Dodaj do ulubionych

Problem ze zmywarką

14.11.17, 12:51
Mam kilkuletniego Bosha. Nie wiem czy zmywarka nie działa jak trzeba, np. grzałka nie podgrzewa do odpowiedniej temperatury czy tabletki (Finish super coś tam), które używam są do pupy, czy soli za mało, czy co...
Po skończonym myciu i osuszeniu naczynia mam pokryte śliską wodą, czyli pewnie wodą z chemią. Czasem na talerzu czy sztućcach są drobinki jedzenia. Do bani z takim myciemsad
Nie wiem czy mam wzywać magika czy coś zmienić.
Poradzicie coś?
ps, o zmatowiałych szklankach i śladach w co trzecim kubku po herbacie nie wspomnęsad
Obserwuj wątek
    • nika222 Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 12:53
      Na początek bym ją dobrze wyczyściła.
    • snakelilith Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 12:55
      A czyścisz zmywarkę regularnie? Po jakiś czasu należy bowiem ręcznie wyszczyścić filtr i przepuścić przez zmywarkę specjalny płyn do pielęgnacji, by usunąć tłuszcz i kamień. Jeżeli kamień jest już starszy, to dobrze jest jeszcze przepuścić raz z garścią kwasku cytrynowego, albo małą butelką octu.
      • pade Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 13:07
        Czyszczę, raz na miesiąc. Płynem do czyszczenia, też finish. Za rzadko? Zmienić płyn?
        • heca7 Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 13:10
          Może powinnaś wyczyścić filtr na dnie. I zdjąć obie łopatki. Czasem te małe dziurki w nich się zatykają. Warto je przepłukać pod kranem. Powinno pomóc smile
          • c2h6 Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 13:58
            heca7 napisała:

> Może powinnaś wyczyścić filtr na dnie. I zdjąć obie łopatki. Czasem te małe dzi
            > urki w nich się zatykają. Warto je przepłukać pod kranem. Powinno pomóc smile

Te dziurki potrafią się perfidnie zatkać na przykład pestkami od arbuzów - jak woda jest pod ciśnieniem, to siedzą w dziurze, jak wody nie ma, to wpadają do środka i wszystko wygląda na czyste smile

Czyszczenie filtra, czyszczenie ramion spryskujących, a z techniki obsługi to uważać, jak się wkłada, bo jak coś wystaje za wysoko, albo wpada w dół między pręty, to blokuje ramiona i woda się leje tylko w jedno miejsce, a reszta się nie myje. I o ile można nawet wrzucić niedojedzone frytki i pół kotleta i zmywarka da radę, o tyle koniecznie trzeba unikać mycia czegoś, co ma drobne cząsteczki: fusy od kawy, resztki miksowanej zupy, takie rzeczy. Bo takie drobiazgi latają po całej zmywarce i jak znajdą zaciszny kąt na przykład w rogu kubka, to już tam zostają, zasychają i po zawodach.
          • pade Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 13:58
            Mąż czyści. Tylko może za rzadko?
            Jak często to robicie?
            Aha, i dodam jeszcze, że mam twardą wodę.
            • princesswhitewolf Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 14:46
              trza dodawac Soli.
            • heca7 Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 14:47
              Jak potrzeba. Po prostu skoro masz taki problem to zajrzyj czy coś się nie przytkało. I tak jak pisze przedpiśczyni pestka może się schować do środka łopatki a pod wpływem ciśnienia w trakcie mycia zapychać dziurkę.
    • kochamruskieileniwe Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 13:04
      i te dysze rozprowadzające wodę (śmigiełka) dobrze wyczyścić...
      • pade Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 13:08
        Ok, wyczyszczę porządnie. Tylko jeśli to nic nie da, to co robić?
        • saszanasza Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 13:10
          pade napisała:

