hedna 11.01.18, 11:23 Brał ktoś kiedyś nie dużą szybką pożyczkę? Gdzie się trzeba zwrócić,żeby procent nie zeżarł? Już było nie najgorzej i wszystko szlak trafił.Nie wyrobię inaczej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juuuu7 Re: Brał ktoś? 11.01.18, 16:30 Nie mozesz od kogos pozyczyc tych kilku stow? Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Brał ktoś? 11.01.18, 11:34 1) Do rodziny, znajomych. 2) Jeżeli masz stały dochód, to może uda ci się założyć kartę kredytową w banku i wtedy spłacasz dług w następnym miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Brał ktoś? 12.01.18, 11:16 tak, w banku. jeżeli masz dostęp elektroniczny do konta, to bardzo czesto po zalogowaniu do banku. możesz elektronicznie zlozyć wniosek o debet (tak jest w mBanku np.) i dostać decyzję w ciagu tego samego dnia. zajrzyj, albo napisz w jakim banku masz konto, to moze ktos kto ma w tym samym Cię pokieruję. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Brał ktoś? 11.01.18, 11:44 Nie bierz. Skoro jesteś na granicy, to jak weźmiesz szybką pożyczkę, to wpadniesz w spiralę długów. Wszystko co szybkie jest drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Brał ktoś? 11.01.18, 12:21 tego się właśnie boję,że trzeba by oddać sporo więcej.Nigdy nie miałam kredytów,pozyczek itd Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Brał ktoś? 11.01.18, 12:46 Jeśli już musisz koniecznie, to idź do banku. Będzie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Brał ktoś? 11.01.18, 11:49 Wyrobisz! Nie bierz chwilowek! Znam osobę z bardzo bliskiego otoczenia która wziela taką pożyczkę. I od chwilówki do chwilówki, zaczela jedną spłacać drugą, bo było źle ale zrobiło się jeszcze gorzej . W tej chwili ma 120 tysięcy długu, jest niewyplacalna a upadlosci konsumenckiej juz nie mozna przeprowadzić, przez chwilowki jest na dnie i w sytuacji totalnie bez wyjścia. Prawnicy rozłożyli ręce... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Brał ktoś? 11.01.18, 11:53 szybko - w sensie szybko chcesz dostać? czy szybka - bo szybko chcesz spłacic ? Bo dostać możesz od ręki w banku, gdzie masz swój rachunek. Absolutnie nie bierz tych bez BIKu, bo procenty zeżrą. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Brał ktoś? 11.01.18, 12:37 Ja bralam, ale to bylo jakies 15lat temu. Nie wiem czy cos sie w tej kwestii zmienilo. Ja wiedzialam, ze to naprawde bedzie jednorazowe, ze dostane zastrzyk gotowki i splace ja bez problemu. Nie cierpie miec dlugow i nie robilabym tego gdyby istnialo prawdopodobienstwo, ze sie wkrece. Pamietam tylko, ze rozlozylam ja sobie na rok na jakies smisznie male raty. Splacilam chyba w 8 miesiecy i jeszcze oddali mi odsetki, ktore byly policzone na te kolejne 4 mce. Za choinke nie pamietam jednak gdzie to bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Brał ktoś? 11.01.18, 12:40 Brałam w swoim banku, w którym mam konto, na zakup samochodu bo mi brakło gotwki, ale nie kredyt samochodowy bo bank w dowodzie rejestracyjnym późnie figuruje tylko zwykły gotówkowy. Złożyłam wniosek elektronicznieca po dobie miałam kase na koncie, brałam kilka tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Brał ktoś? 11.01.18, 14:56 dokladnie w mBanku np. kredyt w koncie mozna dostac w parę godzin, bez wychodzenia z domu. wniosek elektroniczny, za kilka godzin kasa na koncie. jak z debetu nie korzystasz - koszt jest zero. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Brał ktoś? 11.01.18, 20:57 W przypadku kredytów samochodowych to jak wartość wpłaty własnej przekracza 50% to bank nie figuruje w dowodzie rejestracyjnym. Mam tak kupione oba samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brał ktoś? 11.01.18, 12:55 Nie rób tego, choćbyś miała nie jeść przez tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Brał ktoś? 12.01.18, 20:01 swoją drogą może by mi to na dobre wyszło ,) Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: Brał ktoś? 11.01.18, 13:04 Hedna, z wlasnej bolesnej praktyki, jeżeli to kilka stow to sprzedaj coś. Kiedy zostalam bez pracy, z diagnozą młodej, kredytem musiałam sprzedać wszystkie mozliwe pamiątki chrztu, komunii ktore mialam. Została mi ze wszystkiego obrączka. Sprzedalam część mebli, rower. Założenie było takie ze po co mi rower jak nie mam na jedzenie prad i pieluchy. Oczywiscie wiem ze pierscionek babci sprzedany na zlom boli i go przeplakakam, ale to tylko rzeczy. Chwilówki mogą zabić, jezeli nie masz absolutnie nic co mozesz sprzedac to bank, debet, karta. Rodzina, znajomi? Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Brał ktoś? 11.01.18, 13:08 Popieram. Sprzedaj złoto, jeśli jakieś masz. Pomyśl nad jakimś niepotrzebnym meblem, może telewizor? A kredyt weź w banku, oni się teraz zabijają o klientów, jest dużo niezłych promocji, popatrz. Nigdy chwliówki! Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Brał ktoś? 12.01.18, 13:05 Też kiedyś musiałam sprzedać pierścionek po babci. Zostawiłam sobie oczko i oprawiłam potem w lepszych czasach (ale już nie w złoto). Poza tym w ramach rekompensaty zajęłam się pewnym tematem, którym pewnie i babcia by się chętnie zajęła, a ja przy okazji się czegoś tam ciekawego dowiedziałam. Tak że "bilans sentymentalny" z perspektywy czasu oceniam na plus. I dołączam: Nie brać chwilówek! Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Brał ktoś? 11.01.18, 13:18 Napisze jeszcze jedno, bo widze. ze tu wszyscy tacy mega na NIE na te chwilowki. Jasne, ze to poniekad zlodziejstwo ze wzgledu na wysokie odsetki, ale w niektorych przypadkach to naprawde OK rozwiazanie. Po pierwsze zalezy jaka to kwota, po drugie czy jest szansa na jej szybkie splacenie (bo np. w niedlugim czasie wpadnie jakas kasa), czy raty moga byc np. tak male,. ze nie wplynie to znaczaco na budzet w kolejnych miesiacach, zeby wlasnie nie brac kolejnych pozyczek i sie nie wkrecac. Ja pisalam o sobie, ze bralam, szybko udalo mi sie ja splacic i OK, na tamten konkretny moment to bylo najlepsze rozwiazanie (niejedzenie przez tydzien, swoja droga rada z duszy, nic by nie pomoglo). Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Brał ktoś? 11.01.18, 13:24 Ja zdecydowanie polecam sprzedaż czegoś cennego niż zaciąganie chwilówki - łańcuszek z medalikiem od chrztu, pierścionek, czy obrączki. Jak się odkujecie to odkupicie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Brał ktoś? 11.01.18, 15:58 hmm ale takie lancuszki, obraczki to przeciez pamiatki, a nie przedmioty, ktore mozna sobie odkupic. A co do sprzedazy... uzywane przedmioty drogo nie pojda, a zeby je pozniej unowu kupic, to wychodzi to drozej... takze nie wiem czy nie porownywalnie jak procenty z chwilowek. Popieram karte kredytowa, debet juz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Brał ktoś? 11.01.18, 18:24 Pamiątkami się nie najesz. A długi bez względu na to czy to chwilówka czy debet i tak trzeba spłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Brał ktoś? 11.01.18, 21:04 Ale za ile to sprzeda? Przecież takie rzeczy są skupywane za grosze. Lepiej spróbować w swoim banku, nawet jeśli miałaby skłamać, że dochód ma większy od faktycznego, w przypadku wniosku elektronicznego samemu wypełnia się kwestionariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Brał ktoś? 11.01.18, 21:11 no ja akurat sprzedawałam ostatnio, wydawało mi się że mam tego niewiele a ostatecznie kwota jaką dostałam wbiła mnie w ziemię-warunek-ruskie złoto musi być! ale przecież zawsze można zapytać i zrezygnować jeżeli nie warta skórka wyprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Brał ktoś? 12.01.18, 13:06 Wiesz, co? To trochę jak z narkotykami - dopóki nie skorzystasz, to nie wiesz, czy akurat dla ciebie to bezpieczna opcja. Bo są ludzie, którzy raz w jakiejś tam sytuacji wezmą i ok, a są tacy, którzy się wkręcają i kończą na dnie... Nie warto sprawdzać, w której jest się grupie imho. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Brał ktoś? 12.01.18, 13:10 butch_cassidy napisała: > Wiesz, co? To trochę jak z narkotykami - dopóki nie skorzystasz, to nie wiesz, > czy akurat dla ciebie to bezpieczna opcja. Bo są ludzie, którzy raz w jakiejś t > am sytuacji wezmą i ok, a są tacy, którzy się wkręcają i kończą na dnie... Nie > warto sprawdzać, w której jest się grupie imho. bardzo a propos tytułu Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Brał ktoś? 11.01.18, 14:51 Żadnych oszczędności nie masz, które mogłabyś naruszyć? Lokaty? Karta kredytowa? Debet na koncie? Wszystko jest bardziej opłacalne niż te pożyczki chyba. Ewentualnie od kogoś z rodziny/przyjaciół pożyczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Brał ktoś? 11.01.18, 14:59 podpiszę pod dziewczynami, mimo, że nigdy nie brałam chwilówki=NIE BIERZ KILKA stów to rozumiem do tysiąca??? może masz od kogo, pożyczyć, coś sprzedać, zapytac w banku-pożyczka, karta kredytowa. ew. może potrzebne są Ci jakieś materialne rzeczy -może jakaś ematkowa pomoc?? wtedy zostaje Ci gotówka na potrzebne wydatki.... Odpowiedz Link Zgłoś
leann32 Re: Brał ktoś? 11.01.18, 15:31 Hedna nie znam cie ale kurcze podaj numer moze sie emamy zrzuca, co, chocby kilnanascie osob po 20 zl. Co wy na to dziewczyny? Pomozmy sobie, po co ma sie dziewczyna w chwilowki pakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_abbott Re: Brał ktoś? 11.01.18, 20:41 Hedna, wyślij na maila nr konta. Może ktoś jeszcze się dorzuci... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Brał ktoś? 12.01.18, 12:39 a1ma i agata, dajcie maila aktywnego albo napiszcie do hedna albo do mnie to dam Wam nr. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Brał ktoś? 12.01.18, 20:47 a1ma napisała: > alma_[at]vp.pl > ja nie rozumiem napisz do mnie na gazetowy Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Brał ktoś? 11.01.18, 20:17 chciałąm się do Ciebie odezwać,ale masz nie aktywną pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Brał ktoś? 11.01.18, 20:03 Beata,dziękuję bardzo ,ale chyba niczego "rzeczowego" na cito nie potrzebuję Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Brał ktoś? 11.01.18, 21:20 ja mam gazetowy, jeżeli chcesz to roześlę chętnym, mogę poratować groszem niewielkim na dzien dzisiejszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: Brał ktoś? 11.01.18, 15:43 Chwilówkowe firmy mają pierwszą pożyczkę nieoprocentowaną, zwykle koło tysiaka można wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Brał ktoś? 11.01.18, 16:33 dziękuję Ci,ale nie wiem kiedy mogłabym oddać Odpowiedz Link Zgłoś
mapt Re: Brał ktoś? 11.01.18, 21:09 to tym bardziej nie bierz chwilówki. Tam musisz oddać i nikt się nie poczeka, znajomy tak się wkopał bo pożyczał chwilówki na jakieś niby super inwestycje które nie wypaliły, pożyczał następne żeby stare spłacić i skończył z długiem 100tys. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Brał ktoś? 11.01.18, 23:20 właśnie dlatego cholernie boję się chwilówek Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Brał ktoś? 12.01.18, 13:08 Jak się boisz, to tym bardziej nie bierz. Potraktuj ten strach jako ostrzeżenie. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Brał ktoś? 11.01.18, 20:53 Bierz debet w koncie, plus taki że na ogół niższe oprocentowanie od kredytów gotówkowych i liczone od wykorzystanych środków. Więc kosztuje grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Brał ktoś? 11.01.18, 23:21 Nie. Natrząsamy się jedynie z ich reklam. Kobieto, nie bierz tego. Odpowiedz Link Zgłoś
anonim1178 Re: Brał ktoś? 11.01.18, 23:38 W pracy, od rodziny raczej, pożyczek unikamy. W pracy- uczelnia jest bez procentu Odpowiedz Link Zgłoś
despe Re: Brał ktoś? 12.01.18, 00:42 Hedna, jeśli co miesiąc wystarcza Ci pieniędzy na styk a raz na jakiś czas pojawia się nie zaplanowany wydatek, który rozwala Ci budżet, a nie masz oszczednosci to idealnym rozwiązaniem dla Ciebie jest karta kredytowa. "Kilka stowek", niby nic a jednak sporo. Nie będziesz musiała wyprzedawac mebli, komunijnych lancoszkow. Ani korzystać z pomocy emam, bo ile razy pomogą? raz, dwa...a jeśli będzie kolejna sytuacja? Bankowe pożyczki w formie karty kredytowej to nic złego, splacasz minimalne kwoty wymagane a kiedy możesz to więcej. Sama lepiej będziesz się z tym czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Brał ktoś? 12.01.18, 10:16 Wolałabym niczego nie sprzedawać.Kilka lat temu sprzedałam coś (pamiątka) i do dziś żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Brał ktoś? 12.01.18, 13:13 A nie możesz tego potraktować z buddyjskiej perspektywy? Wszystko przemija, więc bywa że w ramach ćwiczeń duchowych ludzie rozstają się z ważnymi dla nich rzeczami, by uniknąć przywiązania. Wiem, że byłaś zmuszona i wszelkie refleksje są trochę post factum, ale pamiętaj, że ten żal siedzi w głowie, a na to, co masz w głowie masz wpływ. Zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Brał ktoś? 12.01.18, 14:06 Przykro mi było po prostu,to było lata temu.Dzieci były malutkie,trzeba było kupić drogie leki i sprzedałam coś ze złota w cenie złomu. U męża było jakieś opóźnienie z wypłatą,spore zresztą.Mogłam zwrócić się do rodziców,ale się wstydziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Brał ktoś? 13.01.18, 04:05 kilka stów? a jaki masz dzienny limit na karcie? bo zwykle, z tego co wiem, to do tego limitu mozesz zrobic sobie debet. Zajrzyj w umowę do konta. Jesli masz karte do konta to podejdź do bankomatu i wyplać ile potrzebujesz. Najwyzej bankomat ci odmowi. Mnie czasmi zdarza się minus kilka stów na koncie bo nie zawsze kontroluję stan konta na bieżąco i place kartą zamiast gotowką. Procent raczej symboliczny. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Brał ktoś? 13.01.18, 11:28 hedna napisała: >.Mogłam zwrócić się do rodziców,ale się wstydził > am. > Moja mama do dzisiaj nie chce nam "wybaczyć", że jej nie powiedzieliśmy. Tzn. dokładnie nie wie ile i czego sprzedaliśmy, ale sam fakt, że byliśmy w takiej sytuacji i ona nic nie widziała ją przeraża. Ale ona jest z frakcji kredytowej, znajome panie w banku i "korzystne warunki dla stałych klientów". Tylko my z mężem sobie powtarzamy, że skoro to przeszliśmy, przejdziemy wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Brał ktoś? 14.01.18, 11:10 bo czasem tak trudno zwrócić się do swoich.. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Brał ktoś? 14.01.18, 11:20 Dziwna zbiorowa histeria.Nie.przesadzacie odrobinę? Jedna chwilówka - nie oznacza, że hedna stoczy się na samo dno !No , bez przesady.I te wizje o spiralach długu- kogoś nieźle ponosi wyobraźnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Brał ktoś? 18.01.18, 20:09 Dziękuję za dobre słowo i rady.Póki co nie pakowałam się w chwilówki i inne historie.Sytuacja w sumie bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś