205894-o-tym-rezydenci-zapomnieli-powiedziec-dyrektor-szpitala-oferuje-100-zl-za-godzine-pracy-chetnych-brak > bardzo roszczeniowa grupa, oj bardzo. Ciekawy tekst. Sam dyrektor napisał, że lekarze za normalny etat mają 2300-2783 zł (na rękę, przeliczyłem). Dyrektor proponuje dyżur, który jest rzeźnią, praca bez przerwy na jedzenie i pod presją. W razie błędu, lekarz jest załatwiony i nie wytłumaczy się, że pracował za długo, będzie ciągany po sądach albo będzie miał zakaz wykonywania zawodu. Po tym dyżurze musi normalnie pracować, nikt nie będzie się zastanawiał, że lekarz nie spał 20 godzin, musi i tak odbyć te swoje 8 czy 10 godzin. Ja ich rozumiem. Trzeba mieć czas na rodzinę, na odpoczynek, również na naukę i wyjazd na szkolenie. Lekarze zachowują się rozsądnie. Też bym odmówił trudnej pracy, mógłbym pójść na 20 godzin pracy fizycznej, ale też bym wybierał pracę, która nie jest zagrożeniem przy przemęczeniu. Czemu kierowcom zakazuje się długiej jazdy i nikt się nie dziwi? Tutaj są w pracy po 30 godzin i ludzie uważają, że jest wszystko w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 14:53 Ale jeśli ten lekarz na dyżurze-rzeźni bez jedzenia i pod presją zamiast 100zł/godz. zarobi 150zł/godz., to coś zmieni w sytuacji pacjenta? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 15:44 demodee napisała: > Ale jeśli ten lekarz na dyżurze-rzeźni bez jedzenia i pod presją zamiast 100zł/ > godz. zarobi 150zł/godz., to coś zmieni w sytuacji pacjenta? Czy namawiasz do łamania przepisów? On nie powinien pracować po 30 godzin bez przerwy, powinien pracować po 6-8 godzin i w wyjątkowej sytuacji po 10-12 dla ratowania życia. Poza tym, teraz ma 14 zł (netto) na godzinę, nie 100. Myślę, że obecnie lekarze by się zgodzili na etat za 4000, może za 3500, o tym warto rozmawiać. Te dodatkowe godziny trzeba jakoś zagospodarować, trzeba kogoś zatrudnić dodatkowo. Może idź tam popracować? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 16:44 Parę spraw poruszyłeś: > On nie powinien pracować po 30 godzin bez przerwy, powinien pracować po 6-8 godzin i w wyjątkowej sytuacji po 10-12 dla ratowania życia. Owszem, powinien pracować 8 godzin, a 6 jeśli na część etatu. Nie wiem, dlaczego godzi się na pracę 30 godzin bez przerwy. (Może dlatego, że wtedy zarabia stówę na godzinę? Kosztem jakości tej pracy czyli ryzykuje zdrowie pacjenta?) > Myślę, że obecnie lekarze by się zgodzili na etat za 4000, może za 3500, o tym warto rozmawiać. Podobno rezydenci chcą podwójną średnią krajową na start, to nie jest 4000. > Te dodatkowe godziny trzeba jakoś zagospodarować, trzeba kogoś zatrudnić dodatkowo. Nie „kogoś” tylko lekarzy. Może rezydenci powinni skierować swój protest do lekarzy, którzy powyjeżdżali z Polski? > Może idź tam popracować? Miałam okazję obserwować pracę lekarza specjalisty na oddziale. Ilość papierkowej roboty i dupereli administracyjnych, które musiał wykonać ten drogo wykształcony ekspert mnie przeraziła. Może trzeba pozatrudniać sekretarki medyczne, żeby lekarz zajął się leczeniem, zamiast wklepywać dwoma palcami historię choroby w komputer? Jak mnie wywalą z roboty, to może się przekwalifikuję na sekretarkę medyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
apfelstrudel Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 23:11 Kochana. Oni właśnie nie chcą godzić się na 30 godzin pracy bez przerwy. Czasem się godzą bo brak im kasy, jak np. tym, którzy robią specjalizacje na wolontariatach. Czasem pod presją szefa. Przyczyny są różne. Zawsze - za wiedzą szefa. Bo tak jest. Nie ma komu pracować, bo część wyjechała, bo część pracuje mniej (np. małżonek bogaty), a części po prostu nie ma bo ilość miejsc na rezydenturach co roku jest śmiesznie mała. I nie, nie chcą 9 tys. jak podaje TVP info. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 23:14 bo ilość miejsc na rezydentura > ch co roku jest śmiesznie mała. I nie, nie chcą 9 tys. jak podaje TVP info. Dlaczego jest śmiesznie mała i ile chcą? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 23:29 taki-sobie-nick napisała: > bo ilość miejsc na rezydentura > > ch co roku jest śmiesznie mała. I nie, nie chcą 9 tys. jak podaje TVP inf > o. > > Dlaczego jest śmiesznie mała i ile chcą? Kurde, jak człowiek zapyta o konkret, to nikt nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 13:52 Brzydkie gogo, znowu zapomniało o szczęść boże panie prezydencie i błogosłąwione wszystkie jego decyzje Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Protest wspierający głodujących lekarzy 14.10.17, 22:05 gogologog napisał: > Przypominam dobra rade (...) Wiesz, to mogło nawet być śmieszne, ale "bul" rozciągnięte na całą linijkę, "buahaha" zajmujące dwie linijki, pisanie "hrabia" wielką literą i z celowym błędem ortograficznymv tudzież rzekomo podwójnego nazwiska w absurdalny sposób spowodowało, że - nie było. Odpowiedz Link Zgłoś