> Ok, wyczyszczę porządnie. Tylko jeśli to nic nie da, to co robić?
          >

I filtr trzeba wyjąć i wyczyścić
      • paszewa Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 14:11
        a ja nie umiem zdjąć swoich śmiegiełek, to na dole sitko czyszcze regularnie, ale nie umiem zdjąć tych ramion...
        • heca7 Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 14:48
          Też mam Bosha. Po prostu to górne śmigiełko ma zakrętkę. Przekręcasz w bok i odpada. A dolne wyciąga się w górę.
      • princesswhitewolf Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 14:45
        prawda. RuskiePierogi maja racje. tam sie zatykaja i trza odtykac jakims patyczkiem.
    • mikams75 Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 13:40
      tabletki finish super cos sa najgorsze jakie mialam - ciagle co niedomyte bylo. Kup inne i sprawdz czy to wina tabletek czy nie.
      • pade Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 13:59
        Myślałam o jakimś żelu do mycia. Polecicie coś?
        • snakelilith Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 14:37
          Jak masz twardą wodą, to masz prawdopodobnie kamień, tego płyny do czyszczenia zmywarek mogą nie wyczyścić na raz, więc zbiera się ciągle następna warstwa. Spróbuj dodatkowo na gorący program ocet, albo kwasek cytrynowy. Ja używam kwasku i to jest za każdym razem rewelacja, zmywarka błyszczy i pachnie czystością, pomimo tego, że woda u mnie jest wyjątkowo miękka, to jakieś osady zawsze zostają. Żele, czy tabsy, to nie robi żadnej różnicy.
        • princesswhitewolf Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 14:46
          nie wiem gdzie mieszkasz ale tu w UK to Fairy albo Finish Platinum ( i nie zadne inne Finisha)
      • czarna_kita Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 14:04
        Sprawdź śmigła. U mnie jeden czas nie domywal się górny kosz i mąż wykrecil i przeplukal było ok. Ale tez długi czas kombinowalam co to może być. Filtr sprawdź, możesz zmienić tabletki na inne ( akurat finish się fatalnie wypłukuje). Jak wszystko zawiedzie sprawdź czy woda Aby na pewno dochodzi. Często ten plastik odprowadzający wodę do górnej dyszy się wyrabia i wyskakuje.
    • princesswhitewolf Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 14:43
      Wiec ja robie tak:

tabletka Calgonu albo innego odkamieniacza i myje programem goraca woda

Poza tym czyszcze filtry ( sa 2, o drugim ludzie najczesciej nie wiedza)

Czyszcze zmywarke wsadzajac plyn do czyszczenia zmywarek ( Finish taki produkuje, albo marka Sainsbury)

No i uzywam tylko tabletek Finish Platinum bo z innymi mialam przygody. Tylko Platinum. Inne Finisha sa do d...
      • b-b1 Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 15:31
        Pod podstawowym filtrem jest wiatraczek i takie cuś co się łyżeczką podważa , otwiera i czyści.
        Jeśli czyszczenie nie pomoże wezwij pana Zdzicha-mogło się zatkać w odpływie. U mnie się zatkało-woda zostawała (trochę) na dnie. Pan przyjechał przeczyścił wziął 5 dych i gotowe. I kazał myć przeważnie w 70 stopniach , bo te środki do czyszczenia tylko trochę pomocne. I od kilku lat cisza-nic się nie zatyka.
        • volta2 Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 16:59
          ja również z opcji pan zmywarka (tak go sobie zapisałam w telefonie)

robił mi boscha, teraz mam baaardzo starego whirpoola po poprzednim właścicielu i pan był 2 razy. oczwywiście wcześniej zatrudniam męża do przeczyszczenia filtrów, ale jeśli po przeczyszczeniu się nie poprawia, to pan jest wzywany.

jeśli konserwujesz jak piszesz, czyli raz w miesiącu to jednak - po pierwsze czyszczenie ramion, po drugie zmiana na inne tabletki(ja przeszłam z finish classic najtańsze na ludwik coś tam łan i są sporo lepsze) a jak się nie poprawi znacząco to zainwestować w pana zmywarkę. ( u mnie wizyty były po ok. 200 złotych, ostatnia droższa bo coś poważniejszego się wydarzyło i pan się napracował, nawymieniał i naprzyjeżdżał co najmniej 3 razy, ale zrobił i już rok prawie jak dobrze myje)
          • straggly Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 17:29
            U nas tez wiecznie nie domyśla juz sue rozglądaliśmy za nowa, az tu nagle maz zauważył sie jedno ze śmigieł w ogole sue nie kręci! Jakas przekładnia due wytobila i woda leciała ale śmigło sie nie obracało. Sprawdź to. Maz zamówił Czesc z serwisu za 40 zl, zamienił i hak ręka odjąłsmile Wlacz na chwilkę, wyłącz i sprawdź czy oba śmigła zmieniły pozycje.
            • wilan.an Re: Problem ze zmywarką 14.11.17, 17:37
              Dobra rada, a druga mechaniczna: ustaw program z wysoką temp i zobacz od razu po zakończeniu pracy czy ze srodka bucha i naczynia są gorące. Jeżeli nie to problem grzałki i braku możliwości splukania tluszczu i detergentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka