Dodaj do ulubionych

Zapomniałam :(

05.01.18, 19:29
Zaplanowałam sobotnie większe zakupy a zapomniałam, że jutro sklepy zamknięte. W lodówce spore prześwity, obiadowo będzie krucho. Chleba maleńko. I tylko trzy jajka (to jest największą tragedią wink ). W niedzielę jeszcze są sklepy otwarte czy jest już zakaz handlu? Ale się załatwiłam sad
Obserwuj wątek
    • cherry_lady007 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:31
      W niedziele sklepy normalnie otwarte, dopiero od marca w co drugą będą zamknięte.
      • aerra Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:36
        Nie w co drugą, tylko 1 i ostatnia mają mieć otwarte, a reszta zamknięte. I jak na przykład w miesiącu wypada 5 niedziel, to w 3 środkowe jest zamknięte.
        • 89mumin Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:41
          No właśnie - czy ktoś zna przyczynę, dla której te sklepy będą zamykać <dla klienta> w 2 niedziele pod rząd, a nie co drugą?
          • chicarica Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 20:21
            Żeby było bardziej upierdliwie.
            • niu13 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:54
              Bo tak se wymyślił Duda z S
          • aerra Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 20:28
            Akurat klienta to rządzący mają w miejscu gdzie słońce nie dociera, nie?
          • 21mada Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:19
            A skąd byś wiedziała która niedziela jest ta 'co druga'? Kiedyś tak miałam, sklep był otwarty w co druga niedziele z wyjatkiem xyx, bo swieta, bo to, bo tamto. Nigdy nie bylo wiadomo jak sie trafi.
            • 89mumin Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:27
              Mniej więcej z tego samego źródła co - która niedziela jest pierwsza, czyli z internetu smile Ja czasem nie ogarniam jaki mamy dzień tygodnia, liczenie tych niedziel na razie wydaje mi się abstrakcją, więc przyjęłam założenie, że sklepy będą zamknięte w każdą niedzielę i będę robić zakupy w żabce big_grin
              • 21mada Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:35
                Mniej więcej z tego samego źródła co - która niedziela jest pierwsza, czyli z internetu
                ? Nie masz w domu kalendarza?
                • 89mumin Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:39
                  Nie. Kalendarze skracają czas.
            • slonko1335 Re: Zapomniałam :( 07.01.18, 09:34
              no dobrze a nie mogła to byc pierwsza i trzecia w meisiacu albo druga i czwarta? byłoby senowniej chyba niż dwie pod rząd
          • tola1990 Re: Zapomniałam :( 06.01.18, 22:09
            bo poPISać się przecież trzeba...
    • aankaa Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:32
      a teraz nie zdążysz ?
    • 89mumin Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:32
      Otwarte. Zakaz od marca.
      • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:51
        Dzięki. Nie jestem na bieżąco.
    • agonyaunt Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:34
      W niedzielę otwarte. Jutro drobnica osiedlowa też powinna pracować.
      • ente2211 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:49
        I Żabki też są czynne w takie dni. Mi uratowały życie 1 stycznia smile
    • konwalka Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:36
      Dlaczego jutro zamknięte?
      • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:41
        Święto kościelne.
      • cherry_lady007 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:41
        Bo jutro święto- Trzech Króli 😉
    • default Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:36
      To leć teraz. Lidle to 22-giej otwarte, Tesco chyba też.
      • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:40
        Nie mogę wyjść bo najmłodszy chory z gorączką. Ogólnie jakoś damy radę tylko w lekką panikę wpadłam.
        • alsk9 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:55
          Zamówisz pizzę smile
          • beata985 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:17
            alsk9 napisała:

> Zamówisz pizzę smile
            o tak....widzę tu światełko w tunelu....chyba otworzę pizzerię tongue_out
        • 21mada Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:14
          Mąż też nie może wyjść? Albo starsze?
          • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:25
            Nie.
            • 21mada Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:36
              Dlaczego?
              • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:59
                Dlatego że nie.
                Nie mam obowiązku wypisywania ze szczegółami gdzie przebywają i co robią członkowie mojej rodziny. Skup się na swoich.
                • 21mada Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:06
                  To po co wypisujesz?
                  • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:14
                    Omamy masz. I nadal tkwisz w wątku, który cię guzik obchodzi smile)))
    • a1ma Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:38
      I restauracje pewnie jutro tez będą raczej otwarte.
    • kalina_lin Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:40
      Ale dziś jeszcze sklepy są otwarte. Wyskocz do najbliższego marketu albo nawet żabki po jajka, pieczywo i jakieś pierogi czy makaron na jutro.
      • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:50
        Nie mam jak dzisiaj.
        Z głodu nie padniemy, coś tam zawsze się znajdzie, ale tak myślę że jakby też w niedzielę było zamknięte to kanał.
        • kalina_lin Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:56
          Tak zupełnie awaryjnie, to możesz jeszcze zamówić zrobienie zakupów w firmie taksówkarskiej. Oni wprawdzie przyzwyczajeni są głownie do dowożenia alkoholu, ale na pewno jajka też kupią wink
    • jusytka Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:41
      My sami upieczony chleb to naprawdę nie jest trudne Można też zamrozić świeże pieczywo
      • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:45
        Nie mam zakwasu, ani razowej mąki żeby upiec chleb (syn i ja nie jemy białego pieczywa).
        • jusytka Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:55
          Ja piekę z razowej mąki, no ale fakt zakwas się przyda.
    • capa_negra Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 19:58
      Może zamiast siedzieć przed komputerem wybierz się do sklepu - jeszcze są czynne
      • capa_negra Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 20:00
        Doczytałam, że masz dziecko chore - poproś kogoś o pomoc
      • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 20:00
        Może zamiast pleść trzy po trzy przeczytaj wyżej dlaczego nie mam jak iść do sklepu.
    • mamolka1 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 20:13
      To, że jutro trzech króli już wiesz.. a tu wykaz niedziel pracujących.
      Obowiązuje od marca
      www.dziennikzachodni.pl/strefa-biznesu/wiadomosci/a/sklepy-zamkniete-w-niedziele-i-niedziele-handlowe-kalendarz-niedziel-handlowych-w-ktore-niedziele-sklepy-sa-otwarte-i-zamkniete,12621270/
      • mamablue Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:05
        Roboczych, a nie pracujacych.
    • solejrolia Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 20:39
      U nas podstawa to mleko i ser żółty. i ze 2-3 jajka.
      Jak tego nie ma, to niestety nie ma jedzeniawink
      chleba nawet nie musi być, bo ja z mężem jemy owsiankę, córka- płatki z mlekiem. A ponieważ jutro mam czas, to zrobię na obiad coś, do czego potrzeba właśnie czasu a nie tzreba bóg wie jakich składników- mąka, kostka twarogu, jedno jajko, cukier. Będą pierogi z serem. Dla chętnych polane śmietaną z cukrem, doprawione cynamonem. Kolacja, chyba będzie pizza. Domowa. Mam drożdże na stanie, kwestia więc dodatków- będzie przegląd lodówki , to kawalek cebuli, jakaś resztka wędlinki znajdzie się na pewno, z pół papryki- damy radę wink

Zobacz czy masz makaron, jakikolwiek, z makaronu można sporo prostych potraw wyczarować-
      np najprostsze spagetti agilo olio, albo Carbonara (akurat masz 3 jajka wink)
      • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:05
        Przetrzepałam szafki i zamrazarke smile Dla siebie mam grzyby mrożone i jakiś "trendy lunch"- kasza z dodatkami. Podsmaze cebulkę i bedzie ok smile Mięsa nie musi być smile córka placki ziemniaczane z surówką z marchewki i jabłka, synek pomidorową z ostatniego zawekowanego słoika rosołu (pewnie dla młodej też styknie) tylko będą musieli przymknąć oko na ryż (wolą z makaronem ale nie ma). Mam jeszcze kremówkę i kisiel big_grin dobrze, że kawę i miód mam w zapasie wink Ostatnie dni starałam się wyczyścić szafki i lodówkę, okazuje się że jeszcze dało się coś wykrzesać big_grin
        • kouda Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:10
          z trzech jajek mozesz ukrecic makaron do tej zupy, albo szpecle, albo kladzione albo lane
          maka jest zawsze chyba
          • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:19
            Nie jadamy makaronu ze zwykłej białej mąki, a semoliny nie mam. Zjedzą z ryżem, w przedszkolu i szkole mogą to i raz w domu też wink
            • 21mada Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:22
              Ni rosumiem. Gotujesz jakieś wyszkuane potrawy z maki orkiszowej, nie bialej, ale w domu masz tylko biala make, nie orkiszowa. Gdzie tu logika?
              I jak robisz zakupy na codzien skoro nie mozesz sie ruszyc z domu na krok? Od kiedy dziecko jest chore nic nie jadlas?
              Jakis naciagany ten watek...
              • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:26
                Jak przestaniesz czytać wybiórczo to może coś zakumasz.
              • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:28
                A tak poza tym to jakie to niby " wyszukane potrawy z mąki orkiszowej "gotuję? Daj przykład bo jakoś nie kojarzę żebym coś takiego napisała.
      • 7katipo Re: Zapomniałam :( 06.01.18, 21:37
        OMG, naprawdę dacie radę po pierogowym obiedzie zjeść jeszcze pizzę na kolację? Jestem pod wrażeniem.
        To o której, z ciekawości, macie obiad? wink
        • romans_petitem Re: Zapomniałam :( 06.01.18, 22:49
          Pierogi to raczej nie jest obiad, którym można się najeść na tydzień.
          • 7katipo Re: Zapomniałam :( 06.01.18, 23:07
            Na tydzień to pewnie nie, ale na dzień? wink
            W każdym razie na tyle, żeby już nie wcisnąć pizzy na kolację.
            • romans_petitem Re: Zapomniałam :( 07.01.18, 09:17
              Ja bym z pewnością chętnie zjadła i na pewno nie byłoby to wciskanie, tylko zwyczajnie byłabym głodna.
    • beata985 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 20:40
      u nas na jednym sklepie już wywieslili kartkę, że od stycznia sklep zamknięty we wszystkie niedziele...także zależy jaki sklep i gdzie.
    • muchy_w_nosie Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 20:48
      Też nie byłam ale mąż był i kupił ostatni chleb ;P, ale nie kupił już sera bo nie było tego co jadamy - wykupiony i ogólnie w sklepie towar mocno przebrany. Sklep to kaufland. Ależ te wolne dni napędzają gospodarkę, pamiętam jak mama jeździa w sobotę z rana na zakupy to cyba był kobiwc lat 80 albo początek 90, bo o 12h to już nic dobrego nie było.
      • aamarzena Re: Zapomniałam :( 06.01.18, 10:14
        Między 12 a 14 to wtedy sklepy zamykali, wiec sensu nie było jechać o tej porze na zakupy.
    • kouda Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 20:51
      jaka to tragedia 3 jajka?
      • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:13
        U mnie tragedia :p 3 jajka to moja córka może zjeść na śniadanie lub kolację i po jajkach. Jajka dodaję do naleśników (do tych z mąki razowej i orkiszowej wiecej niz do tych z bialej maki), placków, sadzone "gniazdka" na pomidorach, kielbasie i czerwonej fasoli, mufiny czy ciasta też z jajkami, na twardo na kanapkę albo do pasty itd itp. U mnie idzie 50-60 jaj tygodniowo na rodzinę, każdy lubi jajka i średnio 2 x w tygodniu piekę porządny kawał ciasta.
        • kouda Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:28
          hm u mnie tez tyle, dlatego zawsze mam
          jak dla mnie moga trzech kroli swietowac do dnia babci
          z tzw resztek jeszcze dlugo rodzine wyzywie
          jak zostaja 3 jajka to rodzina dostaje racuchy i tez nie ma tragedii smile
          • 21mada Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:33
            Ale ona nie je zwyklych rzeczy, tylko 'placki orkiszowe', nie ma nic w lodowce, ani w szafkach, ani w zamrazarce, meza tez nie ma, starsza corka nie moze zostac z bratem, zeby ona poszla do sklepu, zamowic zakupow on-line tez nie moze, ani pizzy. Po prostu NIE-DA-SIE. To niech gloduje. Ja mam zarcia na tydzien i dwa dni bez zakupow mi nie straszne, w ogole dla mnie sklepy stacjonarne moglyby nie istniej albo byc otwarte raz w tygodniu.
            • kouda Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:37
              0no a mnie wlasnie zastanawiali ci ludzie, ktorzy przed 1 wolnym dniem wywoza pelne kosze z marketow, jakby armagedon mial nadejsc smile
              teraz juz wiem, to ci dla ktorych trzy jajka i biała maka to tragedia wink
            • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:41
              Ochłoń kobieto, bo ci żyłka pęknie smile Guzik mnie obchodzi ile dni dla ciebie mogą być sklepy otwarte, ja jestem akurat w tej chwili w zupelnie innej sytuacji niż ty (i innej niż ja zazwyczaj) poza tym nigdzie nie napisałam że będę głodować ani nie prosiłam o rady - wyobraźnia cię poniosła, może zacznij bajki pisać smile
              • 21mada Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:53
                To po co zakladalas ten watek? Guzik obchodzi kogokolwiek ile masz jajek w lodowce i jaka to dla ciebie tragedia.
                • karme-lowa Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:57
                  21mada napisał(a):

> To po co zakladalas ten watek? Guzik obchodzi kogokolwiek ile masz jajek w lodo
                  > wce i jaka to dla ciebie tragedia.
                  Tak jak nas guzik obchodzą twoje wątki o sprzątaniu.
                • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:00
                  To po co wchodzisz w ten wątek i ciągle w nim piszesz? Zajmij się sobą i zmiataj do swoich wątków.
                  • 21mada Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:04
                    Idz cos zjesc bo poziom agresji ci sie podnosi.
                    • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:11
                      Nadal siedzisz w wątku, który podobno nic cie nie obchodzi big_grin
                    • ginger.ale Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:53
                      Idź posprzątaj, bo Cię Wielkanoc zaskoczy...
                      • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:01
                        Na Wielkanoc to już dawno powinna mieć posprzatane, może zdąży na Gwiazdkę wink
          • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:36
            Ja generalnie zawsze mam zapas, ale teraz schodziłam ze wszystkiego na maxa prawie nic nie dokupując. Zakupy miały być jutro big_grin
            • kouda Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:38
              a co dzis bylo w takim razie z tak uszczuplonych juz zapasow? moze i jutro da rade? wink
              • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:42
                Krupnik. Zjedzony :p
                • kouda Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:50
                  zawsze tez przydaje sie instytucja kochanego sasiada, co to jajek dopozyczy albo szklanke cukru smile
                  • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:02
                    Spoko, nie ma takiej potrzeby smile
    • spanish_fly Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:17
      Mnie też umkło, obiadowo nic nie zaplanowałam.
      • e-ness Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:02
        Wpadnijcie do mnie , podzielę się zapasami 😄spiżarka pełna, zamrażalce ledwo domykam a u w piwnicy kilkadziesiąt jaj się znajdzie.
        Chyba podświadomie niepewna sytuacja w naszym kraju pchnęła mnie w stronę tego szaleństwa i zaowocowało składzikiem, nie poznaje siebie, aż się wnerwiaj jak patrzę na te ilości rzeczy i pytam siebie „ po co”?
        Paliwa w karnistrach nie trzymam ale kto... preppers się we mnie obudził czy mam jakieś ukryte schorzenie?
    • bib24 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 21:53
      spagetti carbonara
      • laruara Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:04
        Aurinko ! Mogę podzielić się jajkami, pieczywem i żółtym serem oraz pomidorową.
        Mleka nie oddam, bo zapomniałam kupić...
        smile
        • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:13
          smile smile smile
    • beata985 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 22:20
      a żabki???
      co z żabkami??
      one zawsze otwarte były....
    • mamablue Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:13
      O żesz... pyrów nie kupiłam. A czytam ten wątek i puchnę z dumy jaka zapobiegliwa jestem i po zakupach wink Ryż będzie.
      • niu13 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:19
        Mnie tam strasznie cieszy ten zakaz- z każdym takim pomysłem iluś wyborców PISu mniej! Oby tak dalej.
    • 1st.world.problems Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:25
      Właśnie chciałam popełnić wątasek-u kogo jutro na obiad pizza? big_grin albo "kto jutro korzysta z UberEats?"
      • 7katipo Re: Zapomniałam :( 06.01.18, 21:42
        No, ja dzisiaj zamawiałam obiad, bo chudo było big_grin
    • 1st.world.problems Warszawa- restauracje otwarte jutro [LINK] 05.01.18, 23:27
      warsawnow.pl/restauracje-czynne-6-stycznia-2018-warszawie/
    • mikams75 Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:27
      nie masz jakiejs sympatycznej sasiadki z zapasami?
      • 1st.world.problems Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:31
        Niech męża wyśle!
        • capa_negra Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:34
          Męża nie może - tajemnica i nie nasza sprawa.
          Takie cuda to tylko na ematce.
          Matka dzieciom, w tym jedno chore, nie zrobiła zakupów bo "zapomniała" i "czyściła zapasy", a na ematce nagle jakieś dziwne pokłady empatii wybuchły.
          • 1st.world.problems Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:42
            Sorry-nietrafiony żart.
            Za to poniżej wkleilam link do ang wyszukiwarki przepisów.
            Chyba ze w lodówce tylko samo światło. Ale jak ma się więcej fajnych sąsiadek to od każdej po 1 składniku i spoko.
          • 21mada Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:43
            Dzieci pustymi zebami o talerz dzwonia, a ta siedzi na forum, zamiast skoczyc po jajka, albo meza wyslac.
            Z tymi zapasami tez jakas sciema. Ledwie byly swieta, ja ledwie co salatke jarzynowa skonczylam, a kapusta z grzybami jeszcze stoi, a tej juz zapasy wyszly? To ile miala tych zapasow - paczke kaszy?
            • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:54
              Dwutygodniowe stare żarcie na mózg ci zaszkodziło smile
          • aurinko Re: Zapomniałam :( 05.01.18, 23:59
            A przyszło ci do tej mądrej inaczej główki, że męża może nie być w mieście, w kraju albo np wcale ? Czytać też nie potrafisz? Nie zapomniałam zrobić zakupów, zaplanowałam zrobić je jutro, ale zapomniałam ze 6 stycznia sklepy są zamknięte. Ciężko ci to pojąć, ale to świadczy wyłącznie o tobie.
            • 1st.world.problems Re: Zapomniałam :( 06.01.18, 01:39
              Napisałam w odnodze pod spodem - że przepraszam za kiepski żart. Mam nadzieję że jesteś w stanie te przeprosiny przyjąć.
              • aurinko Re: Zapomniałam :( 06.01.18, 02:15
                Ale że do mnie te przeprosiny? Za co?Ja pisałam wyżej do capa. Ty nie masz powodu żeby mnie przepraszać, nic takiego strasznego nie widzę.
                • 1st.world.problems Re: Zapomniałam :( 06.01.18, 02:20
                  Za głupi żart o wysyłaniu męża. Capa pociagnela duzo bardziej ten temat i mnie usiłowała naprostowac, dodala o zapasach. mada o kilkutygodniowym jedzeniu które nadal je bez przechowywania w zamrażarce.
                  • aurinko Re: Zapomniałam :( 06.01.18, 13:28
                    Nie odebrałam Twoich słów negatywnie, nie zaprzątaj sobie tym głowy smile
    • 1st.world.problems Sprawdźcie co macie - wyszukiwarka przepisow 05.01.18, 23:38
      Po angielsku.

Wszak wszystkie jesteśmy wąskimi specjalistkami z CPE zdanym na A+
      A tak bez żartów, poradzicie sobie. Wierze ze któraś zdolniejsza ematka pomoże. Gógl mistrenslejt nadal zawodzi ale to temat na osobny wątek big_grin

www.supercook.com/#/recipes
      • aurinko Re: Sprawdźcie co macie - wyszukiwarka przepisow 06.01.18, 02:20
        Kiedyś zdarzyło mi się z podobnej strony skorzystać, dzięki za przypomnienie wink Oczywiście że sobie poradzimy, choć co niektórzy myślą, że dzieci wpatrzone w puste talerze i zdaje się nie zauważyli emotikonki przy jajkach i tak się tych jaj czepili jakby nic innego ich nie jarało wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka